Hirdetés

2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) draco31


draco31
veterán

Én Linux Live USB Creatort szoktam erre a célra használni, de ez is jónak tűnik.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 9 pro /\/\ Pi 4 2GB /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro

(#2) King Unique


King Unique
titán

Igen, lehet akár így is, ha Windowson a külön program nélküli elkészítés a cél.
Viszont ez a módszer max. azokhoz a Linux képfájlokhoz jó, amelyeknél oké az ISO képfájl mód szerinti kiírás/másolás is. Ilyenek jellemzően az Ubuntu és az arra épülő disztrók (pl. Linux Mint). Ellenben pl. az Arch-vonal, Chakra, Manjaro stb. nem éppen, azoknál a DD képfájl mód szerinti kiírás a biztos, sőt általánosan az, olyan módszert használó program javasolt Linux ISO-k pendrive-ra írásához. Például a Fedora Windowsra is elérhető médiaírója szintén az utóbbi módszert használja, ahogyan a cikkben említett Linux Mint beépített pendrive lemezkép-író szoftvere ugyancsak. Valamint a Linux userek által gyakran használt terminálban a dd parancs értelemszerűen megint (bővebben).

Aztán ha már live rendszer, akkor ott van a perzisztens megoldás létrehozása is, ami megjegyzi a beállításokat, elkülöníthető a lemezterület egy része erre a célra. Ez mezei fájlkezelős másolgatással nem nagyon fog menni, ellenben Windowson ezekkel a programokkal igen, sőt újabban már a népszerű Rufus is tud perzisztens live rendszert létrehozni, ahogyan DD képfájl mód szerinti kiírást szintén.

[ Szerkesztve ]

(#3) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Bonyolítani természetesen korlátlanul lehet a dolgokat. :W
Ezért én egy egyszerű módszert ismertettem..

[ Szerkesztve ]

(#4) lev258 válasza Doky586 (#3) üzenetére


lev258
veterán

A kolléga inkább pontosította a dolgokat. Én a helyedben inkább arra használnám, hogy bővítsem az írásomat vele.
Vagy legalább alaposabban teszteld a módszeredet, hogy biztos lehess abban, amit állítasz.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#5) Somatom válasza draco31 (#1) üzenetére


Somatom
addikt

+1
Pár kattintás, tud perzisztens módot és akár le is tölti a kiválasztott disztrót. Mondjuk, széles körű tapasztalatom nincs vele, mert én csak Puppy -kat szoktam vele kiírni. Azoknál nem a perzisztens módot kell választani, mert a Puppy első leállításnál úgyis rákérdez, hogy létrehozza-e a saját mentésfájlját. Az sokkal jobban paraméterezhető, mint LLUC perzisztens módja.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#6) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Aki tud írjon más disztrókat is a Mint-en kívül, ami ilyen könnyen (másolással) pendrivera rakható.
(3.fél programja nélkül)

[ Szerkesztve ]

(#7) Somatom válasza Doky586 (#6) üzenetére


Somatom
addikt

Az "egyszerűen", "könnyen" nem feltétlenül azt jelenti, hogy külön alkalmazás nélkül. Sanszos, hogy külön alkalmazással egyszerűbb. Ráadásul a Linux Live USB Creator portable.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#8) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ezen másolásos egyszerű módszer tökéletesen működik nemcsak Mint-el hanem Ubuntu Desktop és ElementaryOS -el is. Mást nem próbálgattam mert minek..

Igaz perzisztens módot nem tud. De számomra ez inkább előny mint hátrány, mert csak pár havonta veszem elő Gparted vagy valami file másolása végett ami nem megy windowsból. Erre felesleges a perzisztens mód. Akinek az kell használjon más módszert, szerintem biztos talál rá megoldást.

Viszont azoknak akiknek néha kell csak adatmentésre v particionálásra gyors egyszerű módszer a vészhelyzetben, azoknak teljesen jó ezen módszerrel előállított pendrive. Sőt azoknak akik Linuxot akarnak telepíteni (HDD-re, SSD-re) szintén tökéletes, felesleges ennél több.
És a bekapcsolt secure boot se zavart be egyik os esetén sem.

[ Szerkesztve ]

(#9) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

gparted-live-1.0.0-5-amd64.ISO szintén tökéletesen fut ezen egyszerű rámásolásos módszerrel.

(#10) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

MX Linux szintén tökéletesen bootol és fut ezen egyszerű rámásolásos módszerrel.
Parted Magic 2018 szintén tökéletesen bootol és fut ezen egyszerű rámásolásos módszerrel.

Viszont a Manjaro Linux grubja nem ismeri se a secure boot-ot se a fat32-t, így az nem megy a legnépszerűbb disztrók közül egyedüliként. De minek is kéne pont azt választani ha van több jobb működő alternatíva is.

Tehát válogatni bőven van lehetősége mindenkinek, de nekem a Mint tetszik a sok beépített programja miatt.

(#11) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ezen módszerrel már nincs megkötve az ember keze, nincsenek kötöttségek mint a programoknál. A Yumi Uefi hasonló ugyan de nem ismeri a Secure Boot-ot.

Íme egy példa nálam:
Azt használom amelyiket akarom. (kimozgatom a könyvtárából, majd ha végeztem vissza)
Mindegyik tökéletesen bootol (egy kivételével) bekapcsolt Secure Boot mellett is.
Mindössze annyi a hibája hogy nem bolondbiztos (el lehet cseszni a ki-be mozgatásánál) és még a bootolás előtt el kell dönteni melyiket akarom bootolni.

De így legalább kihasználhatók a nagyméretű pendriveok is adatvesztés nélkül (win és linux eszközök telepítők vegyesen).

[ Szerkesztve ]

(#12) King Unique válasza Doky586 (#11) üzenetére


King Unique
titán

Mármint, ha multiboot pendrive-ot akarunk létrehozni, akkor ne használjunk ám semmilyen külső programot, másolgassuk csak a pendrive gyökerén belül külön-külön mappákba a Linux és Windows ISO-kat / azok tartalmát, aztán az úgy garantáltan működni és botoolni fog mindenhol, mindenkinél. Vagy nem, vagy max. csak egyes hardvereknél... Ehhez általában az is kell, hogy legyen valami rendszerbetöltő a pendrive-on, ami lehetővé teszi a pendrive-on lévő telepítők, OS-ek kiválasztását, betöltését. Annak híján hardvertől függően vagy bootolnak, vagy egyáltalán nem, vagy csak a legelső telepítője indul el.

Vagyis ha valaki olyan általános megoldást akar, ami inkább működik minden gépen, laptopon és asztali PC-n, régi és új, legacy/CSM és UEFI boot mód szerint egyaránt, akkor nem véletlenül vannak ilyen célra Windowson pl. a MultiBootUSB, SARDU, WinUSB, YUMI stb. programok. Amik használata általában szintén nem különösebben bonyolult, a legtöbb program ingyenes, portable. Az, hogy némelyiknél szükség lehet a Secure Boot kikapcsolására, az nem újdonság, de ennyi erővel egyes Windows, Linux, spéci Rescue képfájlok esetében is függetlenül attól, hogyan vannak kiírva/felmásolva.

[ Szerkesztve ]

(#13) Doky586 válasza King Unique (#12) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha te elégedett vagy velük akkor használd őket..! (én nem voltam mindenben elégedett velük)
Nem azt mondom hogy NE használd őket, hanem felkínáltam egy (szerintem) egyszerűbb módszert is. Szabad választás van!

Az is igaz hogy én nem a világ összes gépével és összes linuxával való kompatibilitást keresem: megelégszek a korszerű (uefi-s) gépekkel való kompatibilitással és a legnépszerűbb OS-ekkel (disztrókkal). Windows és Linux esetén már nem ragaszkodok a Legacy módhoz sem. (DOS alapú eszközöknél -pl memtest86- még jól jön, de máshol inkább elkerülöm). Különben is jövőre már az Intel se fogja támogatni az új procikban: [link] Így már én sem támogatom azt tovább. :D

Viszont ha az ISO készítője Secure Boot kompatibilisre csinálta a rendszerét akkor azon funkciót nem akarom elveszteni! Ehhez ragaszkodom!

[ Szerkesztve ]

(#14) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

- töltsük le win alatt a Linux Mint Cinnamon (64 bit) kiadását [link]

Célszerűbb a hivatalos oldalt belinkelni egy nemzeti fanweboldal helyett. Volt már magyar Ubuntus oldalon is probléma, hogy nem megfelelő verzióhoz irányított a link, a linuxmint.hu meg negyedévente elérhetetlen a weboldal biztonsági hitelesítés miatt. Meg egyébként is, a szaktopikokban is alapvetés, hogy a hivatalos oldal dl-jét használjuk. ;)

Szabad Látó- és siratóasszonyok topikot és olcsó libatepertőt a népnek!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.