Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Hmm.
5 főre, 98 m2-es alapterületű családi ház
Villany 15000
Gáz 1270 Ft (alapdíj, fizetjük a semmire, jó hogy van... )
Víz most elfagyott, szal semmi, de amúgy talán 5000 körül, csatornával 10000 fölött lesz tavasztól
Kaja ~20000 minimum, de ez idény szerint változik, télen több
Mobiltelefon valami 2500
Internet 6500+ a kötelezők, mint kommunális adó, gépjárműadó, gépjármű-biztosítás, effélék, amit nem lehet kikerülni, erről nincs most infóm, mennyi egy hóra.
Mondjuk ezek a számok nem relevánsak mások esetében. Azt nem értem, Matolcsy miből számolta ki azt a 47 ezret. Ahhoz spártai körülmények és egy saját, olcsó fenntartású kis lyuk kell valami társasházban, nem kereső eltartottak nélkül, vagy olyan fél-önellátás, mint nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
total90
veterán
Mi a párommal most nézünk új lakást németbe, kicsit nagyobbat mint a mostani (47 m2)... de ez a mostani az itteni árakhoz képest *aszottul jó, csak hát kezd kicsi lenni Nekünk a lakbér+rezsi+közös költség+telefon+net most nem rúg 500€-ra sem és ezt ketten osztjuk... kaja+tisztálkodás+bérletek 3-400€ között vannak és így elég okés a téma. Gyakorlatilag így elég jól félre tudunk tenni és azért merjük bevállalni az új lakást. Ahogy nézegettük az a kaja+tisztálkodás+bérletek nélkül lesz vagy 8-900€, de mondjuk 70-80 m2 és ami nagy plusz, semmilyen kölcsönhöz nem kell nyúlni... Itt nagy szopás felvenni, főleg most, hogy szopatnak majd az €-val
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
ricsi99
addikt
Szerintem ezt hívják úgy hogy "vegetálás" se előre sem hátra sem tud lépni az ember.
Ügyesen megoldva. Kitartás.Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Dany007
veterán
Az a ritka rossz példa szerintem tényleg ritka. Nem sok olyan hülye lehet aki ilyenbe belemegy, vagy épp ezt csinálja a párjával.
Nem tudom miért, de nálunk ez a felállás egyértelmű volt mindkettőnk részéről. Közös minden, közösen kell fizetni mindent. Így is úgy is. Tehát a gyakorlatban semmit nem számít, hogy a villanyszámla most kinek a pénzéből lett fizetve, mert úgyis ki kell fizetni.
Ha valami pluszra kell költeni, akkor azt szépen megbeszéljük és megvesszük. Egyikőnk sincs elszállva ilyen téren. Nincsenek irreális elképzeléseink, vágyaink. Én pl vettem már azóta egy csomó mindent, vinyót a gépbe - ami végülis közös, mert a filmeket ugye mindannyian nézünk - vagy pl új telefont, ő meg vett mondjuk kávéfőzőt amiből ő iszik meg a vendégek, én nem kávézom.
Szóval nem tudom hogyan fogalmazzam, de nincs olyan, hogy eljárjunk hetente shopingolni és akkor beszabadulunk egy ruhaüzletbe és minden szart megvennénk. Tehát nincs miért korlátokat szabni, zsebpénzeket osztani, mert mindenben megtudunk egyezni.
Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted? Vagy mi? Meg akkor mi menne a külön - saját (zseb)pénzből? Az, hogy veszek magamnak nagy ritkán egy pólót, pulóvert? Esetleg a reggelimet amit a céghez viszek? Csak mert egyiknek se látom értelmét. Esetleg ajándékozásnál. De amúgy egyáltalán nem. -
TazLeacher
nagyúr
Teljesen egyet értek, pont erre gondolok. Nálunk a kereseti arány 1/3-ad 2/3-ad arányba oszlik meg. Mondanám azt, hogy nekem több jár? Én valahogy nem tudnám azt a tudatot elviselni, hogy nekem van, neki meg nincs...mi az hogy neki, meg nekem? Vagy van pénzünk, vagy nincs... Ha a gyereknek cipőt kell venni, de neki nincs pénze, akkor abban a hónapban csak fél pár cipőt veszünk? Vagy felírom és jövő hónapban odaadja? És ha a "tartozása" elér egy bizonyos határt, akkor kilakoltatom, vagy mi? Alapvetően nem vagyok a "saját" pénz ellensége, jó, ha mindkét félnek van elkülönített vagyona, akkor ha egyébként is van mit félrerakni, és nem akkor, amikor éppen kijövünk a pénzből...aztán egy ilyen felállásban lévő autóvásárlás még a csúcs...
-
Dany007
veterán
válasz TazLeacher #57 üzenetére
Persze én is ilyen hülyén nézek, mint te a példád miatt...
A saját pénzes dolgot én is akkor tartanám elképzelhetőnek, ha annyi pénz folyna be havonta, hogy bőven maradna a kiadások, valamint a tartalék félrerakása után is. Na de akkor meg már pont emiatt teljesen fölösleges az egész. Ha kell valami hát megveszem. Mindegy kinek a pénzéből.
1-2 pólón vagy kabáton nem fogunk vacakolni, ha úgyis kell akkor megvesszük.A külön zsebpénz dolgot akkor tartanám érthetőnek ha az egyik fél mondjuk imádna esztelenül költekezni. De amúgy meg közösen élünk, minden közös, ha beüt valami probléma amihez pénz kell, akkor az úgyis kelleni fog. Mindegy milyen pénzből. Ha mittomén elromlik a mosógép. Akkor azt úgyis ki kell fizetni mindegy kinek a pénzéből.
-
Huma
addikt
Ezt most komolyan gondolták? Bicskanyitogató a cikk.
Kívánom a "kedves" úrnak, hogy éljen legalább 5 évig minimálbérből. Gondolom neki nem jelent gondot, hisz a cikkben azt állítja királyként meg lehet belőle élni. De ha mégsem akkor "Muterék átugranak és adnak egy kis heti pénzt (40 ezer Ft)"Azért pár aranyköpés:
"1. nap: ingyenkávézunk a cégnél, a zuhanyt is bent oldjuk meg, villamoson bliccelünk. "
Akkor gondolom én is büntetlenül bliccelhetek."Tanulság, valamint a hét mérlege: ha kicsit odafigyelünk és lemondunk a luxuskiadásokról, igenis kényelmesen meg lehet élni 50 ezer forintból."
Lemondunk a luxuskiadásokról? Kb minden amit a cikk szerint vásárol luxuskiadás. 7000Ft-t költ egy étteremben és 14e-t valami szórakozóhelyen ahonnan haza kivételesen taxival megy mert az azért heti 2-3x jár az embernek.
Azt sehogy sem értem, hogy a megmaradt 13 750 Ft.-ból hogy tudott 48e-ért pólót és pulcsit venni és 10e-ért megtankolni. Ez már annyira komolytalan, hogy figyelembe sem veszem.
Amúgy meg egy normális embernél egy hét nem hat napból áll.Azt már meg sem említem, hogy ha felszorozzuk néggyel (ahány hét van egy hónapban) akkor 200e fölötti összeget költött egy hónapban amihez hozzácsapva azokat a költségeket amiket nem számolt bele (törlesztő, villanyszámla, stb) akkor sikerült azt bebizonyítania, hogy havi nettó 400e-ből nagyjából el meg lehet élni egy embernek nyugati színvonalon. Valahogy "kissé" ferdítésnek tűnik, hogy valaki azt állítja, hogy 50e-ből meg tud élni miközben valójában 400e-t költ el.
Még egyszer átolvasva a cikket számomra egyértelmű provokációnak tűnik. Először azt hittem csak az agyával van baj esetleg szeret hazudozni, de én inkább kárörvendést és nagyképűséget olvasok ki a sorok közül.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
Huma
addikt
Igen így már valamennyire érthetőbb a dolog. Ha viccnek szánta akkor tényleg találó. Így helyére kerülnek azok a zavaró dolgok amiket nem tudtam hová tenni. Talán nem ártott volna elolvasnom néhány bejegyzést mielőtt felhúzom magam.
Most már megvilágosodtam, hogy a másik cikket csúfolta ki ez a cikk. Visszaszívok mindent.(#62) jer1cho: Nem hinném hogy hülyeséget írtam. Csupán figyelmen kívül hagytam azt a lehetőséget, hogy az egész csak egy vicc.
(#63) dabadab: Persze, utólag nekem is az. Ezért is kérdeztem rá az elején. Sajnos az indulat kissé elvakította az ítélőképességemet.
[ Szerkesztve ]
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
Dany007
veterán
A szomorú az, hogy Matolcsy nem poénnak szánta. Bár én is csak a neten hallottam erről.
Van esetleg valami videó ahol ezt meglehet nézni amint kimondja, hogy havi 47-ből simán meglehet élni? :S
Albérlet + rezsi nem jön ki ennyiből. Nem értem hogy gondolta, vagy hogy mondhat ilyet egy "tanult" ember... -
TazLeacher
nagyúr
Úgy tudom, hogy ez a kijelentés zárt ajtók mögött hangzott el, és Szekeres Imre hozta nyilvánosságra az Egyenes beszéd-ben.
-
Huma
addikt
Úgy hogy fogalma sincs a pénz valódi értékéről és híján van az intelligenciának.
Régebben láttam egy riportot a világ leggazdagabb görög kislányáról akinek meghaltak a szülei és mindent ő örökölt. Megkérdezte a riporter, hogy mit jelent számára ez a rengeteg pénz és a lány erre azt válaszolta, hogy semmit. Számára nincs jelentősége a pénznek. Valószínűleg életében nem látott még pénzt. Amire mutat azt megkapja. Neki minden "ingyen" van.
Ahogy a dal is tartja: Ahhoz, hogy tényleg tudd, érezd valaminek az értékét ahhoz az kell hogy kevés legyen belőle neked mert ha sok van akkor nem értékeled.Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #57 üzenetére
Kicsit túlreagálod ezt szerintem. Az teljesen normális és bevett gyakorlat (legalább is az én környezetemben a többség így csinálja), hogy az ember a keresetének egy megfelelő részét "haza" adja, a többivel önállóan gazdálkodik, ahogy akar. Ez szerintem elfogadható akár számodra is.
Nos, mi ugyan így csináljuk, annyi a különbség, hogy én forintra pontosa tudom, hogy mennyit, és mire adok. Ez számomra egyrészt azért fontos, mert ebben van egy erős pszichológiai hatás. Ha pontosan látod, hogy mire mennyit költesz, minden további megerőltetés nélkül kapásból tudsz rajta fogni 10-15 százalékot, ami kvázi-felesleges kiadás. Másrészt az én egyéni perverzióm. Egy mondat a nördségről 17-20. bekezdés. Egyébként semmi különbség nincs a közeli-távoli környezetemhez képest. Mi forintra ugyanannyit keresünk, amíg nincs gyerkőc, és amíg nincs nagy különbség a keresetben, addig így is maradhat, utána újratervezés.
Ez egyáltalán nem egy lelketlen dolog, minden terhet közösen viselünk, vállt vállnak vetünk, szeretjük egymást, ketten alkotunk egy egészet, de attól az elszámolás lehet pontos, a kettő nem zárja ki egymást.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hó elején felírom az óraállásokat, az megy be az excel táblába, és a tábla kiadja a végeredményt, ami a havi rezsi.
a) Ez az összeg megy a feleségemnek, aki a bejövő csekkeket rendezi, majd ideadja nekem, én lefűzöm iktatom. A kosztpénz megy a kis dobozkába, és aki vásárol, kivesz belőle amennyi kell. Ha elfogy, akkor átnézzük mit vettünk eddig, minden indokolt volt-e és kiegészítjük, ha kell (általában nem kell, van amikor marad is, egyenlege nulla).
b) Egy másik excelbe bemegy ez a szám, plusz a változó költségek (telefon, fodrász, stb.), az elbasz az egyenlegező tétel, ami marad, azt sörözzük el Hó végén vagy megtakarítás van, vagy túlköltekezés. Hosszú távon az egyenleg kb. nulla.
-
Dany007
veterán
válasz TazLeacher #66 üzenetére
Kösznöm, nézem! Amikor Szekeres kimondta a számot, látszott, hogy a riporternek tátva maradt a szája
-
DeFranco
nagyúr
@Dany007: bocs, elnéztem, nem keresek kevesebbet nálad (csak hogy ne legyen fals infó). Sorry, rossz számot néztem.
#71 jer1cho: tényleg nem értem a problémádat, de érdekel a véleményed. Ebben nincs semmi érzéketlenség, egyszerűen tudom mire megy el a pénz, és tervezek. Mi a gond? (Hozzátenném, hogy hát persze hogy közgazdász vagyok, és gyerekkoromban is az volt az egyik kedvenc játékom, hogy aprót számoltam, és tettem rolniba, de akkor még nem volt számítógép )
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Nem vegetálunk, mindenünk megvan. Szép lakás, szép ruhák, finom ételek (már ha van rá lehetőség, az ebéd az problémás, mert főzni nem nagyon van idő, az üzemi koszt meg... pfff), egyszer-egyszer étterembe is elmegyünk, bár ez most már elég ritka, de ennek a színvonal is oka, nyáron nyaralunk, télen mondjuk nem telelünk.
Semmi nem hiányzik, mindenünk megvan, hála a jó Istennek. Amit megkívánunk, meg is vesszük, feltéve, hogy tényleg van értelme.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Sajat szuleim voltak , jobban mondva a sajat anyam .Velem is ugyanezt csinalta,minden penzemet argus szemekkel figyelte, ki vette mi vette, miert ....
Es mivel ismerem magam, hogy elegge nehezen nyitom ki a penztarcam, jobb ugy, ha a olyan dolgokra , amit en lehet nem vennek meg , a sajat penzet kolti.
Igen a felallas az, hogy en vagyok a kevesbe koltekezos , ha mindkettonknek van bevetele.Most jon pl. a Diablo 3, kell egy eros gep hozza. Nem, nem nekem. Es semmi kedvem finanszirozni
Jobb a bekesseg, es ez igy mukodott is, en nem szolok bele, parom mit vesz , o sem az enyembe.
Nemrég pl vettünk a gyereknek járókát 17k-ért. Most mondtam volna, hogy akkor ezt vedd a te pénzedből mert te szülted? Megint kiforgatod a szavakat.
Osszedobjuk ra, vagy amit mar irtam, van egy meghatarozott keret, amibol pl. az ilyenek is mennek.
jer1cho: megoldottuk azt is, ex vett egy 4 eves autot, amit en is hasznalgattam persze, de az auto tulajdonjoga az ove volt. Es jo is ez igy. (aztan nekem is lett sajat kocsim, kicsit olcsobb, kicsit regibb, de imadtam).
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
DeFranco
nagyúr
Valahogy így, bár nálunk ilyen érzelmi töltet, vagy ilyen negatív tapasztalat nincs a dolog mögött. Tény, hogy más az elképzelésünk a pénz elköltéséről, régebben meg még másabb volt, de ez szépen csiszolódik egymáshoz egy közös nevező fölé, de ehhez kellett, hogy tisztán lássuk mire mennyi megy el.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Ne politizáljunk, nagyon szépen kérem
DRM is theft
-
TazLeacher
nagyúr
Nem tudom. Engem speciel nem érdekel, hogy mire mennyit költök. Egy a fontos: hogy jól érezzem magam. Attól nem leszek kevésbé éhes, vagy nem leszek jobb/rosszabb kedvű, hogy tudom, hogy ma 3252 Ft-ot költöttem kajára. E szerint a felfogás szerint, amikor mindennek megvan a lenyomata, egy fagyi vagy egy Snickers már "fölösleges". Ha mondjuk leírva látnám, hogy mennyit költöttem mondjuk 1 év alatt ilyen fölösleges dolgokra, biztos meglepődnék, de nem érdekel...épp azért dolgozom, hogy ezeket a dolgokat (és legyen az egy egyszerű csoki, egy új telefon vagy egy nyaralás, vagy akármi) megengedhessem magamnak. Az azért már beb*szna, ha bűntudatom lenne a miatt, hogy mennyi pénzt költöttem el X dologra...és? Azért van a pénz, hogy elköltsem...attól, hogy felírom, nem lesz több.
(#77) tildy:
Így már értem...ő megvette, Te használtad. Tehát jelen esetben ezt jelenti a "felezés"... Tényleg érdekes gondolat. -
Dany007
veterán
Az durva : o
Persze, értem én, hogy ha te nem vennéd meg, akkor szívnád csak a fogadat.
De ha van rá, akkor tökmindegy. Úgyértem ha van bőven bevétel, lehet félrerakni is, akkor a fennmaradóból azt veszünk amit szeretnénk. És mivel mindketten igen tudatosak vagyunk e téren, így ebből nincsen probléma.Múltkor például mondtam az asszonynak a portal 2-t. Hogy jó lenne online tolni munkatárssal esténként. De hogy 8-10 ezer forint. Ez a "mondtam neki" ez olyan kérdő jelleggel volt hogy mégis mit szólna hozzá ha megvenném. Mondta, hogy okés vegyem meg. Eltelt pár nap és én gondoltam meg magam. Sajnáltam rá a 10 ezret, hogy majd pár hónap játék után úgyis ott fog porosodni a polcon.
Másik példa párom akart magának egy téli csizmát. Ez ugye olyan 15-20k körül van. De mondta, hogy vigyem el a régit cipészhez hátha megtudja csinálni. Elvittem, nem tudja megcsinálni. Mondtam, hogy akkor menjen el és vegyen egy újat télre.
Aztán ő is átgondolta a helyzetet. Mivel a gyerek miatt nagyon nem tud kimenni, max sétáltatni, vásárolni plusz ehhez hozzávesszük az enyhe telet, akkor végülis idén még fölösleges neki az a csizma (mert van más alternatíva is), hiszen alig hordaná.Szóval mi így, gyakorlatilag vita nélkül megoldjuk ezeket a kérdéseket.
-
tildy
nagyúr
DeFranco: en orulok , hogy masnal is mukodik. a lenyeg, mindenki ugy csinalja, ahogy neki jo. Nekem bevallt, es fel nem adnam ezt a fajta fuggetlensegem. Ettol fuggetlenul tudom imadni a parom, de inkabb ovatos vagyok . Ha szeretjuk egymast, megerti mindket fel:-)
PErsze ezt csak ugy lehet jol, ha mindket embernek vannak bevetelei, es nem minimal, hanem amibol felre lehet rakni.
Tfh, otthon kap egyik 150-t, masik 200-t, mittudomen a kalapba beledobnak 100-100-t havi szinten, a tobbivel mindenki azt kezd , amit akar.Dany: igy van, fateromnak ott kellett kuncsorognia, es ha veletlen megis volt valami dugipenze, es vett valamit , akkor ez honnet van? Miert kellett ezt megvenni?Blabla. Nem, ilyet nem jatszunk.
jer1cho: rosszul erted. O megvette, o hasznalta, ha kellett,de barmikor ideadta. Sosem lennek kitartott, meg a feltetelezesed is serto.
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
TazLeacher
nagyúr
És fizettél neki a használatért? És ezt most halálosan komolyan kérdezem. Mert az tök jó, hogy esetleges közös használatból eredendő előnyöket élvezed, de ugye ő ezt a "privát" pénzéből vette. Tehát te azért tudtad használni, mert ő a privát pénzének egy jelentős részéről lemondott, hogy vehessen egy autót.
Gondolom nem fizettél...éppen ezért furcsa nekem ez az enyém-tiéd dolog. Tehát amikor a számlát/ezt-azt kell fizetni, akkor enyém/tiéd, de amikor komolyabb dolgokról van szó, akkor nem számít? Teljesen normális, hogy veszek egy autót mondjuk 2-3M Forintért, és használja a párom, de az nem, hogy veszek 20 dkg párizsit, annak már a felét neki kell fizetni, vagy az 5.000 Ft-os vízszámlának a felét is. Ennek a gondolkodásmódnak a visszássága ebben rejtőzik.
Mondok egy egyszerű példát:
Elmentek vidékre, benzinköltség 5.000 Ft. Elkérje-e a felét?
A. Persze, hiszen ketten mentetek le, közös program, miért ne illetné meg a fele, hiszen a fűtés felét is ő fizeti?
B. Szarrágó dolog lenne, hiszen neki kellett az autó, ha egyedül ülne benne, akkor is ugyan ennyi benzin kéne bele. Aki autót vett, az tudja, hogy tankolni kell...Melyik a normális gondolkodás?
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #81 üzenetére
Máshogy vagyunk bekötve. Nekem is örömet okoz, ha veszek valamit, de az is örömet okoz, ha úgy döntve, hogy felesleges, nem veszem meg.
Egyrészt nagyon jó látni, és tényleg "kézben tartani" a pénzügyeket. Jó, lehet nerd vagyok, lehet perverz, de nekem jól esik.
Másrészt igyekszem fenntartani azt, hogy a megvett dolgoknak tényleg tudjak örülni. Technikailag megvehetnék mindent, amit szemem-szám megkíván, de ha így tennék, az rövid úton fásultságba csapna át, jó, megvan, megy a polcra. Steames topicban ez jó pár embernek ismerős szerintem . Én ha megveszek valamit, akkor egyrészt tényleg jót veszek, jó minőségűt, tartósat, másrészt tényleg örülök neki, mert végre megvan, amire tényleg vágytam, harmadrészt használom is, mert olyat vettem, amire szükségem van.
Jó, van, hogy engem is elkap a gépszíj, most vettem egy MS IME 3.0-t az ebayről 8k-ért, gyakorlatilag minden indok nélkül, de előző hónapban volt egy kis extra megtakarításom, tizenpárezerrel kevesebbet költöttem, ezt meg meg kell ünnepelni
-
Dany007
veterán
Egyetértek, de mondjuk ilyen házipénztárt mi is elkezdtünk vezetni ebben a hónapban.
De kizárólag csak azért, hogy tudjuk a tiszta, fix havi jövedelmek után mennyi marad meg. Ahogy a korábbi példám is mutatja nem túl sok. Még szerencse, hogy van mellékes is.
Erre azért volt szükség mert karácsony tájékán kicsit megcsappant a félretett pénzünk És nem igazán tudtuk miért, hogyan hova ment el annyi pénz.
És elkezdtem attól félni, hogy esetleg több a havi rendszeres kiadás, mint a bevétel (plusz pénzeket nem ide számítva) és már a tartalékokat éljük fel, ezért fogy a félretett pénz.
De úgy néz ki nem. Viszont ezt a hónapot már végigvisszük hogy lássam mit ad ki a végén.Amúgy engem is frusztrál, hogy minden nap azt a 6db kiflit meg 10dkg párizsit is fel kell írnom mint kiadást. De hát az végülis. A cigimről nem is beszélve. Amiről hamarosan le kell szoknom.
Szóval csak arra vagyok kíváncsi hányezer forint marad meg havonta. Normális - nem agyonspórolós - életvitel mellett. Utána már ha esetleg lesz plusz kiadás, vagy megint felmegy valaminek az ára, akkor már fejben betudom lőni a keretet.@jer1cho: #87.
Egyetértek. Jól megfogalmaztad a helyzet lényegét. Kíváncsi vagyok a válaszokra, meg az indoklásra is!
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
válasz TazLeacher #87 üzenetére
Igen, a benzint en vettem bele igen sokszor ( pl. ha a szuleimhez mentunk , akkor en tankoltam ), motorolajat is, ha kellett valami alkatresz netan, vagy gumit kellett rajta csereltetni en vittem el, stb. Szoval igen, fizettem a hasznalatert. (mint a fenti peldabol latszik, sokszor olyankor is, amikor is ha o vezetett)
Utalta az ugyintezest, ergo a csekkeket, a papirmunkat , stb is en inteztem tobbnyire.
Szoval ne gondolj es feltetelezz semmit. Kerdezz.
Az a hasznalat meg kb reszemrol tobbnyire annyiban merult ki, hogy elmentem vele bevasarolni.De egy ido utan mar abban sem, hiszen vettem sajat autot.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #87 üzenetére
Mondok egy ellenpéldát. Én dohányzok, ő nem. Fizesse a cigarettámat, amikor ő nem "részesül" belőle, maximum passzív dohányosként?
A te példádra visszatérve, az autó fenntartása nálunk közös költség lenne, 50-50-es felosztással, függetlenül attól, hogy ki mire használja. Valószínúleg a megvétele is felesben menne, ha tehetnénk.
-
Dany007
veterán
Igen nálunk fizeti ő is sajnos ha úgy vesszük. Mármint a cigit.
De nekem van lelkiismeret furdalásom miatta
Amúgy meg az ő kávéját, fodrászát, hajfestékét piperecuccait ugyanúgy én is fizetem, ahogy ő nekem a cigit. Az én hajamat meg én magam letolom havonta egyszer azt jóvan.Én nem tudom megfogalmazni, de nekem valahogy nem jön be ez az én pénzem te pénzed dolog. Frusztrál. Nem tudom megfogalmazni, kicsit személytelen nem tudom...
Amúgy a házipénztárt csak egy hónapban akarjuk csinálni, hogy tudjuk mennyi az annyi. Pszichológia, ahogy mondod és engem idegesít
-
dabadab
titán
En tokre meg tudom erteni DeFrancot, engem is erdekelne, hogy mennyit koltok: nem azert, mert barmit akarnek kezdeni a kolteseimmel, hanem ugy szimplan l'art pour l'art alapon, hogy legyen egy csomo adatom, amit lehet banyaszni, hatha kijon belole valami erdekes.
Annak idejen kiserleteztem is ezzel, de eleg maceras volt a dolog es el is maradt a dolog par honap utan - viszont az adatok reprezentaciojanak problemajaval kuzdve sikerult ujra feltalalnom a kettos konyvelestDRM is theft
-
vhunor
őstag
válasz TazLeacher #15 üzenetére
Reggel fél 8-kor megyünk el, párom este 6 körül, én 7-8 között érek haza. Lakás 55 nm, gázkonvektoros egyedi fűtés, harmadik (legfelső) emelet, új nyílászárók és redőnyök, legjobb energiaosztályú hűtő és mosógép. 1 asztali számgép, 1 notebook, 50" plazma (ami bevallottan nagyon keveset megy, szinte csak hétvégén, mert hétközben nincs időnk mozizni), 1 ps3, egy kistévé. Mindenhol energiatakarékos égők, jelenleg átlag 21-22 fok szobahőmérséklet.
Áram: 6-7k
Gáz: 17-20k a téli hónapokban, amúgy jelentéktelen
Közös ktg: 13k, ebben van 6 m3 víz.
TV+ Net: 6500 (Digi, 40/25 mb + 91 csatorna, köztük féltucat HD)Szóval nem elképzelhetetlen. Sőt, tudok jobbat. Az előző lakásban ahol másfél évig laktunk, házközponti fűtés volt, panelprogramban felújított (körbeszigetelt, minden lakásban vadiúj nyílászárók, redőnyök, a fűtőtesteken egyedi hőmennyiségmérők). Átalányban havi 7k-t fizettünk a fűtésre és év végén visszakaptunk 20 ezret... Tehát éves szinten 57 ezer volt a fűtésköltség, ami vicc, miközben télen 23-24, nyáron a legmelegebb napokon is max. 27 fok volt.
Viszont szükségből 2 autót tartunk fent, azok összes költségvonzatával együtt (pl. havi 40-50k üzemanyagra), valamint havi 35k az albérleti díj is (szerencsére ez nem budapesti díj). Erre jön még a bevásárlások, kaja (néha étterem is), ezt még nem számoltam össze de egy 50-est biztos elvisz havonta. Életbiztosítás havi fix 75 euro, autórészlet még 2 hónapig 83k (1 éves futamidejű hitel volt, ennél rövidebbet nem adtak, így is az utolsó 2 hónap már csak a tiszta kamat, hogy fordulnának fel).
De tény, hogy gyerek még nincs, és tűrhetően keresünk mindketten.
dabadab: nekünk évekre visszamenőleg megvan minden közüzemi számla, sőt szinte az összes vásárlásunk is le van "könyvelve" (asszony közgazdász-pénzügyes-piackutató ). Biztos tudnék csinálni egy jó kimutatást, de ennyi időm nincs rá.
szerk2: egyikünk sem cigizik, nem szoktunk pénzelbaszós bulikba járni, alkoholt kb. annyit iszunk amennyitől csődbe mehetne minden gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen