Hirdetés

2020. március 28., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Zoz


Zoz
(őstag)

Mondjad!

(#2) hege8888


hege8888
(aktív tag)
LOGOUT blog

jöhet a sztori (bár a blogodon elolvastam már) ;)

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#3) frescho válasza Zoz (#1) üzenetére


frescho
(addikt)

A TI-99/4 volt az első 16 bites gép. A felépítése nem volt tökéletes, például 8 biten érte el a memória nagy részét. 30% teljesítményt buktak kb. azért, hogy olcsóbb legyen. De a VIC-20-hoz képest még így is előrébb járt. Sprite kezelés, magasabb felbontás, 3x akkora RAM... A TI adatlapja:

TI-99/4A adatlap

Tovább is van mondjam még? :)

https://frescho.hu

(#4) Zoz válasza frescho (#3) üzenetére


Zoz
(őstag)

Mondjad! :K

(#5) frescho válasza Zoz (#4) üzenetére


frescho
(addikt)

A VIC végülis nem volt nagy durranás. Maga az alap viszonylag korán rendelkezésre állt. Az eredeti VIC chipet az Atarinak vagy másik konzol gyártónak szánták, de végül nem sikerült eladni. Ezért aztán kicsit igazítottak rajta és Tramiel gyártsunk olcsón gépet a tömegnek iránymutatása alapján a tudása nem lett fergeteges VIC-20 adatlap. Cserébe tudott valamit, ami megegyzett azzal, amivel a Commodre háborúba indulhatott.

Tovább is van mondajm még? :)

https://frescho.hu

(#6) dabadab válasza frescho (#3) üzenetére


dabadab
(titán)

A TI-99/4 volt az első 16 bites otthoni gép, hogy pontosak legyünk :) mert amúgy addigra már halomban álltak a 16 (meg 12, 18, 32, 36 - és ez még csak a PDP sorozat :) ) bites gépek.

Egyébként meg mondjad, nekem csak annyi info jutott belőlük, hogy csúnyán el lett rontva a belsejük, de a konkrétumok kimaradtak és te alaposabb cikkeket szoktál írni, mint amik a neten szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#7) frescho válasza dabadab (#6) üzenetére


frescho
(addikt)

Igaz. Legyünk teljesen pontosak. Nem csak az első homecomputer, de az első olyan gép, ami 16 bites mikroprocesszorra épült. Mert ahogy írtad voltak már 16 bites gépek, de azok nem mikroprocesszorosak voltak. A TI a meglévő minigépük alapján készítette el a TMS9900-at. Fel lehet fogni úgy is, hogy miniatűrizálták a mini gép prociját. Nem kis eredmény, csak ezzel egy jól működő, de kicsit már túlhaladott dolgot öntöttek sziliciumba.

A TI-99 belseje annyira azért nem lett elrontva. Annyi az érdekessége, hogy minimális regiszterkészlettel rendelkezett és a memóriában voltak a regiszterek. Ez kontextus váltásnál előny, mert csak 1 regiszter RAM területre mutató regisztert kell elmenteni/átírni, nincs a pl. Z80-nál lévő sok veremkezelés. Hogy ez gyors legyen SRAM-ot használtak, amit 16 biten ért el.

A spórolás a VDP RAM-nak hívott, de valójában nem csak a Videó Display Processor (Nem tudom minek nevezzem, talán ma az IGP áll legközelebb hozzá, csak az sokkal okosabb) használta. Ide került minden adat és a programok is. Ez sima DRAM volt és csak 8 bites, ezért lassabban fért hozzá a CPU. A legelső tuning amit javasolni szoktak, hogy a gépbe forrassz be 16 bites memóriát. Ez pl. simán mehet piggyback módon a ROM-ok hátára. Csúnya, de a SRAM-ok lábkiosztása annyira hasonló, hogy ez egy gyors módszer, hogy kb. 30%-ot gyorsítsunk a gépen. De ez a korabeli RAM árakat és a PCB költséget nézve még elfogadható lett volna, ha pár évvel később kihoznak egy javított/tápol revíziót. Ezt megfelelően marketingelve még upgrade-ként is eladhatták volna.

A nagy hibát máshol követték el. Egyrészt nem voltak rá programok, mert a külős programozók nemhogy támogatást nem kaptak, de üldözték őket. Másrészt belementek Tramiellel egy harcba. Azzal a Tramiellel aki tanult az előző összecsapásból. A Commodore oldalnál még nem tartok, de a TI-ről már írtam: [link] Érdemes elolvasni a Texas monthly cikkét ami nagyon jól leírta a történetet.

https://frescho.hu

(#8) Zoz válasza frescho (#7) üzenetére


Zoz
(őstag)

Érdekes cucc. Régebben kaptam egyet, lassan ideje lesz jobban megismerkednem vele :)

(#9) frescho válasza Zoz (#8) üzenetére


frescho
(addikt)

Érdemes beszerezni egy flashrom kártyát. Persze lehet magnóval vagy szerencsés esetben floppy-val is szórakozni, de sokkal gyorsabb és nem utolsósorban megbízhatóbb a modern technika. Kár, hogy olyan kevés játék jelent meg a TI99-re.

https://frescho.hu

(#10) dabadab válasza frescho (#9) üzenetére


dabadab
(titán)

Éppen most jött szembe egy '83 nyári újságban egy cikk arról, hogy a CES-.en bejelentette egy cég, hogy csinált újraírható cartridge-eket, ami majd forradalmasítani fogja a szoftverdisztribúciót :)
(Annak az epizódnak a sajtóvisszhangját kerestem, amikor ott a CES-en Tramiel nagy árzuhanásokat jelentett be és ennek hatására a TI-s fejesek hazautaztak a CES-ről és pár nap múlva eldöntötték, hogy kivonulnak a mikroszámítógépek piacáról. Az esetet Brian Bagnall Commodore-os könyvében olvastam és nem tudom, hogy mennyire van kiszínezve - mindesetre ha a Commodore tündékléséről csinálnék filmet, az azzal kezdődne, hogy a TI kicsinálja a számológéppiacot és ezzel végződne, mert olyan szép keretes így a történet.)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#11) frescho válasza dabadab (#10) üzenetére


frescho
(addikt)

Nagyjából ezt tervezem a következő részben. Pontosabban én el akarom vinni egy kicsit tovább. A TI bezárja ezt a részleget, az Atari romokban. Bemutatták a C64-et, a Commodore virágzik. Majd villámcsapásként a folyamatos árcsökkentést ellenző Tramiel-t kirugja Irvin Gould. Na én ide akarom rakni a pontot.

A következő rész tartalmából: Tramiel visszatér. A romokban heverő Atari-t felvásárolja, majd az ST-vel alávág a Commodore-nak. Gould közben "jól választva" majdnem csődbe viszi a céget.

https://frescho.hu

(#12) frescho válasza frescho (#11) üzenetére


frescho
(addikt)

Mármint elírtam. Tramiel csökkentette az árakat és Gould rugta ki, mert fő részvényesként inkább pénzt akart keresni.

https://frescho.hu

(#13) dabadab válasza frescho (#12) üzenetére


dabadab
(titán)

Mondjuk az teljesen jogos kérdés volt, hogy Tramiel cégvezetési meg üzleti módszerei mikor kezdenek el komolyan fájni a közben hatalmasra nőtt Commodore-nak, mert egy nagy cégnél már nem működött volna a micromanagment, az meg, hogy Tramiel gond nélkül gázolt át nem csak a versenytársakon, hanem az üzleti partnereken, már az ataris pályafutásánál keményen visszaütött. Másrészt persze az is igaz, hogy az is kiderült, hogy egy nem hibátlan vezetőnél a semmilyen vezető még rosszabb :)

DRM is theft

(#14) frescho válasza dabadab (#13) üzenetére


frescho
(addikt)

Tramiel management módszere érdekes volt. A mikromanagementet azért nem tartom pontosnak, mert pl. megmondta a mérnököknek, hogy mit vár el, majd adott egy lehetetlen határidőt. Innen nem nézegette őket naponta. A napi dolgokba nem szólt bele, de az tény, hogy ellentmondani neki nem lehetett. Szóval mikro management helyett inkább a diktátor titulust aggatnám rá. A kirohanásai pedig sem lehettek egyszerűek.

Az üzleti partnerekkel a viszonyt már hamarabb szét..ta Ez többször visszaütött, néha meg jól jött. A MOS felvásárlása egy jó példája, hogy vásárlóból hogyan lett tulaj. A viszonteladókkal a rossz viszony még az Amigás időkben is problémás volt a Commodore-ná. Vicces, mert akkor Tramiel már az Atarit vezette hadba pont a C= ellen.

Azt hiszem erről a könyvről is írok egy bejegyzést. Az új Bagnall könyvet is olvastad?

https://frescho.hu

(#15) dabadab válasza frescho (#14) üzenetére


dabadab
(titán)

"Az új Bagnall könyvet is olvastad?"

Az Amiga Yearst? Azt még nem, nincs belőle Kindle Edition - meg az Amiga az nekem egy kicsit már túl modern :)

DRM is theft

(#16) frescho válasza dabadab (#15) üzenetére


frescho
(addikt)

Pedig érdemes. Lehetne a címe: A káosz káosza

https://frescho.hu

(#17) frescho


frescho
(addikt)

Kis ön marketing.

Belefutottam egy érdekes újságba. Gondoltam írok pár sort a címlapon szereplő történetről: [link]

https://frescho.hu

(#18) dabadab válasza frescho (#16) üzenetére


dabadab
(titán)

"Lehetne a címe: A káosz káosza"

Az úgy hangzik, mint egy John Caldwell-regény :DDD

DRM is theft

(#19) frescho válasza dabadab (#18) üzenetére


frescho
(addikt)

Pontosan. :) Sokszor van másodlagos jelentése annak amit leírok médis kevesen értik meg. Az már egy jó kérdés, hogy én gondolkozom kifacsart módon vagy a többiek nem olvastak eleget?

Azt is megfigyeltem, hogy a bonyolultabb összetett mondatok, vagy visszautalások csökkentik az olvasottságot. Gondolom nehéz megérteni amit írok és kicsit körülményesnek is hangzik, de inkább olvassák kevesebben, mint tőmondatokat használjak.

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.