Hirdetés

2022. november 27., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

Minden építő jellegű kiegészítést és hozzászólást várok. Sok tapasztalattal szeretném kibővíteni mer nekem csak (21 évesen pár év jutott :) ).

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#2) albnor6026


albnor6026
csendes tag

Nagyon jól leírtad az alpokat gratula hozzá
:C :C

(#3) nincsisbéla


nincsisbéla
aktív tag

Hiánypótló jó cikk!
Grat-Köszi!
Lehet egyszer én is rászánom magam hasonlóra! :) [mármint erősítő építésre]

[ Szerkesztve ]

Mentalita'

(#4) vodkaboy22 válasza albnor6026 (#2) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Még is úgy érzem egy csomó dolgot hagytam ki :F

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#5) vodkaboy22 válasza nincsisbéla (#3) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Érdemes :) rengeteget fejleszt az ember elszántságán és jó móka, no meg a végén amikor kész van ... :)

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#6) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Miért kell a kis teljesítményű páka? Illetve miért kis teljesítményű kell? Nekem egy 30wattos kis gagyi van, de alig melegíti fel az ónt.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#7) moddingR


moddingR
aktív tag

Köszi a hiánypótló cikket! :R Elektrót tanulok úgyhogy ez a cikk nagyon jól jött most! :C

(#8) vodkaboy22 válasza Speeedfire (#6) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Hát mint mindennél jobb ha tudja az ember, hogy leadott teljesítményben 30W vagy felvett...
Igaz ezt nem írtam le pontosan. Szóval felvett teljesítmény 15-40W, de én pl nagyon óvatos vagyok ha lehet főleg IC-knél és várok inkább jó pár percet. Nem mindegy, hogy egyből 360 fokos pákát kap az ic és téleg jól folyik az ón vagy szép lassan felmelegszik 260 köré ahol épphogy megolvad az ón és nem hal meg az ic. De persze ez is ügyesség kérdése akinek profi pontos gyors a keze nyugodtan durvulhat 40-50W géppel :) (bár smd-nél nem hiszem, hogy jó lenne főleg, ha nem állítható).

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#9) fondorlatos


fondorlatos
aktív tag

El is mentettem a kedvencek köze.
Köszönet érte. :C

(#10) mttssz


mttssz
senior tag

Gratula, jó kis cikk lett ez. Erősítő-építésnek biztos, hogy nem fogok nekiállni, de legalább már tudom, hogy kell :)

(#11) Puro


Puro
tag

Nagyon jó kis cikk! Annyit megjegyeznék, hogy szerintem nincs értelme stabilizált tápról hajtani az erősítőt, plusz hőtermelő és helyfoglaló egység lenne egy zárt dobozban főleg 4A-os áram mellett.
Most nézem, hogy írtad is, nem szóltam :)

[ Szerkesztve ]

(#12) iSonic


iSonic
addikt

hát ez valami isteni cikk.. :) köszi szépen.. :C :C

(#13) bit_vector


bit_vector
tag

Alapvetően a cikk tényleg nem lenne rossz, DE látszik, hogy a cikk írója maga sincs bizonyos elektronikai dolgokkal tisztában.
pl. :
- 0.1 ohmos ellenállás alatt már csak a szupravezetés létezik ? illetve 10 Megaohm felett már csak szakadás ?
- Mit jelent az az alap ellenállás és miért pont 0.4W a teljesítménye ? 20W feletti terhelhetőségű ellenállás már végképp nincs, kiment a forgalomból ?
- Biztos, hogy a fémréteg ellenállást a pontossága miatt szeretjük ?
- Kondenzátor. Kérdés, mint az ellenállásoknál... tényleg csak 0.1pikofarádtól másfél farádig léteznek ? (szegény természet már itt nagyon zokog) És ha én tudnék neked mutatni 1200Farádos kondenzátort, csaló lennék ?
- "A váltakozó áramot sietteti", tehát mondja a váltakozó áramnak, hogy cimbora csak szaporán ?? vagy még bele se ment, de már jön ki a delej ? Megvan a valódi Perpetuum mobile! És ha csak fázist forgat ?
- Mit jelent az, hogy a tekercs, alias (szebb nevén) induktivitás a legritkábban használt elem az elektronikában??? Szegény természet pedig már hörögve világvégét jósol. Egyrészről igaz lenne, de másrészről: milyen elektronikában?
- mit jelent hogy a váltakozó áramot késlelteti ? Ráförmed, hogy décé förszt ? vagy inkább ő is csak fázist forgat ?
- tranzisztorok, fet-ek. Szép dolog a hőtermelés bizony, de már elnézést bánja a tköm, ha azt se tudom mi fán terem a működése ? Hogy lesz ebből elmélet ? Mit keres a hűtőborda a tranzisztoroknál ?
- transzformátorok : "Sokféle létezik, az erősítőnk viszont csak a toroid típusú transzformátort kedveli.". Ne már, most akkor kérjük meg az áramszolgáltatót, hogy "mindenhova toroidot, erősítőt építek - enélkül nem fog működni" ? Jó az mezei hipersillel is, de akár egy EI magossal is. A gond a szórt mágneses térrel van, ami feszültséget indukál, és ez az erősítő kis szintű áramköreiben főként zajként jelenik meg (50Hz és többszörösei).

tovább inkább nem is olvastam: ülj le, egyes.
A helyesírási hibákról nem is beszélve! (pl. 2szeres, mer, stb....)

véleményem a "cikkről":

Ebben nem hogy elmélet, de gyakorlat sincs. Alapvető fogalmi tévedések vannak benne, ebből erősítőt építeni lehet, de hogy a végeredmény milyen lesz, kérdéses. Nem ártana egy-két elektronikai és villamosságtani könyvet is elővenni, mielőtt cikket ír valaki egy ilyen témában. Nem véletlen van a témában annyi könyv, pusztán az alapfogalmakkal teli. Anélkül pl. hogy magyarázná meg bárki is, hogy "működik, azt' sz'rul szól ?". Vagy hogyan értené meg a frekvenciafüggő fázisforgatás hatását a torzításra ? Több vérből sebzik ez a cikk, becsülöm a cikkíró bátorságát, hogy ennyi tudással cikket ír.

[ Szerkesztve ]

Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem. /Kung Fu-Ce/

(#14) Lompos48


Lompos48
nagyúr

Ez a lektorált változat? :F

Sokat dolgoztál vele, ez evidens. Hosszú privát megy, ha gondolod, hogy másnak is hasznos, tedd ki nyugodtan.

(#15) vodkaboy22 válasza bit_vector (#13) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Uhh a magányos mindenit...
Szerintem nem csak a maxwell egyenletek tökéletes megértése után létezik hobbyelektronika... És nem hiszem, hogy ilyen rövid cikkben mindenre ki lehet térni. De azt se hiszem, hogy egy erősítőhöz vagy elektronikához van értelme megemlíteni 1200 farados kondit ...
Amint írtam ez egy kezdő cikk akik esetleg még arról se hallottak igazán, hogy pikofarad?
De szerintem sokszor oda írtam, hogy használatos, általában és hasonló, ha mégse tiszta hogy hétköznapi alkatrészeket soroltam fel akkor sorry írj egy jobb cikket...
Gyakorlati tippekre akartam kitérni nem pedig a fet-ek és tranyók életére amint írtam külön cikket inkább könyvet lehetne írni róluk.
Igen igazad van fázist forgat igen talán így kellett volna fogalmaznom, de ha hiszed, ha nem egyetemi tankönyvben találtam ilyen megfogalmazást, hogy késleltet... Tehát ha ott is használnak ilyen talán mezeibb, elképzelést segítő mondatot akkor mi a gond vele?
Azt hogy miért a torroidot ajánlom szerintem már evidens és nem azt mondtam, hogy már kezdetnek a hálózatról a galvanikus elválasztást is torroiddal kezdjük ... Szerintem érthető volt ,hogy csak a gépezetbe ajánlom elsődlegesen...
Ha úgy gondolod, hogy a megfogalmazásom nem volt elég tiszta, szakmai, vagy minden mérnöki pontosságot helyben hagyó, akkor lehet igazad van. Sajnálom, de ennyi jót ki a csőből de, magamból kiindulva szerintem egy épp kezdőnek, hogy nullából akár egy erősítőt csináljon, jó tippek vannak benne. Nem magyaráz meg mindent, de annyit igen, hogy elindulhasson rajta. És kicsit olvasd el alaposabban talán.
Különben meg bocsi, attól, hogy még nem írok le mindent, vagy nem elég jól fogalmazom meg, nagyon is tisztában vagyok sok mindennel, elvégre éjjel nappal ezt tanulom és lehet, hogy hamar tudnék neked, számomra minden napos kérdést adni amin fenn akadna a szemed.

És éppen Dr. Zombory László Elektromágneses Terek illetve Lantos János Szabályozás technika című könyvein könyöklök.

[ Szerkesztve ]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#16) vodkaboy22 válasza Lompos48 (#14) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Nagyon köszi a privit és belefogom vágni szerintem elvégre eddig se mondtál értelmetlen dolgokat :) no meg kértem is, hogy aki okos dolgot tud az szóljon bele rakom.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#17) vodkaboy22 válasza vodkaboy22 (#15) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ettől függetlenül, ha kéritek rakok bele komolyabb megfogalmazást ahova kívánjátok, de a tranyókról nem akarok kis cikket írni a cikkbe ágyazva.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#18) hcl válasza bit_vector (#13) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem hiszem, hogy a cikkíró nem lenne tisztában a dolgokkal, mert az erősítős cikkeiből nem ez derül ki, képben van. (Nekem is elektroműszerész az egyik szakmám, de én pl. nem tudok erősítőt tervezni.)

Inkább kissé lett, mert itt-ott hiányos, itt-ott meg feltételez ismereteket, amik nem biztos, hogy mindenkinek magától értetődőek. Valószínű nem azért, mert az író nem értene hozzá, csak egyszerre akart mindent elmondani :) Gyakran megesik :)

Mindenesetre hiánypótló, az biztos, és volt vele meló, az is.

Egyébként tapasztalat, hogy SMD-kisebb pákák nagyon elegek, de pl. egy alaplapon a hatalmas felületű földfóliák miatt egy 40W-os is szenvedés tud lenni, ha kondit cserél az ember :S Használjunk mindent arra, amire való. (Vagy azt, ami van, mert nekem mondjuk csak 40W-os Wellerem van, de abból mindjárt kettő :D )

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#19) vodkaboy22 válasza hcl (#18) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ezért kiérem, hogy amit hiányosnak éreztek azt írjátok le miért és kipótlom most is rengeteg sort javítottam és szeretném sokat javítani, hogy jó legyen

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#20) hcl válasza vodkaboy22 (#19) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Előttem a kollega leírta a hiányosságokat, én sem írnék nagyon mást...
Csak én nem osztalak le ezért, mert minek? Legalább vetted a fáradtságot, és megírtad, ráadásul építő jelleggel, ez mindenképp jó. Az ilyen cikkek hasznosak, én kifejezetten nem szoktam elolvasni az "ilyen laptopot/vga-t/akármit vettem" típusúakat.

(Max. még annyit, hogy a forrasztás menetét részletezhetnéd, ill. lehetne pl. TeCső videó, hogy aki tökhülye, az is lássa, mi van :) )

(Plusz a 220-as részhez, emeld ki, hogy baromi veszélyes a táp készítése, illetve a 220-as résszel való munka!
Én kifejezetten ezért nem írtam még alapszintű PC táp javítás guide-t, mert nem akarom, hogy bárkinek baja legyen tőle.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#21) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

A cikk sok helyen változtatva javítva

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#22) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Jó írás, sok gyakorlati tapasztalatot olvasni benne. :R
Én majd csöves 5.1-ről írok, ha egyszer elkészülök vele.

Egy-két cuccal PM ment!

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#23) vodkaboy22 válasza CPT.Pirk (#22) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Az remek lehet mer engem is nagyon érdekel a csöves dolog. Kösz a PM-et és ahogy az előző fórumtárs PM-ére válaszolva szerintem a tiédre is sok javítást teszek a cikkbe.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#24) bit_vector válasza vodkaboy22 (#15) üzenetére


bit_vector
tag

hát, jobb és értelmesebb választ tényleg nem vártam. Miért is szállnál le a lóról ?

A helyesírási problémák még mindig adódnak, hogy azzal ki fog foglalkozni, tényleg lényegtelen, főleg hogy -a jelek szerint- hírből sem ismered. :)

De, tekintetem a cikkre vetve ismét: meg lennék lepve, ha egy LM317T (TO220) kocka 120W-ot bármikor eldisszipálna. Ez még a K-s (TO-3) toknak is becsületére válna ( azon felül, hogy Vi-Vo<15 V esetén is max. 2.2 A áramot ír a katalógus).

A fentebb lévő táp kapcsolás már a modernebb tulajdonságokat emeli ki.

Vagy inkább a kőkorszakot, ekkora teljesítménynél vagy szűrt táp adja a névleges feszültséget, vagy pedig kapcsolóüzemben állítják elő. Stabilizátor kocka alapjában véve nem rossz elgondolás, de az inkább egy előerősítő tápjában használható semmint egy több ampert igénylő végfok tápkörében!

Érdemes a bemeneti feszültséget úgy megválasztani, hogy a Ube 97%-nál kisebb Uki ne legyen! (Kisebb P(ic) ~ 20W)

És ezzel lesz egy olyan feszültségstabilizátorod, ami csak a túlfeszültség ellen jelent szabályozást, 3% feszültség csökkenés felett pedig már maga is beleharap a kimeneti feszültség jelébe. Egy végfoknál ettől jóval nagyobb lengések is vannak, főként teljes kivezérlésnél.

"hogy hamar tudnék neked, számomra minden napos kérdést adni amin fenn akadna a szemed."

Ezen őszintén jót nevettem. :DDD Inkább bújd a könyveket még egy kicsit mielőtt ilyen mondatot bárkinek is leírnál. Könnyen előfordulhat, hogy maga a kérdés létezése okozná a szemem felakadását (pl. "hogy a p'ba lehet ilyen h'lyeséget kérdezni???"). :DDD

Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem. /Kung Fu-Ce/

(#25) mr_ricsi


mr_ricsi
veterán

Kiknek szántad ezt a cikket :F A kezdők ebből semmit nem értenek meg, az erősítőt biztosan nem tudják utánépíteni. A hozzáértők meg csak a hajukat tépik.
Bizonyos dolgokon magyarázat nélkül lendülsz át, amit egy kezdő nem fog megérteni. Például:
- "Ne feledjük ez is melegszik, ha teljesítmény esik rajta" - miért esik, amikor az "ideális" kondikról pont nem ezt tanultuk általánosban
- "bipolár elektrolit kondenzátor" - mi is ez?
- "Minden tranzisztor vagy dióda vagy FET" - ezek micsodák?
- ez a fém részük általában a collectorral van vezető kapcsolatban - mi az a kollektor?
- az erősítőnk viszont csak a toroid típusú transzformátort kedveli - mi az a toroid trafó?
- nagyobb teljesítményeknél lágy indító kell - az micsoda?
- Az univerzális nyák" - ?
- "már alapból folyasztószerrel ellátott ónnal" - ?
- "és a vizes szivacs kéznél." - ezt még én sem tudom, hogy miért kell.
- "EMI szűrő használata ajánlott." - ?
- Varisztor sem baj ha van. - ?
- "Ide érdemes egy 2A-res biztosítékot" - miért 2 A? Korábban a max terhelés 2x-esét írtad, a rajzon pedig 5A-es van. :F
- Innen érdemes árnyékolt kábeleket használni végig. - Honnan vegyünk 230Vac árnyékolt vezetéket, mekkora legyen a vastagsága, hogyan kössük be?
- graetz-híd - ?
- Schottky diódákat - ?
- hidegítő 100nanofarados kondit - mit hűt a "hidegítő kondi"?

Aztán vannak tárgyi tévedések:
- "Az alap ellenállás 0.4W maximális rajta disszipálódó teljesítményt bír" - szerintem egy elektronikai boltban 1/8 vagy 1/4, azaz 0.125 vagy 0.25W-os ellenállást kapok, ha nem mondom külön, hogy mekkora kell
- "A kábelek ... sodrott réz kábelek legyenek" - márpedig ahol csak lehet a tömör kábel a célszerűbb
- én 5-6A terhelésre számoltam amihez 16A-res graetz-híd dukál. - szerintem meg legfeljebb 8A-es.
- Kb 36V bemenet és 24V kimenet és 10A terhelés mellett 120W hőt termel! - Akkor 100 ilyennel ingyen lehet fűteni a lakást?

És egy ilyen cikktől azt is várná az ember, hogy olyan szakkifejezések szerepeljenek benne, amelyeket általánosan használnak, tehát a középiskolában vagy felsőfokon ne kelljen újra tanulni azokat. Például:
- "Ilyen transzformátor a dupla tápforrás építésénél lehet szükséges. (+12V 0V -12V)" - kettős tápforrás
- CRC elrendezés - ez egy "Π"-kapcsolású RC aluláteresztő szűrő :Y
- Az egy oldalas tápnál - egy tápfeszültségről működő

Bemutatsz 3 tápegységet, de szerintem egyik sem ehhez az erősítőhöz való, akkor meg miért kellett velük foglalkozni?
Az 5 oldalas cikkből az első négynek nincs sok értelme, az utolsó oldal pedig nagyon össze van csapva. Ebből csak a tranyórobbantásokat lehet utánad csinálni. :(
És tele van helyesírási hibákkal és értelmetlen mondatokkal. (Csak két példa: "T3-T4 Végtranzisztorok őket kell hűteni nagyon.", "A bias current (nyugalmi áram) mérésénél nagyon óvatosan kell bánni!")

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#26) bit_vector válasza mr_ricsi (#25) üzenetére


bit_vector
tag

nagyjából ugyanezt gondoltam én is. Kinek készült ?

Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem. /Kung Fu-Ce/

(#27) mr_ricsi válasza bit_vector (#26) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Miután elküldtem a hozzászólásom, olvastam a tiedeket is.

Közben találtam még: A kondinál és a tekercsnél is le van írva: "Szabatos fogalmazásban fázist forgat"
Fázist például az invertáló erősítő forgat, pontosabban "fordít", a kondi és az induktivitás fázist tol, ugyebár. Mivel ideális esetben 90°-ot tol, míg a fordítás 180°-nál lenne.

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#28) AmunRa


AmunRa
aktív tag

Nekem ezzel a hogy spóroljunk meg pénzt dologgal is bajom van. Szerintem nagyon nem éri meg erősítőt építeni. Nagyon sok cég gyárt jó minőségben megfizethető áron erősítőt.
Egy házimozi rendszerhez való erősítőt elég nehéz otthon kivitelezni, főleg egy amatőrnek!
Ha sikerül is összehozni egy jó erősítőt, akkor kellene egy ízléses doboz is! Aminek a legyártása megint nagyon drága lesz.
Persze, ha valaki lelkes, építsen erősítőt, jó tanulni és kísérletezni. Bár néhány műszer beszerzése nem árt. Egy 2000 forintos multiméterrel nem sok mindent lehet kezdeni.
Anno mindenki quad 405 erősítőt fabrikált. :) Van még most is valahol 1-2 megszerelt panel az asztal fiában. A főnököm még TV-t is épített anno, mert olcsóbb volt. Szerzett egy képcsövet valahonnan. Fekete-fehér volt. Kíváncsi vagyok hány ember vágna bele egy 50" plazma házi kivitelezésébe. :)

(#29) sanci777 válasza bit_vector (#26) üzenetére


sanci777
tag

Az első hozzászólások áradoztak a cikkről. Ekkor azon gondolkodtam, hogy ennyire alacsony a műszaki kultúra, hogy egy ilyen több sebből vérző cikket istenítenek :F
Becsülöm a cikkíró szándékát és elszántságát, de elég felelőtlenül ugrott neki a témának.
Aki közérthető, és precíz, gyakorlatias leírásokat szeretne hangfrekvenciás erősítők építéséhez, pláne széles választékban, annak a Rádiótecnika lapszámok és évkönyvek gazdag forrást nyújtanak.

(#30) sanci777 válasza AmunRa (#28) üzenetére


sanci777
tag

Na igen, ez a másik oldala a dolognak. Lehetne ezt még ragozni durvább dolgokkal is.
Pl. mikor már új mobiltelót lehet kapni 3 ezer forintért is, akkor ki állna neki otthon fabrikálni ? Aztán mennyibe volna a végén, ha a ráfordított munkát nem is számoljuk ?

(#31) Lompos48 válasza AmunRa (#28) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Persze, ha valaki lelkes, építsen erősítőt, jó tanulni és kísérletezni.

Te írtad. Ne vedd el a kedvüket! A legjobb ebben az, hogy az erősítő után következhet más is. Soha nem lesz kifizetődő, de szemet gyönyörködtető dolog néha ránézni/belehallgatni/használni a működő, általad kemény verítékkel készített kütyüre/-be/-t.

Lassan semmit sem érdemes már csinálni, mert ott van a polcon. De az se jó, ha az elektronika/automatika átmegy a kizárólagos gombnyomogatásba. Ha előbb erősítőket, aztán DAC-okat. végül pedig mikrokontrollerekkel szerelt egyedi kütyüket csinálnak, akkor megéri.
Valamikor sokszorosába került a gyári. Most (jóval) drágább lesz bütykölve, mint megvenni.

Akkor se szabad elszakadni egészen a drótoktól, pákától! :N Szerintem.

(#32) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

Huh hát kapom az ívet. Tény és való kezdő vagyok nem érzem, hol kéne jobban megmagyaráznom dolgokat, hol nem. Nem tudok jól fogalmazni. Nem tudok helyesen írni. Nem tudom leírni azt amit tudok.
Még értelme sincs annak amit be akarok mutatni másoknak mert nem kifizetődő. És már az sem boldogít, hogy nem találni magyar nyelven hasonló cikket. Ha ennyire rossz töröljem?

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#33) AmunRa válasza Lompos48 (#31) üzenetére


AmunRa
aktív tag

Nem szeretném én senki kedvét elvenni. Jó és szép dolgokat lehet csinálni és mindig lelkesítő, hogy amit alkotunk, az elkezd működni.
Én nem szakadok el, most is forrasztok éppen, bár ez munka és nem hobbi.
Az utóbbi 10 év alatt egy házra valót összeforrasztottam! :D Esténként és hétvégéken. :Y

(#35) sanci777 válasza vodkaboy22 (#32) üzenetére


sanci777
tag

Nem az a cél, hogy elmenjen a kedved a cikkírástól. Mindössze szakmailag átgondoltabb írásokat lenne érdemes a közönség elé tenni.
Minden kezdet nehéz, elsőre "szódával elmegy". Csak gyakorlással fejlődik az ember.
A kritika is fejleszt.

(#36) sanci777 válasza Kalandor (#34) üzenetére


sanci777
tag

"Ja, és a kritizálók is megmutathatják mit tudnak egy cikk formájában"

Ebben igazad van :) Sokan, még jól képzett szakik sem állnának cikkírásnak.
Én sem, inkább csinálom, minthogy beszélnem kelljen róla.

[ Szerkesztve ]

(#37) vodkaboy22 válasza mr_ricsi (#27) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Hát ez a baj megfogalmazni nem tudom. Leírni papírra egyből megy, hogy mi is az a fázis tolás. A kondi komplex impedanciájának euler-formájából egyenesen látható a fázis tolás szöge. x+iy==> Z*exp(i*fi)
De ezt nem egyszerű értelmesen átadni. Most mondhatnám, hogy amikor szidtam a tanáraimat akkor ezt még nem tudtam, de én nem szidtam mer egyszerűen órán se voltam hanem hegesztettem helyette talpig marhabőrben Argon fénynél.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#38) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

Holnap amint lesz rá időm utána nézek jobban a kritizálok általam "nem értett" pontjainak illetve amiket félre írtam javítom , a megfogalmazást is.

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#40) buherton válasza vodkaboy22 (#38) üzenetére


buherton
őstag

Én a helyedben nem változtatnék! Ne hosszabbítsd meg. Egy két helyen változtass de csak ennyit. Ha valaki komolyabban akar erősítőkkel kell foglalkozni, akkor talál szép vastag könyvet a könyvtárban és lapozgassa azt. A PH! olvasóinak döntő többségének meg ez a leírás is magas. Hagyd meg így. Oké vannak itt páran akik trollkodnak és mindenbe bele kötnek (én is bele tudnék kötni), de ez nem az a hely ahol bele kellene. Ne szegje kedved! :R

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#41) sanci777 válasza Kalandor (#39) üzenetére


sanci777
tag

Ízlések és pofonok :P
Valószínűleg te sem mindig azt csinálod amit elvárnak tőled.

(#43) vodkaboy22 válasza buherton (#40) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Akkor mit ajánlasz milyen lehetne a következő cikkem? Tudományos magyarázatot mellőző? Csupán csináltam egy ilyet, így néz ki, így szól, én ennyire igen/nem vagyok megelégedve vele aztán pár kép és köszönöm?

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#44) buherton válasza vodkaboy22 (#43) üzenetére


buherton
őstag

Félre értesz! Ez így jó ahogy van. Neked ilyen tapasztalataid vannak, eltudtad magyarázni mit miért, de az előttem hozzászólok inkább csak okoskodni akartak. Most őszintén mi köze az erősítőnek hogy létezik 1200 F-es kondi?

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#45) #27483136 válasza vodkaboy22 (#43) üzenetére


#27483136
törölt tag

Rettenetesen nehéz témát választottál, mert szerteágazó.
(Mint az smd-k kezelése.)
Sokszor van úgy, hogy ami az egyik erősítőre igaz, a másiknál pont az ellenkezője igaz.
Ha abszolút laikusoknak írsz, (csakhogy megmaradjak a kondenzátoros/induktivitásos példánál) nem is azt kellett volna írnod, hogy sietteti/késlelteti az áramot, mert ez sem mond sokat nekik, (meg én képletekkel sem terhelnék senkit), hanem valami ilyesmit: "ezek az alkatrészek módosítják az erősítő frekvencia-átvitelét, jellemzően rontják. Ezért oda kell figyelni a használatukra/értékükre." (Persze vannak esetek, mikor pont az ellenkezője igaz: javítják az átvitelt.)

(#46) alcsa


alcsa
senior tag

phu, már nagyon vártam, neki is esek hogy átnyálazzam tövitől hegyéig :K
köszönöm!!

(#47) dave666


dave666
aktív tag

Köszi az írást :R
Nagyon érdekes és részletes leírás :K

Dave666

(#48) Akybron válasza Speeedfire (#6) üzenetére


Akybron
aktív tag

Ha nem jól választod meg a hőfok-pákahegy-teljesítmény triót, akkor egyik véglet:nem olvad meg az ón, másik véglet: leégeted a forrszemet is a nyákról.
1. A hőfokszabályzós páka a legjobb (általában a legdrágább) megoldás is. Ekkor a pákatrafón van egy beállító poti a hőfoknak.
2. Van pl. a Weller Curie-pontra alapuló hőkapcsolós megoldása, mikor a pákahegy belső végén van egy kis tárcsa, ami megfelelő hőfok elérésekor elveszti mágnesességét, ennek hatására egy mágneses elvű kapcsoló bontja a fűtőkört. Hátránya, hogy más hőfokú forrasztáshoz hegyet kell cserélni (Más Cürie-pontú tárcsa van a végén).
3. Van a Fix páka, amit bedugsz, és fűt valahogy. Itt érdekes a 10-20W, mert ha túl forróra fűti magát, de vékony hegy van benne, akkor a forrasztás megkezdésekor a fólia elvezeti a fölös hőt, de a páka a kis teljesítmény miatt nem tudja pótolni, ezzel végeredményben korrekt forrasztást produkálva. Viszont nem tudsz vele 2 szál 2,5 mm2-es rézdrótot rendesen összeforrasztani, mert a réz elviszi a hőt. Ezen segíthet egy vastag (esetleg túlmelegített) hegy, aminek elég a hőtehetetlensége a művelet elvégzéséhez. Utána fél perc szünet, míg a páka visszamelegíti a hegyet.

A munkahelyi páka 150W-os fűtőbetétet használ, 6-7 másodperc alatt éri el az üzemi hőfokot bekapcsolástól számítva. Megfelelő hőfokkal a legkisebb SM alkatrészeket is lehet vele forrasztani. Átlag fogyasztása normál munka közben ennek is 20-30W. A 150W arra kell, hogyha nagy felületet kell vastagon forrasztani, akkor ne "kössön oda" a páka a hirtelen lehűlés miatt. A páka ilyenkor belead apait-anyait, azaz megküldi 150W-al a fűtést, a pákahegy 1-2 fok pontosan tartja a hőfokát.

73&DX HA5OJN

(#49) eclipse006


eclipse006
őstag

Jó cikk nagyon, le ne töröld!!! ;)

https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu

(#50) Pcm


Pcm
tag

Javasolnám beszerezni a "Sipos Gyula: Hi-fi erősítők építése 1980" című kiadványt...antikváriumokban párszáz forintért kapható....

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.