Hirdetés

2019. október 17., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Duck663


Duck663
(aktív tag)

A fő gond, hogy drágák, plusz ott vannak az SSD-k. De én nagyobb problémának látom a HDD-k árazását.

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#2) Eclips21 válasza Duck663 (#1) üzenetére


Eclips21
(őstag)

Dragak?

(#3) Ba cy lus válasza Duck663 (#1) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Miért is? Egy 2 TB-os SSD 67k-ba kerül legolcsóbban. 2 TB-os HDD 17k-tól indul, ami durván negyedár. Adattárolásra teljesen jó a HDD is.
Azonos áron már SSD-t vennék adattárolásra is, de ott még azért nem tartunk egyelőre.

[ Szerkesztve ]

(#4) ablack válasza Eclips21 (#2) üzenetére


ablack
(senior tag)

Más hardvernél általában azonos összegért egyre nagyobb teljesítményt adnak évről évre, viszont a HDD piacon csak a tárolókapacitást emelik évről évre minimálisan, de 1TB-nyi tárhely ára nem csökken.

Mondjuk nem tudom érdekükben lenne-e csökkenteni, mert jelenleg nagyobb mennyiségű adat tárolósára nem nagyon van más megoldás még ezen az áron.

(#5) rsf válasza Ba cy lus (#3) üzenetére


rsf
(senior tag)

Ja csak 2010-ben is ennyi volt egy 2TB-os HDD ára. Ami azért nem most volt.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#6) Ba cy lus válasza rsf (#5) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Ezért kéne 4-szeres árat kiadni ugyanannyi tárolókapacitású SSD-re? :Y

De 4 TB-nál még durvább, azt durván 30k-tól megkapod HDD-ben, SSD 150k. Pont lesz*rom, hogy a HDD-k ára hogy változott 2010 óta, ha 30k kiadás áll szemben a 150k-val szemben. :K

[ Szerkesztve ]

(#7) menpee válasza Ba cy lus (#6) üzenetére


menpee
(aktív tag)

A probléma nem az SSD-HDD árkülönbséggel van, sőt, nem is az SSD piaccal magával. Éppen nemrég nézegettem a merevlemez árakat és ha az 5 évvel ezelőtt vett egységem árából meg tudnám duplázni a tárhelyemet, akkor már röpült is volna az utalás. Amikor viszont pontosan ugyanannyiba kerül most, mint akkor egy 4TB-os WD Purple, akkor inkább hajtom ezt tovább.

Mp3-ra meg mkv-ra teljesen felesleges SSD, tehát az árösszehasonlításnak sincs sok értelme.

[ Szerkesztve ]

,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell

(#8) ztylor


ztylor
(csendes tag)

Adattárolásra ár/érték és megbizhatóság téren is még mindig a HDD-k a legjobbak

JOE

(#9) djyuri


djyuri
(őstag)

"...ami persze megmagyarázható az SSD-k egyre alacsonyabb árával, így a legtöbb notebookba már ezeket helyezik..."

Direkt hagytam ki a gyártókat. Ugyanis az összes általam szervizelt , bővített, felülvizsgált, kérésre újrahúzott..stb laposba már nem vagyok hajlandó sima HDD-vel működni/dolgozni. Ugyanis tapasztalatom alapján csak a black HDD képes a rendelkezésemre álló szabadidőmben kiszolgálni egy teljes újrahúzást/szűz telepítést.
A kivett HDD-k bekerülnek USB-s tokba és mindenki köszöni szépen. Legyen ez új vagy 10+ éves gépezet.
De már ram szempontjából se engedem távozni az illetőt úgy,hogy nem duplázom vagy legalább a dual channel miatt nem bővítem/átalakítom.

A rohanó világban hiába elég lehet 80%-ban egyszerű betöltésre otthon még egy újabb gyártású laptop HDD is,de akkor biza dupla áron "csinálom" meg a gépét a plusz 2-6 óra munka(gépelkészülte-könyörgés miatt hajnal 3-kor) miatt. Ekkor pedig biza belefér az a fránya 120 vagy 240-s SSD az árba :)
Plusz az is tény,hogy pár héttel/hónappal a friss telepítés után olyan szinten betompulnak a laposok,mint egy android teló. SSD+ram -al ez ki se mutatható, hacsak valami vírust be nem kap.

Köszönjük szépen a merevlemezeket, nekem is van 8 darab(!) a gépemben és NEM(!) tervezem lecserélni.

De egy olyan eszközre támaszkodni HDD terén, ami kb egész nap a kezünkben van ebben a rohanó világban...hát mondhatni blődség. Szerverekbe viszont továbbra is GG :R :R
Jah azt mondtam, hogy hány esetben döglik(döglött) meg vinyó, hogy pakolgatják ide-oda a gépet működés közben?

Két sort akartam írni :D Talány annyi maradt bennem pluszba :D

(#10) Ba cy lus válasza menpee (#7) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Ha tönkremegy, vagy ha további tárhelyre van szükséged, akkor nincs sok választásod. ;)

(#11) devast válasza Ba cy lus (#6) üzenetére


devast
(addikt)

Én 2011-ben 1,5tb-osat vettem 15k-ért. 6db-ot, raid tömbben van. Ha ma ugyanannyi pénzért kellene megcsinálnom ezt, kb ugyanennyi tárhelyet kapnék. Mint a kollega előbb említette a probléma az, hogy az egyre nagyobb tárhely egyre drágább. A technológiai szektor nem így működik, így 99% hogy kartelleznek.

(#12) Ba cy lus válasza devast (#11) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Akkor lehet venni 4 TB-os SSD-t (a HDD helyett) adattárolásra, ha ennyire nem tetszik a HDD-k árának alakulása. Személy szerint tudok máshova is tenni 120k-t. :P

[ Szerkesztve ]

(#13) TeeJay


TeeJay
(nagyúr)

Ahonnan indultak az SSD-k és ahol most vannak pár év és 2TB alatt nem fogja megérni HDD-t venni!

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#14) .mf válasza Ba cy lus (#3) üzenetére


.mf
(veterán)

"Miért is? [...] 2 TB-os HDD 17k-tól indul"

Éppen ezért. 2011-ben 14k-ért vettem 2 TB-os lemezeket a gyártók Özönvíz fedősztorijú kartellezése előtt. Azóta hiába nőtt a tányérok adatsűrűsége, mégse lettek olcsóbbak. Jöttek felülre az egyre nagyobb kapacitásúak, de egyre drágábban; 30k lenne a 4 TB-os darabja, nem hozta meg a kedvem a nagyobbra váltáshoz, inkább takarítok kicsit.
Ellenben akkoriban 20k-ért 64 GB-os SSD-t lehetett kapni; ma 240-eseket ennél is olcsóbban találni. A legtöbb júzernek ennyi elég is offiszra, netre, néhány casual játékra; filmet pedig megnézi online HBO GO-n vagy Netflixen, Hulun, tehát arra sem kell a nagy tároló; az SSD pedig érezhetően gyorsabb, mint a HDD.

(#15) Zsébernardo


Zsébernardo
(őstag)

Érthető az SSD előnye a merevlemezes adattárolással szemben. Viszont nekem a WD Gold 2TB merevlemezt nem tudja egyik SSD sem kiváltani árban, tárhelyben és már megbizhatóságban sem. 64 cellarétegű QLC 3D Nand lapkákra nem panaszkodik még senki, pedig az MLC 2bit/cella adatsűrűség megbizhatóságát már meg sem közeliti. Ha nem a QLC Nand lapka használodik el előbb, hanem a vezérlő döglödik meg az SSD-ben, ez a sok felhasználónak nem lesz vigasz.
Legalább már van 4TB QLC SSD a merevlemezek ellenében. HDD egyeseknek zajos és csak egy átlagos 200MB/s adatsebességre képes, de nekem az SSD fejlődése igy nem jőn át... Az igért árcsőkkentés egyre visszafogottabban érezhető, miközben a tartosságra nagy ívben tesznek. SSD teljesitménye jó meg minden, de az MLC SSD tartosságát tartani lehetne már ezen az áron, miközben 1-4 TB tárhelyet biztosithatnának a HDD-t kiszorítva. Samsung 860 PRO 512MB (44ezer forint) szerintem jó SSD, de mi várható ezek után...? :)

[ Szerkesztve ]

(#16) TeeJay válasza .mf (#14) üzenetére


TeeJay
(nagyúr)

26 ezertől indul most egy 860 EVO 500GB, 6 éve 64GB volt ennyi tehát azóta 8x nőtt az SSD tárhely HDD meg nem akar csökkenni. 2TB 3,5" HDD-nek 10 körül kellene már régen lennie

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#17) Ba cy lus válasza .mf (#14) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Ennek megint semmi köze ahhoz, adattárolónak miért nem SSD-t fogok most venni 4-5-szörös áron. :(((

(#18) Atocha válasza Ba cy lus (#3) üzenetére


Atocha
(aktív tag)

" 2 TB-os HDD 17k-tól indul, "

Erre csak azt mondanám, hogy 2011-ben a WD 2 terrás hdd-meg 11500 ft-ért vettem. Szóval igen, szerintem is drágák....

Nem vagyunk mások, mint egy szemvillanásig emberi alakot öltő csillagpor!

(#19) Duck663 válasza Eclips21 (#2) üzenetére


Duck663
(aktív tag)

Igen a HDD-k drágák!

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#20) Ba cy lus válasza Atocha (#18) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Erre egy megoldás van, vissza kell menni 2011-be. Ha erre nincs lehetőség, akkor irreleváns, az SSD aktuális ára a mérvadó. Ezek nem bonyolult dolgok amúgy, csak úgy tűnik, nagyon hétfő van néhány embernek.

[ Szerkesztve ]

(#21) kpbendeguz


kpbendeguz
(senior tag)

Az SSD és a HDD két külön dologra való. A PC-kből azért szorulnak ki a HDD-k, mert mint rendszerlemez vagy átmeneti gyors tároló a HDD alulmaradt az SSD-vel szemben.
Viszont fontos adatokat kizárólag SSD-n tartani saját magunk lábon lövése. Adattárolásra mindenképpen szükség van HDD-re, még ha a PC-n belül SSD-re is dolgozunk, mert a fontos adatokat mindenképpen napi rendszerességgel (lehetőleg külső) hdd-re kell menteni.
Ha elszáll az SSD és újra kell telepíteni a windowst meg letölteni a steam library-t az szívás, de komoly adatvesztés nem történt. Ha családi fotók és videók tűnnek el egyik pillanatról a másikra azt semmivel sem tudod pótolni. Persze a HDD is elromolhat, ezért nem szabad csak egy példányban tárolni semmit, de még a legrosszabb esetben is könnyebben mented meg a HDD-n lévő adataidat, mint ha egy SSD mondja fel a szolgálatot.

(#22) .mf válasza Ba cy lus (#17) üzenetére


.mf
(veterán)

Látom továbbra sem érted. Elmondom mégegyszer, L A S S A N, hátha megérted :U

A HDD a PC/laptopból kikerült, mint fő adattároló. Sokkal gyorsabb, sokaknak már elfogadható méretű SSD-t kapni egy HDD-hez képest kis felárral -- aki PC/laptopot vesz, fő adattárolónak SSD-t néz, max. másod-tárolónak van benne HDD -- tehát az új-PC/laptop-eladások már alig generálnak HDD-eladásokat. A HDD-k inkább átköltöztek a külső vagy NAS meghajtókba; de amilyen drágán mérik őket, akinek van, az is tologatja a cserét vagy bővítést - tehát itt se nő a kereslet. A HDD piac a magas árazás miatt haldoklik, miközben az SSD-k ára folyamatosan csökken. Minél kevésbé van szükség nagy tárolókapacitásra, annál erősebben alternatíva az SSD, és annál jobban szorítja ki a HDD-ket.

(#23) dabadab válasza Ba cy lus (#6) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Ezért kéne 4-szeres árat kiadni ugyanannyi tárolókapacitású SSD-re? :Y"

Igen, mert már csak négyszeres árú - nem pedig hússzoros, mint 2010-ben. Ugyanis amíg a HDD-k árai stagnáltak, addig az SSD-ké csökkent, zárul az olló.

És az alvégen ez még csúnyábban néz ki: a HDD-k árának van egy abszolút minimuma, amit egy 1 byte-os HDD-ért is el kell kérni, mert az a baromi precíz mechanika, ami bennük van, pénzbe kerül. Ez most úgy nagyjából tízezer forint. Ennyi pénzért viszont már 240 GB-os SSD-k vannak, amik egy csomó alkalmazásra beleeesik az "elég nagy" kategóriába, innentől kezdve meg nem kérdés, hogy SSD-t kell venni, mert annyival gyorsabb, halkabb, strapabíróbb stb. Ha pedig valaki ennél kevesebbet szán háttértárra, akkor megint csak SSD marad, mert hatezer forintért nincs új HDD, SSD viszont van.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#24) TeeBee73 válasza TeeJay (#16) üzenetére


TeeBee73
(őstag)

Van gondolom, egy minimális haszonkulcs az előállítási költségeken felül, ami alá nem adnak. Az élelmiszerek viszont drágulnak. Pedig ugyanannyi vizet és trágyát kér az a nyomorult krumpli, mint tavaly.
Mondjuk, én idén is megveszem a szokásos 2TB-os HDD-met, filmbuzi vagyok (örököltem), de szeretem a digitálisan vásárolt cuccaimat helyben is tárolni.
(Cudar, amikor elmegy az áram, nincs net, és gyertyafény mellett kell nézni a Titanic-ot.) ;]

"Szépnek, szép vagy." - mondta a Kisherceg. "Ringdingding-digingigerining" - mondta a róka.

(#25) dabadab válasza kpbendeguz (#21) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Viszont fontos adatokat kizárólag SSD-n tartani saját magunk lábon lövése. Adattárolásra mindenképpen szükség van HDD-re, még ha a PC-n belül SSD-re is dolgozunk, mert a fontos adatokat mindenképpen napi rendszerességgel (lehetőleg külső) hdd-re kell menteni"

És SSD-re nem lehet menteni? Vagy szalagra? :) A fenti szösszenetnek semmi köze nincs az SSD meg a HDD közti különbségekhez, csak arról van szó, hogy a mentés jó dolog (a redundáns, offsite mentés meg még jobb).

DRM is theft

(#26) Hintalow


Hintalow
(senior tag)

Fentebb már megmondták a csökkenèst kiváltó fő okot: egyre kevesebb igèny van rá. Szèp dolog hogy itt a torrentezès buja dzsungelèben vadkeleten egy marok hc user szerint nincs èlet 15 tb tárhely nèlkül, de nagyon nem ez a trend. Az Y (korosztályom) ès a Z generáció nagy rèsze elvan egy laptoba èpìtett nagyobbacska ssd-n. Filmet stream-en nèznek, játèkot meg (az az egyre szűkülő rèteg aki mèg egyáltalán pc-n játszik) lehúzzák a kliensből ès kèsz, az az 1-2 db elfèr a rendszer ssd-n. Erre tart a jövő 😀

[ Szerkesztve ]

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#27) dabadab válasza Zsébernardo (#15) üzenetére


dabadab
(félisten)

Már direkt hiányzott, hogy valaki rettegjen attól, hogy elkopik az SSD-je ;]

"Ha nem a QLC Nand lapka használodik el előbb, hanem a vezérlő döglödik meg az SSD-ben, ez a sok felhasználónak nem lesz vigasz."

Itt azért érdemes két dolgot felidézni:
1. Ha megdöglik az SSD, az szinte mindig a vezérlő miatt van
2. A vezérlő pont úgy tud elromolni SSD-n, mint HDD-n

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#28) TeeBee73 válasza Hintalow (#26) üzenetére


TeeBee73
(őstag)

Más korosztályok-más igények.

"Szépnek, szép vagy." - mondta a Kisherceg. "Ringdingding-digingigerining" - mondta a róka.

(#29) Ba cy lus válasza .mf (#22) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Akkor megismétlem én is, mert nem akar átmenni: attól még, hogy 2010 óta az SSD ára önmagához képest drasztikusan csökkent, a HDD-é meg stagnált, még 2 TB és fölötte adattárolásra továbbra is ott van egy 4-5-szörös szorzó. Szóval, ha a HDD jelenleg drága, akkor az SSD pláne az. Teljesen mindegy (persze iránynak jó), hogy olcsósodott, de jelenleg ettől még drága a HDD-hez képest, ha pedig most szükségem van 4 TB-nyi tárhelyre az adataimnak, HDD-t fogok venni függetlenül attól, hogy 2010 óta az SSD olcsóbb lett. Remélem, elég általános iskolás-szintű volt a magyarázat. ;]

Persze a világon semmi akadálya, hogy mert valakit bosszant, hogy a csúnya HDD-k árát nem akarják 2010 óta csökkenteni, miközben az SSD-é mélyrepülésben van, csakazértis alapon kiadjon 150 ezret egy 4 TB-os SSD-re, mert a HDD "drága". :DDD

Ja, meg ki is lehet várni, míg a nagykapacitású SSD-k ára egy szintre kerül a HDD-kkel, de ez aligha hónapok kérdése, inkább éveké. Aki akarja, az várja meg. Nekem most volt szükségem 2 TB-ra, a döntés magától értetődő volt.

[ Szerkesztve ]

(#30) King Unique


King Unique
(nagyúr)

Majd ha egy X TB-os tárolókapacitású SSD ugyanannyi, vagy olcsóbb lesz, mint ugyanaz HDD alapon, valamint ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni. Addig viszont az ilyen híreknek, cikkeknek nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani...

"A várható változásokkal egyébként a teljes HDD-piac legerősebb szegmense a külső merevlemezeké lesz."

Nocsak! :D Amúgy nyilván a külső tárolóknál is dettó.
Az árat leszámítva oké, hogy kisebb, gyorsabb, könnyebb, halkabb stb. a külső SSD, de azért az ilyen esetek elgondolkoztatók... Meg ha gond van, akkor akár az adatmentés is macerásabb és drágább lehet, mint HDD-ről, ami megint nem teljesen mindegy.

(#31) dabadab válasza King Unique (#30) üzenetére


dabadab
(félisten)

"valamint ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni. Addig viszont az ilyen híreknek, cikkeknek nem kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani..."

Egy év alatt eltűnt a piac több, mint hetede, ez nagyon komoly változás, amire a gyártóknak valahogy reagálniuk kell.

"azért az ilyen esetek elgondolkoztatók... "

Itt mondjuk az a legkevésbé valószínű változat, hogy tényleg az SSD felejtette el, hogy mi van rajta.

"Meg ha gond van, akkor akár az adatmentés is macerásabb és drágább lehet, mint HDD-ről,"

Backup kell.
A döglött adathordozóról való mentés egyébként a legtöbb embernek amúgy se opció, mert túl drága.

DRM is theft

(#32) .mf válasza Ba cy lus (#29) üzenetére


.mf
(veterán)

"Remélem, elég általános iskolás-szintű volt a magyarázat."

Olyannyira általános iskolás-szintű volt, hogy még mindig nem látod a fától az erdőt: továbbra is csak azt szajkózod, hogy nagy tárolókapacitást igénylő feladatra az SSD túl drága a HDD-hez képest (ami mindenkinek egyértelmű), de még mindig nem fogtad fel, hogy a cikk és a beszélgetés arról szól, hogy a HDD-k áruk miatt nem tudnak lépést tartani, és egyre inkább szorulnak vissza olyan területekre, ahol csak a tárolókapacitás számít, és a klasszikus nagy felvevőpiacának számító új-PC/laptop-eladások sem húzzák már a szekerét.

King Unique: "Majd ha [...] ténylegesen is alig fognak HDD-t venni és használni az emberek, majd akkor lesz miről beszélni."

Igen, tehát most :U Ahhoz már hozzászoktam, hogy sokan a cikkeket nem olvasva kommentálgatnak, de hogy már a képeket se nézik meg... 2013-as 289 millió darabról 2019-re 65, 2020-ra 46 millióra becslik a "PC" (kész-PC, laptop, külön HDD beépítésre) célú HDD-eladásokat, ez 77 ill. 84%-os csökkenés. Egynegyed és egyhatod pár év alatt, ez nálam kimeríti az "alig" fogalmát.
Lassan már csak külső winyók, NAS és adatközpontok maradnak - nem csodálkoznék, ha pár éven belül elkezdenének specifikusan az utóbbiakra fejleszteni, és a többit "futottak még"-ként kezelni. Mondjuk a 3.5" half-height helyett visszatérne az 5.25" full-height forma (ha valaki más is látott még olyat) és talán a 4200 és 3600 RPM is (olyat is már csak 1.8" és 1" HDD-kben láttam a millenium óta), lassú lesz (bár LTO-nál így is sokkal gyorsabb), ellenben mai technológiával is könnyen hozna 50-70+ TB-ot.

(#33) Ba cy lus válasza .mf (#32) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Remek, akkor most már csak azt kell próbálni megérteni, hogy vevőként egy adott árucikk ára a saját szemszögemből érdekes számomra, nem pedig globális nézőpontból. :)

(#34) TeeJay


TeeJay
(nagyúr)

azért az SSD vs. HDD adatbiztonság témában megnéznék pár szaki véleményét is
csak mert ennyire konkrétan kijelenteni hogy adatot csak HDD-n tárolunk fura első körben...
a HDD mechanikai cucc, azon is van vezérlő mint az SSD-n viszon jóval érzékenyebb a mechanika a hőmérsékletre és a mozgásra meg főleg!!!
mindkettőt tápegységre dugod, egy táp hiba vagy villám esetén mindkettő elszáll
oké a HDD-t szétkapja a kürt kft és le tudja a tányérról kapni amit kell de az inkább cégek területe, magán személy nem fog sok százezret fizetni ezért inkább benyeli hogy elszállt valami

szóval 4TB HDD vs. 4TB SSD között nem biztos hogy előbbi a biztonságosabb adatot tárolni
főleg most hogy a nagyobb HDD-k már héliummal trükköznek meg 8-10 tányért raknak egy házba, sokkal több minden tud tönkre menni benne
nekem nem véletlen hogy 4darab WD10EZEX HDD-m van csak, mert ezek 1 tányérosak 2 fejjel, halkak nem melegszenek és annyira kiforrott PMR technika évek óta hogy minden gyerekbetegsége már elmúlt

amúgy meg jöhetnek a 2-4TB-os olcsó TLC-s SSD-k és kivágom a HDD-t torrentes gépből mert sajnos csak van hangja a 4 vinyónak SSD-vel meg kuss lenne :D

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#35) King Unique válasza dabadab (#31) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

És? Attól még jelenleg is aktív a HDD-piac és van igény a merevlemezek gyártására és használatára, meg vélhetően a jövőben is lesz. Ha majd ez drasztikus mértékben fog csökkenni és a nagy többség nemcsak főleg rendszermeghajtónak, hanem belső / külső + adattárnak is alapból SSD-t fog venni és használni, akkor lesz miről beszélni. Addig viszont nem nagyon... :N

"Itt mondjuk az a legkevésbé valószínű változat, hogy tényleg az SSD felejtette el, hogy mi van rajta."

Hát ezzel csak az a bökkenő annál a példánál, hogy a leírtak alapján nem történt se formázás, se törlés, se más. Vagyis elég valószínű, hogy mégis a külső SSD "felejtette el"...

"Backup kell.
A döglött adathordozóról való mentés egyébként a legtöbb embernek amúgy se opció, mert túl drága."

Ez csak az általános szöveg, amit ki nem tud. Viszont itt arról volt szó, hogy ha megnyekken az SSD, akkor az szívás és adott esetben problémásabb, drágább lehet róla az adatmentés, mint HDD-ről, ami ugye nem teljesen mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#36) Zsébernardo válasza dabadab (#27) üzenetére


Zsébernardo
(őstag)

Nem volt még olyan HDD az ismeretségi körben, ahol a vezérlő elektronika hibásodott volna meg. Ha a merevlemez vagy az olvasófej megsérült egy elővigyázatlan kézben, a HDD kerregése és a Bad Sector számok jelezték is a hibát. Ezután még a kiolvasható adatokat meg lehetett menteni a HDD-ről.
HDD és SSD összevetését amúgy is mindig kifogásoltam. Ha valakinek a 240GB SSD megfelel olyan időkben, ahol a filmek és játékok, de még a Win10 is egyre több tárhelyet foglal (a frissitésekre), akkor az még másoknak kevés. Teljesitményben a HDD alulmaradt, de más területen még az SSD-nek kell fejlődni. :)

[ Szerkesztve ]

(#37) King Unique válasza .mf (#32) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Aha, tehát szerinted a cikkben említett visszaesés, illetve annak az előrejelzése = az alig használattal... Van csökkenés, az nyilvánvaló és látszik az adatokból, de az alig azért nem feltétlen ezt jelenti. Meg ezzel az a baj, hogy a gyakorlatban még mindig elég sokan használnak HDD-t és és gyakran pl.. a konzumer laptopok is még HDD-vel vannak szerelve. Meg akiknek X TB plusz tárhely kell, azok gyakran továbbra is inkább belső / külső HDD-t vesznek ilyen célra, mintsem SSD-t. Már csak az ára miatt is ugye, mert ugyanaz a tárolókapacitás SSD alapon még mindig nem elég olcsó ahhoz, hogy ilyen téren felvegye a versenyt a HDD-kkel.

Szóval nem, nem most... :N

[ Szerkesztve ]

(#38) Ba cy lus válasza .mf (#32) üzenetére


Ba cy lus
(veterán)

Azért egy dologra reagálok:

a cikk és a beszélgetés arról szól, hogy a HDD-k áruk miatt nem tudnak lépést tartani, és egyre inkább szorulnak vissza olyan területekre, ahol csak a tárolókapacitás számít,

Szerintem meg nem sok köze van ennek ahhoz, hogy a HDD-k 2010 óta nem lettek olcsóbbak, mert aki nem akar sz*pni velük rendszermeghajtóként, annak nem kerül sokba, hogy megváltsa magát egy SSD-vel. Maga a technológia nem versenyképes ott, nincs mit tenni, az SSD-k ára pedig már igazából évek óta a széles tömegek számára is elfogadható lett (egy bizonyos kapacitásig, de ez rendszermeghajtónak, kisebb tárhelynek már elég). A kazettás magnó sem fog visszajönni, mert tizedáron vágják utánad.

[ Szerkesztve ]

(#39) Geri Bátyó válasza rsf (#5) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Ezt azért nem mondanám. Akkoriban vettem a WD RE4 1TB vinyóimat darabonként 36K-ért. Most a 2 TB-os Red Pro 36K (gyakorlatilag a Red Pro vette át a kínálatban az RE helyét). Ez éppen fele ár 2010-hez képest.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#40) Krend


Krend
(kezdő)

Meg azért azt se felejtsük el, hogy egy régebbi 7200 RPMes hdd-t egy újabb kiadású 5400 RPMes van hogy elklappol minden téren.

R5 2600x, R9 290

(#41) Dr. Romano válasza rsf (#5) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Jaja. Még a nagy árvíz előtt vettem 18k-ért 2TB-os HDD-t. Ha még ma is ennyibe kerül akkor végül is olcsóbb lett mert romlott a forint :D

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#42) Viktor81 válasza Geri Bátyó (#39) üzenetére


Viktor81
(senior tag)

Szia !
Szerintem ez nem egészen igaz. Lehet, hogy a WD ezt akarja elhitetni velünk, de a RaidEdition egy enterprise HDD volt, a Red Pro meg szerintem nem az. (még a Black sem volt igazán kiváltója egy RE merevlemeznek, pedig fizikailag szinte nem volt közöttük különbség). Azonos típusokat kell összehasonlítani, különben erősen félrevezető.

Egyébként az egész vita értelmetlen számomra, mert az én szememben olyan, mintha új motorkerékpár árát hasonlítanátok új autóéhoz. Majdnem azonos a felhasználás, de azért mégsem. (soha nem is lesz)
HDD előállításának van egy min. ára, ami alá nem mehet. Legyen 8e Ft. Az, hogy ez 500GB vagy 8 TB, alig jelent különbséget. Ha szorul a hurok a tárkapacítás árát van hova csökkenteni - viszont, ahogyan ezt itt többen mondták, nem igazán van rá igény, mert a fiatalok nem gyüjtögetnek. SSD esetében ez azért érdekes, mert ez a költség még kevesebb (lényegében egy marék por - szilícium, tehát még a finom motorok és megmunkálás sem kell hozzá) ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy amennyiben kivégzi magát a HDD üzletág, nem fognak csökkenő tendenciát mutatni az SSD árak. (és lesz 6; 8 bit/cella, meg olyan írási sebesség, amit egy WD Black "megmosolyogna")

(#43) ncc1701 válasza Eclips21 (#2) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Igen, drágák. Plö a 3 terás wd redet 5+ éve 25-30k körül kapni. Ebből otthon van 4db. Nagyon szivesen kiváltanám őket 2 nagyobbal, de horror áron adják, úgyhogy kapják be. Ha kihoznak egy nagyobb lemezt, nem az történik, mint az ssd-k esetében, h az egész kategória ára lejjebb megy, hanem az új lemez az előző csúcsnűl is drágábban lesz kapható. Ilyen üzletpolitikával tőlem fel is fordulhat mind.
Remélem bírják addig a lemezeim, míg az egész raid tömböt ki tudom váltani ssd-vel.

(#44) Amacs válasza Geri Bátyó (#39) üzenetére


Amacs
(aktív tag)

Az RE modellek helyére a Gold került.

(#45) Lacc válasza devast (#11) üzenetére


Lacc
(aktív tag)

Na igen, ám 2011-ben $0.05 dollár volt egy GB előállítási költsége a HDD esetében, ma olyan $0.03, szóval igen, így nézve csökkenie kellene, és csökkent is. A probléma ott van, hogy a nem a világkereskedelem által használt amerikai dollárban nézed az árakat, hanem magyar forintban. (Persze érthető, hiszen ezzel fizetsz Magyarországon és emiatt jogos is). USD-ben nézve, az árak igen is csökkentek.

Csak a ziccer ott jön, hogy 2011-ben egy USD = 180 Huf, addig ma USD = 280 Huf, a HDD-eket, meg minden import cuccot ami Magyarországra jön, az USD/EUR tarifa szerint megy, és azt szorozzák fel az árfolyam árával. Szóval ha az akkori USD árát és a mait felszorzod az akkori és mostani árára, akkor kb ugyanannyit kapunk, lássuk ezt 2TB-os HDD-re nézve.
költség/GB * GB méret * USD/HUF árfolyam.
$0.05 * 2048 * 180 = 18432
$0.03 * 2048 * 280 = 17203

(#46) Weareus


Weareus
(őstag)

Azért még érdekelne, hogy nagy szerverparkokban (Google, (Youtube miatt is, ugye)) mit használnak jellemzően...

(#47) Geri Bátyó válasza Amacs (#44) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Egy darabig igen, de az a széria már nem létezik.

(#42) Viktor81: Nem volt az enterprise, bár kétségtelen, hogy inkább az, mint desktop. A Black-re annyiban hasonlított, hogy azonos volta tányér-fel leosztás és a fordulat, de az RE elméletileg masszívabb mechanikát kapott, és teljesen más volt az elektronikája.
Nincs jelenleg igazi megfelelője, de pozicionálása és a jellemzően RAID környezet miatt a Red Pro áll a legközelebb ahhoz.

(#46) Weareus: Ott még a HDD a nyerő. A cikkben is benne van, hogy adatközpontoknál még növekedésre is számítanak.

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#48) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Drága lett az enduser-nek az internetet backup-olása, így másik hobbit választott. :U

(#49) dabadab válasza Weareus (#46) üzenetére


dabadab
(félisten)

Az erősen attól függ, hogy mire kell.
Ahol IOPS kell (adatbázisszerverek, pl), ott már nagyon régóta csak SSD van, VPS farmoknál az SSD a default, de lehet kérni HDD-t, ha valakinek sok helyre van szüksége olcsón, ahol meg rengeteg adatot kell tárolni, de lassú hozzáféréssel (pl. Blackblaze), ott meg HDD.

DRM is theft

(#50) Redneck válasza Duracellm... (#48) üzenetére


Redneck
(veterán)

:C

Van akit nem lehet eltántorítani, és csak az adatmennyiséget látja. Az egyik kolléganőm nem érette meg hogy egy 500GB körüli SSD-vel előrébb lenne időben, mint egy ezer éves pichányi SSD-vel és hatalmas HDD-vel, aminek jelentős részét nem használja ki.

Ahol nincs víz, ott nem lehet hullámot kelteni...

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.