- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kempingezés és sátrazás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
Tessék most lesz az aktívban a Pangasiusról riport. Állítólag már több országban is korlátozták a behozatalt...
-
Dany007
veterán
válasz
Crystalheart #362 üzenetére
Van, de a kínálat szegényes. Nem is kicsit. Valamint húst nem árulnak.
A bevásárlásaink értékének 1/4-e, 1/5-e húsból állHa meg már el kell mennem külön húsboltba, akkor jóformán ugyanott vagyok (tömeg, sorban állás, oda-vissza kocsikázás).
-
Dany007
veterán
Az igen!
Le a kalappal. Én gyűlölök vásárolni. Ezért is van néha, hogy 3 hétre előre is bevásárolunk, amíg bírja a fagyasztónk.
De egy ilyen megoldással ki se kéne mozdulnom otthonról. Amúgy mennyivel kerül többe így, mintha bemennél a boltba?Wow, és ahogy látom van külön alkalmazás telefonra? Így mondjuk bárhonnan bármikor rendelhetek... Eszméletlen jó!
Beszéltem pár emberrel itthon erről... csak úgy vélemény szintjén. De szerintük itthon nem érné meg ilyet üzemeltetni. Sok a költség a kiszállítással, magas a súly, a friss árukat szintén nehéz megoldani stb...
-
Dany007
veterán
"hogy leuloka gep ele,kivalasztom miket vegyunk , aztan pedig altalaban kethetente szerdan jon a teszkos ember es kihozza. "
Mázlista!
Hogy én hány éve vágyom erre a lehetőségre itthon!
Amúgy (nyers)húst is szállítanak? Csak mert van már 1-2 webes áruház itthon is, ahol szállítanak országosan, de pl mezei nyershúst egyikből se lehet rendelni... -
Dany007
veterán
Ne is mond... Nekem a rántottám elkészítése - amit korábban ecseteltem milyen - minimum 45 perc, de inkább egy óra. És akkor az csak egy rántotta
@Mozsa:
Igen van fagyasztó. Vagy fagyasztott vegyes zöldség. De ha olyan van, akkor azt úgy tervezzük be, hogy az első pár napban esszük azokat a kajákat amihez zöldség kell. Pl padlizsán vagy brokkoli, karfiol stb...
Amúgy legtöbbször egytálétel van "ebédre" (este 5 után ugye, de én korábban nem ebédelek, nincs rá lehetőség). Leves csak ritkábban. Vagy a babgulyás olyan sűrű szokott lenni, hogy sokszor elég az önmagában...
-
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #343 üzenetére
Ne érts félre, nem kirohanás akart lenni, csak elfelejtettem szmájlit rakni
De azt te se gondolhatod, hogy mi minden nap járunk vásárolni?
Egy hónapban összesen kétszer! Hétvégén, lehetőleg amikor a legkevesebben vannak.
Előre összeírjuk a kajákat 14 napra. Majd minden hozzávalót egyszerre megveszünk.
És ennyi az egész.
Otthon már csak elő kell venni a húst a fagyasztóból és kész.
Tehát elég nagy hülyeség lenne ha minden főzéshez külön be kéne vásárolni -
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #339 üzenetére
Nézd, ez lehet, hogy bunkón fog hangzani, de én úgy tartom, hogy akinek nincs ideje a főzésre az akkor annyit dolgozik amivel annyit keres, hogy simán megveszi a készkaját, vagy étteremben ebédel. (mert ha ennyi ideje sincs, akkor vagy valami komoly zűr van, vagy valamit nagyon elcsesz az illető vagy mocskosul szar melóhelyen dolgozik és gyorsan váltani kéne)
Ugyanis azok a kaják, amikről korábban beszéltem az mind nagyjából 30-45 perc alatt elkészíthetőek. Tudom, mert én is csinálom néha hétvégén. Amikor párom még dolgozott, 16:45-re értünk haza a melóból. Akkor állt neki főzni. És 17:15-kor már ültünk az asztalnál és ettünk. És nem félkész kajából!
Kisütni 4-5 szelet csirkemellett, jó füszeresen, hozzá egy kis krumplit + párolt zöldséget kb 30 percnyi főzést jelent.
Ott van pl a töltött padlizsán, olasz rakott tészta, spenótos-csirkés-tejszínes penne. Tárkonyos csirkeragu. Fetával-csilivel töltött csike... és még sorolhatnám.Nálunk minden héten vannak ilyenek, de jóval komplikáltabbak is. Háromnegyed óránál többet egyik elkészítése se vesz igénybe. Nem értem mért olyan nagy dolog ez.
Az első hónapokban csak lestem, hogy b***meg ez a főzés? Olyan kajákat elémpakolt, hogy muszáj volt addig ennem, amíg meg nem fájdult a hasam, mert az íze annyira finom voltÉs nem értettem, hogy megy ez fél óra alatt. És megy.
De még egy húsleves is - amit relatíve sokáig kell főzni - készen van egy órán belül. Megjegyzem kétnapi adag két főre.@Lapa:
"az otthoni koszt semmivel sem egészségesebb, ha bolti cuccból van."
Egyetértek... =/ -
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #324 üzenetére
Pedig már kezdtem volna örülni.
Mi amúgy átlagban havi 50-et költünk kajára. Ebben benne vannak a tisztálkodási- és tisztítószerek is, üdítő sok gyümölcslével, ásványvízzel együtt. Valamint a mindennapi reggelim, plusz 3 naponta kenyér otthonra és talán még a cigim egy része is.
Mondjuk itt nagyon nagyon sokat számít az, hogy párom minden nap főz. Bagatel összegből is kilehet hozni eszméletlen jó kajákat. Komolyan, amióta együtt élünk úgy érzem magam ebédnél, mintha étteremben lennék. És nem poén, nem túlzás. Az elmúlt két évben durván 6 kilót híztam! (86-88 vagyok =/ 180cm-hez)
-
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #312 üzenetére
Nem úgy volt, hogy a havi 15k-ban benne van az ebéd is? Vagy valamit félreértettem?
Amúgy amiket leírtál nem rossz.
Az a virsli tényleg csak 550 / kiló? : o Itt korábban Dabadab jegyezte meg, hogy az én 900 forint / kilós virslim összetevőit biztos nem merem megnézni. És nem is. Akkor milyen lehet az 550 / kilós? Bár szó se róla, mint mondtam az "én" óccsó virslimnek is finom az ízem.Ja, amúgy én is 5 tojást eszek rántottának ha az van vacsorára. Plusz teszek bele szalámikat, esetleg kis szalonnát, hagymát, paprikát. Néha még krumplit is
Plusz hozzá 3 közepes szelet kenyér. És akkor talán jóllakok
-
Dany007
veterán
Passzolok nem nagyon ettem még.
A fagyasztott halakkal nincs szerencsénk. Mindegyik sütés közben darabokra hullik... =/
Ezért inkább halrudakat veszünk. De azt rendszeresen hetente többször is az az ebéd.Eleinte intersapros Iglo meg Frosta halrudakat vettünk 7-800 forintért. Manapság viszont felfedeztem az Aldiban valami német márkás halrudat ugyan az a mennyiség 400-500 forintért. Összetevőket itt sem néztem, de ízre azonos az Igloval.
-
Dany007
veterán
válasz
TazLeacher #290 üzenetére
Tessék! Nekem elég volt az első pár bekezdés. Bár nem tudom mennyire igaz vagy hamis amit írnak, de korábban már több helyről is hallottam, hogy nem épp legnívósabb étel. Csak jól hangzik a neve.
@DeFranco:
Ne már! Most ha leírod akkor minek linkeltem a cikket amiben részben ez is benne van
-
Dany007
veterán
Természetesen nem!
Nekem elég, hogy az íze jó. Még ha ízfokozóktól is
Most akarnak elfogadni valami szabályozást, hogy a párizsiban meg a virslikben hány % hústartalom lesz a minimum. Mert az most csak valami 5-10%? Asszem. És 20-25%-ra akarják növelni...
Szóval tudom - sejtem - mit eszek. De nem sok garancia van rá, hogy a jóval drágább fajtában éppen nincs egy is patkány kaki vagy valami teljesen oda nem illő dolog.
Jómúltkor még Pápai virslit vettem. Lehet visszatérünk rá. De azt meg kimérve vettük, ott még esély sincs elolvasni az összetevőket.
Tényleg a Pangasiuszról olvastátok a pár napja megjelent cikket?
-
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #284 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy magyar...
Amúgy örülnék ha már végre eldöntenék és bevezetnék azt a 100%-ig magyar termék címkét. És nem lenne az is magyarnak minősítve amit itthon csak csomagoltak, vagy újracímkéztek...Okés, jövőhét végén megyünk megint vásárolni, megnézem melyik márkát szoktam venni. Nem a legolcsóbbat ~ 3. legolcsóbbat
De eddig nem volt panasz rá, se kukoricában, se babban, se gombában.
-
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #278 üzenetére
A bonduell szerintem baromság.
Néztem sokkal olcsóbb márkát, nem tudom mi a neve, de százforintokkal olcsóbb és ízre, küllemre ugyan az. Az olcsó kukorica (most konkrétan azt néztem) is ugyanolyan élénk sárga színű, mint a Bondü. Méretre is azonos. Fogalmam sincs miért kerül a Bondü ~ 200 forinttal többe. -
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #275 üzenetére
Ja, szóval én is ezt értem tudatosság alatt. Hogy nem megszorítjuk magunkat, hanem ami tényleg értelmetlen azt nem vesszük meg. Amit meg megveszünk annak megnézzük az árát és a lehető legjobb ár / érték arányt keressük. (igen, így lehet belefutni az ehetetlen lekvárba is
)
De most pl találtam 990 forint / Kg-os virslit. És kis kiszerelésben! Tehát nem kell egy kilót megvenni majd 3 nap alatt megenni egyszerre. Teljesen finom volt!Mustárból meg majonézből még nem mertem sajátmárkás, spárosat venni. Pedig az adatok alapján ugyan az a cég gyártja a sparnak, mint a Univer mustárt. Egy a telephely, egyeznek az összetevők stb... Csak épp a Sparos valami 2-300 forinttal olcsóbb.
-
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #267 üzenetére
"hogy hogyan lehet a pénzügyeket, a mindennapi életet takarékosabban, jobban, hatékonyabban vinni."
Épp ez a gond, hogy mindenki ezen agyal. Holott ez csak egy bizonyos szintig megoldás.
Itt egyszerűen már az átlagfizetések azok amik mocskosul alacsonyak.
Ha mondhatok ilyet inkább azon lenne ésszerűbb agyalni, hogy miként lehetne többet keresni, nem pedig még(!) kevesebbet költeni.A tudatosság persze alap dolog. Múltkor engem is szó ért, hogy mennyire figyelem a pénzügyeket, meg, hogy mi mennyibe kerül... Pedig egyáltalán nem azért nézem az árakat, mert nincs rá pénz, hanem azért, mert nem akarok ésszerűtlen fölösleges dolgokra költeni.
Nem is tudom milyen példát mondjak... Mondjuk interspar sajtos pult. Kivannak rakva az egyformára vágott, fóliázott sajtok. Kiveszek egyet, nézem 700 forint. Názem 2200 / Kg. Megfogok egy másikat 450 forint. 1500 / Kg. Egyik ilyen külföldi márka a másik meg amolyan. Bármelyiket megvehetném, nem vágna földhöz. De eszem ágában sincs ennyi pénzzel többet kiadni csak azért, mert az más márka. (az árakat csak az arányok miatt írtam, nem emlékszem pontos összegekre)Szóval ilyenekkel egy átlag 20 ezres bevásárlás simán lenne mondjuk 25-26 ezer forint is. Ez nálunk két héti kaja - pia. És nem arról az 5-6 ezer forint pluszról szól a dolog. Nem azért nézem meg mindennek az árát. Hanem azért, mert sajnálok plusz 5-6 ezer forintot kifizetni olyan bagatel dolgok miatt, mint amit fentebb leírtam.
És ugyanez megfigyelhető szinte minden terméknél. Persze van egy szint ami alá azért nem szabad adni. Vettem pl 300 forintért óccsó lekvárt. Ehetetlen volt, ki kellett dobni.
Múlthéten vettem 575 forintért és eszméletlen finom. DE lehet kapni 75% gyümölcstartalommal is lekvárt 800 forintért. Na nekem annyit meg már nem ér. De azt is megtudnám fizetni. -
Dany007
veterán
Fogalmam sincs. De én nem vagyok házas
És eszem ágában sincs megnősülni.
Továbbá úgy gondolom - de ez megint csak személyes véleményem - , hogy ha már eleve úgy kezdjük a dolgot, arra gondolunk, hogy mi lesz ha elválunk, akkor régen rossz.
Plusz az én helyzetemben - lakással, gyerekkel stb... - "válás" esetén az anyagiak lennének a legkisebb gondom. És ez komoly, még ha milliókról is lenne szó.Egyébként gusztustalannak tartom, amikor egy pár együtt van 10-15+ évet (nem véletlenül írtam ennyi időt) majd a válásnál már mindenkit csak az érdekel, hogy mennyi pénzt tud szerezni.
Ez kb olyan, mintha a tinédzser pár szakítás után felszámolná egymásnak az elmúlt években ajándékokra meg mozira elköltött pénzt és visszakérnék egymástól az összeget...
Ennyire nem vagyok pénz centrikus. Az számomra csak egy eszköz, amivel részben el tudom érni amit szeretnék. De a boldog családi életet és szeretetet semmilyen pénzen nem lehet megvenni. Ebből kifolyólag egy "válás" esetén sokkal többet veszítek a puszta nyers anyagiaknál.
Na most ezt offba rakjam vagy ne?
-
Dany007
veterán
Én elhiszem, hogy te így nőttél fel (vagy hogy is fogalmaztál?). Nem is minősítettelek emiatt. Sőt, írtam, hogy okés.
Viszont nekem a dolog már ott szúrta ki a szememet, hogy:
"En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne ."(Nálunk) Itt nincs olyan, hogy én... Igen, én keresem meg azt a részt, amit berakunk a közösbe. De onnantól kezdve a miénk lesz. A mi összekuporgatott pénzünk. Nem enyém tiéd, a családé, a miénk. Amit mi költünk el arra, amire szeretnénk.
""tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is." Mehetett volna, de nekem nem volt egetrengeto szuksegem autora. Es egyebkent is az ove."
Ennek az lett volna a lényege, hogy ha te is használhatod és használod is, akkor ugyanmár illett volna beleadni egy kis pénzt. Ezt rosszul fogalmaztam, nem illet volna beleadni, hanem nem kellett volna ettől a lehetőségtől olyan nyíl egyenesen elzárkózni.
"Mielott felreerted: itthon nincs olyan, hogy ez az enyem, te nem hasznalhatod. Minden kozos, egy dolgot kiveve: es az a tulajdonjog."
Tehát akkor végülis erre az egészre csupán a formalitás miatt van szükség? Hogy ha szétmennétek akkor ne kelljen min civakodni, hanem egyértelmű legyen mi kié pontosan?
Na ezt meg az én gyomrom nem bírnáBár lehet nálad a rossz tapasztalat miatt van ez, amit el is hiszek. Ez kb olyan, mint házasságnál a vagyonnyilatkozat. Minden közös, mindenki használ mindent, de mégis megvan, hogy mi kié. Így válásnál nincs probléma. Na, nekem ehhez sincs gyomrom, de szintén megértem ha valaki így házasodik.
-
Dany007
veterán
Szintén gratulálok!
És várunk az Apukás topicban! -
Dany007
veterán
válasz
DeFranco #142 üzenetére
"nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni"
Én is így vagyok vele.
"a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható."
Elfogadható, ahogy fentebb is írtam. De attól még nálam ez olyan furcsán veszi ki magát. Olyan, mintha ő már arra készülne, hogy majd akkor szétmennek és akkor könnyű lesz osztozkodni. Plusz egyfajta bizalom hiányára utal. Ami persze nem feltétlenül hiányzik, csak számomra arra utal.
Amit te lentebb írtál, az nálunk mind megvan a valóságban. Asszony olyan hajat / körmöt / akármit csináltat magának amilyet csak szeretne. És én is azt veszek magamnak amit akarok. Mindezt közös pénzből. Nincs szükség külön zsebpénzre.
Szól hogy elmegy fodrászhoz és meg mondom, hogy okés. Ennyi. Tudom, hogy van rá igénye és néha szüksége is, ezért nem látom okát ellenezni.Mondom, ehhez kell egy olyan fajta "összeszokottság" egy húron pendülés vagy hogy fogalmazzam, hogy tudjuk egymásról, hogy baromságokat nem vennénk. Ezért nincs szükségünk keretre, korlátokra.
Tavaly pl vettem apámnak egy iphone-t 40k-ért. Megbeszéltem a párommal, hogy figyelj, apám mocskosul sokat segített a lakásban (az összes bútort ő csinálta ingyen), és mondom szülinapjára szeretnék egy tartalmasabb ajándékot neki. Egy szót nem szólt, benne volt ő is.
Szóval ha van valami ilyesmi, hát megbeszéljük. Legrosszabb esetben érvelünk, ellenérvelünk egy kicsit és kész. Ha a másiknak jó oka van valamit ellenezni akkor azt elfogadjuk. Ennyi."A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás."
Az, de ha úgy működik a dolog, ahogy Tildy írta hogy náluk hogy működik, akkor nem az.
Hiszen a srác saját pénzéből vette a kocsit. Saját maga gyűjtött rá stb... Ezért az autó az övé. Ha Tildy ezt az autót mindenféle kölcsönzési díj nélkül (nem csak benzin fizetés) használja, akkor az az autó már úgymond közös használatú tárgy. Tehát már nem csak magának vette a srác, hanem közösbe. Így meg már nem állja meg a helyét az, hogy a srác a saját "zseb"pénzét kuporgatta össze a kocsira, hiszen más is használja, tehát közös, tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is.@#143) jer1cho:
100%-ig plusz 1.
Amúgy nálam is én vagyok a költősebb -
Dany007
veterán
Jó, gyakorlatilag erre akartam utalni azzal, ha rendesen megvan csinálva.
Nálunk a nappaliban van két db radiátor. Az ablak alatt. Na ott megfelelő hőmérsékletű a fal is. Minden más külső főfal viszont jéghideg. Szellőzés nulla. A párátlanító 2 nap alatt úgy, hogy többnyire csak éjszaka megy 3 liter vizet csapat ki. Így eltűnik az ablakokról is a pára és a falon sincs penész.
Ellenben pl a fürdőszoba az egy belső szoba. Nincs kültérrel érintkező fala, ott a fal is meleg (langyos) és egy deka pára sincsen. Közvetlen fürdés, zuhanyzás után sem csapódik ki semmi a falakra. De még a tükörre sem!
Amúgy a szobában olyan 67-70%-os páratartalommal indul a buli. Majd ezt a párátlanító pár óra alatt leviszi 50%-ra (erre állítottam be). Ott megáll. Aztán ha feljebb megy újra elindul.Van olyan a házunkban, aki egyszerűen kivágott egy négyzetet az ablakán és belerakott egy ventilátort. Állítólag azóta náluk sincsen pára.
-
Dany007
veterán
Nem feltétlenül. Vannak "lélegző" megoldások. Ha nincs szellőzés, akkor a belső páradús levegő megáll és sokkal gyorsabban kicsapódik, mint amúgy. Sajnos ezt tapasztalom nap mint nap.
A mi lakásunkban az új "modern" műanyag nyílászáróknak nulla a szellőzése. Ezért is van felszerelve direkt szellőző az egyik ablak fölé. De gyakorlatilag semmi haszna, túl kevés.
Fa nyílászáróknál illetve a régi panelos nyílászáróknál ilyen gond nincs (mondjuk ott más miatt nincs).
Nálunk speciel egy ideig megoldás volt a gyakori szellőztetés, plusz éjszakára résnyire nyitva hagyott ablak.
Most ebben a hidegben meg az eleve párás levegőben ez sem segített. Így vennünk kellett egy párátlanítót.De abban biztos vagyok, hogy létezik megoldás. Mégpedig a szerkezet kérdése az egész. Sajnos már régen tanultam. De az nem megoldás, hogy vagy van rendes szigetelés és fűtés de akkor pára van, vagy nincs szigetelés és akkor nincs pára.
@DeFranco:
Megfelelő szellőzéssel a páratartalom drasztikusan csökkenthető. Hogy miképp hogyan van ennek a fizikája, azt kiszámítható. Harmatpont kérdése az egész.
A harmatpont mutatja meg, hogy adott belső illetve külső hőmérséklet mellett mekkora páratartalom esetén jelentkezik páralecsapódás. -
Dany007
veterán
Igen nálunk fizeti ő is sajnos ha úgy vesszük. Mármint a cigit.
De nekem van lelkiismeret furdalásom miatta
Amúgy meg az ő kávéját, fodrászát, hajfestékét piperecuccait ugyanúgy én is fizetem, ahogy ő nekem a cigit. Az én hajamat meg én magam letolom havonta egyszer azt jóvan.Én nem tudom megfogalmazni, de nekem valahogy nem jön be ez az én pénzem te pénzed dolog. Frusztrál. Nem tudom megfogalmazni, kicsit személytelen nem tudom...
Amúgy a házipénztárt csak egy hónapban akarjuk csinálni, hogy tudjuk mennyi az annyi. Pszichológia, ahogy mondod és engem idegesít
-
Dany007
veterán
válasz
TazLeacher #81 üzenetére
Egyetértek, de mondjuk ilyen házipénztárt mi is elkezdtünk vezetni ebben a hónapban.
De kizárólag csak azért, hogy tudjuk a tiszta, fix havi jövedelmek után mennyi marad meg. Ahogy a korábbi példám is mutatja nem túl sok. Még szerencse, hogy van mellékes is.
Erre azért volt szükség mert karácsony tájékán kicsit megcsappant a félretett pénzünkÉs nem igazán tudtuk miért, hogyan hova ment el annyi pénz.
És elkezdtem attól félni, hogy esetleg több a havi rendszeres kiadás, mint a bevétel (plusz pénzeket nem ide számítva) és már a tartalékokat éljük fel, ezért fogy a félretett pénz.
De úgy néz ki nem. Viszont ezt a hónapot már végigvisszük hogy lássam mit ad ki a végén.Amúgy engem is frusztrál, hogy minden nap azt a 6db kiflit meg 10dkg párizsit is fel kell írnom mint kiadást. De hát az végülis. A cigimről nem is beszélve. Amiről hamarosan le kell szoknom.
Szóval csak arra vagyok kíváncsi hányezer forint marad meg havonta. Normális - nem agyonspórolós - életvitel mellett. Utána már ha esetleg lesz plusz kiadás, vagy megint felmegy valaminek az ára, akkor már fejben betudom lőni a keretet.@jer1cho: #87.
Egyetértek. Jól megfogalmaztad a helyzet lényegét. Kíváncsi vagyok a válaszokra, meg az indoklásra is!
-
Dany007
veterán
Az durva : o
Persze, értem én, hogy ha te nem vennéd meg, akkor szívnád csak a fogadat.
De ha van rá, akkor tökmindegy. Úgyértem ha van bőven bevétel, lehet félrerakni is, akkor a fennmaradóból azt veszünk amit szeretnénk. És mivel mindketten igen tudatosak vagyunk e téren, így ebből nincsen probléma.Múltkor például mondtam az asszonynak a portal 2-t. Hogy jó lenne online tolni munkatárssal esténként. De hogy 8-10 ezer forint. Ez a "mondtam neki" ez olyan kérdő jelleggel volt
hogy mégis mit szólna hozzá ha megvenném. Mondta, hogy okés vegyem meg. Eltelt pár nap és én gondoltam meg magam. Sajnáltam rá a 10 ezret, hogy majd pár hónap játék után úgyis ott fog porosodni a polcon.
Másik példa párom akart magának egy téli csizmát. Ez ugye olyan 15-20k körül van. De mondta, hogy vigyem el a régit cipészhez hátha megtudja csinálni. Elvittem, nem tudja megcsinálni. Mondtam, hogy akkor menjen el és vegyen egy újat télre.
Aztán ő is átgondolta a helyzetet. Mivel a gyerek miatt nagyon nem tud kimenni, max sétáltatni, vásárolni plusz ehhez hozzávesszük az enyhe telet, akkor végülis idén még fölösleges neki az a csizma (mert van más alternatíva is), hiszen alig hordaná.Szóval mi így, gyakorlatilag vita nélkül megoldjuk ezeket a kérdéseket.
-
Dany007
veterán
válasz
TazLeacher #66 üzenetére
Kösznöm, nézem! Amikor Szekeres kimondta a számot, látszott, hogy a riporternek tátva maradt a szája
-
Dany007
veterán
A szomorú az, hogy Matolcsy nem poénnak szánta. Bár én is csak a neten hallottam erről.
Van esetleg valami videó ahol ezt meglehet nézni amint kimondja, hogy havi 47-ből simán meglehet élni? :S
Albérlet + rezsi nem jön ki ennyiből. Nem értem hogy gondolta, vagy hogy mondhat ilyet egy "tanult" ember... -
Dany007
veterán
válasz
TazLeacher #57 üzenetére
Persze én is ilyen hülyén nézek, mint te a példád miatt...
A saját pénzes dolgot én is akkor tartanám elképzelhetőnek, ha annyi pénz folyna be havonta, hogy bőven maradna a kiadások, valamint a tartalék félrerakása után is. Na de akkor meg már pont emiatt teljesen fölösleges az egész. Ha kell valami hát megveszem. Mindegy kinek a pénzéből.
1-2 pólón vagy kabáton nem fogunk vacakolni, ha úgyis kell akkor megvesszük.A külön zsebpénz dolgot akkor tartanám érthetőnek ha az egyik fél mondjuk imádna esztelenül költekezni. De amúgy meg közösen élünk, minden közös, ha beüt valami probléma amihez pénz kell, akkor az úgyis kelleni fog. Mindegy milyen pénzből. Ha mittomén elromlik a mosógép. Akkor azt úgyis ki kell fizetni mindegy kinek a pénzéből.
-
Dany007
veterán
Az a ritka rossz példa szerintem tényleg ritka. Nem sok olyan hülye lehet aki ilyenbe belemegy, vagy épp ezt csinálja a párjával.
Nem tudom miért, de nálunk ez a felállás egyértelmű volt mindkettőnk részéről. Közös minden, közösen kell fizetni mindent. Így is úgy is. Tehát a gyakorlatban semmit nem számít, hogy a villanyszámla most kinek a pénzéből lett fizetve, mert úgyis ki kell fizetni.
Ha valami pluszra kell költeni, akkor azt szépen megbeszéljük és megvesszük. Egyikőnk sincs elszállva ilyen téren. Nincsenek irreális elképzeléseink, vágyaink. Én pl vettem már azóta egy csomó mindent, vinyót a gépbe - ami végülis közös, mert a filmeket ugye mindannyian nézünk - vagy pl új telefont, ő meg vett mondjuk kávéfőzőt amiből ő iszik meg a vendégek, én nem kávézom.
Szóval nem tudom hogyan fogalmazzam, de nincs olyan, hogy eljárjunk hetente shopingolni és akkor beszabadulunk egy ruhaüzletbe és minden szart megvennénk. Tehát nincs miért korlátokat szabni, zsebpénzeket osztani, mert mindenben megtudunk egyezni.
Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted?Vagy mi? Meg akkor mi menne a külön - saját (zseb)pénzből? Az, hogy veszek magamnak nagy ritkán egy pólót, pulóvert? Esetleg a reggelimet amit a céghez viszek? Csak mert egyiknek se látom értelmét. Esetleg ajándékozásnál. De amúgy egyáltalán nem.
-
Dany007
veterán
A 15-k-t én is keveslem. Főleg úgy, hogy nem esznek úgymond "szart".
Én mondjuk szeretem a spenótot
Aldiban 99 forint a fagyasztott spenót. Szerintem finom. Ehhez kell még egy kis fokhagyma, 2 zsemle, kis tej meg mondjuk 2 tojás. Plusz kenyér mert én azzal eszem. Így durván 2 főre kilehet hozni 3-400 forintból egy ilyen ebédet.
Na de ez mégiscsak spenótfőzelék.Pl egy jobbfajta húst az ember hentesnél vesz. Ami meg jóval drágább, mint a hipermarketek akciós fóliázott húsai.
De pl szalámiból is a Pick és a noname tesco-s között irdatlan különbségek vannak. Vagy ott a virsli. Egy gyengébb minőségű virslinek kilója 1000-1500 forint. Viszont a normális minőségűé simán megvan 2500-2900 forint is.
Szóval nemtom hogy jön ki. -
Dany007
veterán
Hopp ezt csak most vettem észre... =/
Hát jó. Bár nem értem, de elfogadom
Én így is a magyar átlag durván 70%-át keresem, tehát nehéz ennél kevesebbet keresni, de persze tudom, hogy lehet. De hogy ezért valaki haragudjon valakire... Az inkább taplóság. (még ha 4-500-at keresnél
)
-
Dany007
veterán
Nem lenne jobb de ez a rész nekem is furcsa : ) Nálunk is közös kassza van. Aztán onnan fizetünk mindent. Bármit. Ha az ő szüleinek kell szülinapi ajándék akkor azt is, vagy ha az enyémeknek azt is. Szóval nálunk is mi van, és mindent megbeszélünk amit csak szükséges.
Ha tartósan együtt éltek és megtudjátok beszélni a kiadásokat, akkor gyakorlatilag semmi szükség felezősdit játszani, meg te pénzed én pénzem stb... Úgyis be kell fizetni amit be kell, úgyis meg kell venni amit meg kell, akkor meg mindegy kinek a pénze, kinek a fele. -
Dany007
veterán
Na jó, akkor most én jövök
Nézzük a kiadásokat átlagosan 1 hónapban:
Hitel: 50.000.-
Közös ktg. + biztosítás + fűtés+melegvíz: 17.000.- (télen-nyáron)
Áram: 8.000.-
Víz: 6.000.-
Telefon (2 főre): 12.000.-
TV+Net: 5.000.-
Kaja (2 fő+baba+cigim): 50.000.-
Tankolás: 10.000.-
Családi pótlék: 12.000.-
Összesen: 180.000 Ft.-Marad 22 ezer per hó. Persze többnyire ez sem. Mivel minden hónapban kell venni valamit a babának, kaját, pelenkát, ruhát, oltást stb. Plusz egy évben egyszer magunknak is kell venni valami göncöt.
Ja meg ott a sok születésnap, névnap, ünnep a családban. Ez természetesen nincs beleszámolva sehova sem : )
Mondjuk azt hozzáteszem, hogy mióta párom itthon van a gyerekkel, egész nap megy a tévé + sz.gép. Plusz a fűtés is egész nap megy. Plusz több üdítő és valamivel több kaja is fogy.Ja, és a gyest megfogják sarcolni hamarosan. Aki keveset kap az még kevesebbet fog, aki több az még többet. Nem újdonság. De lehet majd valamilyen kompenzációt kérni, amit majd x hónap / vagy év? múlva meg is kapunk. De csak ha jogosultak vagyunk rá, mert elég széles körű a feltételrendszer. Nem tudom a pontos számokat, párom nézegette, számolta, a 66 ezres havi kategória 10 ezer forintot veszít. Szóval nekünk is mínusz 10k lesz hamarosan... =/ Ja és panaszra még így sem lehet okom, hiszen sokan vannak, akiknek még ennyi sincsen... mármint bevétel.
-
Dany007
veterán
Nagyszerű!
Pont ma gondoltam arra, hogy én is írok egy ilyet...
Bár nekem kicsit magasabbak az összegek.
Plusz van benn egy 50k-s lakáshitel isÉrdekes dolgok jönnének ki a végén. Leginkább azon lepődtem meg, hogy alig marad valami hó végére... Mármint a fizetésből. Még szerencse, hogy van mellette maszekom is. Ha nem lenne fogalmam sincs miből vennénk ruhát a gyereknek meg pelenkát meg ilyesmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus ROG Strix G15 G512LW - 15.6" FullHD 240Hz - i7-10750H - 16GB - 512GB SSD - Win11 - RTX 2070 8GB
- Gyári Apple tokok iPhone 12-13-14-15-16pm
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkPad L590 / Intel CORE i5 / 8gb ram / 256gb SSD / FHD kijelző / Windows 11
- Lenovo Yoga 370 szép állapotú 24 hónap jótállás
- Eladó karcmentes állapotban levő Xiaomi Redmi 12C 3/64GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest