Hirdetés

2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) #42098752


#42098752
törölt tag

Az, hogy a mindennapi eletben tajekozatlanok, hulyesegeket beszelnek a kisebb gond. A nagyobb az, hogy ezeknek a kreten gyokereknek szavazati joguk van.

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Hát a jelenséggel nem lehet mit kezdeni, aki hülye akar lenni az az is marad.
Ahogy olvastam a bejegyzést több példa is eszembe jutott, de az egyik eléggé passzol ide:
Van egy Prezi nevű magyar IT termék, ha jól tudom prezentációhoz kapcsolódik, nem is ez a lényeg. Volt egy hír, miszerint a fejlesztő egy nemzetközi oktatási program keretében X milliárd forint értékben licencet bocsátott az USA részére. Ugye itt semmilyen pénzmozgás nem történt csak ingyen használhatnak egy szoftvert és a hír alatt a hozzászólások érdekesek voltak, mint például: "hazaárulók! azt a pénzt másra is lehetett volna költeni" és hasonlók.

(#3) #73749248


#73749248
törölt tag

hcl: ha nem titok, te tanár vagy/voltál? Nekem valamiért van egy ilyen érzésem az írásod alapján.

Egyébként az utolsó mondatoddal nem tudok egyetérteni. Sajnos gyökeres átalakuláson megy át a világ. Régebben nem volt ennyire jellemző, hogy tanult emberek is elhiggyenek ennyi marhaságot (ha már a Soros témát felhoztad - például azt is).
Hogy beletörődnek, az egy dolog. Hogy ezek által lehet előrébb jutni és ezt meglovagolják (lásd elvtársak '89 előtt), szintén... belefér, max. etikailag kérdéses. De ez, ami mostanában tapasztalható, szerintem tragikus a tíz-húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest is.

(#4) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Nem lehet, hogy azért látod ennyire sötéten a világot, mert túl sok időt töltesz a hülyék és leghülyébbek között?

[ Szerkesztve ]

(#5) hcl válasza #73749248 (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem, bár végeztem tanári szakot, de nagyon rossz lennék benne :DDD Jobb így mindenkinek... :D

A változás igaz (bele is nyúltam az utolsó mondatba). Szerintem régen is jellemző volt, hogy téveszmék terjedtek, de azok sokkal lokalizáltabbak, és lassan terjedők voltak, s nehezebb is volt ellenőrizni a valódiságukat. A tanult ember fogalma is változott, de amúgy valóban, ma sokkal több sötét alak van az értelmiségben, mint korábban.

@Feketelaszlo : Már nem annyit, de amúgy, úgyis mindenhol ott vannak :D Szokták mondani, hogy ha nincs idióta kollegád, akkor van egy rossz hírem...

@KISDUCK : Ennyi

@betalokk : Lassan az a kisebb baj :S

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Hieronymus válasza #73749248 (#3) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Régebben nem volt ennyire jellemző, hogy tanult emberek is elhiggyenek ennyi marhaságot...

Dehogynem.
Az emberiség hajlamos nézeteket és kijelentéseket ellenőrzés nélkül elfogadni.
Ez egyrészt szükséges, nem lehet mindent, minden esetben, újra ellenőrizni és újra tárgyalni.
Másrészt hátrányos, mert sok marhaságot, tényként lehet lenyelni
Azon képesség, hogy a sok elérhető információ közül a vélhetően megalapozottakat ki lehessen választani tanulható folyamat.
Viszont senkinek sem érdeke, hogy sokan korrekten értelmezzék a valóságot, mert ez hatalmas előny. Minél többen értelmeznek korrekten, annál inkább értéktelenedik el ez az előny.

ruszkik, haza!

(#7) mustang08


mustang08
tag

Akikről te beszélsz, azok nem az internet miatt lettek buták, hanem már korábban is azok voltak, csak eddig nem vetted észre őket. Annyi, hogy most a net segítségével felszínre kerültek, és képesek más tudatlanokkal is kapcsolatot létesíteni, és egymást téveszméit erősíteni.
Ettől függetlenül szerintem a világ halad előre. Ha belegondolsz, hogy ötven évvel ezelőtt miket el nem hittek az emberek, ahhoz képest egész jól állunk.

(#8) updog


updog
senior tag

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

Nagyon jól összeszedett írás, litániákat tudnék írni saját tapasztalatokról, mennyire igaz az alapgondolat (nekem 7 pedagógus ismerősöm van, az ország különböző területeiről, más korosztályokat, más-más társadalmi rétegeket tanítanak, de mindentől függetlenül nagyjából azonos a véleményük - itt most kölcsönöznék a #3-ból -, tragikus a helyzet, és a világ trendjeit nézve ez egyáltalán nem magyar sajátosság).

Érdekes belegondolni, hogy egyáltalán "nekünk", nagyjából racionálisan gondolkozó embereknek jogunk van-e a saját nézőpontunkat "normálisnak" tekinteni? Lassan már ez is sérteni fog valakit, hiszen bárki mondhatja, hogy neki bizony jogában áll fogalmatlan bunkónak lenni.

Mi van, ha a világ többsége már csak röhög a chemtrailes, laposföldhívő mindenegyben facebook csoportokban a maradi, tényeket elfogadó hülyéken, mert majd úgyis elfogynak szép lassan?

Mi van, ha az emberiség eljutott egy olyan pontra, ahol ugyanannyi ember vinné előre a világot, mint 100 éve, csak közben 6 milliárd ember jött mellé pluszban, akiknek meg pont mindegy?

Mindennap láthatjuk, hogy kb. senkit nem érdekel már a jövő, csak a most számít, az meg elég jó úgy ahogy van.

"Verebek, rosz idulatú hozá szolok ne válaszojanak!"

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#9) hcl válasza updog (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

@mustang08 : Volt erről is szó. Ugyanakkor miket el nem hittek - most is miket el nem hisznek, és tudják terjeszteni is!

@doeeg : Köszi, bár szerintem borzalmas, véletlenül sem olyan, mint amilyet akartam :D

"Érdekes belegondolni, hogy egyáltalán "nekünk", nagyjából racionálisan gondolkozó embereknek jogunk van-e a saját nézőpontunkat "normálisnak" tekinteni? "
Igen, ez is baj, hogy nem tudjuk, mi a normális, illetve ott tartunk, hogy jogunk van-e ítélkezni, bármennyire is sötétek a tapasztalatok...

A többi meg színigaz.

@LaciCRM : Chat-en elviselem, ott kb. az írás sebességén kívül minden lényegtelen, csak érthető legyen. Ugyanakkor egy fórumhozzászólás már nem 10mp, ott már lehetnének igényesebbek a userek,

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) #81556480


#81556480
törölt tag

Engem az öl meg, mikor a "hogy" helyet csak egy h -t írnak.

Mérhetetlenül gyökér undorító dolognak tartom :o

És terjed mit a fertő. Itt a PH is tele van vele.

[ Szerkesztve ]

(#11) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Az internet mindenki számára elérhetővé vált, ma már boldog boldogtalannak hozzáférhető, ezért mindenki jelen van rajta. Ahhoz hogy egyáltalán legyen neked interneted akármin már semmilyen tudásra nincs szükség csak arra, hogy fel tudj hívni egy számot és annyit beleböfögj, hogy én is internetet akarok. Nem kell kitalálni mit hová dugsz, vagy keresgélni, vagy netán picit is gondolkodni, egyszerűen minden el van magyarázva papíron vagy még az is lehet hogy ennyi sem kell. Innentől kezdve pedig összekeveredik mindenki mindenkivel.

Aztán következik az is, hogy a közösségi média által bármit el lehet terjeszteni, aztán bezáródni egy véleménybuborékba, és akár hosszú éveken át ott is maradni, vagy örökre? Álhírek, aztán a konteók köré szerveződött virtuális csoportok, ahol ezek az emberek kötetlenül szabadon létezhetnek, és erősíthetik egymást a hitükben de inkább a hiteikben ha ez a helyes többesszáma...

Ezentúl szerintem az is probléma, hogy ezen médiák által annyi infóhoz jutunk ami feldolgozhatatlan egy ember számára, a szelektálásra pedig nincs mindenki megtanítva, sőt ejtenek néha róla szót de valós dolog nincs mögötte csak duma. Nincs kialakult norma vagy etikett. A gyerek nem úgy kerül elé, hogy tudja hogyan kell használni(mint mondtam erre csak ilyen mondatok léteznek, hogy így kéne meg úgy kéne használni, illetve szűrni kellene, korlátozni ésatöbbi) sőt nemhogy ő nem tudja, a szülője sem mert csak a facebookot is meri, meg azt hogy okos-telefon tovább már nem lát rajta. Nem is várható el tőle hogy megtanítson olyat, amit nem is tud. Meg hát ugye az internet is folyamatosan változik, végtelen szerteágazó ezért nehéz is lenne köré szervezni kitalálni ilyesmit, mivel sokszor inkább trendek vannak, amik rövid idejűek, és felkészülni sem lehet rá, hogy holnap épp mi következik.

Illetve mivel feldolgozhatatlan információmennyiséggel szembesülünk nap mint nap még feldolgozni sincs ideje az embereknek, de még lehet néha átgondolni sem. Néha egy egy szalagcímet olvasnak csak el, így vagyok ezzel én is, mivel nem jut mindenre idő. Aztán persze ettől még ítélkezik, és véleményt formál, még ha tudatában sincs annak mit tesz igazából, mivel nem szerezte meg róla a tudást.

Hirtelen nekem ez jutott eszembe ez a véleményem szerintem erről sokat lehetne beszélni, kellene is, de hol történik ilyen? Hol szólhat bele ebbe bárki is?

Illetve még ami kimaradt, hogy hihetetlen keveset olvasnak az emberek, inkább tévét néznek meg filmet, amivel szerintem az a baj, hogy ott még annyit sem kell gondolkodni mint az olvasásnál, hiszen a képzeletedet nem kell használni a képi világ kitalálására, készen kapod azokat, ezért is kényelmes dolog mozgóképet nézni hanggal mert nem kell annyit gondolkodni, magyarul leszokunk arról a mennyiswégről is ami eddig megvolt.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#12) D1Rect


D1Rect
félisten

Annyi történik, hogy az eddig elhatárolt társadalmi rétegek ugyanazt a kommunikációs csatornát használják.

Eddig csak a legeldugottabb falu kocsmájában találkoztál velük, de az internetnek hála, már ott vannak a FB-on, YT-on, ph!-n.

Nem kell besz@rni, ettől függetlenül az emberiség általánosan egyre okosabb/tájékozottabb/magasabb IQ-val rendelkezik

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#13) Soybex


Soybex
őstag

Engemet is kitud idegelni egy-egy ilyesfajta ember megnyílvánulása. Sokszor azt írják kifogásnak hogy "telorol vok". Ilyenkor megy fel bennem méginkább a pumpa, mert az esetek 80%-ban mindent telefonról csinálok, és tudom hogy az emberi lustaság/vagy agyhalottság miatt írnak helytelenül avagy értelmezhetetlen kódnyelveken.
A másik kedvenc fajta embertípusom aki 100% megvan bizonyosodva arról a dologról amiről pityu karesz a szomszéd józsi vagy kitudja ki mondta. És ha ellene van érvelve, nyomós érvpontokkal bebizonyítással akkor az hazugság és jön a tipikus anyázás.
Nevetséges hogy hová fejlődik a világ.
Jó blogposzt lett amúgy :)

Az információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás.

(#14) hcl válasza Snowy_owl (#11) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az még hagyján, hogy az Internettel kapcsolatban fogalmatlanok az emberek, mert az elég új dolog. De sok minden mással sem. És nincs is elvárás a társadalomban, nem röhögnek ki, ha műveletlen vagy, hanem az a norma, hogy sötét mindenki, és ha tudsz valamit, akkor okoskodsz.

(Megjegyzem, az igazi power user számot sem hív fel, hogy internetet akar, hanem megkéri az a - számára szerencsétlen - arcot, aki "ért" annyira a dologhoz, hogy megrendelje neki :D )

@D1rect : Legyen igazad :) Amúgy pont az a bajom, hogy ugyan látszik, hogy sok értelmes ember van, erősebb a hülyék zsivaja.

@Soybex : Köszi :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#15) Snowy_owl válasza hcl (#14) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Régebben ezeket a

“Sziaztok lenne egy kérdésem gyari rádió 5000rds eon azt irja ki! LOCKED ! Kód nincs hozzá nem talalom ! Mi a teendő vele !”

“eladó opel astra karán 1.4i se 140 ez km szép álapotban e140 szincod ezűst papirok nélkű ,..65 ezer ft érdekl..”

és hasonló megnyilvánulásokat próbáltam értelmezni, de ma már egyszerűen meg sem próbálom, mert akkora fáradtságnak érzem, hogy nem vagyok hajlandó belőle értelmes mondatot kitalálni. Szenvedjen vele aki akar, és ez egyébként nagy hiba szerintem, mert az ilyesfajta igénytelenséggel mert ez csupán az az emberek közötti kommunikáció sérülést szenved, és nem érted mit akar a másik. Azzal több idő megy el hogy értelmezd mit mond, pedig a válasz lehet kulcsra készen van nálad...

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#16) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Nem jársz a Nagy "hülyétkapokazapróktól" topikba? Naponta röhögünk ilyeneken, de sajnos tudjuk, hogy ez komoly probléma. Az írásoddal jól összefogtad a problémát. Sajnos.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#17) #73749248


#73749248
törölt tag

Nem tudom, akik az internetet okolják (értsd: gyorsabban jut el a hülyeség mindenhova, ezért úgy tűnik, több az idióta), azok fiatalok vagy mizantrópok? :)
Én a való életben tapasztalom azt a fajta elhülyülést, amiről a cikk szól.
Csak példa, de többé-kevésbé valós: régebben a tanárok, mérnökök, orvosok közt nagyon ritka volt a síkhülye. Bunkó, erőszakos stb. persze volt, na de olyan, hogy pl. egy orvos mellékesen homeopata végzettségű, hogy egy tanár a laposföld vagy bármilyen hasonlóan idióta konteos elmélet híve legyen... ilyennel sohasem találkoztam, pedig volt bőven mindhárom körből ismerősöm, rokonom is.
Ma meg... kapásból tudok két ú.n. orvost, akik mellesleg homeopaták és ezt még hirdetik is.

szerk: ezt most olvastam, de azt hiszem, tökéletesen illik ide: "Ügyvédjei fel is lebbeztek az ítélet ellen." - na most vagy én nem tudok magyarul, vagy azt a firkászt kellene örökre eltiltani az írástól, aki ezt ki bírta tolni magából. :DD (bár épp nézem a nyest.hu-t, ott meg nem igazán ítélik el az ilyen borzalmak alkotóit)

[ Szerkesztve ]

(#18) hcl válasza Snowy_owl (#15) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

@Snowy_owl : Bele lehet fáradni, ha figyelmezteted, hogy fejlődnie kéne, akkor pedig szereztél egy ellenséget, mert ez nem magyaróra :S

@Samus : Köszi :) Van ilyen topic? Amint lesz időm, megy a kedvencekbe :D

@nahaggyámá : A gyorsabban terjedő hülyeség csak egy dolog, sajnos az információszabadsága arra is vonatkozik. Nem közvetlenül a net hibás ebben. A való éltben elhülyülés is ide tartozna, de nem voltak ilyen "jó" példáim, mint amiket rtál :D [facepalm] ...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#19) buherton


buherton
őstag

Azt is hozzátenném, hogy bár mindenki fent van az interneten, de szerintem nem az értelmesebbjétől hangos pl. a Facebook.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#20) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Piros hirdet vmi olcsó kacatot a világ másik végén, kék ezek szerint akar valamit...

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#21) hcl válasza buherton (#19) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Vannak értelmesebb zugok, de akkora tömegek, mint amik a Fb-t, Instát, stb. használják, ezeken nem fordulnak meg.

@ZolikaDB : Hatalmas :D Nekem is szoktak ilyenek jönni :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#22) buherton válasza hcl (#21) üzenetére


buherton
őstag

Azt szerettem volna jelezni, hogy a facebook-n hamarabb találsz hülyeséget, mint értelmes dologot. És nem feltétlenül azért, mert a hülyék többen vannak.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#23) Polllen válasza #81556480 (#10) üzenetére


Polllen
nagyúr

A köznyelv folyamatosan változik. A hogy rövidítése az sms megjelenése óta létezik. Sokan pedig mobilról fórumoznak és rövidítenek. Ez teljesen természetes és szerintem hibás a társításod. Az esetek zömében csak gyorsabban szeretnének írni. Mi ebben a "mérhetetlenül gyökér undorító"? (Amúgy innen nem hiányzik egy vessző? ;] )

bitpork

Nagyon kevés helyen tanítják az embereket gondolkodni. Nem is elvárás. És itt nem csak magyar honra gondolok.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#24) bitpork


bitpork
veterán

Számomra kiábrándító tapasztalat, h ( (#10) LaciCRM :P ) több diplomás emberek sem képesek használni a fejüket. Bármi ami meghaladja a csőlátásukat az már értelmezhetetlen és rettegni kell tőle :(

(#25) snecy20 válasza #42098752 (#1) üzenetére


snecy20
veterán

"Az, hogy a mindennapi eletben tajekozatlanok, hulyesegeket beszelnek a kisebb gond. A nagyobb az, hogy ezeknek a kreten gyokereknek szavazati joguk van.''

Az a baj, hogy sokszor a kretén gyökér kétosztályos és a többdiplomás értelmiségi is ugyanarra szavaz adott esetben. Na, ilyenkor mi a teendő? Láttunk már ilyenre példát a 27 év alatt...

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#26) hcl válasza buherton (#22) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Akkor miért van több hülyeség? A fb. nem segíti a kamu tartalmakat, idióta kommenteket? Max. a hülyék többet postolnak, vagy a hülyékből élő oldalak postolnak többet.

@Polllen : Hát a fene tudja. Tudom, a nyelv természetes fejlődése, de még olyan nyelvújítást nem láttam, ahol a fejlődés az érthetőség rovására ment volna. Ja, de, a visszafejlődést :D
A SMS még érthető volt, talán - ott volt karakterkorlát. Nagybetűket, írásjeleket, ékezetet viszont mobilról is lehet írni. Chaten oké, nehéz érintőkijelzőn gépelni, de fórumba, az sima igénytelenség, hogy nem ír ékezetet, vagy 3 betűvel többet, - h ogy.

@snecy20 : Na az manipuláció.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#27) #81556480 válasza Polllen (#23) üzenetére


#81556480
törölt tag

nem vagyok nyelvtannáci, sokat bakizok én is. De a "h" a vok-ra emlékeztet. Arra meg az a mondás, hogy a vok, és a vagyok között csak egy szó a különbség: agy

A vok msn időkben volt divat. Telefonom is van, mégis le bírom írni hogy hogy. Nem tudom az a 2 betű mit számít. Számomra csak az embert jellemzi. Egy gyökérként :D :D

nagyon régóta bacca a csőröm ez, most legalább leírhattam. Köszönöm a lelehetőség ;] ;]

Lachiii vok cshő

avval - evvel is helyes , mégis 90%-ban a műveletlenek használják észrevételen szerint. Akinek a tanyár a bekötötték a netet. Mondom ezt vidékiként.

(#26) hcl ott a szó: igénytelenség :K

[ Szerkesztve ]

(#28) Kasya


Kasya
nagyúr

A Facebook ha jól hallottam, jelölte az álhíreket. Most abbahagyjak a jelölést, mert többen kattintanak az álhírre, mint korábban. Azért ez több dolgot is jelent...

(#29) snecy20 válasza hcl (#26) üzenetére


snecy20
veterán

Arra akartam célozni hogy Magyarországon sem minőségi szavazóbázis nincs, sem minőségi felhozatal abból, akire szavazz. Zsák a foltját... 2010 óta a jelenlegi kormány hülyítette be és édesgette/láncolta magához többek között a közmunkaprogrammal ezt a társadalmi réteget, 2010 előtt 8 éven át meg az azt megelőző. Így igazából még az sem sem oldana meg semmit, ha a nemkívánatos értelmi szinten lévő polgártársaktól szavazójogot vonnánk meg. Semmit.

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#30) Polllen válasza hcl (#26) üzenetére


Polllen
nagyúr

Azóta írok ékezeteket mobilon, amióta a telefon automatikusan kijavítja. Néhány szót leszámítva nem lesz félreérthető, de lényegesen lassabb. Nem is szoktam ilyenért megszólni senkit, mert nem ezen múlik az érthetőség.

Gép előtt ülve természetesen más a helyzet, de szerintem az esetek zömében ugyanaz van mögötte, mint a mobilnál. Kényelem.

Nyilván aki tud helyesen gépelni, annak nem számít néhány betű, de hány ilyen ember lehet? Tanítják ma a gépírást? Sok ember tud gyorsan és helyesen gépelni 4-6 ujjal, de az soha sem lesz olyan hatékony, mint a tíz ujjas megoldás és igazából a helyes minták sem rögzülnek. Nincsenek rákényszerítve.

Mint az eredeti témánál, oktatás-oktatás-oktatás.

Természetesen az egy másik történet, amikor valaki nem tud helyesen írni kézzel sem és ezt áthozza az elektronikus kommunikációba. Ott viszont nem a "h" a "hogy" helyett a legnagyobb probléma.

LaciCRM

Minden (társadalmi) csoportnak meg van a maga nyelve. A fiatalok mindig imádtak rövidíteni mindent. Ha felnőnek és nem növik ki, ez van...

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#31) hcl válasza #81556480 (#27) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

@LaciCRM : Ennyi :D

@Kasya : Igen, azt, hogy :W

@Snecy20 : Több elemzés is van a magyar középosztály hiányáról. A saját elméletem meg az, hogy a rendszerváltás óta egy kormány sem végzett érdemi munkát ebben az országban.
Viszont a témának nem része az aktuálpolitika, szal pls. off. :P :)

@Polllen : Erről is szól a post. Nem azért írok telefonról is normálisan, mert kötelező lenne, hanem mert teljesen alap, hogy értelmesen fogalmazom meg a mondandómat, ha sok száz ember elolvashatja. A 4-6 ujjas gépelés teljesen mindegy, érintőn amúgy is fújhatod, csak azon múlik a dolog, hogy akarod-e normálisan leírni a mondandód. Ha nincs idő, akkor nem akkor kell írni.

"Természetesen az egy másik történet, amikor valaki nem tud helyesen írni kézzel sem és ezt áthozza az elektronikus kommunikációba."
És mivel úgy is megértik, hát minek tanulja meg, hogyan is kellene leírni a szavakat. Nem a h a legnagyobb probélma - de része a problémának. A szlenggel nincs is gond, az valóban minden csoport sajátja - azzal van a gond, hogy nem a szleng, hanem a teljes érthetetlenség kezdi átvenni a hatalmat.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#32) Rimuru válasza hcl (#31) üzenetére


Rimuru
veterán

Tudod milyen faraszto vegigkattintgatni minden szot a helyesirasellenorzon egy hosszabb poszt/hozzaszolas eseteben?
Angol kiosztassal irok, munkahelyen is az angol billentyuzet az alap, akkor en most igenytelen vagyok azert mert igy sokkal kenyelmesebben es gyorsabban tudok irni? (magyarul nem is megy a vakon gepeles, felezodik a WPM)

Vigyázat, csalok!

(#33) Lenry válasza hcl (#31) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

tapiképernyőn gépelőknek melegen ajánlom a Swype-szerű billentyűzeteket (pl a Gúgel féle GBoard is tudja), nekem egy nagyságrenddel megdobta a szövegbeviteli sebességemet.

témához: szívesen mondanék valami okosat, de a cikk és a hozzászólások olvasása közben is végig bólogattam, nem tudok már mit hozzáfűzni :N

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#34) hcl válasza Rimuru (#32) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nekem meg a magyar javítgatja állandóan :D Melóhelyen nem szabad netezni, telefonról szoktam írni. Kényelmetlen, de nem halok bele.
Aúgy azért ha valamiért nincs magyar kiosztásod, az oké, hogy nem írsz ékezetet, de azért használsz írásjeleket, nagybetűket... Érzed a különbséget?

Gyerekkoromban használtam elég sokat angolt (hja, DOS), elég rutinból váltok, de angolon már lassabb a gépelés. (Informatikus (!) kollegák sokszor gondban vannak, ha nem magyar kiosztással találkoznak.)

@Lenry : Sosem jött be a húzkodós billentyűzet...

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#35) Polllen válasza hcl (#31) üzenetére


Polllen
nagyúr

Én most csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a "h" a "hogy" helyett az esetek zömében szleng és innen nézve helytelen általánosan minősíteni mindenkit, aki ezt használja.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#36) Rimuru válasza hcl (#34) üzenetére


Rimuru
veterán

Egyebkent a magyar kiosztasnak is megvannak az elonyei, pl sokkal tobb specialis karaktert konnyeden el lehet erni. Egy jo pelda, nehanapjan kell a degree (°) akkor azt angolon nem tudom beirni (karakterkod nelkul).
Amugy magyaron mar keresnem kell hogy mi hol van, pedig csak par eve hasznalok angol kiosztast.

Lenry: +1 Swype, telefonon magyarul irok. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#37) #90088192 válasza Rimuru (#36) üzenetére


#90088192
törölt tag

Sajnos vegigolvasni is szomoru volt, a bejegyzes mega illetve a hozzaszolasok is, sajnos "tukrozik" amit tapasztaltam.
Engem mindig is lazba hozott mar az axiomak problemaja is, mert ugye az is csak egy megallapodas, de miert pont az? Miert ez a normalis?

Egy nagyon egyszeru peldam van erre ami erdekes is:

Nem is olyan reg, egy tudos azt allitotta, a GOLF-aramlat gyakorlatilag megszunt.
Egybol jott a cafolat kb 100 hivatalos helyrol, hogy ez mekkora hulyeseg.

Az en gondolataim: A 100 tudos kozul mennyi dolgozik igy vagy ugy a kormanyoknak, illetve a koolajlobbinak?
Erdekuk nekik fenntartani a nyugalmat? Lehet, hogy az az 1 tudos mondta az igazat, es O tenyleg fuggetlen?

Ezeket a gondolatokat felreraktam, NEM kutattam, hiszen pontosan az a baj, hogy MINDEN manipulalhato, de turelmesen varok, a jelekre, mint peladaul az egyre szelsosegesebb idojaras erdekes modon ott jelenkezik, ahol a GOLF aramlatnak pont egyfajta csillapito szerepe kellenne, hogy legyen. Lelassult, 100%, de hogy megallt-e azt nem tudom, hiszen sosem lattam az idojarast a GOLF-aramlat nelkul, de valami tortent.

Elnezest az irasmodomert, tobb szempontbol beteg vagyok, elme az biztos, igenytelen, hat legyunk oszintek lehet, igaz nekem is angol kiosztasu a laposom, es mivel tobb dologra hasznalom, kepes nagyon megzavarni pl az y-z problema, es az irasjelekrol most nem beszeltem.

(#38) #33253120


#33253120
törölt tag

Köszönjük.

(#39) #73749248 válasza #90088192 (#37) üzenetére


#73749248
törölt tag

Golf-áramlat kapcsán nekem csak az jut eszembe, hogy honnan lehetne tudni, vajon ok vagy okozat-e a lassulása/eltűnése?
Mert a Jupiteren nincs emberi tevékenység eddigi ismereteink szerint, a Vörös folt mégis el fog tűnni előbb vagy utóbb. A csillagászok szerint legalábbis. :)

(#40) Gdi


Gdi
senior tag

Szokás mondani "A tudatlanság áldásos".
Ez manapság inkább úgy hangzana, a butaság jövedelmező. (mármint annak aki ezt kihasználja)

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#41) updog válasza Polllen (#35) üzenetére


updog
senior tag

Nem tudom, én max. olyan szlenget írnék le, amit szóban is használok, ebből kiindulva bizony én is igénytelenségnek tekintem h lehagyják azt a pár betűt. (ez most fizikailag fájt, de nem hagyhattam ki). Annyival kényelmesebb vagy gyorsabb? Kevésbé kopik a billentyűzet? Titokban mindenki csodálja majd emiatt?

Mondjuk van egy szomorú és friss élményem ezzel kapcsolatban. Tegnap buszoztam Budapestre szolid 2,5 órát, két fiatal lány ült mögöttem, nagyjából végigviháncolták az utat (eddig rendben van, azért fiatal lányok). De ami borzasztó idegesítő volt, hogy a "-kah", "-keh" (így, a h-kat is szépen kiartikulálva) minden második szó végén ott volt, másrészt a fa*** ge*** b+ szavakat kötőszóként használták, az előző (Karácsony!) esti szétcsapós bulikah kitárgyalására...
Persze vicces volt hallgatni, amikor pár mondatig véletlenül tök normálisan beszélgettek, ahogy amúgy a normális 20 éveseknek embereknek illene, aztán szinte hallottam amikor leesett, hogy már legalább 40 másodperce nem mondtak valami cifrát, úgyhogy gyorsan bepótolták, többszörösen. Valószínűleg nekik sem ez a természetes, csak divat, "szleng", persze.

Kérdés az is, hogy mit tekintünk ilyen szlengnek (lásd előző hozzászólásom: egyre többen elfogadják, ezért egyre többen használják, akinek meg igénye lenne a normális kommunikációra, veri a fejét a falba. Szerencsére mi vagyunk kevesebben? Ha nem tetszik, nem kell olvasni, el lehet menni?).

És most nem azt mondom, hogy kisujjat eltartva, akadémiai stílusban szóljanak hozzá az emberek egy szórakoz(tat)ásra szánt fórumon, csak legyen már meg egy alapvető igényesség.

Persze nyilván, ha a közösség nagy részét nem érdekli, egy másik része meg kifejezetten sértve érzi magát ha nem írhat úgy ahogy akar, akkor végülis "nekünk" van-e igazunk?

--
És akkor a terjengős, magukat etalonnak gondoló hozzászólókról ne is beszéljünk ;]

[ Szerkesztve ]

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#42) total90


total90
veterán

7. éve vagyok külföldön és az egyik kezemen meg tudom számolni, hogy hány magyar embert ismerek. Ezzel csak azt szeretném tükrözni, hogy borzasztóan keveset beszélek magyarul. Heti 1-2 órára saccolnám és én magamon észreveszem, hogy sokkal rosszabbul fejezem ki magam, legyen szó írásról vagy beszédről. Már már zavaró, de nem sokat tudok ellene tenni.

Ennek ellenére, amiket néha itt vagy más magyar portálon olvasok, az elborzaszt, de ez nincs ez másképp a világ másik országaiban sem. Haver angliából néha néha jelentkezik, de inkább a megoszt valamit a közösségi médiában. Na azok ott sem különben és én is itt (DE) belefutottam a napokba egy gyöngyszembe.

E-Bayen árultam valamit és jelentkezett egy vevő (magyarra fordítva írom):

Vevő: meg van még? (A terméket aznap tettem fel és ez látszik is a hirdetésben. Köszönni meg nem divat...)
Én: Helló "xy", a hirdetést csak pár órája él, megvan még a készülék. Udv. "nevem"
Vevő: "x" euró, 100 km-re vagyok (Ez akart lenni az alku oka)
Én: A teljes ár fedi a postaköltséget is, DHL-el küldeném, biztosított csomagként, de csak PayPalos fizetést fogadok el. Megfelel ez Önnek?
Vevő: Holnap 10?
Én: Természetesen személyes átvétel is lehetséges, de az ár, mint a hirdetésben írtam is, nem variálható, illetve a postaköltséget elengedem.
Vevő: ok. (Na most találjam ki, hogy jön-e vagy nem ;] )
Én: a címem "........" és a telefonszámom "......."
Vevő: ok
Én: legyen szíves holnap jelentkezzem egy rövid üzenet formályában, hogy ha elindult.
Vevő: ok.

Tudom, ez ember nem válogat nagyon ha vevőről van szó, de legszívesebben elküldtem volna a francba.
Másnap egyébként jött is időben egy plázacica, akki az üzenetek ellenére iszonyat kedves és kommunikatív volt.
Kérdem én, miért nem lehet, akkor írásosan is ilyen nívót tartani?

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#43) #73749248 válasza total90 (#42) üzenetére


#73749248
törölt tag

Másnál meg fordítva: írásban normálisan kommunikál, élőben meg ki tudja miért, kiáll a kapanyél a szájából.
Vagy épp meg se tud szólalni.

A te sztorid: szerintem akivel írásban kommunikáltál, az inkább a csaj fiúja/futtatója lehetett ;)
(bocs, de tényleg ez jön le abból amit írtál)

(#44) total90 válasza #73749248 (#43) üzenetére


total90
veterán

Pedig ő volt az :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#45) Stanlee


Stanlee
senior tag

Ahogy ezt már többen is itt írták, szerintem sem volt kevesebb buta ember 10-20-30 évvel ezelőtt, a különbség csak annyi, hogy manapság a szélesebb körű kommunikációs csatornáknak köszönhetően (FB) az ember gyorsabban találkozik velük. Amíg az FB előtti időkben csak a szűk életterén belül maradt meg a butaság, addig ma ezeken a kommunikációs csatornákon gyorsan eljut bárkihez a butaság.

Elég sok német nyelvű riportot nézünk és le vagyok döbbenve, hogy külsőre normálisnak kinéző családok mennyire buták és konzumidióták.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#46) Kalandor


Kalandor
HÁZIGAZDA

Ez az egész az apróhirdetésekben sajnos meglepően hasznos.

Én még a papír alapú újságos időkben kezdtem el hirdetésekben adni-venni, majd ugye később megjelentek az apróhirdetési oldalak, de ekkor is inkább a debilek mással adatták fel a hirdetéseiket.
Miért volt ez rossz? A hirdetési újságban a hirdetésszervező átnézte a hirdetést, tehát a debilek szóhasználata nem jelent meg, így hogy ki az értelmes ember és ki nem, az csak akkor derült ki, ha felhívtad vagy odamentél. Az online hirdetések időszakának elején is mivel a debilek nem értettek hozzá, egy értelmesebb ismerős tette fel a hirdetést, szóval még akkor se derült ki.

A jófosás és a taplód viszont milliárdos reklámkampányokban tette ismertté az online apróhirdetéseket, a Facebook pedig végleg ledöntötte a szellemi gátakat. Azóta már egy debilnek is van telefonnya meg nettye is, ezért azonnal látszik a szellemi színvonal, én ennek örülök is, hogy nem kell felhívni, csak annak írok, aki képes összetett mondatokban írni. Ha debil árul valamit, inkább kihagyom, ha ő ír, válasz nélkül letiltom.

Debilekkel egyébként azért nem akarok üzletelni, mert aki igénytelen a beszédében, az igénytelen mindenben, az nem tudja rendeltetésszerűen használni a tárgyakat (és ilyen leharcoltat nem akarok venni), de neki eladni sem, mert az ilyenek szeretnek a helyszínen alkudni, stb.

(#47) hcl válasza Polllen (#35) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

@Polllen : Szerintem több helyen is sántít az, hogy szleng legyen. Ugyanakkor nem minden szleng, és nem minden nyelvi változás hasznos.Karakterkorlát mentes helyeken ennek a h-zásnak nincs létjogosultsága szerintem, és nagyon zavaró. Elkezdek egyes szavakat a kezdőbetűjükkel rövidíteni, meglátjuk, mennyi marad belőle érthető...

@Agyturbina : Azért ilyen esetekben meg kell nézni, ki állít, kik tagadnak. Alapvetően minél több ember van lefizetve, annál nagyobb az esélye, hogy lesz, aki kitálal. Amúgy a konkrét esetben való igaz, hogy a Golf-áramlat áramlási útvonalat változik, és a sebessége is (természetes folyamat, a klímaváltozás csak lök egyet rajta), viszont az eltűnését olyan mértékben észrevennénk, hogy azt nem lehetne letagadni :DDD (Ilyenkor azért a saját ismereteknek is tud szerepe lenni.)

@Gdi : Pontosan :DD :O

@total90 : Ez a ritkább eset :D

@Kalandor : Nekem inkább az szokott érdekes lenni, hogy feladok neki egy cuccot, képes lesz átutalni az árát? Sokszor én is inkább nem kötök üzletet ilyenekkel, mert annyit nem ér.
Az is jó szűrő, ha egyből telefonon kérdez, ha hallatszik, hogy idióta, akkor mondom neki, hogy e-mailt/üzenetet írjon - általában ezekkel nem kell többet foglalkozni ;]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#48) Ringman


Ringman
nagyúr

azt nem értem legfőképp, hogy kb minden böngészőben van spellcheck, a telefon is jórészt javítja az elgépeléseket/helyesírási hibákat, akkor hogy lehet ennyire igénytelenül elküldeni valamit?

látom, hogy alá van húzva pirossal, de leszarom? (esetleg azt sem tudja valaki, hogy mit jelent a piros aláhúzás, de azért az iskolából annyi csak megmarad, hogy ez a hiba jele)

eladó biciklis cuccok: aliexpress matt full karbon nyereg: 6,3k; time atac hybrid pedál+stopli: 12k; time xc2 pedál+stopli: 8k

(#49) total90 válasza Ringman (#48) üzenetére


total90
veterán

Egyetemet végzett kolléga is kérdezte már meg tőlem, hogy mi az a piros csík, amikor ír :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#50) hcl válasza Ringman (#48) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Megmaradt, és pont nem érdekelte már akkor sem... :DDD

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.