- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Rák
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
Minden notebookvásárlás kompromisszum. van egy rakás szempont, mint a súly, a méret, a dizájn, a szín, a teljesítmény (ezen belül a VGA, a proci, a merevlemez, a RAm mérete), a zaj, a melegedés, no meg persze az ár, de még ki tudja, kinek milyen szempontjai vannak.
A lényeg igazából az, hogy ki-ki találja meg a megfelelő kompromisszumot.
A probléma pedig az, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs, hogy mire van szüksége, vagy hogy mi mit jelent a mindennapokban.
Ezért született ez a kis összefoglaló.
p
-
NoLF
veterán
nem tudom ki hogy áll hozzá, de nekem a 2,8 kilós (+ töltő és táska tehát sztem simán 3 fölött van) 15,4-es noti hordozható. beleteszem a tatyóba, rákúrom a vállamra, és egyik lábamat a másik elé helyezve elindulok vele, aztán mikor odaértem ahova indultam. megállok. leveszem a vállamról a tatyót kiveszem az eszközt és elkezdem használni. több kilométer séta után, mikor esetleg már kezd kényelmetlen lenni, átteszem az egyik vállamról a másikra a cuccot.
biztos jobb az 1 kilós laptop, de könyörgöm, ki hal meg 3 kilótól a vállán? maximum a 40kilós f@szpörgettyűk, de én biztos nem. ez az első lapim, ha lett volna egy kicsi és utána ez, akkor lehet azt mondanám hogy nehéz, aztán mennék tovább. -
sh1n0b1
csendes tag
Egyébként a különbség a két kép között: jobb felső sarokban, ujjlenyomatleolvasó
-
04ahgy
nagyúr
válasz
parandroid #72 üzenetére
Magyarul semmi esélyem, max Core Soloval? Vagy még az sem csereszabatos a Core Duoval? Vagy vegyek LV/ULV Core Duot? A Core Solo kevesebbet eszik?
HGyu
-
parandroid
félisten
Újan 120e-ért teljesen mindegy, hogy egy laptop MSI, Dell, Asus, Acer, FuSi, Toshiba, vagy HP. Mind egyformán vacak, egyiket sem szabad megvenni. Valójában még a 150-200e Ft-os kategóriában is meglehetős felelőtlenség új notebookot venni. Meg kell végre érteni, hogy a gyártó nem azért adja ezeket a gépeket ennyiért, mert annyira jó fej, hanem mert ennél több pénzt még neki sincs pofája elkérni érte, olyan gáz. Amennyivel ezek a gépek kevesebbe kerülnek egy középkategóriás, megbízható, jó anyagminőségű és ergonómiájú gépnél, azt valahol kispórolták belőle.
p
-
sksporky
tag
Hali!
MSI VR320,13,3",13x ezer HUF,van most egy kis leírás róla a PH!-n
125-ért 3 év garival lehet Dell-t venni,igaz én nem vennék ennyiért ilyet,de 110-ért ASUS 2 év garral sztem már jobb.
A használt lapikkal csak az a gond hogy bármi kijöhet rajta,bár ha 1 év garival kapni lehet ilyet(12,1"-13,3") 100-120-ért az is egy megoldás,csak kitudja milyen állapotban van már...Viszont a fent említett MSI melegszik sztem+gagyi anyaghaszn.,cerka -
04ahgy
nagyúr
válasz
parandroid #70 üzenetére
Igen, én is ezt veszem észre. A PH-s Aspire teszteteken is egész jól szerepelt a legtöbb téren. Az áttervezett (sötétszürke) TravelMate-ek meg szerintem mechanikailag sem hagynak semmi kívánnivalót maguk után.
Természetesen a Dell, meg az IBM az Dell és IBM marad ettől.Én viszonta fent említett gépben szeretnék nagyon procit cserélni. Szerinted mik a kilátásaim egy Dothannal? Már 8 ezer körül is van... Csak kevesebbet enne a 31W-os Core-nál... Hiába veszem le 0,95V-ra, az így is sokat eszik. Egy Dothan meg 0,7V-on néhány wattot, nem?
HGyu
-
parandroid
félisten
Most néztem egy 6292-es TRavelmate-et, 12"-es modell volt az is, bíztató koncepciónak tűnt, de ha jól rémlik az ára, akkor 300e Ft körül volt, igaz már valami újabb C2D procival. Acer határozottan fejlődőképesnek tűnik az utóbbi időben, most talán megint sikerül a TravelMate szériában elfogadható szintű üzleti notebookokat kínálnia.
p
-
04ahgy
nagyúr
Na, kérdem én: egy acer vagy fujitsu, ugyanezért az árért mit fog tudni? Megmondom: olvadós műanyagház, recseg ropog, jó ha megy másfél órá akkuról, és örülhetsz, hogy van benne WLAN.
Szerintem inkább ne szidd azt, amihez nem értesz, vagy nem találkoztál vele. Acer szubnotesz, Travelmate 3012WTMi.
Hát ezeket tudja azért a pénzért a "gagyi", üzleti kategóriás Acer:bluetooth 2.0 EDR
infra
tapipad
mikrofon + BT phone
Core Duo 2Ghz T2500
2G RAM
i945GM (128mb VRAM rendszerből)
SATA HDD, szerintem a típusán értelmetlen vitatkozni. Egyformán ellátja mind a feladatát, legyen az WD, Seagate, Toshiba, vagy Samsung...
12" szubnotesz, 1,6 kg
PCMCIA
SD/MMC/XD/MS olvasó
GigaLAN
s-video
VGA-ki
FireWire full
gyorsgombok
WLAN ABG
fém aluház!!
nagyon pöpec billentyűzet
továbbá nagyon pöpec MATT kijelző!
Továbbá két akku! (2200mAh + 4800mAh) A nagyobbról kérlek szépen 5,5 óra az üzemidő, a kisebbről meg 2.Újonnan 214e bruttó, +2 év gari: 27e. És még nem értük el a 250e ZSÍR ÚJ határt! Erről ennyit...
Én nem találkoztam az általad említett géppel, de elfogadom, és el is hiszem, hogy überminőségű. De szerintem nem állja meg a helyét egy alaptalan lehúzás... Köszöntem a figyelmet!
HGyu
-
keszi
csendes tag
válasz
parandroid #53 üzenetére
Osztom egy az egyben a cikkíró gondolatait. Csak sajnos azt vettem észre, hogy nagyon is szűk rétege vagyunk a fogyasztóknak, mármint azok, akik egy notebooktól tényleg a hordozhatóságot várják el. Körülöttem szinte mindenki notebook-fan, úgy értve, hogy a barátaim, barátnőm, mindenki notebookot használ, pedig a hordozhatóságot egyikük sem használja ki, a barátnőm gépe konkrétan csak akkor hagyja el a szobáját, ha a huga elkéri, hogy használhassa. A legjobban akkor fakadtam ki, amikor pár hónapja a nagymamámnak kerestünk gépet, mert meg akar ismerkedni a nettel, a számítógéppel, stb., és ő bejelentette, hogy notebookot szeretne, mert hogy az mennyivel jobb. A 15" és efeletti gépek, meg az alacsony akkumulátorkapacitás pedig ezeket az igényeket elégítik ki, és sajnos ők vannak többen. Az igazi hordozhatóság pedig megmaradt egy szűk réteg luxusa, amiért rendesen belenyúlnak a pénztárcánkba. Magyarán a notebookok nem igazán lettek olcsóbbak, csak keletkezett egy olyan termékcsoport az asztali gépek és a notebookok közé, amit árban is így pozícionálnak.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az öt éve árult cuccok elég magas kategóriában indultak, a mai gépek más vásárlókhoz jutnak el. Most is egy olcsó, másfél éve vett laptopon írok, internetezésre sokkal alkalmasabb egy asztali gépnél, van benne egy 1.6-os Celeron M , meg 512 memória, de halk, alig fogyaszt egy asztali géphez képest, a szünetmentes táp pedig egy notinál adott.
Az összecsukhatóság nem kellene feltétlen magas árral párosuljon, mert nagy szériában gyártva sokkal kifizetődőbben lehetne gyártani, a fejlesztés költségei pedig sokfelé oszlanának. Sok minden mutat arra, hogy kell egy hasonló eszköz a "népnek", az UMPC, az EEPC, a méretesebb PDA-k ezen útkeresés állomásai.Gondolj bele, tíz éve milyen luxus volt egy mobiltelefon, mit tudott, mennyiért, mire lehetett használni. Ma pedig.... -
Sipi
addikt
válasz
philoxenia #64 üzenetére
Nézd, én csak azt tudom, hogy 10 éve még rengeteg új, előremutató ötlet jelent meg.
Ma pedig a zöld színű felvágottért elmegy a "user" másik városba, ha ott két forinttal olcsóbb.Igen, ezek az ötletek régen voltak, amikor a laptop drága volt. Ma pedig olcsó. Annyira olcsó, hogy szinte nincs, aki pár ezressel többet fizetne egy sokkal használhatóbb, komfortosabb cuccért.
Nem hiszek a fejlődésben. (Lásd a cikk egyik gondolatát: hasonlítsd össze az 5 évvel ezelőtti és mai laptopok fogyasztását, hőtermelését, akkuidejét, általános használatra való teljesítményét.)
Az emberi hülyeségben, a folyamatos degenerálódásban hiszek. Ezt naponta többmilliárd homo-izé bizonyítja.Sipi
-
philoxenia
MODERÁTOR
Pedig ezek az építési módok adnának értelmet igazából a mobilitásnak. Ehhez nem is kell annyira szuper technika, csak jó ötletek és minőségi kivitelezés.Talán, most a fejlődés elhozza ezt a hozzáállást a tömegekhez is, mert amire gondolsz az régebben lehetett, amikor a hordozható gépek rendkívül drágák voltak és kihasználni sem tudta volna az átlagjúzer.
-
Sipi
addikt
válasz
philoxenia #61 üzenetére
Ez igaz, de nem mond ellent annak, amit írtam. Munkához, tehát amikor gondolkodni, megoldani kell, nem jó a PDA. Kényelmetlen. Jucinak csókot hinteni internetes szlengben persze megfelel.
Anno az IBM kísérletezett formabontó, meghökkentő ötletekkel. Pl. olyan laptop, amit ha kinyitsz, a billentyűzet "előbújik" a süllyesztett rejtekéből, szétnyílik, és a gépnél pár centivel szélesebbre nyúlik. A gép maga kicsi, a billentyűzet viszont teljes értékű. Máig nem értem, ez (és a hasonlóan szellemes, innovatív, hasznos megoldások) miért nem kellettek a nagyérdemű fogyasztóközönségnek... Az IBM szinte összes klassz ötlete egyszerűen behalt, nem kellett senkinek. Manapság pedig, látva a régi megolásokat, már csak sóhajtozni tudok értük, mert esély sincs, hogy feltámadjon.
Sipi
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
parandroid #60 üzenetére
A feleségem használja is az általad leírt módon, de naponta hordozni a súlya és a mérete azért aránylag nagy. Amire én gondolok az külön eszköz, amit a munkahelyre beviszel, ott szinkronizálod a gépeddel, majd a munkanap végén dettó, hazaviszed, otthon ismét szinkronizálsz, ha kell, de útközben, ha muszáj, dolgozhatsz is rajta, az internetet azonban mindenképp eléred vele. Internetezni a mobilon elég korlátos dolog, kijelzőméret és billentyűzethiány miatt.Mondjuk az UMPC az relatíve nagyon drága erre a célra.
Ha egy gép kell, akkor az X41 tényleg nagyon jó, de azért zsebben , még kabátzsebben sem, hordható. -
philoxenia
MODERÁTOR
Persze, de nem is igazán fogsz neki gépelni, mondjuk villamoson, metróban, stb. A gépeléshez előkészületek kellenek, tehát öt-tíz perc általában nem elég rá. Azt nem tudom, hogy milyen módszereket használnak az igazán profik, de az azonnali használhatóság egyik gépnek sem sajátja. Olyan összecsukható bill. kéne, ami egy mozdulattal szét és összecsukható, de összecsukva védett és hordozható is tok nélkül. Csatlakozva a cikkíró gondolataihoz, az igazán mobil felhasználásnál már nem a gép teljesítménye a korlát, hanem az ergonómia, a hordozhatóság, a strapabírás jön elő szempontként. Az eepc méret elvileg megfelelhetne, de ott ezek a tulajdonságok az olcsóság oltárán feláldozásra kerültek.
-
parandroid
félisten
válasz
philoxenia #58 üzenetére
A használhatóság és a mobilitás között negyon nehéz megtalálni az összhangot.
Volt PDA-m, gyakorlatilag a legjobb, ami a piacon kapható: 624MHz-es processzor, 128MB RAM, 3,5" 640x480-as kijelző, de egyszerűen nem tudtam kényelmesen használni.
Próbáltam UMPC-t is, igaz azt tényleg csak nagyon rövid időre, gyors kipróbálás szintjén, de azt is extrém kicsinek találtam.
Ugyancsak néztem 7"-es Sony mininoteszt is, felépítéséből adódóan talán az volt a legközelebb az eddigiek közül a használhatósághoz, de a kijelzője annak is zavaróan kicsi volt.
Mégis, ha most mindneképpen kellene vennem egy új gépet, az valószínűleg éppen az általad is említett X41 lenne.
Értékelem én is a qwerty billentyűzetes okostelefonokat/PDA-kat, mert hasznos jószágok lehetnek alkalomadtán, de szükség esetén internetezni a Nokia E51-en is tudok, dolgozni pedig szubnoti méret alatt semmin nem lehet. És munka alatt általános irodai tevékenységet értek, nem csak emailezést, hanem dokumentumok készítését, szerkesztését, menedzselését (word, excel, powerpoint), hogy speciális szoftverekről ne is beszéljek. Másrészt pedig egy szubnotebook még épp nem zavaró méretű ahhoz, hogy bárhol le tudj vele ülni elvégezni a munkádat. A legjobb persze az, ha jár hozzá egy dokkoló a munkahelyeden és/vagy otthon is.
Bahh, feltartottak hozzászólásírás közben. Lemaradtam...
p
-
Sipi
addikt
válasz
philoxenia #58 üzenetére
Valahol azért határt kell vonni a használhatóság ls hordozhatóság között... A PDA arra való, hogy ha be kell pötyögni tíz betűt, bepötyögöd. Ha el kell olvasni huszat, előveszed a nagyítót és elolvasod.
Ha viszont valami olyan meló van, amihez gép kell, nem jók. Egy 14-es laptop billentyűzeténél kisebb cuccon nem kényelmes gépelni.
Eltérő felhasználási kör...Sipi
-
philoxenia
MODERÁTOR
Az a baj, hogy még az itt szóba jött gépek apraja sem igazán mobil , nekem az méretben max a T-Mobil Ameo méret környéke, amit bárhol előkapsz, dolgozhatsz , szórakozhatsz vele. A feleségem X41-et használ, de a valódi mobilitástól még az is messze van, pedig az kicsi és könnyű. Az viszont nincs meg benne, hogy csak bárhol előkapd, mint egy mobiltelefont, használd öt percig, eltedd, aztán esetleg megint elővedd, ha kell, mert másodpercek alatt használható.
A laptopok még szubnoti méretben is csak hordozható gépek valójában. -
Sipi
addikt
Hű, helló, tesó!
Én is T23-at hajtok! Sajna, csak 512 mega memória, jóval kisebb vinyó, majdnem halott akku, nincs beépített wifi, de az összes, általános dekstop-igényemet kielégíti.
Amikor megvettem, volt, aki hanyatt vágta magát (még én is), mert azt hittem, véletlenül egy vadonat új ThinkPadet kaptam. Pedig a honlap szerint 2002-ben lett először eladva, az akkuja pedig 2000-es gyártmány. Az állapotát elnézve még vagy 5 évig biztosan bírja.A kijelző nekem is csípi a szemem, ha oda jutok, az 1024-es helyett csak vennék bele egy 1400x1050-est, ami 14,1 collon szerintem tökéletes.
Csak még sehol nem láttam árulni...Sipi
-
Tim82
félisten
válasz
parandroid #42 üzenetére
őt nem mertem írni, mert nem írt egyértelmű visszajelzést, pedig szívesen megnézném az X31-ét.
egyébként most a T40-emen kívül van tartalék gépnek egy A30-asom is, bár az már nem mondható a maga 15,4" TFT-jével és 3 kg fölötti súlyával "hordozhatónak", de nem is azért vettem.
-
parandroid
félisten
válasz
burgatshow #54 üzenetére
Erre a képre gondoltam:
p
-
burgatshow
veterán
válasz
parandroid #51 üzenetére
Igen, de a képen (a monitorok arányát ábrázolón) kapásból nem találom a 15,4" wide méretet.
Biztos igazad van (tényleg nem kötekedés miatt kérdem, pusztán kiváncsi vagyok), de majd holnap rakok be egy fotót egy 4:3-as ASUS és a 16:10-es Toshibámról egymásra rakva. Most már én is kiváncsi vagyok, hogy mennyivel nagyobb...
Abban egyetértünk, hogy olyannak nem notebook való, aki szökőévente egyszer talán hazaviszi egy estére.
Nekem leginkább a munka szemszögéből programozásra kell, otthoni felhasználás szempontjából filmnézés és játék, netezés, zenehallgatás, suli szempontjából meg jegyzet készítésre, illetve bármi, ami ehhez kapcsolódik.
Na akkor, holnap jön a kép, én pedig most el...
-
parandroid
félisten
Miért lenne lemaradás? A konfigurációnak tökéletesen megfelelő eredmények, bármilyen 3GHz, vagy a fölött P4 ennyit teljesít. Az más kérdés, hogy egy 1,8-2GHz körüli Pentium M is, ráadásul az a töredékét fogyasztja csak a Prescott magnak. Ahogy te is írtad, enneka gépnek a legnagyobb hátránya éppen az, ami egyben az előnye is lehet: a mérete. Ha valakinek DTR gépre van szüksége, akkor nem rossz vétel, bár én személy szerint jobb ötletnek tartom a HP nc8xxx/nw8xxx sorozatát, ami a 17" kijelző kivételével ugyanezt tudja Centrino alapon, ráadásul 3kg-os súllyal.
p
-
-
parandroid
félisten
válasz
burgatshow #48 üzenetére
Az a baj, hogy nem pár centiről van szó. Radásul az a pár centi hatványozottan érvényesül, nem csak befoglalóméretben, hanem súlyban is. Igen, párhuzamosan használok 4:3-as és 16:10-es Thinkpadeket is, és meg kell mondjam, a gép mobilitása jeentősen csökken a wide kijelzőből adódó méretnövekedésből. Persze aki csak asztalon használja a gépet a kollégák közül, és szökőévente egyszer talán hazaviszi, az odavan érte, meg vissza, de az ilyennek minek notebook?
Szerk: De te magad is láttad a képet a cikkben...
p
-
lúzer
veterán
válasz
parandroid #47 üzenetére
előzetesen mielőtt nézném: állítgatni is lehet benne ugye, nem csak infó? -
burgatshow
veterán
válasz
parandroid #12 üzenetére
Lényegében nézve nagyon jól összeszedted azt, amire szükség volt már egy ideje a notebook-os körökben. Öröm volt olvasni, és még inkább tetszik, hogy valakinek végre volt elég bőr - vagy vas
- az arcán és ezt el is merte mondani (leírni).
Öröm volt olvasni.
Igazság szerint nem is kötekedni, csak pusztán kiváncsiságból kérdezem, hogy miért gondolod azt, hogy a 16:10-es képarány az annyival nehezebben kezelhető (méreteit tekintve), mint egy négy-hármas... És itt most feltételezem, hogy járt már a kezeid között 16:10-es masina - legalább is a cikkből nekem ez jött le.
Mint tudod, nekem egy 16:10-es képarányú Toshiba notim van, apumnak pedig szintén, egy 16:10-es Dellje.
Lehet, hogy csak én vagyok túl láma és nem érzem azt amit mondasz mert már annyira megszoktam, beletőrődtem, nem veszem észre, mint te. Vagy nem tudom valójában felfogni azt, amit ezzel mondani akartál.
Az a plusz 1-2 cm szerintem nem akkora eltérés a fizikai méretben. Szerintem...
-
yash
senior tag
Mikor lesz ez a tali meg hol?
HP tulajok részt sem vehetnek? Meg mi lesz a tali lényege? noti-tapi?
Vagy vmi WLAN parti esetleg?
-
fotel
aktív tag
A glare-tft kijelzőkről nem is írtál... lehetetlen bármit is látni rajtuk.
Én privátban egy T23-ast hajtok (1.13Ghz, 1Gb RAM, 120G HDD, B/G belső wifi, szóval kicsit maximalizáltam) melóra meg egy Core2Duo 2Ghz/2GbRAM FuSi E8110-et, amiből egyedül csak az SXGA kijelzőt irigylem, privát céljaimra (net, filmek, skype) bőven elég a T23 is. A hat éves IBM meg aksiról majdnem bírja még a 3 órát... a FuSi újonnan 4,5-öt visz, ami mondjuk annyira nem is rossz.
-
ttower
aktív tag
ezek a tesztek pontosan miket mérnek?
-
spirit007
senior tag
Nagyon jó "gondolatok" !
Pontosan ezeket kell(ene) tudni(a) egy notebook-nak .
Nem is tudok mást hozzáfűzni .
Gratula ! -
sghc_toma
senior tag
peterkeT, yash: nem is úgy gondoltam, hogy a magyar nyelv miatt eszik sokat.. én is valami energiagazdálkodás-beállításra gondoltam, csak az a fura, hogy mindkettőn a HP oldaláról leszedhető beállítások voltak..
-
dokesz007
aktív tag
Egyet tudok érteni veled...nekem ugyan nem IBM hanem HP workstation-öm van, ami egy kategória...enyémet is leírják, h nem C2D meg h nem ilyen csilli villi kijelzője van...mégis a 3D-s progikat, nagy összeállításokat simán kezeli most is, megfelelő sebességgel(mondjuk még egy kis plussz memó elférne a videóvezérlőnek, de ennyi)...
A pöcökegér szeritem is király....
-
yash
senior tag
válasz
(Kolombusz) #25 üzenetére
http://www.notebookstore.hu/notebook/hpq/2510/index.htm
-
Niquis
aktív tag
Jó írás, és ez az egyik téma, ami a legtöbb vitát generálja mostanában, hozzátenném, értelmetlen vitát, mert egyik oldalról ott van, hogy mi az emberek egyéni preferenciája: hiába jelenik meg a képzeletedben a "notebook";"laptop" szavak hallatára valami egy mérleg 14.1"-es serpenyőjébe rakva, annak kijelzőjén villogó 2.2-vel, attól még igenis el kell fogadni, hogy van létjogosultságuk másfajta igényeknek és így gépeknek is. A másik oldal a gyártóké, akik sokszor elébe is mennek ezen igényeknek, és kitalálnak valami olyat, ami később esetleg a klasszikus kategóriák kihalását okozza. (bár ez utóbbi jelenség nem túl szerencsés, sztem)
Mondom ezt úgy, hogy eddig két gépem volt, és pont lefedte az általad is vázolt kategóriákat, ráadásul a játékra is kihegyezett, otthoni piacra szánt, másfél év után szétesős kategóriáról váltottam kisebb méretű üzleti gépre. Mert úgy gondoltam, hogy ez elég, és a rapszodikus játékvágyamat minőségre váltom. Bejött, de mégis hiányzik néhány jellemzője a réginek. Például, számomra nincs különbség a 14, 15, 15.4 gépek között, szimplán csak nem érdekel a méretkülönbség. Ennél nagyobb már nekem sem kell, de mégsem mondom, hogy az bullshit. A szélesvásznat szeretem, programozáshoz, toolbarokhoz szerintem telitalálat. A hordozási szokásaim pont azon a határon balanszíroznak, ahol még nem gond, ha a gép 3 kg fölé nő. (különben is, erősödjünk!) Ennek alapján a következő gépemnél összeházasítom a két irányt (erős CPU/GPU - minőség), és nem fog zavarni, ha széles és mondjuk 3.2.
Persze kettőnk között csak ott van a különbség, hogy nálam magasabban vannak a határok, amikbe belefér egy hordozható gép fogalma, a szokásaimból/igényeimből adódóan. Van akinél meg még magasabban. Ilyenekről minek vitázni? -
Nemtom, nekem még "új" laposom sosem volt. Van egy P1/AMD K6@333MHz :-) , ez kölcsönadva, használják...!!! Wordözésre pl. Amúgy Gericom. 10 éves, semmi baja.
Aztán volt egy Compaq, ami kissé döglődött, PII@400MHz, néha nem indult el, de barátnőm még videót is szerkesztett vele ha arról volt szó. DC ment rajta folyamatosan, napi használatra tökéletes volt. Már eladtam pár hónapja. (Ez egy 8 éves gép, a fent leírt néha be nem kapcsoláson kívül nincs baja. Bár az új tulajnál meg néha magától beindul... :-D Amúgy a teljesítménye a nem Celeron Pentium 2-től volt ilyen jó.)
Most meg egy lassúka(!!!!) HP Omnibook C3-am van, ami furcsa, mert ugyanannyi rammal lassabb a Compaq-nál, és ez egy P3 Celeron... Na ennyit számít az, hogy Celeron. Majd kap még ramot, akkor csak jó lesz... Mondjuk kijelzőhibásan vettem, fénycsövet kellett benne cserélni (én csináltam), de azóta pöpec.
Minőségre persze a HP a legjobb, de nem ez a lényeg. hanem az, hogy egy laptop nem avul olyan gyorsan mint az asztali akármik, mivel a hordozhatóság egyszerűen annyira megdobja a használati értékét, hogy egy gyengébb / öregebb darab is elég sokáig jó szolgálatot tehet. Tudjátok mikor fogok egy C2D-s laptopot megvenni ha 35 ezerből van egy P3-as, és amúgy sem szoktam játszani :-D Office-nak meg nem mindegy mi van alatta?
-
Blaise
veterán
válasz
venember83 #30 üzenetére
x61-et is meg lehet kapni 300k alatt [itt]
-
venember83
nagyúr
Igen, én is 2 kg körüli lábdobot keresek, de nincs. Vagy 2,5 kg vagy valami brutál drága szubnoti, az egyetlen viszonylag normálisabb gép amit találtam, az a Toshiba U300, de fene tudja, könnyen karcolódó a teteje, a billentyűzete nem túl merev plusz ha lekopik a szürke festék elég ronda is lesz. Ezért X61 felé hajlok, csak az meg sok-sok pénz... Használtat csak nagyon jó állapotban vennék, sok-sok garanciával. Úgyhogy marad a vesém eladása és az X61 beszerzése.
Teljesen egyetértek az írással.
-
Blaise
veterán
válasz
parandroid #27 üzenetére
egy jó kis t60 a "szokott helyen" még belefér a keretbe
-
(Kolombusz)
veterán
Látod, erről el is felejtkeztem.
PeterkeT: utánanézek a gépeknek.
Esetleg ez az Acer? Olvasgattam én a notis topikot, de annyira felemásak a vélemények. Egyesek szerint szar a szerviz és a gépek, mások szerint meg nagyon gyors a szerviz (asszem valaki pont itt a Logouton írt róla), csak az a gond ugye, hogy ezeknek az új Acereknek a megbízhatóságáról nem nagyon tudunk. -
parandroid
félisten
válasz
Marad a renew HP. Mást jó szívvel, új státuszban ennyiért nem tudok ajánlani. Így is beáldoznád a gari egy részét (erre csak egy év van), és a magyar lokalizációt (billentyűzet, Win).
p
-
Blaise
veterán
válasz
eredeti vista nem kell, hogyha a suli ahova mész rendelkezik msdnaa-val, mert akkor a Vista Busniess elérhető jogtisztán
-
(Kolombusz)
veterán
válasz
parandroid #21 üzenetére
Igen, napközben cipelésre kell, estére otthon pedig asztalra.
Így milyet ajánlanál akkor?
Nem akarok használt gépet, mert van egy lehetőség, 150k huf-ot fizet egy cég számítástechnikai eszközbe, de új kell legyen és számlás.Szóval bruttó 200 ezer forint körüli áron kellene egy kisebb noti, eredeti Vistaval (mindegy melyik, csak ne a Basic) és normális anyagminőséggel. Kivitelezhető ez, vagy spórolni kell még hozzá?
Acer gemstone Aspire 2920 széria esetleg?
-
venember83
nagyúr
Sejtettem, nem, reméltem, hogy peterkeT írt valamit a notikról, neki is látok az olvasásnak. Előre is kösz!
-
Blaise
veterán
válasz
(Kolombusz) #19 üzenetére
Elég kevés 13.3 gép létezik, ráadásul nem is olcsók. Macbookon kívül Dell XPS-ből van, valamint Asusból, de ezek nem a 200k-s kategóriába tartoznak.
-
parandroid
félisten
válasz
sghc_toma #20 üzenetére
Nem hiszem, hogy a nyelv lenne az extra fogyasztó.
Valószínűbb, hogy valami energiabeállítás másképp volt beállítva a két verzióban. Én most angol nyelvű Vista Ultimate-et használok, de meg kell mondjam, hogy nem jelentősen kevesebb az akkus üzemidőm, mint XP-vel lenne. Minimumra vett fényerővel és max battery beállításokkal erősen közel van a 4 órához így is.
Ezzel együtt más okokból, de megy vissza rá az XP.
p
-
parandroid
félisten
válasz
(Kolombusz) #17 üzenetére
Az usanotebook-nál, notebookstore-nál, de a notebook.hu-nál is szokott lenni bemutatódarab HP, IBM és Dell szubnotikból is. Mindhárom cég foglalkozik renew HP-val is, ha az ár is fontos. Dellnek van 13"-es kategóriájú konzumer gépe is, igaz az az XPS sem olcsó darab. Emellett talán MSI még, aki 12, 13, és 14"-en is kínál konzumer cuccokat, nem is drágán, de a magyarországi szervizgaranciájuk bennfentesek szerint botrányos.
Viszont ha suliba kell a gép, állandó cipelésre, akkor az IBM t4x és a HP nc62xx mindent ütnek. Persze ezek már csak használtan kaphatók.
Jövő héten IBM Thinkpad tali BP-n (lásd a Thinkpad Baráti Kör topikot), ha ünnepélyesen megígéred, hogy Thinkpadet veszel, akkor valószínűleg beengednek, lesznek páran régebbi X sorozatú gépekkel is.
p
-
sghc_toma
senior tag
Tehát: Vista zabálja az áramot.
Milyen nyelvű Vista-d van? Csak azért kérdezem, mert egyszer feltettem egy magyart, és kb. 1 órával (!!!) kevesebbet ment akksiról, mint az angollal. Nem tudom, mi a franc lehet a különbség, mindenesetre fura. Amúgy angol Vista-val kb. 10-15 perccel többet megy, mint XP-vel.. -
gerii
addikt
válasz
(Kolombusz) #17 üzenetére
12-es gépeket a Mammut-i Saturnban nézzél, ott asszem van egy csomó
-
(Kolombusz)
veterán
Pár hónapon belül esedékes a notebook vásárlás, ezért gondoltam, hogy bemegyek a Media Marktba, megtapogatni a gépeket, az összeszerelést, stb.
Nagy bánatomra csak 12"-os gépből volt 2, meg 15.4-esből vagy 50.
Jah volt még egy 17"-os is.Elgondolkodtam ezen, főleg azután, hogy pár napig egy 15.4-es laptopot használtam. Kisebb kéne nekem, mert ez nem túl mobil. Elképzelhető, hogy egy 13.3-ast próbálok keríteni, aztán majd spórolok egy monitorra, és úgy használom otthon.
-
yash
senior tag
Nos, én úgy érzem érintett vagyok a témában, hiszen ugyanaz a gépem van, mint peterkeT-nek, csak a cikkből az újabb. Nekem HP-NC4400-am van, az emlitett Core Duo-val, újabb chipset-tel. Nos, már több mint egy éve használom (16 hónapja kereken), eleinte XP-vel, majd most már Vistával. Tapasztalataim a következők:
A Vista csicsája teljesen megy rajta. XP-vel a gép közel 3,5-4,5 órát birt akkurol, az Vistánál, office hasnzálat mellett sem éri el a 3-at (NHC-vel mérve, feszültségek a minimálisra állitva, 0,965 V), inkább 2-2,5 óra. Tehát: Vista zabálja az áramot. És nem csak az áramot, erőforrást is (2G ramból azért engem nem zavar, ha kajálgat). Ez nagyon nagy hátrány.
Másik oldalról: a gyakorlat szerint, ha vkinek olyan vidkarija van, ami nem támogatja a Vista csicsáját (pl i915, hp-nc4200-as géprn), akkor a 3D mód be sem töltödik, és hosszabb élettartamu az oprendszer, mint XP-vel (ezen eléggé meglepődtem).
Tehát, a régi gépek az új rendszerrel, bár szenvedni fognak RAM-mal, (procival nem igazán), akkidejük nő! De ez csak a régebbi platformra igaz. Szóval, gyalázatos, amit a hw/sw gyártók művelnek...
Amikor vettem a gépem, 525e volt ujonnan, most már 300e a végösszeg ujonnan... Használtban max 200e-re tippelem... igen, de mit is kapunk ezért? Nézzük csak:
Acer gagyik, 150e, HP business class noti 200e... na akkor nézzük, mit is kapunk 200-ért (és ez már ráadásul az ujabb széria!!):
ujjlenyomatleolvaso
bluetooth
infra
pöcökegér + tapiapad
környezeti fényérzékelő
mikrofon (nagyon durva minőség, méterekről hallják ha beszélek, elmondások alapján, lealázta a BT haedszetem!!, félelmetes)
Core Duo 2Ghz
2G RAM
i945GM (128mb VRAM rendszerből)
SATA Seagate Momentus (tesztgyőztes winchester)
12 col szubnotesz, 1,8 kg (a konditerembérlet árát hagyd meg a NET-re)
Trusted Platform Chip
BusCard
SD/MMC olvaso
GigaLAN
s-video
VGA-ki
gyorsgombok
WLAN ABG
fém aluház!!
nagyon pöpec billentyűzet (másfél év után is finom gombok, halk)
3 év garancia (ha a 200e-s gépet veszzük, még 2 majdnem)Na, kérdem én: egy acer vagy fujitsu, ugyanezért az árért mit fog tudni? Megmondom: olvadós műanyagház, recseg ropog, jó ha megy másfél órá akkuról, és örülhetsz, hogy van benne WLAN.
Ja, és megjegyzem: ez nem acer... HP business class, core duo procival!!!
Aki szerint, ez a minőség nem ér meg ennyi pénzt, és jobb egy ócskafos "legujabb mindent visz" extragaygi notebook... az meg is érdemli, ha szétég a lábán a szőr, amikor használja (már ha elbirja ölben, mert az enyém 1,8 kg!!! csak a gyagyik 3 kg-jával szemben).
Szóval, én a mai napig inkább venném akár a régebbi nc4200-at ugyanabban az árban, mint a legujabb gagyifost... és ezzel, azt hiszem egyet fogunk érteni peterkeT-vel is.
-
divergens
tag
Én is fájó szívvel válok meg a t41-től!!
-
Zso Ro
senior tag
válasz
Alchemist #13 üzenetére
Hali!
tokeletesen egyetertek veled,bar en nem szamoltam utana,de a desktopok piacan a gyartok meg lesznek/vannak love,hiszen regebbi gepek is beallithatok munkara.
Csupan a jatekok teren van oriasi lemaradasuk,de erre is van egyellenpelda:Ismerosom COD2-zik egy 900Mhz-es Cerkaval,256-nal tobb RAM-ot csak akkor latott a gep,mikor kolcsonbe kapott meg egy modult a gepebe.Ennek ellenere a maximum 30fps-t produkalo gepen megtanult jatszani,a diavetites kozben a kepeket osszerakni,viszont ha ellatogat hozzam,a gepemen lealaz mindenkit.
Ne temessuk meg azokat az "ocska" gepeket,amelyeket evekkel ezelott vasaroltunk.
-
Alchemist
addikt
Vegyük észre, hogy a PC-s iparnak egyre nehezebb érdemi innovációt létrehozni és lenyomni a fogyasztók torkán.
Ha 8 éves ciklusokban visszatekintünk az elejére, ugye 1984-ben volt a C64 és megjelent az első Mac ('76-ban legfeljebb programozható zsebszámológépek voltak a consumer piacon, egy HC/PC már eleve más kategória).
’92-ben már 486-os processzorral felszerelt PC-ket lehetett kapni, amelyeken a DOS mellett már a Windows 3.x változatával már sokféle alkalmazást lehetett kényelmesen használni. A C64 a szekrény mélyébe került, esetleg a gyerek még játszadozott rajta néha egy kicsit.
2000-ben már a Win’98 mellett megjelentek az NT alapú rendszerek is és közeledett az 1 GHz-es álomhatár elérése. De a régi 486-os gép (talán azóta egy kicsit feltupírozva) már nem lett mindenütt elfeledve, könyvelésre, egyszerűbb szövegszerkesztésre továbbra is jó volt. Vagy legalábbis a gyerek elvolt vele...
Ma, 2008-ban a többmagos procik és a Vista mellett még meglepően jól használható egy 8 éves, 900 MHz-es PIII-as rendszer Windows 2000-rel. Legalábbis szövegszerkesztésre, netezésre, zenehallgatásra és DVD vagy avi filmek megnézésére vagyis nem CPU- és memória zabáló alkalmazások futtatására.
Ha ez a trend így folytatódik, láthatóan egyre kevesebb oka lesz az egyszeri fogyasztónak, hogy időről-időre lecserélje számítógépét és operációs rendszerét (ami nemcsak $$$ pénz, hanem idő + vesződség is a régi programok telepítésével, kompatibilitási gondjaival és az újabb verziók megint csak $$$$ kiadást jelentenek, etcetera). -
parandroid
félisten
Miért meglepő? Ez egy Conroe-L magos Celeron proci 1MB cache-sel. Már a Dothan magos Pentium M és a Celeron M között sem volt semmi észrevehető különbség azonos órajelen, ez meg még fejlettebb architektúra is. Nemrég néztem egyébként egy Celeron M530-at (1,7GHz, 1MB cache), az is hozta ugyanezeket az eredményeket egy Acer notiban.
p
-
rumos14
nagyúr
az írás nagyon jó, nekem kicsit off kér(d)ésem lenne: noti procikat összehasonlító tesztet vagy ilyesmit merre találok? notebookcheck.net-et leszámítva.
-
lapa
veterán
az a bajod, mint nekem. túl sokat gondolkodsz ahelyett hogy fogyasztanál mint a többi normális ember.
-
cannibal
senior tag
Azon viszont meglepődtem,hogy a celeron d elveri a pentium m -et
-
rudi
nagyúr
Éppen a napokban gyűrtem két kis notit. Az egyik egy 12,1"-os széles kijelzős volt. Elkezdtem méricsgélni, és az jött ki, hogy egy centivel széleseb(!) mint a régi 4:3-as képarányú, DE 14"-os Dell D600, vagy bármelyik másik gép. Mindemellett a 14"-os csak 1-2 centivel volt mélyebb. Szóval, szerintem nem halt ki a 13-14"-os méretosztály, csak átalakult
Mondjuk, ebben a 12-esben, ami nálam járt, az volt a ronda, hogy a monitor körül jó másfél centis keret volt, tehát folyton azt kérdezgettem magamtól, hogy miért nem tettek bele nagyobb kijelzőt.
Emellett most kezd éledezni a szintén nem túl nagy 13,3"-os méret. Elvileg a 12-es széles gépházába bele lehet tettni és nem lesz mellette az a ronda keret.
Abban maximálisan egyetértek, hogy a 15,4"-os már nem hordozható méret. Én a legésszerűtlenebbnek tartom a maiak közül, mert asztalra meg kicsi, pláne annak, aki a ma divatos 20-22"-os monitorokhoz szokott.
-
bbazsy
őstag
tetszett az írás, egyet is értek vele. ha tehetném, most már nem ezt a gépet venném, de bajom nincs vele
15,4 + 3.1kg -ot is meg lehet szokni. de nyilván nem csapdosom az oldalamhoz és futkosok vele kilómétereket
pöcökegér és társai(minőség, bill(!), felbontás) meg mindenképp hasznosak szvsz.
első kép felett még: "A két gép közöt ..."
kép alatt: "ninc sszüksége" -
Hebry
senior tag
Nekem itt van 2 laptop
Egy p3-as HP xe3, ami nem éppen egy mai technológia, de arra, amire használni akarom tökéletes. Irodai alkalmazások, és kommunikáció (msn, skype)
Ősoknek szereztem be. Had tanuljanak.
A másik egy IBM T43p, amelyet minden nap használok a munkámhoz.
M770-es procival, igaz saját videóvezérlővel , de az nekem kell is.
Minden tökéletesen és eléggé gyorsan működik. Gondolkodtam, hogy lecserélem egy T60p-re, de gondoltam minek, az igényeimet kielégíti. És ami nagyon fontos, hogy szeretem, mert még sohasem hagyott cserben, igaz nem is várnám tőle.
Tény, hogy 2 éve csúcs volt, ma már sokan leírják, hogy mi ez, de tökéletesen elég nekem, és arra, amire használom.
A többire itt az asztali.A pöcökegeret én szeretem
-
sghc_toma
senior tag
... a hagyományos elrendezésű ins-del-home-end-pgup-pgdn hatos blokkért ...
szívesen kezét törném annak, aki kitalálta a nem hagyományos elrendezést.. undorító.. sajnos hamarosan hozzá kell szoknom, mert a kedves HP is úgy döntött, hogy vált, és a 8510w-n ott vigyorognak az említett gombok a jobb szélenkozmate: azt be lehet állítani, hogy minden frekin a legkisebb feszültséget használja, azonban annál kisebbet nem tudsz beállítani...
-
04ahgy
nagyúr
Nekem is tetszik az írás!
Nekem egy Acer szubnotim van (3012WTMi), külső a DVD írója, elég jól is bírja, azonban pont az aggaszt, amit meg is fogalmaztál.
A 945GM zabál és fűt is. A Core duo 0,95V-ig vihető csak le szoftveresen, 1000MHz az alsó határ.
Azon gondolkodom, hogy egy kisebb Dothant szerzek bele (remélem kezeli is). Egyszerűen bőven elég. Elketyegne 0,75-0,8V-on, 800MHz-en... És feleannyi mag fogyaszt.
Meg olvasgattam a fórumon, és arra jutottam, hogy még egy Banias sem lenne rossz, semmivel nem melegedősebb a Dothannál.
Viszont én a jelenlegi négyórás akkuidő helyett egy hatórásnak nagyon örülnék!HGyu
-
kozmate
tag
Nekem Core2-es HP-m van, NHC-ban gyönyörűen be lehetett állítani, hogy minden szorzóhoz ugyanazt, a legalacsonyabb feszültséget használja. Azt nem mértem,hogy így mennyivel tovább megy akksiról, de az biztos, hogy a ventilátor alig kapcsol be így.
-
Tim82
félisten
Gratulálok, jó írás, mint egy használt business-class T40 tulajdonosa, hasonló gondolataim vannak a témával kapcsolatban (de sokkal jobban összeszedted, mint én tettem volna).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo A fejlődés töretlen, minden egyre nagyobb, szebb, jobb, gyorsabb, kívánatosabb. De vajon előre megyünk?
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Sweet.tv - internetes TV
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen TV-t vegyek?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- További aktív témák...
- FÓLIÁS! LG UltraWide 34WP75CP-B VA Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync
- ThinkPad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Remek áron dobozos új Hp Envy x360 garanciával /2in1/i7-1355U 16GB 1 TB SSD FHD IPS Touch 15.6"
- X1 Carbon 10th 14" 3K OLED i7-1260P 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- iPhone 12 64GB Független Használt/1-3 hónap gar./Akku 87%/p4221
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung S23 Ultra 512/12GB Fekete / Normál állapotban / 27%-os ÁFÁS számlával / 12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest