Hirdetés

2020. szeptember 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
(Korrektor)
LOGOUT blog

Igazából csak azt nem értem, hogy ehhez miért kellett bíróság, stb – miért nem volt egyértelmű, hogy a segélyhívás arra való, hogy használni is lehessen?

(#2) Scorp2011


Scorp2011
(őstag)

Én már azzal elégedett lennék, ha a 112 az év minden napján 0-24-ben garantáltan elérhető lenne. Elvileg az is, de a gyakorlatban viszont sajnos nem. Egy alkalommal én kb 1 órán keresztül próbáltam elérni, de sikertelenül. Több telefonnal, több SIM-kártyával, illetve SIM-kártya nélkül sem lehetett fölhívni. Rácsörögtem az ország egy másik pontján lévő ismerősömre, hogy próbálja meg esetleg ő, hátha itt helyben van valami olyan jellegű gond, ami miatt én nem tudom csak hívni őket, de neki sem ment. Végül a helyi rendőrőrsre szóltam be, ők tudtak segíteni, illetve ők mondták, hogy rendszerhiba/műszaki hiba miatt nem lehetett elérni a 112-t. Esetemben nem életveszélyről volt szó, belefért az 1-2 óra "üresjárat", de aki mondjuk mentőt szeretett volna sürgős esethez hívni, ő vajon át tudta hidalni ezt a "kis" rendszerhibát?

𝕊𝕔𝕠𝕣𝕡𝟚𝟘𝟙𝟙

(#3) dajkopali válasza Scorp2011 (#2) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

sajnos nekem is negatív tapasztalataim vannak - úgy egy-két éve lehetett, hogy gyors egymásutánban kétszer is kellett a segélyhívó: egyszer egy baleset miatt, egyszer egy rosszul lett ember miatt
az egyiknél egyszerűen nem értem el az operátort a 112-nél, a másik esetben meg kapcsolgattak ide-oda, eredmény nélkül
végül az lett mind a két esetben, hogy leraktam, és hívtam a hagyományos 104-et, ott sikerült
hogy ma hogy van, nem tudom

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#4) Scorp2011 válasza dajkopali (#3) üzenetére


Scorp2011
(őstag)

2 éve történt ez velem is, 2017. május végén. A 107 sem működött.

𝕊𝕔𝕠𝕣𝕡𝟚𝟘𝟙𝟙

(#5) dabadab válasza dajkopali (#3) üzenetére


dabadab
(titán)

Ma az van, hogy a 104 is át van irányítva a 112-re

DRM is theft

(#6) hemaka válasza dajkopali (#3) üzenetére


hemaka
(nagyúr)

BP-n belül a 104 a mentők. 105, 107 -> 112 segélyhívó
BP-n kívül 104, 105, 107 -> 112 segélyhívó

Jelenleg így működik.

UnA
Úgy, hogy pl. idehaza sem kötelező a szolgáltatónak kiadni a telefon helyzetét a magyar törvények miatt. Így nincs is kiadva, nagyjából látszódik (jobb esetben) merről jön a hívás, aztán annyi.

[ Szerkesztve ]

(#7) vmarci21 válasza hemaka (#6) üzenetére


vmarci21
(tag)

EU-ban 2020 decembere után kötelező lesz az AML / ELS (Advanced Mobile Location / Emergency Location Service). Elméletileg nálunk 2018 decembere óta tesztüzemben működik (bármit is jelentsen a tesztüzem).

Úgy hogy ha jelenleg a a magyar törvények nem teszik lehetővé a segélyhívások helyzetének kijelzését, akkor már csak egy évük van, hogy módosítsák azt...

>> into.hu - https://into.hu <<:::>> Webfejlesztés: https://intomedia.hu <<

(#8) azbest válasza vmarci21 (#7) üzenetére


azbest
(nagyúr)

Ezt mire alapozzátok? Ugyanis 2013-as törvényben is szerepel, hogy a rendszer feladata a helyzet behatárolása [link]

Egy 2010-es doksi szerint akkoriban egy 2007-es rendelet miatt a szolgáltatóknak biztosítania kellett már a helyzetet. A probléma akkoriban a hatáság rendszerének alkalmatlanságával volt, hogy ők nem voltak képesek felhasználni. [rtf]

(#1) UnA
azért ez nem triviális. Csak az itteni hírt nézve, talán a hagyományos telefon sim nélküli használatáról szól... de nekem például a WoLTE/WoWifi ugrott be elsőre, ahol megintcsak nem igazán lehet meghatározni a helyzetet. És elég kontraproduktív, ha a jogi védettség miatt mondjuk elérhetetlen lesz a segélyhívó olyan hálózatból, ami nem a klasszikus tornyokon megy át.

[ Szerkesztve ]

(#9) Samus


Samus
(addikt)

Nekem eddig szerencsére csak egy alkalommal kellett a segélyhívót hívni, arra lettem figyelmes, hogy tárcsázás után a telefon kiírt valami olyasmit, hogy földrajzi hely meghatározása, vagy küldése, nagyon nem néztem, mert futottam a kertszomszédhoz (leesett a létráról tujanyírás közben, én pont füvet nyírtam, más nem is volt a közelben). A diszpécser pedig annyit tudott már, mikor felvette (10 másodperc körül jártunk, ekkor már elmondtam, mi a baj), hogy melyik városban vagyok, mert úgy kérdezett vissza. Lehet, hogy szerencsés voltam, de fél perc után már a mentőkkel beszéltem. A szomszéd megúszta csuklótöréssel, és úgy 1 óra emlékezetkieséssel, pedig legalább három percig eszméletlen volt.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#12) Tamás88


Tamás88
(őstag)

Meg azt is megoldhatnák, hogy 4G-vel is fel lehessen hívni, ne kelljen visszakapcsolni 2G-re.

(#14) UnA válasza Penguin_ (#13) üzenetére


UnA
(Korrektor)
LOGOUT blog

És akkor működik a 999 is? ;)

(#15) dabadab válasza UnA (#14) üzenetére


dabadab
(titán)

Engem az érdekelne, hogy működik-e a 01189998819991197253? :DDD

DRM is theft

(#17) UnA válasza Penguin_ (#16) üzenetére


UnA
(Korrektor)
LOGOUT blog

Akkor az angolok szörnyű diszkrimináció áldozatai lettek ;]

(#18) olajbogyo


olajbogyo
(aktív tag)

Sziasztok!

Minden évben a cégem elküld ismétlődő, vizsgával egybekötött egészségügyi tanfolyamra. Nos, itt minden évben az oktatást tartó mentős kolléga elmondja, hogy ne a 112-t, hanem a szokásos 104, 105, 107-es hívószámokat használjuk. Rengeteg elrettentő példát mesél évről-évre, azokról az esetekről, amikor a 112-n ülő"diszpécser" miatt teljesen rossz címre, vagy nem is olyan beteghez rohannak, amit ő előadott nekik...stb.
Azt mondja, hogy a 112-n gyakran diákmunka keretében foglalkoztatnak emberkéket, és valami rettenet a hozzáállásuk a bejelentésekhez. Mindig jelzik felfelé, de teljesen hatástalan...
Ezért kéri, hogy a még mindig élő régi számokat hívjuk, ahol valódi egészségügyi, rendőr, tűzoltó veszi fel a telefont. Arról nem beszélve, hogy ezeket a számokat ha hívjuk, a hozzánk legközelebb eső helyre fut be, így legalább a helyismeret megvan, és nem küldi ki rossz helyre az egységet. Míg a 112-t felhívva, lehet, hogy Sopronban veszi fel valami diák, és kellene küldenie, egy záhonyi utcácskába mentőautót, no ők itt elvéreznek nagyon sokszor, mert még azt sem tudják, hogy ha Záhonyból jön egy hívás, az vajon hol is lehet, és kinek is kellene szólni. Az így elveszített súlyos percek miatt nem egyszer emberéletek is múlhattak/múlhatnak.

Soha ne félj valami újat csinálni! A bárkát is egy lelkes amatőr készítette, a Titanicot meg egy halom szakértő!

(#20) hemaka válasza olajbogyo (#18) üzenetére


hemaka
(nagyúr)

Aha, hát ez nagyon szép mese, kár hogy a fele sem igaz.
Idehaza 2 db segélyhívó központ van (Szombathely, Miskolc) és egyik sem Sopronban. Illetve diákmunkában nem foglalkoztatnak senkit, elég komoly rosta után, majdnem 2 hónapos ORFK-s képzést leseggelve fogadnak először hívást, akkor sem egyedül egy jó ideig.
Illetve pont a mentőket érintő bejelentéseknél, a bejelentő mindig beszél mentős irányítóval, hiszen ő dönti el honnan menjen az autó, hány autó, milyen felszeretségű stb.

Penguin_
Nyílván egy külföldinek, de az amcsiknak biztosan a 911 hamarabb eszébe fog jutni, mint a 112, de tök mindegy, mert az is oda fut be. Ott meg úgy is kapcsolják egy olyanhoz, aki beszéli az adott nyelvet.

[ Szerkesztve ]

(#22) Kvardlipot


Kvardlipot
(őstag)

Ha működik a helymeghatározás, de a segélykérő pl. nem tud beszélni vagy téves volt a hívás, akkor gondolom nem történik semmi, esetleg visszahívják a segélykérőt? Régebben úgy hallottam, rengeteg a téves hívás.
(Pl. szerintem minden mobilon van zárolt állapotban segélyhívás funckió. Az enyémen ott a tárcsázás mellett külön egy szirénás piktogram is van, ha nem kihajtható tokban van a telefon, zsebből is lehet tárcsázni pl.)

[ Szerkesztve ]

(#23) hemaka válasza Kvardlipot (#22) üzenetére


hemaka
(nagyúr)

Ha nem sim nélkül hív, akkor vissza, különben nem tudják. 100 hívásra vetítve siralmasan sok, legalább a fele téves vagy szórakozó, de simán lehet akár több is. Sok az agyatlan ember idehaza.

(#24) MaCS_70 válasza hemaka (#20) üzenetére


MaCS_70
(nagyúr)

Nem tudom, mi lehet a tényleges helyzet. Tudom, hogy az Általad elmondott a hivatalos valóság. Úgy egy éve viszont egy komoly nehézségek árán kihívott mentősök is az olajbogyo által felvázolt verziót erősítették meg.

A 112-vel egyébként volt már egyéb komolyan elgondolkodtató esetem is. A Balaton-partról néztem, amint egy ember a viharban az életéért küzd -- én meg a 112-vel küzdöttem, hogy tegyenek már valamit a kimentéséért. Fogalmuk sem volt arról, hogy mit tegyenek, még akkor sem, amikor megmondtam nekik, hogy melyik a legközelebbi vízirendőrörs -- azt tanácsolták, hogy keressem mg én a vízirendőrök számát és hívjam őket. Végül ez lett a megoldás -- ha eleve így kezdem, legalább 5 perccel előbb érkezik a segítség. Csak én hülye naiv azt hittem, hogy a 112 előbb jut el az illetékeshez, mint én.
A vonal túlvégén ülő teljesen fogalmatlan volt, akármilyen hosszú tanfolyamot is kellett elvégeznie.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#25) dabadab válasza hemaka (#20) üzenetére


dabadab
(titán)

Nem olyan nagyon mese, csak a részletek elnagyoltak, a lényeg az stimmel.

Annak konkrétan semmi értelme nem volt, hogy a mentők elé odarakták a 112-őt: ott tényleg olyanok veszik fel a telefont, akiknek nulla helyismeretük van, mert az ország tök más felén vannak, nincsenek egészségügyi ismereteik és úgy általában tök feleslegesen perceket pazarolnak el mielőtt a hívást a mentőkhöz továbbítanák. Persze, egy tanfolyamot elvégeznek, de ennek ellenére a 112 szarul működik, hatalmas a fluktuáció és a mentősök munkáját csak hátráltatják. Ez egy olyan baromság, ami emberéletekbe kerül (nem kerülhet, vagy majd ilyen is történhet, hanem kerül).

És még mielőtt valaki ezzel jönne: nem, a mentőknél nem volt soha probléma a téves/kamu hívásokkal, hozzájuk elég kevés jutott ebből.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#27) Hieronymus


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Németeknél van valami app, amit előre kell telepíteni a telefonra. Ekkor le tudják kérni a telefon GPS helyét. Elég sok helyen, főleg a hegyekben, csak egyetlen tornyot lát a telefon. Ez nem elég a gyors segítségnyújtáshoz.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#28) vmarci21 válasza Hieronymus (#27) üzenetére


vmarci21
(tag)

Ehhez nem kell app, erre való a AML / ELS (szabvány neve Advanced Mobile Location, Google-féle implementációban Emergency Location Service). Android 4-től és iOS 11.3-tól kezdve minden mobil tudja, és 2020 decemberétől kötelező a használata az EU-ban.
Jelenleg ezekben az országokban működik.

[ Szerkesztve ]

>> into.hu - https://into.hu <<:::>> Webfejlesztés: https://intomedia.hu <<

(#29) MaCS_70 válasza vmarci21 (#28) üzenetére


MaCS_70
(nagyúr)

Nálunk tehát, ha jól veszem ki ebből a remek felbontású térképből, még nem működik. Ausztriában és Szlovéniában igen.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#30) vmarci21 válasza MaCS_70 (#29) üzenetére


vmarci21
(tag)

Világoszölddel rajta vagyunk. Talán Indexen volt év eleje körül egy 8-10 soros hír, hogy elkezdődött a rendszer tesztje, de most egy gyors Google kereséssel azt a cikket nem találom, csak egy tegnapi cikket találtam - ez alapján úgy tűnik, hogy a központi rendszer már kész van, és augusztus 30-án már a mobil-szolgáltatók is elkezdhették az implementációt. Tehát elméletben akár már néhány hónapon belül élesedhet az egész rendszer.

>> into.hu - https://into.hu <<:::>> Webfejlesztés: https://intomedia.hu <<

(#31) MaCS_70 válasza vmarci21 (#30) üzenetére


MaCS_70
(nagyúr)

Ez nagyon jól hangzik -- egy ilyen szolgáltatás sikerének nagyon szurkolok. Egy barátom életét megmentette volna...

És nagyon-nagyon remélem, hogy épeszű, átgondolt és javított, működő rendszer megy majd mögötte, nem olyan, mint a jelenlegi 112.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32) Pötyi válasza dajkopali (#3) üzenetére


Pötyi
(senior tag)

Az eredeti cikkben ez a mondat olvasható:

"A segélyhívásokat fogadó központ berendezései azonban nem jelezték ki a használt mobiltelefonszámot, ami megakadályozta az áldozat helyének meghatározását."

Nekem ebből nem derül ki egyértelműen, hogy a lány kapcsolta ki a készülékén a hívószám küldését, avagy a litván szolgáltató bázishálózata olyan szar, hogy ezt a fícsört nem tudja?

QNX is cool!

(#33) Ribi


Ribi
(nagyúr)

Aki ezt az egész 112-t összehozta, remélem egyszer ezt hívogatja majd miközben tényleg szüksége lenne rá. 1x nekem is szükség volt mentő/rendőrre és hát szánalmas amit a csávó művelt aki felvette. Eleve nem nagyon tudtam hol vagyok, arra persze esély sem volt, hogy ő kitalálja. Ezt kötelezővé tenném, hogy aki oda telefonál, annak a helyét alapból megkapják.
5 percig magyaráztam mi a baj (mire sikerült bekapcsolni a saját telón a gps-t és kitalálni hol vagyok), majd mire elhitte, hogy baj van, átkapcsolt a valami helyi rendőrségre. Rendőrnek még egyszer ugyan azt elmondani. Majd megint a mentősnek. Rohadt nagy szerencse, hogy nem volt akkora a gond mint ahogy kinézett. Baseball ütővel vertem volna az arcát annak ki ezt megcsinálta és közben mondanám neki, hogy na hívd a 112-t, hogy megnézzük mire jutsz köcsög... :W

Külön kellene egy 112, meg egy másik, amit akkor hívsz ha mentő/ rendőr/ tűzoltó kell. És ha ott valaki szórakozásból hívna, úgy megqúrni hogy életre megjegyezze, ne szórakozzon mások életével.
Persze ebből sem jön pénz, szóval az állam bácsi fosik erre is. :(

[ Szerkesztve ]

(#34) stickermajom válasza vmarci21 (#30) üzenetére


stickermajom
(őstag)

A telefonom már tavaly tavasszal feldobta a segélyhívó hívása közben, hogy megosztom-e a lokációm. Ez lenne az AML/ELS?

(#35) Hieronymus válasza Ribi (#33) üzenetére


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Tavaly óta csak olyan új járművet lehet forgalomba hozni, ami őnállóan képes segélyhívást kezdeményezni ütközés esetén. Engedélyezni kell a segélyhívást és aktív BT telefon kapcsolattal kell rendelkeznie a járműnek.

Nem tudom, nem próbáltam és nem is akarom kipróbálni, hogy valós körülmények között működik a rendszer vagy sem.
Mivel a segélyhívás automatikus, sokkal gyorsabban érkezhet segítség a helyszínre. .

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#36) Ribi válasza Hieronymus (#35) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

Nem jutott az eszembe, hogy beugorjak egy vadi autóba és falnak hajtsak vele hirtelen. :N

(#37) Pötyi


Pötyi
(senior tag)

Ez egy ezerszer kitárgyalt téma:

A régi rendszerben, ha a 107-et hívtad, a rendszer automatikusan annak a területnek az illetékes renőrségét kapcsolta, ahonnan a hívást kezdeményezted.

Most meg van két irányítóközpont (Szombathelyen és Miskolcon), ahova befut az összes hívás az országból. Aztán majd ők kiosztják az illetékes rendőrségnek.

A dolog hátulütője, hogy amíg a helyi erőket hívtad, addig Szalonnás Lajos fatörzsőrmester, helyi körzeti meghízott kapásból tudta, hogy hova kell menni, ha te csak annyit mondtál: "...a dűlőnél..." Szóval van helyismerete. Azon kívül jó esély volt arra, hogy ismert is és tudta, hogy ki vagy. Felismert a hangodról, mert évtizedek óta ismer, tudja, hol laksz, kapásból tudja, hova kell menni, ráadásul tudja, hogy nem szoktál szórakozni, ha te hívod, akkor ott télleg komoly baj van. Ezekkel mind időt lehet megspórolni, ami igenis számít, amikor mondjuk balesetnél ráborul valakire a kocsi.

Most meg kezdheted szinte Ádámtól és Évától egy diszpécsernek, akinek nincs helyismerete az ország összes falujára, ő Szombathelyen nem fogja tudni, hogy Dunaszekcsőn hol van a dűlő. Elmondod neki egyszer, hogy mi a gond, aztán ő továbbkapcsol az illetékes rendőrkapitányságra - ott meg kezdheted előlről.

Állítólag ez a mostani magyar rendszer tudja, hogy milyen számáról hívtad, még akkor is, ha ki van kapcsolva a mobilodon a hívószám küldése.

Amúgy tök egyszerű a megoldás, én már évek óta elmentettem a melóhelyem és a lakóhelyem rendőrségének postai telefonszámát, ha baj lenne, kapásból azokat tárcsáznám, nem a 112-őt.

QNX is cool!

(#42) haxiboy válasza Pötyi (#32) üzenetére


haxiboy
(addikt)

Segélyhívóknál nincs olyan hogy elrejted a hívószámodat, ez egyértelműen a szolgáltató sara. De sim kártya nélküli telefonnál sincs hívószám egyébként.
Szerintem a cikkben lehet elírás, inkább a hívást indító tornyot/tornyokat nem jelezte.

(#35) Hieronymus : Akkor én tudom rosszul hogy egyébként is tud segélyhívást indítani az autó? Valamilyen demoban láttam, nem rémlik hogy említették volna hogy van sim kártya az autóban, vagy bt kapcsolat kéne. De bediktálta a pontos koordinátákat, a segélyhívóra, akkor is ha közben sérült a GPS antenna, akkor a baleset előtti koordinátákat így csak pár 100m-es eltérés lehet. Értelmetlen is lenne a BT kapcsolatos történet, mert magamból kiindulva elég gyakran otthon hagyom a telefonom...

[ Szerkesztve ]

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.