Hirdetés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
lapa
veterán
30-45 perc... itt ugye megint az van, hogy mennyit főz az ember. én magamról tudom, nekiállok főzni és mire megpucolom meg összevágom a hagymát, húst meg a többit már elment egy óra. pedig nem először csinálom, de valahogy nekem mindig 2 óra lesz a vége. persze közben még vakarózok eleget, hogy valami kis frappáns dolgot még bele lehetne varázsolni a hűtőből vagy a kertből, szóval azért relatíve sok improvizáció is van ebben. meg magunkat ismerve egyből az 5 vagy 8 lityis lábossal nyitok, a 35 centis serpenyőben legeljebb valami kis szalonnát vagy zsemlekockát pirítunk.
-
Mozsa
tag
Zöldséget előre 2 hétre?

Nálunk mindig frissen aznap, amikor főzve vagyon. A hús is a hentestől. Mondjuk 3-4 napra főzünk, ami abból áll, hogy sok leves, és 2 fajta második. Aztán jön egy melegszendvicses, virslis, fagyasztott krumplis/panírozott halrudas, pizzás nap, esetleg kettő, aztán megint főzés. -
DeFranco
nagyúr
OK

Örülök, hogy nektek megy, nálunk egy kicsit bonyolultabb lenne (pl: húst boltban nem veszek, etc.)
Amúgy az előzőt kiegészíteném annyival, hogy a 6 órás érkezés a legritkább, inkább fél 7 - 7, és egy fél éve minden nap este kilencig mellékállás mindkettőnknek. Amikor nem, akkor házimunka, vagy pihenés... régebben nálunk is többször volt főzés. Egy túrós tésztát nem cucc összedobni, de most az sem fér bele...
-
DeFranco
nagyúr
Nézd, ő ügyes, páromnak még nincs meg ez a 2 perces rutinja mindenre, de igyekszik. Nálunk is van főzés, hetente 1-2 alkalommal, de több nem fér bele. Mi nagyon jó esetben hat körül itthon vagyunk, utána még vacsora, mosogatás, rendrakás, mosás, vasalás etc. Nem várom el tőle, hogy a szabad egy óráját és a konyhában keccsöléssel töltse.
Plusz ahhoz is be kell vásárolni, azt is számold hozzá, kiba sok idő, ha mindenből jót, és jó áron akarsz venni.
Nem értem a kirohanásod, nem szóltalak le. Nekünk most nem fér bele, később valószínűleg bele fog. So what...
@tildy: nagyon jól főzök, de ki vagyok tiltva a konyhából...
az nem az én felségterületem, csak ünnepnapon 
-
DeFranco
nagyúr
Igen a főzéssel nagyon sok időt meg lehet takarítani, de ezt már nekünk nem igazán fér bele a napi 24 órába mindennel együtt. Ha vásárolni nem kellene, akkor talán... később ez is be fog épülni a rendszerbe, egyelőre ezzel már nem terhelném a páromat.
Pedig nagyon jól főz, és nem mellesleg az otthoni kosztról tudod, hogy egészségeset eszel. -
DeFranco
nagyúr
+1

(Amúgy igen, lehet azzal is foglalkozni, hogy hogyan lehet többet keresni, és az is legalább ennyire fontos, de ez más téma, nyíljon annak egy másik topic. Ez a kettő egy témán belül követhetetlen lenne. Írtad te is, hogy ez csak egy bizonyos szintig megoldás: itt a pont. Nem megszorítani kell, hanem racionalizálni. Nagyon nem mindegy, csak ezt az utóbbi szót meg nagyon lejáratták már a nagyok.)
@jer1cho: szerintem - ha rám gondolsz - félreértelmezed. (Spec. lekvárt tényleg nem veszünk, de csak azért, mert nem tartom egészségesnek a boltit, és van házi, ami finomabb is. De ez kivétel)
-
tildy
nagyúr
Ja es meg valami, meg kapcsolatuk elejen fater lelepett Nemetbe a kozos penzzel, es 2 ev mulva tert csak vissza... Imadom faterom, de gondolom ez is benne van a viselkedesemben...
Piszkosul megegettem mar magam meg igy is, hogy nem volt kozoskodes, semmi szuksegem, hogy anyagilag barki , barmikor a padlora kuldjon, akar akarva, akar akaratlanul.
Nem keszulok ra, hogy szetmennenk, de szinte mindig van B terv az eletemben. Es ugy vagyok vele, jobb felni, mint megijedni.
En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne . Tegye ha van ra kerete, de ne a masiktol vegyen el. Es pont amiatt , mert en sem koltom a masik penzet ( a masik tulajdonat tiszteletben tartom) , ezt valamilyen szinten en is elvarom.
Eppen ezert mukodik jol nalunk a van kozos bodon, ahova beledobjuka rendszeres koltsegeket dolog, a maradek meg midnenkinek a sajatja.
"tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is." Mehetett volna, de nekem nem volt egetrengeto szuksegem autora. Es egyebkent is az ove.
Mielott felreerted: itthon nincs olyan, hogy ez az enyem, te nem hasznalhatod. Minden kozos, egy dolgot kiveve: es az a tulajdonjog. Ha netalantan megis rosszul alakulnak a dolgok, akkor azok a dolgok vagy nalam, vagy nala maradnak. Ennyi.
Nekem is van itt az albiban rengeteg dolog, amit en vettem. Hiaba hasznaljuk kozosen, a tulajdonjoga meg marad nalam.
A kocsival annyibol volt mas a szitu, hogy az esetek 90-95%ban ex hasznalta, napi szinten. Ahogyan a motort is maganak vette, o jart vele ( engem max 5szor ha vitt vele) .
Amugy nem egy ismeros jott ki mar rosszul valasbol amiatt, mert a masik fel anyagilag atverte. Baratnom tobbszazezret bukott a "kozos" uton , miutan szetmentek a ferjevel.
Nem mondom, hogy barkinek igy kene csinalni , ahogy mi tesszuk. Azt sem mondom, hogy naiv , aki vakon megbizik a masikban, nem, ez nagyon dicserendo. Cska azt mondom, hogy bizonyos dolgok mukodhetnek maskepp is, mint a nagy atlag, es ha egy kapcsolat mukodokepes ugy egyebkent, de az egyik fel kicsit soher, vagy fukar, a masik meg gyakran, vagy konnyebben elveri a penzt, akkor arra ez megoldas tud lenni.
Az en eletemben a ferfiak voltak mindig a penzszoroak . EN meg gyujtogettem, hogy legyen a nehezebb idokre is. Igy jutottunk ki, igy maradtunk kinn, es valoszinuleg igy vesszuk majd meg ezt az albit is

-
-
DeFranco
nagyúr
tildy indoka tényleg "fura" (nem minősítem, efogadom, csak van benne egy erős szubjektív töltet, amivel nem tudok azonosulni), de az, hogy nem totális ősközösség van, hanem a háztartási kiadások mellett mindenkinek van úgymond zsebpénze, amit arra költ, amire szeretné, szerintem teljesen elfogadható.
Ennek is van egy pszichológiája. Attól, hogy két ember párkapcsolatban, házasságban él, fontos, hogy mindkét félnek legyen egy - úgymond - privát szférája. Ez így egészséges, ennek a hiánya - sok párkapcsolattal foglalkozó okos ember véleménye alapján (is) - később megbosszulhatja magát. Ez a zsebpénzed, ez a te privát szférád, te döntöd el, hogy videokártyára költöd, vagy elsörözöd, esetleg adakozol belőle a vöröskeresztnek. Ez addig tart, amíg ezt közösen kijelölitek, minden más a Ti kettőtök élete.
A feleségemnek jó, mert nem szólok bele, hogy milyen körmöt csináltat magának (ha csináltat), ő nem szól bele, hogy én mennyit verek el a steamen (ha teljesen közös kassza lenne, egy fillért nem költenék ott), jut is, marad is, és senkinek nincs keserű szájíze. Nem úgy működik ez, hogy lemérjük dekára a felvágottat, hogy ki mennyit evett meg belőle. Egy szó nem éri azt a tényt, ha ő megveszi a danonaktíviát, pedig én nem szeretem, vagy én veszek hat sört, amiből ő nem iszik. Ez természetes, és normális arányérzékkel belátható. A közös kocsiból fizetős taxit csinálás meg azért lássuk be, erős torzítás.
-
Nemcsak személytelen, de szerintem teljesen egészségtelen. Milyen kapcsolat az, ahol ilyen szinten méregetni kell, hogy ki mire mennyit, ezt én fizetem, ezt te? Ott valami nincs rendben, bizalomhiány minimum. Ha veszek egy kocsit, akkor kvázi beszállásnál vagy kiszállásnál a páromnak oda kell adnia a pénzt a benzinért? Nyilván sarkított példa, de ilyen érzést kelt. Én baromi hülyén érezném magam. Tökéletesen egyetértek azzal, amit jer1cho ír. Mondjuk az egy más kérdés, hogy nagyobb jövedelem mellett könnyebb nem gondolni rá, de ettől még.. kicsit olyan, mintha már előre azt tervezgetnéd, hogy amikor szakítotok/elváltok, akkor kinek mennyi marad (lásd.: tildy által említett kocsi jogtulajdonosa).
-
lapa
veterán
ez így nem igaz. pára akkor van, ha valahol párapont alatti felületed van. ez jellemzően rossz (egyenetlen) fűtés vagy hőhíd, esetleg tereptárgy (szekrény a sarokban). a jó fa ablak önmagában ugyanannyira nem oldja meg.
egyetlen adatsor a lényeges: innen az első.
a szellőzés az optimális 40-60% rel páratartalomhoz segít. a magasabb rel pára a fenti táblának megfelelően hamarabb csapódik ki a hideg sarkokban. nagyjából ennyi a történet. kb ugyanez van a belső szigetelésnél is. a szigetelés és fal között már jó hideg van, kicsapódik. ez persze kivitelezési hibának is felfogható, de nehéz védeni. külső szigetelésnél ez nincs, cserébe nehezebb a hőhidakat elkerülni. mire jó a párszáz éve ismert fafödém.
conradban asszem 2 ezer a mechanikus hő -és relpáramérő.
-
tildy
nagyúr
Sajat szuleim voltak , jobban mondva a sajat anyam .Velem is ugyanezt csinalta,minden penzemet argus szemekkel figyelte, ki vette mi vette, miert ....
Es mivel ismerem magam, hogy elegge nehezen nyitom ki a penztarcam, jobb ugy, ha a olyan dolgokra , amit en lehet nem vennek meg , a sajat penzet kolti.
Igen a felallas az, hogy en vagyok a kevesbe koltekezos , ha mindkettonknek van bevetele.Most jon pl. a Diablo 3, kell egy eros gep hozza. Nem, nem nekem. Es semmi kedvem finanszirozni

Jobb a bekesseg, es ez igy mukodott is, en nem szolok bele, parom mit vesz , o sem az enyembe.
Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted? Megint kiforgatod a szavakat.
Osszedobjuk ra, vagy amit mar irtam, van egy meghatarozott keret, amibol pl. az ilyenek is mennek.
jer1cho: megoldottuk azt is, ex vett egy 4 eves autot, amit en is hasznalgattam persze, de az auto tulajdonjoga az ove volt. Es jo is ez igy. (aztan nekem is lett sajat kocsim, kicsit olcsobb, kicsit regibb, de imadtam).
-
Huma
addikt
Úgy hogy fogalma sincs a pénz valódi értékéről és híján van az intelligenciának.
Régebben láttam egy riportot a világ leggazdagabb görög kislányáról akinek meghaltak a szülei és mindent ő örökölt. Megkérdezte a riporter, hogy mit jelent számára ez a rengeteg pénz és a lány erre azt válaszolta, hogy semmit. Számára nincs jelentősége a pénznek. Valószínűleg életében nem látott még pénzt. Amire mutat azt megkapja. Neki minden "ingyen" van.
Ahogy a dal is tartja: Ahhoz, hogy tényleg tudd, érezd valaminek az értékét ahhoz az kell hogy kevés legyen belőle neked mert ha sok van akkor nem értékeled. -
TazLeacher
nagyúr
Úgy tudom, hogy ez a kijelentés zárt ajtók mögött hangzott el, és Szekeres Imre hozta nyilvánosságra az Egyenes beszéd-ben.
-
Huma
addikt
Igen így már valamennyire érthetőbb a dolog. Ha viccnek szánta akkor tényleg találó. Így helyére kerülnek azok a zavaró dolgok amiket nem tudtam hová tenni. Talán nem ártott volna elolvasnom néhány bejegyzést mielőtt felhúzom magam.

Most már megvilágosodtam, hogy a másik cikket csúfolta ki ez a cikk. Visszaszívok mindent.
(#62) jer1cho: Nem hinném hogy hülyeséget írtam. Csupán figyelmen kívül hagytam azt a lehetőséget, hogy az egész csak egy vicc.
(#63) dabadab: Persze, utólag nekem is az. Ezért is kérdeztem rá az elején. Sajnos az indulat kissé elvakította az ítélőképességemet.
-
TazLeacher
nagyúr
Teljesen egyet értek, pont erre gondolok. Nálunk a kereseti arány 1/3-ad 2/3-ad arányba oszlik meg. Mondanám azt, hogy nekem több jár? Én valahogy nem tudnám azt a tudatot elviselni, hogy nekem van, neki meg nincs...mi az hogy neki, meg nekem? Vagy van pénzünk, vagy nincs...
Ha a gyereknek cipőt kell venni, de neki nincs pénze, akkor abban a hónapban csak fél pár cipőt veszünk? Vagy felírom és jövő hónapban odaadja? És ha a "tartozása" elér egy bizonyos határt, akkor kilakoltatom, vagy mi? Alapvetően nem vagyok a "saját" pénz ellensége, jó, ha mindkét félnek van elkülönített vagyona, akkor ha egyébként is van mit félrerakni, és nem akkor, amikor éppen kijövünk a pénzből...aztán egy ilyen felállásban lévő autóvásárlás még a csúcs... -
tildy
nagyúr
Erre lattam ritka rossz peldat : Egyik fel bezselbelte az osszes moneyt (azaz o volt a kozos kassza ore) a masiknak meg ugy kellett kuncsorogni valamire. Na ilyen nalunk nem lesz. Ha mindketten keresunk, akkor biza az van, meghatarozunk egy kozos reszt, mondjuk 1000-1500 font, (fejenkent 750) , a tobbivel meg mindenki ugy gazdalkodik, ahogy akar , ahhoz a masiknak se hozzaferese, se beleszolasa nincs :-)
En anno nagyot buktam volna a kozos kasszan mikro exszel szetmentunk , mondjuk igy is, mert az osszes pasit elkenyeztetem., de igy legalabb gordulekenyen ment. Szeretem a parom, de forro sziv, hideg fej. Penzen nem kozoskodom .
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision 3591 FHD Touch / Ultra 7 155H 16C / 16-32G / 512G G4 / RTX Ada / AI IR FPR
- EVGA RTX 3070 FTW3 Ultra 8GB / Csavarmatricás! / Beszámítás OK!
- Asus TUF Gaming X570-Plus Wi-Fi / Beszámítás OK!
- Asus Prime Z490-P / Beszámítás OK!
- HP EliteBook 645 G10 14" AMD Ryzen 5 PRO-7530U 4,5Ghz 16GB DDR4-3200Mhz 512GB Nvme Magyar Bill.
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Bomba ár! HP Zbook 15u G5 - i7-8GEN I 16GB I 256-512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Eladó Apple iPhone 12 64GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
3 font. Es az ajtoig hozzak.
)