Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
Kamatmentesen, egy jó ár mellett (ez a ritka) szerintem is lehet jó döntés az áruhitel HA tényleg szükséges dologra költik, és tényleg sürgős (mint a ti esetetekben). A dögöljön meg a szomszéd, nekünk akkor is nagyobb plazmánk lesz ebből is hülyeség (és ez a többség).
Szerintem mondjuk 150k horror ár egy TV-ért, de nem az én pénzem.
Mi amikor vettük a lakást, úgy kalkuláltuk a felhasználható összeget, hogy jusson a legszükségesebb berendezésre (alap gépészet, alap bútor), illetékre, és maradjon egy kerek szám vésztartaléknak is.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Tv a legkevesebb, azon nem nagyon lehet spórolni. Kivág az ember egy antennát manapság meg minden tv-ben van dvb-t modul. Én legalább is ezt csinálom csak régi tv+ dvb-t box.
Minek vegyek lcd tv-t mikor az adások többsége sd vagy felkonvertált nyavaja. Havidíjat megint nem fogok érte fizetni, meg aláírni éveket.[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Ja es meg valami, meg kapcsolatuk elejen fater lelepett Nemetbe a kozos penzzel, es 2 ev mulva tert csak vissza... Imadom faterom, de gondolom ez is benne van a viselkedesemben...
Piszkosul megegettem mar magam meg igy is, hogy nem volt kozoskodes, semmi szuksegem, hogy anyagilag barki , barmikor a padlora kuldjon, akar akarva, akar akaratlanul.
Nem keszulok ra, hogy szetmennenk, de szinte mindig van B terv az eletemben. Es ugy vagyok vele, jobb felni, mint megijedni.
En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne . Tegye ha van ra kerete, de ne a masiktol vegyen el. Es pont amiatt , mert en sem koltom a masik penzet ( a masik tulajdonat tiszteletben tartom) , ezt valamilyen szinten en is elvarom.
Eppen ezert mukodik jol nalunk a van kozos bodon, ahova beledobjuka rendszeres koltsegeket dolog, a maradek meg midnenkinek a sajatja.
"tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is." Mehetett volna, de nekem nem volt egetrengeto szuksegem autora. Es egyebkent is az ove.
Mielott felreerted: itthon nincs olyan, hogy ez az enyem, te nem hasznalhatod. Minden kozos, egy dolgot kiveve: es az a tulajdonjog. Ha netalantan megis rosszul alakulnak a dolgok, akkor azok a dolgok vagy nalam, vagy nala maradnak. Ennyi.
Nekem is van itt az albiban rengeteg dolog, amit en vettem. Hiaba hasznaljuk kozosen, a tulajdonjoga meg marad nalam.
A kocsival annyibol volt mas a szitu, hogy az esetek 90-95%ban ex hasznalta, napi szinten. Ahogyan a motort is maganak vette, o jart vele ( engem max 5szor ha vitt vele) .
Amugy nem egy ismeros jott ki mar rosszul valasbol amiatt, mert a masik fel anyagilag atverte. Baratnom tobbszazezret bukott a "kozos" uton , miutan szetmentek a ferjevel.
Nem mondom, hogy barkinek igy kene csinalni , ahogy mi tesszuk. Azt sem mondom, hogy naiv , aki vakon megbizik a masikban, nem, ez nagyon dicserendo. Cska azt mondom, hogy bizonyos dolgok mukodhetnek maskepp is, mint a nagy atlag, es ha egy kapcsolat mukodokepes ugy egyebkent, de az egyik fel kicsit soher, vagy fukar, a masik meg gyakran, vagy konnyebben elveri a penzt, akkor arra ez megoldas tud lenni.
Az en eletemben a ferfiak voltak mindig a penzszoroak . EN meg gyujtogettem, hogy legyen a nehezebb idokre is. Igy jutottunk ki, igy maradtunk kinn, es valoszinuleg igy vesszuk majd meg ezt az albit is
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Mr X
veterán
"En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne . Tegye ha van ra kerete, de ne a masiktol vegyen el."
Na pont itt az eltérés a felfogásokban. Én ha együtt élek valakivel, elképzelni sem tudom, hogy én pénzem - te pénzed rendszerben gondolkodjak. Nálunk mindigis közös volt a kereset, nem néztük, hogy ki mennyit költ belőle.
Tudom, nem lehet mindenki egyforma, de nekem fura, ha egy komoly kapcsolatban külön kasszák vannak.
De ez én vagyok, én mindent megosztok a párommal, amim van.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Mondom ebben nottem fel, hogy mindig szamon volt tartva, a masik mire koltott. Anyam osztotta le a penzt, ha valamit magadtol szerettel volna , o mondta meg lehet , vagy nincs ra keret, vagy felesleges .Apam valamennyire bele is rokkant ebbe.
Belemivodott. Ha kozos minden , tudom , hogy elobujna belolem az ordog, es mondanam, pont olyan lennek mint a sajat anyam.Ezt akarom elkerulni, szerencsere sikerrel. ( mondjuk most kozos minden , de hogy is mondjam, ez most befektetes a jovobe)
Igy nincs okom ra, es elunk boldogan, amig meg nem halunk.
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Dany007
veterán
Én elhiszem, hogy te így nőttél fel (vagy hogy is fogalmaztál?). Nem is minősítettelek emiatt. Sőt, írtam, hogy okés.
Viszont nekem a dolog már ott szúrta ki a szememet, hogy:
"En nem vennem joneven, ha az en kis osszekuporgatott kis vagyonomat a masik holmi mukoromre meg fodraszra ( vagy jatekgepre, szamitogepre) elverne ."(Nálunk) Itt nincs olyan, hogy én... Igen, én keresem meg azt a részt, amit berakunk a közösbe. De onnantól kezdve a miénk lesz. A mi összekuporgatott pénzünk. Nem enyém tiéd, a családé, a miénk. Amit mi költünk el arra, amire szeretnénk.
""tehát mehetett volna, sőt igazságosabb lett volna közös pénzből azt is." Mehetett volna, de nekem nem volt egetrengeto szuksegem autora. Es egyebkent is az ove."
Ennek az lett volna a lényege, hogy ha te is használhatod és használod is, akkor ugyanmár illett volna beleadni egy kis pénzt. Ezt rosszul fogalmaztam, nem illet volna beleadni, hanem nem kellett volna ettől a lehetőségtől olyan nyíl egyenesen elzárkózni.
"Mielott felreerted: itthon nincs olyan, hogy ez az enyem, te nem hasznalhatod. Minden kozos, egy dolgot kiveve: es az a tulajdonjog."
Tehát akkor végülis erre az egészre csupán a formalitás miatt van szükség? Hogy ha szétmennétek akkor ne kelljen min civakodni, hanem egyértelmű legyen mi kié pontosan?
Na ezt meg az én gyomrom nem bírná Bár lehet nálad a rossz tapasztalat miatt van ez, amit el is hiszek. Ez kb olyan, mint házasságnál a vagyonnyilatkozat. Minden közös, mindenki használ mindent, de mégis megvan, hogy mi kié. Így válásnál nincs probléma. Na, nekem ehhez sincs gyomrom, de szintén megértem ha valaki így házasodik.[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Pontosan. Nekem a forditottjat veszi be nehezen a gyomrom, tobb okbol is. Amiket mar leirtam. De lapozzunk
Aztan meg az is lehet, hogy evek mulva megvaltozom
Amúgy mennyi is a válások aránya a házasságokhoz képest?
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Fogalmam sincs. De én nem vagyok házas És eszem ágában sincs megnősülni.
Továbbá úgy gondolom - de ez megint csak személyes véleményem - , hogy ha már eleve úgy kezdjük a dolgot, arra gondolunk, hogy mi lesz ha elválunk, akkor régen rossz.
Plusz az én helyzetemben - lakással, gyerekkel stb... - "válás" esetén az anyagiak lennének a legkisebb gondom. És ez komoly, még ha milliókról is lenne szó.Egyébként gusztustalannak tartom, amikor egy pár együtt van 10-15+ évet (nem véletlenül írtam ennyi időt) majd a válásnál már mindenkit csak az érdekel, hogy mennyi pénzt tud szerezni.
Ez kb olyan, mintha a tinédzser pár szakítás után felszámolná egymásnak az elmúlt években ajándékokra meg mozira elköltött pénzt és visszakérnék egymástól az összeget...
Ennyire nem vagyok pénz centrikus. Az számomra csak egy eszköz, amivel részben el tudom érni amit szeretnék. De a boldog családi életet és szeretetet semmilyen pénzen nem lehet megvenni. Ebből kifolyólag egy "válás" esetén sokkal többet veszítek a puszta nyers anyagiaknál.
Na most ezt offba rakjam vagy ne?
-
tildy
nagyúr
Az, hogy az ördög sosem alszik, az nem jelenti azt, hogy csak az ördögöt látjuk. Forró szív, hideg fej
-
DeFranco
nagyúr
válasz Jhonny06 #266 üzenetére
Egyrészt kérdezted már, másrészt, ha volt is célja ennek az egész bejegyzésnek, az nem a dicsekvés volt, és nem is a panaszkodás (pontosan ezért sokat gondolkodtam, hogy egyáltalán megírjam-e, mert nem akartam egyik hibába sem esni), vagy akár az, hogy én itt most jól megmondom mindenkinek, merre hány méter a világ, hanem az, hogy elinduljon egy párbeszéd arról, hogy hogyan lehet a pénzügyeket, a mindennapi életet takarékosabban, jobban, hatékonyabban vinni.
Nem nálam van a bölcsek köve, de van egy határozott álláspontom a kérdésről, ami lehet jó, lehet nem jó, de nálam működik, és látom a közvetlen környezetemen, hogy milyen hibákat vétenek. Ha csak annyi eredménye van, hogy pár ember elkezdi tudatosan figyelni a kiadásait, és ebből levon pár tanulságot, akkor az már siker. Tudatosság. Ez a kulcsszó.
Ezek a dolgok persze abszolút szubjektívek, egyetértés nem lesz, de ha egy kulturált eszmecsere elindul, már jó. Egy megfigyelő típusú tag (van is egy főre tippem, itt van, de nem nagyon szól hozzá) már így is jól szórakozhat az eddigieken, és sok tanulságot le lehet belőle vonni. Már megérte.
[ Szerkesztve ]
-
-
DeFranco
nagyúr
Miközben pl. nyugaton sokat keresni erény, és nem szégyen... ezt sosem értettem. Ha valaki nálam jobban keres, akkor valamit jobban csinál. Jobban dolgozik, jobban tanul, jobban teper, jobban nyal, jobban csal. Mindegy. Valamit jobban csinál, tehát tanulni kell tőle, nem a háta mögött köpködni.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
válasz DeFranco #270 üzenetére
Lehet úgyis jobban keresni mint itt egy srác, munkakölcsönző cége volt és szépen vágta át az embereket végül az lett hogy a házát felgyújtották meg pár év börtönt is kapott. De kiszabadult és éli a gondtalan világát. 10 kocsi busz meg a többiek Nem mondanám követendő példának. Én szeretek nyugton aludni és nem szeretek eltaposni senkit csak mert úgy lehet kaszálni..
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz DeFranco #267 üzenetére
"hogy hogyan lehet a pénzügyeket, a mindennapi életet takarékosabban, jobban, hatékonyabban vinni."
Épp ez a gond, hogy mindenki ezen agyal. Holott ez csak egy bizonyos szintig megoldás.
Itt egyszerűen már az átlagfizetések azok amik mocskosul alacsonyak.
Ha mondhatok ilyet inkább azon lenne ésszerűbb agyalni, hogy miként lehetne többet keresni, nem pedig még(!) kevesebbet költeni.A tudatosság persze alap dolog. Múltkor engem is szó ért, hogy mennyire figyelem a pénzügyeket, meg, hogy mi mennyibe kerül... Pedig egyáltalán nem azért nézem az árakat, mert nincs rá pénz, hanem azért, mert nem akarok ésszerűtlen fölösleges dolgokra költeni.
Nem is tudom milyen példát mondjak... Mondjuk interspar sajtos pult. Kivannak rakva az egyformára vágott, fóliázott sajtok. Kiveszek egyet, nézem 700 forint. Názem 2200 / Kg. Megfogok egy másikat 450 forint. 1500 / Kg. Egyik ilyen külföldi márka a másik meg amolyan. Bármelyiket megvehetném, nem vágna földhöz. De eszem ágában sincs ennyi pénzzel többet kiadni csak azért, mert az más márka. (az árakat csak az arányok miatt írtam, nem emlékszem pontos összegekre)Szóval ilyenekkel egy átlag 20 ezres bevásárlás simán lenne mondjuk 25-26 ezer forint is. Ez nálunk két héti kaja - pia. És nem arról az 5-6 ezer forint pluszról szól a dolog. Nem azért nézem meg mindennek az árát. Hanem azért, mert sajnálok plusz 5-6 ezer forintot kifizetni olyan bagatel dolgok miatt, mint amit fentebb leírtam.
És ugyanez megfigyelhető szinte minden terméknél. Persze van egy szint ami alá azért nem szabad adni. Vettem pl 300 forintért óccsó lekvárt. Ehetetlen volt, ki kellett dobni.
Múlthéten vettem 575 forintért és eszméletlen finom. DE lehet kapni 75% gyümölcstartalommal is lekvárt 800 forintért. Na nekem annyit meg már nem ér. De azt is megtudnám fizetni.[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
+1
(Amúgy igen, lehet azzal is foglalkozni, hogy hogyan lehet többet keresni, és az is legalább ennyire fontos, de ez más téma, nyíljon annak egy másik topic. Ez a kettő egy témán belül követhetetlen lenne. Írtad te is, hogy ez csak egy bizonyos szintig megoldás: itt a pont. Nem megszorítani kell, hanem racionalizálni. Nagyon nem mindegy, csak ezt az utóbbi szót meg nagyon lejáratták már a nagyok.)
@jer1cho: szerintem - ha rám gondolsz - félreértelmezed. (Spec. lekvárt tényleg nem veszünk, de csak azért, mert nem tartom egészségesnek a boltit, és van házi, ami finomabb is. De ez kivétel)
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #276 üzenetére
Délhús a virsli, pick a szalámi, sonka a felvágott (vagy pick nosztalgia párizsi), perwoll vagy dreft a mosószer, alföldi a tej, flóraszept a mosószer, jar a mosogatószer, H&S a sampon (nekem baba, mert érzékeny a fejbőröm), palmolive a szappan, calvo a tonhal, univer a ketchup/mustár/majonéz (mert az magyar, ellentétben a globussal), parmalat a tejszín, mogyi a mogyoró, paloma a kávé, koronás a cukor, bonduelle a konzerv, dolmio a szósz (ritkán eszünk), barilla a tészta, vagy gyermelyi, vénusz az étolaj. Tefal a serpenyő, samsung a mikró, luminarc az üvegáru.
Tényleg annyira spur vagyok? Hidd már el, hogy ez nem spárta.
szerk: alföldi/vagy magyar a vaj, vénusz a margarin, maci a krémsajt, albertirsai-kútból-származó-random-cucc-ami-épp-van az ásványvíz. Mit hagytam ki?
szerk2: gillette a borotvahab, wilkinson a borotva, nivea a hónaljkutya, chevignon a parfüm, josef siebel és rieker a cipő, pionier és h&m a nadrág (at the moment), adidas és quicksilver a táska, goldenland az ing, reserved, tom tailor, c&a a pulcsi.
szerk3: a parfüm és a ruhanemű nem része a fenti költségvetésnek.
[ Módosította: dabadab ]
-
Dany007
veterán
válasz DeFranco #275 üzenetére
Ja, szóval én is ezt értem tudatosság alatt. Hogy nem megszorítjuk magunkat, hanem ami tényleg értelmetlen azt nem vesszük meg. Amit meg megveszünk annak megnézzük az árát és a lehető legjobb ár / érték arányt keressük. (igen, így lehet belefutni az ehetetlen lekvárba is )
De most pl találtam 990 forint / Kg-os virslit. És kis kiszerelésben! Tehát nem kell egy kilót megvenni majd 3 nap alatt megenni egyszerre. Teljesen finom volt!Mustárból meg majonézből még nem mertem sajátmárkás, spárosat venni. Pedig az adatok alapján ugyan az a cég gyártja a sparnak, mint a Univer mustárt. Egy a telephely, egyeznek az összetevők stb... Csak épp a Sparos valami 2-300 forinttal olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz DeFranco #278 üzenetére
A bonduell szerintem baromság.
Néztem sokkal olcsóbb márkát, nem tudom mi a neve, de százforintokkal olcsóbb és ízre, küllemre ugyan az. Az olcsó kukorica (most konkrétan azt néztem) is ugyanolyan élénk sárga színű, mint a Bondü. Méretre is azonos. Fogalmam sincs miért kerül a Bondü ~ 200 forinttal többe. -
Dany007
veterán
válasz DeFranco #284 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy magyar...
Amúgy örülnék ha már végre eldöntenék és bevezetnék azt a 100%-ig magyar termék címkét. És nem lenne az is magyarnak minősítve amit itthon csak csomagoltak, vagy újracímkéztek...Okés, jövőhét végén megyünk megint vásárolni, megnézem melyik márkát szoktam venni. Nem a legolcsóbbat ~ 3. legolcsóbbat De eddig nem volt panasz rá, se kukoricában, se babban, se gombában.
-
Ringman
nagyúr
pár szemelvény kajákból, ami szerintem nem luxuskiadás - tartósból van itthon kb mindegyik:
- többfajta olaj - oliva, napraforgó, hidegen sajtolt olajak salátába
- ecetek - szintén 4-5 fajta
- szószok + (csípős, kínai, thai, szója, stb) mustár+ketchup, torma,
- fűszerek
- olyan kenyér, amilyet szeretsz, nem 180 ft
- tea/gyümölcstea/gyógytea - sokfajta
- 2-3 fajta sajt - aminek íze is van
- kv - normálisabb 3500+/kg - egy adag kv - 8g - napi átlag 1,5 adag presszókv - (alap presszógép, kb 25k volt 2 éve) kv
- ha valaki szereti min. havi 2-3x marhahús (nem bélszínre kell gondolni), normálisabb hal
- margarint, mesterséges ízfokozót nem szoktunk használni, majonézt sem
- vaj, tejföl, kefír, natúrjoghurt
- zöldségköretek - nyilván drágább, mint
- felvágott+virsli - nálunk nem jellemző, aldi, ill. lidl, ha normális áron akarsz venni - min 80% hústartalom, amire nem írják rá, meg sem veszem
- gyümölcsök
- többféle liszt, cukor, tészta, rizs
- lekvárok/befőttek/savanyúság - ezek szülőktől[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dany007
veterán
Természetesen nem! Nekem elég, hogy az íze jó. Még ha ízfokozóktól is
Most akarnak elfogadni valami szabályozást, hogy a párizsiban meg a virslikben hány % hústartalom lesz a minimum. Mert az most csak valami 5-10%? Asszem. És 20-25%-ra akarják növelni...
Szóval tudom - sejtem - mit eszek. De nem sok garancia van rá, hogy a jóval drágább fajtában éppen nincs egy is patkány kaki vagy valami teljesen oda nem illő dolog.
Jómúltkor még Pápai virslit vettem. Lehet visszatérünk rá. De azt meg kimérve vettük, ott még esély sincs elolvasni az összetevőket.
Tényleg a Pangasiuszról olvastátok a pár napja megjelent cikket?
[ Szerkesztve ]
-
danih
veterán
Hmm ennyi jó cucc van a Lidl-ben?
-
DeFranco
nagyúr
Nekem szótá' be?
@jer1cho: pangasiust NE NE NE NE és ismétlem NE. A halak táposcsirkéje. Ázsiában hatalmas tavakban tenyésztik őket, de olyan intenzív termelés mellett, hogy gyakorlatilag lapjára vannak, meg sem tudnak fordulni rendesen. Éppen ezért - mivel a halak rettentő értékenyek a fertőzésekre - rengeteg antibiotikumot és hormont kapnak, hogy túléljék egyáltalán a körülményeket, és persze növekedést serkentő szereket a jobb terméshozam miatt. Eszméletlenül szemét, alja hal, a legrosszabb ami élő halban létezik.
Amúgy ha már tesco-s érdekeltséged van, innen üzenem, hogy a barramundi viszont nem erős ízű hal, hiába a harcsa rokona, hanem pont hogy semleges ízű, ízletes ugyan, de egyáltalán nincs a magyar ember számára megszokott "halíze". Ez az egyik lényege, hogy a haltól amúgy ódzkodó emberek is szivesen fogyaszthatják, nem pocsolyaízű, nem "büdös". Tartsanak már egy fejtágítót a halasoknak. (Mellesleg 95%-ban biztos vagyok benne, hogy nem Ausztráliából jön oda a hal ahogy a halas srác mondta, hanem Izraelből, de amúgy jöhetne Magyarországról is, ha van egy csepp eszük.)
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
válasz DeFranco #278 üzenetére
Amit leírtál, az tök jó, de leírnád, hogy mondjuk 1 hét alatt reggeli/ebéd/vacsora mennyire jön ki? Mert igazából erre vagyok kíváncsi. Azt írtad, hogy az ebéd az "extrából" szökik, de arra is kíváncsi lennék, hogy 21K-ból hogy jön ki 30 napi ebéd +buli +ajándék +akármi felmerült költség...de számoljunk ide a felét 10,5K-t (és akkor 10,5K maradt 1 havi bulira, ajándékra, egyébre).
Tehát van napi 850 Ft-od reggeli + ebéd + vacsora címszóval...inkább erre lennék kíváncsi. Nem arra, hogy napi szinten mit veszel, hanem, hogy egyáltalán milyen variációk vannak, hogy pl.:Reggeli:
- Kifli + 1 bögre tej =125 Ft
Ebéd:
- Napi menü a kifőzdében = 690 Ft
Vacsora:
- 2 zsömle + 1 májkrém =130 Ft
Összesen: 945 Ft[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz TazLeacher #290 üzenetére
Tessék! Nekem elég volt az első pár bekezdés. Bár nem tudom mennyire igaz vagy hamis amit írnak, de korábban már több helyről is hallottam, hogy nem épp legnívósabb étel. Csak jól hangzik a neve.
@DeFranco:
Ne már! Most ha leírod akkor minek linkeltem a cikket amiben részben ez is benne van
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz TazLeacher #295 üzenetére
Elegánsabb éttermekben "cápaharcsaként" kapod esetenként horror áron, azt is 890/kg-ért veszik a lidliben. Ugyan az, csak így olyan... exkluzív... cápaharcsa... nyamm....
nábászki, ez is benne van, pedig nem is olvastam a cikket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen