Hirdetés

2021. január 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Samott


Samott
őstag

Par napja futottam bele ebbe: Starlink Unboxing + Speed Test + Full Installation

Igazabol csak az elso fele erdekes, a csoka oszinte, gyermeki lelkesedese es orome. :) A masodik feleben csak veglegesen felszereli a tetore... eleg barbar modon. De ha neki sikerult, akkor barkinek menne.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#2) PistiSan válasza Samott (#1) üzenetére


PistiSan
addikt

Érdekes videó, mit nem adtam volna egy ilyen netért még pár éve, szerencsére azóta be optikáztak már mindent felénk, pár éve 10mb letöltés volt a csúcs, 0,5mb feltöltéssel.

Tanyákon, egyéb okból olyan helyeken ahol nem éri meg a hálózat kiépítése, biztos nagyon nagy haszna lesz a StarLink-nek.

(#3) genlog válasza PistiSan (#2) üzenetére


genlog
junior tag

Annyit tuti nem, amibe kerül. ;)

(#4) Z_A_P


Z_A_P
őstag

(#5) Reggie0 válasza Z_A_P (#4) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Majd fello csillagasz muholdat(urtavcsoveket) is, az ugyis jobb minosegu.

[ Szerkesztve ]

(#6) apatyas


apatyas
Korrektor

SG-n nincs loginom, így itt kérdezem: a Falcon 2. fokozatoknak van visszatérési-megsemmisítési manőverjük, vagy csak fokozatosan leesnek?
Úgy láttam, a műholdakat tartó 'léc' is csak úgy elszáll a semmibe, amikor azokat leválasztják.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#7) hoffman_ válasza apatyas (#6) üzenetére


hoffman_
veterán

hallgasd pár mondatig: [link]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#8) tomazin válasza Reggie0 (#5) üzenetére


tomazin
veterán

meg majd vadvilágot is telepít. vagy már nem annyira fényesek?

(#9) .mf


.mf
veterán

"A mostaniakkal együtt már közel ezer műholdból áll a rendszer"

Hogy rohadnának meg az űrszemetükkel, amivel agyonvágják az asztro-fotózást...

(#10) apatyas válasza hoffman_ (#7) üzenetére


apatyas
Korrektor

Meghallgattam, de nem válaszol a kérdésemre.
Jónéhány felbocsátást megnéztem már idáig, de arról egyik se mondott egy kukkot se, hogy a második fokozattal milyen hamar lesz valami. Azt értem, hogy visszahozni nincs értelme/túl drága lenne, de az érdekelne, hogy azért irányítottan semmisítődik meg, vagy nagysokára pottyan le. Nem a fairing, hanem a 2. gyorsító.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#11) Tuomas válasza apatyas (#10) üzenetére


Tuomas
Ármester

A 2. fokozat miután elszeparálták a rakományát, fékező (retrográd) pályára állítják, és a hajtóműveit begyújtva lecsökkentik a sebességét és tervezetten visszairányítják a légkörbe.
Volt róla szó, hogy valahogy azt is vissza kellene hozni, de ugye az nem olyan egyszerű, mint az 1. fokozatnál (annál se volt egyszerű, szerintem ahogy ezt megoldották, az egy mérnöki csoda), tekintve, hogy jóval nagyobb a sebessége, jóval több üzemanyag kellene a fékezéshez, hogy ne égjen el a légkörben, az meg ugye nagyobb súlyt jelentene, meg nagyobb rakétát igényelne.
Lesz helyette Starship.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#12) Darkhunter9


Darkhunter9
csendes tag

Azért milyen jól halad már a technika... :)

(#13) niof válasza .mf (#9) üzenetére


niof
őstag

Ez minimális mennyiségű embert érdekel valójában. Több nagyságrenddel többen szeretnének elfogadható (esetleg bármilyen) internet hozzáférést. A hivatásosok meg megoldják különböző algoritmusokkal, hogy eltüntessék őket a képekről.

(#14) Reggie0 válasza tomazin (#8) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Most sincs vadvilag foldkoruli palyan, minek kene oda telepiteni?

[ Szerkesztve ]

(#15) .mf válasza niof (#13) üzenetére


.mf
veterán

Tévedsz, nem csak minimális mennyiségű asztrofotós, hanem az egész csillagász-szakma és űrügynökségek szívnak amiatt, hogy egyrészt ezek a szarok iszonyat fényesek, sokkal fényesebbek, mint a normál műholdak; és másrészt ezzel megtöbbszöröződik a Föld körül keringő aránylag nagy tárgyak száma. Bezavar a NEO, azaz Föld-közeli (/-felé tartó) objektumok megfigyelésében és észlelésében is, és egy pusztító meteorbecsapódás talán fontosabb, mint néhány tanyasi yútyúbja. De a további műhold-felbocsátásokba és leendő űrmissziókba is beleszól ez a sok űrszemét.
Érdekes módon a világ sok "elmaradott" részén, a Balkán hegyein, de még India Himalája részén a hegyek között is egész jó térerő és mobilnet-kapcsolat volt (sokkal jobb és stabilabb, mint itthon akár egy Pilisben is), ha ott meg tudták oldani földi telepítésű tornyokkal és antennákkal, akkor egy nagyrészt sík, fejlett országban hogy nem tudják megcsinálni?

(#16) Reggie0 válasza .mf (#15) üzenetére


Reggie0
nagyúr

"egy pusztító meteorbecsapódás talán fontosabb"

Jah, meg a vegen nem tudnak egy hettel elore szolni, hogy ideje beszarni, mert ugyis meghalunk :)

(#17) PistiSan válasza Reggie0 (#16) üzenetére


PistiSan
addikt

+1 :DD

(#18) .mf válasza Reggie0 (#16) üzenetére


.mf
veterán

Lehet ezen viccelődni, de a NEO-észlelés döntően földi, és minél előbb észlelik, annál nagyobb az esély az elhárításra. Egy 10 km átmérőjű (ami a dinoszauruszok kihalását okozta) ellen nem sok, de az 1 km alattiakat termonukleáris robbantással jó eséllyel arrébb lehet pöccinteni annyit, hogy már pont ne találják el a Földet.

(#19) Reggie0 válasza .mf (#18) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Olyan jo esellyel, hogy meg sosem probaltak ki. Mintat venni is epphogy mostanaban sikerult, nemhogy arrebbpoccinteni barmit is.

(#20) Tuomas válasza .mf (#18) üzenetére


Tuomas
Ármester

Ez a robbantósdi is egy óriási tévedés. [link]
Ja hogy pöccinteni, nem megsemmisíteni. Hát még arra is várni kell egy jó darabig.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#21) niof válasza .mf (#15) üzenetére


niof
őstag

Tudod, érdekesnek érdekes ez a csillagászkodás, csak semmi gyakorlati haszna nincs. A legtöbb dolog csak sejtés, és szinte naponta dőlnek meg betonbiztos állítások, hogy ja!, mégsem úgy van. Persze, valamilyen szinten szükséges kutatni, már csak kíváncsiságból is, de amíg konkrétan a bolygót sem nagyon tudjuk elhagyni, addig ez csak egy baromi haszontalan és drága hobbi. Ha eljut egyáltalán az emberiség legalább a 2-es típusú civilizáció szintjére (valójában, bármilyen szomorú is, még az 1-es szintet sem értük el), addigra már meglesznek az eszközök az összes űrszemét likvidálására. De amíg odáig nem érünk el, kár ezen pörögni. Ez pedig, a dolgok jelenlegi állása szerint, a következő 500-1000 évben nem várható. Így minket már nem is érint.

(#22) .mf válasza niof (#21) üzenetére


.mf
veterán

Ok boomer laposföldes

(#23) hoffman_ válasza apatyas (#10) üzenetére


hoffman_
veterán

én voltam figyelmetlen, úgy fest, másról beszélt, megkövetem magam.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#24) apatyas válasza hoffman_ (#23) üzenetére


apatyas
Korrektor

Sebaj, megesik.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#25) genlog válasza niof (#21) üzenetére


genlog
junior tag

Az amatőr csillagászatból valóban nagyon régen volt, hogy kézzel fogható haszon származott belőle. Jelenleg teljesen felesleges. Viszont ezek a műholdak a szakmának sem tesznek jót - bár te ezt is leszólod...

Valójában maga a technika oilyan, hogy egyre nagyobb galibát okoz, amit újabb technikával próbálunk megoldani, ami mégnagyobb problémákat idéz elő et cetera.

(#26) niof válasza .mf (#22) üzenetére


niof
őstag

Kösz. Nem vagyok laposföld hívő. Csak egyszerűen sokkal komolyabb problémák vannak a "földhöz ragadva", mint az, hogy ti nem tudtok szép képeket lőni a csillagos égről. Először ezeket kellene elrendezni, aztán jöhet az elérhetetlen további bambulása. Eközben a háttérben folyhat a kutatás/fejlesztés, ami azt célozza, hogy egyszer majd elhagyjuk a bolygót, és mondjuk 100-200 év múlva talán elérjük (pontosabban az utódaink elérik) az 1-es típusú civilizáció szintjét. Persze, értem én, hogy ez a hobbid, és zavar, hogy ezek csíkokat húznak a fotóidon. Csak mondjunk néhány globális problémával összevetve, ez elég nevetséges hisztinek tűnik. Nem leszólva persze, mert neked biztos fontos, de magasabb szinten egyszerűen jelentéktelen.

[ Szerkesztve ]

(#27) .mf válasza niof (#26) üzenetére


.mf
veterán

Ismétlem: ez nem csak engem, más asztrofotósokat vagy amatőr-csillagászokat zavar, 1.) a teljes csillagászati kutatásnak is betesz, kiszűrni sem lehet, mert ezek autonóm módon tudnak mozogni, és rohadt sok is lesz belőlük; 2.) a leendő műhold- és űrmisszióknak is bezavar ez a sok űrszemét, már a legelején majdnem nekiütközött egy Starlink-műhold egy európai műholdnak, 3.) a NEO-észlelés jórészt földi, annak sem hiányzik.
Ez az egész Starlink az USA nettel való lefedésére teljesen FELESLEGES, mert hagyományos földi telepítésű antennákkal is meg tudnák oldani, ahogy a világ nagyrészén meg is tették. És idegesítő az arroganciájuk, hogy egyeztetés nélkül, a csillagászok javaslatait semmibe véve kezdtek neki a programnak, majd amikor kiderült, hogy ezek a normál műholdakhoz képest qrva fényesek lettek, "majd dolgozunk rajta" twitter üzenetekkel letudták a dolgot, és folytatták tovább.

(#28) Tuomas válasza .mf (#27) üzenetére


Tuomas
Ármester

"autonóm módon tudnak mozogni,"

Így van, biztos cikáznak majd jobbra-balra, hogy téged idegesítsenek.
Még véletlenül sem egy kijelölt pályán fognak mozogni, rendes, kiszámítható működési paraméterek szerint. :DD

Az amúgy ugye megvan, hogy nem "USA net" lesz? :F

"...majd amikor kiderült, hogy ezek a normál műholdakhoz képest qrva fényesek lettek, "majd dolgozunk rajta" twitter üzenetekkel letudták a dolgot, és folytatták tovább."

Ez meg így megint nem igaz, mert csökkentették a fényességüket. És ezt követően az utóbbi időben nem is nagyon hallani égbekiáltó panaszokról.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#29) Tuomas válasza .mf (#27) üzenetére


Tuomas
Ármester

Arra amúgy nem gondoltál, hogy azért is tudnak autonóm mozogni, hogy az esetleges majdnem ütközéseket 0-ra redukálják?
Mert ha jól sejtem,minden egyes műhold pontos pozíciója ismert, így az is, mikor keresztezik egymás pályáját.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#30) dabadab válasza .mf (#27) üzenetére


dabadab
titán

Ez az egész Starlink az USA nettel való lefedésére teljesen FELESLEGES, mert hagyományos földi telepítésű antennákkal is meg tudnák oldani, ahogy a világ nagyrészén meg is tették.

Ha meg tudnák oldani, akkor megoldanák azzal, de ez messze nem olyan egyszerű, amit egyébként az is mutat, hogy a Föld (sőt, tovább könnyítve: a szárazföld) nagyobb részén NEM tették meg - a StarLink viszont tényleges globális lefedettségre hajt.

DRM is theft

(#31) niof válasza .mf (#27) üzenetére


niof
őstag

Ez, mint ahogy írják is, nem kizárólag Ámerikában lesz, hanem globálisan. Igen, tudom, hogy 42000 (asszem...) darab lesz belőle fent. És amúgy elvileg simán ki lehet őket szűrni a megfelelő algoritmusokkal, mert kötött pályán mozognak, és csak az első párszáz darab burkolata volt "fényes".

(#32) Reggie0 válasza dabadab (#30) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Arrol nem is beszelve, hogy a cubesat feljuttatas annyival olcsobb lesz, hogy hamarosan mar kisebb amator csillagaszcsoportok is megengedhetik maguknak, hogy felkuldjenek egy kamerat. Szep lassan lecsorog a technika a hetkoznapi szintre. 3U cubesat 145ezerert fent van, az kb. 6 embernek a hobbiautoja.

[ Szerkesztve ]

(#33) Tuomas válasza Reggie0 (#32) üzenetére


Tuomas
Ármester

És ez valószínűleg ezentúl egyre olcsóbb lesz.
SpaceX már 1 adott gyorsítóval 7 kilövésnél és landolásnál tart (10 a cél nagyobb volumenű felújítás nélkül), ha ezt hozzák folyamatosan, akkor még olcsóbb lesz.
Rocket lab is jó úton jár, ráadásul az ő rakétájuk sokkal kisebb, és hasznos terhet tekintve is kisebb súlyra van méretezve (ergó kisebb költségen megy fel), lassan haladnak ők is a visszatérő 1. fokozat irányába (a legutóbbit már ejternyővel visszahozták).
Az pedig elég árulkodó számomra (sajnos), hogy az európai gyártású Sentinelt is a SapceX vitte fel, és nem az ESA. :(

[ Szerkesztve ]

We were here

(#34) Reggie0 válasza Tuomas (#33) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Persze, erosen latszodik a tendencia. Indulnak az open source cubesat projektek is, 5 ev aztan mar kozossegi tudas is elegseges szintu lesz. Egyre egyszerubb lesz hetkoznapi embereknek is elerni ezt a technologiat. Persze, nem fog az amator csillagaszoknak csattogni a fenykepezogep, meg mit tudom en meg mibe szerelmesek a helyszinen, de majd lejatszak maguknak mp3-ban, mikor megnyomjak az entert.

[ Szerkesztve ]

(#35) .mf válasza niof (#31) üzenetére


.mf
veterán

Már megint ismételnem kell, amit már leírtam: NEM lehet kiszűrni őket, mert nem kötött pályán mozognak, hanem autonóm mozgásra is képesek, hogy más műholddal ütközést elkerüljenek - már amennyire ez működik, mert egyből az elején majdnem lett egy ütközés, pedig akkor még alig volt fent valami; a végére meg ebből lesz 42000 (igen, jól olvastad), Amazon Kuiperből is 3000+, és még az egyéb LEO műholdak... Másrészt, 42000... Az eddigi műholdas netszórás projektek párszáz műholdból oldották volna meg, ez meg teleszemetelné az űrt 42000 műholddal.
Az utóbbi pár misszió kivételével az összes iszonyatosan fényes volt (nem tudom, láttál-e átvonulást, sokkal fényesebbek voltak, mint a csillagok), és még ezek a legújabbak is fényesebbek, mint a normál műholdak.
Egyelőre csak Amerika, a globális bevezetés még évekre van.

Dabadab: ahol meg akarták csinálni, ott meg is csinálták, mondom, Indiában, ahol szennyvíz-csatornázás is fehér holló, ott 4G-n netezhettem Kis-Tibetben a Himalájában; miközben itthon rendszeresen tapasztalom, hogy elmegy a térerő még Bp mellett a Pilis "hegyei" között is.
Nem tudom, hogy miért nem akarták Amerikában földi sugárzással megoldani - talán sok idő lenne minden szükséges engedélyt beszerezni, infrastruktúrát a tornyokhoz elvezetni, vagy a szolgáltatók nem merték ekkora költségekbe verni magukat olyan részekért, ahol a kevés előfizető miatt nem térülne meg. A SpaceX-nek meg úgyis kapcsolódik a profiljához, még ha nem is nyereséges, a K+F egy részét fedezi.

Tuomas: szépen ellentmondtál önmagadnak... Azzal, hogy nem kiszámítható a pályájuk, nem a hobbistákat, hanem a csillagászati kutatóintézeteket szívatják leginkább. Olyan jól működik az ütközés-elkerülés, hogy már az elején majdnem lett ütközés, és hol vagyunk még a tervezett végállapottól, amikor 42000 lesz belőlük, plusz még pár ezer más műhold ugyanazon a LEO pályán...

(#36) Reggie0 válasza .mf (#35) üzenetére


Reggie0
nagyúr

"Olyan jól működik az ütközés-elkerülés, hogy már az elején majdnem lett ütközés"

Tehat akkor azert nem jo az utkozes elkerules, mert elkerulte az utkozest :F

(#37) Tuomas válasza .mf (#35) üzenetére


Tuomas
Ármester

Mivel mondtam ellent önmagamnak? :U
Irónia szó jelentésének nézz utána légyszíves. :DDD
A majdnem ütközés nem ütközés ám, ott is valamelyik műhold kitért.
A kitérés pedig nem jobbra-balra, vagy-előre hátra történik, hanem leginkább pályamagasságot emelnek, amire amúgy is szükség van. Tehát nem cikáznak, hanem egy minimálisat emelnek a magasságukon, mint minden fent keringő mesterséges testnek. Ez miben zavarja meg még jobban a csillagászokat?
Az átvonulás: arról beszélsz, amikor a fellövést követő pár óráig láthatóak az égbolton, mert még nem szóródtak szét és ezt, mint ritka eseményt igyekszik mindenki megörökíteni? Mert miután felveszik a pozíciójukat már nem látszódnak, legfeljebb a hosszú expozíciós felvételeken, amit az amatőr csillagászok nem, de a profi megfigyelő állomások, így az általad emlegetett komolyabb NEO észlelő létesítmények ki tudnak szűrni.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#38) .mf válasza Reggie0 (#36) üzenetére


.mf
veterán

A cinikus megjegyzéseken kívül tudsz mást is?
Gyorsba jobb híján wiki: "Early in the program a near miss occurred when SpaceX did not move a satellite that had a 1 in 1000 chance of colliding with a European one, ten times higher than ESA's threshold for avoidance maneuvers. SpaceX subsequently fixed an issue with its paging system that had disrupted emails between ESA and SpaceX."
Azaz: bugos sw, nem működött az ütközés-elkerülés, csak a szerencsén múlott. Aztán ezekből lesz majd több tízezer, amik módosítgatják a pályájukat dinamikus rendszerben... Szerintem csak idő kérdése egy ütközés, és bár a LOE pár év alatt visszahullik és elég a légkörben, de addig a darabok dominószerűen további műholdakat is megrongálhatnak.

Tuomas: "Mivel mondtam ellent önmagamnak?"
"Még véletlenül sem egy kijelölt pályán fognak mozogni, rendes, kiszámítható működési paraméterek szerint." majd "Arra amúgy nem gondoltál, hogy azért is tudnak autonóm mozogni, hogy az esetleges majdnem ütközéseket 0-ra redukálják?"
Szóval egyszer azt mondod, hogy kijelölt pályán, kiszámíthatóan mozognak, majd mégis azt mondod, hogy autonóm mozognak...

"miután felveszik a pozíciójukat már nem látszódnak, legfeljebb a hosszú expozíciós felvételeken, amit az amatőr csillagászok nem, de a profi megfigyelő állomások, így az általad emlegetett komolyabb NEO észlelő létesítmények ki tudnak szűrni."
Szintén a linkelt wikiről, de ott vannak az eredeti források is: "Astronomers claim that the number of visible satellites will outnumber visible stars and that their brightness in both optical and radio wavelengths will severely impact scientific observations. Because the Starlink satellites can autonomously change their orbits, observations cannot be scheduled to avoid them. The International Astronomical Union (IAU), National Radio Astronomy Observatory (NRAO), and Square Kilometre Array Organization (SKAO) have released official statements expressing concern on the matter."

(#39) Tuomas válasza .mf (#38) üzenetére


Tuomas
Ármester

És az autonóm mozgás hol jelenti azt, hogy mennek amerre látnak?
Mint írtam, a pálya magasság emelése pont ilyen, amire szükség is van, máskülönben leesnek.

We were here

(#40) Tuomas válasza Tuomas (#39) üzenetére


Tuomas
Ármester

Máshogy kérdezem. A vizuális észlelést hogyan befolyásolja az, ha ma 500 km-es, holnap pedig 501 km-es magasságban kering?

We were here

(#41) Reggie0 válasza .mf (#38) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Pont te kerdezed, amikor cinikusan irsz az utkozes-elkerules josagarol...
Amugy ajanlom figyelmedbe, hogy ezek a 21. szazadi vallalatok emaileznek, nincs itt semmifele ertelmes automata adategyeztetest. Hovatovabb:
"In a situation like this, there are no laws on how each operator should act. Instead, the safe resolution of situations like these – which are not unheard of – relies on goodwill communication between the operators to clarify who will move. Technically, neither SpaceX nor the ESA did anything wrong. [link] "

[ Szerkesztve ]

(#42) niof válasza .mf (#35) üzenetére


niof
őstag

Sajnos nem láttam még átvonulást, de remélem egyszer fogok! Én nem ellenzem a technológia fejlődését, sőt!
Amúgy meg ez az autonóm mozgás szerinted mire jó? Hidd el, kötött pályán mozognak, módosítani, pályakorrekciót végezni pedig mindenképp muszáj. Nem kell ebbe többet belelátni! Nem fognak összevissza haladni az égbolton, az fix.

(#43) Z_A_P válasza niof (#21) üzenetére


Z_A_P
őstag

De amíg odáig nem érünk el, kár ezen pörögni.

Ugy gondolom csillagászat, űrkutatás nélkül soha nem is fogunk. Ennek tesz nagyon keresztbe ez.
A plusz fel százezer folyamatosan sugárzó (ok, nem lesz mindre ralatasod egy pontból) muholdat nem említem most.
Nagyon nem így kéne ennek működnie, hogy egy megaloman alak fantáziája végett teleszorja az atmoszférat.

OK

(#44) Reggie0 válasza Z_A_P (#43) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Ha ennek a megalomanianak kapcsan sokkal olcsobb lesz urteleszkopot feljuttatni, akkor megis csak jol jar vele a vilag. Hubble is sokkal nagyobb ugras volt, mint barmilyen foldfelszini optikai bohockodas, csak anyagilag nem versenykepes.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.