Hirdetés

2022. május 22., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DemonDani


DemonDani
addikt

Próbáltam olyat tető alá hozni amit mindenki megért és segíthet vásárláskor... Olyan sok volt már amit "olvastál de nem értettél"...

[ Szerkesztve ]

asd fgh jkl éáű

(#2) boygabi_ válasza DemonDani (#1) üzenetére


boygabi_
aktív tag

Szerintem jó lett gratula. Nagyon jó általános és érthető információkkal.

(#3) tildy


tildy
nagyúr

Hiányoloma cikkből a plazma élettartamára vonatkozó infókat, ami pl 10E üzemóra. Ez normál használat mellett kb 3 -5 év....
Utána elkezd sárgulni a kép.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#4) DemonDani válasza tildy (#3) üzenetére


DemonDani
addikt

Mindezen esetleges hibákon túllépve, mindkét technológia nagyjából 60000 órás élettartammal rendelkezik,
:) ott van az...

asd fgh jkl éáű

(#5) Jégkokó


Jégkokó
veterán

Csak az a legnagyobb baj ezekkel a tv kel, hogy hiába van hiper szuper képfelbontása, ha még mindig nem igazán terjedt el a HD minőségű műsorok szórása, mert egy analóg vagy akár egy digitális kábeltévés műsor is iszonyat pocsék képet ad rajta. Hol van még az amikor minden csatorna a legnagyobb felbontásban lesz elérhető.

A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

(#6) tildy válasza DemonDani (#4) üzenetére


tildy
nagyúr

Fél éve írtam kiselőeadást belőle, több oldalon utánanéztem, a plazmákra 10 000t írtak szinte kivétel nélkül....
Ettől függetlenül persze tévedhetek...

No és plazmatípusok? ;) ;) ;)

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#7) Béló válasza DemonDani (#1) üzenetére


Béló
aktív tag

Hiánypótló irás!
Gratula érte ;)

(#8) Drang


Drang
tag

Engem meggyőzött az LCD mellett. A plazma a múlt. Arról nem beszélve, hogy 2-3 ezer méterrel a tengerszint fölött - állítólag- már nem működik a plazma.

(#9) DemonDani válasza Jégkokó (#5) üzenetére


DemonDani
addikt

Hát igen... Nagyon oda voltak ezzel az Olimpiával, holott már 2006ban meg kellett volna jelennie az első HD adásoknak... Juhu 2008ra meg is lett...

asd fgh jkl éáű

(#10) DemonDani válasza tildy (#6) üzenetére


DemonDani
addikt

A plazmák élettartama való igaz h 10000ora. volt egyszer :).
A mai plazmák már 50-60000koörül járnak :K
És pont ez a cikk egyik lényege, a mai dolgok és pont az ilyenek miatt irtam hogy tudjuk mennyit javult, és mit kapunk most.

asd fgh jkl éáű

(#11) berci válasza DemonDani (#10) üzenetére


berci
senior tag

ez a "ha nem szemböl nezem, kifeheredik" jellemzö a mai LCD-kre? nekem egy masfel eves modellem van - S-IPS panel - es nem tunt fel semmi ilyen.

Don't go home! Many people have died there!

(#12) B.A.T.21


B.A.T.21
tag

Hello!

A cikk jó, de azért én fanyalgok egy kicsit, mert semmi olyat nem ad az olvasóknak, amit a cím ígér "LCD vs Plazma-alapokban mai szemmel".

Rögtön ott van a probléma, hogy ma már nem szabad egy kalap alá venni az egyes kijelzőtípusokat (pl a megjelenítőkben (monitor/tv) használt folyadékkristályos kijelzőből is 3 különböző technológia van (TN,PVA,IPS) ezeknek mind-mind más paraméterei vannak, de ugyanúgy a plazmából is ma már minimum 2 különböző technológia létezik párhuzamosan).
Ha ezeket kifejted, akkor pl a "Látószög:" fejezet azonnal árnyaltabbá válik...

Na meg ott vannak a "trükkök" amiket az LCD gyártók kitaláltak (dinamikus háttérvilágítás, scanning backlight,black data insertion, gray frame insertion, overdrive) amelyekkel valójában sikeresen kiszorították a plazmát a szobákból. (lásd "Kontraszt, színek:" fejezet)

Színek:
A modern (illetve magasabb kategóriájú) lcd-tv készülékekben már szinte mindegyikben úgynevezett high (vagy wide) gamut kijelzőt használnak, amelynél a megjeleníthető színek száma nagyobb. (más kérdés, hogy ne felejtsük el, hogy az emberi agy kb 16 millió színt meg tud különböztetni egymástól, viszont csak 380-ra emlékszünk (tehát pl két különböző (de közel azonos) árnyalatú sárga lap között különbséget tudsz tenni akkor ha egyszerre egymás mellé helyezed, míg ha csak felmutatják őket, akkor nem). Emiatt nem fogod sose mondani a tv-ben látott arany tárgyról, hogy jéé ez nem ilyen eredetiben.. (pedig nem olyan :) )

A "Mozgások (Válaszidő):" ezen hátrányok kiküszöböléséről végülis esett szó (részint fentebb, részint a cikkben) : (scanning backlight,black data insertion, gray frame insertion, overdrive, high frame-rate).

Ha nagyon finomkodni akarunk, akkor a subpixel elhelyezésről és az extra subpixel beillesztéséről is lehetne mesélni, ilyen monitorok például már léteznek, igaz ma még nem elterjedtek...

Beégésről:
"...Mindig is emlegették a plazmákkal kapcsolatban az úgynevezett beégést. Ez már a múlté, bár bizonyos helyzetekben még előfordulhat, hogy a huzamosan világos képrészletekre időlegesen emlékszik a képernyő, mert másként csökken az adott helyen a fényereje... "

A beégés még ugyanúgy létezik, de (mint ahogy a modern CRT esetében) valóban nem okoz annyi problémát (mondhatni normál használat mellett semennyit), de még ma is be tudnád égetni a kijelzőt... (A probléma továbbra is abból ered, hogy a felhasznált foszfor világító tulajdonságai idővel romlanak, így azokon a területeken, ahol állandóan nagyobb használat van, ott idővel kisebb lehet a fényerő, mint a kijelző más területein)

Az viszont valóban igaz, hogy a két technológia élettartama kb hasonló 40-60 ezer óra. A plazma esetében a már említett foszfor "kimerülés" következik be (régi 20/30 éves crt-nél is látsz képet, de már nem olyan élénkek a színek és alacsony a fényerő), míg az LCD-nél a háttérvilágítás fényereje/színhőmérséklete változik (elvileg a folyadékkristályos kijelző esetében egy "csőcsere" után mehetne minden tovább (más kérdés, hogy addigra úgy elavul az egész, hogy nem éri meg ))

"Fogyasztás: "

Megjegyzés: Ne felejtse el senki, hogy a készülékekre ráírt fogyasztás NEM a maximális fogyasztás!!(se LCD , se plazma esetén) Ezek az értékek egy standard (európai és amerikai) szabványban rögzített (adott) képtartalom mellett mérhető értékek.

Másik megjegyzés: mivel az lcd-tv-k gyakorlatilag mindegyike képes ma már dinamikus háttérvilgításra, így a fogyasztás is képtartalomfüggő lesz, hiszen sötét képtartalom esetén a háttérvilágítás nincsen teljesen kihajtva)

Az utolsó bekezdés eléggé össze lett csapva, hiszen sokkal több kérdést hagytál nyitva, mint amennyit a cikk elején egyátalán feltettél és próbáltál megválaszolni:
"...Nem mindegy, hogy a szoba ahová tenni szeretnénk világos, avagy sötét." (Naív ügyfél: de miért? :)) )
"Nem mindegy, hogy milyen távolságból szeretnénk nézni, nem mindegy hogy mit szeretnénk rajta nézni…" (Miért? Miért? :DDD )

Szerintem a cikk alapvetően tehát jó: világos, könnyen emészthető :R , csak a témát jobban ki kell fejteni! :DD

Mindenesetre:Csak így tovább :C

B.A.T.21

(#13) DemonDani válasza B.A.T.21 (#12) üzenetére


DemonDani
addikt

Tudom a végét össze csaptam, írhattam volna hogy miért mikor és melyik jobb, pl h milyen szögből esik a panelre a fény, stb...
Meg amit írtál pótlólag azt is ki lehetett volna bővebben fejteni, de azzal megint azt értem volna el, hogy lenne egy újabb cikk amit 200ból 5ember ért meg, és abból az 5böl 4 már tudta ezeket... És pont nem ez volt a lényeg. akkor felesleges lett volna megírni.

De volt pár dolog amit nem értem hogy miért irsz le, hiszen én leírtam :)
"A beégés még ugyanúgy létezikde (mint ahogy a modern CRT esetében) valóban nem okoz annyi problémát (mondhatni normál használat mellett semennyit), de még ma is be tudnád égetni a kijelzőt..." pont ugyan ezt írtam "bár bizonyos helyzetekben még előfordulhat" csak nem eresztettem bőrére mert gondolom meglehetett érteni.

"Másik megjegyzés: mivel az lcd-tv-k gyakorlatilag mindegyike képes ma már dinamikus háttérvilgításra, így a fogyasztás is képtartalomfüggő lesz, hiszen sötét képtartalom esetén a háttérvilágítás nincsen teljesen kihajtva"
én ezt is leírtam :)
"Az LCD panelek mivel nem rendelkeznek saját fénnyel így a megvilágításuk eredetileg fix, így fogyayztásuk stabil. Viszont a fényerő növelésével a fogyasztásuk is arányosan nő, és a megvilágításuk is inkább a dinamikus felé terjeszkedik már,"

Minden igaz amit írtál, azt hogy elhelyezés és stb alapján hogyan dönthetünk, az a jövő zenéje... ha tudok magamon erőt venni megírom, ha nem akkor nem :DDD ha sokan térnek ki rá akkor talán :K

köszi a tartalmas kritikát! :R

asd fgh jkl éáű

(#14) DemonDani válasza berci (#11) üzenetére


DemonDani
addikt

Nem nem így van már, az csak az illusztrációs kép. a szöveget olvasd inkább ;)

asd fgh jkl éáű

(#15) berci válasza DemonDani (#14) üzenetére


berci
senior tag

az ujsagban is csak a kepeket nezegetem :D :B
ok, a szöveg alapjan vilagos

Don't go home! Many people have died there!

(#16) DemonDani válasza berci (#15) üzenetére


DemonDani
addikt

Képregényt sajnos nem tervezek belőle ;]

asd fgh jkl éáű

(#17) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Jó kis összefoglaló lett ez, csak gratulálni tudok. :K
Az igaz, h sok helyen máshol is találni, de azok főleg szakmai tematikájú oldalak, nem biztos, h mindenki érti a szakzsargont. Kössz az írást, elküldtem pár olyan embrernek, akikről tudom, h a közeljövőben terveznek új tv-t vásárolni. :)

Talán a felbontásokhoz odarajzoltam volna (pl. halványsárgával) a 19, és a 22 inches wide monitorok jellemző natív felbontásait (1440×900, 1680×1050).

:R

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#18) DemonDani válasza Thunderzolee (#17) üzenetére


DemonDani
addikt

Köszi. Pont ez volt a cél. :)

Azok számítógép monitorok, vagyis annak készültek (volna) ezért ilyen a felbontásuk. Akkor már sok mindent kellett volna irkálni, s mivel nem is "valódi TV" panelek így lényegében felesleges dolog lenne. (amúgy sem éri meg akkora képméretek mellett LCDbe beruházni... inkább 26"tól általában. (mjuk véleményem szerint 32"-től)...

asd fgh jkl éáű

(#19) vashal


vashal
tag

Hello

szerintem mind a ketten értetek hozzá,igy felesleges egymást szapuni,inkább kiegészités ként kellene irni hozzá ezeket a dolgokat.bár nekem a döntésben sajna nem segitett,de legalább sok hasznos dolgot tudtam meg róluk.sajnos a müszaki boltokban az eladók nagy többsége anyit sem ért hozzá mint én,pedig nekem is több kérdésem van mint tudásom.

(#20) Samus


Samus
addikt

Két hibát szeretnék megemlíteni: a kristályok fizikai elmozdulásához, és ezáltal a mozgó épek visszaadása késleltetve történik, saját fénnyel így a megvilágításuk eredetileg fix, így fogyayztásuk stabil (továbbá a "fix, így" helyett "fix, ezáltal"-t írnék, hogy ne ismételj két szót egy mondatban, de ez csak formai dolog, személyes megjegyzés). Ezek kivételével: :R Lényegretörő és érthető, többek között engem is felvilágosítottál néhány dologgal kapcsolatban (pl a plazmának saját fénye van).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#21) DemonDani válasza Samus (#20) üzenetére


DemonDani
addikt

Javítottam ;)
Köszi, látom legalább figyelmesen olvastad ;]

asd fgh jkl éáű

(#22) John Milton


John Milton
újonc

Ahogy így átolvastam, szerintem elég lett volna, ha csatolod a Panasonic 2006-os idevonatkozó kiadványát...kevés pontól eltérően u.a ;]

(#23) DemonDani válasza John Milton (#22) üzenetére


DemonDani
addikt

:)
Igazság szerint ha irsz valamiről amiről 20ezerszer írtak már itt ott részleteket, vagy mélyebben, akkor ugy gondolom sok újdonságot nem lehet írni. Mellesleg az a Panasonic tanúlmány egy reklámanyag, és nem is ők csinálták.

asd fgh jkl éáű

(#24) T. Vercetti


T. Vercetti
csendes tag

Szépen bemásoltad, de a forrást megjelölhetted volna...
http://www.panasonic.hu/ugyfelszolgalat/katalogusok/plazma_2006.pdf
Vagy csak véletlen a hasonlóság? ;]

" A válságra való tekintettel az alagút végén lekapcsoltuk a fényt..."

(#25) zotymogo


zotymogo
csendes tag

Sziasztok! Segítséget zeretnék kérni. Tv vásárlás elött állok de nem tudok dönteni.
Panasonic plazma vs Samsung lcd. 70%-ban PS3ra 30%-ban filmnézésre használnám.
300-400e környékén nézegetek full HD téveket37-42 col méretben. Léci olyanok írjanak akiknek gyakolati tapasztalataik vannak.Köszönöm

(#26) arus12


arus12
csendes tag

Én nemrég vettem TV-t, nagyon körbejártam a témát ha már több száz ezret költök TV-re.
Végül LCD-t vettem. Nem azért mert a plazma rossz. Jó az, csak az LCD-k fejlesztése annyira előrehaladt mára, hogy ugyanannyi pénzért lényegesen jobb LCD-t lehet venni mint plazmát.

(#27) Dr.Anonymus


Dr.Anonymus
addikt

késői olvasóként is szeretnék gratulálni a remek és hiánypótló cikkhez :B
nekem nagyon sokat segített! :))

(#28) Béló válasza DemonDani (#1) üzenetére


Béló
aktív tag

Privát ment!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.