Hirdetés

2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Rice and wine Mr. Free-man, rice and wash the dishes

[ Szerkesztve ]

(#2) sztanozs válasza DeFranco (#1) üzenetére


sztanozs
veterán

Az áramfelvételt az alábbi fügvénnyel számíthatod ki:
Annyit fog felvenni = MIN(amennyre szükség van; amennyit a port max ki tud szolgálni)

Szóval lehet akát 10 A-es is a táp, ha csak 100 mA-t akar felvenni. Ezek a tápok nem áramgenerátorok (fix áram, változó feszültség), hanem feszültséggenerátorok ("fix" feszültség, változó áram). Szóval ha le tudja adni a 900 mA-t az neked csak jó, de nem fogja mindenféleképp kinyomni rá. Amúgy ezek az eszközök azért problémásak, mert a az USB2-es alapból (szabvány szerint) csak 100mA-t ad és csak ha az eszköz "bejelenti az igényét" a nagy áramfelvételre akkor ad max 500-at. De az implementáció általában nem tökéletes (sz@rik a szabványra) és annyit ad, amennyit a cucc szeretne. Ráadásul ebben a szellemben készül az USB-s vezérlők nagy része is, és arra számítanak, hogy a host-nak sz@r az implementációja (nem kérik a nagy áramfelvételt, csak megpróbálják kiszedni a prtból).
Ráadásul a felpörgetéshez kell a nagy áram és ha az már megvan, onnantól a HDD nem eszik sokat...

Ergo nem kell tartanod a 900-as porttól, de ha nagyon vacak az USB vezérlőd a lemezben lehet, hogy így sem fog menni (mert nem kéri a nagy áramfelvételt a vezérlőtől, ami ez meg elvárná), és végül csak egy buta külön táppal fog majd menni.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#3) DeFranco válasza sztanozs (#2) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Külön tápra nincs mód, ez 2,5"-os, azokhoz nem szokott sajnos lenni külön tápcsatlakozó, ehhez sincs, egy USB mini portom van, osszam be.

Akkor a b) kérdés tisztázva, marad az a)

Köszönöm :)

(#4) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Tehát megvan a bővítőkártya, be is van üzemelve? Akkor dugd rá, és reménykedj, hogy hiba nélkül üzemel. Kárt nem okozol vele, mint írták, lehet akár 10A-es port is, ha az eszköz nem kér ennyit, nem pumpálja bele a vezérlő erőszakkal.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Speccymaster


Speccymaster
csendes tag

Szia!

a) Nincs korlátozva, a tápellátás független a csatlakoztatott usb eszköz sebességétől, tehát annyit vesz fel az eszköz amennyire szüksége van, amíg nem haladja meg az adott port maximális áramát.

b) Részben az előbb megválaszoltam: Az eszköz annyit vesz fel, amennyire szüksége van. Egyáltalán nem árthatsz neki azzal, ha 3.0 portra dugod.

A vinyó egyébiránt szerintem nem amiatt áll le, hogy az usb port nem bírja, mert azt a gép jelezné. Felugrik egy kis figyelmeztetőablak, hogy: "Teljesítmény impulzus a hubon. Egy eszköz áramfelvétele meghaladta a normális értéket." vagy valami ilyesmi. Amúgy pedig a valóságban a szabvánnyal ellentétben a legtöbb USB2.0 port 1A áramot még simán lead, csak utána szól.
A te problémád az lehet, hogy nem kap elég feszültséget a vinyó, mert hosszú és vékony usb kábellel használod. A kábel minél hosszabb és vékonyabb annál nagyobb az ellenállása. Az ellenálláson áram hatására feszültség esik. Magyarul ha az USB portból kijön 5V, és ebből mondjuk durva esetben 1V esik a kábelen, akkor a vinyó már csak 4V-ot kap ami nem elég az induláshoz. Ilyen esetben hiába az Y kábel, a feszültség változatlan, a kábelen pedig ugyan annyi esik. Mitöbb, az asztali gépek előlapi USB kivezetéseihez menő kábeleken is esik feszültség. Nekem például a samsung s2 mobilvinyóm, ami 850mA-t fogyaszt nem hajlandó elindulni előlapi kivezetésről. Hiába van hozzá egy 10 centis, jó vastag usb kábel, mert az előlapot az alaplappal 40 centi cérnavékony vacakság köti össze.
Keress egy rövid, vastag kábelt, és azzal próbáld ki egy hátlapi portról. Ha úgy sem megy, akkor vagy a vinyó nagyon kényes, vagy az alaplapi usb portokkal van valami zűr.

(#6) sztanozs válasza DeFranco (#3) üzenetére


sztanozs
veterán

Próba cseresznye...
Egyébként az Y kábel táprészére bármilyen USB kimenetű adaptert tudsz használni (filléres töltőket lehet kapni eBay-en, vagy akár idehaza is)... 5V hálózati adapter USB

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#7) DeFranco válasza Speccymaster (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Szia!

a) köszi! Ezt alá is tudjuk valamivel támasztani? Nem azért, mert nem hiszem el, csak akkor már szeretnék tanulni, és kiváncsi is vagyok, hogy hol van ez úgy leírva, hogy nem találtam meg. Nem tartom rossznak a google-fu -mat, de egy fia szót nem találtam róla.

b) köszi :)

A kábel lehet problémás, igen, ez elméleti lehetőség, de akkor miért lehet az, hogy a céges brand gépen viszont nem lépett fel ilyen probléma egyszer sem a teszt során. Rémlik (de ez már nem teljesen biztos) hogy volt olyan, hogy nagyobb tömegű adat másolása közben is beadta a kulcsot itthon, a brand gépen kétszer írtam tele (ez volt a stess test amellett, hogy meg is tekergettem a kábelt kontakthibát keresve, és játszottam pár suspend-ébresztés kobót) mindenféle zavar nélkül.

A kábel problémát ezért soroltam hátra a valószínűségi listán, a tápegység/alaplap mögé és a HDD elé.

@Samus: a reménykedéssel két gond van, egyrészt ha nem adja a magasabb tápot, és erről nem tudok, akkor a hiba felderítése csorbát szenved, másrészt a reménykedésből nem tanulok, ha kérdezek, és kiderítem, abból viszont igen.

@sztanozs: liksoft, akit elismerek ezt a megoldást nem ajánlja, mert ez azért alátehet a HDD-nek, pontosan nem emlékszem miért, de biztonsági oka van (nem egyszerre van vezérelve, nem közös föld, etc.)

[ Szerkesztve ]

(#8) sztanozs válasza DeFranco (#7) üzenetére


sztanozs
veterán

a) itt próbálgasd a find-fu-d:
http://www.usb.org/developers/docs/usb_30_spec_122012.zip

7#/2:
Igazából a külön táp csak azért probléma mert nem veszed le a tápot amíg alszik a gép - a géppel nem közös föld szerintem nem akkora probléma - simán használtak korábban is csak D+ D- aktív lábas cuccokat, ahol pl. a visszatáplálás gond volt... De azért tényleg nem vagyok egy elektromérnök.

Akkor pedig powered USB HUB:
0-ás csatiba megy az Y egyik fele
1-es csatiba megy az Y másik fele
Ez akár lehet USB3-as HUB is, és akkor tudsz rajta majd normális USB3-as eszközöket is használni...

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#9) Speccymaster válasza DeFranco (#7) üzenetére


Speccymaster
csendes tag

Netes forrással most hirtelen nem tudom alátámasztani, de javítottam már pár alplapot, és ismerem az usbtáprész kialakítását. Egy kis értékű ellenállás van sorba téve az usb 5V ágával, és ezen mérik a feszültségesést, ami ohm törvénye alapján egyenesen arányos a rajta átfolyó árammal. Ezek előtt van egy kapcsolóeszköz, és ez egyszerűen lekapcsol, ha az ellenálláson a feszültség egy értéket meghalad... Lényegében teljesen analóg elektronika, ami független mindentől.
Ha végiggondoljuk, előbb tápot kell adni az eszköznek, csak utána tudják "megbeszélni" hogy milyen sebességen akarnak kommunikálni.
Egy másik példa: létezik sok kütyü, amit lehet usb tápkábellel járatni, ami nem normál usb kábel, hanem csak egy két pólusú dugó. Ebben az esetben az usb adatvonalak nincsenek bekötve, csak a táp és a föld.
Ez is csak amiatt működhet,mert nem figyeli, hogy mi van rákötve, csak azt, hogy nem haladja meg a max áramot.

A kábellel kapcsolatban: Jelen esetben rossz ötlet a legolcsóbb összetevőt hátra sorolni a hibakeresésben úgy, hogy a többi gyanúsított nagyságrendekkel drágább.
Arra, hogy más gépen ment az lehet az indoklás, hogy ott magasabb volt az usb tápfeszültsége egy picivel, mint nálad, és ez épp elég volt, hogy menjen. Egy-két tizedet simán eltér minden tápfesz a néveleges értéktől.

(#10) Speccymaster válasza Speccymaster (#9) üzenetére


Speccymaster
csendes tag

Itt egy kapcsolás ilyen USB tápvezérlő elektronikára. Valami ilyesmi van megvalósítva minden alaplapon. [link]
Bal oldalon Agnd a föld V+ a tápról az 5V. Jobb oldalon a két-két kimenő táp.

(#11) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

a) jó kérdés, vezérlőtől / kiegészítő elektronikától / firmware-től függ. nem hinném, eléggé gány módon vannak az USB-k megoldva, kb semmi nem követi a szabványt, van amelyik 1,5A-t is lead.
b) biztos (99%) hogy nem bántja. Ha mégis akkor nem én mondtam.
én rádugnám és nem félnék tőle.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#12) Huma


Huma
addikt

Próbáld ki. Hamar kiderül. :D

Amúgy meg logikus hogy annyit vesz ki belőle amennyire szüksége van. Nem hiszem, hogy leégne a vinyód.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#13) proof88


proof88
addikt

én sem hiszem, hogy gond lenne a vinyónak belőle. Ezt onnan gondolom hogy én már rádugtam volna és nem történt volna semmi.

;]

(#14) lapa


lapa
veterán

most mivan? 1 x usb 3-ról már próbáltad és nem ment?

a 2 x usb 3-tól y kábelen amúgy semmi baja nem lesz. annyit vesz fel amennyi kell neki.

no risk no fun.

[ Szerkesztve ]

(#15) lapa válasza lapa (#14) üzenetére


lapa
veterán

amúgy azt hittem ez 3.5". egy 2.5" vinyónak bőven elég kéne legyen 1 x usb 2 is. nagyon öreg vinyókról (régi hitachi travelstarok) hallani olyat, hogy y kábel kell. nekem itthon van hitától samun át wd-ig teráig bezárólag minden (7200 is), de egy usb 2 eddig mindig elég volt. mondjuk thinkpad, szal lehet benne tartalék. persze a kábel is érdekes kérdés lehet, ha a brand gépben több a tartalék még lehet hulladék a kábel.

(#16) DeFranco válasza Speccymaster (#9) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Az első bekezdésből a megfelelő fizikai ismeretek híján sajnos egy szót sem értek :) De a többi tiszta.

Kábelből kerestem jót annak idején, akadt egy vagy két ember, aki szivességből odaadta volna a nála tutijó kábelét, de azzal sem lettem volna bentebb, csak ha tartósan tudom tesztelni. A gépben mindenképp maradt volna "hiba" max. a penge másik élén táncolok.

@Blindmouse: itt az elv a lényeg, amit itt a jelenlegi koncepcióval ellentétesen fogalmaztak meg. Mivel cáfolni a megfelelő ismeretek híján nem tudom, ezért kérdezek.

@Huma és proof88: köszönöm a csalánkezelést, a koitusz már megvolt, innentől a b) kérdés szimpla elméleti (már az sem) az a) van soron még valamennyire

@lapa: 1xUSB 3-ról nem próbáltam, mert az elméletben is csak 900 mA, és mivel a 2x500 nem volt neki elég, gondoltam egyből duplán penetrálom

A kétségeidet illetően megint csak liksoftra tudok hivatkozni, ő is azon a véleményen van (és nagyon remélem, hogy nem értettem félre) hogy az 1 USB-s tápellátás (2.0) igencsak kevés, de a 2 csatornás is eléggé a határon van. Mellesleg a HDD-re is rated +5V és 0,85A van írva, Sentinel 1A-t mond rá. Ezért nem tettem csak egy 3.0-s csatornára.

(#17) Blindmouse válasza DeFranco (#16) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Én egy áramkörről nem nyilatkoznék ilyen részletesen anélkül hogy rendesen ismerném :) És a "nemtölt az ipad" nyavajgások óta egy csomó USB portnak eleve megnövelték az áramlimitét.
Amúgy elég valószínűtlen hogy elronts valamit, szóval nyugodtan próbálkozhatsz.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#18) lapa válasza DeFranco (#16) üzenetére


lapa
veterán

nem izélgetésképp, de azért kicsit megmosolyogjuk páran most ezt szerintem. tök mindegy, hogy 2 vagy 3, a dupla drautot ugyanarra a gépre dugva mennie kell. mivel ugyanaz a táp, ugyanaz lesz az 5v meg a GND mindenhol. az alaplapi nem megy, oké asrock. a pcie-nek normálisabb a tápellátása, menni fog.

amúgy ha egyszer felpörgött, akkor 99% menni is fog. ha utána íráskor-olvasáskor 4w-ot disszipál, azzal egy ilyen minimál felülelű doboz már majdnem leolvadna. de nem tesz ilyet egyik notivinyó se. 7200-es egyátalán? mert ha nem, akkor pláne nem.

és igen, olvastam hogy menet közben is hullik, ami számomra azt jelentené, hogy azon nem tárolnék semmi fontosat, pláne nem csak azon. még akkor is, ha más gépben jobb.

[ Szerkesztve ]

(#19) DeFranco válasza lapa (#18) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem értem mi lenne a mosolygás tárgya. Az, hogy megy, az OK, azt lezártuk, csak még nem volt érkezésem áthúzni a bejegyzésben a kérdést, de az a) kérdés még félig nyitott számomra, mert két állítás áll egymással szemben (nem szabályoz le 500 mA-re illetve leszabályoz 500 mA-re 2.0-s eszközt 3.0-s portra kötve).

Lehet, hogy ez csak nekem nem triviális, ezt vállalom, de várok akkor egy szőke hercegre, aki alátámasztja a fenti állítások közül lehetőleg csak az egyiket úgy, hogy a hülye agyam is megértse.

A menet közben hullásra több elképzelésem is van, de mindegyiket becsoportosíthatjuk a bizonytalan tápellátás tag köré (tehát valami nem a szabvány szerint működik), ezért egyelőre további jelentkezésig kizárhatjuk, mert a négy gyanúsított közül kettőt kiiktattam.

Persze már tegnap rádugtam, működik, eddig stabil, ez így jó, az érdeklődésem innentől kezdve inkább elméleti, hogy értsem is, hogy gőzgép, de mi hajtja. A tudni vágyás viszont tudtommal nem megmosolygandó, és pár száz éve már nem is igazán üldözik.

[ Szerkesztve ]

(#20) sztanozs válasza DeFranco (#19) üzenetére


sztanozs
veterán

Szerintem nincs definiálva, de ha van is (ahogy írtad 2.0-ra korlátoz) akkor is implementációfüggő.
Ráadásul egy csomó alaplapon helyztek el a 2.0-s definíció lezárása után Power USB portot, ahol nem korlátozták az áramerősséget 500mA-re, hanem képes leadni 1.5 - 2 Ampert is (hogy a nagy teljesítményigényű eszközöket lehessen tölteni). A specifikáció másodlagos - főleg az USB esetén - az implementáció a lényeg.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#21) lapa válasza DeFranco (#19) üzenetére


lapa
veterán

nem offense volt, bocs. csak magam elé képzeltem, ahogy épp nem mered bedugni az usb-t az usb-be és megkérdezed de továbbra sem.

nincs kedvem most nyálazni, de az usb 3 specben amit linkeltek kéne valaminek lennie róla, nem?

amúgy nagyon meglepő lenne ha lekorlátoznák, ahogy írták is mindenki a nagyobb amperekért szűköl. nem fognak csak heccből extra cuccokat berakni, amikkel ráadásul csak a júzer szív. vedd egyszerű példának az autóakksit. elképzelhetetlen energiát képes leadni, mégse megy tönkre semmi amit rádugsz. minden annyit vesz ki belőle, amire szüksége van. a baj a másik irányban van, ha többet kér az eszköz.

(#22) DeFranco válasza lapa (#21) üzenetére


DeFranco
nagyúr

OK, de ezen már túlléptünk. Nincs veszély, csak képzeled :D A specet megnéztem, nekem nem danol egyértelműen.

@sztanozs: logikus

@Speccymaster#10: jól gondolom, hogy akkor ezek az alábbi kiosztás szerint a VBUS az 5V és a GND a föld, ugye?

A D+ D- az adat, az OK, gondolom a négy StdA is adatszál (az?), de mi a GND_DRAIN?

[ Szerkesztve ]

(#23) sztanozs válasza DeFranco (#22) üzenetére


sztanozs
veterán

Ott van alatta, az a differenciális transfer szálak groundja:


Note the two drain wires have a common connection point on the connector [GND_Drain]

A két Shielded Differential Pair (SDP) árnyékolására van kötve.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#24) DeFranco válasza sztanozs (#23) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Na, most ebből annyit értettem, hogy ott van alatta (de nem is találom :D)

A minek a mije és mire való?

OK, már látom, a színkódok segítettek. De ez mire való?

[ Szerkesztve ]

(#25) sztanozs válasza DeFranco (#24) üzenetére


sztanozs
veterán

Arra való, hogy a nagy sebességű árnyékolt jelkábelek árnyékolása ne "lebegjen", hanem földre legyen kötve.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#26) DeFranco válasza sztanozs (#25) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tehát semmi köze a VBUS és GND pároshoz, és így semmi köze a tápellátáshoz, csak a neve megtévesztő?

(#27) sztanozs válasza DeFranco (#26) üzenetére


sztanozs
veterán

Feltehetőleg ugyanazon a földön van. Bár egy occsó multiméterrel ki lehet mérni.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#28) DeFranco válasza sztanozs (#27) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Hogymi?

(#29) sztanozs válasza DeFranco (#28) üzenetére


sztanozs
veterán

multiméter egyik lába a GND lábra a másik lába a DRAIN_GND lábra és belepillantani a lelkivilágába ómmérő üzemmódban - persze, ha nem tetszik a cuccnak megsütheted a 9V-os telepeddel - célszerűb inkább megnézni nyákot, hogy közösítve vannak-e :DDD

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#30) DeFranco válasza sztanozs (#29) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem a multiméteres részt kérdeztem, azt már meg sem próbálom. Az ugyanazon a földön rész az érdekes.

Arra gondolsz, hogy közösítve lenne a GND-vel?

(#31) sztanozs válasza DeFranco (#30) üzenetére


sztanozs
veterán

Igen, minimális elektronikai képesítésemmel azt feltételezem...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#32) DeFranco válasza sztanozs (#31) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Most ezzel nem merek vitatkozni, mert hiába keresem, nem találom, amivel alá tudnám támasztani, pedig ma olvastam, de mintha ennek a GND_DRAIN szálnak lenne külön információtartalama a vezérlő felé...

Kezdek elfáradni, nem igaz, hogy nincs ez sehol tisztán definiálva.

(#33) Speccymaster válasza DeFranco (#22) üzenetére


Speccymaster
csendes tag

Ahogy előttem írták, az csak az StdA vonalak zavarvédelmére van.
Valószínűleg a PCnél, és a másik eszköznél is közösítve van a táp földjével, de ebben nem vagyok biztos.
Ettől függetlenül nem tápellátásra szolgál.

Szerk: az általad linkelt wiki oldalon le is van írva: "the GND_DRAIN pin is for drain wire termination, and to control EMI and maintain signal integrity"
Tehát csak zavarvédelem/árnyékolás a feladata.

[ Szerkesztve ]

(#34) DeFranco válasza Speccymaster (#33) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Hát, akkor ezzel azt hiszem az utolsó fő érv is megdőlt. :) Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Tanultam sokat :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.