Hirdetés

2020. augusztus 14., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#31) frescho válasza robohw (#25) üzenetére


frescho
(addikt)

Peddle nem alkotott személyi számítógépeket. - A személyi számítógép igazán nem is létezett. Hobbi gépek voltak. Az Altair és az Apple I is az volt. Személyi számítógépnek az első komplett rendszerek tekinthetők. Az első tényleg ilyennek tekinthető a TRS80, C= PET és az Apple II volt.

A gond az, hogy nem ezzel vol bajom, hanem az alábbi mondatoddal:

"Az első gépeket nem igazán profi mérnökök fejlesztették, így gőzük sem volt, hogy mi kell majd a népnek."

A mérnökök profik voltak, több éves tapasztalattal. A példának felhozott Chuck Peddle eddigre jó pár év tapasztalattal rendelkezett: Mikroprocesszort fejlesztett, majd ezzel épített egy fejlesztői rendszert (KIM-1) Az Apple I-et építő Woz-Jobs párosnak segített hibát keresni. A többiekkel együtt pont azért tudtak egy új kategóriát megalkotni, mert profik voltak.

Ez a mondatod is sántít:

Az apple mellett a commodore sem volt nagy cég akkoriban

A Commodore az egyik legnagyobb számológépet gyártó cég volt nemzetközi hálózattal. Peddle úgy került a céghez, hogy felvásároltak egy komplett chip gyártó céget (MOS) Ugyan gazdaságilag nem álltak stabil lábakon, de az elektronikában több éves múlttal rendelkező, stabil cégnek számítottak.

A Radio Shack is nemzetközi beszállító hálózattal és az USA-t behálózó bolthálózattal rendelkezett. Elektronikai cuccokat terveztek/gyártattak az egyszerű kitektől kezdve. Az elektronikai, gyártási hálózatukkal elég jelentősek voltak és nem nulláról fogtak neki ők sem a fejlesztésnek. Az Altairhoz és más hobbi gépekhez már készítettek áramköröket.

Az Apple viszont kicsi volt, egy tipikus garázscég. De időben kaptak tőke és management oldali tudás injekciót.

Ez a kijelentésed viszont már igaz:

A személyi számítógépek piaca akkor még nem létezett, tehát nagy személyi számítógép gyártó cég sem létezhetett.

Ez mondatod érdekes, mert a PC BIOS sem volt előzmányek nélküli.

A PC BIOS-a egyébként példás, akkurátus, jól kidolgozott, a cégre jellemző minőségű munka volt.

Az akkorra már jelentős cégekké fejlődött gyártók inkább hardver oldalról közelítettek, de mellettük ott volt egy adag CP/M-es gép. Az IBM PC-ben a BIOS / DOS szétválasztás nagyon hasonlít a CP/M-es elődeikre. Nem csak elvi szinten, de még a hívások között is van átfedés. Mondjuk hülyeség lett volna újból feltalálni a melegvizet.

Ezzel viszont ismét nem értek egyet:

"Az Apple elsőbbsége számomra nem vitatott, hiszen ők voltak a mikrogépes korszak zászlóvivői"

Ez a győztesek történelem átírása, csak egy voltak az élbolyból. Eladási mennyiség és bevétel tekintetében is sokáig lekörözte őket a TRS és a Commodore is. Műszakilag és szoftveresen (saját sw-ket tekintetében) nézve sem voltak magasan kiugróak. 1-2 téren talán rövid ideig vitték a prímet, de amúgy ez inkább jó marketing és legenda építés. Jól mutatja, hogy mennyire legendát építettek a Macintosh története. Kevesen emlékeznek az elbukott Lisára és arra, hogy a Mac csak annak egy nagyon megvágott utódja. Ahogy az is valahogy elfelejtődik, hogy túl mélyen vágtak, ezért a kezdeti eladási hullám után az Apple II tartotta el a céget. A Mac-et már nem Jobs állította növekedési pályára azzal, hogy bővíthetővé tette a RAM-ot vagy SCSI-vel a háttértárat.

A IIc nekem is kedvencem. Gyakorlatilag egy IIe van integrálva a kis házba. Volt hozzá LCD kijelző, de annak az ára horribilis mára. A hordozhatósággal szemben a bővíthető IIe kellett az embereknek. A IIc drabszámát tekintve még házon belül is bukás lett.

kpbendeguz: A Visicalc nem Apple termék volt. Egyszerűen csak szerencséjük volt, hogy Apple-re fejlesztett Bricklin és a társa. Az Apple II tudása felemás. Azért felemás, mert az elején kevés RAM-mal nem lehetett igazán kihasználni, hogy több színt tudott kezelni, a későbbiekben viszont ezt a konkurencia is fel tudta mutatni. Amit viszont nagyon jól csináltak az a visszafelé kompatibilitás és a bővíthetőség miután leváltották az integer BASIC-et. A kompatibilitás bár nem volt 100%-os, de egy mondjuk 1979-ben Apple II-re írt program 86-ban is futott nagy valószínűséggel a már 16 bites IIGS-en. Ez vitte később szerintem sikerre az IBM PC-t a klónjaival.

A PET sokáig volt üzleti gép, főként az európai piacon. Később pont ezt meglovagolva gyártottak Commodore név alatt PC-ket itt. A VIC és a C64 viszont már pontosan oda került ahová tervezték őket. Félremanagelésre jobb példa a TED széria.

Sinclair a nagyobb oktatási sikertől azért esett el, mert a BBC oktatóprojectjére nem őt választották ki. A terv és ötlet jó volt mégsem nem jött össze a pályázat. Ettől függetlenül elég sokat került az iskolákba is, ugyanis jelentős kedvezményeket adott, hogy alávágjon az Acorn gépeknek.

Amúgy érdekes, hogy az elkészült gép mennyire magán viselte a tervező kéznyomát és azt, hogy mit tartott fontosnak. Egyszerre ugyanis nem lehetett mindent megvalósítani, vagy eladhatatlanul drága lett volna. Így született egy terminálra hasonlító komolyabb kinézetű PET, készült egy jól bővíthető, 8 slotos, színes megjelenítésre alkalmas Apple II és árusítottak 10 fölötti bővítési opcióval rendelkező TRS-80-at.

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.