Hirdetés

2019. október 15., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cefet


Cefet
(aktív tag)

Ezeknél nagyon elgurult a gyógyszer... Nem mindenki irodista ba+!
Az AI majd kitalálja, hogy milyen kávét akarnak inni, meg azt is, hogy mikor,
a sorról meg pisilni sem mehet ki, aki a tényleges munkát végzi.
Remélem az irodát is magatoknak építitek fel! Sok sikert hozzá!

(#2) Béééla


Béééla
(őstag)

hagyományos, 9-től 5-ig tartó munkaidőnek vége
Jelentkezzen aki itthon valaha is megközelítette ezt a munkarendet és nem 8-5 vagy 8-amígafőnökelenged a munkarendje...

Az pedig külön öröm lesz amikor összeszokott csapatokat bombáz szét az AI mert szerinte úgy hatékonyabb a munka, vagy jól bevált külső munkatárstól szabadulnak meg, az pedig kezdheti a beszokási fázist.

Nem láttak ezek még dolgozó embert.

Bélabá

(#3) Chrys_


Chrys_
(addikt)

Plusz vannak olyan irodai munkakörök, ahol valamilyen HW is szükségeltetik. Azt pedig nem lehet hazavinni, mert sok esetben prototípusokról van szó.
A munkaidőhöz annyit, hogy sok esetben ilyen helyeken nincs megszabott idejű munkakezdés, hanem a munkaidő hossza az adott.

(#4) zizidor


zizidor
(aktív tag)

Jó, ez nem szentírás, csak egy jövőkép, egy vízió. :)

Egyébként néhány leírt dolgot már a mi cégünknél is tapasztalunk. Sokkal nehezebb megtartani a jó szakembert és itt nem csak irodai munkáról van szó. Ez különösen igaz az Y és Z generáció esetén. Van ahol egyáltalán nincs kötött munkaidő. A feladat legyen elvégezve határidőre.

Azt pedig már most is tudjuk, hogy a mostani diákok nagy része olyan munkakörökben fog dolgozni, ami pillanatnyilag még nem is létezik. Az automatizálás miatt rohadtul nem lesz kifizetőtő szalag mellett dolgoztatni embereket.

[ Szerkesztve ]

(#5) Rayyy


Rayyy
(senior tag)

Nekem az tűnik fel (már sokadszorra az utóbbi 1-2 évben), hogy nem esik szó a munkavállalóktól várt teljesítményről, ha a progresszióról beszélünk. A fiatalok csak azt hallják, hogy az IT kúl és hogy a menő IT cégek milyen feltételeket biztosítanak... ha tényleg menők. Azt szerintem kevesebbszer hallják, hogy ezért nekik kellene megtenni az első lépést. Az egyensúly felborult: a munkáltató szétidegeli magát, hogy a legújabb MI-vel felszerelt kávéfőző, játékterem, bár, diszkó, drogok, qrvák meglegyenek a kis IT bogaraknak, akik szerint övék a világ... csak aztán kiderül 2-3 hónap alatt, hogy unintelligens, infantilis hülyegyerekekről van szó, akik aszerint választanak céget, hogy hol van több ingyen pizza egy hónapban. A helyes iránymutatás szerintem úgy szól, hogy mutass valamit, mutass még többet és akkor lehetnek elvárásaid (egy egészséges tartományban). Ha azok nem teljesülnek, akkor válts.
Folyamatosan arról esik szó (meg látom is IT iparban dolgozóként), hogy egyre bonyolultabb projektek vannak, egyre inkább számít a szellemi tőke... ugyanakkor elaprózzuk magunkat, szétszórjuk az erőforrást, elhanyagoljuk az emberi oldalt – ami a csapatokat illeti. Márpedig az egyre bonyolultabb dolgokhoz, egyre hatékonyabb csapatok szükségesek. Teljesen egyértelmű, hogy digitális adatok alapján (szakmai rátermettség, érdeklődési kör) nem lehet normális csapatokat létrehozni, hosszabb távon mindenkinek rossz, ha a "kémia" hiányzik.
Furcsa ezt "magamtól hallani", de 22 évesen, frissen végzett egyetemistaként az ember manapság még gyereknek számít. És ezeknek a buta kis dacos gyerekeknek a mai trendek szerint ciki elmagyarázni, hogy nem úgy megy az, hogy egyből senior developer vagy a Google-nél. Mondom ezt úgy, hogy még én sem vagyok 40.

[ Szerkesztve ]

A csapból tiszta víz folyik.

(#6) Cefet válasza zizidor (#4) üzenetére


Cefet
(aktív tag)

Az automatizálással kapcsolatban van némi tapasztalatom. Nem vagyok már nagyon fiatal, de ha élek még 30 évet, akkor sem élem meg, hogy a sorokon ne kelljen embert alkalmazni. Még az alapanyag kihordás "robotizálásába" is csúfosan belebukott a vezérkar...

#Rayyy: :K

[ Szerkesztve ]

(#7) Rayyy válasza Béééla (#2) üzenetére


Rayyy
(senior tag)

Az én munkarendem is inkább ahhoz közelít (persze nem pontosan így), hogy beérek, amikor akarok, megyek amikor akarok, csak legyen kész minden. Leginkább törzsidőt szoktak meghatározni, egy kb. 6 órás intervallum, amikor mindenki jelen van, hogy a belső kommunikációból senki ne maradjon ki.

A csapból tiszta víz folyik.

(#8) Cassi válasza Béééla (#2) üzenetére


Cassi
(aktív tag)

Nekem simán annyi, sőt. Persze nem mindenki teheti ezt meg, de például egy informatikus sok esetben igen. Ez jelentős mértékben rajtad is áll, mert elő kell hozni a rugalmas munkaidő kérdését lehetőleg már az állásinterjún. Nem szabad hagyni, hogy úgy egzecíroztassanak, mint egy börtönben, elmúltak már azok az idők.
Azonnal lépni kell az olyan helyről, ahol büntetik, ha nincs bent valaki xx óra 00 perckor.

(#9) Béééla válasza Cassi (#8) üzenetére


Béééla
(őstag)

Jó, IT, szoftveres ma már kvázi kivételezett helyzetben van (én például 30 órát kértem rugalmasan és benne voltak, máshol csak 10-15 törzsidővel én meg reggel fél 8-ra ott lettem volna úgy hogy 7:10-kor kelek ki az ágyból), gondoljunk inkább átlagos Gizikére mint irodistára.
Majd ha a hiányzó 22 ezer informatikus állást betöltötték itthon akkor újratervezhetünk :)

Bélabá

(#10) Eugene Roe válasza Cassi (#8) üzenetére


Eugene Roe
(senior tag)

Jó tudni, hogy a társadalom 95%-a informatikus. Holnap majd a bolti eladó, a raktáros, a rendőr, futár, szakács, és a csőhegesztő is work at home-ot nyomat...

[ Szerkesztve ]

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#11) X Factor válasza Eugene Roe (#10) üzenetére


X Factor
(addikt)

Nyilván a prohardver hasábjain, erősen felülreprezentáltak.

I was there the day that Horus fell

(#12) gege547


gege547
(tag)

Fejlesztőként 7:00- 16:00-ig dolgozok. Haza vinni semmit sem szabad sőt még otthonról sem lehet távoli asztallal be jelentkezni (hiába VPN vagy egyéb titkosított csatorna nem lehet és kész).
Most korlátozzák be az internet használatot (még a Spotify is tiltó listára fog kerülni a PH is de azt talán ki tudjuk majd sírni hogy szakmai oldal ezért kell). Valamint egyéb stressz levezető alkalmazások is tiltó listán lesznek.
Ide jöhetnének a Fujitsu emberei előadást tartani korszerű vállalat vezetésről mert amíg begyepesedett agyú kihaénnem vezetők vannak semmi nem fog változni. A produktivitási görbe nevetséges hétfőtől-szerdáig még magas csütörtökön és főleg pénteken a padlón mert mindenki fáradt. Mert ugye azt meg elvárnák hogy a szakmai tudás az mindig naprakész legyen minden téren. Még jó hogy nekem napi 5 óra alvás elég (egyenlőre) különben nem lenne időm tanulni meg egy párkapcsolatot fenntartani, a kikapcsolódásról nem is beszélve. Az is igaz hogy nem sok jövőt jósolok ha így maradnak a dolgok. Az a kevés ember is le fog lépni aki maradt az újak meg körbe röhögik az interjúztatót amikor kiderülnek a bérek.

(#13) RozogA87 válasza Eugene Roe (#10) üzenetére


RozogA87
(tag)

Van a cikkben egy elírás. "Analítikus". Mellesleg nem tudom. Az analitikus és kreatív képességeké a jövő...ehhez képest Magyarországon nemhogy sikeres nem vagyok, de közmunkán dolgozom. Ha az embernek nincs pénze nem igazán válogathat. A kontár orvosok bezzeg nem győzik szedni a hálapénzt ebben az országban a hullák után.

Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.

(#14) X Factor válasza RozogA87 (#13) üzenetére


X Factor
(addikt)

Egyébként megkérdezhetem h. mihez értesz?

I was there the day that Horus fell

(#15) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Egyszerűbb lenne kimondani, hogy 24 órás folyamatos termelés megszervezéséhez, irányításához kiváló képességekkel bír az AI. De nem lesz kielégítő a hatásfoka, ha alacsony a rekord szám, vagy túl egyforma képességekkel, hajlandóságokkal rendelkeznek a munkavállalók.

[ Szerkesztve ]

(#16) zizidor válasza Cefet (#6) üzenetére


zizidor
(aktív tag)

Persze, én ezt értem, de pont ez az egyik terület, ami nagyon nagy változás és fejlődés előtt van. Ebben simán benne van a beégés is, meg az is, hogy a területen dolgozók háromnegyedére nem lesz szükség. És ha megvalósul, akkor sem 1-2 év alatt, hiszen a beruházáshoz zseton is kell.

(#17) zizidor válasza Rayyy (#5) üzenetére


zizidor
(aktív tag)

Kitűnően leírtad az Y generáció ismérveit. Pontosan ez jellemzi őket, és épp az IT területén ők vannak a nyeregben, mivel informatikusból kimondottan hiány van. A jó informatikusból. Aki nem teljesíti az elvárásokat, az ezután is lapátra fog kerülni, csak őket ez nem különösebben zavarja (pont ahogyan leírtad), mivel náluk pl. a lojalitás nem szempont. Nem azt mondom hogy ez jó, de ez a helyzet. Megtehetik, hogy elvárásaik legyenek, de ha felpörög ez a szakma, a munkáltatók is sokkal könnyebben válogathatnak, akár egy-egy projekthez is embereket.

[ Szerkesztve ]

(#18) aprokaroka87 válasza Eugene Roe (#10) üzenetére


aprokaroka87
(veterán)

Szerintem nem mindekitől azt várják el majd hogy tudjon programozni.

Csak annyit hogy ha eléraknak pl egy érintőképernyős felületet akkor tudja használni.
Esetleg tudjon pár parancsot.

Vagy pl tudjon bizonyos folyamatokat sorrendbe rakni.

A bolti eladókra tipikus példa pl a Tescoban müködő önálló pénztárak.

Ott is a pénztárosok kaptak képzést,
Akik ott maradtak, azok feladata az hogy segitsék a vásárlokat akkor ha elakadnak.

(#19) #74018560


#74018560
(törölt tag)

10 új munkahelyre megszűnik majd 30. Engem az érdekelne, hogy az a 20 ember mit fog csinálni :U

(#20) Béééla válasza #74018560 (#19) üzenetére


Béééla
(őstag)

Amit a jelenlegi többi munkanélküli.

Bélabá

(#21) #74018560 válasza Béééla (#20) üzenetére


#74018560
(törölt tag)

Piknikezés a Deákon meg a többi aluljáróban? :U

(#22) strogov válasza #74018560 (#19) üzenetére


strogov
(aktív tag)

Az arány nem ennyire durva. Az, hogy mit fog csinálni a maradék az elég egyértelmű ... kihal. A fejlett országok populációja bevándorlás nélkül csökken. Magyarországon egy becslés szerint kb. 7-7.5 millió ember él majd 2050-ben. És 2050-re még csak dízel autókat fogjak kizárni a forgalomból. Akik most kamionoznak, azok valószínű ha akarnak onnan is mennek majd nyugdíjba. Mire 100% lesz az önvezető kamionok aránya már senki nem akar majd vezetni ... max hobbiból.

(#23) Patice válasza #74018560 (#19) üzenetére


Patice
(nagyúr)

<Kreativitás ON>

Létrehozol egy Startup céget, amivel elég pénz kalapozol össze, hogy átképezd a 20-ból max. 10 vállalkozó kedvű (~dolgozni akaró) embert.

>Kreativitás OFF<

Szerintem.

(#24) #74018560 válasza Patice (#23) üzenetére


#74018560
(törölt tag)

10-ből 9 embert nem alkalmaznék semmilyen formában / munkára ha a saját cégemről lenne szó :DDD

(#25) Eugene Roe válasza RozogA87 (#13) üzenetére


Eugene Roe
(senior tag)

Mindig lesz valakié a jövő, de ettől még lesz, ami nem változik. Gyárthatja a gép a gagyi trappistát, de ha a "kézműveshez" az ember keze és szubjektív meglátása kell, akkor bukó a dolog. Grand Seikora is van igény, pedig kőkorszaki a gyártás a simához képest.

Lehet, hogy a világ gdp 90%-át az analitikus termeli majd meg, illetve a google csúszdás munkavállalója, de ezek mindig olyan megmosolyogtatóak.

#18 nem mondtam, hogy elvárás. Csak azt a hozzállást furcsálltam, hogy mert valakire illett a felvázolt kép, már rögtön mondta, hogy nem is érti, (kis költői túlzással) hogy mások miért nem intézik el maguknak is (kicsit mintha ők lennének bénák hozzá). Ezt nem értettem.

[ Szerkesztve ]

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#26) Cassi válasza Eugene Roe (#10) üzenetére


Cassi
(aktív tag)

Ez egy informatikai portál és a Fujitsu egy informatikai cég. A tanulmány sem a Tesco árufeltöltőkre koncentrált, hanem a kreatív munkahelyekre.

"a bolti eladó, a raktáros, a rendőr, futár, szakács, és a csőhegesztő"
Ezek kisegítő munkakörök, egy modern gazdaságban ezek teljesen másodlagosak. A nagy részük ki fog halni. Mit gondolsz, a webshopok mostani terjedésének végén hány bolti eladóra lesz szükség?

(#27) t72killer válasza #74018560 (#19) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Nagyjából ez a jövőkép. Mindeközben az állam nyugaton és keleten nagy egyetértésben 0 közelire kozmetikázza a munkanélküliségi számokat, mert a prositnak/jobb esetben háztartásbelinek állt volt bankigazgatónő, építőipari segédmunkásnak lecsúszott műszakvezető dolgozó embernek számít. Az persze lényegtelen, hogy több munkáért a korábbi fizetése felét-tizedét-századát viszi haza...

Mindeközben zeng az ének: szaporodjunk-sokasodjunk. Egy biztos, hogy a most felnövő generációnak sokkal több idegeskednivalója lesz a megélhetést illetőleg. Már az se leányálom, hogy a globalizációnak köszönhetően a munkaerőnek is költöznie kell a világ túlsó felére, ha akar magával kezdeni valamit. A rablókarriereket leszámítva (-> politika topik), úgy léphet feljebb valaki, ha 3évente kontinenst vált. Persze. A gyerek bemutatkozik az új-zélandi iskolában, másnap már cibálják is a szülei, hogy költözünk Kínába... És az egész folyamaton ki profitál? Kb egy busznyi milliárdos.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#28) angyalpc2 válasza gege547 (#12) üzenetére


angyalpc2
(tag)

Nálunk a multicég, saját fejlesztői oldala is tiltólistán van.
Nah az priceless ;)
Az is csoda hogy van olyan magyar oldal ami még bejön.

"Ide jöhetnének a Fujitsu emberei előadást tartani korszerű vállalat vezetésről mert amíg begyepesedett agyú kihaénnem vezetők vannak semmi nem fog változni."
mhh :C

Produktivitási görbe nincs nálunk: ha péntek délután 16:30-kor üt be a krach, akkor is megoldod, vagy legalább feljebb terjeszted, hogy hétfőn az indiai már rajta legyen a problémán.
Szombaton csak azért nem kell már bejönni, mert nem fizetik ki :D a csúsztatás meg 1 nap veszteség. az már luxus.

Le kell lépni(az országból is), nincs mese, a magyar vezetők HR-esek nem értenek még abból se.

Amikor egy több távozónak a búcsúbuliján, azzal szembesülsz, hogy a csapat 1/3-da már csak a telefonhívást várja....mhh :C

(#29) Béééla válasza #74018560 (#21) üzenetére


Béééla
(őstag)

Kis sarkítással a korábbi munkanélküliek mellé beáll sírni
VAGY
esetleg keres egy korszerű szakmát és kitanulja a hiszti meg tüntikézés helyett. Jobb esetben nem kerül munkanélküli helyzetbe sem mert időben észreveszi a trendet.
Ha valaki lámpagyújtogató volt akkor a villanyvilágítás bevezetésekor rájöhetett hogy lassan vége lesz a karrierjének.
Van egy kedves ismerős aki biztiőr volt amikor utoljára beszéltünk és megfeszített tempóban dolgozott hogy eljárhasson minősített hegesztőnek tanulni. Ha minden jól ment neki akkor már lehet többet keres mint én. Lehet példát venni róla.

Bélabá

(#30) PC-rev-RM válasza Béééla (#29) üzenetére


PC-rev-RM
(tag)

Ha ilyen egyszerűen menne, nem aggódna ezen a fél világ, de kösz, hogy megoldottad a problémát. Majd terjeszd elő, hátha te leszel a következő miniszter, ilyen ötletekkel.

Alpha Kenny Body • Where faith fails, human ingenuity prevails. • We put the fun in funeral •

(#31) Béééla válasza PC-rev-RM (#30) üzenetére


Béééla
(őstag)

Ez a proli hozzáállás a legtöbb esetben.
- énmáelegettanultam
- úgyseleszjobb
- bezzegnyugaton

Én csak sajnos a valóságot nézem és nem azon ügyködök hogy feltétel nélküli alapjövedelmet vezessenek be...

Bélabá

(#32) RozogA87 válasza X Factor (#14) üzenetére


RozogA87
(tag)

Egyébként meg. Hivatalosan csak egy CNC forgácsoló OKJ-t csináltam, és persze van egy érettségim. Jártam egyetemre is, de életem azon szakaszában leginkább az anyagiak miatt felejtős volt. Egyébként se biztos hogy hosszabb távon nekem való az alkalmazotti lét. Ahhoz pedig tartom magam hogy megfelelő kapcsolatokkal többre viheted hungáriában mintha megpróbálnál minél több dologban kompetens lenni. És ez csak egyre rosszabb lesz. Lehet mondani hogy proli vagyok, aki szidja az államot, de ha mélyről indulsz nem is engedik hogy másként legyen.

Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.

(#33) X Factor válasza RozogA87 (#32) üzenetére


X Factor
(addikt)

Lehet mondani hogy proli vagyok

Én nem mondtam semmi ilyet, csak a baráti társaságban több orvos is van, és úgy ámblokk szánalmas, h. a felhalmozott szellemi tőkével mennyit keresnek jelenleg és milyen körülmények között kell dolgozniuk. És bár értem a társadalmi ellenszenvet a "para" jelenséggel, de ott is akad sok munkakör, ahol egy egyáltalán nincs jelen. Vagy épp erkölcsi okokból nem fogadják el.

Így annyira nem csipem, ha épp rájuk mutogatnak mások, a saját keserűségük kapcsán.

Édesapám gépészeket oktatott, ha hajlandó vagy tanulni, cnc-sként remek lehetőségek vannak előtted. Ráadásul már papirod is van róla, szóval nem tudom hova ez a szekpticizmus. Randstad-nal már holnap kezdhetnél és a fizu se rossz. Illetve Így rakeresve a neten ott van egy csomo állás ebben a munkakorben.

Én 2 egyetemre is jártam, egyiket se fejeztem be, hibáztathatnék sok mindent, de szimplán lusta voltam és nem volt meg a kitartásom h. befejezzem, munkához hálistennek mindig jó volt a hozzáállásom, klaszikus értelembe szeretek melózni, nem is panaszkodom.

A világon mindenütt jól jönnek a kapcsolatok, nem csak nálunk. No offense csak abszolut ugy erzem, h. hozod a kotelezo minimumot, és teljesen jogosan zavar h. az életben ez itthon sajnos kevés. Ellenben ha egy picit tobb energiat raknal a dolgokba, akkor elotted is ott allnak a lehetosegek, aztán évekkel késobb, egy hasonlo cikknél leirhatod, h. igenis tanulassal meg meloval lehet egyrol a kettore jutni.

[ Szerkesztve ]

I was there the day that Horus fell

(#34) RozogA87 válasza X Factor (#33) üzenetére


RozogA87
(tag)

A "felhalmozott szellemi tőke" kimerül abban hogyha náthás vagy, akkor még talán felír az orvos gyógyszert, de ha komolyabb bajod van arra már inkább legyint. Hosszú sztori, de a lényeg hogy két és fél éve vagyok rákos...(igen az) és még nem tudtam BEBIZONYÍTANI. Ja hogy a pénz az kéne?! Olyanoknak akik a mostanra elszaródott vérképemet se veszik komolyan kösz, de nem adok. Gyárba mégegyszer nem mennék ott lettem beteg, (pontosabban még betegebb amilyen voltam) ebből azért tanultam. Évek múlva nem hiszem hogy még írkálni fogok a jelen helyzet figyelembe vételével...

Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.

(#35) X Factor válasza RozogA87 (#34) üzenetére


X Factor
(addikt)

A "felhalmozott szellemi tőke" kimerül abban hogyha náthás vagy, akkor még talán felír az orvos gyógyszert, de ha komolyabb bajod van arra már inkább legyint.

Azért mert neked rossz tapasztalatod van a helyi háziorvossal, még nem minősiti az összes orvost. :S Ők is emberek, nyilván ott is van aki normális, van aki meg nem. De a példában, szerepelhetne, taxis, pizzafutár, devops vagy bármi.

Hosszú sztori, de a lényeg hogy két és fél éve vagyok rákos...(igen az) és még nem tudtam BEBIZONYÍTANI.

Ne heragudj, de ez egy picit paradox. Diagnosztizáltak téged dagganatos megbetegedéssel? Vagy eljársz orvoshoz, egy problémával és ők legyintenek? Mármint alapesetben ha elmész dokihoz, korházba, kivizsgálásra, nem is kell semmit bizonyitanod, majd meg mondják ők mi a helyzet.

Nem kell, a rendszer rákfenéje az egész, ezen nehogy már felháborodj, ha látod h. ezért nem foglalkoznak veled ott hagyod és keresel más orvost.

Ismételten továbbra is úgy érzem, h. ez megint egy olyan helyzet, amin te magad is változtathatnál és akkor nemkéne olyan szituációba keveredned, ahol neked kell bizonygatni h. beteg vagy...

I was there the day that Horus fell

(#36) RozogA87 válasza X Factor (#35) üzenetére


RozogA87
(tag)

Igazából voltam már magánrendelésen is, de az sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket és nem csak házuorvosnál jártam. Szakorvosnál is. A múltkor már úgy tűnt sikerült eljutnom egy nyirokcsomó biopsziáig. A háziorvos mondta menjek el a sebészetre és ott megcsinálják. Nem lett belőle semmi. A doki szerint a probléma "nem az ő szakterülete". Amúgy igen, tényleg én vagyok a hibás, amiért nem hagytam itt végleg ezt az országot. Persze lehet Bp-n jobb valamivel, bár én ezt se igazán tapasztaltam.

Az intelligens emberek hajlamosabbak a mentális betegségekre. Állítják a hangok a fejemben.

(#37) szazbolha válasza RozogA87 (#36) üzenetére


szazbolha
(senior tag)

Neked a homeopátia lesz a megoldás....

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.