Hirdetés

2023. május 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Taybore


Taybore
aktív tag

Hát ez jó volt! Régen mi is mennyit nyúztuk a 3D Mark-okat :)
Jó cikk lett :C

(#2) devast


devast
addikt

Olyan, hogy "radeon 256" soha nem létezett. A hétezres szériát szerelték rv100-al, pl 7000 volt LE meg SE és 7500 is. Ha emlékeim nem csalnak, sima radeonnak hívták.

[ Szerkesztve ]

(#3) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

ma szemmel igen csak fatengelyesnek tűnnek a drágáim :B
Először mikor láttam, hogy S3 is lesz, na mondom csúfos veresége lesz, mint mindíg, osz mikor részletesen leírod a tulajdonságait, akkor elgondolkodtam, hogy ez lehet nem is lesz olyan karcsú, oszt mikor írtad a T&L egység hibáit, akkor tudtam, hogy bizony mégis csak nagyon el fog maradni.. és el is maradt... azért sajnálom, hogy szegény ilyen sorsra jutott :(
Vajon az akkori fejlesztők most így visszanézve az egykori műveiket, vajon mit gondolhatnak az egykori termékeikről?!
jahh és természetesen minden elismerésem a cikkért, nagyon szépen köszönjük :R

[ Szerkesztve ]

(#4) Yutani válasza devast (#2) üzenetére


Yutani
nagyúr

Hát pedig csalnak az emlékeid. Kezdetben a Radeon is viselte a 256 kitételt, jelezve a 256 bit széles GPU-t - ugyanúgy, mint a GeForce 256-nál. Aztán később valóban inkább a Radeon DDR és a Radeon SDR volt a megnevezésük.
Vagy lehet, hogy a Guru3D és a Firingsquad is tévedett anno? :P

Másfelől a Radeon 7000 (RV100) és 7200 (R100) megnevezés azután született, hogy az Ati kihozta a Radeon 8500 (R200) után a 7500 (RV200) sorozatot is, és a még futó kisebb modelleket is átnevezte. Az R100 Radeon kártyákból lett a Radeon 7200, míg az RV100-ra épülő Radeon VE lett a Radeon 7000.

Mondjuk annyira nem csodálkozom, ha az ember belezavarodik az átnevezésekbe, a közelmúlt Nvidia-féle műveletek is csak arra voltak jók, hogy a kevésbé tájékozott júzert úgy megkeverjék, hogy már a végén azt sem tudja, hogy reggel szoknyát vagy nadrágot húzzon... ;) Ráadásul '99 környékén a Net sem volt annyira elterjedt, így nehéz volt alaposan tajékozódni a minket érdeklő témában. (PC Guru, Oldman rulez! :DDD)

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#5) Neovenator


Neovenator
senior tag

Érdekes cikk, jó lett. :)
Pár aprósággal kiegészíteném S3 ügyben a dolgot. A T&L egységük valójában az azóta már az Nvidiánál dolgozó (ha jól tudom) Nadeem Mohammad marketinglufija volt, ami ki is pukkant rendesen. Valójában nem T&L egységről volt szó, hanem egy "load balancing engine"-ről, ami vagy hibás volt, vagy nem, de lényegében soha nem tervezték T&L számítások egyedüli feldolgozójának.
A másik dolog, hogy ennyire azért nem szomorú a Viper II teljesítménye, vannak stabil driverek, amik nem okoznak képhibákat, kilépéseket és jóval gyorsabbak ennél. Tulajdonképpen a driver, amit használsz, az S3 részéről egy a vállról felelősséget leemelő lépés, mert mindenki nyavalygott a képhibák miatt.

"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"

(#6) JoolsNOS


JoolsNOS
veterán

Most az nvidián a sor a fél év késéssel :DDD

I5 9400F+ninja3, Asrock B365M Pro4, Asus RTX3060 TUF 12GB, 16Gb DDR4, 64Gb Samsung 830 SSD + 480GB SSD, EVGA Supernova 550GS TV: 65A7GQ

(#7) peti_s


peti_s
addikt

Jó lett. :R

(#8) devast válasza Yutani (#4) üzenetére


devast
addikt

Csak azért írtam, mert még nem hallottam ezt a megnevezést, és wikipedia sem említi. :) Riva128 meg geforce256 tuti volt mert arra emlékszem, atitól ilyesmire nem emlékszem. Az lehet, hogy a belső felépítése annak is 256 bit-es, de a megnevezésében nem hinném, hogy használták volna.
Mellesleg amit linkeltél azok ilyen megjelenés előtti infómorzsák / preview-ok voltak, szerintem a végső terméknél már elhagyták a 256-ot.

[ Szerkesztve ]

(#9) BiP


BiP
nagyúr

Tetszett a teszt.
Amúgy ha az nVidia kilépne a gamer piacról, ami miatt az Ati kártyák ára felkúszna, előbb- utóbb csalogató lenne egy új jelentkezőnek a kínálatban keletkező űr. Szóval attól nem kell félni, hogy hosszútávú monopolhelyzet alakulna ki a gamer VGA piacon.

(#10) Yutani válasza Neovenator (#5) üzenetére


Yutani
nagyúr

Köszönöm mindenkinek a pozitív véleményeket! :R

Köszönöm a kiegészítést az S3TL-lel kapcsolatban! Ezek számomra új információk, bár mintha valami rémlene, hogy találkoztam ezzel a terheléskiegyenlítő motor megnevezéssel, persze angolul. Ez a Savage 2000 még 10 év múltán is rejteget titkokat! ;)

Ami a drivereket illeti: nem két percet töltöttem a legmegfelelőbb meghajtó keresésével, de egyszerűen alig van fenn valami a neten. A S3 Inc. által kibocsátott meghajtókat el lehet érni, fent vannak még a Diamond driverei is, de még az Inno3D Savage 2000 64MB kártyájához is az általam használt meghajtó a legújabb. Ha esetleg Neked van jobb driver a kártyához, akkor küldd át légy oly kedves, szívesen letesztelem!

Devast: Ahogy írtam, az észrevételed jogos, később nem igazán használták a Radeon 256 nevet, de én a teszt elején azért írtam így, mert a bejelentéskor és megjelenéskor még így hívták.

#tarcsad

(#11) X-Master


X-Master
tag

Hú, de elkalapálták azt az nvidiát! Ezt nem gondoltam volna, bár azér pár tesztbe, főleg játékba jobb lett.

(#12) X-Master


X-Master
tag

Nekem most egy geforce 2-esem van a régi gépben, de még az 1920x1200-at is bírja játékokban is.És még a san andreast (a kedvencemet) is vitte bár szaggatott eléggé.A maga korában nagyon jó lehetett.Eddig valami radeon 264vt-t használtam, csak szemcsés volt a kép, aztán egy s3-at, az meg vibrált, úgyhogy a régi gépem is végül maradt a szokásos trió

asus alaplap
intel proci
geforce vga

(#13) #95904256


#95904256
törölt tag

Ismét egy remek cikk! :R

(#14) caleb


caleb
aktív tag

Köszi a cikket,jó volt olvasni. Bár hiányoltam a kis kedvenceimet / 3dfx / :B

[ Szerkesztve ]

Az élet jó a világ nem!!!

(#15) Yutani válasza caleb (#14) üzenetére


Yutani
nagyúr

Ami késik, nem múlik! ;)

#tarcsad

(#16) yolan


yolan
őstag

2 pixel feldolgozó csővezetékkel rendelkezett
futószalaggal :F

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#17) Yutani válasza yolan (#16) üzenetére


Yutani
nagyúr

Na ez nem jutott eszembe írás közben! Köszi! :DDD

#tarcsad

(#18) Robi BALBOA


Robi BALBOA
őstag

Köszi a tesztet érdekes és jó kis iromány! :R

S3 a 3D lassító ;]

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /SLOT A lapot és Procit Keresek!/

(#19) yolan válasza Yutani (#17) üzenetére


yolan
őstag

engem anno ilyenért biztos megbasztak volna vizsgán pipeline helyett :DDD
nincs mit.

szerk.: a cikk persze jóféle :K

[ Szerkesztve ]

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#20) antikomcsi válasza X-Master (#11) üzenetére


antikomcsi
veterán
LOGOUT blog

Mi olyan érdekes benne? Egy X1950-es is elver egy 6800GT-t.

Ahogy Yutani írta is, ennek a radeonnak, már GeF2 GTS-el kellett megküzdenie igazán, csak mint látom, itt Ő az első dx7-es kártyákat nézte, a GeF2 pedig már a második volt.

És ha azt vesszük hosszabb távon valóban nincs jelentősége, hogy ki adja ki előszőr az adott generációs kártyát, ha már az nv most ezt mondja, ;] mert, mint látjuk most senkinek nem tünik fel az a 9 évvel ezelőtti fél éves csúszás. Kicsit később jött, ennyi. Most viszont szépen belehúztak.

Pedig akkor még valahogy nagyobb jelentősége volt, valahogy nagyobb szám volt egy GeF2 GTS, mint most egy 5800-as.

Mindenesetre mindíg jó az ilyen nosztalgia teszteket olvasni, valahogy teljesen más a "feeling"-je a dolognak. :R

(#18) Robi BALBOA

Hi-hi, ;] ezt mennyit hallotam régen. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#21) sh4d0w


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Kösz, Yutani, a retro tesztet, jó volt olvasni. Anno hamar leszoktam az nV kártyákról, TNT2 és GF256 SDR volt - utána jött a Radeon 8500 és azóta sem kell más (mindennél meggyőzőbb volt, amikor GF 256 -> Radeon 8500-nál asszony megkérdezte: "letörölted a monitort?").

https://www.coreinfinity.tech

(#22) Taky válasza sh4d0w (#21) üzenetére


Taky
senior tag

"letörölted a monitort?"
Jajj ez nagyon jó! :))

"Tökéletes program nem létezik, csak olyan, amelynek még nem találták meg a hibáit." Pascal

(#23) FID


FID
őstag

Nekem nagyon tetszett. Bár amikor ezek a vga-k voltak én még csak álmodoztam gépről. a 8. osztályban :D

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#24) Oti86


Oti86
tag

Nagyon jól összeállított írás. Igazán remek kártyák voltak ezek a maguk korában. Még a Savage 2000-is. Bár pontos adataim nincsenek, de szerintem annak ellenére, hogy alulmaradt, az S3 megoldása, a hiányosságokat az alacsony árral kompenzálni tudták, mint ahogy azt korábban is elkövették már oly sokszor.
Azért a három király melllé még odafér legalább egy, de lehet több király is :) (örültem hogy a végén ők is említést kaptak :C ) hiszen ne felejtsük, hogy a 3dfx ekkor akart nagyot villantani a VSA100-ra épülő Voodoo5-tel és 4-gyel :DD , de a Matrox is a G450-et ebben az időben vetette be, bár ő kevésbé épített a játékosokra :) Mellettük az Intel az i752-es kártyáját vetette be, a SIS pedig 305-tel igyekezett a piacon maradni. de talán még a Kyro is beférkőzhetne közéjük, bár az már csak 2000 őszén debütált :) Még az ősidők óta jelenlévő Tridentet lehetne megemlíteni. A Blade XP-t már 2000 áprilisában bejelentették, a kiadását már nem siették el ennyire. több mint egy évet várakoztatták a rajongóikat :))

[ Szerkesztve ]

http://3dfx.oti86.fotoalbum.hu/

(#25) Quan-Chi


Quan-Chi
őstag

régi szép idők, annó egy Hercules KyroII 4000XT -vel kezdtem ... az is kb ezt tudta ;]

kajaidőben kérem ne zavarjanak! 8:00-22:00

(#26) zoltanz válasza sh4d0w (#21) üzenetére


zoltanz
veterán

Igen a noname és márkás NV karik között is sok volt a képminőségbeli külömbség. :U
Mondjuk DDR memória is sokat számított ha megvolt akkoriban.

UI: Köszönettel, ügyes írásért. :R

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#27) aram01


aram01
nagyúr

jó írás köszi :)

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#28) degumentes


degumentes
tag

Nekem is volt Z200-am még driver lemezem meg is van :DDD Egyetlen hibája az opengl volt direc3d-be tökéletes ment. A Return to Castle Wolfenstein szinte full grafikával ment csak az opengl volt kikapcsolva :DDD

(#29) degumentes válasza Oti86 (#24) üzenetére


degumentes
tag

Matrox-om még most is van bővíthető memoria :C

(#30) dzsambo


dzsambo
tag

Gratula, nagyon jó volt olvasni. :C :R

(#31) frescho válasza dzsambo (#30) üzenetére


frescho
addikt

Jo volt. Folytatasa is lesz?

Emlekszem egy ismeros folyamatosan cserelgette az S3 drivereket, a "MosttutijoleszesleveriaTNT2-det" felkialtassal. Aztan megsem :)

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#32) #65675776 válasza Quan-Chi (#25) üzenetére


#65675776
törölt tag

A 4000XT még Kyro I volt. A Kyro II a 3D Prophet 4500 nevet viselte.

Yutani: "S3-lépfene" Ez nem inkább rákfene akar lenni?

[ Szerkesztve ]

(#33) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Érdekesek ezek a meghajtó problémák a Savage 2000-res karin. Az elődjével (Savage 4) nekem anno csak minimális driver problémáim voltak. Az UT is futott DX, OpenGL, Metal-ban is. A legutolsó game amit játszottam rajta a Serious Sam és az AvP 2 volt. Ezekkel sem volt gond, azonban az AvP 2 sajnos még minimumon is 3-10 fps körül száguldozott csak :)

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#34) Oti86 válasza #65675776 (#32) üzenetére


Oti86
tag

;] lépfene már az újabb megnevezés :DDD :DDD

http://3dfx.oti86.fotoalbum.hu/

(#35) Thome


Thome
addikt

Első VGA-m egy Riva TNT2-es volt! Emlékszem, hogy hasított rajta a C&C Renegade... Áhh... Szép idők voltak azok. :DDD

Néztem a Gamestar újság cikkét, amiben benne van, melyik VGA-val hogy fut a játék, (Jelezve voltak: zöld-rendesen fut, sárga-szaggatgat, piros-kb játszhatatlan, szürke- nem fut) én meg vertem a mellem, mert zöldben volt a kártyám! :DDD

[ Szerkesztve ]

(#36) yakuza.tora


yakuza.tora
addikt

Uh! Nekem az első gépemben egy S3 Savage 4 volt, 16MB rammal... :P

Alléz Olympique de Marseille!

(#37) - = Zk = -


- = Zk = -
félisten

örülök, hogy jó helyre került a sokat szolgált alaplapom:C:R

minőségi írás. gratula :K

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! "

(#38) ityam


ityam
senior tag

Dupla

[ Szerkesztve ]

(#39) ityam


ityam
senior tag

Részi szép idők...
Nekem még sima Radeon LE-m volt.De azzal is meg voltam nagyon elégedve. Ott tudtam meg hogy mi is az az aniso filtering.És azóta használtam mindenhol.Ráadásul Anisot bekapcsolva sokkal gyorsabbak voltak a radeonok mint az nvidiak ha jól emlexem.

Ha gondolod futtas egy pár Anisos tesztet is :D

(#40) Yutani válasza #65675776 (#32) üzenetére


Yutani
nagyúr

A fenébe! :DDD Kösz, javítottam. :D

Egyébként kib@szott dolog az a lépfene is, másnéven anthrax. A driver-gond úgy nyírta ki a Savage 2000-t, mint embert az anthrax. :U

#tarcsad

(#41) Robi BALBOA válasza antikomcsi (#20) üzenetére


Robi BALBOA
őstag

Amúgy van egy S3 karim ami S3 trio névre halgat és nagyon szeretem!
Egyszer (1,5 éve amikor még volt ára) egy HD2900xt kari biosz frissítése közben elszált az op rendszer és a kari meghalt és a kis édes S3 trio karival hoztam helyre, azóta is őrizgetem, modjuk már nem nagyon flashelgetek bioszt, de ha van egy gép és gyanus hogy a vga rosz akkor ez az első amit bele rakok, és máris kiderül, hogy a gép vagy a vga a rosz, és nagyon univerzális mert a sima pci-s :DDD

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /SLOT A lapot és Procit Keresek!/

(#42) Nowhereman


Nowhereman
őstag

Elég meglepő lett volna, ha a hardveres T&L bekapcsolása gyorsulást hozott volna, ugyanis azt tiltották le az utolsó gyári meghajtóprogikban, nem az S3TC-t... /más, hogy gyári meghajtók mindig is vackok voltak, a fénykorukban is csak egy pipe-ot használtak...

És bocsájtsd meg, de a képminőségről pedig egy félmondatot se mondtál, pedig engem anno az a "bencsmmárk" tartott távol a Geforce-októl...

Utánam a kondenzcsik!

(#43) fasirTTT


fasirTTT
őstag

na ezek alá nyomjatok be 1 Crysis-t :DDD :DDD :DDD

(#44) sh4d0w válasza zoltanz (#26) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

2D képminőségben nem nagyon érdekes, hogy DDR-e a fedélzeti memória, vagy sem. Az csak a RAMDAC függvénye volt, a GF-ek ezügyben nem remekeltek, még a TNT2-esnek is szebb képe volt.

https://www.coreinfinity.tech

(#45) zeg


zeg
senior tag

Köszönöm a részletes tesztet :R :)

Azonban a savage2000-es ut alatti sávosodást nem értem. Volt Creative Annihilator kártyám, és valami ultragagyi képminőséget produkált UT alatt ugyanúgy, mint akkor és azóta az összes kártya d3d alatt. Savage 2000-el szebbek voltak a színek, élesebb volt a megjelenített kép, a falakon az írások jól 'olvashatóak' voltak, egyszerűen odab@szott az összes mosottképű directX-es kártyának. Egyedül a V3-as kártyám szorongatta glide-ban, de a savage2000-nek egyszerűen nem volt ellenfele ha MeTalról volt szó.

Megj.:Egyszer ha lesz idő előszedem a japcsik prof. célra szánt IO-Data PCI-os savage2000 kártyáját (lásd honlapom), jóval komolyabb a NYÁK-ja mint a viper2-nek és megnézem azóta mit buheráltak a meghajóval. :)

3dfx cuccokat keresek megvételre

(#46) Tom5


Tom5
addikt

Kedvenc időszakom volt ez a korszak. Igaz akkor nemvolt pénzem jó gépre. Minden vágyam volt egy Geforce 2-es VGA. Ezért is raktam össze Retro álomgépem egy P3 1,4 Tualatin és Geforce 2 Titanium képében. (utóbbi még majd csak érkezik) Nagyon jó gép. A proci hihetetlenül erős a kategóriájában (meg is lepődtem) Rákötöttem a gépet a TV-re és teljesen levan némítva és eldugva. Divx lejátszónak tökéletes. HD-ra meg itt a fő gépem.

(#47) Yutani válasza zeg (#45) üzenetére


Yutani
nagyúr

Örülök, hogy tetszik Nektek is a munkám! ;)

A sávosodást úgy értsd, hogy nem a 3D megjelenítéssel van gond, az teljesen jó, gyönyörűek az S3TC-t alkalmazó textúrák, hanem magán a GUI-n, azaz a játék grafikus user interfészén látszik maga a csíkosodás. Ez az a képernyő, ami az UT'99 elindítása után a demóból ESC-pel kilépve fogad. Fölül egy legördülő menü van, ahol megtalálod a beállításokat, a konzolt és az FPS statisztika aktiválását is.
Ha itt megnyitod a beállítások menüpontot, akkor egy ablak jelenik meg, aminek a felülete finom színátmenetes. Erre gondolok. Maga az ablakon látható színátmenet 16 bites sávos, 32 biten tökéletes. A Savage 2000 esetében mindkét beállítással sávos, így gyaníthatóan nem vált át 32 bitre. Persze ez csak az én véleményem és a saját tapasztalatom, de az FPS eredmények számomra ezt támasztják alá.

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#48) nyunyu


nyunyu
félisten

Why ME?

98SE sokkal kiforrottabb, stabil oprendszer volt, mint a driverbugoktol sujtott, amugy sem bugmentes ME.

Radeon vs Gef256 16&32 bit:
nVidia alapvetoen 16 bites mukodesre tervezte a chipjeit, hiszen az osi rivalis 3Dfx csak 16bitet tudott. (bar a Voodoo3 ota kis d-vel irtak a nevuket.)
TNT ota tamogatnak ugyan 32 bitet, de az felezte a teljesitmenyt.

Radeon viszont mindig 32 biten szamol, csak utolso lepesben butitja vissza az eredmenyt 16 bitre.
Emiatt nincs 2x gyorsulas a feleannyi adatmennyiseget produkalo 16 bit modban.

Point sprites teszt
Eredetileg a Radeon lett volna az elso DX8-as kartya, csak az nV nyomasara az MS 2000 nyaran megvaltoztatta a DX8 kovetelmenyrendszeret, igy a mar gyartasban levo Radeonok vegul nem feleltek meg ennek, Ati meg kenytelen volt driverben letiltani a Charisma nagy reszet. :(
Igy lett vegul az elso DX8-as kartya a Gef3.
(Gef2 ugye egy rancfelvarrott Gef256 volt. 4 pipeline x 1 texturazo helyett 4x2 felepitessel. Radeon 2x3-at tudott.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#49) zeg válasza Yutani (#47) üzenetére


zeg
senior tag

Már azt hittem a játékkal van gond, nem igazán játszottam júzer interfésszel, max ha 1X elindítottam hogy beállítsam a MeTaL-t. Mire meg tudtam venni az S3 kártyát már duron 600-zal toltam a játékot, annak meg nem okozott gondott kipréselni magából elegendő fps-t a savage2000-rel karöltve.:)

3dfx cuccokat keresek megvételre

(#50) nyunyu válasza yakuza.tora (#36) üzenetére


nyunyu
félisten

Uh! Nekem az első gépemben egy S3 Savage 4 volt, 16MB rammal... :p

Soroljam?
92: hercules
93 karajcsont: Trident 8900C (512KB)
95 okt: Spea Mercury P64V+ (S3 Vision968, 2MB VRAM)
97 nyar: Matrox Mystique (4MB)
98 aug: Matrox Millennium G200 (8MB)
99 jan: Asus V3400TNT (16MB)
00 eleje?: OEM Diamond Viper 770 (TNT2, 16MB)
Kozben volt nemi tatabanyai kamionrol leesett Elsa Gladiac-os (Gef2GTS) manover
01 jun: Radeon LE (32MB DDR)
03 jan: Radeon 9500 (128MB)
04 vege?: Radeon 9800 (128MB)
05 nov: Giga Geforce 6600GT (256MB)
06 okt: MSI Geforce 7900GTO (512MB)
(10 eleje: Radeon 5770)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.