Hirdetés

2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Lokids


Lokids
(őstag)

"A jó hír mellett rossz hív viszont"
Apró elírás. :)

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#2) Robi BALBOA válasza Lokids (#1) üzenetére


Robi BALBOA
(őstag)

Sok volt a South Park! :DDD

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika-

(#3) Segal válasza Lokids (#1) üzenetére


Segal
(addikt)

Még egy hiba. Megérkezett a 75 colos oled tv...

[ Szerkesztve ]

(#4) Balika911


Balika911
(nagyúr)

Ez tudtommal a szabványos HDMI VRR támogatást jelenti, csak az nVidia ezt is a G-Sync brand alá vette.

Tévé oldalról pedig a C9, E9 és W9 tud HDMI VRR-t, így persze, hogy ezekkel működhet majd, a többivel pedig nem. A W9-et nem említik, az nem kap támogatást? :)

A VRR range-ekre még kíváncsi leszek, elvileg a C9 és E9 is 40-120 Hz 4K-ban. Van olyan előérzetem, hogy az alapból bizonytalan jövőjű BFGD-knek ezzel gyakorlatilag kampec.

[ Szerkesztve ]

(#5) Balika911 válasza Balika911 (#4) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Ja igen, és melyik nVidia kártyákkal fog menni? Olvastam kizárólag Turingot, de olvastam Pascalt és Turingot is.

[ Szerkesztve ]

(#6) BoneDragon


BoneDragon
(addikt)

Ezt már szoftveresen meg tudjál oldani mint a freesyncnél? Monitoroknál ugye erre külön hw van bennük.

(#7) SunMount3r


SunMount3r
(veterán)

És a VRR-t nem lehet ugyan így Freesync kompatibilissé is tenni? Vagy eleve miért nem az? Ill. a videokártyák mikor lesznek VRR kompatibilisek? Ha TV-knél egy FW frissítés, akkor a videokártyáknál max egy driver. ? És mikor jöhet az, hogy lesz egyedül a VRR és slussz, monitorban és TV-ben is?...

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#8) Balika911 válasza SunMount3r (#7) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Szerintem itt kevered a fogalmakat:
- VESA Adaptive Sync: A DisplayPort specifikáció része (1.2a-tól, ha jól tudom), csak DP-n keresztül működik.
- HDMI VRR: A HDMI specifikáció része (2.1-től, de 2.0 alá is implementálható), csak HDMI-n keresztül működik.
- FreeSync: Az AMD-féle VESA Adaptive Sync implementáció, olyan kiegészítéssel, hogy HDMI-n keresztül is működik, ha a kijelző támogatja (pl. egyes Samsung tévék).
- G-Sync: Az nVidia külön megoldása, eredetileg egy dedikált FPGA kellett hozzá a monitorokban. De már a VESA AdaptiveSync, illetve a hír alapján a HDMI VRR támogatást is G-Sync-ként brandelik.

Értelmetlen lenne a VRR kizárólagossága, mert csak HDMI-n keresztül működik. A VRR támogatás az AMD-n múlik, őszintén szólva nem tudom, hogy technikailag mi szükséges hozzá. Az viszont egy üzleti/marketing döntés, hogy valamilyen FreeSync néven vezetnék-e be. Szerintem úgy lenne praktikus.

[ Szerkesztve ]

(#9) SunMount3r válasza Balika911 (#8) üzenetére


SunMount3r
(veterán)

Ezeket nagyjából tudom, nem keverek én is semmit. Legalábbis nem hiszem, hogy pont azt, amit te írsz. Azt kérdezem, (no akkor még 1x), hogy mikor lesz össze vonva ez az összes a VRR alá. És nem kell se külön Fsync-et sem pedig Gsync-et támogató kijelzőt vadászni a videokártyához. Hanem lesz a VRR és kész. Gyak. ugyan azt tudja, mint a két másik külön, akkor minek bonyolítani, csak a kártyákban kell megoldani a támogatását.

Jó, a szerk.-ben látom a választ már. Igen ezt kihagytam, hogy csak HDMI-n megy a VRR, akkor meg DP is felvehetné ezt jó szokást a listájára és nincs több kavarodás. A a HDMI-t érinti (egyelőre), de a lényeg, hogy a TV-kben is használható lesz ez a ficsőr.

[ Szerkesztve ]

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#10) Cifu válasza SunMount3r (#7) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

VRR a HDMI "saját" szabványa, ahogy az AMD esetében FreeSync-nek, az nVidia esetében G-Sync-nek hívják a változó frissítési frekvenciát. Az idei és néhány tavalyi Samsung TV (a QLED-ek és az NU8000 / NU8500 széria) például a FreeSync / Adaptive Sync szabványú bemenetekkel is együtt működik, ahogy az LG esetében a G-Sync. Ezeknél a lényeg, hogy a forrás és a kijelző is támogassa ugyanazt a szabványt. Igen, elvben driverből is meg lehet oldani, de úgy tudom ehhez hivatalosan az kell, hogy HDMI 2.1-es minősítésű legyen a kimeneti forrás.

Az LG és az nVidia együttműködése tehát arról szól, hogy az LG megfelelő szoftverrel felokosított TV-i úgy fognak reagálni az nVidia G-Sync képes VGA-k kimeneti jelére, mint egy G-Sync-es monitor.

Kimenetek terén az XBox S és X tavaly májustól (ha jól rémlik) támogatja FreeSync / Adaptive-Sync-et, idén januártól pedig a VRR-t is.

@Balika911: Akkor a VRR valójában csak a FreeSync / G-Sync kompatibilitást takarná?

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#11) Akula válasza BoneDragon (#6) üzenetére


Akula
(senior tag)

Ez engem is meglepett.
Ezek szerint ez a HW alkalmas volt rá.

az erő legyen veled!

(#12) SunMount3r válasza Cifu (#10) üzenetére


SunMount3r
(veterán)

Úgy értem, hogy a G-s és az F-et is lehetne "nagyvonalúan" dobni végre. Persze tudom, a marketing... És igen, hogy akkor ha a VRR valójában így alkalmas technikailag a Gsync kiváltására, akkor minden VRR képes kijelző az lehet. És ha a Gsync-et technikailag ilyen könnyen kiváltja, akkor gyanítom ez a Fsync-el sem lehetne másképp. ?

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#13) Balika911 válasza SunMount3r (#9) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Nem lesz ez összevonva szerintem, mert a HDMI Association és VESA, illetve az AMD és nVidia is igyekszik a saját pecsenyéjét sütögetni.

Nagy vonalakban arra számítok, hogy az AMD FreeSync, az nVidia pedig G-Sync néven támogatja majd az AdaptiveSync-et (monitorok) és a VRR-t is (tévék).

[ Szerkesztve ]

(#14) Cifu válasza Balika911 (#13) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

A Microsoft VRR néven támogatja azt az XBox S és X esetében.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#15) oettinger01


oettinger01
(őstag)

Ezek az OLED TV-k továbbra is 60Hz-esek?

A széles mosoly titka, VTEC szelep nyitva!

(#16) Balika911 válasza oettinger01 (#15) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

A tavalyiak és azelőttiek is 120 Hz-esek voltak, de csak 1080p-ben fogadtak 120 Hz-et. Az ideiek 1080p-ben, 1440p-ben és elvileg 2160p-ben is tudnak 120 Hz-et, de a legutóbbit nem sikerült még tesztelni. (HDMI 2.1-es forrás kellhet hozzá, lényeg, hogy kérőjeles a dolog.)

(#14) Cifu: Őszintén szólva sokáig nem is volt nekem tiszta, hogy ez mit takar: HDMI-n keresztüli FreeSync-et, VRR-t, vagy mindkettőt.

[ Szerkesztve ]

(#17) dkess válasza Balika911 (#13) üzenetére


dkess
(tag)

Igen, szerintem sem abban az irányban mennek a dolgok. A Gsync esetében is több lépcső van, mint a Freesync esetében és az újabb gyártó specifikus megoldások (pl. AMD esetén a Freesync 2 HDR) eléggé az egyediség és kizárólagosság felé mennek. Az nVidia "alul" nyit kicsit az általánosság felé.

Ami igazán hírértékű, hogy a TV -s és PC -s világ elkezdhet kicsit közeledni egymáshoz e téren. A variálható frissítési technológiák eddig eléggé elkülönültek - leegyszerűsítve:

- TV -s világ: TV -n HDMI 2.1 és leginkább konzolok jöhettek szóba (xbox). A Samsung HDMI -n keresztüli Freesync implementációját pedig nevezhetjük elég gyártóspecifikus megoldásnak (nem nagyon követték eleddig Őket a többiek).
- PC -s világ (VGA és leginkább monitor relációban): DisplayPort Gsync/Freesync megoldások. HDMI -n csak Freesync volt eleddig, de az is az előbb említett Samsung -os megoldás miatt volt izgalmas ...

A kérdés az lehet, hogy kezdhet-e "leomlani" az a gát, mely a HDMI VRR -t leginkább csak a 2.1 -es verzióval támogatta (VGA -kon jelenleg max HDMI 2.0b van). Ehhez kellenek a PC VGA -s szereplők is. Azaz amennyiben jól értem, akkor HDMI 2.0 án menni fog a VRR nVidia (a legújabb Turing VGA -k esetén) és LG driver/FW frissítést követően. Valamint ezen LG TV -k bekerülnek a "G-Sync Compatible" kalapba a driverben is ...

(#18) Balika911 válasza dkess (#17) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Igen, én is örülök neki, hogy végre PC + tévé felállásban is működik a változtatható frissítési frekvencia. Igen, AMD VGA-val és Samsung QLED-del eddig is ment, de az tényleg speciális, illetve én épp nVidia kártyát és LG OLED-et használok.

Tavaly még, amikor a BFGD-ket nyomatták, nem gondoltam volna, hogy ezek már idén együtt fognak működni, ráadásul egy szabványos technológián keresztül, erre tessék. :)

[ Szerkesztve ]

(#19) Cassi


Cassi
(aktív tag)

Az Nvidia kezd végre észszerű döntéseket hozni, miután az összes többi lehetőséget kimerítették :P

(#20) oettinger01 válasza Balika911 (#16) üzenetére


oettinger01
(őstag)

Basszus most akartam venni gamer monitort, szerintem inkább kihagyom akkor azt a 200k pénzkidobást akkor és majd tv vásárlással összedobom aztán veszek valami oledet ha eljön az ideje.

A széles mosoly titka, VTEC szelep nyitva!

(#21) arn


arn
(nagyúr)

Meg mindig nem jok monitornak?

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#22) Balika911 válasza oettinger01 (#20) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Az OLED tévék asztalon azért nagyok, és monitorként használva beéghetnek. Az image retention most nem tudom, hogy mennyire jellemző, anno a B6-é desktopon nagyon zavart. (Játéknál meg filmnél észre se vettem.)

Ettől függetlenül én én is valószínűleg OLED tévére cserélem valamikor a mostani 32GK850-et. Jövőre várhatóan érkeznek a 48"-os OLED-ek is.

[ Szerkesztve ]

(#23) Cifu válasza arn (#21) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Az LG fenti listája mondjuk azért érdekes, mert 55"-os a legkisebb említett modell. Azért az monitornak egy picit nagy... :)

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#24) Cifu válasza Balika911 (#22) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

48" még mindig nagy szerintem, sajnos. Én egy 39"-os LCD TV-t használok monitornak, ami kb. másfél méterre van. Ez kb. a felső határ, volt 42"-osom is, az sok volt már ilyen távból, a képernyő szélén lévő információ már "elveszett", azon vettem észre magam, hogy azért nem rakom teljes képernyősre a Youtube videókat, mert egyszerűen nem 'kényelmes'.

Ezzel együtt egy jó fajta 35-38"-os OLED-re szívesen beneveznék én is...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#25) Balika911 válasza Cifu (#24) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Használtam 49"-ost, mindenes kijelzőként ez a méret jelentette a sweet spotot. De már van külön tévém, más az elrendezés is. Dedikált monitorral szívem szerint 32" fölé sem mennék már, picit lejjebb még igen.

Csak annyira fasza az OLED képe... :)

[ Szerkesztve ]

(#26) pengwin válasza Balika911 (#5) üzenetére


pengwin
(addikt)

[tévedtem]

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#27) SunMount3r


SunMount3r
(veterán)

Majd, ha jön az új "éra" és a TV-k is minden t tudni fognak, amit a monitorok és vice-versa. Speciális és "maximális" igényeknek ott lesszenek a low, meg a high-end termékek mondjuk monitor fronton, de köztes határ elmosódik... Na ilyen se lesz még vagy 10 évig... Lehet nem is baj, nem tudom, "gépezős" monitorba nem kell tuner, de legalább pl. a filmes képfrissítéseket vághatnák a 40K+-tól kezdődő vonalon... De akkor most "monitor szerű TV, vagy TV szerű monitor"?! De ezzel a VRR-el legalább már valami elkezdődött, ha már úgy is adott az a 120Hz, akkor kezdjenek is vele valamit...

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#28) b. válasza Balika911 (#4) üzenetére


b.
(nagyúr)

szabványos VRR és nyitott, szabványos HDMI támogatás,( AMD nek saját egyedi,de zárt megoldása van erre)de az mellett mindenben megfelelnek a Gsync compatible által támasztott követelményeknek( válaszidő, képfrissítés színtér stb) ugyan ez a VRR bekapcsolható lesz a Samsung ( HDMI2.1) Tv ken is de nem kapták meg a Gsync hitelesítést sőt azt írják érdemes általában megpróbálni aktiválni, ezért lehetséges, hogy a W9 is használni tudja.Tehát igazából nem sütögetik a saját pecsenyéjüket, hanem a alap szabványos és nyitott HDMI VRR mellett döntöttek,és ha az mellett megfelel e a Gsyncnek is akkor kap egy plecsnit, ha nem akkor nem.( lásd Samu)

""If you don’t own a LG TV, but do own a display or TV that only supports Variable Refresh Rates via HDMI, you can try enabling HDMI VRR when the aforementioned driver is released. As these displays and TVs haven’t yet been through our comprehensive validation process, we can’t guarantee VRR will work, or work without issue."

BFGD Gsync Ultimate , hogy 1 FPS-től működik a Gsync, külön HDR támogatás, természetesen hatalmas prémium felárral.Akinek van felesleges pénze költheti erre is. :DDD
Jelenleg elég ügyesen lefedik monitor piacot is az olcsóbbtól a legdrágábbik a legnagyobb kijelzőkben.

Egyenlőre Turingokkal fog menni,de van már pletyka a Pascalról is. Az alattiak( Maxwell) szinte biztos kizárva.

AZ érkező új Shield ezek alapján még jobb vétel lesz, mint gondoltam.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#29) Balika911 válasza b. (#28) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Dehogynem, itt mindegyik csoport a saját brandjét/technológiáját nyomja, miközben ezek variációk ugyanarra a témára.

Az honnét van, hogy a Samsung tévék tudnak HDMI VRR-t? (Lehet, tudnak, azokat kevésbé követem.)

(#30) arn válasza Cifu (#23) üzenetére


arn
(nagyúr)

43 colnal hasonlo a 4k ppi, mint a 34es uwqhd monitoromon, igy kisebbet nagyon nem vennek.

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#31) b. válasza Balika911 (#29) üzenetére


b.
(nagyúr)

Nem látom ebben ezt a Pecsenye dolgot, :DDD :DDD az első olyan Nvidia féle VRR támogatás, ahol nem a kijelzőt, a HDMI vagy a Gsync szabványt próbálják igazítani magukhoz, hanem ha a kijelző teljesíti a hitelesítést akkor megkapja a plecsnit, ha nem akkor nem, maga a HDMI VRR érintetlen ás szabványos marad,ami mindenképpen jó dolog szerintem.
Mivel szabványos HDMI2.1 VRR ezért az összes ilyen TV támogatni foga ezt, ami kérdéses, hogy mennyire felelnek meg a Gsyncnek. ugyan az a helyzet , mint a monitoroknál.

Ugye hiába van HDMI 2.1 az mellé a Gsynchez elengedhetetlen az ALLM támogatása, ami jelenleg a Sasungnál csak a 2019 es modelleken lett aktiválva a Sonynál meg még egyiknél sem Philipsnél/ Panánál meg csak az ALLM működik a VRR nem még,de ettől késöb ezek is lehetnek Gsync képesek.

A fenti hozászolásomba azt az angol részt nyilatkozatot Nvidia tette, hogy aktiválható lehet a VRR más készülékeken is, csak jelenleg az LG validálta a gsync követelményeit egyedül.( ami a fenti táblázatot elnézve azért nem meglepő :D )

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#32) Balika911 válasza b. (#31) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Akkor javaslom, hogy hagyjuk a pecsenyét, nem az a lényeges momentum. :)

Arról van infód, hogy pontosan milyen követelményeket kell teljesítenie egy kijelzőnek ahhoz, hogy G-Sync-hitelesített lehessen?

[ Szerkesztve ]

(#33) b. válasza Balika911 (#32) üzenetére


b.
(nagyúr)

itt találsz róla infót :[link]
[link]
de talán a lényeg ez :

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#34) b. válasza Balika911 (#32) üzenetére


b.
(nagyúr)

lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek, előre is bocs érte, de te eléggé otthon mozogsz ezekben a témákban. Szerinted lehetséges olyan, hogy egy HDMi2.1 TV és mondjuk az új Shield képes legyen Stream szolgáltatást VRR rel abszolválni? tehát ha a felhős játék alatt leesik 50 fps re akkor maga a kijelző képes legyen ezt a videó folyamot 50 re levenni? vagy ez hülyeség?

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#35) Gabor tm válasza Balika911 (#22) üzenetére


Gabor tm
(tag)

55-ös OLED-et használok monitornak, beégés még nem volt és image retentionnel sem találkoztam még.
Új panelt azért már kapott, de annak nem beégés, hanem egy állandóan zölden világító pixel volt az oka.
Ja lemaradt, C7V

[ Szerkesztve ]

Áldás, békesség, Túró Rudi mindenkinek!

(#36) Balika911 válasza b. (#33) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Jaj, itt is az AdaptiveSync szinonímájaként használják a VRR-t. :D
Köszi a linkeket, de ezekből sajnos nem derül ki, hogy mit jelent a G-Sync Compatible minősítéshez szükséges "adequate refresh rate", illetve hogy pontosan miből áll a teszt. Őszintén szólva élek a gyanúperrel, hogy az egészben egy jó adag bullshit is van.

Ennek ellenére feltűnően értemeseket lép mostanában az nVidia. AdaptiveSync, integer scaling, most VRR? Utóbbi kettőt tőlük vártam volna utoljára.

(#34) b.: Bennem is ez merült fel, amikor említetted a Shieldet. Ez nem a helyi GPU render > HDMI kimenet, de metaadatokkal szerintem meg lehetne oldani a dolgot.

(#35) Gabor tm: Köszi az IR infót. Beállításoktól és használat módjától függ, mekkora veszély a beégés. A 7-es sorozattól már tényleg jól bírják, én magam se félek tőle, de másoknak azért nem ajánlanám feltétel nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#37) oettinger01 válasza Balika911 (#22) üzenetére


oettinger01
(őstag)

Én nem asztalon használnám, a gépem van mobil asztalon, kigurítom a TV elé most is és úgy játszom amikor kell. Amúgy meg filmezek rajta stb. De a mostani az 65" 4K TV és 60Hz, ezért gondoltam arra, hogy veszek majd idővel OLED-et és azt használom ilyen formában gamelni is és nem veszek gamer monitort.

A széles mosoly titka, VTEC szelep nyitva!

(#38) MeszesKPT


MeszesKPT
(aktív tag)

A végén még megérem, hogy a VRR égisze alatt tudok használni majd PC-t és konzolt is a tévére kötve. Talán jövőre meg is valósulhat az álom.

(#39) ZuluMASTER


ZuluMASTER
(csendes tag)

Nekem 55”-os C9 van,akkor én örülhetek apu? XD

Minden publicitás jó, kivéve a nekrológot.

(#40) Foglalt név


Foglalt név
(őstag)

Örülnék neki, ha QLED-ekkel is meglépnék ezt. Már így is betyáros, hogy legalább a 8 bit-es korlátozást dobták. :C

(#41) dkess válasza Balika911 (#36) üzenetére


dkess
(tag)

Elméletileg a G-Sync Compatible minősítés illetve az ez által támasztott követelmények nem annyira a bullshit kategória. A folyamat során két dolog lényeges - egyik oldalon az nVidia méréseket eszközöl és amennyiben a minimum elvárások teljesülnek, akkor szükség szerint módosításokat eszközöl a driver -ben (a minimum, hogy egyszerűen a driver -ben 'G-Sync Compatible' lesz az adott monitor, de kellhet esetleg egyéb módosítás is). Egyéb tekintetben szükségessé válhat némi interakció is a monitorgyártóval. Ez persze gyártónként eltérő lehet illetve az nVidia is szívesebben foglalkozhat olyan monitorokkal, melyek gyártói e tekintetben némileg érdekeltebbek. Nem lehet nem észrevenni, hogy az aktuális 'G-Sync Compatible' monitorok többnyire pár gyártó palettájáról van (többnyire 'A' kezdőbetűsek - bár ez önmagában nem jelent semmit, valószínűleg nem az ABC sorrend a mérvadó). Alább egy jó kis videó hogy működik ez - persze minden műhelytitokba azért nincs betekintés (konkrét nVidia helyszínen ahol a folyamat zajlik):

YouTube videó

A G-Sync Compatible minősítésű megjelenítők eleddig javarészt "sima" Freesync -es monitorok köréből állt össze, melyek DisplayPort -on keresztül voltak támogatottak. Ami igazán hírértékű dolog jelen esetben az alábbi két pontban foglaltak:

1.

Nyitás nVidia oldalról a TV -s világ felé (avagy a HDMI 2.1 VRR -t támogató egyes LG TV-k oldaláról a PC -s világ felé). Ez érdekes folyamatokat indíthat el.

2.

Technikai oldalról HDMI 2.1 VRR -t támogató TV -k együttműködése a HDMI 2.0b VGA -kkal. Én még ezt emésztgetem kicsit (feljebb írtam is már erről). Itt mindkét fél (nVidia és LG) koprodukciója szükséges - LG TV -kre is jön az FW frissítés ami ezt lehetővé teszi. Feltételezem nem az nVidia VGA -k válnak HDMI 2.1 -ssé, hanem a VRR funkciót HDMI 2.0 -n keresztül implementálják. Gondolom AMD VGA .kkal nem fog müködni - avagy egyelőre nem fog. Én még ennek részleteire lennék kíváncsi ...

(#42) SunMount3r válasza dkess (#41) üzenetére


SunMount3r
(veterán)

Gondolom AMD VGA .kkal nem fog müködni - avagy egyelőre nem fog. ->Már miért ne működhetne, ha Nv-vel működne? Ja, hogy az Nv és az LG most "összeboronált" és lehet, hogy több évig Nv exkluzívvá teszik ezt a ficsőrt a TV-iken? Piszkos biznisz, de nagyon kilógna a lóláb, ha ezt meglépnék... De ez nem technikai akadály. Egyszerűen: a sima VRR kompatibilitásra ugyan úgy rágyúrhatna az AMD.

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#43) b. válasza dkess (#41) üzenetére


b.
(nagyúr)

De működni fog a VRR teljesen szabványos.
AMD is hoz hozzá támogatást a közeljövőben érkező drivereiben, már nyilatkoztak.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#44) nyakdam válasza SunMount3r (#42) üzenetére


nyakdam
(aktív tag)

Ez a VRR szabvány kiterjesztése a DP mellett a HDMI(2.1) -re.
A HDMI támogatást nem szabványos úton eddig az AMD nyújtotta --> Freesync. Most végre lehetőség van szabványosan HDMI támogatásnak, gondolom így használják majd a kövgen konzolok is. Az LG csak kihasználja, hogy az NV támogatja (G-Sync compatible név alatt), és nagyobb marketing értéke van a G-Sync-nek mint a VRR-nek(ezt sokan nem is ismerik). Mindhárom gyártó támogatja a VRR-t. Első az AMD volt, utána az Intel és kb 1 éve az NV. Lehet ha lesz DP HDMI2.1 átalakító akkor a régebbi kártyákon is működni fog.

[ Szerkesztve ]

(#45) SunMount3r válasza nyakdam (#44) üzenetére


SunMount3r
(veterán)

Jó, csak terjedjen gyorsan és legyen minél több támogatott kártya/kijelző és ne csak a prémium kategóriában a TV-k terén. A HDMI 2.0b-re is jó lenne, ha lenne megoldás.

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#46) Balika911 válasza nyakdam (#44) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

"Ez a VRR szabvány kiterjesztése a DP mellett a HDMI(2.1) -re."

VRR, ebben az értelemben ahogy itt szerepel, nem létezik DisplayPorton.

"Mindhárom gyártó támogatja a VRR-t. Első az AMD volt, utána az Intel és kb 1 éve az NV."

Ez konkrétan nem igaz, ld. #8.

[ Szerkesztve ]

(#47) nyakdam válasza Balika911 (#46) üzenetére


nyakdam
(aktív tag)

Én ebből arra következtetnék, hogy a VRR az= Gsync=Freesync=Adaptív sync.
" Elsősorban ugyancsak a gamerek örülhetnek a frissített szabvánnyal érkező VRR-nek (Variable Refresh Rate), amely az Nvidiától megismert G-Sync, illetve annak kvázi versenytársa, az AMD-féle FreeSync dinamikus képfrissítési megoldásával barátkoztatja össze a szabványt. Utóbbi gyártónak már voltak hasonló próbálkozásai, a cég Polaris GPU-k bemutatásával hozta el a FreeSync over HDMI zárt háziszabványát. Ennek hála már nem volt kötelező a DisplayPort jelenléte a a dinamikus képfrissítéshez, ám a működéshez megfelelő eszközök (pl. Radeon VGA) kellettek, ráadásul a megjelenítő oldalán is módosításokat kellett végezni a TCON (timing controller) oldalán.A HDMI 2.1-nek hála hasonlókra nem lesz szükség, így optimális esetben teljesen gyártófüggetlenné válhat a G-Sync-kel és a FreeSync-kel megismert technológia, amelyet ráadásul monitorok mellett már TV-k is támogathatnak majd. "

+ itt van ez is

Azt írtam rosszul, hogy mindenki támogatja a VRR-t, de igazán jelenleg mindenki támogatja az Adaptiv-Syncet és ebből arra következtetek, hogy mindenki implementálja a HDMI-s verzióját a VRR-t.

[ Szerkesztve ]

(#48) Balika911 válasza nyakdam (#47) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Lehet általános értelemben használni, de az nagyon félrevezető és itt irreleváns is, mert a hír a HDMI 2.1 VRR-ről szól. Ez utóbbit HDMI 2.0 alá is lehet implementálni, forrásoldalról jelenleg az nVidia (Turing), és az XBOX (One S és One X) támogatja. De elvileg az AMD kártyákhoz is lesz támogatás. (A jelenlegi, HDMI-n keresztüli FreeSync egy másik technológia.)

szerk: Igen, a vége szerintem is az lesz, hogy általánosan támogatottá válik a VRR. Ami tök jó lenne. :)

[ Szerkesztve ]

(#49) nyakdam válasza Balika911 (#48) üzenetére


nyakdam
(aktív tag)

Értem, és jó hír a HDMI 2.0 implementációs lehetőség. Bízom benne, hogy már forgalomban lévő kártyákkal is használható lesz, bár leginkább a PS5 izgatja a fantáziám.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.