- Ingyen kellene, de tegnapra
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
- Mindent a StreamSharkról!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Jó írás, várom a folytatást.
Más: nem akarja valaki feléleszteni
a hifiezt a topikot?[ Szerkesztve ]
Vissza kell vinnem pár kazettát.
-
rukh
senior tag
Remek, kösz
Üdv mindenkinek, Rukh
-
ABee
tag
Hiánypótló és mélyen szántó cikk. Gratula hozzá!
-
törölt tag
Mondjuk könyen lehet, hogy bőven a hallható tartomány felett gerjed vhol. Átlagos fülessel ezt nem tudtam megítélni, szkópot meg sosem látott a panel.
Igazából csak kiváncsi voltam, hogy (nagyon) kommersz fülessel van-e különbség egy normál, szellős, thro' felépítés és egy nagyon zanzásított SMD közt, de gyakorlatilag semmi. ( ehhez nyilván hulladék volt a monitorozó eszköz.... Pedig az SMD-s kivitelen panasonic kondik, meg susumu ellenállatok vannak. Egy szó mint száz, kell egy jó fejes is hamarosan)
Most nincs előttem a terv, de szinte biztos, hogy a clearance nem éri el a 30mil-t. Gyanta szvsz nem nagyon maradt, IPA elég jól lepucolja a maradványokat."A kimenetet meg csatold el a vezetéktől egy ferrit bead-del"[/I]
Mármint az OPA kimenete egy soros ferrite bead-en keresztül menjen a terhelésre, ami egyből a visszacsatoló e.állás után van?(OFF)(I)
"és azok érzékenyek rá, ha az invertáló bemenet kapacitíve csatolódik valamihez"(/I)(/OFF)
Valszeg itt van a kutya elásva, mert erre biztos emlékeznék, hogy figyeltem-e rá.
(Nyák: ha van kedved meg időd, átküldeném a nyáktervet, hogy látsz-e rajta kardinális marhaságot.)[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz #22145024 #41 üzenetére
Szerintem amúgy gerjed a TPA6120-ad, ha hűtve is melegszik. Könnyen gerjed, mert gyors, ráadásul áramvisszacsatolt, és azok érzékenyek rá, ha az invertáló bemenet kapacitíve csatolódik valamihez. Én is megnöveltem a visszacsatolóellenállások körül a ground plane távolságát 30 mil-re, és az ellenállások forrpadjeinek távolságát is. Illetve lekapartam a forrasztásból visszamaradt gyantát az adott láb és ellenállások körül.
A kimenetet meg csatold el a vezetéktől egy ferrit bead-del, közel az erősítőhöz, de a visszacsatolóhurkon kívül! Min. 1A-es legyen, nehogy kimozduljon a lineáris tartományából és így torzítson, mert azt nem szedi ki a hurok!Köszi Pityu, Totya!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz #22145024 #41 üzenetére
Nm! Végre van időm írni...
Nem melegszik, még 24V-os adapterről sem, elemről meg pláne. Ha tartósan tudd érinteni, az nem számít melegnek amúgy. Ez 2x1W-ra is képes +-12V-ról 25 ohmra, annyira meg csak nem terheled...
Köszi a tippet, meg fogom nézni. Hordozhatóban az RCA ugye nem játszik most. És amúgy sem ad jobb csatornaszeparációt, ahogyan majd lesz róla szó. Amúgy forrásoldalon is összekötik az RCA két kábelének földjét.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
WOW, akkor várok még a PCB gyártással!
Lassan kezdem érteni ezt a szűrős dolgot. Köszi mégegyszer nemcsak a cikkért, hanem a kommentekért is!
A fotón látottakra reagálva:
Nálad nem melegszik túlzottan a TPA ilyen kis rézfelületen? Nem mintha az enyém ki akarna gyulladni, de kb 3x ekkora felületen is elég forró (ha jól emlékszem +/-15V-on eszik üresjáratban tápáganként 30mA-t)
Nem ad jobb csatornaelválasztást a bemeneten 2db RCA, mint az egybenőtt JACK alljzat?
(SMD.hu-ban egyébként régebben árultak jó minőségű 3.5 jack aljzatot, az nem gyötörte meg a dugót) -
bkercso
nagyúr
válasz #16939776 #35 üzenetére
AZ a gond ezzel a kapcsolással, hogy a TPA6120 nincs a bemenőkör visszacsatolóhurkán belül. Ugyan csak sugallva van a cikkben, kimondva nincs, de az az igazi, ha az OPA (esetedben a diszkrét differősítő) kiszedi a végfok torzítását. A vázolt kapcsolásodban szerintem szintén várható hasonló "kötelező" hangzás, mint amit aszimmetrikus kapcsolásában tapasztaltam a 6120-nak.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz #22145024 #25 üzenetére
Nem csak táp szempontjából tárgyalom majd a NYÁK-topológiát. Valami hasonlóról lesz szó, mint a guard.
Igazából nem tudom, hogy van-e értelme hülyére tuningolni egy relatíve szerény képességű TPA6120-at mindenféle speckó dologgal.
Nagyon is van! Én OPA627 hurkában használom kompoziterősítőként, és 2. legjobb erősítőm (balra). Közvetlen a powerpad leforrasztása mellett balra láthatsz egy 2,2u-s 0805 X7R kondit, ami a TPA két tápsíne között csücsül, nagyon fontos odatenni! Innen megy tovább a táp az egyik ágban egy RC-szűrőre, amit szintén láthatsz: 0805 22ohm + 47u; másik ágban meg alul van egy cap-multiplier. Ez a két szűrő sorba van kötve.De 4. cikkemben tervezek majd ismertetni egy hasonló, furatszerelt, könnyen megépíthető és kiváló hangú (saját mércémmel) erősítőt...
Eperkutyus: Jó dolgok vannak a DIYAudio-n, csak szinte mindenki süket, sajna. Megkérdezi valaki, van-e tapasztalat valaminek a hangjáról, mire mindenki a műszaki paraméterek alapján kezd találgatásba. Építenek valamit, aztán megmérik, de "a hangját nem tudom megítélni...". Van néhány figura, akik hallanak, őket érdemes megismerni.
Duracellm... #35: Ez a "szimaszim"-nek is nevezett differősítőtopológia a kedvencem! A legjobb IC OPÁ-k is ilyennel szereltek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #22145024 #37 üzenetére
Egyszer össze van kötve a RVCC- és LVCC-, ide van bekötve a LDO előtti puffer-kondenzátor "-" lába, és a LDO feszültségosztójának az alsó tagja. Ez a GND
Másodszor össze van kötve a RVCC+ és LVCC+ a LDO szabályzott kimenetével, az LOD feszültségosztójának felső tagja, valamint a LDO "remote-sens" bemenete. Ez a TPA-ic +UT-jaÉs ezen a két pont közé a kötelező hidegítő kondenzátorok vannak kötve.
Maga az erősítő kapcsolás "full-Bridge" vagy a H-híd megoldásra épül mint a dc-dc konverterekben vagy d-class erősítőkben szokás.
-
törölt tag
ezigen! vegre megint vmi igazan szakmai. koszonjuk. a tobbi tervezett irassal egyutt komplett kicsi irodalom lesz
-
törölt tag
Nem tudom, ismeritek-e a DIY Audio-t, jó kis aranybánya fórum.. [link]
-
törölt tag
válasz #22145024 #29 üzenetére
Inkább megrajzolom
Elég neki 1x10-30V, erre elég az 1db LDO és egy oldalra 1db TPA 6120.
A 2 bemenetet szimmetrikus jellel hajtva lehet még hozni: saját-zaj, tápzajelnyomás, áthallás.
A kimeneten a GND-n futó áramokat kikerülve még egyel kevesebb a probléma.
Jó, OPA-val egyszerűbb a bemenet, de ha drága LDO-ra van igény hozzá, akkor ez a pár diszkrét alkatrész már nem lehet olyan rémisztőAzért kíváncsi lennék Bkercso véleményére, ha erre jár.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #16939776 #27 üzenetére
"Azon a "szinten" már TPA-t megpróbálnám egy tápfeszről egy, egy-egy lod-al. Balanced meghajtva"
Erről adnál vmi linket? Ezt így nem vágom.
( A LOD gondolom LDO-t jelent)Igazából nem tudom, hogy van-e értelme hülyére tuningolni egy relatíve szerény képességű TPA6120-at mindenféle speckó dologgal. A bemenetet mindenképp, legalább az elején ne herkenjen már le a jel.
A "szerényet" természetesen a csúcskategóriához mérten gondolom, nem a temérdek konzumer szeméthez viszonyítva. (aka: guilding a lily...)
A cikk által hivatkozott szűrő szerintem pont passzol egy ilyen IC-s HPA megoldáshoz. De persze azért továbbra is kiváncsi vagyok a fenti linkre -
törölt tag
Kíváncsiságból elolvastam, mert fater villanyosmérnök, építgetni is szeret, továbbküldtem neki.
De kezdem kb. érteni, milyen a barátnőm számára az a "kínai", amit én beszélek néha kockanyelven mondjuk IT-s haverokkal.
-
törölt tag
válasz #22145024 #25 üzenetére
Úgy már megérheti.
Azon a "szinten" már TPA-t megpróbálnám egy tápfeszről egy, egy-egy lod-al. Balanced meghajtva, földfüggetlen kimenetekkel, bemeneten meg inkább valami kevés alkatrészből álló diszkrét kapcsolás: pl ennek a line-stage-e(15. old.) csak a zéneres áramgenerátor helyett(Q313,D301,R315) fix áramú diódával, és értelem szerűen a hangszínt ártalmatlanná téve.
Azután nem halálra keresni magad vele
esetleg csak bkercso által felvázolt szűrővel elválasztva. az egy igen nagy találmány, HF nehezen megy át rajta, nem úgy mint az ehhez képest lassú LOD-okon
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Értem!
A PCB-s résznél esetleg a guard trace/ring dolgokra is kitérsz? Vagy ez már nagyon messze vezetne és amúgy sem sok köze van a tápvonalak tökéletlenségéből fakadó hibáknak?Duracellm...:
jelentős plusz ktsg, de eléggé betonbiztos megoldásnak tűnik. (mondjuk egy 6120-as fülesvégfok esetén a fő tápvonal mehetne TPS7A47xx-ről, az OPA meg egy plusz 50-100mA körüli, wgyéb low noise LDO--ról, esetleg csak bkercso által felvázolt szűrővel elválasztva.) -
törölt tag
-
bkercso
nagyúr
válasz #16939776 #21 üzenetére
a külön táp trafója jótékonyan szórhatja a csillagpontot
Ezt hogy érted? Szórni hurkot lehet, és leginkább akkor szór egy trafó, ha a félteljesítménynél jobban hajtjuk.
Az LDO-t amúgy ugyan úgy tehetjük a két féltáp közé, mint a bemutatott szűrést, és akkor nincs GND-probléma (ami valóban problémát tud okozni!).kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
válasz #22145024 #13 üzenetére
jelentős plusz költség és odafigyelést igényel kiépíteni, úgy hogy pozitív legyen a hatása.
Akkor van értelme, ha elég alacsony a LOD zaja, és a földelésen keresztül nem tud hozzá eljutni semmilyen zavar jel. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy potenciálfüggetlen helyi táplálást ildomos ilyenkor kiépíteni, és ennek a GND-jét összekötni a csillagponttal, amin így a szabályzók árama/zaja nem, csak a jeláram folyik át.
És még így sem biztos, hogy segítünk a kapcsoláson a plusz alkatrészezek beépítésével, ha nem ez a fokozat volt a szűk keresztmetszet, és mondjuk a külön táp trafója jótékonyan szórhatja a csillagpontot, vagy a betervezett pufferkondenzátor mikrofóniás lehet idővel. -
Wasquez
senior tag
Ezt az áramkört egy meglévő kétutas vagy graetz pufferkondis kapcsolás és az erősítő közé lehet beiktatni?
PC
-
bkercso
nagyúr
válasz #22145024 #13 üzenetére
Megint csak tippelni tudom a választ, de azt gondolom, hogy hoz a konyhára, mert az LDO zaja független a zenétől. De én cap-multipliert szoktam oda tenni, esetleg többet.
Ennek a tápvezetésnek nem ez az értelme szerintem, hanem az, hogy a tápkör induktivitása így kicsi, mert kicsi a hurokterület. Ehhez persze az is kell, hogy a kimenetet és a hangszóróföldet is a tápvezetékek mentén húzzuk.
olbaidhun: Hasonló témájú olvasnivalónak ajánlom a nagy gyártók (Analog Devices, Linear Technology, Texas Instruments, National Semiconductor) design note-jait és application note-jait. Illetve a nagyfrekis és nagyáramú (leginkább audio- és video opamp és -buffer) IC-k adatlapját.
Illetve Walt Jung blogját, meg Nelson Pass-ét, és írásaikat, könyveiket.Köszi mindenkinek, aki értékeli!
[ Szerkesztve ]
-
Béééla
őstag
Még nem értem a végére, de már most viszketett a tenyerem, hogy köszönetet mondjak a cikkért!
A "Fejeserősítő prototíusok olcsón" pedig erősen témába vágBélabá
-
Aucor
senior tag
Fú, ez nagyon jó lett! El is mentem, ennek biztosan hasznát fogom venni még. Köszi a cikket!
-
olbaidhun
őstag
Nagyon szeretem a hasonló szakmai mélységű cikkeket. Köszönjük az írást. Tudnátok esetleg pár linket dobni kezdőknek a belépőnek számító alapokról?
Szeretném fejleszteni a műszerész ismereteimet.
[ Szerkesztve ]
7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/
-
törölt tag
Értem, és köszi!
Az OPA részhez ha teszünk külön LDO-t ( a Buffer tápvonaláról hozva ), akkor többet ront az LDO által bevitt saját zaj a legérzékenyebb fokozatnál, mint amennyit szűr egyéb frekiken?Várom a PCB-s részt is!
Valamelyik fórumon olvastam, hogy sokat jelent, ha nem a PCB két szélén van vezetve a +/- táp, hanem lehetőleg közvetlenül egymás mellet, mert így "nem fogja közre, nem teríti be" az egész elektronikát egy adott el.m. mezővel, hanem nagyrészt kisöntölik egymást. Persze ezt 2 rétegen elég nehéz kivitelezni, de ma már elég olcsó a négy réteg is. Ennek lehet gyakorlati jelentősége, vagy nem hoz hallható változást? -
bkercso
nagyúr
Annyival egészíteném ki, hogy az OPA sávszélességét ugye korlátozni szoktuk egy kis (5-100pF) visszacsatolókondival. Ezt én közvetlen a foglalat lábaira szoktam forrasztani, SMD-ben. Továbbá a gyors és ezért gerjedékeny OPÁ-k be- és kimeneti lábaihoz közel tegyük az ellenállásokat, cm-nél ne távolabb!
binatone:
[ Szerkesztve ]
-
binatone
tag
Nagyon köszönöm, mentve a könyvjelzőkhöz.
-
bkercso
nagyúr
Köszönöm!
Nagyfrekin számolni kell vele, de a válasz függ a küldő- és fogadó oldal impedanciájától is. Tapasztalatom szerint furatszerelt erősítők is tudnak kiválóan szólni, nem feltétel az SMD. OPA-buffer táv =3cm esetén is ugyan olyan jól szólt, mint harmad akkora távolság mellett.
A differenciálerősítő viszont kicsi legyen, hogy a tápot jól lehessen hidegíteni!NYÁK-topológiáról egyébként nemsokára tervezek még írni.
Duracellm...: Így igaz! Érdekes pl., hogy az SMD kerámiakondik impedanciaminimumának helye (frekvenciatengelyen) a mérettől jobban függ, mint a kapacitástól.
A stabok esetében elsősorban LDO-knál probléma a kis kondiimp., de azokból is van, ami ezt jól bírja. A felhasznált IC-k adatlapját mindenképp érdemes elolvasni![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nagyon fontos ami itt le van írva, rengeteg időt megtakarítható vele ha fejleszt az ember.
Ami még fontos, hogy törekedni kell arra hogy, a műveleti erősítők teljes sávszélességében egyenletes legyen a táp impedanciája, azon kívülre essen a kapacitások rezonancia pontjai.
Másrészt a stabok nagy része nem szereti direktben(<0.1Ohm Trace) a low esr kondikat...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nagyon jó cikk, gratula!
A hosszú vezetékek okozta induktivitás mennyit nyom a latba a végső hangzás tekintetében? (hallgatva, nem mérve) Van értelme az elkók kivételével mindent SMD-re tervezni? Vagy egy jól összerakott thro' felépítéshez képest már nem hoz érdeni javulást, cserébe jóval drágább? -
bkercso
nagyúr
válasz Blindmouse #6 üzenetére
Próbáltam rövidre fogni és gyakorlatiasan segíteni. Igazad van abban, hogy a PSRR létezik. Fontosság szerint szerintem sokkal fontosabb, mit hallasz, vagyis hogy a különböző tápzajok hogyan hatnak az OPA (akár IC) hangjára. A zene ütemével összefüggő zajok pl. kifejezetten nem jól. (Az OPA2132 meg elemről sem szól jól, kicsi a felbontása. A kedvenc OPA627-eimet pedig majdnem elástam előszörre, mert nem voltak elszűrve a végfoktól! Kifejezetten untam őket. )
, hogy elolvastátok!
[ Szerkesztve ]
-
Blindmouse
senior tag
Sokkal több képre lenne szükség benne. Ja és semmit nem írtál a PSRR-ről, ami IC-k táplálása esetén a leges-leges-leges-legalapvetőbb kérdés, sokkal jobban minthogy miről táplálod, vagy hogyan szűröd. PL egy OPA2132-nek (csak példa, mert népszerű) 110 dB PSRR-ja van 100 Hz-ig, így ha beleküldesz akár 10mV 50 Hz-es brummogó macit, akkor csak 31 nanovolt jön ki belőle.
3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
ƬΛЯΛ
senior tag
Baromi sokat segítettél a tápzajjal kapcsolatban Köszönöm!
vapebook.hu - őszinte ecigi tesztek, vaperektől vapereknek
-
csasaKKP
senior tag
Basszus, ezt s cikket május végén, vizsgaidőszak előtt kellett volna megírni!
Nagy respect az írásért, nagyon hasznos, és rendkívül hiánypótló! Kimondottan örülök, hogy ilyen részletesen foglalkoztál a tápellátással és és gyakorlati példát is hoztál. Várom a következő részt, ne hagyd abba.
[ Szerkesztve ]
"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"
-
f(x)=exp(x)
őstag
Nagyon jó...
-
titán
Nagyon jó
végre valaki, aki cikket ír a tápellátásról. Ez a vesszőparipám
evDirect villanyautós töltőhálózat
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 8/128GB Szinte új. Kétkártyás,Dobozos,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB 100% Akku. Megkímélt,Kártyafüggetlen,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB 94% Akku Megkímélt,Kártyafüggetlen,Dobozos,Tartozékaival. 1 év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Újszerű,Kétkártyás,Dobozos,Tartozékaival. 1év Garanciával!
- Lenovo Thinkpad X270, 12,5"HD, I5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10/11, 27% áfás számla, 1 év g