Hirdetés

2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) szatocs


szatocs
őstag

Szia Dezz!

Írtam 23-24" topikban is, az a kérdésem, hogy a 72/75Hz-es túlhajtás okozhat valami problémát az elektronikában, jobban melegedne, vagy hamarabb megadná magát valamelyik alkatrész? Ilyenre lehetne számítani?

=== Szatocs ===

(#2) Termigáßor


Termigáßor
aktív tag

"Csak egy ügyesen módosított driver (illetve .ini file) kell hozzá."

.ini helyett .inf

Amúgy a kép bal felének sötétedése tényleg megszűnik, ha monitor bemelegszik rendesen? ([H]ardforum-on írta egy tulaj)

Illetve a lilásan törő szürke gradiensekre van-e orvosság?

Szerk.:
a kérdések a 2311H-ra vonatkoznak

[ Szerkesztve ]

Jobbára ártalmatlan...

(#3) dezz válasza szatocs (#1) üzenetére


dezz
nagyúr

Bocs, hogy csak most válaszolok, nem voltam netközelben.

Na szóval, kizártnak tartom, hogy ettől baja legyen. Egyrészt, maga a panel bírja, hiszen kisebb felbontáson (ami a panel szempontjából egyre megy, az elektronika felől ugyanannyi pixel-adat jön) hivatalosan is viszi. Az elektronika meg olyan, hogy vagy viszi, vagy nem. De amúgy sem engednék a monitor felől (kiírná a monitor, hogy not supported mode), ha problémát okozhatna.

Termigáßor: Nálam nem sötétedett a bal fele. :F Szerintem annál a usernél valami bibi lehetett az egyik CCFL csővel, ami bemelegedve elmúlt, vagy ilyesmi.

A gradiensek sem "törtek lilásan", de ha törtek volna: többek között erre való a kalibráció.

(#4) szatocs válasza dezz (#3) üzenetére


szatocs
őstag

Semmi gond, köszönöm a válaszod! :)

=== Szatocs ===

(#5) Termigáßor válasza dezz (#3) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

Amiket írtam a saját szememmel láttam egy bekalibrált monitoron az üzletben. (Lényegében ez tartott vissza a vásárlástól, és inkább egy 2209WA-t hoztam el.)

Aztán később utánanéztem a külföldi fórumokon, és azt láttam hogy az U2311H-t használók legalább háromnegyede panaszkodott az egyenetlen háttérvilágításra (a kép egyik felének sötétedésére), és a Hardforumon írta az egyik tulaj, hogy neki a monitor bemelegedése után megszűnt a sötétedés.

Bár lehet hogy te az u2211h-ról beszélsz, azt még nem láttam, és azzal kapcsolatban nem is hallottam ilyen problémákról.

Jobbára ártalmatlan...

(#6) dezz válasza Termigáßor (#5) üzenetére


dezz
nagyúr

Ott valami nem stimmelt... Két U2311H-val is volt dolgom, nem jelentkezett ez a szürkeárnyalati skálás lilulás.

"Aztán később utánanéztem a külföldi fórumokon, és azt láttam hogy az U2311H-t használók legalább háromnegyede panaszkodott az egyenetlen háttérvilágításra"

Nem reprezentatív, mert többségükben azok írnak a fórumokra, akiknek valami gondjuk van.

Ugyanakkor, a két említett U2311H közül az egyik tényleg világosabb volt egy picicel az egyik oldalon, de ez nem volt zavaró, inkább csak egyszerű, szürke háttérnél lehetett észrevenni. Ez legyen a legnagyobb hibája! :)

(#7) Termigáßor válasza dezz (#6) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

"Ugyanakkor, a két említett U2311H közül az egyik tényleg világosabb volt egy picicel az egyik oldalon, de ez nem volt zavaró, inkább csak egyszerű, szürke háttérnél lehetett észrevenni."

Hát a gamma tesztnél durván kijött. A kép jobb felén megvolt a 2.2 gamma a bal oldalon talán ha 2.0

Az hogy nálad az egyiknek rendben volt háttérvilágítása, pozitív. Lehet egy másikat kellett volna bontatnom csak féltem, hogy az is olyan lesz.

(Na mindegy, elégedett vagyok a 2209wa-val, kiforrottabb monitornak érzem, és úgy veszem észre kényelmesebb munkára a 16:10 képarány, bár a fényerőt jó lenne lejjebb szuszakolni valahogy)

Jobbára ártalmatlan...

(#8) dezz válasza Termigáßor (#7) üzenetére


dezz
nagyúr

Ja, hogy a gamma-teszt... (Bár a szürkén is ezért látszik meg jobban.) Azért az nagyon érzékeny, a legtöbb monitornál kihoz több-kevesebb tökéletlenséget. Eddigi tapasztalatom szerint csak a profibb Eizo-knál mutatott kvázi tökéletes eredményt. Az persze lehet, hogy az U2211H és U2311H valamivel tökéletlenebb ilyen szempontból, mint pl. a 2209wa (átlagos eseteket véve), de a hétköznapokban nem jelent akkora problémát (kiv. a szélsőségesebb eseteket, legalábbis pl. fotószerkeztéskor).

Szerintem mindkettőnek rendben volt a háttérvilágítása, a gammás dolog inkább a panel hibája tud lenni.

Ha a min. fényerőn is túl világos a kép, még visszaveheted a kontrasztot is (a 3x10 bit által itt nem sávosodnak be a gradiensek ettől). Csak ne felejtd el később először ezt visszaállítani. Ettől persze a feketeszint nem megy lejjebb. Huzamosabb használat után majd kicsit csökken a háttérvilágítás fényereje, az itt pont jól is jön. :)

(#9) Termigáßor válasza dezz (#8) üzenetére


Termigáßor
aktív tag

Hm... akkor nekem egy tökéletes 2209-esem van, ugyanis nagyon szép egyenletes a gammája. Kár hogy pixelhibás, és ki kell cseréltetnem.

Amúgy ezek a monitorok nem "wide gamut"-osak szóval csak 3x8bit, de tényleg nem sávosodik a kontraszt csökkentésétől. (szóval lehet hogy belül valahogy több az a 8bit..)

A huzamos használat nálam megvan, mert otthonról melózom, egész nap megy a gép. Az egyenletes színek és gamma azért fontosak, mert kb. az időm negyed részében grafikázom (meg hobbi szinten fotózom), a fényerő meg azért mert háromnegyed részben meg kódolok, programozok, és estére kiég a szemem... (van hogy éjfél körül már csak 30 a kontraszt...)

Amúgy gondolkodóba estem, hogy a csere inkább egy 2311h legyen, de még nem tudom...
Amit utoljára láttam "face-to-face" a 2209wa-val nem győzött meg. Ha lenne olyan, inkább egy 2411h-ra (16:10) fizetnék rá.

Mondjuk nem is értem, hogy miért nincs a hp zr24w-nek, ellenfele a DELL-től 100K könyékén? Normál sRGB színtérrel nem hiszem hogy zavarná az u2410 eladásait... bár...

Jobbára ártalmatlan...

(#10) dezz válasza Termigáßor (#9) üzenetére


dezz
nagyúr

A gamut és a bitek száma két különböző dolog. Az első azt adja meg, mennyire tiszták (többi alapszíntől mentesek) az alapszínek, a második pedig az egyes alapszínek világossági fokozatainak számát befolyásolja.

Normál gamutosak (azaz sRGB) ezek a monitorok, de 3x10 bitesek, ami az előfeldolgozást és megjelenítést illeti, fogadni csak 3x8 bitet tudnak. (Illetve, az újabb videokártyák rátesznek még 2-2 bitet a 8-8 bitekre a kimeneti/kalibrációs LUT-ból, dithering formájában.)

(#11) KERESZTAPA9


KERESZTAPA9
tag

Hali
Szeretnék egy FULL HD monitort 1920x1080 @ 72/75Hz el...Mi a legolcsóbb,de jó( nem murdál meg ).? Csak tapasztalat ( akinek ilyen van,volt...Vagy van egy jó ideje.. ) írjon nekem Privit. Előre is köszönöm a válaszokat.... :)

[ Szerkesztve ]

Mindenkinek jó Prohardverezést kívánok!

(#12) flash-


flash-
veterán

vajon game módban jobb a monitor
válaszideje is?

[ Szerkesztve ]

(#13) Findzs válasza flash- (#12) üzenetére


Findzs
addikt

azt írta dezz hogy szemmel észrevehetetlen a különbség a crt -hez viszonyítva inputlag esetében
ezeknél az ips panelos monitoroknál a 8 ms az 8 ms a tn -eseknél meg sose tudni
a gyártók trükköznek
én most akarom lecserélni a 22" 2233bw samsungomat ami tn panelos 5 ms" -es egy lg w2220 ips panelosra ami 6 ms -es
már 1 hete használok egy ilyen lg-t és érzésre játékok alatt (quake live ami elég gyors fps) gyorsabb mint az elvileg kisebb válaszidővel rendelkező tn panelos

tehát ne félj attól, hogy nem elég gyors ez a dell u2311h

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

(#14) ghoszty


ghoszty
tag

üdv minden kedves forumozonak!!

még uj vagyok itt viszonylag és szeretném a segitsegeteket kérni. szeretnék monitort vásárolni 40-50k korul eddig ez nyerte el legjobban a tetszesemet a leirasok alapjan tudtok esetleg adni nekem tippeket hogy hol tundam beszerezni a legjobb áron vagy milyen monitort érdemes msot venni szeretnék ips monitort és főleg játékra/filmnézésre használnám előre is köszi a válaszokat :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.