Hirdetés

2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Thusor


Thusor
őstag

Párommal 2009 óta vagyunk együtt. Egy egyetemen kezdtünk, aztán egy Tanszéken írtuk a doktori disszertációnkat is. Ott is együtt dolgoztunk 2017-ig. Majd PhD után egy kutatóintézetben kezdtünk dolgozni, egy irodában egymás mellett. 2017-óta egy lakásban is lakunk együtt. Így tulajdonképpen lassan 5 éve folyamatosan együtt vagyunk, munkahelyen és a mindennapokban is. Sokan kérdezték tőlünk, hogyan bírjuk a folyamatos együttlétet. De igazából ez számunkra nem megterhelő, nem jár hátrányokkal. Igaz, az is, hogy van amikor sok egymásból, ilyenkor kihasználva az "én" időt, más más haverokkal vagy programokkal foglaljuk el magunkat külön-külön. Szerintem minden megbeszélés kérdése.

[ Szerkesztve ]

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#2) Narxis válasza Thusor (#1) üzenetére


Narxis
nagyúr

Uhh ez azért elég durva. Szerintem ilyet csak azok tehetnek meg akik nagyon szinkronban vannak.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#3) Thusor válasza Narxis (#2) üzenetére


Thusor
őstag

Lehet, hogy szinkronban vagyunk, ezt nem tudom a kapcsolaton belülről megállapítani. Az igaz, hogy nagyon sok időnket lefoglalja mindennapokban a munka. Együtt dolgozunk ugyanazon kutatási területen. Belülről úgy tűnik számunkra, hogy kiegészítjük egymást. Amiben az egyikünk jó, abban a másik nem és fordítva. Így hangolódunk össze, egymást segítve.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#4) totron


totron
őstag

Benne van a pakliban, hogy egy munkatárs rányomul a nejedre, mégszebb esetben el is csaklizza tőled, aztán minden munkanapon szembesülhetsz a fájdalmas tényálladékkal. De vegyük ezt szélsőséges opciónak. Ha nincs összefonódott munkakör, nem látjátok egymást alapvetően, akkor messze nem a #1-ben vázoltakról beszélünk, persze ott a tudat, hogy egy helyen vagytok. Ha meg egy ebédszüneti többlet/új környezet adta elcsábíthatóság teszi rottyra a kapcsolatot, akkor eleve sem volt erős már a kötelék, csak az 5 év alatt nem bukott ki/pont azalatt alakult ilyenné. Persze mindezt nem tudhatom kívülről és távolról és feltételezem, hogy ez egy stabil történet köztetek, csak számos sztori van, hogy a visszaszabadulás öröme kicsit túlszalad az addigi kereteken. Érdemben gondot nem okozhat szerintem, ahol meg igen, ott költözés/lakásfelújítás felszínre hozná amit kell.

Szerk.: (#3) Thusor, mi ez a kutatási terület?

[ Szerkesztve ]

(#5) Thusor válasza totron (#4) üzenetére


Thusor
őstag

Növényekkel foglalkozunk. Azt vizsgáljuk, hogy a molekuláris genetikai szinten a növényekre hogyan hat a környezet (pl. hőmérséklet, szárazság). Tudományos értelemben a növényi epegenetikával foglalkozunk. Próbálunk megoldást találni arra, hogyan tudjuk a növényeket felkészíteni a környezeti hatásokra, főleg a jelenlegi klímaváltozásra gondolva.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#6) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Nálunk szintén fémiparban van férj-feleség, nekem faterom dolgozik itt, voltak tesók, de sosem a rokonságot dugták a raktárban :)) Akit meg lehet, azért nem kár. A nagy része nem hagyja magát, pedig nagy rajtuk a nyomás ;]

(#7) konzumpro


konzumpro
aktív tag

Régi álmom, hogy együtt dolgozhassunk, valami mozgalmasabb területen, de csak saját cégben tartom megvalósíthatónak. Alkalmazottként túlzottan kiszolgáltatottá tesz ha zsarolhatnak egy rokonnal, vagy a szokásos megalázásokkal próbálkozik egy vezető, nem mondhatod olyan könnyen hogy "szevasztok".

(#8) Szibilla


Szibilla
tag

Rögtön lebuknál, mit kamuztál eddig össze az asszonyról a munkahelyen. :)

Egyébként szerintem ez olyan vagy összejön vagy nem dolog, a párommal mi ugyanott dolgozunk, sőt a felettese vagyok (nem csak a "cégnél ";] ). Évek óta működik, pedig mindketten határozott jellemek vagyunk.

[ Szerkesztve ]

(#9) fererencz89 válasza konzumpro (#7) üzenetére


fererencz89
aktív tag
LOGOUT blog

Pedzegeted a félelmeimet. A többi veszélyre eddig nem is gondoltam, de nem is érzem úgy, hogy olyanoktól kellene tartanom. :)

Thusor:
Szerencsés ember! :R

Szibilla:
Szerencsére nem kamuztam be semmit. Senkinek. :D

(#10) lo_jo


lo_jo
senior tag

Elég érdekes téma, de szerintem nincs rá egyértelmű válasz. Még ti sem tudhatjátok, hogy hogyan működne, amíg nem próbáljátok ki. Leírhatjuk többen a pozitív és negatív tapasztalatokat, de ezekből általánosítani nagyon nehéz, teljesen más egyéniségek lehetünk, teljesen más munkahelyi és magánéleti környezettel.

Nálunk több pár is volt az elmúlt évek alatt, egy irodában, akár egymáshoz közeli csapatokban, de akár csapattársakként is. Volt, aki a párját "hozta" a céghez, volt, aki itt "szerezte". Az ilyen esetekben mindig megkérdezték, hogy jó-e nekik így vagy szeretnének egy kicsit "messzebbre" kerülni egymástól és tiszteletben is tartotta a cég a kérésüket.

Persze megesett, hogy valaki felmondott, a párja pedig maradt, de semmilyen retorzióval nem járt egyik félnek sem, volt, akinek úgy alakult a sorsa, hogy később visszakerült, probléma nélkül felvették. Felnőtt, intelligens emberek vannak többségben a vezetésben és az alkalmazottak között is, így senki nem égeti fel maga után a hidakat, nemhogy maga előtt. Viszont az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy ez egy nagy multi, biztos nagyon más a légkör egy kisebb vagy közepes cégnél.

Mi a párommal nem egy cégnél dolgozunk, de egy "irodában". Mindketten IT területen, teljes home office-ban, ő előtte vendéglátózott, de a lezárások miatt elég hektikus volt. Korábban kifejezetten probléma volt, hogy a vendéglátós akkor nem ér rá, amikor az átlag munkarendű ember igen, nagyon nehéz volt a közös programok szervezése. Amióta ő is IT-ban van, nap közben egy szobára egymástól vagyunk, rendszeresen átmegyünk a másikhoz pár percre, összeegyeztetjük a meetinges naptárunkat, kialakultak a szokások, cserében ugyanúgy van a szabadidőnk, vége a munkanapnak 4-5 körül és teljesen szabadok a hétvégék, ünnepnapok és szabadságot is könnyebb szinkronban kivenni (a vendéglátásban majdnem értelmezhetetlen fogalom a szabadság). E mellett persze jut mindkettőnknek ideje saját magára is, tudjuk és tiszteletben tartjuk, hogy nem kell mindig mindent közösen csinálni, lehet külön eljárni az ismerősökkel programokra és megértjük, ha a másiknak szimplán csak egy kis egyedüllétre van szüksége.

Én azt mondanám, hogy vágjatok bele, a próbaidő pont erre jó, hogy akár ez is kiderüljön, működik-e így. A cég vezetését (akár globális, akár helyi) pedig te ismered, neked kell felmérni, hogy várható-e negatív hatás a maradó számára, ha a másik felmond.

(#11) futo001


futo001
senior tag

Nekem már jött ki így 3 alkalommal is.Jóanyámmal, aktuális párommal és exemmel is kerültem már egy céghez. Teljesen OK volt, dolgoznom egyikőjükkel sem kellett közvetlenül ennyi lehet a titka.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#12) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Ha egy műszakban vagytok (azonos kezdés és végzés), de nem egy területen, az jól szokott elsülni.

(#13) xabolcs


xabolcs
senior tag

visszatero

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#14) Mr X


Mr X
addikt

A feleségem itt ül mellettem, a felettese vagyok. Nem volt ebből még problémánk. Tetézendő a dolgot, most végeztünk a házunk felújításával (saját magunk csináltuk), azalatt sem sikerült összevesznünk. :)

Nem teljesíthetetlen a dolog.

(#15) ncc1701


ncc1701
addikt

Ne tedd. Túl sokat lesztek együtt, rámehet a kapcsolat. Plusz nem jó ötlet egy közelgő gazdasági válság miatt egy munkahelyen dolgzni mindkét keresőnek, ha valami megborul, mindkét fizetés kiesik.

(#16) thesound


thesound
őstag

Nem javaslom, csak ha nincs más megoldás. Addig vannak apró előnyei amíg otthon minden tökéletesen rendben van. Ha jönnek a gondok, ez hatványozni fogja. Ember és élethelyzet függő nagyon.

[ Szerkesztve ]

Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán

(#17) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Előző munkahelyemen volt (és máig van) példa erre. Forgácsoló cég, feleség a szerszámgazdálkodó, férj pedig műszakvezető az egyik divízióban, tehát találkoznak is (kell is találkozniuk) munka közben. Mikor én eljöttem, már hat éve ment a dolog, különösebb probléma nélkül.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#18) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Nekem személyes tapasztalatom nincs, de a nővéremék eleve a munkahelyükön ismerkedtek meg (több, mint 20 éve). Sógorom elment máshová, aztán a nővérem megint máshová és aztán a sógorom is oda, ahol a nővérem dolgozik. Max. 1 évig voltak más helyen.
Persze más a beosztásuk, tehát nincsenek egész nap egymás szájában, ráadásul két műszakban dolgoznak és mióta meg van a gyerek, amikor az egyik délelőttös, a másik délutános. Ez a gyereknevelés szempontjából eléggé praktikus volt. A gyerek már nagy (16), de ezt a rendszert megtartották, mert ha bármit kell intézni, gyakorlatilag egész nap ráér valamelyikük.
Az sem utolsó szempont, hogy gond nélkül tudják egyszerre kivenni a szabadságukat és ha esetleg vis maior van a cégnél, akkor vagy nem bántják őket, vagy egyszerre rendelik be, tehát nem borul a nyaralás amiatt, hogy az egyiknek mégis dolgoznia kell.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#19) Somatom válasza totron (#4) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

No, igen. A kollégákon sok múlik. A régi melóhelyemre végzésre bejött a barátnőm, hogy együtt menjünk közös programra. A kollégám azonnal elkezdte dícsérni, hogy mennyivel jobban áll neki ez a vörös haj, mint a szőke. Persze, ő sosem volt szőke. Kicsit borúsan indult a közös este, én meg nem értettem, hogy mi ez a paprikás hangulat.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#20) hNp88


hNp88
aktív tag

másodállásban toljuk együtt asszonnyal a vállalkozást -- jól megvagyunk, csak abból van lázadás, amikor 7-ből 8 napot megyünk dolgozni :D

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#21) Ed3r_X_ válasza ncc1701 (#15) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr
LOGOUT blog

Nekem is ráment, igaz csak a barátnőm volt. Ráadásul nem egy légkörben voltunk, de sok kis buktatója lehet

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#22) Phülöp válasza Thusor (#5) üzenetére


Phülöp
őstag

Húzzatok bele, nagyon kell az eredmény! :)

/és igen, vicc nélkül is

Irodai Túlélőkészlet: https://logout.hu/blog/amea/index.html

(#23) Phülöp válasza ncc1701 (#15) üzenetére


Phülöp
őstag

"nem jó ötlet egy közelgő gazdasági válság miatt egy munkahelyen dolgzni mindkét keresőnek, ha valami megborul, mindkét fizetés kiesik."

Ebben van valami, igen.

Cimbora a párjával együtt a Dunai Vasműben dolgozik - fölöttük igencsak vékony madzagon lóg Damoklész kardja évek óta...

[ Szerkesztve ]

Irodai Túlélőkészlet: https://logout.hu/blog/amea/index.html

(#24) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Ahol dolgozok multi ott is tucatnyi pár(barát eljegyzett) vagy feleség-férj van.
Cégek kifejezetten szeretik, mert ha fizetni kell a munkába járást akkor 1 helyről jönnek.
Kevésbé mondanak fel...(mert akkor 1xerre kellene felmondaniuk..az meg nehézkes)
Tanári fizetésnél minden jobb...lassan a kukás is jobban keres. A legvaczkabb szalag melók is jobban fizetnek.
Irodában n250-350-et megfog keresni. Mellesleg már több extanár is dolgozik nálunk, csak eleinte furcsa nekik.

(#25) Phülöp válasza angyalpc2 (#24) üzenetére


Phülöp
őstag

Miért kellene egyszerre felmondaniuk?

Irodai Túlélőkészlet: https://logout.hu/blog/amea/index.html

(#26) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Feleségemet a volt munkahelyünkön ismertem meg. :) Én informatikán, ő adminisztráción dolgozott. Szökőévente ha volt közös munkánk, így nem untuk meg egymást, 3 év után házasodtunk össze. Újabb 2,5 év telt el, miután egyszerre megpattantunk a cégtől és vágtunk családi vállalkozásba. Ezt ő már kevésbé bírta jól (igényelte a főnöki terelgetést, én meg nem voltam túl jó a szerepkörben), ezért 3 év vállalkozói lét után elment egy nagyobb munkáltatóhoz. Összesen tehát bő 8 évet dolgoztunk együtt, ahol csak az volt a kritikus időszak, amikor egymásra voltunk utalva (érthető módon). Ha ez a veszély nem fenyeget, ne félj tőle! :)

(#27) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Feleségemet novemberbe "hoztam" munkahelyre, ahol már lassan 9 éve vagyok, 2 évnyi gyerekkel otthonlét után.
Hasonló munkakör, más osztály, nap közben gyakorlatilag nem találkozunk.
Nagyfőnök előtte kérdezte tőlem, hogy biztosan jól meggondoltam-e és hogy jó ötletnek tartom a dolgot.
Nyilván.
Egyelőre nem volt probléma, főleg, mert eltérő időpontokban járunk (ő 7re és fél4kor jön el, én 8ra és 5kor jövök el), bár a héten együtt fogunk járni. :)

Inkább az, hogy neki az elején nagyon nem jött be a hely, és még most is, lassan 10 hónappal később is fenntartásai vannak, és lehet másfél év múlva dobbant.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#28) Jhonny06


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog

Tapasztalatom ugyan nincs, de első blikkre én abban látom a veszélyt, hogy kell az egészséges távolság a felek között. Főállású anyaként eléggé be volt ragadva az otthoni környezetbe, szerintem kevésbé egészséges, ha még a munkahelyen is egymást bámuljátok. És nem azért, mert rossz lenne a kapcsolatotok, de tényleg kell a külön töltött idő.

(#29) net84


net84
őstag

Lehúztam az asszonnyal néhány évet közös helyen. Eleinte én csak alkalmanként segítettem be az ő munkahelyén. Legtöbbször inkább csak azért, hogy együtt is tudjunk tölteni egy kis időt az alváson kívül is.
Majd lehúztunk 5+ évet együtt. Először más-más területen egy cégnél, majd néhány hónapos előkészítés után (ez alatt részben külön dolgoztunk) egy közös saját cégben. Itt volt minden is, de szerintem a kapcsolatunk csak erősebb lett tőle. Igaz, neki meg kellett tanulnia az elején, hogy a munka az munka és nem ér otthon is büntetni azért, mert szembementem vele a céges megbeszélésen :DDD . Aztán a gazdasági helyzet és a piac alakulása úgy hozta, hogy újra külön utakra kerültünk.
Nem valószínű, hogy szeretnék vele együtt dolgozni ugyanannak a cégnek az alkalmazottjaként. Nincs semmi negatívum, csak a gyerek óta annyira máshogy vagyunk beállítva-berendezkedve, hogy nem érné meg ezt felborítani (a gyerek, hivatali ügyek, gyors-/nagybevásárlás, stb.). Azonban vállalkozóként minden további nélkül kezdenék bele vele egy újabb "őrületbe". Lehet azért, mert ez részben most is meg van (nekem a másodállásom, neki a részmunkaidős állása összeköti a munkaidőnk egy részét, de sokkal szabadabban, mint alkalmazottként).

Read only...

(#30) Narxis válasza Jhonny06 (#28) üzenetére


Narxis
nagyúr

Egyetértek, a külön töltött idő értékesebbé teszi az együtt töltött időt.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#31) Csemike


Csemike
csendes tag

Hú, nálam nem működne, tuti. Óhatatlanul szóbajönnének otthon munkahelyi dolgok, nem? :F Én így is kivagyok, hogy ha hétköznapra esik egy szabadnapon, nem lehetek kicsit magamban, mert home officeban van a férjem. :D De ez én vagyok, mást meg nem zavarna, szóval rajtatok múlik, próbálkozni lehet. :)

(#32) Napfénysüti


Napfénysüti
nagyúr

Nálunk a feleségem csak úgy hívja a munkahelyem hogy "A fertő". :DDD
IT cégnél dolgozom (majd 3000 dolgozó) de itt aztán már láttam mindenféle céges párkapcsolatot. A kevés kivételnél működik (pl főnököm meg a felesége is ilyen) de ahogy tapasztaltam a többségnek inkább káros ha egy munkahelyen vannak.
Én se dolgoznék egy helyen az asszonnyal (ezzel ő is így van).

Més que un club!

(#33) Somatom válasza Napfénysüti (#32) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Amikor begyűrűzött a válság, akkor sok kamionos feleség megcsinálta a jogsit és mentek a férjükkel négykezezni, mert azt jobban fizetik. Gondolj bele! 2-3 hét együtt, egy 6nm -es kamion fülkében. Hát ahhoz kell szerelem.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#34) Phülöp válasza Somatom (#33) üzenetére


Phülöp
őstag

Cimbora ezt csinálja már legalább 15 éve, még együtt vannak.

Irodai Túlélőkészlet: https://logout.hu/blog/amea/index.html

(#35) Somatom válasza Phülöp (#34) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Az nem semmi. Én nem bírnám. Lehet, hogy azért, mert egyke gyerek voltam és ezért több egyedüllétre van igényem.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#36) net84 válasza Somatom (#35) üzenetére


net84
őstag

Teljesen egyénfüggő. Még egy kapcsolaton belül is lehet eltérő a két fél. Még akkor is, ha amúgy az együtt dolgozással nincs gond. Tudni kell bent hagyni a munkát (egy kamionnál mondjuk nehéz, de az aztán megint egy másik világ).
Nálunk a legtöbb gond abból adódott, ha én "szembe mentem" vele egy megbeszélésen vagy az, hogy egy-egy nehézkesebb ügymenetnél ő hazahozta én bent hagytam az irodában a munkát és a feszültséget.

Read only...

(#37) dj79


dj79
senior tag

A téma szép, de nehéz.
2001-ben elkezdtem egy multinál dolgozni, amikor is volt egy párom, vettünk közös lakást etc...
2004-ben ezen a helyen elkezdett dolgozni valaki, akivel felfigyeltünk egymásra aztán jól össze is jöttünk. Hála az égnek az elején két különböző épületben, egymástól független osztályokon, kissé eltérő időbeosztásban dolgoztunk, de ez idővel kissé változott, ahogy mindketten mentünk előre. Be is kerültünk egy időre egy egy légterű irodába, ami viszont túl kevés külön töltött időt adott, ennek ellenére túléltük az ébredéstől elalvásig egy helyen töltött időszakot. Én 2009-ben elhagytam ennek a cégnek a kötelékét, akkor jöttünk rá, hogy a kapcsolat szempontjából ez egy nagyon jó döntés volt, azóta is együtt vagyunk, gyerekek etc . Mindezek ellenére az elmúlt covid időszakban mindketten sokat voltunk home office-ban, de megtanultuk ennek a kezelését, illetve tudtuk azt a korábbiakból, hogy hogyan kerüljük el az akkor hibákat.

(#38) Ipse89


Ipse89
tag

Ha nem a gazdasági területen dolgozol a munkehyeden, ( nem vagytok munkahelyen belül közeli kontaktban )
illetve nem tartasz attól hogy valamelyik kanos gavallér kolléga megkörnyékezi, akkor működhet :)

Gazdasági szempontból veszélyes csak, hogy ha esetleg beborul a cég... :(

Lenovo E430C; Xiaomi 12X; Bianchi campione del mondo 1974

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.