Hirdetés

2020. július 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
(addikt)

Mióta összeraktam az asztali gépem, Windows 7 volt rajta, első telepítés, ahogy írod, fix szoftverkészlet, soha semmi baj volt vele. Most, úgy öt év után egyszer csak TC turkálás közben kékhalál. Semmi, még a Chrome sem futott háttérben. Úgy egy hónapja váltottam Win10-re, a Doom Eternal miatt (hetesen nem indult. Semmi életjel, hibaüzenet, bármi, játék indít, feladatkezelőt nézem, exe bekerül, majd eltűnik.

Oké, akkor ezzel nem játszok. Két napja néztem már a Youtube videókat, míg elegem lett, akkor váltsunk. Beszereztem a legfrisebb (asszem 1909), mókolásmentes MSDN képfájlt, Rufussal megcsináltam a telepítőt USB kulcsra. Gép kikapcs, HDD lehúz (azon van minden IS), gép indí, UEFI, boot eszköz beállítása, és indul a Win7...újra. Újra indul a Win7. Ezt még kétszer megcsináltam, és beleuntam. Nem mondanám magam kezdőnek. Csináltam már sokmindent (anno XP, Win7 Dual boot, kézi boot.ini mókolással, mert nem tetszett a listában a nevük :D, raktam hetes mellé openSUSE-t szintén dual boot-ra, kézi partíció átméretezéssel, és hasonlók). Tudtam, hogy lehet upgradelni is hetes alól, amikor elvileg minden megmarad. Akkor legyen az. Bár tiszta telepítést akartam, de 2020 van, hátha sikerült megoldani az ezzel járó problémákat.

Felkúszott a 10, meglepően gyorsan, csak a frissítések letöltése és telepítése tartott kétszer addig, mint maga a rendszer telepítése. Csak a szokásos.

Meglepődtem, mert még a téma is megmaradt, és működött minden. Egészen tegnap előttig. Gyanús volt, hogy a rendszerhűtő ventilátorok változtatják a sebességüket (a hangjukra figyeltem fel). A szabályzás UEFI szinten megy, a CPU hőmérséklet függvényében, bizonyos hőfok felett szinte két fokonként nő a kitöltési tényező (PWM vezérlés), igazából azért, hogy a forrófejú RX570-et hűtse a légáram játék közben, így tudtam külső program nélkül megcsinálni, és működik is.

Ránéztem a feladatkezelőre, és látom, hogy a Comodo pörgeti a CPU-t nyélgázon, 97% kihasználtság mellett. A folyamatot nem tudom leállítani kézzel...jó, töröljük le, szerettem, de elég idegesítő, hogy folyton pampogott, ha valami újdonságot csináltam (a Doom indítása előtt ötször kérdezett csak meg...). Túrtam a netet, mi a jó, kipróbáljuk az Avirát. 10 percet sem volt fent, és töröltem. Utána meg kézzel a sok szemetet, amit felrakott...visszaraktam a Comodo-t, azóta jó. Egész tegnapig. Gép indul, Chrome nyílik, kattintok az uTorrent-re, hogy megnézzem, hogy állnak a filmem Linux disztróm, erre megáll az élet, eltűnik a tálca, a Chrome nem válaszol. Bezárom, erre kapok egy tök fekete képet, és csak a kurzort látom, amit legalább lehet mozgatni. Még a CTRL+ALT+Cipőtalp sem segít, semmi rekació. Reset gomb. Talán most használtam harmadszor, mióta megvan a gép. Megint indítom a Chrome-ot, megint ugyanez. Harmadszorra már nem sincs. A negyedik újraindítás után mintha mi sem történt volna, működik a rendszer...tudtam, hogy tiszta telepítést kellett volna csinálnom.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) PDA_FAN


PDA_FAN
(csendes tag)

Nem akarnék itt csatázni, hogy a Linux vagy a Win jobb-e, de nálam pont az ilyenek miatt telt be a pohár a Windózzal. Ha nincs valami kifejezetten Windows-függő szoftvered, akkor érdemes a Linux Mint-et kipróbálni, az talán a legkevésbé problémás. Nekem régóta bevált, mindenre van hozzá szoftver, amire szükségem van.

(#3) Vladi


Vladi
(nagyúr)

"Valakinek hasonló?"

Ó persze, rengeteg.

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#4) Syl


Syl
(nagyúr)
LOGOUT blog

> kockás füzetben írtuk hogy milyen IRQ és DMA beállításokkal volt hang 1-2 játék alatt

Menüs config.sys és autoexec.bat fájlokat csináltam az XMS és az EMS memória választásához. :B

> TP-Link helyett vettem egy csoda gaming ultra Asus routert

Aha, ezt a f***t és is beszoptam. Hogy állna bele a vasvella az asus router tervezőibe! :(((

Az iPad-em napi szinten játssza el, hogy a tartójában fektetett (landscape) pózban pihenés közben "átfordul" az egész "állóba". Ilyenkor tekerni kell rajta 90 fokot oda-vissza... [kép]

Words cannot express how much i don't care

(#5) doeeg válasza PDA_FAN (#2) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Hát, Adobe PS / LR :N Meg néhány régi kedvenc játék steam-ről konstans fent van a gépen, igaz hogy évi 4-5 alkalommal indítom, de akkor jó előszedni őket.

Persze alternatíva nyilván lenne (sőt, pl. GIMP-et használtam nagyon sokáig), játszani meg nem kötelező, nem is vágyom feltétlenül, de nem én vagyok az, aki így 40-hez közelítve már váltani fog :)

A többi gondom meg nem oprendszerfüggő :)) (másik ilyen szokott lenni az Apple emlegetése, hogy az out of the box megy gond nélkül, hát hadd ne mondjam mit össze nem röhögünk kollégán, aki már csak a megszokás miatt de nagyon régóta almás :) Maradjunk annyiban hogy náluk is pont ilyen, nemhogy 2020-ban de 2007-ben is már nevetségesnek számító problémák is előfordulnak)

Ez a kékhalál egyszeri (kopp-kopp) eset volt, dehát baromira demotiváló tud lenni amikor az ember összerak egy mindenestől ~fél millió körüli vasat, megy 1-2 hónapig stabilan és egyszer csak kékhalál a semmiből. Valahogy elveszti az ember onnantól a belevetett bizalmat. (persze a jó oldala hogy azóta masszívan szinkronizálok GDrivera és OneDrive-ra is minden fontos dolgot :D).

(#3) Vladi ha van kedved és időd, ne sajnáld leírni :)

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || "Ma azért nem lövünk, mert vasárnap van!"

(#6) cami][us


cami][us
(senior tag)

Waze meg percekig egy 6 kilométeres körben pakolássza összevissza az autóikont).

Schrödinger mobilja ;]

[ Szerkesztve ]

(#7) UnA válasza Syl (#4) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ez melyik Asus router? Nekem is van egy, de azzal nincs ilyen gond, sőt még az udvaron is fogható a jel néhol (három emelet különbséggel együtt).

(#8) Syl válasza UnA (#7) üzenetére


Syl
(nagyúr)
LOGOUT blog

RT-AC57U - A kálváriát részletesen leírtam itt a blogba. És a kommentek között többen hasonló problémával jelentkeztek.

Words cannot express how much i don't care

(#9) tiobe


tiobe
(csendes újonc)
LOGOUT blog

MS Teams-t nem lehet hajnali kecskeáldozás közben meztelenül féllábra ugrálva registryturkálás nélkül leszedni mert következő Windows indításkor újra ott van? MAKA.

És Linuxon tökugyanezt csinálja. Letöltöttem, mert néhanapján kell a munkához, de semmi szükség arra, hogy minden egyes boot után induljon. Kikapcsoltam a beállításokban, de ő visszakapcsolta magát, megint kikapcsoltam, megint visszkapcsolta... most gondolkodok rajta, mi a lóherét kezdjek vele.

(#10) nyisziati válasza Samus (#1) üzenetére


nyisziati
(veterán)
LOGOUT blog

Vírusirtókkal mi is sokat küzdöttünk, aztán a NOD32 mellett döntöttünk jó 10 éve.
Fizetős, de azon kívül semmi gond vele.
Gyanús oldalakra be se enged.

(#2) PDA_FAN: Linux kezd egyre jobb lenni (Ubi van feltelepítve), de még mindig számos apróság nem működik, vagy nem úgy működik, ahogy szeretné az ember.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

(#11) cinemazealot


cinemazealot
(addikt)
LOGOUT blog

IRQ, DMA, EMS, XMS, ARJ... hű, ezek a betűszavak most visszaröpítettek néhány évtizeddel! :C

Mono Hercules monitorom volt (mindössze 3 szín megjelenítésére volt képes 720×350-es felbontáson: fekete, fehér, szürke), a VGA vagy SVGA akkoriban még szóba se jöhetett, annyira drágának számított (nekem). De sikerült összekaparnom egy AdLib kompatibilis hangkártyát, hogy a PC speaker helyett legyen egy picit jobb a hangzásom. A 320×200@256 módot használó játékokat emulátorral sikerült elindítanom (kép persze nem volt), de a zenéjük hallgatása egy picikét közelebb vitt hozzájuk.

Nemrég megvásároltam Steam-en a TIE Fighter-t, mert azt anno nagyon szerettem. Kíváncsi vagyok, hogy amit anno a Quickshot Warrior 5-tel átéltem, vajon képes leszek-e újraélni Thrustmaster Flight Hotas X-szel.

Jaj, azok a régi szép idők... :))

(#12) UnA válasza Syl (#8) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Tényleg, már emlékszem – nálam egy másik modell dolgozik.

(#13) Vladi válasza doeeg (#5) üzenetére


Vladi
(nagyúr)

Kár ezekbe az idő. :O

Hasonló kaliber amúgy, pl: bill driver telepítő beül a memóriába és jóccakát, kicserélem a vga kártyát és drivert ettől megszűnik a hangkártya hasonlóak.

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#14) totron válasza tiobe (#9) üzenetére


totron
(senior tag)

Semmit, pont ez a szoftverpolitika az, amivel visszavonhatatlanul ki lehet irtani az userből irtani a használati szándékot (magamból kiindulva). A kérdés inkább itt az, hogy ez a rekord miért nincs meg a fejekben a munkahelyeden.

(#15) pengwin válasza tiobe (#9) üzenetére


pengwin
(addikt)

Linuxon ilyen nincs, hogy visszakapcsolja magát.

Sokkal valószinűbb, hogy valami hiba miatt nem menti el a konfigurációt, pl. nincs megefelelő jogosultsága a konfig fájl írásához. Vagy csak trehányak voltak a készítők és kifelejtették a konfiguráció fájlba írását.
Ha rootként kell telepíteni de felhasználóként futtatod, akkor simán lehet, hogy csak egy chown vagy chmod kell a mappájára és fájljaira, oszt' jó'van. ;)

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#16) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Legújabb kedvenc: netszolgáltatóval nincs hiba, router jele maxon minden eszközön, egy laptop, két telefon és egy PC hasítja a netet folyamatosan hiba nélkül, de egy laptopon meg fullon akadozik a net (hiába írha hogy "Internet access", maxon van rajta a jel, a diagnosztika nem talál hibát, a router csatlakozott eszközlistájában is látom). Délelőtt még minden rendben volt és az istennek nem tudok rájönni hogy mi van....

El Hopaness Rom Tic || "Ma azért nem lövünk, mert vasárnap van!"

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.