Hirdetés

2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) hege8888


hege8888
aktív tag

Ó, ez már egészen jó! :R

Régi 15"-17"Dell lapos monitort, Olivetti billentyűzetet, egeret keresek.

(#2) Mokó


Mokó
aktív tag

Szép munka.

Ez nekem olyan mélyszakértelem felét nem értem,de mindig örömmel tölt el látni hogy valaki megment egy darab történelmet.Igy tovább kérlek,csak igy tovább. :R

(#3) frescho válasza Mokó (#2) üzenetére


frescho
addikt

Nem olyan mély szakértelem, le van írva hogy működik. Csak el kell olvasni és kicsit agyalni rajta.

Tömören megfogalmazva a PAL-nál a fekete-fehér jel mellé betolják a színjelet is. Ezt frekvenciában szeparálják, kb. mint a fésű fogai hol az egyik, hol a másik van a spektrumban. Ezt hívják spektrumbeszövésnek ha jól emlékszem. Hogy kevésbé zavarják egymást késleltetik a luma (fekete-fehér) jelet. Ha ezt a késleltetést kivesszük, akkor az két dolgot okoz:

1. A spektrumbeszövés gyengébb lesz, jobban zavarja egymást a két jel. De ez nem tudom mennyire érdekes.
2. A vevő oldali késleltetés miatt a két kép jel egy sorral el lesz csúszva. Szellemképes lesz vagy színhibás. Még nem tudom, kell egy 3.1-es WB és ki kell próbálni valami monoszkóppal.

A korrekt megoldás az lenne, ha találnék leírást az eredeti késleltetőről és valahonnan szereznék helyettesítő alkatrészt.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#4) Mokó válasza frescho (#3) üzenetére


Mokó
aktív tag

Köszi hogy leirtad bővebben,de annyit értek ezekhez amit "The 8 bit guy" Nostalgia Nerd,vagy Techmoan megemlit a csatonájukon.Ha esetleg nem ismernéd őket,naggyon erősen ajánlom,kb a legjobb a retró gépes tartalom készitők szerintem.

(#5) frescho válasza Mokó (#4) üzenetére


frescho
addikt

Ismerem őket. 8-bit Guy és Dan Wood videói jól egyensúlyoznak a technikai és szórakoztató vonalon. Nekem lehetnének mélyebbek is, de nem lóg ki sehol a lóláb, beleteszik az időt, hogy felkészüljenek egy-egy videóra.

Közben kipróbáltam amit írtam és nem kell semmilyen extra áramkör. Gyakorlatilag egy kis darab vezetékkel rövidre zártam a késleltetővonal ki és bemenetét.

A képminőség viszont olyan amilyen és nem a pozitív oldalra billen. Megnéztem egy kicsit elfogadhatóbb VGA konverterrel. Workbenchet használni nem ajánlatos szerintem így, játszani szódával és 2 joystickkal elmegy arcade játékokra. Annyira nem vészes, mint a képen látszik, mert egy kompozit->VGA konverter és a telefon is rontja a minőséget. Már az előző képen is látszik, hogy nem tudom mozdulatlanul tartani, gép és állvány meg nem volt kéznél.

Amit esetleg még meg lehetne próbálni az egy s-videó kimenet kiépítése. Ötlet szinten elvileg lehetséges, de nem most :)

https://frescho.hu

(#6) Mokó


Mokó
aktív tag

Alakul ez,én még fele képminőség mellett is örülnék,csak lenne egy amigám.Valahogy megkivántom,rengeteg fantáziát látok benne.Svideo azthiszem mint a C64-nél(jól mondom?) lehet hekkelni croma/luma és a hozzátartozó még 2 pinnel.Azthiszem.De lehet butaságot mondtam :B

(#7) frescho válasza Mokó (#6) üzenetére


frescho
addikt

Nem mondtál butaságot. A PAL jelhez pont erre a kettőre van szükség, egy primitív leválasztó fokozat is megteszi: minimum egy kondenzátor és pár ellenállás, de inkább egy sima emitterkövető tranzisztoros fokozat. Csak egy kis idő kellene hozzá...

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.