Hirdetés

2020. szeptember 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nihill


nihill
(senior tag)

Facebook mint biztonságon weboldal :D
Mondjuk az igaz, más weboldalon lehet aggódni, hogy vajon lenyúlják-e az adatainkat, a facén nincs min aggódni, ott 100% hogy lenyúlnak minden mozdulatunkat...

[ Szerkesztve ]

(#2) TheAquir válasza nihill (#1) üzenetére


TheAquir
(csendes tag)

Pont ezen rohogtem fel en is, a top 3 emlegetett weboldal mindegyike hires arrol hogy minden egermozdulatbol es billentyuleutesbol penzt csinalnak...

Born too late to discover the Earth, born too early to discover the Cosmos

(#3) Tigerclaw


Tigerclaw
(nagyúr)

Több probléma is van. Vannak olyan oldal, szolgáltatás ami csak akkor használható ha elfogadod, hogy nekik mindenhez joguk van, neked meg semmihez. Másik probléma, hogy ezek az átolvasandó tájékoztatók, elulák túl nagyok, túlságosan jogi bükkfanyelven vannak megírva. Egyre több alkalommal fut bele az ember abba hogy facebook profilra van szükség olyan dolgokhoz is, amihez semmi köze nem kellene hogy legyen, ha pedig létrehoznál csak emiatt egy "anonym" facebook profilt, már a regisztrációnál kötelezően telefonszámot kér. Egyszerűen kizsarolják belőled a személyes adataidat.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#4) ledgeri


ledgeri
(veterán)

Persze az nem opció, hogy minden funkcionálisan működik, és nem lesz kiadva a látogató bármilyen azonosítója...
Az sem opció, hogy beállítom a böngészőmön, hogy szeretnék anonimitást, és akkor semmi nem követ be...
De az én 100%-os hibám, hogy 1000-szer személyreszabott sutibeállításon egyszer átcsúszok, mert mer tököm ki van vele, vagy
Egyszer kell belépnem akár saját gépen egy védtelenebb böngészőn, mert a védettet úgy érzékeli az oldal, hogy nem kompatibilis, vagy valami, és onnantól kezdve másfél hétig adogathatom a spam-eket a spamszűrőhöz, mert valamelyik reklám beloggolta az emailcímem....
Szép világ... és mindig a "bank" nyer...

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#5) TheAquir válasza Tigerclaw (#3) üzenetére


TheAquir
(csendes tag)

Hat ezekre oldalakra 1szeruen nem kell regisztralni es kesz
En egesz eddig el tudtam kerulni es ezek utan is el fogom tudni.
Az igaz hogy egy csomo oldalon konkretan "el van rejtve" a lehetoseg, hogy "siman" egy e-mail cimmel regisztraljal

Born too late to discover the Earth, born too early to discover the Cosmos

(#6) Dr. Romano válasza Tigerclaw (#3) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Igen. Próbáltam vagy 5 anonym profilt létrehozni facebookon. Eleinte sikerült, de valami algoritmus mindig megtalált hogy nincs feltöltve önarcképem a profilhoz és nem engedett belépni. Csináltam egy random arcgenerátorral, de miután feltettem már a telefonszámomat kérte.
Megadtam a blu-s számom (eldobós úgy is) aztán másnap le is tiltották az egészet. Egy szám bukó a facén és tényleg nem lehet anonim fiókot csinálni még a legjobb szándék ellenére sem.
Kötelező saját adatokkal megjelenni ami vicc.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#7) Apollyon válasza Dr. Romano (#6) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

gúgliba lehet telszám nélkül regisztrálni?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#8) Dr. Romano válasza Apollyon (#7) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Passz....

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#9) niof válasza Apollyon (#7) üzenetére


niof
(őstag)

Regisztrálni szerintem lehet, de a 2 lépcsős hitelesítéshez kell, ha be akarod kapcsolni. Illetve ott van még az Authenticator, amihez asszem szintén kell. De egy sima "mezei" google fiók elvan telefonszám nélkül is, szerintem.

Amúgy mindettől függetlenül, az adatszivárgási és adatfelhasználási balhéiktól eltekintve én a Google-t és az Apple-t tartom valamire adatbiztonság terén, meg talán a bankokat, de a többiben egyáltalán semmi bizodalmam nincs. Az első kettő mégis csak tech óriás valamilyen szinten, egyszerűen nem érdekük, hogy ne legyenek a userek adatai biztonságban.

(#10) Tigerclaw válasza TheAquir (#5) üzenetére


Tigerclaw
(nagyúr)

Sajnos egyre komolyabb dolgokhoz kérnek facebook elérhetőséget, olyanokhoz is, amiket nem tudsz kikerülni. Olvastam már olyat is, hogy egy állás azon bukott el, hogy a HR-es le akarta csekkolni az illető nem létező Facebook oldalát és nem hitte el, hogy nincs neki. Van ahol az oktatásba a tanár bevonja az FB-t és akkor tanulóként kezdj el kötekedni a tanárral.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#11) Tigerclaw válasza Apollyon (#7) üzenetére


Tigerclaw
(nagyúr)

Én úgy emlékszem, hogy a telefonszám az kétfaktoros biztonság miatt jött be, de opcionális volt. Most nem tudom hogy milyen. Nem érdekelne a dolog, ha nem kényszerítenének a használatára.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#12) niof válasza Tigerclaw (#11) üzenetére


niof
(őstag)

Igazából nem kényszer, de a 2 lépcsős azonosítás mindenképp hasznos dolog. Nekem az összes platformon be van kapcsolva, ahol csak lehetséges, és volt is rá példa, hogy valaki a Steam fiókomba próbált belépni, de nem tudott, pedig napokig próbálkozott...

(#13) Apollyon válasza niof (#9) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

"Az első kettő mégis csak tech óriás valamilyen szinten, egyszerűen nem érdekük, hogy ne legyenek a userek adatai biztonságban."

Nos a bizalom már ott ugrott, hogy mindkettő amerikai cég. Innentől fogva semmilyen alap nincs a bizalomra, tekintve, hogy számukra törvénybe van foglalva, hogy ki kell adniuk az adatokat.

De nem kell amerikainak sem lennie, gyakorlatilag semmiben sem bízhatsz meg, ami titkosítatlan formában, ellenőrizhetetlenül tölt fel szenzitív adatokat az internetre (szerverre). Arról nem beszélve, hogy mindezt kérdés nélkül...

Kellene egyébként egy weboldalt csinálni, ami az ilyen nagy adatlopó cégek, mint gúgli, ms, facebook stb. eulája fel van töltve több nyelven is, közember számára is érthető formában.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14) Tigerclaw válasza niof (#12) üzenetére


Tigerclaw
(nagyúr)

Nálam is, be van kapcsolva mindenhol, csak FB esetén pont nem akarnák megadni semmilyen személyes adatot. Az az a cég amelyik százszor megígér valamit, akkor se tartja be és sajnos már így is túl sok személyes adattal rendelkezik. Olyan mint a legálisan social engineering-ben, big data-ban utazó cracker. Minden adatot ellopnak, ami hozzájuk kerül és csak az érdekli őket, hogy hogy lehet pénzé tenni.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#15) niof válasza Tigerclaw (#14) üzenetére


niof
(őstag)

Én már megszabadultam tőlük pár éve, igyekeztem anno minél kevesebb adatot megadni nekik, de ettől még nem vagyok nyugodt a tekintetben, hogy amiket megadtam, mert muszáj volt, azokat mire használják.
De egyébként elég nyugtalanító ilyeneket olvasni, hogy kötelezően kérik a FB accodat, mert ott akarnak lecsekkolni, és ha nincs, az negatívumnak számít. Nem jó irányba halad ez a világ...

(#16) tonyrulez válasza Apollyon (#7) üzenetére


tonyrulez
(őstag)

Nem feltétlenül. Szűz gépen talán, de olyan gépről amiről több fiókba lép be az ember ott már kéri rögtön a telszámot. Én is szerettem volna még egy gmail-t létrehozni különböző oldalakra regisztráláshoz, ne kelljen a spam-eket manuál szűrni, és csak telszámmal lehetett. És az is meg van szabva hogy hány fiókhoz lehet egy számot hozzárendelni. Én ebből már kicsúsztam :D

4 8 15 16 23 42

(#17) Snoop-y válasza niof (#9) üzenetére


Snoop-y
(addikt)

Nem kell, kiszedheted a telefonszamodat.

[ Szerkesztve ]

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#18) Snoop-y válasza Tigerclaw (#14) üzenetére


Snoop-y
(addikt)

Akkor vegyel egy yubikey-t es hasznald a 2FA-t azzal. nem kell telefonszam.

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#19) anulu


anulu
(nagyúr)

újabb Facebook-os adatvesztés: [link]
gratulálok mindezoknak, akik még mindig bíznak bennük. marhák.

"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

(#20) e-newsee


e-newsee
(addikt)

Az igazság az, hogy nem tudod kikerülni. Mire mész vele, ha elolvasod az eulát, és nem tetszik? Nem használod az adott szoftvert? De hát nincs alternatíva. Ha nem regisztrálsz egyik oldalra sem, akkor megvannak az adataid máshonnan. Innentől meg el kell engedni. Vagy remeteségbe vonulni valahol az erdő közepén. Nem tudod elérni, hogy ha egy kormány akar, akkor sem tudjon rólad semmit. Max nem egy percbe, hanem egy napba telik nekik, mire kiderítenek rólad valamit. Bármit. Mindent. Szóval lehet paranoiásnak lenni, de ha ki akarod használni az okostelefonod képességeit, vagy kötsz egy előfizetést tévére, vagy egyáltalán csak hozzá akarsz szólni ehhez a topikhoz, akkor máris mindent megtettél annak érdekében, hogy "bekerülj a rendszerbe". Onnantól meg a paranoia csak az idegeidet őrli fel. Sajnos el kell fogadni, hogy nem mi vagyunk az emberiség vezetői, így nem mi tudunk mindent mindenkiről, hanem ők tudnak rólunk mindent. Azt, hogy ezzel visszaél-e valaki, vagy sem, majd a jövő eldönti. Ha odáig fajul a helyzet, hogy számít, hogyan próbálkozott a lányom a palacsinta evéssel 7 hónaposan, akkor már nem a cyber security miatt fogunk aggódni, hanem az életünk miatt egy lebombázott ház pincéjében, miközben potyog a fejünkre a vakolat.
Másrészt pedig az, hogy nem engednek úgy regisztrálni se a Google-ba, se a facebookra, hogy nincs személyhez kötve a dolog, egyben előny is lehet, ha mondjuk valaki a gyerekedet zaklatja a neten, és esetleg rendőrségi ügy lesz belőle. Ha nincs lehetőség anonim fiókra, a nyomozás is könnyebben kideríti, hogy ki áll az account mögött. Persze vannak profi cyber bűnözők, akik kikerülik ezeket a dolgokat, de egy mezei "Józsibácsi", aki szeretne kislányokra recskázni, hamar lebukik.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#21) Apollyon válasza e-newsee (#20) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

De van alternatíva, csak az emberek birkák, és ragaszkodnak a megszokotthoz, no matter what. Csak a kisujját kéne megmozdítani, de az sem megy.

Egyébként meg nem kell remeteségbe vonulni, csak észnél kell lenni, és nem valós időben feltölteni minden agysejtedet az internetre.

A többire meg: azért, mert te lemondasz a magánéletedről, attól én még nem fogok, és sokan mások sem. Ne is várd el, hogy mások is lemondjanak róla, csak azért mert tájékozatlan és gyenge vagy ahhoz, hogy kimoccanj a kis steril komfortzónádból.

"Not caring about privacy because you've got nothing to hide is like not caring about free speech because you've got nothing to say."

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22) e-newsee válasza Apollyon (#21) üzenetére


e-newsee
(addikt)

Majdnem mindennel egyetértek, amit írsz, de sajnos vannak dolgok, amikre nincs alternatív szoftver hasonló, vagy ugyanolyan eula nélkül. Sajnos ilyen az emlegetett facebook is. Mert bár rengeteg dolog miatt lehet utálni, nagyon sok haszna is van, ami miatt sokan használják. Nyilván a palacsintás megjegyzésből gondolod, hogy valós időben feltöltök mindent a magánéletemből, de megjegyezném, hogy ez egy fiktív példa volt. Van ugyan 7 hónapos lányom, van is róla ilyen fotó, de nem jelent meg online felületen sehol sem. Csak épp tegnap történt, ezért ez jutott eszembe. Vagy nem is! egy 22 éves fiam is, akinek a szomszédjánál van egy 7 hónapos gyerek, aki épp palát próbált enni. Majd valamelyik kormány eldönti, melyik az igaz. Nem? ;)
Abban is biztos lehetsz, hogy bőven beletartozom a tájékozott és megfontolt internethasználók táborába. Spamet pl nem kaptam hónapok óta, mert nem kattintok mindenhova ész nélkül. Pl minden weboldalon rászánom azt a pár percet, amíg kikapcsolom az összes sütit, amit ki lehet, még ha nem is igaz, hogy valóban letiltják a marketing célú használatot. Nem sokat ér, de mást nem tudsz tenni. Ha nem reagálsz a felugró ablakra, akkor meg olyan, mintha elfogadtad volna. De igazából mindegy is, hogy mit teszel, mert ettől még biztos lehetsz abban, hogy rólad legalább ugyanannyi adatot tudnának begyűjteni, mint rólam. Csak máshonnan.
Mondjuk egy olyan cégnél dolgozol, ahol kapsz egy céges telefont, van céges emailed, amit alapból a telefonon is elérsz. Máris ott vannak az adataid a cégnél, onnantól kb bármelyik kormánynál. Nem, dolgozol olyan cégnél? Meg lehet próbálni, de akkor max egy lakatos vagy valami kis vállalkozásnál. Oh, nem várj! Ott is van egy aktád a cég nyilvántartásában, ami hidd el, nem egy poros sufniban van egy fémszekrényben, hanem valamilyen elektronikus rendszerben. És bakki, van egy adókártyád, személyid, jogsid, esetleg útleveled.
Elmész nyaralni valamelyik tengerparthoz, lefoglalsz egy utat, szállást egy utazási irodánál. Nem adsz meg email címet, mert hát össze ne kössön téged senki az úti céloddal. De hát akkor hogyan érnek utol a foglalással kapcsolatos információkkal? Megadod a címedet, majd leveleznek. Vagy a telefonszámodat. Affene, már megint mindent tudnak! Majd akkor megyek magam. Leautózol, bemész a kiszemelt szállásra. Mit kérnek először a foglaláshoz? Személyi igazolványt. Egy idegen országban. Affene, azt elektronikusan tárolják egy olyan szerveren, ami rajta van az interneten! Már megint lebuktam! Van bankszámlád? Van, mert arra megy a fizu. Van hozzá bankkártyád? 99%, hogy van. Vásároltál már vele? 99%, hogy igen. Vettél fel pénzt? Ha van kártyád, 100%, hogy igen. Voltál orvosnál? E-karton, megvan? Váltottál ki gyógyszert? Ment az e-kartonodba, hogy mit. Adtál fel mostanában bármit a postán? Címed, neved megvan. És össze van kötve a címzettel. A gép, ami leolvassa az elosztóban a levélről, rajta van az interneten.
Szóval a mondandóm lényege az volt, hogy kvázi mindegy, mit csinálsz, ha akarják, tudják, hogy ki vagy, hol vagy, és éppen mit csinálsz, kikkel vagy kapcsolatban. Nem kell insta, twitter, facebook, vagy google. Azok csak csak pár százaléknyi adatot tesz hozzá a dologhoz, csak minimálisan könnyítik meg a dolgot. Van millió meg egy platform, amibe beleszülettél, természetesnek veszed, nem tudod kikerülni a mindennapi élet során, mert dolgoznod kell, vásárolnod kell, utaznod kell, csak épp nem gondolsz bele. Nyitott könyv vagyunk az adott rendszer számára már régóta. Ha csak nem egy borneói őserdőben élő eleddig fel nem fedezett törzs tagja vagy. De nyilván nem, hiszen tudsz írni erre a fórumra. A kérdés itt az, hogy van-e érdeke bárkinek is visszaélni vele? És milyen módon akar visszaélni vele? Mert ugye egy tollal aláírhatsz egy segélyről szóló szerződést is, de akár nyakon is szúrhatsz vele valakit. Mégsem feltételezzük mindenkiről, akinél toll van, hogy gyilkos.
Szerintem kettőnk közül pont nekem nincs steril komfortzónám, és pont, hogy én látok túl a mostani divatparán, amit úgy ad elő mindenki, mintha a facebook előtt létezett volna olyan, hogy "személyes adatok" védelme. Elmondom CSAK neked, de ne add tovább! Nem létezett személyes adatok védelme! De pszt! Senkinek egy szót se erről, csak mi tudjuk! ;]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#23) Apollyon válasza e-newsee (#22) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Azért biztos vagyok benne, hogy ha az emberek arcába lenne tolva a színtiszta igazság, akkor a fb elég hamar a süllyesztőbe kerülne.
Csak arról, hogy mi is történik azokkal az adatokkal, megy a sunyizás, meg a mély hallgatás. Zuckerbergnek és a hozzá hasonló bűnözőknek meg börtönben lenne a helyük, életük végéig.
A banki rendszerek meg a zinstagram közel sem konzisztens.

Másrészt nem ez a lényeg, hogy konkrétan egy-egy részfeladatot ellátó eszköz milyen adatokat képes gyűjteni az emberről.

Hanem az, hogy nem szabad elfogadni, nem szabad lemondani a magánéletedről, pláne nem azt sulykolni másoknak, hogy ők is adják meg magukat a rendszernek, mert semmi esélyük nincs.

De van, csak a hozzád hasonló attitűdöt sugárzó vélemények miatt nincs komoly következménye ennek az egésznek.

Mert ha mindenki magasról tesz rá mi történik, akkor gyakorlatilag jön a következő fokozat, és utána még messzebbre mennek.

Ha lemondasz a magánéletedről, lemondasz a szabadságodról. Arra, hogy cserébe meg biztonságban leszel, semmilyen biztosíték nincs, ez csak egy hamis illúziókba kergető aljas hazugság.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#24) e-newsee válasza Apollyon (#23) üzenetére


e-newsee
(addikt)

Szerencsére nem tudom a színtiszta igazságot, és szerintem nem is fogom soha megtudni. És lehet, hogy ez rossz, de ahhoz, hogy megtudjam, vagy olyan pozícióba kell kerülnöm, vagy meg kellene hackelnem bizonyos rendszereket, amikkel ugyanarra a szintre süllyednék, mint "azok".
Ami a véleményemet illeti, nem sulykolok én senkinek semmit. Isten őrizz, hogy valaki engem kövessen! Ez az én magánvéleményem, én így látom a dolgokat, te meg amúgy. Más meg egy harmadik módon. De valójában mind ugyanabban a cipőben járunk. Ha nagyon el akarnék képzelni egy diktatórikus rendszert, amiben a hatalom minden lépést ellenőriz, és aszerint szankcionálja az embereket, akkor lehet, hogy egy "nyitott könyv" ember, aki éli a hétköznapi életét, kevésbé gyanús, mint egy olyan, akiről csak részleges információk vannak, egyébként pedig próbál kívül maradni a rendszeren. Reméljük, nem jön el ez a "szép" világ, de pár disztópikus könyv és film már feldolgozott hasonló jövőképet.
És, csak hogy lezárjuk a beszélgetést, őszintén kívánok mindkettőnknek "hosszú és eredményes életet!" Peace! :R

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#25) TheAquir válasza niof (#15) üzenetére


TheAquir
(csendes tag)

Hat en konkretan abban a pillanatban megkoszonom es lepek az interjurol amikor ilyenekkel jonnek hogy "hogyhogy nincsen LinkedIn meg Facebook accountom".
Ahol ez problema ott en nem akarok dolgozni.
Volt mar ilyen...

Born too late to discover the Earth, born too early to discover the Cosmos

(#26) kiskeni válasza Dr. Romano (#6) üzenetére


kiskeni
(aktív tag)

Ez vicces, mivel nekem évekig volt egy anonim fiókom úgy, hogy még a vak is levágta hogy ez kamu fiók. Ha másról nem is, eleve a névről :DDD Problémamentesen megvolt mindaddig, míg nem "töröltettem", mert már nem kellett. +1 még az email címe is egyezett a fő fiókom email címével.

Két rák találkozik. Kérdezi az egyik: - Te is folyami vagy? - Nem, én tüdő

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.