Hirdetés

2020. május 30., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#38) frescho válasza robohw (#37) üzenetére


frescho
(addikt)

Ebben teljesen egyetértünk. Én még mikrogépnek sem mondanám, jobban illik a homebrew vagy fejlesztői eszköz kategóriába. De PC biztos, hogy nem volt. Még akkor sem amikor körbeaggatták minden csili vilivel. Azokat a gépeket merem personal computernek hívni, amit "John Smith átlag amerikai teherautósofőr" hazavitt és egy kis füzet alapján máris tudott használni. Az első 1000+ szériát megélt gépek az Apple II, PET és TRS-80 voltak.

"ahogy a nagyok sem, nem tudták elképzelni, hogy ilyen kis vackokat némi tupírozással el lehet majd adni"

Ez nem igaz, mert bizony látták évekkel az Apple II és társai megjelenése előtt. Itt van az a határ, hogy akik látták azok nagy része egyszerre volt profi, aki nagy cégnél dolgozott és amatőr, akinek a hobbija is ez volt. Mint pl. Jobs, aki az Atarinál melózott, vagy Peddle aki a Motorolától azért lépett ki, hogy olcsó procit gyártson. Az előbbi hamarabb látta meg talán pár hónappal, a PC irányt. De 75-ben a MOS felvásárlásakor Peddlenek már konkrét elképzelései voltak amikkel Tramielt is sikerült meggyőznie. Amit nem láttak, hogy ez milyen gyorsan fog bekövetkezni, aminek 1 évtizedet jósoltak az kevesebb, mint a fele alatt történt meg.

Erre jellemző TRS fejlesztése: Egyértelműen üzleti céllal fogtak bele és már eleve a sok bővítővel együtt képzelték el ami illett a Radio Shack ülzeti modelljére. Tehát azt lehet mondani, hogy látták, hogy mi kell az egyetemistáknak és egyéb geek embereknek. Azt is egész jól belőtték, hogy mit lehet levágni, hogy megfizethető legyen, ugyanakkor ezek 80%-át rögtön meg is lehetett venni kiegészítőként. Ügyes üzleti politika nem? Ugyanakkor nagyon alulbecsülték az igényeket ami miatt sokat kellett várni a gépekre. Profik voltak, de nem láthattak mindent előre.

Én úgy látom, hogy volt néhány külső lelkes amatőr, de a többség az iparban dolgozott és részben hobbiként, részben üzlet fejlesztésként kitaposták az új gépeknek az utat. Persze sokkal jobban hangzik a Jobs-ék által is terjesztett garázsból jött zseni image, de sajnos ez csak részben igaz.

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.