Tehát az a feltételezés, hogy ha elköltöztetik a gyártást, akkor romlik a minősége? Következik-e ebből, hogy ha a jelenlegi helyén folyik tovább a termelés, akkor semmiképp nem lesz rosszabb? Mi van, ha a márkanév jelenlegi tulajdonosa már az elmúlt években erősen lecsökkentette azon összetevők tartalmát a termékben, amitől a torok kéményseprője volt, s jelenleg egy közönséges keménycukorkát árulnak NEGRO néven, amiben nincs más, csak glükóz és ételízesítő? Persze mivel a recept titkos, semmi ilyen teóriát nem lehet bizonyítani, puszta elgondolkodtató fikció.
Egyébként pár éve még a NEGRO-t is egyidejűleg gyártották Szerencsen és Győrben: nem tudok róla, hogy a vásárlók tömegesen kiszúrtak volna bármiféle ízbeli különbséget.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] [Argos:] MuzsikAI
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Hozzászólások
Feketelaszlo
senior tag
#65675776
törölt tag
Na nem mintha a Piros Mogyorós valaha is a minőségi csokik közé tartozott volna. Eleve azzal a céllal jött létre, hogy az elrontott, legrosszabb minőségű csokimasszát is el tudják adni. Rommáhígították tejjel, és adtak mellé mogyorót. Utóbbi 30-40 évvel ezelőtt filléres dolog volt, főleg összevetve a kakaó árával. Csak azóta az ország mogyoróbokrainak >80%-át kiirtották*. Azért került bele olyan sok mogyoró a kezdetekben, mert azzal tudták legolcsóbban elnyomni a hulladék csoki ízét. Ahogy sikerült javítani a csoki minőségét, és ahogy drágult a mogyoró, úgy került bele egyre kevesebb. de fénykorában is maximum a középszar kategória alját képviselte. A szlovákoknak meg lehet az eredeti receptet adták át, szóval ők az echte eredeti, legendás(an szar) Piros Mogyoróst gyártják. Nem a későbbi némileg jobb minőségűt.
De egyébként ha így állsz hozzá, akkor ne vegyél Magyarországon készült Mercit (mert sokkal rosszabb, mint a német), Electrolux akármit (mert sokkal rosszabb, mint a svéd), Suzukit (mert sokkal rosszabb, mint a japán), Samsung terméket (mert sokkal rosszabb, mint a koreai), és így tovább.
* - Régebben kb minden vidéki út mellett sorakoztak a mogyoróbokrok. De pl nálunk a lakótelepen is volt 40-50 mogyoróbokor elszórva. Gyerekkoromban betegre zabáltam magam mogyoróval, mert évi 2-3 alkalommal virágzik a mogyoróbokor, és kb minden alkalommal termést is hoz. Na ezek a bokrok sincsenek már meg. Láthatóan szisztematikusan irtották ki az országban őket.
Azt hittem az a hír, hogy elviszik Magyarországról a gyártást. (ami egyébként a tulajdonos szivejoga)
erdey_a
őstag
más fórumokon, fészbukon is megy a kesergés a negro miatt. Aztán amikor felteszem a kérdést, hogy ki mikor vett utoljára negrot, csak a síri csend a válasz.
A magyar éves negro-igényt szerintem egy modern gép egy műszak alatt legyártja.
Azért a negro nem egy m&m's.
Vérboci
A legtöbb ilyen nosztalgiatermék olyan, mint a magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.
Bár én szeretem a negrót, s nem hiszem, hogy változni fog ez, ha máshol gyártják, hisz elvileg szabályozva van a recept. Ugye az egyes globálisan kapható termékek régiónként más ízűek, az ott élő emberek ízléséhez igazítják az ízvilágot. Állítólag, mert számomra a nyugati kóla sokkal ihatóbb. Vagy ott a sör, amit itthon felkukoricáznak, s mosogatórongy íze lesz. Ezért szinte csak importot vagyok hajlandó inni. Nincs bennem semmilyen ellenérzés a magyar termékekkel szemben, sőt, ha lehet választani akkor azt fogom. De amiből szemetet gyártanak itthon vagy itthonra, azt nem fogom megvenni.
[ Szerkesztve ]
A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.
erdey_a
őstag
Ha valaki ad, én is megeszem a negrot, de életemben nem vettem még. Aki vett, ezután is vehet. Mit számít hogy hol készül. Sokan nem értik, hogy ez világszinten egy olyan jelentéktelen termék, hogy egyszerűen nem éri meg külön üzemet fenntartani neki.
Vérboci
total90
veterán
A Negró nem magyar termék eredetileg, csak a Győrin keresztül volt forgalmazva.
Pl. A szerbiában vagy horvátoknál kapható Negró mérföldekkel jobb.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
Csapoati
nagyúr
Gép gyártja majd ott is egy meghatározott recept alapján. Az meg mindegy, hogy Hasan vagy Kovács alkalmazott nyomja meg a gombot.
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
MineFox54
őstag
Szerintem az borzalom. Sima selyemcukor, alig mentolos ízzel. (most is van egy itthon, díszdobozzal... egy csomag magyar Negro kb 1 nap alatt elfogy, ebből 2 szem fogyott 1.5 hét alatt )
#78693120
törölt tag
Eddig rendszeresen vettem, de ezek után nem fogok.
Wesder
félisten
Ha ezt nem olvastad volna, ugyan úgy vennéd tovàbbra is szerintem.
I guess it's easy to see the world the way I do. The emptiness is a promise, the sin is just the proof.
(#12) Geri Bátyó válasza Feketelaszlo (#1) üzenetére
Geri Bátyó
őstag
"Tehát az a feltételezés, hogy ha elköltöztetik a gyártást, akkor romlik a minősége? "
Eddig mindig ez történt, úgyhogy igen.
"Következik-e ebből, hogy ha a jelenlegi helyén folyik tovább a termelés, akkor semmiképp nem lesz rosszabb?"
Nem. Jó sok példa volt már arra is. Elég csak a vaníliás karikát és a pilótakekszet nézni. Ehetetlenek. Főleg a pilótakeksz.
Az elköltöztetés legtöbb esetben a "gazdaságosság" miatt van, amit meg szoktak fejelni az olcsóbb alapanyagokkal is. Hiába ugyan az az összetétel, ha az alapanyag vacak.
(#2) daa-raa: Szerintem te is emlékszel még arra az időre, amikor nem lehetett más csokit kapni, csak magyart. Akkoriban a legjobb tejcsoki a szerencsi "Boci" volt. A Piros mogyorós pont abból a csokiból készült és megfejelték egy rakás mogyoróval is. Drága is volt, ritkán kaptunk. Amikor először ettem Milkát ('80-as évek legeleje) ízben nem éreztem különbséget, de a Milka krémesebb volt. A mogyorós változat viszont nem volt jó, mert kevés volt a mogyoró és az is ízetlen.
Műszaki cuccokból is van ami nem azt a minőséget hozza, mint az "eredeti". Jó példa a Taiwanon gyártott Panasonic Walkman a '90-es évek közepén. 2 évet bírt. A következő Japán gyártású volt és a mai napig működik.
(#4) erdey_a: Időnként szoktam. Pont a gyógynövényes, bocskorszíj (legalább 10 éve nem találtam abból sem használhatót) jellegű íze miatt szeretem.
(#5) lezso6: "az ott élő emberek ízléséhez igazítják az ízvilágot."
Ez a bekínálás, ahogy a kóla kapcsán is írod. A valóság az, hogy nem ugyan az az alapanyag. Persze ez nem feltétlenül jelent rosszabb minőséget, de az esetek többségében sajnos igen.
(#7) total90: "A Negró nem magyar termék eredetileg"
Ezzel nem tudok vitatkozni, mert semmi konkrét infóm nincs. Nagyapám mesélte, hogy aki kitalálta, az Unicumot akarta cukorka formában létrehozni. Valóban hasonlít, de simán lehet legenda.
(#8) Csapoati: "Gép gyártja majd ott is egy meghatározott recept alapján."
Nem ezzel van a baj, hanem az alapanyaggal. A Török fűszer és gyógynövények nagyon jók, úgyhogy ez alapján még akár jobb is lehetne, de tartok tőle, hogy az olcsóbb gyártás olcsóbb alapanyagot is takar, amit a fene tudja, hogy hogy hoznak majd a gyártáshoz.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
Teljesen mindegy hol gyártják a terméket. A gyár azt gyártja, amit elvár a megrendelő. Mindenhol tudnak szart gyártani ha az az igény. Ahogy minőséget is.
Csapoati
nagyúr
Glükózszirup, cukor, aroma, színezék. Ebből mi lehet rosszabb, ami török? Egyedül az aroma lehet igazán kihatással az ízre, de szerintem azt eddig sem itthonról vették.
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
Geri Bátyó
őstag
Régebben a magyar fűszer és gyógynövény termesztés világszínvonalú volt, így az ezekből készült természetes aromák és illóolajok is.
Amióta a bolti fűszerek között szinte nem is lehet találni magyart, próbálok alternatív forrásokat keresni. A Maggi és a Kotányi kakukkfű például EU (fene tudja honnan származik) és se illata, se íze. Illetve íze van, csak kellemetlen.
Hogyha török fűszereket használnának, semmi baj nem lenne, mert a török fűszerek finomak. De nem az a legolcsóbb és tartok tőle, hogy a legolcsóbbat fogják használni.
A "gazdaságosság" mindig az alapanyagok rovására is ment.
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
Csapoati
nagyúr
Mondok valami "belsős" infót: a budapesti csokigyárban se magyar aromákat használnak az ízesítésekhez. Természetes aromát úgy alapból se igazán.
De a kíváncsiság kedvéért fogok venni egy még itthon készült Negrót, elteszem, és majd összevetem a török Negróval.
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
joghurt
addikt
És az hogyisvan, kedves győri polgármester és képviselőtestület, hogy a "Győri" márkanevet még ezek után is engedi a város?
A fogyasztóvédelem sem kapkodja el, hogy elgondolkozzon a fogyasztók megtévesztésén. A terméken ott van *ekkora* betűkkel, hogy "Győri", hangyányival meg nyilván valahol a hegesztés alatt, hogy de nem is az, hanem cseh, török, szuahéli.
A tej élet, erő, egészség.
#65675776
törölt tag
A Piros Mogyorós emlékeimben a legrosszabb csokik között szerepel. Nem is nagyon vettünk soha. Ha meg került, akkor a mogyorót kiszedtük belőle és megettük, a csokinak csúfolt moslékot meg dobtuk a szemétbe. Bármelyik másik magyar csoki, de még a zsibis szovjet és egyéb KGST országból származó csokik is messze jobbak voltak nála. Szóval az sem igaz, hogy csak magyar csokit lehetett venni. Ahogy karamellából is a magyar volt a legtrágyább (a lengyel meg messze a legjobb).
joghurt: A városnak ebbe semmi beleszólása, nem lesz megtévesztés ettől. Az édesiparban a Győri egy márkanév. Eleve ezért kell nagy betűvel írni, nem pedig kicsivel. Ennyi erővel beperelhetnél kb minden Kovács nevű embert, mert nem tud kovácsolni.
De itt egy pár egyéb csont: hogy gyárthat bárki debreceni párost Debrecenen kívül? És ha páros, akkor miért ötösével van csomagolva kb minden esetben? Ehetsz-e bécsi szeletet Bécsen kívül, vagy brassói aprópecsenyét Brassón kívül? És még lehetne sorolni. Pl miért nevez(ed akár te is) konyaknak azokat a brandy-ket, amelyeket nem Cognac-ban készítettek?
Tikakukac
titán
Én elég sokat ettem, de nyilván ennek is lőni kellett itthon. Meg elég sok másnak is.
Azért amikor valaki azzal jön, hogy adott termék mindenhol ugyanolyan minőségű lesz, hiszen majd a gép megoldja, ember alig kell már bármihez, azért mindig sziszegek. Szerencsétlen Honda az angolokhoz mikor elvitte a gyártást nyomatta, hogy ez egy modern gyár, japános minden, nem lesz gond. A többi meg már történelem
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
Semmi összefüggés, csak egy márkanév.
föccer
nagyúr
Kerdezzuk meg Aud varos lakoit, hogy mit kell ilyenkor tenni.
Építésztechnikus. Építőmérnök.
joghurt
addikt
De attól még kell engedély a város nevének használatához, amit anno a polgármester egy borítékkal motiválva megadott, amikor a gyártást (akkor még csak) Székesfehérvárra költöztették. Onnan jött Csehország, majd a mostani Törökország.
Itt Budapesten is kell engedély hozzá; létező sajtótermékek és cégek nevét kellett megváltoztatni, amikor Tarlósék rászálltak a témára. Legfeljebb (amúgy a fővárostól támogatást nem kapó) sportegyesületnek maradhatott meg a "Budapesti" jelzője, ha ugyanolyan névvel volt már más városban is.
A tej élet, erő, egészség.
bejegyzés Negrót sem kell már venni