Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt

Én 2007-ben középfokúztam, a tudásom java része gyakorlatilag egyetlen könyvből származik, az ismert oldszkúl Báti-Véges könyvből. A színes-szagos könyvek közt nem mozgok annyira otthonosan, de hallomásból az Oxford és Cambridge sorozatokat mondják jónak.

Egyébként most a németet kezdtem el tanulni, mert nagyon megszaporodtak a kisebb-nagyobb német cégek itt a főváros vonzáskörében (is), nagyobb potenciált látok most bennük. Az angol tudásom rengeteget segít ebben is, egyelőre 'rohamléptekkel' veszem az alapfokú anyagot (később persze biztos nehezebb lesz).

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#2) voyager4.4


voyager4.4
senior tag

Szerintem érdemes felkeresned, vagy egy tanárt aki vállal felkészítést, vagy ha a pénztárcád nem engedi akkor legalább egy ismerőst akinek van nyelvvizsgája és segítene. Mivel a legnehezebb része a nyelvvizsgának nem a tudás megszerzése, hanem az, hogy magára a vizsgára felkészülj. Minden vizsga más és más, más típusú feladatok vannak be kell őket gyakorolni mert nagyon sokat számít. Egyszerűen a vizsgán perceket számíthat, hogy rutinból megy egy feladat vagy még ott kell bogarásznod, hogy mit is akarhat a "költő". Szóbelin dettó.

Tehát mindenképp kell valaki aki ismeri azt a bizonyos vizsgát amire menni akarsz !

Magában a vizsga kiválasztásában nem tudok segíteni, én a felsőfokú németemet érettségivel szereztem. (emelt német + 2 szakmai tárgy németül, de a felkészülési metódus egyezik)

[ Szerkesztve ]

no fate but what we make

(#3) DeFranco


DeFranco
nagyúr

EuroExamot javaslom nézd meg, a honlapján piszok sok teszt és interaktív feladat van, amivel tudsz gyakorolni is, és elég jól tükrözi a vizsgák feladattípusait is, tehát célzott készüléshez is kiváló.

Én is abból készültem, és kiváló eredménnyel vizsgáztam. Magánórát 10 órát vettem egy nemzetiségi (USA) tanártól ő a szöveges feladatokban segített, elmagyarázta, hogy mire érdemes figyelni és mit hogyan értékelnek.

Írtam róla a blogomban is nézd meg ha gondolod.

(#4) Shing


Shing
őstag

Szerintem ha ennyit foglalkoztál vele és a feliratokat is teljesen megérted, akkor már sikerülni fog. Csinálj végig egy vizsgát és kiderül. Én csak németet tanultam suliban, de játékok és az internet segítségével egyszer csak azt vettem észre, hogy megtanultam angolul. 2 éve meg is csináltam a nyelvvizsgát. Szerintem nem közvetlenül a nyelvtant kell tanulni, mert az úgy nagyon lassú. Ezért is van az, hogy 10 év alatt nem bírják a diákokat megtanítani angolul, én meg pár év MMOzás meg fórumozás után nyelvvizsgázok. Nézz filmeket, olvass sokat, de fontos, hogy te is írj és a többieknek is igaza van, a vizsgafeladatokat érdemes csinálgatni közvetlenül. A sulis tankönyveket kerüld!

Anti-hype

(#5) DeFranco válasza Shing (#4) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Középfokig teljesen igazad van, én is így tanultam meg, úgy van 90+%-os középfokúm, hogy életemben összesen azon a 10 angol órán voltam amit a nyelvvizsga előtt vettem.

De ez csak egy szintig elég. Ha tényleg jó benyomást akarsz tenni egy külföldire, munkához kell a nyelv és azt akarod, hogy kompetens emberként kezeljenek, akkor ott tudni kell választékosan megszólalni. Ennek része a szókincs, az, hogy tudod, hogy a sok rokon értelmű szó közül épp melyik a legalkalmasabb, a megfelelő igeidő kiválasztása, kiejtés, stb.

Ez kb. felsőfokú szint, de igazából ez a cél, ha kezdeni is akarsz valamit a nyelvvel. A középfokúval megérteted magad, de nem vagy választékos, meggyőző és kellemes beszélgetőpartner.

(#6) flashpointer


flashpointer
őstag

City&Guilds
Nincs konkrét nyelvtani feladat, egyedül írásbelin a levélírásnál (2 feladat egy hivatalos és egy magán) számít bele a pontba, de kb megtanulod az alap 3 igeidőt meg a present pörfiktet azt annyi elég a minimumhoz kb. Egynyelvű úgyhogy nincs fordítás és ami a legfontosabb hogy külföldi tanulmányokhoz is jó (a kétnyelvűekkel ellentétben) Ja és persze államilag elismert úgyhogy diplomához is jó.

Szerintem ha nem adott ok miatt tanulod, fölösleges középfokú szintnél jobban tudni, érdemesebb inkább több nyelvet ismerni helyette. Felsőfokú vizsgához annyi időt bele kell ölni ami ha nem konkrét cél miatt szükséges nem éri meg.
Kulcsszó a hatékonyság. Messze hasznosabb +2 nyelvet még középfokú szinten megtanulni mint egyből hatféleképp megköszönni a dolgokat. Nem kell kellemes beszélgetőpartnernek meg választékosnak lenni, az majd jön 1 év alatt ha már olyan nyelven dolgozol. S így nem is leszel egy nyelvterületre korlátozva.

(#7) ricinus13


ricinus13
senior tag

Én Euronál tettem a közép és felső fokút is, és csak ajánlani tudom. Suliban csak szar tanáraim voltak, játékokból és youtuberól tanultam. Az Euronak van tesztkönyve is amiben olyan feladatok vannak amik élesben. Nekem ezekkel sikerült egyedül 95% fölé mindkettő. Tanár esetleg beszéd fejlesztésére jó.
Ja és Euron sincs konkrét nyelvtani feladat itt is csak a levélnél kell.

[ Szerkesztve ]

(#8) anjani182 válasza DeFranco (#5) üzenetére


anjani182
őstag

Ez a nagy szégyen...nekünk anno 1 féle létezett, a Rigó utcai, nekem az van, közép C!

Aztán beléptünk az únijóba, és igen azt vettem észre, hogy a leghülyébbek is nyelvvizsgát kapnak. Semmire való egynyelvű vizsgák ezek! Se nyelvtant nem tanul az ember, se semmit, ezért fordítani nem tud jól, sem jól beszélni. Körül-belül fekete pákó szint...persze ha elmész külföldre segédmunkára, ott ez is jó, hisz' mi is megértjük fekete pákót...pontosan így kell elképzelni ezt, hogy ők is annyit értenek ezen emberek angol "tudásából"! :U

Forever and ever, let's make this last forever.

(#9) anjani182 válasza flashpointer (#6) üzenetére


anjani182
őstag

Az a baj, hogy aki ilyen vizsgát tesz le nem tud középfokon semmit! :DDD

Forever and ever, let's make this last forever.

(#10) DeFranco válasza anjani182 (#8) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ebben nincs igazad. Általánosan itthoni viszonylatokban nagyon is elég a középszint, megoldasz vele mindent. Rigó ide vagy oda, az egy áporodott poroszos rendszer, magas lexikális tudást igényel, ez igaz, nagyon kell tudni valamit, hogy megszerezd, de kevésbé ad élő tudást. Seggel elvégezhető. Tudom, mert németből ott vizsgáztam, és németből többet is kell hajtani egy középszintért, mint angolból, lévén más a nyelv felépítése, mint az angolé ez köztudott.

Nem azt mondom, hogy nem jó, csak más, másban erős. Nagyon jó alapot ad, amire szép, szofisztikált tudást lehet építeni, de önmagában kevésbé élsz meg vele.

Az Euro-ról tudok nyilatkozni, mert azt csináltam: egyáltalán nem pákó szint, sőt, igen erősen megdolgoztat. Vannak benne olyan feladatok, ami nekem legalább is rutin-csukló feladat, de a vizsga másik fele meg a rigónál is komplexebb, sokkal életszerűbben izzasztó, mint a rigós.

Írásbeli feladatból több is van, és nem csak azt nézik, hogy milyen high profile igeidőket tudsz használni és azokat tűpontosan alkalmazod-e, sőt, ez igazából nem is érdekes. Viszont baromi magas súllyal esik latba, hogy mennyire fogalmazol szabatosan, mennyire férsz bele az amúgy a feladathoz képest igen szűkre szabott keretbe úgy, hogy minden szükséges részt/infót/inputot tartalmazzon az iromány. Nem könnyű feladat valamit minimálra deriválva megírni úgy, hogy jó is legyen. Kell hozzá skill. Nézik azt is, hogy mennyire ér célt az adott iromány. Ha reklamálsz, akkor vajon ez valóban egy élő reklamáció, vagy csak pasztparticipperfektet durrogtatsz had had had haddelhaddal. Eléred-e vele a célod? Ha egy kritikát írsz esszében, akkor az valóban a megfelelő stílusban van-e írva, vagy másodikos fogalmazás szintű (amivel a rigóban simán átmész, feltéve, hogy használsz legalább 6 igeidőt).

A képleírás nem egy statikus kép, amiről elmondod, hogy a képen egy csillag látható a háttérben szekér és gyárváros amely piros és well done, hanem egy képregényt kapsz, és sztorit kell elmesélni. Sokkal nehezebb, próbáld ki.

Szóval talpraesettnek kell lenni. Ha jó a nyelvérzéked, nincs benned félelem a nyelvhasználattól, és pár alap infóval tisztában vagy (például hogy az esszében milyen feladathoz milyen stílust kell használnod a szituációnak megfelelően, nem csak úgy random fogalmazás 1.0) akkor simán megvan úgy is hogy három igeidőt használsz a többiről fogalmad sincs.

Én például pont az igeidőkkel (bocs, ez a vesszőparipám) úgy vagyok, hogy szám szerint nullát tudok használni célzottan, nem is érdekel, phrasal werb-ekből is annyit tudok, amennyit a syberiából meg a többi játékból rám ragadt (nem kevés egyébként, guess mennyit tanultam szótárból).

Mégis munkanyelvem az angol, natívan használok angol munkaanyagokat úgy, hogy észre sem veszem, hogy angolul van, simán írok oldalas szöveget-levelet-dokumentációt (lektorálják őket, nem szoktak belejavítani kettőnél többet), és simán társalgok angolul ha nem is natívan, de nem kevés gyakorlati tapasztalat alapján mondhatom, hogy úgy vagy jobban, mint más európai országbeli kollégák leszámítva a tényleg natívnak számító nemzeteket (angolszászok ofc, meg a skandinávok, németek, beneluxok).

Nekem ez a vizsgatípus fekszik és mondhatom, hogy csuklóból megcsináltam, rigón szerintem buknék, de amíg probléma nélkül használom a nyelvet, és simán lenyomok bármilyen eurotripet, kiküldetést, értekezletet addig hidd el nem hiányzik a blekkbörd certifikát.

Az egy más dolog, hogy szeretnék úgy beszélni mint egy svéd vagy német, mert bizonyos szint (középvezető) szint felett ez már szükséges, szeretném, ha tudnék árnyalatokat, színt és több kellemet vinni a társalgásba-tárgyalásba, szeretném ha ez által meggyőzőbb és megnyerőbb lennék angolul, de ez az én igényszintem.

[ Szerkesztve ]

(#11) Shing


Shing
őstag

Szerintem teljesen reálisak a nyelvvizsgák. Nekem nem is sikerült olyan hú de sok százalékkal és mégis megértem pl. egy film 90%-t szöveg nélkül. De el is tudnék beszélgetni bárkivel... Meg azért elég ránézni a feladatokra, pl. ECL-nél direkt úgy csinálják meg, hogy beleraknak kevésbé ismert szavakat, hogy mennyire boldogul vele az ember. Meg azért a magnó is elég durva...
Szerk.
De egyébként a németet is megpróbáltam anno. Hülyeség volt, mert még az érettségim is csak 70%-os lett, de azért megnéztem mit tudok. Hát k**vára semmit. Írásbeli rész összesen lett 30%. Mindez 9 év német tanulás után. Szóval a fekete pákó szint az a 2-es érettségis lehet. :C

[ Szerkesztve ]

Anti-hype

(#12) voyager4.4 válasza Shing (#11) üzenetére


voyager4.4
senior tag

Gondolom az a 9 év német akkor ilyen heti 1 óra lehetett kb... az semmire nem elég, nem is értem miért ilyen az oktatás, na mind1.

no fate but what we make

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.