Hirdetés

2019. október 24., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lenox


lenox
(addikt)

Mire kell amugy az ennyire gyors bootdisk? Mert azt ertem, hogy amugy hasznos, ha van gyors disk, de nem eleg sima ssd-rol bebootolni, es sima diskkent hasznalni a szupergyors ssd-t?

(#2) távcsőves


távcsőves
(senior tag)

Most ez milyen hír volt? Van, de mégsem. És még dátum sincs hozzá, egyáltalán mikor lesz ilyen, nem is hivatalos AMD megerősítés, mi az isten volt ez?

(#3) Acélfarkas válasza távcsőves (#2) üzenetére


Acélfarkas
(aktív tag)

Tájékoztató arról hogy lesz majd 1x ilyen is. Talán. :D

"Nem kérdőjeleztem meg, hogy hülyeséget mondasz!"

(#4) arabus válasza lenox (#1) üzenetére


arabus
(aktív tag)

Amire 32 szál az mire kell?

(#5) fanti


fanti
(őstag)

Széles köröket érintő, komoly hírértékű cikk......

(#6) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Teljesen nonszensz hogy "korán TDP limites" M.2-es ssd-t tennének ki nagy terhelésnek, ami igényelné hogy valamilyen raid konfigurációban fussanak. És még bootolható is legyen a raid disk.

Szerintem erre "drága" 8/16 sávot, aktív hűtést tartalmazó "kártyás" SSD sokkal alkalmasabb.

Nem lennék ezen felháborodva, simán skippelném az M.2-es megoldásokat, ha PÉNZT akarnék vele keresni, és kellene a KONZISZTENS teljesítmény. Persze Intel SSD-t vennék, "drágát" ;)

[ Szerkesztve ]

(#7) schawo


schawo
(titán)

Most nincs, később lehet, hogy lesz, de azt nem ígérjük, hogy ingyen. Lebegtetjük, hadd higgyék, aztán majd perkálnak, ha nem lesz más.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#8) leviske válasza arabus (#4) üzenetére


leviske
(veterán)

Azt is csak később engedélyezik? :Y

Komolyra fordítva a szót a cikk elég kényes témát feszeget, hiszen egyelőre nem tudjuk, hogy mennyibe fognak kerülni a X399-es alaplapok. A több PCIE és a komolyabb foglalat valószínűleg nem lesz ingyen a LGA2066 árakhoz viszonyítva sem. Magasabb árak mellett pedig már nem fekete/fehér, hogy ki, mit ad ingyen.

(#9) janos666 válasza Duracellm... (#6) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Ha RAID1 vagy RAID5/6 redundanciát szeretnél, azt nem tudod kiváltani egy szál eszközzel, csak a RAID0 váltható ki egy darab gyorsabbal a több lassabb helyett, de ott is lehet okod két lassabbat venni (pl. ha 3db 4x-es M2 lap is kijön egy 8x nagy kártya árából, és úgyis van 3db 4x slot-od a célra, sőt, akár másra kéne az attól független 16x és 8x, ami van).

Személy szerint tradicionális RAID-ből és ilyen SDD-kből legfeljebb RAID1-et használnék, a 0, 10, 5, 6 (szóval stripe alapú) szinteket hanyagolnám. De nem látom mi a baj a RAID1-el, a melegedést és sebességet sem rontja egy szál SSD-hez képest, kő egyszerű és jól jön ha az egyik eldurran.

[ Szerkesztve ]

(#10) Duracellm... válasza janos666 (#9) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

0/1 fölött szoftveres vonalon elég nagy terhelést jelenthet a CPU-ra, memóriára az IO szétosztása, a késleltetés biztosan csorbát szenved.
A 8x-os eszközön 2db 4x-es hagyományos SSD van egy PLX-el összekötve, az 2db eszköz.[link]

WS-ben én sem látom értelmét 1 szint fölé menni. Ha nagyon-nagyon optikán lehet kapcsolódni a storage szerverhez, és 1 NVMe eszköz elég ha órákként/gyakrabban van szinkron a kettő között. Elég a szerveren az Napi éles anyagot raid-elni, rendszeressen backup-olva HDD-re.

[ Szerkesztve ]

(#11) planbmokus


planbmokus
(senior tag)

Eljön a RAID DLC-k korszaka? ;]

"A megtett út mögötted van, de ha megfordulsz, hogy szemügyre vedd, már az előtted álló út lesz mögötted. És mivel mögötted van az előtted, olyan logikai ellentmondást hozol létre, mely fekete lyukat szül..." (Oravecz Coelho)

(#12) Balu77


Balu77
(senior tag)

Már megint megy a lehúzás. Nálunk speciel a tükrözés pont jól jönne. De így kénytelenek vagyunk maradni a sata felületű ssd-k tükrözésénél.
Mind az Intel, mind az Amd e téren kissé szemétkedik. Nem értem hogy miért kell 99 dodót kicsengetni egy nyamvadt bios kódért. Sajnálatos hogy nincs még több piaci versenyző, amely javíthatna a helyzeten. :(
Ami pedig a brand gépeket illeti, na ott aztán végleg megy a lehúzás egy-egy alapvető funkcióért....

izé

(#13) martin66 válasza planbmokus (#11) üzenetére


martin66
(senior tag)

lol

Gyakori kérdések és válaszok helye - Kerdezdmeg.hu | Van egy finom recepted? Töltsd fel! - Kajaneked.hu | Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#14) OkosTibi válasza planbmokus (#11) üzenetére


OkosTibi
(csendes tag)

Asszem megvan a nap beszólása.

(#15) janos666 válasza Duracellm... (#10) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Ez kicsit hozzáállás/felfogás kérdése, és én szívesen adnék itt neked igazat elvi szinten, de szerintem a konzervatívabb gondolkodásúak még véletlenül sem fogadják el ezt a viccet elméleti síkon se.

Aki nem igazán ért hozzá, az ránéz és "józan paraszt ésszel" egy kártyát lát, nem kettőt, téma lezárva, ne nézd hülyének. A másik oldalon a könyvmoly szaki, aki egy évtizede ismételgeti újra a szakzsargont és konfigurálja tankönyvi lépések szerint a tárolókat, aszerint szintén lesz egy felidézhető törvény erről, hogy "csak és csakis" legalább két külön disk ad RAID1-et (vagy bármilyen ezzel ekvivalens redundanciát).

De gyakorlati szempontból én sem adok igazat. Ha két kártyád van és az egyik elpukkan, akkor dolgozhatsz tovább degraded módban, vagy előtte frissítheted a backup-od, stb. Viszont ha egy ilyen kártya pont úgy durran el, hogy egyik felét se látja a gép, arról nem fogsz egyhamar hozzájutni az adatokhoz (még ha hosszú átfutási idővel és borsos áron meg is kaphatod az adataid), ha szorít a határidő, akkor kapkodva be kell dobni másik tárolót vagy másik gépen kell az utolsó backup-tól újrakezdeni (degraded módban se ketyeg tovább a munkaidő végéig se, hogy másnap majd szervizeléssel kezdd, ha leadtad a sürgős cuccot).

Mondtam is, hogy én sem tennék ilyet (bármi más, mint RAID1 ilyen SSD-vel), de egy ilyen zendinnyét azért nem kell félteni a sok magjával, hogy besz@rik azon, ha szét kell dobálni néhány felé az IO-t. :U
Megint offload-oljuk már kötelezően az 1% CPU használatot is, miután vettünk "tartalékba" is inkább kétszer annyi magot, mint szükséges, csak mert most viszonylag olcsó volt...

(#16) Duracellm... válasza janos666 (#15) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Ha megnézed a PCB-t 3 db biztosítékkal indul a tápköre és minden 2x van rajta, az PLX teljesen külön be tápról megy.

"józan paraszti ésszel" ez 2db diszk.

Aztán ezt is ugyan úgy felboríthatja bármi olyan, amit a külön pcb-n levő diszket is felborítja egyszerre, mondjuk a tápkörön keresztül. Aztán mindegy hogy egy PCB-n volt vagy a két legtávolabbi slotban.

[ Szerkesztve ]

(#17) Kristof93


Kristof93
(aktív tag)

En sem ertem mi a problema az nvme raid boot tamogatassal. Ezeket a gepeket nem kapcsolgatjak folyamatosan, a raid ssd a projekt fajloknak kell, nem az os-nek.

[ Szerkesztve ]

(#18) janos666 válasza Duracellm... (#16) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Nem volt szükséges kifejteni, hisz azt írtam elvben igazat adok, csak tudom, hogy 99%, aki megérti a kérdést, az nem fog (esetleg egy részük ha hagyja magát meggyőzni és rábeszéled, de nem magától, illetve sokak dogmatikusan elvetnék a témát).

Persze, ha ráesik egy meteor az épületre, azon 6-way mirror sem segít, de írtam pár valamelyest életszerű példát, hogy szerintem általában mi lehet a gyakorlati haszna a független lemeznek RAID1-ben. Nyilván csak az ellen véd, ha csak egy lemez sérül meg (és nem ránt magával sem semmit, illetve nem "kívülről" jött a halálos döfés, ami hamarosan újra lesújt a szomszédra is). Ha bedobod a gépet a betonkeverőbe, az nyilván más kérdés. :P

(#17) Kristof93

Mert van amikor egyszerűbb, ha egy tömbön van az OS és a munkaterület is?
Pl. ha az OS-t és a munkaanyagot is szeretnéd RAID1-ben tartani, de nem fér el kényelmesen 4db, csak 3?
+ copy-past ide is a betonkeverő: ha akarsz, akkor nyilván találsz olyan szituáció-vázlatot, ahol valami elveszti az értelmét. Szerintem kávét sem főz.

[ Szerkesztve ]

(#19) Walter_White válasza leviske (#8) üzenetére


Walter_White
(senior tag)

X399 árak

MSI X570 Ace -Ryzen5 3600@1.32V@4.1Ghz - EK-Supremacy EVO - G.Skill RipjawsV 3200@ 32GB(4x8)@36001.45V - WD 500Gb M.2 NVME - ADATA SX6000 128GB M.2 NVME - 3x Sandisk 480GB SSD - VGA:Sapphire RX5700XT Ref - Thermaltake Core P3 - PSU: Cooler Master V1000

(#20) tecsu válasza Duracellm... (#6) üzenetére


tecsu
(addikt)

No, de milyen megfontolásból lép ilyen undorító dolgot az Intel?

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#21) SkyLine3000 válasza lenox (#1) üzenetére


SkyLine3000
(addikt)

Én sem értem, hova ez a rohanás?

[ Szerkesztve ]

(#22) Dr. Romano válasza planbmokus (#11) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Már el is képzeltem magam előtt a mikrotranzakciós BIOS-t
Külön fülön lesznek a feloldható extrák:

Memória időzítésének állítása - 5$
Szorzózár feloldása - 100$
Boot sorrend személyre szabása - 1$
Feszültség állítása - 10$

:DDD

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#23) Duracellm... válasza tecsu (#20) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

A saját X299-én is fizetős a funkció, azt csak sejtem hogy a pci-express licence-n keresztül van joguk AMD-s vásárlókat is lehúzni.

(#22) Dr. Romano: Ne is viccelj ilyennel :(

[ Szerkesztve ]

(#24) bambano


bambano
(titán)
LOGOUT blog

engem azért kifejezetten érdekelne, hogy az intel ilyetén való viselkedéséért (a.k.a iparművészeti agyagedény) miért nincs még bíróságon...

ezt már régebbi intel szerverekkel is megcsinálta...

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#25) Kopi31415 válasza lenox (#1) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Pl. CATIA + Teamcenter páros. Utóbbi a database, előbbi a munka program. Konfig alapján mindkettő a C-n kell legyen, a kettő közti kommunikációs mappa szintén oda tagozódik. Gyakorlatilag akkor neked ha a programok indulását és az adatok betöltését is gyorsítani akarod, akkor sokat kell hekkelni a win alatti fájlrendszert. Gyorsabb mindent egyben lezavarni.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#26) kriszpontaz válasza Dr. Romano (#22) üzenetére


kriszpontaz
(veterán)

Raid Boot DLC. Aztán majd megvárjuk az X399 GOTY kiadást. ;]

(#27) sg22


sg22
(senior tag)

ott a kernel raid (mdadm) 100x jobb mint a kamu hw raidek de meg a komoly raid controllereknel is az esetek tobbsegeben jobb

[ Szerkesztve ]

what should I do about this?!

(#28) planbmokus válasza kriszpontaz (#26) üzenetére


planbmokus
(senior tag)

GoTY csak akkor lesz, ha már kifutóban lesz...
Addig be kell érni a Gold, Deluxe és Collectors Edition kiadásokkal, utóbbiban extra két SATA kábellel és színes I/O lappal, míg a Deluxe-hoz csak a driver DVD jár csak..... ;]

"A megtett út mögötted van, de ha megfordulsz, hogy szemügyre vedd, már az előtted álló út lesz mögötted. És mivel mögötted van az előtted, olyan logikai ellentmondást hozol létre, mely fekete lyukat szül..." (Oravecz Coelho)

(#29) kriszpontaz válasza planbmokus (#28) üzenetére


kriszpontaz
(veterán)

Előrendelői bónusz az alaplap rögzítő csavar és egy matrica. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#30) planbmokus válasza kriszpontaz (#29) üzenetére


planbmokus
(senior tag)

Ne legyünk telhetetlenek... ;]

"A megtett út mögötted van, de ha megfordulsz, hogy szemügyre vedd, már az előtted álló út lesz mögötted. És mivel mögötted van az előtted, olyan logikai ellentmondást hozol létre, mely fekete lyukat szül..." (Oravecz Coelho)

(#31) janos666 válasza sg22 (#27) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Vagy ha már Linux, akkor Btrfs vagy ZFS (ZOL), de azokról sem mindig egyszerű boot-olni RAID jellegű módoknál (csak bizonyos típusú pool-ról megy, pl. mirror, különben pool-on kívüli partícióra rakott initram/rd kell, ami összedobálja a tömböt/filerendszert a rendes boot előtt). De Windows-on szerintem sehogy sem boot-olsz a beépített RAID módokból, ha egyáltalán ott vannak még ma is (mióta leváltotta a Storage Spaces), vagy ott is legfeljebb RAID1-ről.

(#32) sg22 válasza janos666 (#31) üzenetére


sg22
(senior tag)

az rendben van de mindek akarsz raidrol bootolni? csinalsz egy boot particiot vagy millio mas fele keppen meglehet oldani. a windowsos dolgot ertem meg tudom hogy nemlehet mondjuk vannak olyan appok amik csak windowson mennek. olyan dedikalt raidcontroller nincs ami ilyen ssdket kezelne?

addig dolgoztam az elozo munkahelyemen hw engineerkent ilyen retek onboard fake hw controllerekkel amig kinem esett az osszes hajam. egyszeruen semmi elonyuk nincsen, rakas kaki

[ Szerkesztve ]

what should I do about this?!

(#33) janos666 válasza sg22 (#32) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Nem akarok (*), de olvastad a cikk/topic címét? :U
-> Eleinte nem lesz bootolható NVMe RAID támogatás ...
(*Vagyis szívesen tenném, csak általában el van ez itthon spórolva és nem dolgozom.)

Én használtam itthon évekig az Intel félét, valahol a 3-series és 6-series chipset közti időkben, legtöbbször RAID-5 módban, és elégedett voltam vele, mindig jobbnak tartottam, mint az olcsó hardware RAID kártyás megoldásokat (ahol az olcsót úgy kell érteni, hogy [főleg akkoriban] gyakorlatilag bármi, amit otthonra megvenne az ember néhány consumer HDD alá). Aztán mikor kitiltottam a szobából a HDD-ket, akkor lehetett akár Linux is a NAS, akkor pedig már jöhetett a "modern filrendszer" is.

[ Szerkesztve ]

(#34) Taranti válasza bambano (#24) üzenetére


Taranti
(aktív tag)

"Persze a külön megvásárolható hardverkulcs a RAID 0-t alkalmazó felhasználóknak is hasznos, mivel elérhetővé teszi azokat az NVMe SSD-ket is, amelyeket az Intel a hardverkulcs nélkül nem támogat."

Igaz! Ezért mondjuk simán perelhető lenne.

Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.

(#35) Malibutomi válasza leviske (#8) üzenetére


Malibutomi
(nagyúr)

Mivel a procik felebe kerulnek mint az intel parjaik, elfer akar a dragabb alaplap is.

(#36) bambano válasza Taranti (#34) üzenetére


bambano
(titán)
LOGOUT blog

nemrég vettem egy használt intel szervert, abba is kellett venni hardverkulcsot, hogy a 8 sata vezérlőből ne csak négy működjön... bosszantó.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#37) lenox válasza Kopi31415 (#25) üzenetére


lenox
(addikt)

'Konfig alapjan'

Ez mit jelent? Nem lehet ezeket siman egy masik drivera rakni?

(#38) Kopi31415 válasza lenox (#37) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Mivel millió script, macro és egyéb folyamat érinti őket, amiket egy központi cég ad és követel meg, elég macerás mindent külön ellenőrizni, ráadásul minden egyes felhasználóra, aki az adott gépet használhatja úgy, hogy ezzel bukod az adott cég supportját. Túl macerás mindent lekövetni.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#39) lenox válasza Kopi31415 (#38) üzenetére


lenox
(addikt)

De ettol meg lehet a boot driveod d:, es konfigolhatod a raid-elt nvme ssd-det c:-re, es lam, maris meg van oldva, nem?

(#40) Kopi31415 válasza lenox (#39) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Nem hiszem, hogy a Win olyan nagyon szeretné, hogy két drivera legyen szétdobva. Ugyanis a Users mappák is fontosak, meg a franc tudja még mi. Ezernyi script, amibe nincs mindenkinek belelátása.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#41) janos666 válasza Kopi31415 (#40) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Általában megoldható ez. BIOS módban is működik az úgymond "boot partíció" Windows-nál is, de EFI módban már tényleg mindegy (lenne), hogy hol van az "EFI system" partíció (ami igazából nem is kell, csak már megint mindenki a tankönyvi példát erőlteti rá görcsösen a felhasználóra --- én pl. a Linux-os gépemen egy Btrfs filerendszerről boot-olok közvetlenül egy EFI Stub kernelt, nincs külön boot partíció, nem még FAT32-vel, nincs külön bootloader, stb, ennyire rugalmas lehet a rendszer, ha hagyja egy disztró, hogy a user döntsön...).
A gond legfeljebb ott adódik, hogy a Windows egyre agresszívebben okoskodik bele a meglévő felállásba egy nagy-frissítéskor. Ha első telepítéskor kézileg osztod ki a partíciókat, akkor még együttműködik veled (nem robbantja szét, hanem elfogadja, ha teljesültek a minimális elvárásai, ami még mindig túl iskolapélda jellegű, de nem túlzó, még ésszerű), viszont később átmegy God Mod-ba cheat-elni. Amikor automatikusan települ egy nagy-frissítés, akkor már simán levág a meglévő rendszerpartícióból, hogy a felszabadult területen egy újat hozzon létre magának (valami szokásos sallangot, amit nem feltétlenül használsz, ezért nem csináltál neki partíciót első kézi telepítéskor, pl. nincs szükséged az MSR területre, mert nincs filerendszer-titkosítás az OS meghajtóján, vagy pl. én szándékosan kiherélem a Recovery-t, mert nem akarom, hogy automatikusan kezdjen ön-javítani egy crash után, tehát nincs szükségem a külön Recovery partícióra sem, de ő azért most odateszi ezeket, mert jobb az úgy nekem szerinte, főleg jó online zsugorítani a filerendszereket full-auto módban kérdés és ellenőrzés nélkül, csak hogy ezeket odatehesse...).

[ Szerkesztve ]

(#42) Frawly válasza janos666 (#41) üzenetére


Frawly
(őstag)

Igazad van abban, hogy a FAT32-es EFI partíció nem kötelező UEFI bootnál sem, de én azt mondom, hogy mégis célszerű létrehozni. Nem csak azért, hogy a Windows-frissítések ne okozzanak galibát, de amiatt is, hogy ha több OS-t használsz multibootban, akkor nem kell mindegyikhez EFI Stub bejegyzést hozzáadogatni, hanem az egyes OS-ek loaderjei tudnak hol tárolódni, és könnyen szerkeszthető menüvel hozzá lehet őket adni egy egységes indítómenühöz. Tényleg abba a 100-200 megás EFI partícióba nem hal bele senki a terabájtos háttértárak korában, és legalább a Windows sem fog a hiánya miatt csesztetni.

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

(#43) Balu77 válasza bambano (#36) üzenetére


Balu77
(senior tag)

Ismerős, igaz én szoftveresen átugrottam. Anno dell poweredge server és a csodás sas i5r vezérlője. Azok a szemetek letiltották a write cache-t, amitől aztán olyan csiga tempójúak voltak random írás/olvasásnál még a 15k-s sas vinyók is, hogy a hajam téptem. Kis talpalás, utánajárás, hogy akkor mit lehet tenni. Válasz: csak tiltva lehet, mert hogy azon nincs battery backup és adatok veszhetnek. De mondom van apc, akkor sem! Viszont potom 200k-ért tudnak adni jobb sas raid vezérlőt. Mondom kösz. A vége az lett, hogy egy pre relase raid matató szoftverükre sikerült szert tennem egy eldugott fórumról, amiből aztán ezt engedélyezni tudtam és láss csodát, táltos paripa lett. Értem én az üzlet politikát, de ennyire nem kéne a gyártóknak görénykedni...

izé

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.