- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- weiss: Pant* rant
- PICO PSU kérdések
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
Új hozzászólás Aktív témák
-
raszputyin
senior tag
[totál off, fórum derailed
]
OK, a sarokpontos dologgal általában igazad van... készültem azért én már matek számonkérésre életemben, ne félts
azért hidd el pls, van amit érdemes pontosan ismerni. sztem félreértetted a ''holt''/''bemagolt'' általam szánt jelentését. de még annak is van értelme, amire gondolsz, ha valami nagyon tömör és nehezen érthető -- van, aminek a megértése lassan, tudat alatt érik meg az emberben: tipikusan irodalom/filozófia, de az ''egzakt tudományokban'' is a dolgok szavakkal nehezen leírható mögöttes logikája. ha minden rendben van (strukturálisan), akár idővel magától rendeződhet megértett, ismerős dologgá az az elsőre fel nem dolgozott információhalmaz. volt velem olyan is, hogy reggelre azonnal, újbóli belenézés nélkül világos volt az, ami este még kínai.
persze valami matematikát általában nem érdemes betűre tudni (kivételesen akár az is jól jöhet, ha sok a szöveg, és szép szakmai magyarsága van a leíró illetőnek), de érdemes tudni egy csomó apróságot: jelölési konvenciók, logikailag elvileg fölcserélhető lépések sorrendje; becsléseknél hol lehet nagyvonalúnak lenni és hol kell figyelni, hogy szép legyen a bizonyítás; mi triviális és mi bizonyítandó (pl. geometriánál, halmazelméletnél kényes pont!); finom, szigorúan véve nem logikai eltérések, mint mondjuk teljes indukció <-> descente infinie, stb.
egy igazán jó versnél pedig minden betű rettenetesen számít, sőt, a világklasszis prózával is így van néha. egyszóval jó, hogy érted, de legalábbis ha minőségi az illető olvasmány, akkor vannak benne olyan szerkezeti finomságok, amiket első (, második, ..., tizedik) találkozásnál tudatosan még nem veszel észre, de a tudatalattidban épít, és ami miatt érdemes lehet a pontosat tudni a legfontosabb dolgokból!
emlékezz csak arra, micsoda erőt adhat a magyarórára bemagolt pár szép memoriter... legalább minden jó költőtől egy-egy szép verset jó tudni, hatalas lelki plussz! a memoriter, a száraz tárgyi ismeretek fontosságát sosem szabad alábecsülni, mert nemépp mellékesen a szellemi kapacitást és az általános állóképességet/akaraterőt/koncentrálóképességet is edzi.
a ''poroszos oktatást'' hibáztatni az emberek esetleges kisebb szellemi rugalmasságáért szerintem tévedés; én úgy gondolom, hogy nálunk ezért a hosszú ''puhadiktatúra'' (dualizmus, horthy, kádár) és annak messzemenő lelki, társadalmi folyománya felel. részleteket már nem írok, mert 3x-os offban vagyok ittde szerintem tudjátok is, mire gondolok!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Meross MTS150 okos termosztát
- KZ AM16 + AN01 fülhallgató BT fülhoroggal
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2/14"UHD(3840x2160)/i7-1185G7/48GB/512GB SSD Nvidia MX450(2GB DDR6)LTE,eSIM)
- Lenovo ThinkPad P14s/14 FHD(1920x1080)/i7-1165G7/32GB/512GB SSD/Nvidia T500(4GB GDDR6)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest