Hirdetés

2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Yutani


Yutani
nagyúr

Tehát akkor eleve úgy kell a játékot beállítani bármilyen felbontáson DLSS3 mellett, hogy a 120 FPS biztosítva legyen? Azaz pl. 4k-ra olyan kártya kell, ami 1440p-ben tudja a 120 FPS-t az adott játékban?

#tarcsad

(#2) Abu85 válasza Yutani (#1) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Aki 60 fps-hez szokott, annak érdemes 120-ra paramétereznie. Nem muszáj egyébként, de így lesz optimális az élmény.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#3) M0ng00se


M0ng00se
őstag

és mindezt azért, hogy egy picit szebb legyen a megvilágítás :))

OC since '10

(#4) eight


eight
senior tag

Köszönjük a cikket. A mostani infók szerint az eddigi NV példák a DLSS performance módra alapoztak. Elég sokat tesztelgettem annó a DLSS-t, és van egy gyanúm, hogy az Amper DLLS quality nem lasabb mint a Ada DLSS performance (bár ez csak feltételezés), tehát bennem azért maradtak kérdések a teljes Amper/Turing tiltással kapcsolatosan, szerintem a Quality-t simán bírná az Amper Tensorja is. Inkább üzleti döntés lesz az.

ui.: Arról nem is beszélve, hogy a véleményem szerint a DLSS quality az egyetlen mód ami késletetés és minőség szempontjából szóra érdemes, a többi alatta marad az enthusiast elvárásoknak.

[ Szerkesztve ]

(#5) Armagedown


Armagedown
őstag

Remélhetőleg egyre több FSRt támogató játék fog megjelenni, a jobban járunk, ha a gyártófüggetlen megoldások terjednek inkább.
Már 110 fölött van a támogatott játékok száma.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#6) Cythyel válasza Armagedown (#5) üzenetére


Cythyel
senior tag

én is ebben reménykedek, nemhogy nem kell hozzá specifikus hw (lásd nem csak radeonokon fut), de nem is kell tréningeztetni sem, on-fly megy, és még az implementálása is könnyebb

(#7) PuMbA válasza Cythyel (#6) üzenetére


PuMbA
titán

De emiatt valamivel rosszabb minőségű és lassabb is: [link] :) Ha ugyanazt tudnák, akkor mindegy lenne, de így az a jó, ha mindkettő létezik.

[ Szerkesztve ]

(#8) GAbre


GAbre
veterán

Aztán majd később ők lesznek az istenek,hogy nagy kegyesen kiadják rtx 2-3xxx-re is,mint a sync minősítést,vagy épp vmi más dolog is volt,amit megkapott gtx 10-es vagy másik sorozat.Már hirtelen nem tudom,de nem is lényeg.
Az egész hype,és vedd,és vedd új szériát.

[ Szerkesztve ]

Mw2(2022)/Uncharted/The Callisto Protocol/Warhammer 40,000:Darktide is van :)

(#9) ughhh


ughhh
senior tag

Akkor a mai naptól nem frissítem az aktuális nv whql drivert, mert most fog kezdődini a szopika.

(#10) opr


opr
veterán

120fps-nek 50+ms input lag mellett nem tudom, hogy mennyi ertelme van oszinten szolva.
Marmint, az fps egyik fo lenyege elvileg pont az lenne, hogy gyorsabban tudj reagalni, ami (hirtelen mozdulatnal) gyorsan, precizen van megjelenitve. Az egesz fps-hajhaszas legfontosabb hozadeka az volt, hogy az input lagot csokkentse. Mert ugye az input lag abbol tevodik ossze, hogy megmozdul az eger, ez eljut az OS-ig, az OS atpasszolja a jateknak, a jatek b@szik vele valamit, a vga kiszamolja mi lett ebbol, aztan a monitoron ez megjelenik.
Ennek a masodik fele az, ami miatt rengeteget szamit, hogy 30, 60, vagy 120fps.
Igazabol ez az info, amit az NV kiadott, akkor lenne ertelmezheto, ha leirtak volna, hogy ugyanazon a gepen, ugyanazokkal a jatekokkal, dlss nelkul mekkora a kesleltetes. Mert ha sokkal kisebb, akkor feldughatod a szepen hangzo kepkockaszamot oda, ahova a nap se sut, mert a valosag meg az lesz, hogy igazabol N darab kepkockaval kesobb tudsz reagalni, mint az, aki nem hasznalja a csodatechnologiat.

Es akkor a szamok:
60fps az 16.6ms/kepkocka (tehat ennyi ideig latsz egy darab kepkockat).
120fps az mar csak 8.3ms.
55ms-es kesleltetes mellett ez azt jelenti, hogy 6.5 kepkockaval kesobb latod meg azt, amit csinalsz, mint a valosagban megcsinaltad. Erre meg rajon az, hogy igazabol csak minden masodik kepkocka valos, es szamomra az derul ki, hogy kompetitiv jatekra a dolog alkalmatlan, nem kompetitiv jatekra meg mi a f@sznak csillio fps? Semmi ertelme.

De lehet csak En nem erzem at a hype-ot, meg hogy igazabol ez mennyire egy fasza dolog, es megint tultoltam a valosagot, ahelyett, hogy figyelnek a marketingre. :U

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#11) PuMbA válasza opr (#10) üzenetére


PuMbA
titán

Várjuk meg, hogy hogy teljesít, addig nincs értelme lamentálni. Ha rossz, akkor biztosan ki fog derülni, csak kell egy normális teszt :)

[ Szerkesztve ]

(#12) lenox válasza opr (#10) üzenetére


lenox
veterán

Biztos lesz, akinek fog tetszeni a folytonosabb mozgas. Bar 60 vs 120-at legtobben eszre se fogjak venni. Mindenesetre tesztben jobban mutat a 120, mint a 60. De pl. nekem ez nem kene.

(#13) opr válasza PuMbA (#11) üzenetére


opr
veterán

Az a baj, hogy nem tudom, ez lesz-e tesztelve egyáltalán. Nem dlss 2 vs 3, hanem sima vs dlss 2 vs 3 felállásban.
A tesztek 90%-ban sajnos annyi van, hogy fps, semmi más, ott biztos jól fog szerepelni, elvégre pontosan ilyen elvek mentén jött létre.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#14) PuMbA válasza opr (#13) üzenetére


PuMbA
titán

Lesz. DigitalFoundry, GamerNexus, Hardware Unboxed YT csatornákat figyeld, ott ilyen mélyvíz dolgokkal foglalkoznak :) Az elsőn már láthatod is a kedvcsinálót a végleges teszthez.

[ Szerkesztve ]

(#15) abridabri


abridabri
veterán

Valakinél láttam ,hogy a TVk szappanopera effektjéhez hasonlítja .Az engem baromira idegesít ,remélem itt nem lesz olyan érzés.

(#16) PuMbA válasza abridabri (#15) üzenetére


PuMbA
titán

Ez biztosan nem fog fennállni, mert a szappanopera effekt egy filmes terminológia és a filmek eredeti 23 fps-ét interpolálják 60fps-re, ami miatt eltűnik a filmes hatás :) Játékok esetén a 60 vagy akár több fps teljesen normális.

[ Szerkesztve ]

(#17) abridabri válasza PuMbA (#16) üzenetére


abridabri
veterán

A 60hzes TVt, ha felduplázod virtual 120 hzre akkor jön elő ,nem emlékszem már mi a hivatalos neve. Mindegy milyen tartalom megy rajta éppen,

[ Szerkesztve ]

(#18) Abu85 válasza PuMbA (#16) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ez akkor fordul elő, amikor a játék DLSS 3-mal is 30-40 fps környékén fut. Akkor valóban egy szappanopera effekthez hasonló a működése. Ha viszont a DLSS 3-mal megvan a 100 fps, akkor ez nem akkora gond, mert annyira kicsik a dadogások, hogy nem tűnik fel. Igazából a lényeg az, hogy a DLSS 3-at úgy érdemes aktiválni, hogy legyen 100 fps belőle.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19) PuMbA válasza abridabri (#17) üzenetére


PuMbA
titán

Az is, de ugye játékokra ez azért nem érvényes, mert egy játéknak nincs eredeti képkocka sebessége, mint egy videónak vagy filmnek, amit felvettek mondjuk 23 vagy 60 fps-sel és emiatt egy meghatározott elmosódás mennyiséget tartalmaz minden képkocka a záridő miatt. Ezen nem tudsz változtatni, csak szappanopera effekttel a :) Egy játékot annyi fps-sel játszol amennyivel akarsz és nem úgy írják meg, hogy fix képkockasebességű, mint egy rögzített videó, fix záridővel.

[ Szerkesztve ]

(#20) b. válasza opr (#10) üzenetére


b.
félisten

Közben 3D centeres azt írja egy AMD trollnak. hogy [link]
natív 4 K RT max/ 30 FPS = 32 ms+
DLSS 3.0 4K RT max / 90 FPS = 40 ms
tehát 3x sebesség + 8 ms.
Nagyon fontos,Nincs ghosting, éles a kép köszönhető a számított képkockának.
Jó ez nagyon , főleg raytracing mellé 3x sebesség/ ghosting nélküli éles kép. Cserébe némi inputlag. Szerintem nagyon jó kompromisszum.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#21) fatpingvin


fatpingvin
senior tag
LOGOUT blog

ez a kérdés engem kizárólag a technikai oldaláról érdekel, arra viszont kifejezetten érdekes :D

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#22) PuMbA válasza b. (#20) üzenetére


PuMbA
titán

Eddig bíztató :) Várjuk a nagyobb, videós beszámolókat.

fatpingvin: Engem is így érdekel, mert majd maximum egy 4050-et vennék, ha veszek, illetve ha az AMD-nek lesz jobb ajánlata azon az áron, akkor azt.

[ Szerkesztve ]

(#23) opr válasza b. (#20) üzenetére


opr
veterán

Ilyen számok mellett igen, erre nagyon jól hangzik.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#24) Cyberboy42


Cyberboy42
senior tag

Hát büdös egy kicsit ez a dlss3. A pornép ebből ugyanis csak annyit fog látni hogy ha bekapcsolja, akkor több lesz az fps mind a dlss2-vel, vagy mondjuk a konkurencia bármelyik másik megoldásával. Az hogy az ördög a részletekben van, meg így a késleltetés, meg úgy generált kép, nem fogja ezt tudni senki, vagy nem is fog rá emlékezni, a monitor majd kiírja az fps számot, és a magasabb nyer. :((

...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...

(#25) b. válasza Cyberboy42 (#24) üzenetére


b.
félisten

Nem értem a problémát ebben, szerintem ha valaki bekapcsolja és tetszik neki akkor teljesen mindegy.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#26) gbors válasza b. (#20) üzenetére


gbors
nagyúr

Hmmm. Ezek a késleltetés számok nekem arra utalnak, hogy a köztes képkockákat interpolációval (is) számolja, tehát kb. így fest az idővonal:

DLSS2
számolás [1      ][2      ][3      ][4      ][5      ]
megjelenítés      [1      ][2      ][3      ][4      ]

DLSS3
számolás [1 ][3      ]2[5      ]4[7      ]6[9      ]8
megjelenítés [1 ][2 ][3 ][4 ][5  ][6  ][7  ]

[ Szerkesztve ]

Science fails to recognize the single most potent element of human existence...

(#27) b. válasza gbors (#26) üzenetére


b.
félisten

Szerintem Nem nevezhető az eljárás igazából interpolációnak, maga cikk jól megfogalmazza. Nem kép alapú a frame megalkotása, csak 1/8 ad részben inteprolácó, 7/8 ad részben mozgásvektorból, árnyékokból következetessel számolja ki a a GPU a következő képkockát a CPU pipeline kihagyásával.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#28) Abu85 válasza b. (#20) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Lefordítom, hogy a 3D centeres mit írt.
Natívan 32 ms-mal olyan a játék, mintha 30 fps-sel futna, mert ennyiszer lesz másodpercenként értékes adatod arról, hogy mit csináltál. A DLSS 3-mal azt írta, hogy olyan lesz a játék, mintha 25 fps-sel futna, dacára annak, hogy 90 fps-ed van. Na most nyilván ez kamu, de valószínűleg érzékeltetni akarta, hogy mi dörgés, csak rosszul írta le. Egyébként 90 fps-sel olyan lesz a játék, mintha 45 fps-sel futna, tehát a 40 ms helyére 22-t kellett volna írnia, ha ragaszkodunk az elmélethez.

Ha pedig ez gyakorlati mérés, akkor valami baj van, mert a 40 ms orbitálisan szar.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#29) b. válasza Abu85 (#28) üzenetére


b.
félisten

jah értelek, látom mire reagált most már , az eredeti kommentet.
Az NV reflex miatt eleve kizárt ez a magas érték. Hétvégére ígérik a teszteket DF nél a 3.0 ra. Ti kaptok kártyát?

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#30) Abu85 válasza b. (#29) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Még nem, de a mi régiónkba elsőként a GeForce Garage tagok szoktak kapni, annak pedig nem vagyunk a részei, mert nem írhatnánk azt, amit gondolunk. Majd valamelyik gyártópartner ad az NDA előtt. Így szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#31) opr válasza Abu85 (#30) üzenetére


opr
veterán

A geforce garage az nem csak valami pc építő website cucc? Úgy érzem, itt valami hatalmas lyuk van a tudásomban.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#32) Abu85 válasza opr (#31) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

De, viszont jár a legújabb cucc, mert tag vagy, és nincs kizárva, hogy közben média legyél, viszont nem írhatsz ám le akármit, mert a tartalmaknak meg kell felelnie a követelményeknek, elvégre az NV ezt reklámnak használja. Ez például egy médiának szopás.

#33 fatpingvin : Inkább direktívák vannak, hogy mit lehet csinálni. Nyilván ellenőrizni is lehetne, de olyan sokan tagok, hogy nincs elég humánerőforrás rá. Szóval a direktívás rendszer jobb, mert mindenkinek világos, hogy mit szabad és mit nem. De ez amúgy nem egy médiára szabott program, csak van olyan média, ami máshogy nem jutna első körben kártyához.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#33) fatpingvin válasza Abu85 (#32) üzenetére


fatpingvin
senior tag
LOGOUT blog

de közben feltételezem hogy a cég fenntartja az ellenőrzési és a vétójogot mindenre amit a motyóról írnál.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#34) gbors válasza b. (#27) üzenetére


gbors
nagyúr

Nem feltétlen konkrétan a pixelek interpolációjáról van szó, de ha növekszik a késleltetés, annak nemigen lehet más oka, minthogy a köztes képkocka számolásához az utána lévő kockából is felhasznál információt.
A leírt példában kétféle gyorsítás is van:
- Egyszer a DLSS miatt 30 FPS-ről 45 FPS-re megy fel a sebesség, ekkor ugye 22ms a késleltetés
- Aztán a DLSS3 által megduplázódik 90 FPS-re, miközben a késleltetés változását semmi nem indokolja, ha az 1. kocka után rögtön számolja a másodikat és aztán a harmadikat.

A késleltetés ellenben majdnem duplájára nőtt, ami nekem arra utal, hogy ki kellett számolni a 3. kockát is, mielőtt jött a 2. - csak azért nem pont duplája a késleltetés, mert az 1. kockát már el tudja kezdeni kitenni azelőtt, hogy a harmadikkal és a másodikkal végez.
De persze az is lehet, hogy szar a mérés :D

Science fails to recognize the single most potent element of human existence...

(#35) opr válasza Abu85 (#32) üzenetére


opr
veterán

Ez így már érthető, köszönöm! Mondjuk ezek után bárki, aki tag, arról lehet tudni, mennyire érdemes adni arra, amit ír. Ez meg pláne hasznos infó, szóval ezt pláne köszi. :R

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#36) ughhh


ughhh
senior tag

Nevetségesek ezek az eljárások, gamerek vegyenek olyan kártyát ami a kijelzőjük max. freq-ját ki tudja hajtani vagy amire van pénzük.
Köszörülik a szart a gyártók, Abu lehozza, Ti meg okoskodtok és a minőség fos marad.

(#37) b. válasza gbors (#34) üzenetére


b.
félisten

Én is így gondolom,,de Ha jól értelmezem a harmadik képkocka még nincs kész egyáltalán, tehát nem ment végig a szalagon kizárólag a mozgásvektor adatok alapján a GPU kiszámol egy saját képkockát és valamelyest eltolva beszúrja az akkor éppen készülő normál pipeline alapú 3 képkocka elé remélhetőleg eltalálva a végeredményt ami valójában nem feltétlenül felel meg a mozgásra és egér irányításra szánt adatoknak .
Gondolom egyáltalán nem tartalmaz egér/ bill adatot ,mert nincs benne a CPU egyáltalán a generálásba és ez miatt több az FPS de kevesebb a mozgásadat és nő a késleltetés.
Tehát összesen egy képkocka van kész a másodikat szinte teljesen a GPU számolja( 7/8-ad rész) és azután érkezik a kész 3. amit felhasznál megint egy saját képkocka generálásához.

Az interpoláció két kész képkockából általában kész képadatok alapján számol 3. képet ez szerintem annál sokkal finomabb dolog.

A DLSS 3.0 mellé kötelező az Nvidia reflex támogatás és azzal együtt szerintem jó lesz a késleltetés és az FPS növekedés jelentős lesz jobb képminőségel párosítva. Az AMD-s oldalak és emberkék az késleltetést veszik elsősorban képbe és erre hivatkoznak hogy ez szar, az Nvidiások pedig az FPS-t és a képminőséget, azt gondolom a tesztek eldöntik majd a dolgot 1 héten belül.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#38) gbors válasza b. (#37) üzenetére


gbors
nagyúr

Ha úgy működik, ahogy írod, akkor nem lesz nagyobb a késleltetés az extra kockák beszúrásától.

"Az interpoláció matematikai közelítő módszer, amely egy függvény nem ismert értékeire az ismert értékek alapján ad közelítést." Ez nagyon sokfélét jelenthet, írtam is feljebb, hogy nem pixel-interpolációról van szó.
Miután a beszúrt kockák nem tudnak inputot figyelembe venni, szerintem sokat segítene az eredményen, ha a 2. kocka számolásához fel tudná használni a harmadikat. Mondjuk most jut eszembe, hogy ahhoz alapvetően elég a CPU által számolt rész, úgyhogy ezt meg lehet oldani egészen kevés extra késleltetéssel is.

Érzésre amúgy ha 30-35 FPS-ből csinál 60-70-at, azon látszani fognak artifactok, mert 30ms alatt relatíve sok minden valtozhat egy képen, főleg gyors mozgás közben, és sok lehetősége lesz az algoritmusnak tévedni. 70-ből 140-et csinálni vszleg sokkal hatékonyabb lesz.

Science fails to recognize the single most potent element of human existence...

(#39) abridabri


abridabri
veterán

Várjuk meg a teszteket ,de szerintem sem lesz gond DLSS3+Reflex-el . Legfeljebb multi FPS játékokban nem, csak singleben használjuk .

(#40) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Engem az érdekelne hogy egy "natív" dlss3-as játékban bekapcsolható marad e a dlss továbbra korábbi gen kártyákon csak akkor értelem szerűen dlss2 módban fog működni?
Vagy a jövő játékaiban az rtx2xxx, 3xxx usereknek már csak az FSR marad? :)

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#41) b. válasza gbors (#38) üzenetére


b.
félisten

CB cikk azt írja 4 képkockát néz visszafelé és a jelenlegit és abból következtet az 5. kockára ( azaz a jelenlegi utánira mozgás adatokat is de az nem a CPU ból származik).

Igen,Nekem kicsit ezért furcsa ez a késleltetésdolog ,mert valójában nem szabadna növekednie ó ettől mert szerintem úgy van ahogy leírtam. Tehát van egy játékod 60 FPS / 30 ms ha ez felmenne 120 FPS re tegyük fel csökenne a késletteés 15 ms -ra
DE ha így van ahogy leírtam feljebb akkor itt annyi történik hogy marad 30 ms 120 FPS nél és nem csökken le. Tehát max az egérnél lehetne észrevenni artifactot meg azt hogy a késleltetés nem követi le a magas FPS számot, de nem romlik.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#42) b. válasza Dr. Romano (#40) üzenetére


b.
félisten

Nem akarok hülyeséget írni,de a DLSS 3.0 állítólag működni fog több újítással,(AI DL Super Resolution) de a Frame Generation nélkül mert fejletlenebb a optical flow része. ( Az is működhetne állítólag de nem lenne túl nagy élmény régebbi genen)

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#43) opr válasza b. (#37) üzenetére


opr
veterán

Így a tesztek előtt úgy érzem, le lehet ezt butítani szépen. Kompetitív játékra szar, minden másra jó.
Aztán majd a tesztek alapján meglátjuk, mennyire lesz igazam. :D

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#44) eight válasza gbors (#38) üzenetére


eight
senior tag

Elnézést, ha hülyeséget kérdezek, de biztosan interpolációról van szó? Nem lehet hogy nincs benne következő kép és csak az előző kettő és inkább extrapoláció történik az optical flow-val, tehát csak compute, azaz nem kell ahhoz a kockához várni a motortól kapott infóra (pl.: mozgásvektorokra)?

(#45) gbors válasza b. (#41) üzenetére


gbors
nagyúr

Igen, az a reális a hivatalos információk alapján, hogy marad a késleltetés.
Artifactot a látványban is észre fogsz venni akkor, ha túl kevés valós adatú képkockád van. Nyilván az a nagy kérdés, hogy mennyi a "túl kevés", engem a tesztekből ez érdekel leginkább, nem az FPS-számok.
Ez az egész DLSS-es téma amúgy nagyon érdekes, és ha a marketingszart lehántoljuk róla, akkor nagyon jó is, hogy ilyesmikkel kísérleteznek. Persze ez a PC-masterrace megközelítéssel erősen inkompatibilis.

#44 eight : dehogynem, sőt, az a valószínűbb, amit írtál. Az interpolációt csak azért hoztam be, mert ha valós a lentebb idézett mérés, miszerint növekszik a késleltetés a cucc bekapcsolásával, arra nem látok más logikus magyarázatot, minthogy további információkra vár a későbbi kockákból. De ha pl. a mérés szar, akkor az egész interpolációs elmélet megy vele együtt a kukába :)

Science fails to recognize the single most potent element of human existence...

(#46) GreatL


GreatL
senior tag

DLSS... igazából a 2.0 nekem elfogadható volt majdnem minden játékban. Most ez a képkockabeszúrás... nem opcionális? Mert Pl. a Fast Sync is elég vacak.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung Galaxy S22+ 256 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

(#47) eight válasza gbors (#45) üzenetére


eight
senior tag

Egyet értek, ahogy korábban is írtam szerintem üzleti döntés folytán használják a DLSS performance módot minden slideon. Master race/enthusiast szempontból használhatatlannak tartom. El tudom képzelni, hogy van létjogosultsága egy RTX3050-es kártya tulajnál, aki hétvégi fotel-szórakozáshoz felköti a gépet a 4K-s tévére, és nem is érdekli/érzi mi az ultra meg a medium között a különbség, de aki 4090/4080-at vesz az DLSS quality-t fog használni (amit én is nagyon szeretek és használom is ahol tudom), vagy esetleg pár év múlva el tudja fogadni a DLSS balancedet kompromisszumként.
Ezzel a fogással simán a legrosszabb verzióval reklámoznak, és szerintem direkt csinálják.
Persze a mérnöki oldalt is megértem. A DLSS performance sok számítást igényel a többi módhoz képest. Talán azt lehetne csinálni, hogy a DLSS3 az Amperen csak Quality és Balanced a Turingon meg csak Quality módban futhatna, de ez meg lehet, hogy a QA csoporton nem menne úgy át.

(#48) joysefke válasza gbors (#34) üzenetére


joysefke
veterán

Nem lehetne ezt így?

[]: számolt
[1] 2 [3] 4

Tehát:
számolt
[1] 2 [3] 4
megjelenített:
__[1] 2 [3] 4

Tehát A 4-ik, interpollált képkockát nem lehetne az [5] bevárása nélkül csak a korábbiakból kiszámítani a sebességvektorok illetve a korábbi interpollációk utolagos validálása alapján?

A, 4 = 2 + [3]
B, 4 = [1] + [3]
C, 4 = [3]

A: Ideális esetben a mozgásvektorok nem változnak jelentősen ezért a mozgásvektorból és az időintervallumból jó közelítéssel meg lesz a 4-es interpollált kocka a 2 és [3] felhasználásával. Tehát nem két meglévő ismert pont között interpollálunk, hanem előre következtetünk (x + vx*dt jelleggel, ahol folyamatosan mérjük a becsüljük a vx-et és utólag korrigáljuk).

Azt, hogy az A modszer alkalmazható-e, a 4-es kiszámítására, a [1]-es és [3]-as képkocka validálni tudja, hiszen meg tudja utólag nézni, hogy a ([1], [3]) => 2 interpolláció teljesül -e. Ha nem, akkor a 2-es képkocka nem volt jó ezért bár már kiraktuk, de további interpollációhoz nem használjuk.

Itt jön a B vagy C:
Felhasználjuk az [1]-et a [3] mellé vagy ha semmilyen lövésünk nincsen, hogy mit kéne csinálni, akkor duplázzuk a [3]-at.

Így legalább a késleltetés nem növekedne jelentősen.

[ Szerkesztve ]

(#49) DudeHUN


DudeHUN
senior tag

NVIDIA Vice President of Applied Deep Learning Research Bryan Catanzaro:
NVIDIA Reflex removes significant latency from the game rendering pipeline by removing the render queue and more tightly synchronizing the CPU and GPU. The combination of NVIDIA Reflex and DLSS3 provides much faster FPS at about the same system latency.

DLSS 2.x és Reflex esetén tehát jobb lesz a késleltetés? Mert nekem úgy hangzik. És logikus is lenne, mert nem kell várni a 3. frame-re.

Gamer for Life

(#50) Abu85 válasza DudeHUN (#49) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Igen. A DLSS 3 rontja a késleltetést. Ezért van integrálva a Reflex. De ha a Reflex aktív DLSS 2-vel is, akkor mindenképpen a DLSS 2 nyer, mert a DLSS 3 működésébe van kódolva a késleltetés növelése.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.