Hirdetés

2020. július 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11) robohw válasza oszi666 (#2) üzenetére


robohw
(aktív tag)

"elnézést de hogy kell azt érteni, hogy a kis és nagybetűkkel küzdöttek ezek a PET, TRS-80, Apple II gépek? O:"

Az első gépeket nem igazán profi mérnökök fejlesztették, így gőzük sem volt, hogy mi kell majd a népnek. Nagyjából abból indultak ki, hogy nekik maguknak mi az igényük. Tekintve, hogy a számítógépes szakembereknek nem igazán kell egyéb, mint az adatok bevitele, így ez határozta meg a fejlesztés irányát is.
Érdekesség, hogy az apple I-en nem, hogy kisbetű, de még backspace sem volt. A kvázi-szabványosult karaktergrafika is árulkodó jele annak, mennyire maguk felé hajott a szentek (fejlesztők) keze akkoriban. Nem csoda, egy szubkultúrának szánták a gépeiket, akik jobbára velük hasonszőrű emberekből, jobbára műszaki mérnökökből, az elektronika megszállottjaiból, rádióamatőrökből, matematikusokból állt. Lényegi volt, hogy pl. áramköröket lehessen rajzolni karakterekből is. Lehetett. :) A kis- és nagybetűk iránti igény akkor jelentkezett, amikor már körvonalazódott a felhasználókban, hogy mire lehet - illetve mire lehetne még - használni a számítógépet.
Az sem mellékes, hogy a felhasználható, már készen kapható alaktrészek, részegységek is meghatározták a fejlesztés irányát, ergo, igyekeztek a meglévő, már kigyártott dolgokból építkezni akkoriban, ilyen volt pl. a telexgépek billentyűzete is.

[ Szerkesztve ]

My own programming language: robohw.uw.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.