Hirdetés

2020. április 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ddekany


ddekany
(addikt)

A legelső grafikon amit mutatsz, az a fajta, amit én híradó grafikonnak (híradó diagramnak) nevezek. Azért híradó grafikon, mert célja a szemlélő átverése: a függőleges tengely 30-ról indul, így az oszlop magasságok aránya becsapós. Na szóval szerintem ez nagyon de nagyon rossz gyakorlat (eltekintve persze termék marketing szempontokból)... hiszen a grafikon célja épp a vizuális szemléltetés.

Egyébként ezek nem inkább diagrammok, mint grafikonok?

[ Szerkesztve ]

(#2) bacsis


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog

Nagyon hasznos a cikk, és segítőkész :R
Az igénytelen grafikon jelzőt egész véletlenül nem az én írásaimra céloztad? :B
Többnyire csak én használok alap excel féle grafikonokat, de sajna jobbat nem tudok készíteni :O

[ Szerkesztve ]

(#3) Thunderzolee


Thunderzolee
(addikt)

Nagyon jó cikk lett! :R
Bár én nem szoktam grafikonokat, diagramokat készíteni, de jól rámutattál a tesztekben előforduló hibákra. :)

Bacsis ne aggódj, engem különösebben nem zavar, ki milyen színt használ, annyira nem elemzem ezeket a teszteket, a lényeg leolvasható az alapbeállítású színkészletről is. ;)
Pláne a Te tesztjeid amúgy is dícséretet érdemelnek.

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4) ollie válasza bacsis (#2) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Dehogynem tudsz szépet csinálni!

A legegyszerűbb, hogy variálsz kicsit a színekkel.

ddekany: kösz a hozzászólást. Szerintem az általam bemutatott példák pont nem félrevezetőek, de ha többen is úgy gondolják, javítom.

[ Szerkesztve ]

***

(#5) bacsis válasza ollie (#4) üzenetére


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog

excelbe egy kicsi tököléssel fullos grafikont lehet varázsolni?
hmmm legközelebb megpróbálom, most úgyis valami nagyon nagy durranást szeretnék nektek készíteni! :R
ollie! Köszönöm a segítséget :R

[ Szerkesztve ]

(#6) TomBoy1986


TomBoy1986
(veterán)

Szerintem viszont éppen az a fontos, hogy jól meg lehessen különböztetni a színeket egymástól, mert azt aztán kegyetlenül rossz bogarászni, ha éppen egy árnyalatnyi a különbség hogy melyik szín mit is jelent pontosan, pláne nekem, aki színtévesztő.

Így kövezz meg érte, de a továbbiakban is a lehető legeltérőbb színeket fogom használni, viszont az összetartozóak között igyekszem fenntartani a hasonlóságot (bár nem mindig van rá időm, hogy minden grafikont átállítsak.

Másik, ahol eltér a véleményünk: az összetartozóakat lehetőség szerint egy grafikonban képzelem el, hogy ne kelljen kettőből összevadásznom az adatokat, hogy lássam miben hogy, stb... és ha mindez meghaladja az 500 pixelnyi szélességet, akkor meghaladja, s egye fene, inkább nagyíthatóvá teszem, ugyanúgy mint a képeket is.

Persze azzal egyetértek, hogy lehetőség szerint lehessen alapból olvasható a dolog, de ennek nálam alacsonyabb a prioritása, mint a fentieknek.

Amúgy itt van tőlem származó 1-2 példa:

Szerintem nagyon fontos, hogy pontosan le lehessen olvasni az értéket, ezt úgy rémlik nem írtad bele a cikkbe, esetleg ezzel megtoldható. S ilymódon a 3D-s grafikon is hirtelen könnyen értelmezhetővé válik - lásd fenti, ráadásul szép (bár ez meg szubjektív).

Ami szerintem ezekben hiba, hogy mindegyik érték után szerepel a mértékegység. Utóbbi esetben pedig csak nagyítva olvasható.

Ez pedig nagyon könnyen olvashatók:

A vonalas grafikon ugyanakkor szerintem is igénytelen, s az sem jó, ha magyarázat kell a grafikon értelmezéséhez. Ezekkel teljes egészében egyetértek, kivéve ha a magyarázat a szövegben megelőzi a grafikont, ugyanis az magára vessen, aki nem olvassa végig az írást. Magyarázat pedig általában csak bonyolultabb összefüggéseket felvonultató grafikonokhoz kell szerintem.

[ Szerkesztve ]

AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W

(#7) shtml válasza TomBoy1986 (#6) üzenetére


shtml
(őstag)

Egyetértek a színekkel kapcsolatban, kurvára zavaró, ha hasonló színárnyalatokat kell megkülönböztetni egymástól.

(#1) ddekany:

mert célja a szemlélő átverése: a függőleges tengely 30-ról indul, így az oszlop magasságok aránya becsapós.

Sok esetben úgy van, ahogy írod, de ez a cikkíró szándékaitól is függ. Sokszor elsikkadnak a különbségek, ha nullától indul a grafikon.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#8) Flame_ válasza shtml (#7) üzenetére


Flame_
(tag)

Kérdés, hogy megéri-e grafikont csinálni egy olyan adatsorról, ahol "elsikkadnak a különbségek" :) Meggyőződésem, hogy nem. Ha lemérek négy akármit és a 99.6, 99.8, 100.1, 100.2 adatsort kapom meg, akkor abból minek diagram (aka vizuális különbség-szemléltetés) egy korrekt embernek? Leírom, h minimális volt a különbség, felsorolom az adatokat ha ilyen kevés van belőle, ha kicsit több, akkor külön táblázat vagy csak egy összefoglaló táblázatba kerül bele a végén... nem kell diagramfilnek lenni :D

Más kérdés, ha az elenyésző, akár mérési hibahatár környékén táncoló "különbségek" alapján akar előnyt láttatni valaki (ejtsd: átb@szás-gyanús). Szóval végtére is egyetértek: a cikkíró szándékaitól függ. Mindenesetre fura volt látni azt az első párat ebben a grafikonokról egyébként igen összeszedetten és korrektül edukáló írásban.

[ Szerkesztve ]

(#9) EarL 007 válasza ollie (#4) üzenetére


EarL 007
(veterán)

Az is egy javaslat, hogy ha egyszerre "sok" adatot szeretnénk megjeleníteni, akkor érdemes "nagy" grafikont készíteni (vízszintes sávokkal, mint a PH! is tette a 9600GT vs HD3870-nél, csak játékok számával egyező grafikon volt, és benne minden rendezve felbontás -> beállítás), ami teljesen kitölti a Logout szélességét, asszem 550 pixel, vagy kategorizálva, és a végén pluszként egy összehasonlító, példa: tesztelünk egy játékot 3 felbontásban (pl 1024x768, 1280x1024, 1600x1200) 2 beállítással (AA nélkül, AA-val) akkor felbontásonként érdemes grafikont készíteni a 2 beállítással, és a végén ráadásként egy grafikonban mutatni a százalékos különbséget egy felbontáshoz viszonyítva, pl 1280x1024-hez viszonyítunk. Vagy 2 grafikon amiben a 3 felbontás van együtt, de az egyik AA nélkül, másik AA-val. És akkor egy összehasonlító, ami mutatja a AA miatti csökkenés értékét százalékban. Remélem hasznosítható. :)

(#10) shtml válasza Flame_ (#8) üzenetére


shtml
(őstag)

Szándékosan kiélezed a dolgokat, 5-10%-os eltérések már jelentősek lehetnek, mégsem lehet őket könnyen leolvasni egy grafikonról. Az sem biztos, hogy az 1%-os eltérés mindenkinek lényegtelen, ahogy az sem, hogy mérései hibából származik.

Az meg egyéni ízlés dolga, ki mit kíván grafikonon ábrázolni. Nem biztos, hogy a te ízlésed mérvadó mindenki számára.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#11) EarL 007 válasza bacsis (#2) üzenetére


EarL 007
(veterán)

Nálad nincs gond a grafikonokkal, egyszerűek, és átláthatók, értelmezhetők. Szerintem leginkább katt777 kolléga egyik tesztje során volt néhány grafikonnal, mert nem volt teljesen egyértelmű, abból a tesztből lett egy 2. kiadás is. (katt777: nem szeretnélek megbántani, csak említem, hogy egyik tesztedben gond volt a grafikonnal) Meg azoknál, akik ugyan megfelelően készítették el a grafikont, pontosak az adatok, elhelyezésük csak a vizuális orgia nem volt teljesen átlátható. :) (nem akarok ezzel megbántani senkit, csak szigorúan példaként hozom fel)

ollie: Az alap MS Word-ös Excel-es grafikonra nem azt mondanám, hogy igénytelen, hanem, hogy "unalmas", puritán. :)

(#12) dabadab válasza ollie (#4) üzenetére


dabadab
(titán)

"Szerintem az általam bemutatott példák pont nem félrevezetőek,"

Szerintem a 30-tol indulo grafikonok azok. Mas lenne a dolog akkor, ha mondjuk a 100 - 110 intervallumot fednek le (es olyan helyen alkalmaznad, ahol a kulonbsegek sokkal tobbet szamitanak, mint az abszolut aranyok - az FPS-ek szerintem nem ez a kategoria), akkor lenne praktikus haszna az also resz levagasanal, az viszont inkabb csak megteveszto, ha 30-70 intervallumot abrazolod.

DRM is theft

(#13) sekli válasza dabadab (#12) üzenetére


sekli
(addikt)

pontosan, ez az egyik leggyakoribb csalás a statisztikáknál, azért a cikk első helyes illusztrációjaként kicsit erős...

(#14) ddekany válasza ollie (#4) üzenetére


ddekany
(addikt)

"Szerintem az általam bemutatott példák pont nem félrevezetőek"

Ezt most komolyan nem értem, hogy szerinted miért nem azok. Tehát pl. konkrétan, van egy 40,1-et és 63,8-at ábrázoló oszlop, és a az előbbinél az utóbbi több mint 3x akkorának látszik. Persze rá vannak írva a számok, de ha csak a számokat kell nézni, akkor lehetne simán egy táblázat is. A grafikon célja a táblázattal szemben pont az, hogy szemléltesse az értékek viszonyát egymáshoz, mert számokat olvasva ez nem megy (mindenkinek) olyan jól. Tehát ha pont ez nem működik, a vizuális arányok, akkor minek a grafikon? (És fogadok sokan csak az oszlopok magasságát is nézik, és nem tűnik fel nekik, hogy ez bizony nem 0-tól indult... szóval nem csak felesleges, de megtévesztő is lehet.)

Valaki mondta, hogy de mi van, ha ilyenek a különbségek, hogy 1000 meg 1010... hát akkor felesleges grafikonon ábrázolni, hiszen az érékékek kb. azonosak, de ha mégis ezt tennénk, akkor pont hogy helyesen megmutatná a grafikon, hogy itt bizony lényeges különbség nincs. (Kivéve olyan területen, ahol nem az értékek hányadosa számít, de a legtöbb dolog ezen a területen olyan, így pl. a példának használt FPS is.)

(#15) cousin333


cousin333
(addikt)

Pár gondolat:

1. A cikk első grafikonja szerintem nagyon rossz, nem szeretem, ha a világoskék csík és a "mégvilágosabbkék" csík között kell választanom. Én azt mondanám, hogy határozott, de még nem harsány színek a megfelelők, amik egymáshoz és a háttérhez képest is kontrasztosak. Például sötétkék és sötétvörös.

2. A 3D-s grafikon szerintem necces, sok múlik a kivitelezésen, de henger alakkal, megdöntve nem az igazi...

3. Inkább legyen "igénytelen" Word, Openoffice default (bár az Office 2007 szerintem kifejezetten jó ilyen szempontból), mintsem valami egyéni borzalom. Előbbiek legalább célszerűek, ha nem is annyira tetszetősek.

4. Azzal vitatkoznék, hogy a vonalas grafikon rossz, egyszerűen tudni kell használni. Időbeli lefutáshoz (legyen az FPS vagy hőmérséklet) például ideális.

5. A számozást szerintem is illik nulláról kezdeni. Ha nagyon együtt vannak, akkor (is) föléírni a pontos értéket. És akkor a grafikonról is azt olvasod le, hogy nagyon együtt vannak. Egyes esetekben úgy tűnik, hogy a különbség ég és föld, majd közelebbről megnézve az egyik 62,3 a másik 62,7 FPS...

6. A PNG vagy GIF formátum szerintem is előírás kellene, hogy legyen. Sokkal kisebb méretben szebb eredményt kapunk, mint jpg-vel.

+1 Itt van néhány saját példa. A célnak szerintem megfelelnek, bár azt nem mondom, hogy igazán jók volnának, ahhoz több idő kellett volna. :U

[ Szerkesztve ]

"We spared no expense"

(#16) norbiphu


norbiphu
(senior tag)

különböző processzoroknál mért fps értékeket diagramon összekötni nem csak nem tetszetős/dizájnos, hanem értelmetlen is. ;) (a példabeli esetben)

#15-ös hsz-szel egyetértek. :)

[ Szerkesztve ]

"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"

(#17) ollie


ollie
(MODERÁTOR)

oké emberek, értem a kritikát, az első grafikonokat hamarosan javítom

***

(#18) norbiphu válasza ollie (#17) üzenetére


norbiphu
(senior tag)

kétlem, hogy bárki is meg lett bántva a cikkel, egyébként nagyon hasznos a logoutolók számára. ;)

"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"

(#19) cousin333 válasza ollie (#17) üzenetére


cousin333
(addikt)

Nem kell kivenni, csak ne dícsérd meg őket a cikkben :)

"We spared no expense"

(#20) total90


total90
(veterán)

Tök csöcs lett az írás,hasznos infók ezek a legtöbb tesztelni és a teszteket ide feltenni vágyó embernek :C

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#21) Gordiann válasza ddekany (#1) üzenetére


Gordiann
(őstag)

Ez a "híradó grafikon" a halálom.
Legszívesebben tökön rúgnék mindenkit, aki ilyet csinál. Bármikor, bármihez, bárhova.

Az undorítóság netovábbja.
Most is jól felidegesített, hogy megláttam egyet.... :(( :(( :(( :((
Whááá :W

szerk: A cikkíró ne vegye magára ;)
Mert a cikk az viszont tetszik.

[ Szerkesztve ]

(#22) Metalfan válasza ddekany (#1) üzenetére


Metalfan
(senior tag)

Erről nekem a környezettan előadáson látott diagram jutott eszembe. A diagram a szén-dioxid-szint emelkedését ábrázolja, hogy az évek alatt milyen szépen emelkedett a levegő CO2-tartalma. Aztán megnéztem a függőleges tengely értékeit, és azt láttam, hogy 300-ról indul, és kb 360-ig tart (hogy milyen mértékegység, azt ne kérdezd :D ). Nos, így szépen el lehet hitetni az emberekkel azt, hogy 20 év alatt 2x annyi szén-dioxid van a levegőben... :Y

"A parasztvakítás fényereje ezek szerint nem állandó, a retina idővel hozzászokik az ingerhez és erősebb stimulust igényel." by Totalcar

(#23) concret_hp


concret_hp
(addikt)

nagyon jó írás, ha valaki igénytelen diagrammokat fog használni valahol, biztos, hoyg ezt linkelem neki :)

bár itt általában csak ilyen oszlopgrafikonokról van szó, fps, ilyenolyan pontszám meg ilyesmik kapcsán, esetleg, hogy teljesen kerek legyen, írhatnál arról is hogy mikor milyen típusú grafikont érdemes használni :)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#24) katt777


katt777
(félisten)

A cikk nem rossz, de kicsit szűk látókörű. Egyrészt vannak olyan grafikonok, amelyeket lehetetlen nagyítás nélkül olvashatóra megcsinálni (ahogy pl Tomboy-é is lehet, hogy egy 1024x768-as felbontásban. 17" monitoron OK, de én nem tudom leolvasni az értékeket róla), ilyen pl. ha sok érték szerepel az összehasonlításban. Másrészt bizony ott van a kutyus elföldelve, hogy az emberek 95%-a le sem szarja nem hogy a matematikát, hanem úgy általában az iskolát. Nekem pl. semmilyen grafikon értelmezése nem okozott még gondot (pedig gazdasági elemzéseket is bújok), de az én egyik cikkemben is előfordult, hogy át kellett dolgozni, mert páran képtelenek voltak megérteni amúgy általános iskolás szintű ábrázolásokat. OK, egyesek szerint le kell butulni a tömegek szintjére, de engem sosem zavart, ha valaki szembesült a saját tudatlanságával, még akkor sem, ha ezért engem okolt. ;] :P

Az viszont igaz, hogy célszerű jól elkülönülő színekkel ábrázolni bármit, és az értékeket az értékpontokon feltüntetni, mert ez nagyban meggyorsítja a használatot még hozzáértőknek is.

Funkcionális analfabéták kíméljenek!

(#25) BemApo


BemApo
(senior tag)

Nagyon jó cikk, remélem sokan elolvassák, és ezzel is emelkedik a PH -s színvonal :C

(#26) dabadab


dabadab
(titán)

Ja, meg valami: szinek.

Az XY kromoszomasok kb 10 %-a szinteveszto. Sajnos nem egyszeru igazan jo tanacsot adni szinhasznalat tekinteteben, mivel egyreszt tobbfele szintevesztes letezik, masreszt sok fugg a konkret arnyalatoktol. A legbiztosabb megoldas az, ha a szinek fenyero alapjan is megkulonboztethetoek, ennek ellenorzesere a legegyszerubb modszer az, az ember szurkearnyalatosra konvertalja a grafikont - ha ugy is hasznalhato, akkor OK.

DRM is theft

(#27) ollie


ollie
(MODERÁTOR)

Módosítottam a cikken az eddigi hozzászólások alapján, 2 új grafikont (és az alapelveket összefoglalva) beszúrtam az elejére. Igyekeztem teljesen megfelelni az olvasói igényeknek.

***

(#28) dabadab válasza ollie (#27) üzenetére


dabadab
(titán)

Ezekkel az olvasokkal csak a gond van, beledumalnak az ember szepen megszerkesztett cikkebe ;)

DRM is theft

(#29) rudi


rudi
(nagyúr)

Nem tudom, volt-e már. A férki populációnak majdnem a 10%-a vörös-zöld színtévesztő (Daltonizmus), ezért érdemes elkülöníteni az árnyalatokat. ergo olyan zöldeket választani, aminek az RGB összetevőiben kevés a piros (R) és fordítva.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#30) cousin333 válasza rudi (#29) üzenetére


cousin333
(addikt)

#26 :)

"We spared no expense"

(#31) rudi válasza shtml (#10) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Azért valljuk be, hogy nagyon ritka az 1% körüli mérési hiba azoknál a méréseknél, amelyek egy hardver vagy közösségi oldalon előfordulhatnak. És ugyanígy nagyon ritkán számít az 1%-os eltérés. Nekünk a PH-nál szerintem nincs is olyan szoftverünk, ami nem szór legalább ennyit, a mérőműszerekről meg ne is beszéljünk.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#32) Racecam válasza dabadab (#28) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Ezek ilyenek, hallod..... :U :DDD

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#33) peterkeT


peterkeT
(nagyúr)

Én használok a cégnél riportokban nem nulla kezdőpontú grafikonokat, igaz nem oszlopdiagram alapúakat. Vonaldiagramnál viszont határozottan hasznos tud lenni.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#34) Aggregátor


Aggregátor
(nagyúr)

Én egy dolgot hiányoltam az írásból:
milyen alternatívák vannak diagramkészítésre ms office és open office-on kívül?

(#35) shtml válasza rudi (#31) üzenetére


shtml
(őstag)

Ezért írtam az 5-10%-os eltérésekről:

"5-10%-os eltérések már jelentősek lehetnek, mégsem lehet őket könnyen leolvasni egy grafikonról."

Amin nyilván 0-ról induló grafikont értek.

A műszereiteket természetesen ti ismeritek, ám vannak olyan értékek, amelyeket simán lehet 1%-nál jóval pontosabban is mérni, pl. órajelet. Nem azt mondom, hogy 1%-os eltéréseket grafikonon kell ábrázolni, de azért is írtam, hogy Flame_ fórumtársunk - választott nickjéhez híven - kissé kiélezi a dolgokat.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#36) katt777 válasza Racecam (#32) üzenetére


katt777
(félisten)

Tudnék mesélni, az tuti... :DDD

Funkcionális analfabéták kíméljenek!

(#37) ollie válasza Aggregátor (#34) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Nem az volt a cikk célja, hogy erre választ adjon, de a kérdés jó. :DDD

Esetleg meg is válaszolhatnád. :)

***

(#38) katt777 válasza Aggregátor (#34) üzenetére


katt777
(félisten)

Paint. :DDD
Vagy programoz magának az ember egy neki tetszőt, ill keres a neten akár ingyeneset.

Funkcionális analfabéták kíméljenek!

(#39) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Aranyos cikk :DDD :R

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#40) ollie válasza katt777 (#38) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Én speciel nem találtam ingyeneset, de ha te igen, megoszthatnád. :)

***

(#41) rudi válasza Aggregátor (#34) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Tán a Swiff Chart 3 a legjobb, mi a PH-ál ezt használjuk.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#42) dabadab válasza ollie (#40) üzenetére


dabadab
(titán)

Google, termeszetesen :)
(Oke, nyers Google Chart API-t hasznalni azert nem tul nagy elvezet :) )

DRM is theft

(#43) Aggregátor válasza rudi (#41) üzenetére


Aggregátor
(nagyúr)

Köszi, erre voltam kíváncsi.

(#37) ollie: csak gondoltam ha már grafikonokról van szó, nem árt tudni mivel lehet jókat készíteni :B

(#44) katt777 válasza ollie (#40) üzenetére


katt777
(félisten)

Miccólsz ehhez? Még többet is tud, legalábbis a leírás szerint. Én most töltöttem le, meg is nézem majd.

Funkcionális analfabéták kíméljenek!

(#45) Kopi31415


Kopi31415
(félisten)

diagrammokhoz en javasolnam valami pasztell homogen hatter megadasat, sokkal szemkimelobb, mint az atmenetesek, ami akar meignt lehet zavaro is, s megteveszto.

Ha meg pontsorokat kotunk ossze, valami valtozas szemleltetesere, akkor MS Officeban szigoruan trendline hasznalando, a pontok osszekotese kerulendo. Legjobb tudomasom szerint ez nem letezik OO alatt.:(

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#46) WonderCSabo


WonderCSabo
(félisten)

Köszönjük az írást, remélem emeli a logoutos írások színvonalát! :R

- Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

(#47) Red99


Red99
(csendes tag)

Nekem csak annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy színtévesztőknek egyáltalán nem jó az az eljárás amit javasolsz, vagyis hogy hasonló színeket használjunk. Én például az írásban lévő első 2 grafikont még csak-csak látom, a 3. az esélytelen, a 4. elmegy, az 5.-ből nem tudok kibogarászni semmit. Szóval a jobban elütő színek praktikusabbak ebből a szempontból.

sidenote.hu

(#48) serwer


serwer
(csendes tag)

én az excel-t és easycapture nevű programot használtam, íme :

plasztikus, szerintem szép is

csak nem fér ki :O

[ Szerkesztve ]

(#49) jeges


jeges
(senior tag)

2001 táján történt, remélem, nem bántok meg vele senkit már: főleg gazdasági témájú adatokat tartalmazó anyagot kellett véleményezni, és az első olvasásra legszembetűnőbb hiba az volt, hogy mérlegfőösszeg változását úgy akarta szemléltetni az író, hogy x év végi, x+1 év végi, valamint x+2 félév végi mérlegfőösszeget egyetlen torta-diagramon ábrázolta. mondanom sem kell, ennek szemléltető ereje nincs, de értelme sem sok.
annyi lenne a felvetésem, hogy a diagramok típusának megválasztásán sok múlik. ebből a szempontból a cikk némileg egysíkúnak tűnik, mert egy-két kivételtől eltekintve az oszlopos típusokat mutatja be. ezen kívül azonban rengetegféle létezik, és a diagramok alfája szerintem a típus helyes megválasztása.

"...cos if i go out drinkin', then i can stop thinkin', how the world done me wrong"

(#50) ollie válasza Red99 (#47) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

A harmadiknál pont egyforma színű az összes, egy kivételével.

jeges: tökéletesen igazad van, de egy főleg vga és cpu teszteket felvonultató hw közösségi oldalnak tudsz mondani jobb típust, mint az oszlopdiagramm?

[ Szerkesztve ]

***

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.