Hirdetés

2020. július 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lev258


lev258
(veterán)

Egy apró javítás. Az említett összeg a váltásra szánt pénz (beleértve az új gépek beszerzését is).

Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

(#2) dajkopali válasza lev258 (#1) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

:R
javítom

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#3) hunluki


hunluki
(aktív tag)

"Arról ugyanakkor még nincs hír, hogy milyen disztribúciót választanának, és az átállás ütemezéséről sem adtak ki információt"

Na ez a para rész, limux vagy mi a szösz is ezen bukott el, remélem tanulnak belőle és nem saját disztrót akarnak fejleszteni hanem ráfekszenek valami rendesen támogatottra (RH, Ubuntu, akármi).

Amúgy hajrá, remélem összejön nekik.

(#4) lev258 válasza hunluki (#3) üzenetére


lev258
(veterán)

Csak a pontosság miatt. A müncheni LiMux, bár voltak fejlesztésbeli hiányosságok is, inkább a városvezetésen belüli politikai harcoknak lett az áldozata.

Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

(#5) floatr


floatr
(veterán)

Különösen érdekes fejlemény ez a Huawei-hírek fényében, amikor megtapasztalhatja a világ, hogy egy tollvonással el lehet intézni ekkora cégóriásokat is csupán a függőségei miatt.

[ Szerkesztve ]

(#6) Sleed


Sleed
(aktív tag)

Az online bankolast is megreformalhatnak..
Ahhoz, hogy online fizetni lehessen egy bankkartyaval minimum 2-3, de inkabb tobb alkalmazast, activex plugint meg istentudja mit kell letolteni.
Tiszta idoutazas a 2000-es evek elejere.

(#7) Cathfaern válasza Sleed (#6) üzenetére


Cathfaern
(nagyúr)

Ezt hol? Én nagyon régen láttam utoljára ilyet, pedig nem keveset fizetek online bankkártyával.

(#8) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Vagy egyáltalán nem fognak linuxra váltani, csak be akarják triggerelni ms-t, hátha a hírek hallatán ad nekik némi kedvezményt win10-re. ;]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#9) vicze1 válasza hunluki (#3) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Amennyiben támogatott disztrót választanak, egyből drágábbra jön ki mind bármilyen MS infrastruktúra.
Valamit az átállás ára nem egy fix összeg, hanem egy becslés, ami elég nagy eséllyel jóval magasabb lesz.

(#10) Sleed válasza Cathfaern (#7) üzenetére


Sleed
(aktív tag)

Ez nem elfogado hely fuggo, hanem a koreai bankok bankkartyai erintettek.
Kulfoldikent eselytelen hogy egy kint kiallitott bankkartyat hasznalj online.

https://www.forbes.com/sites/elaineramirez/2016/11/30/south-koreas-online-banking-system-is-stuck-in-1996/

(#11) hunluki válasza vicze1 (#9) üzenetére


hunluki
(aktív tag)

Gondolom hosszú távon éri majd meg nekik. Tudnak függetlenedni az MS-től, nyilt forrás miatt saját embereik tudnak fejleszteni a rendszeren, stb.

Egészen biztos hogy az elején brutál pénzek mennek majd el bele, ha erre még rájön a politikai/gazdasági ellenszél is akkor meg főleg szívás lesz.

Nem fűzök hozzá sok reményt hogy sikerül nekik, de igazából örülnék neki ha összejönne.

(#12) cami][us válasza vicze1 (#9) üzenetére


cami][us
(senior tag)

Amennyiben támogatott disztrót választanak, egyből drágábbra jön ki mind bármilyen MS infrastruktúra.

Fake news

[ Szerkesztve ]

(#13) vicze1 válasza hunluki (#11) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

A Linux-ra váltás, nem azt jelenti, hogy open source és ingyen lesz minden hirtelen. :)
Amit spórolni lehet, az a Office licence, és kb. ez az egyetlen egy dolog. (Ezt megtehetnék ugyan úgy Linuxra váltás nélkül is gond nélkül.)
Az OS support pénzbe kerül, egyéb Enterprise SW-k, aki sokszor benne vannak a Windows Server-ben, szintén pénzbe kerülnek. Ezt nem tudod megspórolni se rövid se hosszútávon.
Bármilyen alkalmazást most is fejleszthettek, nem kell hozzá nyílt forráskód semmilyen formában.

Sőt a legnagyobb költséget mindig és minden esetben a saját fejlesztések viszik fel, maga az SW licence igazából elenyésző végső soron.

Az "álljunk át Linuxra!" nagy ötletek akkor születnek többnyire mikor, egy elavult már nem támogatott Widnows/Office-ról kell átállni egy újra, amire migrálni kell az alkaszámokat. Ebben az esetben első körben teljesen jó ötletnek tűnik a Linuxra váltás, hiszt a váltás költségei közel azonosak elméletben.
A probléma a gyakorlattal kezdődik, amikor elkezd elszállni a Linux átállás és támogatás költsége nem várt mértékben.

Még egy próbálkozást se láttam realisztikusan eltervezve. Pl. léptelenek elszakadni a tervezők a desktoptól és hogy helyileg fusson bármi, nem képesek web alkalmazásba ültetni MINDEN folyamukat, hogy SOHA többet ne kelljen azon gondolkodni, hogy milyen rendszert használnak, hanem OS független legyen 100%-osan minden, és azt választod ami épp a legolcsóbb legyen az RH, MS vagy Google.

(#12) cami][us: Ha ennyire "fake news", akkor linkeld már végig, hogy mennyibe kerülnek a Linux distrók support szerződései. Amikor legutóbb végignyálaztam őket akkor választottam azt, hogy maradunk support nélküli Ubuntunál, és szopok a frissítésekkel.

[ Szerkesztve ]

(#14) Gargouille válasza hunluki (#11) üzenetére


Gargouille
(aktív tag)

Ha saját maguk fejlesztenek akkor etetniük kell egy elég komoly saját fejlesztő, tesztelő és üzemeltető gárdát, ráadásul mivel egyedi fejlesztés így nem is fogják tudni pótolni egyszerűen a munkaerőt mert a képzéssel is nekik kell majd foglalkozni. És lehetne még folytatni ezt a sort elég hosszan. Azt hiszem amit megspórolnak a licenc költségen azt lehet többszörösen fogják másban megfizetni.

(#15) Slack válasza vicze1 (#9) üzenetére


Slack
(tag)

A cikkben benne van, hogy nem a spórolás a cél.

(#16) vicze1 válasza Slack (#15) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Ez van a cikkben:

"A döntés indoklásában egyaránt szerepel a költségtakarékosság (nem kívánják megfizetni az extra költséget a további támogatásért), illetve az, hogy lazítani akarják az egy, zárt platformtól való függőséget."

[ Szerkesztve ]

(#17) hunluki válasza vicze1 (#13) üzenetére


hunluki
(aktív tag)

Persze, nyilván millió egy buktatója van és nem mint foteltudós fogom itt megmondani a tutit ha már kormány szinten belebuktak páran.

Amúgy ha ügyesen tervezik nem kivitelezhetetlen, én pl állítottám át tizenpár fős irodát linux alapokra, igaz ott XP-ről migrálódtunk ubuntura, első körben OO, később libre, aztán thunderbird, mindezek XP-n még. Amik jöttek hibák szépen korrigálva lettek, doksikhoz született új template, csomó munkafolyamat automatizálva lett és a szerveren megy.

Azóta is működik, szóval nem lehetetlen, de így is volt csomó coexistence, fokozatosan lettek átállítva a gépek, és be lettek húzva egy VM image-be ami szintén szerverről elérhető volt RDP-n fallbacknek, eleinte használva is volt sokat, később egyre kevesebbet, aztán egy idő után le lehetett kapcsolni azt is.

Ez a móka is amúgy kb 2 év volt, rengeteg tervezéssel, rengeteg folyamat átfaragásával és akkor itt egy pici irodáról beszéltünk.

Amúgy pont mostanában körvonalazódik egy hasonló projekt, igaz itt már nagyobb cégről beszélünk és nem csak irodáról hanem különböző gépek/kütyük is vannak, a levelezés domino/notes alapon megy, a gépek pedig W7-ek. Itt is első a rendes tervezés, párhuzamos futás, ha para van legyen fallback.

#14: Viszont függetlenednek az MS-től és saját fejlesztőket tudnak kinevelni, országon belül marad a szakember és a tudás is. A jelek szerint ők úgy érzik hogy ez a jó irány, aztán majd meglátjuk mit dob a valóság.

[ Szerkesztve ]

(#18) vicze1 válasza hunluki (#17) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Hát igen ilyet nem csinál senki nagyban. :(

Sajnos a probléma az indíttatás, hogy jaj lejár a support és valamire váltani kell. És itt jön az amit leírtál, hogy nincs átgondolva, nincs elég idő hagyva és mindenekelőtt nem fokozatos az egész. :(

(#19) kilua válasza hunluki (#17) üzenetére


kilua
(tag)

"és saját fejlesztőket tudnak kinevelni, országon belül marad a szakember és a tudás is"

Szerintem Dél Koreán belül van szakember os fejlesztésre lásd Samsung Bada-Tizen, LG webOS. Persze a piaci igények (pl kevés app) miatt telefonon nem tudnak terjedni de pl az okos TV már más kategória. A németekkel ellentétben én kinézem koreából hogy tudnak függetlenedni az MStől.

(#20) Lacc


Lacc
(aktív tag)

Én .Net fejlesztőként kívánom nekik, hogy sikerüljön. München elbukott, Barcelonáról nem tudom, hogy ott hogy halad a linux projekt. De Dél-Koreában nagy IT potenciál van.

lev258, én úgy olvastam anno, hogy a magas egyedi fejlesztési költségek miatt bukott el a projekt. De simán lehet, hogy rosszul emlékszem (bár olyat olvastam, hogy az MS fúrta meg). Talán anno az SG-n.

Bár én személy szerint ezt a függetlenedést az MS-től dumát nem értem. Windowsra is ugyanúgy feltehetsz LibreOffice-t (MS Office helyett), Java-t, (.NET helyett), Nginx-ot (IIS helyett), PostgreSQL-t (MSSQL helyett). Bár én tényleg nem vagyok otthon az EE szintű infrastruktúrában. Lehet, hogy a support szerződés taralmaz megszorításokat?
Az MS a .NET Core-val egész jó utona halad a cross-platform felé, szerintem. (.NET Core 5-el pedig teljesen cross-platform akar lenni)

[ Szerkesztve ]

(#21) hunluki válasza Lacc (#20) üzenetére


hunluki
(aktív tag)

Függetlenedés MS-től topikhoz esetleg annyit lehet hozzápakolni hogy amit mostanában a windows néven művel az kritikán aluli, bármikor módosíthat amit akar, nem egy technológiára mondta már hogy jövő amit utána x idővel úgy ásott el hogy nyoma sincs azóta.

Openszósz mellett jelenleg az szól hogy ha felépíted az a saját kis appodat xy technológiára akkor ha az zárt és jelen esetben az MS azt mondja hogy kakukk akkor pislogsz hogy mi a franc van, ha viszont open akkor megvan a sanszod arra hogy tovább vidd. Szívás mindenképp, de a zárt verziónál zsákutca, openbe legalább van esélyed megfelelő szakember gárdával tovább haladni.

Persze lehet hogy a valóság tök más, ez csak az én kis saját meglátásom.

(#22) hunluki válasza hunluki (#21) üzenetére


hunluki
(aktív tag)

+ még egy nagyon kézenfogható példa (sry lejárt a szerk):

Jaj ez az app csak XP-n (7-en, 98-on, akármin) megy csak rendesen és drága lenne újat venni, aki írta már nem létezik tipikus esete.

(#23) LakiPali


LakiPali
(tag)

Sose értettem mi szükségük van a nagyvállalatoknak, meg a kormányzatoknak Microsoft termékekre, kb. az egyetlen valós ok, ami minden csak nem éppen nyomós, az az OFISZ formátumok, excel MAKRÓ funkciója , így egész konkrétan, ez az egy idióta f*szság az amiért nem sajnálják se a windows se az ofisz licenszdíjakat horror áron.. ha ettől a f*szságtól meg tudnának szabadulni (amit egyébként itthon egy 900-as cerkán , linux alól virtualboxban virtualizált windows alól is el tudok érni ha nagyon akarnám, de minek ? :W :C :R :O )

a FULL ingyenes linux - libre párossal ... egy ruppójukba nem kerülne az egész... :C

(#24) Lauda válasza floatr (#5) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Mármint melyik cégóriás lett elintézve?

(#25) azbest válasza Lauda (#24) üzenetére


azbest
(nagyúr)

A huawei hírekre gondol, hogy google ökoszisztémát az amerikai embargó - egy politikai döntés - miatt nem biztos, hogy használhatják majd később. De hát írja is a kommentjében :P

[ Szerkesztve ]

(#26) Baggins86 válasza LakiPali (#23) üzenetére


Baggins86
(aktív tag)

Akkor te még biztos nem dolgoztál nagyvállalatnál, vagy kormányzatnál. Support ingyen van? Nem. Libre Offcie/Open Office nevű nem minősítem miknél ingyen van a support? Fejlesztési igényekkel kihez lehet fordulni? Böngészd a fórumokat? L1-L2-es üzemeltetőket hol fogsz találni és mennyiért? Gizikétől - Marikán át küldhetsz mindenkit legalább 1-2 napos képzésre, hogy tudják mi ez.
Saját fejlesztésű appok? Pont a nagyvállaltok meg a kormányzatok használnak 100 féle egyedi szoftvert, ami elég ritkán nem win32, ki fogja ezeket átírni?
Amiről te beszélsz az egy Vargáné és Társa 10 fős Bt.-nél még teljesen oké, 1000+os vállalatnál elég necces.

(#27) Lauda válasza azbest (#25) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Ezt értem, ettől még miért lenne elintézve a huawei?

(#28) azbest válasza Baggins86 (#26) üzenetére


azbest
(nagyúr)

Windowsra a support ingyen van? Az ms officera ingyen van? Vagy ahhoz mindenki "ért"?

A win esetén sem csak az egyszeri szoftver beszerzés ára van, hanem havidíjas mennyiségi lincensz is rájön. De ahhoz még kb nulla support jár, azon felül még kell valami külön support, hogy valóban szóbaáljanak veled. De még akkor sem biztos, hogy bármi problémádra kapsz megoldást az újraindítás és újratelepítés varázskombinációkon kívül. Nem tudom mekkora az a dollár mennyiség, ami felett már kb valóban foglalkoznak a problémákkal és nem csak egy kedves lerázó embert kapsz, hogy megnyugtasson, valójában semmi probléma, cask képzelődsz, hogy ha valami nem működik.

Nyílt forrású rendszereknek több előnye is van: nincs olyan, hogy egy cégtől függjenek. Lehet versenyeztetni több céget, nem vagy szerzői jogi korlátozás miatt hozzáláncolva az elsőhöz. S ha megszűnik a beszállító, akkor sem kell nulláról újraíratni az egészet. Valamint van az a pénz, amiért valakit találsz, hogy megjavítsa neked a problémákat. Az ms és más zárt megoldások esetén nem biztos, hogy tudsz annyit fizetni, amiért foglalkoznak veled - hacsak meg nem veszed a teljes cégüket.

A régebbi win32-esek futtatása nem feltétlen probléma linuxos környezetben sem. Akár még jobban is futhat egy elavult - zárt, régi, utolsó nyugdíjas feljesztője is már meghalt de nem tudsz vele mit kezdeni - szolfver, mint a friss windowson.

(#29) floatr válasza Lauda (#27) üzenetére


floatr
(veterán)

Az egy dolog, hogy most még a Huawei vezetése gesztus-jellegű nyilatkozatokat intéz a befektetők felé, de ha ez így marad, a ZTE mellé beállhat. Baromira sajnálnám, mert a bevételeivel arányosan a legtöbb pénzt ők fektetik be kutatás-fejlesztésbe, de ha még a chipgyártók embargóját valahogy ki is tudja védeni, a szoftveres embargó kinyírja.
Ugyanilyen fegyver az MS platformja is, az egész világot sakkban lehet vele tartani.

(#30) Ribi válasza azbest (#28) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

"Valamint van az a pénz, amiért valakit találsz" Ja mint a bkk és hasonlók. Nem kis nevű cégek írnak igencsak szánalmas alkalmazásokat. Meg biztos úgy meg, hogy ha X megunja, akkor majd Y onnan csinálja tovább. Ez nagyon nem így megy. Ez eléggé álomvilág. Ilyen rendszerekben meg elég kevés az egyedi probléma. Win-nél ha gáz van, akkor igen nagy tömeg veri őket tarkón egyszerre. Ilyen eseti megbízásoknál meg majd nagypapa tempóban szüttyögnek és elkérnek eszetlen összegeket. Persze csak ha a 14 éves pisti heccből feltörte és nyilvánosságra került. Jól kiírt közbeszerzésen. :(

(#31) azbest válasza Ribi (#30) üzenetére


azbest
(nagyúr)

hát persze... mert az ms világban csak világégés van állandóan.. mondjuk újabban rendszeresen felrúgnak pár százezer felhasználót, de most lényegtelen. Az ms-nél lehet, hogy van annyi pénz, hogy valaki talán foglalkozzon veled, csak ahhoz valószínűleg milliárdokat kell fizetni, vagy még pár nagyságrendet. De csak az a tuti, hogyha megveszed a cégüket. Mert egyébként az ügyfél érdeke csak sokadlagos a saját érdekükkel szemben.

Ezzel szemben egy nyílt rendszernél több módon is lehetőséged van megfelelő fejlesztőkkel megoldatni a problémádat. Lehet akár saját fejlesztőd is, aki kifejezetten veled foglalkozik, de akár olyan fejelsztőcsapatokat is fizethetsz, akik a projekten dolgoznak és a fizetségért cserében a te problémáddal is foglalkoznak. A nagy cégek is így vesznek részt nyílt projektekben. Meg persze lehet hagyományos támogatási szerződést kötni, amikor nem feltétlen kerül prioritásba a te problémád.

És ezekhez nem kell több milliárdos támogatási szerződést kötnöd. Valamint, ha a projektbe nem kerül be valami rögtön, attól neked még van jogod és lehetőséged a saját környezetedben ezt javítva használni.

Ne a magyar viszonyokból indulj ki, amikor eu pénz lenyelésére csinálnak pályázatot, aminek a valós kivitelezője lehet végül egy egyetemista gyakornok lesz két fillérért vagy épp ingyen bedolgozva a kötelező gyakorlat teljesítéséért.

[ Szerkesztve ]

(#32) #41095680 válasza LakiPali (#23) üzenetére


#41095680
(törölt tag)

Igen, ez lenne a normál gondolkodás...de ne menjünk messze: Itthon mennyit is fizetett ki a magyar kormányzat
az adófizetők pénzéből, oktatás, nav, rendőrség stb.: milliárdok. Szerintem a pénz nem számít, bármennyit kifizetnek, ha le tudnak nyúlni belőle. Szerintem előszőr megkeni az m$ a megfelelő embert és vissza táncolnak . :((

(#33) LakiPali válasza #41095680 (#32) üzenetére


LakiPali
(tag)

Nem tudom hol tenyésztik ezeket a kormányzati rendszergazdákat, ha még annyi eszük sincs, hogy vegyenek egy, azaz 1 darab szerver Windows Licenszt, és mind arra az egy gépre RDP-zzen be Linuxos kliensekről oszt ott hokizzon az OFISSZAL, meg a gagyi MAKRÓval telesz*rt xlsx-eikkel :W , ha éppen attól jön meg az erekciója.. meg azon fusson az összes win32 program ami mind-mind elsőtől az utolsóig simán elérhető lenne 1 darab központi szerver windows-sal neadjisten egy OFISZ licensz-szel, meg akármennyi FULL ingyenes Linux deszktop kliens-sel .. ehhez már ész is kéne , ami úgy látom nekik nem juttott...

(#34) sanzi89 válasza LakiPali (#33) üzenetére


sanzi89
(addikt)

Még jó, hogy a szerver OS licensz feltételei alapján ilyet nem lehet csinálni. A különféle CALL jogokról ne is beszéljünk...
Egyszerűbb lewarezolni a Windows-t, ugyanott vagyunk azzal is, amit írsz. Látszik, hogy még távolról sem láttál olyan környezetet, amiről ilyen élesen kinyilatkoztatsz.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#35) LakiPali válasza sanzi89 (#34) üzenetére


LakiPali
(tag)

?? Azt ne mond, hogy nincs erre lehetőség, vásárolni hivatalosan mennyiségi RDP Cal licensz kulcsot, pl. nagyvállalatoknak, pl. 100 vagy több kliens gép fölött.. akkor mégis mire való a szerver windows ?? :Y :F

(#36) #41095680 válasza vicze1 (#13) üzenetére


#41095680
(törölt tag)

Erről a támogatási rdsz-ről szívesen olvasnák bővebben, pl. hol használják Mo.-on, csak multicégek vagy esetleg állami, kkv? Az összes hasonló cikkben olvasok róla, mennyire fontos a support. Nem tudom, hogy mekkora a legális szoftverek aránya a cégeknél? Mert, ha fizetős kell, akkor fizessék ki, utána beszélhetünk róla, hogy hol drágább a támogatás.

(#37) #41095680 válasza #41095680 (#36) üzenetére


#41095680
(törölt tag)

És ne feledkezzünk meg az OS mellett a többi programról sem: TC, WinRar stb. próbaidőszak után 20000Ft/gép, a 300000-es kategóriát még nem érintettük. Ha fizetős kell, akkor ki kellene fizetni, majd utána ha még szeretnél támogatást is vásárolhatsz.

(#38) Akula válasza LakiPali (#23) üzenetére


Akula
(őstag)

ezen én is sokat gondolkodtam, de valószínű, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet.
nagyon sok helyen spec. szoftvereket használnak ami nem is létezik más os-re, csak winfosra.
de ha valamelyik cégnek csak egy táblázatkezelőre van szüksége meg egy levelezőkliensre,akkor igazad van.

(#39) LakiPali válasza Akula (#38) üzenetére


LakiPali
(tag)

Akkor a tippem feléd is áll: van egy darab központi Windows gép amire linuxos kliensekkel RDP-zel be.

Főleg a kormányzatoknál ahol nem a licenszdíj a drága, hanem a windows a nemzetbiztonsági kockázat. így a kecske is jóll lakik, mert a windowsos programok natívban elfutnak a távoli szerveren ami pl. nincs is a külső netre rákötve, csak pl. havonta egyszer , és/vagy frissítéseknél. és a káposzta is megmarad, mert a linuxos gépeken lévő összes dolog ellenőrizhető és felügyelhető marad a kormányzat által.

és ez csak egy gyors tipp volt, még a virtualizációs, meg az amazon felhős megoldásokról meg ezeknek a perverz kombinációiról még nem is beszéltem, szóval ennyit a kormányzati rendszergazdákról. :C :W :R

szóval egészen egyszerűen elképszető ez a nyomorult tipródás amit művelnek a "rendszergazdák" és amiért több helyen elbukott a linuxra való "átállás" ...

[ Szerkesztve ]

(#40) LakiPali válasza #41095680 (#37) üzenetére


LakiPali
(tag)

"TC, WinRAR stb."
... amiket szintúgy csak egyszer kéne megvenni ha egy, azaz 1 szerveren futnak...

(#41) Shyciii válasza Lacc (#20) üzenetére


Shyciii
(addikt)

Azért az elég beteg, aki Windowsra Nginx-et rak. Arról nem beszélve, hogy közel sem működik rajta olyan stabilan, mint egy Linuxon. Az IIS-t meg hagyjuk. Webszervernek igencsak hitvány és felettébb komolytalan (mondom ezt úgy, hogy javarészt WIndows Rendszermérnök vagyok) .Mondjuk PostgreSQL-t se láttam még Windosra felrakni, üzemeltetni egy cégtől se...

(#42) Shyciii válasza LakiPali (#39) üzenetére


Shyciii
(addikt)

"Akkor a tippem feléd is áll: van egy darab központi Windows gép amire linuxos kliensekkel RDP-zel be."

Azaz érzésem, hogy te nem vagy se Rendszergazda, se Rendszermérnök, hanem pusztán elvi síkon beszélsz amiket a neten összeolvasgattál. Amit leírtál, az közel sem olyan egyszerű, sőt. Nálunk a leggyatrább önkormányzat is a fővárosban kb 200 fős, és ez nem München (ott nyugodtan szorozhatsz akár 10-el is). Ezt nem fogja egy Windows szerver terminálként működtetni, de 10 se, mert a Windows esetén igen sok memóriát megzabál maga a rendszer (egy üres user profile helyigénye is magas). Erről kifejezetten van tapasztalatom, mert üzemeltetünk Windows-os felhős elérést. És akkor ezeket még tovább terhelnéd WinRAR-al is, és egyéb általános programokkal. Kemény ára lenne azoknak a szervereknek hardver szinten még Supermicro szervereket nézve is.

(#43) hunluki válasza Shyciii (#42) üzenetére


hunluki
(aktív tag)

Hagyd rá, a jó öreg flesinek mondhatsz akármit, esélytelen. Inkább csak simán ne etesd, úgy is ki lesz moderálva max 2-3 napon belül mert elgurul nála a gyógyszer.

(#44) Shyciii válasza hunluki (#43) üzenetére


Shyciii
(addikt)

:D Én vagyok a hülye, hogy benéztem ide. Gondolhattam volna, hogy ez is csak egy mobilaréna fórum :D

(#45) LakiPali válasza Shyciii (#42) üzenetére


LakiPali
(tag)

Valóban nem próbáltam még ilyet a gyakorlatban, de nehezen hiszem el hogy pl. egy kormányzatnak ne lenne pénze egy(?) vastag szerverre, meg a mennyiségi rdp-s licenszkulcsokra is akár.. számomra inkább a sávszél az ami a legszűkebb keresztmetszetnek tűnik, főleg a wifi és egyéb éterben terjedő hálózati kommunikációs protokollok tengerében.. de ma így az 5G bölcsőjénél érdemes lenne "talán" futni ezzel is egy kört. amúgy nagyon is gyakorlatban használok én már így 10+ éve androidos készülékeken (IS) hasonló megoldásokat... mindenféle gond nélkül.

(#46) vicze1 válasza Shyciii (#42) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

"Azaz érzésem, hogy te nem vagy se Rendszergazda, se Rendszermérnök"
Nekem meg az az érzésem, hogy nem üzemeltettél egy Citrix farmot ahogy nézem. :U (MS saját megoldása is elég jó mostanra.) 200-főhöz 4 szerver bőven elég, ha nem CAD-eznek. Egyetlen korlátozó tényező a sávszélesség mint mindig nem a HW.
Szinte minden bank, és számtalan cég Terminál szervert használ erre. 10e userig skálázva.
És nem csak elméletben láttam mikor leraktam a vizsgákat hozzá, hanem fel is építettem őket... (Bár csak 200useres rendszert.)
A szerver költsége meg libafos a licence költségekhez képest. :)

Amit leírt 20éve használják lassan a cégek spórolásra, és sokszor mint biztonsági réteg, illetve egyéb dolgokra, okokból.

[ Szerkesztve ]

(#47) vicze1 válasza #41095680 (#36) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Bocs de nem igazán értem a kérdést.
Mindenhol használják, a támogatás a SW megvásárlásának a része. Mikor updatet kapsz a Windowsodra az a támogatás része. Mikor felhívod MS-t mert probléma van az aktiválással, és egyéb hasonlók, mind a támogatás része.

"mekkora a legális szoftverek aránya a cégeknél?"
Ebbe még viccként se gondolok bele, hogy bármi más legyen mint 100%. (Nyilván nem így van nem álomvilágban élek, de az kellene legyen.)

(#48) Shyciii válasza vicze1 (#46) üzenetére


Shyciii
(addikt)

200 főhöz 4 szerver? Tehát akkor 2 szerver, mert mégis csak cluster ugyebár. Szerverenként 100 fő, ha Windows, akkor igen combos szerver kell, mert nálunk ahol én dolgozom csak maga az adatbázis szerverhez kell pl memóriában 64GB ram, és ez csak az adatbázis, és hol van még a "maradék" 13-15 szerver...
Igen a licenc a legdrágább, de ebben az esetben olyan mértékű hardver kell, hogy az már nem elhanyagolható. És akkor még idetartozik az is, hogy minimum ott kell lenni a raktárban 6-7 winyónbak, 2-3 hálókártyának, 4-5 memóriamodulnak, 2-3 battery backup modulnak alsó hangon. Mert gondolom ahol építettél ki ilyen rendszert, ott alkatrész probléma esetén nem vártok a beszállítóra, mint ahogy mi sem...

Amúgy a bankokat hagyjuk, és a rendszereiket. Sima átlag lakossági ügyfélként is lehet látni, hogy milyen problémák vannak a rendszereikkel, és még lassú is (volt hogy én ajánlottam fel, hogy ránézek a nyomtató problémára), és ugye ott az OTP akiktől pár éve a komplett IT szakemberestől elment meg jópár programozó), és feltöltötték (bár még mindig keresnek...) újoncokkal, úgyhogy úgy is működnek...Jah aztán 1,5 éve Budapest Bank kapott vagy 50 milla büntetést az akkori IT működés miatt. Ezt majd elfelejtettem, szal nálam nagyon nem az etalon kategória a banki rendszerek :)

(#49) vicze1 válasza Shyciii (#48) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

"Tehát akkor 2 szerver, mert mégis csak cluster ugyebár."
Nem cluster, legalábbis SW szinten, klasszikusan nem az. Aztán, hogy minek nevezik egy másik dolog.
Továbbra se vagy igazán tisztában, hogy működik és milyen kritériumokkal egy terminál szerver, főleg egy remote app kialakítás. Semmilyen köze nincs egy általános szerver megoldáshoz. Szerinted 15éve 32bites Win szerveren hol volt 64GB RAM? :)

Mintha valami scifi-ről írnék, nem olyasmiről, amit több millióan használnak 20éve. :U Esetleg olvass utána, kezd a Citrix-szel.

"És akkor még idetartozik az is, hogy minimum ott kell lenni a raktárban 6-7 winyónbak, 2-3 hálókártyának, 4-5 memóriamodulnak, 2-3 battery backup modulnak alsó hangon."
Ez nyilván attól függ mekkora biztonságot és redundanciát szeretnél. De a redundancia általánosan bele kell legyen építve a rendszerbe, 1 vagy akár 2 szerver is kieshet gond nélkül.
Bár fizikai szerver az ideális, manapság már virtuális szerverekről beszélünk túlnyomó többségben, főleg a HW függőség csökkenjen. Most már Azure-ban is pár kattintás összerakni egyet, és még érteni se kell hozzá.
Aki ilyen rendszert épít, az 1000+ userrel rendelkezik többnyire szerte a világban, így az általad említett dolgok nem igazán tényezők már ilyen léptékben. A HW olcsó és piszlicsáré költség továbbra is.

A bankokat azért hoztam fel, mert ők verik az utolsó fillért is a foguk hoz és azért használnak különböző terminál szerver rendszereket/megoldásokat, hogy mocsok sokat spóroljanak a licenceken, és ne kelljen a gépparkot frissíteni, karbantartani, ezzel rengeteg személyzetet és fenntátási költséget is megspórolva.

(#50) hcl válasza Lacc (#20) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ha ezeket mind felpakolod egy Windowsra, akkor minek a Windows?

@vicze1 : Lehet, hogy ők értelmesebben tudnak szerződni. Meg csomó minden lehet, amivel jobban járnak.

@Baggins86 : Ahol dolgozok, az egy elég nagy cég. Linux, windóz,Libre, MS Office, saját cuccok mindenfelé.
Működik. Illetve nem a szoftverekkel szokott gond lenni.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.