Hirdetés

2020. szeptember 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Đobostorta


Đobostorta
(tag)

Jó lett a cikk, csak picit több eredeti elnevezést lehetett volna bele tenni, főleg angolul. Pl.: "A fényérték egy olyan mennyiség, amely a fényrekesz beállított értékét és a záridőt egyetlen számértékkel jellemzi, az expozíciós beállítások és a fényviszonyok leírásának egyszerűsítésére vezették be." - akkor most jól értelmezem, hogy a fényrekesz az az f-number, a fényérték pedig az exposure value?

(#2) schawo


schawo
(titán)

Nagyon precíz, szuper összefoglaló. :C

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#3) bteebi


bteebi
(addikt)

Remek összefoglaló :K, köszönet érte :).

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#4) buherton válasza Đobostorta (#1) üzenetére


buherton
(őstag)
LOGOUT blog

Te is magyarul beszélsz, én is. Maximum zárójelben lehetett volna az angol megfelelőjét oda írni.

Nagyon jó lett a cikk :R . Csak kár, hogy az akromatikus jelenségekről nem esett szó. Az jól megtudja kavarni az álló vizet. Nem beszélve a torzításról.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#5) Đobostorta válasza buherton (#4) üzenetére


Đobostorta
(tag)

Én kétségtelenül, de amit olvasok, az meg nem. Pl. Wikipedia. :)

(#6) ROBOTER válasza Đobostorta (#1) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Igen, jól látod. Az exposure value-t beírom a cikkbe, de ennek a cikknek teljesen más a funkciója, A fényérték önmagában egy ekkora cikk minimum. Az egyik fő cél pedig pont az, hogy amire 100..150 éve létezik magyar nyelvű kifejezés, azt ne akarjuk újra kitalálni és idegennel helyettesíteni.

(#7) ANOka


ANOka
(senior tag)

A cikk rendben van, csak szerintem nem a (teljesen) kezdőknek szól.

Rengeteg olyan szak kifejezést használ, aminek nem vagyok tisztában a pontos definíciójával és még egy magyarázó link sincs az adott szavakra, hogy a földi halandó megérthesse.

Mivel ez a cikk tiszta vizet akar önteni a pohárba, annak nincs sok értelme, ha a számunkra nem ismert kifejezésekre keresve a "zavaros" értelmezést találjuk meg és olvassuk el.

(#8) Đobostorta válasza ROBOTER (#6) üzenetére


Đobostorta
(tag)

"azt ne akarjuk újra kitalálni és idegennel helyettesíteni."

Eszembe sem jutna ilyesmi, pusztán szeretném tudni, hogy mi a magyar megfelelő. :)

(#9) ROBOTER válasza Đobostorta (#8) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Na beírtam angol és német nyelven, köszi a javaslatot.

(#10) Đobostorta válasza ROBOTER (#9) üzenetére


Đobostorta
(tag)

:R

(#11) macskea


macskea
(őstag)

Jó ez, nekem tetszik. Már értem és még hasznos. :D

''You can't measure safe driving in miles per hour'' Paul Smith

(#12) KTTech válasza ANOka (#7) üzenetére


KTTech
(veterán)

A kezdőknek szóló cikk fent van már pár éve, csak elő kell venni ;)

www.kttech.hu - Huawei Honor Note 8 + Audio Technica ATH-M50xBT //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon.

(#13) hemaka


hemaka
(nagyúr)

Jó cikk, pontosabban kiegészítés. Szerintem a kezdőknek megemlíthetnéd az elején az első két ilyen cikket, hogy ők inkább ott nézelődjenek először. [link]

(#14) Segnior_Barthez


Segnior_Barthez
(senior tag)

Remek összefoglaló - nekünk.
Barátaim szoktak kérdezni fényerő, fókusztávolság, EV és hasonló paraméterekről. Azt gondolom hasznos lehetne a zöldfülűeknek összefoglalni a rekesz-záridő-iso-szentháromságot - érthetően, akár pontatlan szakmaisággal is, mert akit jobban érdekel a téma az tovább képzi magát... nekik a Dr. Sevcsik - Hefelle féle szakirodalmat javaslom.
Amikor nagy az érdeklődés akkor a a záridő és a rekesz egymásra gyakorolt hatását szemléltetem úgy, hogy meressze a szemét a felhőre... Na azért hunyorogsz, mert sok a fény, és hosszú volt a záridő. És azért látsz fehéret mert beégett a szenzorod... A masinádnak meg annál is gyengébb a szenzora mint a retinádnak...
Lehet a kocsmapultra helyezett gép rövid és hosszú záridejének szemléltetése is a téma. Ekkor mutattam meg az ISO tulajdonságát és jelentőségét. Parádés volt az is.
Szóval sokan vannak azok, akik nyitottak a fotózásra, és még költenének is rá. Az alapok lazább és szemléletes prezentációjával sok potenciális vásárlóra lehetne szert tenni.
És tök jó látásmódú emberek vannak itthon, remek jövőbeli fotóst lehetne elindítani egy jó cikk sorozattal.
Hajrá! :D

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#15) Gempas 70 válasza Segnior_Barthez (#14) üzenetére


Gempas 70
(aktív tag)

Igen. igazad lehet.
Megvan a szép Nikon D3300-am és belekavarodtam a mit hova mikor miért mivel dolgokba.. Nem értem és ez bosszant. Letöltöttem a magyar nyelvű használatit. kb 1000 oldal.. ezek hülyék? Egy belépő gépnek gondoltam. Ki a tök olvassa végig vagy "lapozgatja"..

(#16) schawo válasza Gempas 70 (#15) üzenetére


schawo
(titán)

Ha meg kevés feature lenne benne azért sírna a nép.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#17) Gempas 70 válasza schawo (#16) üzenetére


Gempas 70
(aktív tag)

Nem sírok. Csak mondtam. Amúgy megy eladásra mert nekem ez túl sok idő.

(#18) schawo válasza Gempas 70 (#17) üzenetére


schawo
(titán)

Mert megláttad a kézikönyvet? Vagy mert nem készült vele jó kép?

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#19) sheratan


sheratan
(titán)

Lehet, hogy hülye kérdés, de a rekeszértéket miért csak lépcsőzetesen szokás állítani? Nem lenne értelme, vagy nem megvalósítható egy folyamatoshoz közelebbi rendszer?

(#20) TheSpy


TheSpy
(csendes tag)

Piszok jó a cikk!
Viszont lenne egy kérdésem amire már ezer éve keresem a választ.
Ha van két obim, mondjuk 50mm-esek, az egyik f/1.2 -es a másik f/4-es és én f/11 rekesszel fényképezek mindkettővel akkor az f/1.2-es obival készült kép vajon jóval világosabb lesz?

(#21) KTTech válasza sheratan (#19) üzenetére


KTTech
(veterán)

Pl. A Jupiter 50/2-es objektívemen folyamatosan állítható. Viszont számolni jóval könnyebb a mai 1/3 FÉ-s lépésközzel mint a véletlenszerűvel...

www.kttech.hu - Huawei Honor Note 8 + Audio Technica ATH-M50xBT //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon.

(#22) KTTech válasza TheSpy (#20) üzenetére


KTTech
(veterán)

Nem lesz.

www.kttech.hu - Huawei Honor Note 8 + Audio Technica ATH-M50xBT //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon.

(#23) schawo válasza TheSpy (#20) üzenetére


schawo
(titán)

Nem, hiszen te magad egyformán kirekesztetted a fényt a szűk blendével.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#24) ROBOTER válasza Segnior_Barthez (#14) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

A rekesz-záridő-ISO összefüggésnek egy expozícióról szóló cikkben van a helye. Ez viszont egy olyan cikk, amely egyetlen szűk témában a félreértéseket és az össze-vissza szóhasználatot tisztázza. Célja, hogy felállítson egy szigorú logikát, hogy melyik mennyiség miből származik.

Amennyiben lesz rá igény, a fenti témában is írok. De gonolj bele, ha egy videokártya-generáció megjelenésekor a cikkben el kellene magyarázni micsoda a RAM vagy a byte. És az sem lenne célravezető, ha azok miatt, akiket csak a játék érdekel és nem a technika ami mögötte van, nem születnének meg a szakmai cikkek. A Prohardvernek van egy szakmai színvonala a hardverek témájában, megpróbáltam ebbe illeszteni egy fotós témát, némi alaptudást, érdeklődést feltételezve az olvasótól. De kihagytam az integrált és a logaritmust.

[ Szerkesztve ]

(#25) ROBOTER válasza TheSpy (#20) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Ahogyan a kolléga mondja, a cikkben a válasz. A rekeszszám ugyanazt az összefüggést, arányt fejezi ki, mint a fényerő, csak a fényerő az objektív tervezési paramétere, a rekeszszám pedig egy beállítás.

(#26) HThomas


HThomas
(aktív tag)

Profi, színvonalas cikk, gratulálok!
Az ábrák valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható programmal készültek, vagy sajáttal?

(#27) sheratan válasza KTTech (#21) üzenetére


sheratan
(titán)

Igen, számolni könnyebb, bár manapság az élő kompozíciós keresőkkel már nem fog számolgatni szerintem a legtöbb ember. Az ISO esetén is vannak mindenféle fura, köztes értékek, azért gondoltam, hogy ennél is lehetne esetleg.

(#28) Segnior_Barthez válasza ROBOTER (#24) üzenetére


Segnior_Barthez
(senior tag)

Hogyne, egyetértünk. Azt akarom jelezni, hogy egy egyszerűbb megfogalmazásban, a 0km-es érdeklődőknek hiánypótló lehetne egy olyan cikksorozat is amely szoft :) mégegyszer: gratulálok a cikkhez.

https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/

(#29) ROBOTER válasza HThomas (#26) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

A szoftvert én készítettem 4 éve, flash alapú, böngészőben fut, nem kell telepíteni. Nem kezel hullámhosszt, lencsénként csak egy törésmutatót lehet megadni. De ha egyszer átírom HTML5-re, akkor beleteszek egy gyári lencse-alapanyag adatbázist. Ezen kívül csak szférikus lencséket lehet használni. Vannak benne példák. Itt eléred

[ Szerkesztve ]

(#30) TheSpy válasza ROBOTER (#25) üzenetére


TheSpy
(csendes tag)

Köszi mindenkinek!
Én is így értelmeztem a cikkből, a fizikája alapján. Viszont ha megnézzünk egy f/1.2 obi T-stopját meg egy f/4 obi T-stopját akkor ugye mindkettő magasabb mint az alap f, de ez akkor ez megint csak maximális rekesszel értendő ugye? Valahol olvastam hogy pl a Sigma 50mm f/1.4 sg hsm art-nál bármely rekesznél a Canon 50mm f/1.4 +1/3 fényértékkel több fényt gyűjtött be. Abban a cikkben arra hivatkoztak hogy a Canon F értékben jobb és ezért.(oké mindkettő f értéke azonos könnyű összehasonlítás) Gondolom ez csak annak köszönhető, hogy a lencsék bevonata más és más.
Belső tereket szeretnék fotózni, nagy f-el sajnos kis megvilágítás mellett rövid záridővel :( és igazán nem mindegy, hogy pl canon 16-35 f/2.8 kell venni vagy "csak" canon 16-35 f/4-et (nem én veszem céges lesz :D ) Itt az T-stop érték nem mond semmit mert nem azonos f-en mérjük ugye.

(#31) schawo válasza TheSpy (#30) üzenetére


schawo
(titán)

Miért kell a szűk rekesz? Ha pedig ilyen szűk rekesz kell, miért egy Canonnal szenvedsz? Továbbá nem az egyharmad fényértéken fog múlni azt élet.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#32) ROBOTER válasza TheSpy (#30) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Hogy ezek a különbségek milyen mértékben származnak a bevonatokból, a felépítésből és a gyártók kerekítéseiből, nem tudok általános szabályt mondani.

"Itt az T-stop érték nem mond semmit mert nem azonos f-en mérjük ugye."

De a T# és az f# közötti különbség viszont igen! A különbség alapvetően megmarad rekeszelve is.

(#33) TheSpy válasza schawo (#31) üzenetére


TheSpy
(csendes tag)

A nagy mélységélesseg miatt kell, ipari mezőgazdasági csarnokok mozgó állatokkal 30 lux alatt. Mikor fotóssal fotoztattam Canon 5D II 3200 iso -1 Fé hátt épp hogy élesek lettek, de hogy jól kivehető a csarnok azt nem mondanám. Szóval minden Fé szamít. Tuti megtalaltam a legextremebb fotózási területet :)

(#34) schawo válasza TheSpy (#33) üzenetére


schawo
(titán)

Oké, sejtettem. Sikerült a legalkalmatlanabb eszközt megtalálni a feladatra. Erre egy kisebb szenzoros milc (4/3", 1") sokkal alkalmasabb az alapvetően kisebb mélységélesség miatt.:) A rekeszelés miatt bukod a szenzorméretből származó iso előnyt, szenzortechnológiában pedig a régi ödéma2 fasorban sincs.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#35) TheSpy válasza ROBOTER (#32) üzenetére


TheSpy
(csendes tag)

Pont erre gondoltam én is ha kivonom őket akkor reális érteket kapok, de akkor ez igy jó, köszi, azért biztos mi biztos egyszer kölcsönkérek lemerem. Piszok sokat bogarasztam már a netet emiatt ez a cikk volt a legérthető szóval köszönet érte

(#36) ROBOTER válasza TheSpy (#33) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Stock-yard-Nikkor 14-28mm 1:2.0 :)

(#37) TheSpy válasza schawo (#34) üzenetére


TheSpy
(csendes tag)

De az meg képzajban meg kivágás miatt nem jó (16 mm). Nem egyszerű, nem egyszer, de azért nagyon köszönöm, még semmi nem eldöntött vásárlásilag szóval minde ötletnek örülök

(#39) schawo válasza TheSpy (#37) üzenetére


schawo
(titán)

De, képzajban pont hogy jobb, mert ugyanolyan mélységélességhez tágabb rekesz (legalábbis hányadosban) szükséges, ennek megfelelően alacsonyabb ISO, és összesen jóval kisebb képzaj lesz a végeredmény. m4/3-ra ott van a 7-14, ami nagyobb látószöget ad, mint a 16-os Canon. Nem véletlenül ajánlottam ezeket. A jó úton a rossz irányba mész.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#40) ƬΛЯΛ válasza Segnior_Barthez (#28) üzenetére


ƬΛЯΛ
(senior tag)

+1 :K

És az írást én is köszönöm! :R Jó lett :K

vapebook.hu - őszinte ecigi tesztek, vaperektől vapereknek

(#41) TheSpy válasza schawo (#39) üzenetére


TheSpy
(csendes tag)

Elültetted a bogarat a fülemben :) . Igazából Fullframre azért gondoltam mert esküvőfotosok is ezt viszik.Magas ISO nagy fényerejű Obi.Úgy gondoltam talán ez áll a legközelebb ehhez. Szerinted ezt valahol ki lehet próbálni, letesztelni persze üzleten belül. Elvégre mégiscsak egy kisebb autó áráról van szó. Vagy marad az egynapos bérlés?

(#42) fairi válasza TheSpy (#30) üzenetére


fairi
(őstag)

demokratikus megoldás Tamron 15-30 VC f/2.8, árban is tűrhető. Mondjuk a T érték kimondottan rossz,de stabi hasznos ha a téma nem mozog.
Ha semmi nem sietős akkor még samyang 14mm is jó opció, az a legolcsóbb,és kegyetlenül éles.Persze AF nincs,de masszív egy cucc. Mivel 14 mm, veri a többi opciót.

(#43) schawo válasza TheSpy (#41) üzenetére


schawo
(titán)

teddprobara.hu

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#44) HThomas válasza ROBOTER (#29) üzenetére


HThomas
(aktív tag)

Köszi! Jópofa program, eljátszottam vele egy kicsit, de egyelőre időhiány miatt feladtam a példáknál :)

(#45) domel


domel
(tag)

Tehát akkor most mit kell nézni akkor mikor fényképezőt/telefont vásárolok, és olyan képet szeretnék készíteni felhős időben is, mint az olcsó gépek napsütésben? Az f2,8 az jobb mint az f3,5 ??

(#46) Gempas 70 válasza schawo (#18) üzenetére


Gempas 70
(aktív tag)

Bocsi tegnap sok melóm volt.
Nem, nem a1000 oldal miatt.. a képek jók de csak automata módban nyomtam.. Úgy értettem, hogy mire én ezt a szentháromságot megértem elmegy a kedvem tőle.. Nagyon sokat kell foglalkozni vele és gyakorolni. Amit én megértek meg minden, de ehhez nekem kevés az időm. Meg a türelmem is hamar fogy :) Vagy csak lusta lennék? :O

[ Szerkesztve ]

(#47) pBandi


pBandi
(tag)

"Transmission érték (közvetlen fordítással: átvitel – jó lenne találni egy megfelelő magyar kifejezést rá és meghonosítani),"
Távcsöveknél a fényáteresztés vagy fényhasznosítás van "forgalomban" erre a paraméterre!

''Annyira sokoldalú vagyok, hogy az már majdnem gömb!''

(#48) ROBOTER válasza pBandi (#47) üzenetére


ROBOTER
(addikt)

Magyarul mindkettő butuskaság. és akkor nagyon finoman fogalmaztam.

Aki ilyeneket terjeszt, az a legalapvetőbb fogalmakkal és összefüggésekkel nincs tisztában.

Fényhasznosítása maximum az érzékelőnek van. Az optikai elemnek fényhasznosítása? Jajj...

Ez akkora hülyeség, mintha a 10L-es vödörre azt mondanánk, hogy jobban hasznosítja a vizet, mint a 2 literes pillepalack.

A fényerő (és ennek rokonai) nem hatásfok, nem hasznosítás, nem minőségi jellemző, hanem geometriai arány. Aki ezt nem bírja megérteni, azzal sajnos nem lehet mit kezdeni. Azért, mert a transmission figyelembe veszi a veszteséget, még ugyanúgy egy geometriai arányt fejez ki, korrigálva.

[ Szerkesztve ]

(#49) sheratan válasza ROBOTER (#48) üzenetére


sheratan
(titán)

Akkor viszont a transmission is rossz szó rá angolban, mert annak apontos magyar jelentése az átvitel, (át)adás. Ha már másik szót kell rá keresni, akkor hívhatjuk Bélának is, mert annak sem lesz sokkal több köze a tényleges jelentéséhez.

(#50) DummyBoy válasza Gempas 70 (#46) üzenetére


DummyBoy
(senior tag)

Ne riasszon el az az ezer oldal ... nem az kell neked xD

Anno mikor szimulátoroztam a DCS Black Shark heliszimulátornak valami 600 oldalas manualja volt, és ott bizony érdemes volt elolvasni xD

Neked inkább valami egyszerűbb fotós cikk lenne jó.

Meg fotózz sokat ha tudsz... Auto mód is oké, csak ha van egy kis időd, nézd át a képeket ... (ISO, rekesz, záridő ...)

Aztán ha van ingerenciád a dologhoz, és ráérsz, akkor válts Auto-ról P módra, és fotózz úgy, készíts ugyanarról több beállítással képet, és akkor szépen lassan rá lehet jönni. És akkor majd az is kiderül, hogy érdekel-e a dolog vagy nem.

Én ezer éve akartam normális fényképezőt, szaközépben jártam fotószakörre, imádtam ...

De én geek vagyok, sosem találtam olyan gépet, amire azt mondtam volna hogy akor ezt megveszem ... Aztán tavaly kiderült, hogy céges útra kell mennem ázsiába, szóval kénytelen voltam venni valamit, így vettem gyorsan egy alap Milc-et ...

A Manualt átfutottam ugyan, de inkább magamtól próbálgattam ... Azóta pár olyan alkalom volt csak, hogy elővegyem, de akkor kis sem látszottam mögüle, kollégáim úgy szóltak rám, hogy tegyem már le, mert az összes képen csak az látszik, hogy kilóg egy objektív az arcomból xD

Ettől tüggetlenül én is csak alkezdőlelkesamatőrhelyettes vagyok még, ráadásul kétbalkezes is, hiába kínlódok, hogy minden jó legyen, párom odajön, előkapja a mobilját, puttyint vele egyet, és az övé jobb kép lesz :) De nem adom fel xD

Azért írom ezt le, mert én is lusta vagyok xD

Life is shor...

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.