Hirdetés

2018. május 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) colomb2


colomb2
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Mindenki alszik meg? Rejtett sub.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#2) sh4d0w válasza colomb2 (#1) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Nem, csak van, aki nem Fedorát használ ;)

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#3) Lacc


Lacc
(fanatikus tag)

Nagyon tartalmas lett a bemutató, ez a 3 oldal tetszett, jó volt olvasni, hogy részletesen kitértettek rá. Gratula a cikkhez. :R

Pár észrevétel.
A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ. Akárcsak a többi disztró :). Én mondjuk olyan bevezetőt használtan volna, hogy Linux Tovald által is használt disztró, vagy a RedHat fejlesztői álatal használt disztró.

Még a DNF-ről lehetett volna többet írni :).

(#4) Kendek válasza Lacc (#3) üzenetére


Kendek
(PH! nagyúr)

Linus Torvalds a tisztességes neve az ürgének...

<-ƘƘ->

(#5) Lacc válasza Kendek (#4) üzenetére


Lacc
(fanatikus tag)

Köszönöm, hogy javítottál.

(#6) colomb2 válasza sh4d0w (#2) üzenetére


colomb2
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Igen, pl en se. ;) Csak annyi ido eltelt mar ugy hogy semmi nem erkezett ide, hamarabb meg szoktak talalni az ilyen topicokat.

Vigyázat, csalok!

(#7) Kendek válasza colomb2 (#6) üzenetére


Kendek
(PH! nagyúr)

Szerintem ott a gond, hogy ez az írás ugyan jól bemutatja, hogy miként lehet tesztelni és telepíteni a Fedora-t, arról már nincs szó benne, hogy mégis miért lenne jó ez a rendszer bárkinek is. Mert oké, hogy felrakja a Windows mellé, de ez a tény nem fog meggyőzni senkit sem, hogy hasonlóképp cselekedjen. Ha pedig nem vág bele senki sem, akkor érdektelen lesz a hozzászólás is.

<-ƘƘ->

(#8) zseko válasza sh4d0w (#2) üzenetére


zseko
(PH! kedvence)

Én is inkább Ubuntut, nekem valahogy mindig 'egyszerűbb' volt a .deb-es út. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnám ki ezt is :)
Egyébként a Munkaasztaloknak mi értelme van? Sose jöttem még rá, nekem nagyjából ugyanazt jelenti mintha alt+tab-al váltanék programot, csak macerásabb... :B

[ Szerkesztve ]

(#9) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Na meg a Fedora egy teszt.
Az átlag ember inkább használ egy LTS-t, vagy Linux Mint-et, esetleg CentOs-t.

(#10) colomb2: De legalább stabil. Ha nem lennék ilyen kényelmes akkor CentOs használnék. De mivel lusta vagyok ezért napi használatra 16.04 Gnome, kockulni meg Win10.

(#8) zseko: egyén függő. Én úgy szeretem hogy asztalonként max 2 alkalmazás van. Gnome-ban meg dinamikusan növekszik az asztalszám.

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. :) / Gnome 3

(#10) colomb2 válasza Klaus Duran (#9) üzenetére


colomb2
(PH! addikt)
LOGOUT blog

LTS nevu distrot nem ismerek. :P
CentOS, atlag ember szerintem nem hasznalja, nem is arra van kitalalva. ;)

(#8) zseko: Nagyon hasznos, nem veletlen hoztak be power userek keresere win10-be is. :) Nekem van allado 5 db, es dinamiksan melle meg 5 amit hasznalok.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#11) sh4d0w válasza zseko (#8) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Pl. ha sok teljes kepernyos alkalmazast kell hasznalnod, akkor az egyiket az egyik workspace-re teszed, a masikat a masodikra es igy tovabb, aztan csak jobbra balra valtogatsz. Volt olyan munkam, ahol jo lett volna, ha a Windows tud ilyet.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#12) ztsoft


ztsoft
(senior tag)

Úgy látom, eljött az ideje, hogy újra megnézzem magamnak a Fedora-t. Régebben volt már egy rövidebb ismerkedésünk, de győzött az Arch Linux. :D

Jó lett a cikk! :R Megpróbáltam egy kezdő szemével nézni, és azt kell mondanom, hogy a lényeg benne van, mármint, ami egy kezdőt érdekelhet.

Most, hogy dobták az Arch-on a 32 bites támogatást, no meg persze a KDE 4-et, így már csak teszt jelleggel van fent, más egyéb disztróval együtt.

(#8) zseko Én inkább használok több asztalt, mint az Alt+Tab-bal lépegessek körbe az alkalmazások között. Nekem így kényelmesebb (gyorsabb).

(#9) Klaus Duran Lustaság? No igen, Kubuntu 14.04-gyel lehet rá mondani (már kezdem unni a hülyeségeit, hiányzik a kihívás. Tudom van rá rengeteg módszer, csak az a lustaság ne lenne, meg a hardverem kicsit erősebb lenne). Kockulásra egyértelműen Arch Linux, tudom, játékra célzol, mivel én nem játszok, így a Windows nálam kilőve, elég akkor látnom, mikor elkerülhetetlen).

Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

(#13) sh4d0w válasza ztsoft (#12) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Erdekes latni, hogy mennyire kulonbozo allaspontok vezetnek ugyanoda: engem mar pont nem a kihivas vezerel, hanem az, hogy ne kelljen megallas nelkul basztatni a rendszert, ne akarjon okosabb lenni nalam, tegye, amit mondok, egyebkent meg kussoljon el a sarokban. Ami automatizmusra szuksegem van, majd beallitom magamnak es slussz.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#14) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

na végre. :R

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#15) Vladi válasza Klaus Duran (#9) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Tehát a fedora az átlagon felülieknek való. :P

Én meg baromi kényelmes vagoyk ,ezért használok centost. ;)

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#16) emvy válasza Klaus Duran (#9) üzenetére


emvy
(PH! nagyúr)

A Fedora QA-ja szerintem jobb mindegyiknel.

while (!sleep) sheep++;

(#17) mbalint987


mbalint987
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Hiánypótló, köszönjük! :R

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#18) ztsoft válasza sh4d0w (#13) üzenetére


ztsoft
(senior tag)

Csak egy pár gondolat, ahogy én látom a mostani "lustáknak" disztrókat.

ne akarjon okosabb lenni nalam
Igen, ezt én is utálom, pl.: pendrive automatikus csatolása (miből gondolja, hogy pont a tartalma érdekel?), vagy a frissítéseknél nem követhetem nyomon, hogy mi zajlik a háttérben (ezért is szerettem bele az Arch Linux-ba).

Az automatizmust lehet a fejlődésre, vagy az elkényelmesedésre is fogni, maradva a fenti példánál, régen még kézzel kellett csatolni a meghajtót, most már automatikus, rosszabb esetben egy klikk.

Az a baj, hogy nálam egyfajta kettősség van, igénylem a "csili-vili" dolgokat (pl.: KDE), de látni akarom, hogy mi történik a háttérben. Meg szeretem a szám íze szerint testre szabni a rendszert, akár még ha az kell, az alkalmazásokba is belemászni. Az asztali környezetekben nálam már határeset az XFCE, a tiling (tudom, ablakkezelő) az már teljesen idegen világ, nem tudnám megszokni.

Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

(#19) Klaus Duran válasza Vladi (#15) üzenetére


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

No, csak nerd. ;]
Átlag olyan mint én. feltelíti és max 10-20 perc belakás után tökéletesen használja. És nem veri szét a keyboardot az idegtől mint én windows használat közben. :B

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. :) / Gnome 3

(#20) zseko válasza sh4d0w (#11) üzenetére


zseko
(PH! kedvence)

Oké, ezt értem, csak azt nem, hogy ez mitől jobb :) Alt+tab-al is ugyanúgy tudok lépegetni az alkalmazások között, bár lehet pár gombnyomással több. Abszolút nem kötözködésből, tényleg érdekel :K Próbáltam már évekkel ezelőtt is, akkor sem értettem. Igaz nem vagyok poweruser, csak szimpla :) Eddig egy dologra jutott eszembe miért jó, hogy a pasziánsz másik felületen van, így ha jönne a főnök akkor gyorsan átváltani, és nem látná a tálcán az alkalmazások között :D
Hmm, ezen még agyalnom kell akkor, bár lehet, hogy az én felhasználási szokásaimhoz valószínűleg felesleges.

(#21) colomb2 válasza zseko (#20) üzenetére


colomb2
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Pont irtal egy jo alkalmazast ra. :DDD
Amugy szetvalaszthatsz kulonbozo folyamatokat is, pl: 1. bongeszo(k), 2. terminal(ok), stb, vagy mas elgondolas menten: 1. munkahoz kotheto alkalmazasok, 2. szorakozas, stb.

Vigyázat, csalok!

(#22) Tamás88 válasza ztsoft (#18) üzenetére


Tamás88
(őstag)
LOGOUT blog

"Az automatizmust lehet a fejlődésre, vagy az elkényelmesedésre is fogni, maradva a fenti példánál, régen még kézzel kellett csatolni a meghajtót, most már automatikus, rosszabb esetben egy klikk."

Na nálam az Ubuntunál úgy volt, hogy valóban megjelent a merevlemez meghajtó, de csak akkor lehetett benne matatni, ha ténylegesen bele mentél (pl. Nautilussal), vagyis ekkor történt meg igazából a csatolás. No ezt úgy oldottam meg, hogy a lemez beállításoknál kivettem az automatikus csatolást, majd beállítottam, hogy rendszer indítás után mindig csatolja be. Na azóta nem kell vele bohóckodni, hanem rögtön már lehet matatni is. Ez főleg zene lejátszóknál hasznos (pl. MOC).

(#23) ztsoft válasza Tamás88 (#22) üzenetére


ztsoft
(senior tag)

Már nem tudom pontosan, hogy melyik asztalkezelőben van automatikusra állíva a csatolás (egyből új ablakban nyitja meg a fájlkezelő), így hülyeséget meg nem akarok írni, de van ilyen.

Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

(#24) cigam válasza Lacc (#3) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

Köszi!

és Kendek
Lett volna, ill van még tovább is, de az még nincs kidolgozva, ill. nem akartam lemenni termináli "mélységekig", már ez is tartalmaz pár buktatót.

Egy szójáték lett volna : Ne legyünk vaskalaposak, adjunk egy esélyt a kalapos linux-nak. De lebeszéltek. Gondoltam hogy megemlítem, hogy Linus is ezt használja, de ez annyira sablonos lett volna, mint amikor a reklámokban megjelenik egy celeb, hogy ő is ezt használja. Ez inkább csak érdekes tény.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#25) netpeti98 válasza cigam (#24) üzenetére


netpeti98
(PH! kedvence)

Én is akartam a dnf-et említeni, de így már érthető.
Amúgy jó kis cikk lett. Az utóbbi 1-2 hétben én is kísérletezek a Fedorával, a 26-os verzió megjelentése óta. :)

(#26) cigam válasza zseko (#8) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

arról már nincs szó benne, hogy mégis miért lenne jó ez a rendszer bárkinek is

A marketing nem az én asztalom. De ki már eljut odáig, hogy a Windows helyett keres alternatívát, annak ez jó mankó lehet. Hogy mit kezd vele az nagyon egyén függő. Ezért is emeltem ki a cikk elején a Labs-t. Hiszen talán csak a Fedora esetében van az, hogy az alap disztró része a tematikus kipróbálható programválaszték.
Más disztrókban csak az ablakkezelők küzül válogathatsz, de itt kipróbálhatod a live rendszeren, hogy milyenek a grafikus, kiadványszerkesztő, csillagászati,... programok

Hiába megyek bele, hogy egy irodában milyen jól helyt tud álni az Evolution levelező, és a LibreOffice, ez pont nem érdekli egy játékost, aki a steam-re vágyik, vagy egy lemezlovast akit a mixxx jobban érdekel. A gép használatának lehetőségei határtalanok, nem lehet egy általános receptet megadni, ami mindenkinek segít.

Tervbe van a yumex csomagkezelő, a windows-os fájlmegosztás, stb... de ezekre még aludni kell párat, és nem megy túl jól a tollforgatás....
Spoiler: Egy kezdőket segítő kiegészítés is készülőben van.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#27) sh4d0w válasza ztsoft (#18) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Nekem speciel az USB-s meghajtok auto mountolasaval nincs bajom, tobbszor kell a tartalma, minthogy formazni akarjam.

Ellenben nem akarom, hogy a frissiteseket automatikusan kezelje (a la Windows), nem akarom, hogy a drivereket automatikusan kezelje (a la Windows), nem akarom, hogy automatikusan barmit is elinditson, ha uj adathordozot eszlel (a la Windows).

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#28) ztsoft válasza sh4d0w (#27) üzenetére


ztsoft
(senior tag)

Ebből is látszik, hogy nem vagyunk egyformák, másak az elvárásaink. Jó is ez így. Nincs is ezzel különösebb gondom addig, míg ez beállítható (akár terminál [konsole :)] használatával).
Nekem az esetek többségében a pendrive egy disztró kiírásához kell (dd), a maradék esetben megvagyok az egy klikk módszerrel.

A többivel tökéletesen egyetértek.

Ha már szóba került a Windows, egy dolgot soha nem tudok megérteni, miért kell egy ~100 MB-os frissítéssel fél óráig kínlódni (120 Mbps internet), még a letöltés is tíz percig tartott. Állítólag a frissítéseknek a legkisebb a prioritása, hogy ne zavarja a gép működését, ok, ez eddig tiszta, de egy olyan esetben, mikor semmi más nem megy a gépen, csak ezt várom, hogy végezzen, akkor is így megy. Ez az egyik ok, amiért soha nem akarok visszatérni a Windows-ra. Vagy lehet, már túlságosan hozzászoktam a jóhoz? :U

(#19) Klaus Duran Nem a hardvert kell bántani, annál inkább a szoftver fejlesztőket! ;] Remélem, a múlt héten csuklottak rendesen, mind sorba, a kicsiktől kezdve a fő góréig! :D

Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

(#29) Dhampir válasza sh4d0w (#13) üzenetére


Dhampir
(PH! félisten)

+1 :D

A bánya nem póninak való hely.

(#30) mbalint987 válasza sh4d0w (#27) üzenetére


mbalint987
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Windows 8.1-et használók, talán ez az utolsó Windows, ami azt és csak azt csinálja, amit én mondok neki. Ha frissítés van, szól, hogy "hahó, van frissítés, ha van időd, nézd át és adj engedélyt a letöltésre". Ha új adathordozót helyezek be, akkor szól, hogy "automatikus programot tudok indítani, tegyem meg?". Ha az Interneten talál egy új illesztőprogramot a hardverhez, akkor pedig szól, hogy "van frissebb illesztőprogram, akarod-e hogy telepítsük?".

A Windows 10 ebből a szempontból katasztrófa: majd ő mindent jobban tud, majd ő beállít mindent, a felhasználó meg maradjon csendben, úgysem ért hozzá.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#31) King Unique válasza mbalint987 (#30) üzenetére


King Unique
(PH! félisten)

Azt ki ne hagyd, hogy akkor szól, ha úgy van beállítva! Alapértelmezetten nyilván automatikus letöltés és telepítés van ott is. Az előbbi pedig akár az újnál is megoldható pl. ez alapján. Ahogyan az automatikus drivertelepítésre is vannak megoldások (pl.). Az automatikus lejátszás meg megint beállítható és eleve választani lehet több opció közül mindegyiknél.

[ Szerkesztve ]

(#32) VIC20 válasza King Unique (#31) üzenetére


VIC20
(őstag)

A mókolásos megoldás nem ér! (Egyébként meg jön egy újabb frissítés, aztán fuccs a beállításaidnak...)

(#33) King Unique válasza VIC20 (#32) üzenetére


King Unique
(PH! félisten)

De, mert a beépített rendszereszközök használatát nem feltétlen nevezném annak és a lényeg, hogy megoldható! Már akinek szüksége van rá, meg ott van mellette azon a platformon mindennapi használatra még másik 2 desktop rendszer is. Egy szimpla frissítés meg nem fogja csak úgy átállítani, egy build upgrade (halasztható) már esetleg, ami lényegében egy új OS.

[ Szerkesztve ]

(#34) kovgab


kovgab
(fanatikus tag)

Jó cikk, ki is próbálnám, de mióta Majaro van a gépen megérkezett ember lettem :DD

Ká Úr

(#35) nyisziati válasza mbalint987 (#30) üzenetére


nyisziati
(őstag)

"A Windows 10 ebből a szempontból katasztrófa: majd ő mindent jobban tud, majd ő beállít mindent, a felhasználó meg maradjon csendben, úgysem ért hozzá."
És sajnos kb. 90%-ban igaza is van.

(#36) hcl


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Jó leírás lett :) Nemrég kellett Fedora LiveCD-t használnom, nem rossz, de nem kifejezetten tetszik - ez már az én bajom. Kicsit talán egységesebb az Ubuntuknál.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#37) wertigo1984


wertigo1984
(PH! addikt)

Teljesen off de altalanos iskolai fizika tanarnom vezetekneve is Fedora. Gyerekkent de szerelmes voltam bele... :))

(((d(^_~)b))) "Milyen kegyes is az élet, ha az embernek megfelelő helyen vannak barátai."

(#38) VIC20 válasza King Unique (#33) üzenetére


VIC20
(őstag)

,,De, mert a beépített rendszereszközök használatát nem feltétlen nevezném annak és a lényeg, hogy megoldható!"

Hát, ez a mennyiségi változások mikor csapnak át minőségi változásba esetkör. Egy példa a (számítástechnikai) régmúltból: A Debug.exe vitathatatlanul beépített rendszereszköz. A WIN.COM pár bájtját átírva vele elérhető, hogy a Windows 95 úgy viselkedjen, mint az elődei: DOS-ba bootol a gép, win-re elindul, aztán kilépésnél DOS promptba lép vissza. Mókolás? Szerintem igen.

(#41) Dhampir válasza Dhampir (#29) üzenetére


Dhampir
(PH! félisten)

Visszavonom. :-(

A bánya nem póninak való hely.

(#42) zseko


zseko
(PH! kedvence)

Na, leszedtem a live változatot és kipróbáltam - volna, ha működne. Úgy látszik, hogy az olyan ~7 éves hardver amin egy win10 röhögve megy problémák nélkül, már nem elég a a linuxnak.

(#43) cigam válasza zseko (#42) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

Ez nem így van. Nálam egy Dell D630-on fut, ami 2007-ben debütált.
Milyen gép? Mi nem működik? Az ISO-t leellenőrizted, mivel/hogyan írtad ki?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#47) zseko válasza cigam (#43) üzenetére


zseko
(PH! kedvence)

A konfig az adatlapomon van. Persze, tudom, hogy nem teljesen így van azért. Egy időben én is csak linuxot használtam, két évig, egész pontosan a 9.04-es Ubuntut. Az volt a legjobb rendszer erre a gépre. Az integrált alaplapi vga-val nagyon pöpecül ment, egészen addig, amíg nem vettem külön vga-t... :) Azóta mindegy melyik linuxot nézem, a win mindig jobb, sőt, a linuxok inkább lassultak is. Mindig van egy külön 750-es hdd-m amin csak linux van, most is van, de a vga-t nem fogom ki-be rakosgatni azért, hogy mikor-melyiket indítanám.
Egyáltalán nem vagyok a linux ellen, imádtam használni, ha nem játszanák akkor nem vettem volna vga-t sem, és valószínűleg azóta is azt használnék. De, ezen a gépen, ezzel a konfiggal, az én hozzá(nem)értésemmel :), jobban, és kevesebb macerával megy a win10, mint a mostani linuxok.
Egyébként annyi, hogy beakad, nem tölt, percekig kell várakozni mire egy-egy ikonra rákattintva megnyit valamit. Az unetbootin-al írtam ki pendrive-ra.

(#48) Tamás88 válasza zseko (#47) üzenetére


Tamás88
(őstag)
LOGOUT blog

Ki mondta, hogy rakosgatni kell? Elég ha biosban beállítod, hogy melyik kártyával működjön. (meg esetleg máshova kell dugni a kábelt)

(#49) zseko válasza Tamás88 (#48) üzenetére


zseko
(PH! kedvence)

Szóval akkor nem csak a boot sorrendet kell minden linux/windows váltásnál kiválasztani*, hanem még a bios-ban is kapcsolgassam át mindig, hogy éppen az alaplapit vagy a pcie-t használja**, és még ezen kívül minden egyes esetben még másszak is be az asztal alá, hogy a kábelt is átdugjam***. Teljesen ésszerű :DDD Vagy én értem félre mire gondolsz.

*persze boot menüben, nem belépve a biosba
**úgy tudom, csak a vga boot sorrendjét tudom megváltoztatni, melyikkel kezdje, legalábbis nem találtam konkrét utalást a másik tiltására.
***ha átdugom a kábelt, később win alatt mindig visszadugjam? vagy az integrálton keresztül 'átjön' az erősebb kártya ereje mikor játszanék? vagy hogy?

Most turkáltam kicsit a biosban, a monitoromon meg van mindkét fajta csatlakozó, majd ha időm lesz bemászok az asztal alá bedugni a másik monitor kábelt, meg visszadugni a linuxos hdd-t, és kipróbálom. Örülnék ha megoldható lenne, bár nem tudom még hogy lesz rávehető a linux, hogy csak az integráltat használja, a másikat meg hagyja figyelmen kívül.

(#50) cigam válasza zseko (#49) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

Teljesen félreértetted. Ahogy a boot sorrendet sem kell a BIOS-ban piszkáni (ahogy írtad, arra ott a grub menü), csak a telepítés erejéig használd csak az egyik (alaplapi) VGA-t. Aztán ha fent a rendszer felteszed a másikhoz való ATI/NVIDIA driver-t.

Nem automatizmus egy nvidia driver telepítes.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.