Hirdetés

2022. július 1., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
nagyúr

Üdv a klubban! :R

>Korábban már végigvettem az összes elterjedt asztali környezetet, de számomra a rossz hírű, közutálatnak örvendő, ellenben rendkívül jól használható Unity vált be a legjobban.

+1 :C

Milyen NAS-on fut a virtuális géped?

Én a Nautilus fájlkezelőt képtelen vagyok megszokni. Lecseréltem Nemo-ra.

[ Szerkesztve ]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

A OneDrive felületén is tudod kezelni az office fájlokat. Ha már ismered, akkor nem szóltam.

"nincs rá lezsóidő"

(#3) Dave™ válasza Syl (#1) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Unity-vel kapcsolatban mindig az az érzésem, hogy az egész világ utálja, pedig gondolom a csendes többség nyugiban használja csak az ellenvélemény mindig hangosabb :) Eleinte nekem is furcsa volt, hogy oldalt van, de igazából logikus és jól használható.

Nem NAS-os fut, hanem egy ESXi szerveren (céges). Otthon egy HP Gen8 Microserverem van, ha abban cserélnék CPU-t akkor azon is mehetne, de teljesen felesleges, bőven megvagyok Windows nélkül, csak a munkához kell az Excel miatt :) Illetve mehetne most is VM a NAS-on, csak a VT-d kiterjesztés nélkül siralmasan lassú.

petipetya: tudom, ismerem a lehetőséget, csak egyrészt kényelmetlen, másrészt nincs automatikus szinkronizáció, harmadrészt iszonyatosan lassú és nagyobb mennyiségnél megbízhatatlan is (3+ GB letöltése után volt, hogy megállt a folyamat. Párszáz kB/s kontra 2,5-3MB/s (30mbit-es nettel, utóbbi ami Dropbox alatt szokott lenni), ráadásul a Dropboxom ingyenes, míg a Onedrive Office 365-ös, amiből még van bő másfél évem.

[ Szerkesztve ]

(#4) spammer


spammer
veterán

Jó döntés volt, és hasznos beszámoló lehet azoknak, akiknek szintén kezd elegük lenni a Windowsból.

Akartam is javasolni, hogy akkor mehet a Surface-re is linux, aztán később már írtad is, hogy azon is lecserélted. :C Akkor már csak a Windows logóra kell egy matricát rakni. ;]

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5) Syl válasza Dave™ (#3) üzenetére


Syl
nagyúr

A Unity gyűlöletet én sem értem. Számomra sokkal logikusabb és használhatóbb, mint a KDE. A Gnome 3 szimpatikus még.

Nekem munkámhoz sajnos kell a vindóz (Adobe Indesign, Illustrator, Photoshop). Egy ideig próbálkoztam virtualbox-szal, de nem az igazi. Egyrészt kb 30%-kal lassabb, másrészt nincs benne 3D és van némi grafikai anomália, harmadrészt a kétmonitoros üzem se száz százalékos. Ezért ha meló jön, akkor inkább rebootolok, megcsinálom a dolgot és jövök vissza ubi alá.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#6) Dave™ válasza spammer (#4) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Surface mondjuk nehezen adta magát, mert a Microsotnak sikerült egy olyan Marvell wifi vezérlőt beletenni, ami csak Windows alatt volt támogatott sokáig, de a 4.3-as (vagy 4.4, fejből most nem tudom pontosan) kerneltől már szerencsére támogatott, így csak azt kellett upgradelnem és ment is. Legszívesebben visszakérném a Windows licenc árát, de nem vagyok telhetetlen :D

Syl: A KDE nekem egyrészt elég Windows utánérzés azzal a K menüvel meg a tálcával, másrészt taszít az a giccshalmaz, amit a Plasma képvisel, de vannak benne jó dolgok is. A Gnome 2 tetszett anno, de mára már elavult, a Gnome 3 viszont nem jön be, egyrészt rondák az ívek benne (a classic sokkal szebb), másrészt zavar, hogy nem látom a futó programokat, csak a panoráma nézetben. Mondjuk a Unity után még mindig ezt választanám én is, van egy futó Debian alapú projektem, ott azt használom.

Illetve ajánlom a VMware player-t, szerintem sokkal gördülékenyebb, mint a Virtualbox, utóbbi sokkal nagyobb overheaddel dolgozik, nem véletlen piacvezető a VMware. Persze a Photoshop és hasonlók elég hardverigényesek, így oda nagyon erős vas kellene hogy kompenzáld a VM-ben futást, valóban egyszerűbb a dual boot.

[ Szerkesztve ]

(#7) kovgab válasza Dave™ (#3) üzenetére


kovgab
aktív tag

Szerintem a webes online office-ra gondolt...

Ká Úr

(#8) Dave™ válasza kovgab (#7) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja igaz, csak a Onedrive-ra figyeltem. Igen, próbáltam, kiakadt tőle. Nagyon egyszerű wordre meg excelre jó lehet, de amint kicsit képletezve van, elvérzik. Pedig nem is egy nagy vagy komplex fájl...

(#9) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Próbáljátok ki a mint felületét, a cinnamont. Sokáig csak próbálgattam a linuxokat, a gnome volt sokáig, viszont a cinnamon számomra egy megváltás volt. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#10) csibor


csibor
őstag

Átlag alatti felhasználó vagyok. Ezzel együtt már körülbelül 10 éve Ubuntut használok. Nagy megelégedésre. De mellette mindig van Windows is. Jelenleg 2 dolgot nem tudok linux-on megoldani. Szja kitöltés, K&H internetbank smart kártyával. Lehet van rá megoldás, de tovább tarthat mint egy perc.

(#11) Dave™ válasza csibor (#10) üzenetére


Dave™
nagyúr

SZJA-t nemrég adtam be (csak a java-s installert kell lefuttatnod, gyakorlatilag ugyanaz mint Windowson, csak futtathatóvá kell tenni az installert a chmod +x paranccsal), a netbankhoz meg gondolom java kell, ha igen, akkor telepítsd a java környezetet és az icedtea csomagot, ennyi az egész. Mindkettő 1 perc ;)

(#12) Syl válasza Dave™ (#6) üzenetére


Syl
nagyúr

KDE-ről (is) nagyon egyezik a véleményünk :B

VirtualBox-nál nekem nagyon fontos volt, hogy a futó vm fizikai partíción lévő fájlokat tudjon kezelni. Nem tudom a vmplayer képes-e erre.

(#9) Speeedfire

Pár hónapig használtam a Mint-et. A cinnamon alaban nagyon nemgyerebe. Még a KDE-től is vindózosabb. Nap nap után alakítgattam és folyton Unity/Elementary kinézetre jutottam vele. Akkor meg egyszerűbb rögtön a sima ubuntut felraknom :B

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#13) gery2123 válasza Dave™ (#6) üzenetére


gery2123
őstag

Azért a gnome a tweak tool és a gnome extension-al jóval használhatóbb mint a unity. Persze kinek mi. :)

Amúgy meg jó volt olvasni a váltást. Ha lenne office linuxra.... Vagy inkább azt mondom lenne normális kompatibilitás.....
Na majd egyszer talán. Mondjuk én kezdek teljes mértékben a google docsra áttérni, persze a docx ott se százas.

-- PSN_ID: GerY2123

(#14) csibor válasza Dave™ (#11) üzenetére


csibor
őstag

Tavaly szenvedtem vele. Nem jött össze. Persze tényleg az itteni mértékhez képest egybites felhasználó vagyok :)

(#15) Speeedfire válasza Syl (#12) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ízlések és pofonok. :B
Nekem a testre szabhatóság jött be nagyon. Igazából html5 a témák alapja és kb bármilyen témád lehet, amit csak el tudsz képzelni. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#16) Dave™ válasza csibor (#14) üzenetére


Dave™
nagyúr

Fent leírtam mi a megoldás, már csak a teszt erejéig próbáld ki :) Én sem vagyok advanced felhasználó, csak utánaolvasok mindennek és gyorsan meg is találom a megoldást.

gery2123: a gnome tweak toolt is ismerem, de sajnos az alap problémáimat nem oldja meg a gnome-mal kapcsolatban, plusz a unity tweak toolja szerintem jobb is (átláthatóbb és még megkockáztatom, hogy funkciókban is többet nyújt). Amihez meg nincs opció (pl. indikátorok), az könnyen telepíthető külső forrásból. A gnome-os időjárás kijelzés pl. alapból nem megy, mókolni kell vele. Régen szerettem a gnome-ot, de szerintem a Unity jobb, felhasználóbarátabb.

Office pedig nyilván nem lesz rá, max. ha már tényleg komoly piaci részesedéssel rendelkezik, az meg nem holnap lesz. Addig marad a VM, mert én ellennék a LibreOffice-szal, csak sajnos sokszor kell alkalmazkodni a másik félhez, a világot meg nem tudom megváltani :D

[ Szerkesztve ]

(#17) PrometheusX


PrometheusX
aktív tag

Üdv a klubban, Dave! :R

Én a Windows 10 kiadása óta használok Ubuntut (14.04 LTS), mint elsődleges operációs rendszert. Személy szerint nem vetettem meg soha a GNU\Linux alapú operációs rendszereket, de mivel Windows-t használtam játékra és elsődleges használatra (8.1), ezért ez volt az egyetlen elérhető operációs rendszer a gépemen. Na mikor kiadták a Windows 10-et és elkezdődött a parádé (átláthatatlan, többször a háttérben megváltoztatott EULA; nulla privacy; rendkívül agresszív terjesztés és média manipuláció; emberi választás és szabadságjog teljes figyelmen kívül hagyása), akkor döntöttem el a Microsoft végleg elveszítette a bizalmamat, és váltok egy más megoldásra.

Én is az Ubuntut választottam barátomnak köszönhetően. Sok Ubuntu variánst kipróbáltam (Xubuntu, Ubuntu MATE, Lubuktu, Kubuntu) a DE miatt, de a legjobb a Unity jött be... minden DE-vel volt valami idegesítő feature. Én se értem hogy mi a probléma a Unityvel, általánosságban nincs problémám vele és tökéletesen működik. :)
Alapvetően megvoltam/megvagyok elégedve a rendszerrel, szinte mindenre találtam egyenértékű vagy jobb alternatívát mint Windows-on, kivéve persze a játékokat.

A 8.1 elérhető még mindig az SSD másik partícióján. Persze a 8.1 amennyire csak lehet frissítések és szolgáltatások terén megvan nyirbálva (például telemetry/spying kikapcsolva, új frissítések nem települnek automatikusan és gondosan átnézem őket telepítés előtt). Számomra is úgy fest, hogy a Windows 8.1 volt az utolsó Windows, és a DX12 miatt sem fogok Windows 10-re váltani...

Remélem hogy tetszeni fog a rendszer a jövőben is. És még egyszer, üdv a klubban! :C

(#18) andris1602


andris1602
aktív tag

Én a win8.1 mellé tettem fel egy Ubuntut, és hasonlóan jó tapasztalatokról tudok beszámolni. :) Egyedül az ujjlenyomat-olvasót nem ismeri fel (vagy még nem találtam meg, hogyan kell beállítani), a többi eszköz/program egyszerűbben, gyorsabban fut. Kevesebb erőforrást igényel, tovább bírja üzemidővel.

A legnagyobb feladat az volt, hogy hogyan szuszakoljam rá egy papíron 60GB-os SSD-re ezt a két oprendszert :)) a telepítés nagyon egyszerűen ment.

Üdv

(#19) Dave™ válasza PrometheusX (#17) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nálam is hasonló volt az evolúció, és a Windows 10-en érzem azt, hogy nagyon félresiklott a Microsoft mind desktop, mind mobil fronton. Annyiból hálás vagyok a Windows 10-nek, hogy sikerült annyira megutáltatnia velem magát, hogy váltsak, mert a felhasználói élmény - számomra - összehasonlíthatatlanul jobb Ubuntu alatt és ez már nyilván egy jó ideje így van, csak kellett valami "trigger" a váltáshoz, és erre a Windows 10 tökéletes volt.

(#20) ncc1701


ncc1701
addikt

Sok éve ubuntuzok, tán vmi 7-8-as kiadás óta. Melóhelyi notimon is ez van, ha kell win vmiért, ott a virtuálisban. Otthon a játszós gépen van csak win7. :)

(#21) Lacielvtárs


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

ejha, gratula a platformváltáshoz... :R
én is így vagyok ezzel, a mobil világban már elengedtem ezen platformot.
a cikkeddel egyet értek. én még egyelőre elégedett vagyok a win 7-el, de az is véget ér mint az XP, akkor lehet én dobbantok a windows világból, végelegesen :K

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#22) #20655360 válasza Speeedfire (#9) üzenetére


#20655360
törölt tag

Vagy ott az XFCE. Gyors mint a veszett fene +teljes értékű desktop ez is.

Én manjaro net verzióból (arch alapú disztró, de nem kell szívni a manuális particionálással) szoktam építkezni, ha rám jön a linuxozhatnék, de mindig visszatérek a winhez.
Néhány program+játékok miatt nem alternatíva a unix nekem. :(

(#23) pprod94


pprod94
aktív tag

Ohh, mennyien nem szeretitek a KDE-t. Pedig én Kubuntu alatt nagyon kedvelem, szerintem igen szép, animációk, minden :) Mondjuk vannak furcsaságai, ez tény.

(#24) 0.44


0.44
tag

Az ubuntu vonal addig hasznalhato, amig nem akarod olyan laptopra telepiteni, amit az elmult 3 evben adtak ki, es dual vga-val rendelkezik. Meg persze ha hasznalni akarod a touchpadot rendesen az elmult 10 evbol.

Se a synaptics touchpadok se az ELAN touchpadok nem mukodnek ertelmesen (inkabb sehogy a kurzor kovetesen kivul)

[ Szerkesztve ]

(#25) Dhampir


Dhampir
félisten

Habár Ubuntu párti vagyok, de kétféle (32- és 64-bites) Ubuntu 14.04 tesztelése után mégis úgy alakult egy ThinkPad T510-en, hogy "viszlát Ubuntu, hello Windows 10".

Miért? Mert azon a gépen a Windows 10 (és Windows 7 is, de ha már lúd...) működött (és működik azóta is) a legjobban és nem akartam kibabrálni a felhasználóval, akinek különben mindegy, hogy mi fut a gépén, csak ne legyen problémája. :)

(#5) Syl

Ja, én is megkedveltem az Unityt, nekem a Mate nem tetszik. A másik kedvencem viszont a Linux Mint + Cinnamon. :D

[ Szerkesztve ]

(#26) h.kalman


h.kalman
csendes tag

Teljesen megértem én is a cikk írót. win 7 után a 8/10 nagyon furcsa... ( xp/vista/7 sokkal barátságosabb volt. és minden nagyjából a megszokott helyen volt) Én már ősöket rég költöztettem Linux Mint re...
Én notin használom teljes megelégedettséggel ! stabil gyors és nincs vacakolás. frissítések sem jelentenek gondot. )

(#27) Dave™ válasza 0.44 (#24) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én gond nélkül használom a céges laptopomon is, illetve a Surface Pro-n is type coverrel (simán megy a kétujjas görgetés).

(#28) 0.44 válasza Dave™ (#27) üzenetére


0.44
tag

es mi a helyzet a palmcheck-el? Vagy akar a gepeles kozbeni kikapcsolassal, ami addig tart amig gepelsz, nem +1-3mp ig? Vagy akar a sima gorgetessel?

"xp/vista/7 sokkal barátságosabb volt. " Xp, meg a baratsagos oprendszer, aha :D

[ Szerkesztve ]

(#29) lev258 válasza 0.44 (#28) üzenetére


lev258
veterán

Én nem néztem, így kérdem. Keresgéltél a témában? Sokszor van úgy, hogy támogatott, csak be kell állítani.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#30) Dave™ válasza 0.44 (#28) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem tudom, ezeket Windowson sem használtam sosem. A görgetést már évek óta kétujjal használom, remekül megy. Ahol van görgetősáv azt passzolom, nem is tudom mikor volt olyan notebookom.

Szerk: link

A Surface-en nem tudom kipróbálni, mert ezt nem ismeri fel, de mondjuk az lenne a csoda ha felismerné a Type cover touchpadját...

[ Szerkesztve ]

(#31) 0.44


0.44
tag

Eleg sokat szorakoztam ezekkel, de megoldas nincs egyikre sem mind a mai napig. Fel megoldasok vannak, amik nevetseges szinten allnak. Pl: kikapcsol a touchpad gepeles kozben, de nem is kapcsol vissza miutan abba hagyod ugy 2mp-ig.

(#32) Syl válasza 0.44 (#31) üzenetére


Syl
nagyúr

Majd ha a touchpad gyártók kiadják a szoftvereiket linuxra (vagy uram bocsá' átadják a forráskódot a linux közösségnek), akkor lesz jó szoftver rá. Addig meg lehet vagy nélkülük élni, vagy használni fizetős oprendszert ;)

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#33) Dave™ válasza Syl (#32) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én pl. pont nem az ingyenessége miatt használok Ubuntu-t, úgyis mindkét eszközzel kifizettem a Win licencek árát. A felhasználói élmény hiányzik elég erősen a Win10-ből, és ezen nem változtat az sem, ha jobb a touchpad Windows alatt, mert ezernyi más dolog meg rosszabb.

(#34) Syl válasza Dave™ (#33) üzenetére


Syl
nagyúr

Csak arra akartam célozni, hogy ne menjünk el abba a tipikus hepciáskodó irányba, hogy "linuxon ez sem működik, bezzeg vindózon" :B
Nekem is itt van egy kocsiderék vindóz (dobozos!), mégis Ubuntuzok ;)

Egyébként meg ha már tacspad. Bő fél évig volt MacBook Air-em. Nincs PC használható touch paddel, akármilyen cég is gyártja. Pont.

[ Szerkesztve ]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#35) Dave™ válasza Syl (#34) üzenetére


Dave™
nagyúr

Persze, egyetértek, a Surface-en sem megy alapból a toll jobb gombja, csak manuális mókolással, ettől szomorú is lehetnék, de mivel nem várok hosszú másodperceket sem a bejelentkezésre, sem a mappa tartalmára, így végeredményben mégis boldogabb vagyok :D

(#36) MineFox54


MineFox54
őstag

Számomra inkább hátrány az összevont tálca és fejléc. KDE-vel jobb barátságban vagyok, és szép emlékek fűznek hozzá (ezen nőttem fel)

[ Szerkesztve ]

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#37) Dhampir válasza MineFox54 (#36) üzenetére


Dhampir
félisten

Régen a KDE3-at favorizáltam, de már akkor is tetszett a Gnome, sőt az Xfce is. Netbookon Xfce volt a befutó.
Most már inkább a Gnome alapot kedvelem. :)

(#38) t72killer


t72killer
titán

"Van normális HiDPI kezelés"

No ez mondjuk atomfegyver a QHD-4k-5k monitorok világában:R.

Pár progi még sajnos windowshoz köt, de a win10 hülyeségei (leginkább megbízhatatlansága) miatt én is szabadulnék.

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#39) MineFox54 válasza Dhampir (#37) üzenetére


MineFox54
őstag

Legújabb Gnome nem jön be. Inkább maradtam a Debian 8+KDE kombónál :) Jó, és stabil.

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#40) Tim82


Tim82
nagyúr

Nem vagyok Ubuntu-fan, de abból a megfontolásból, hogy talán a legkönnyebben kezelhető laikusoknak is, apáméknak különféle változatait telepítettem mind laptopra (Kubuntu), mind asztali gépre (Ubuntu Studio, XFCE).

Amikor saját gépen próbálgattam Kubuntut, voltak mindenféle bosszantó nyűgjeim, úgyhogy saját használatra végül CentOS 7 lett "a" Linuxos gépemen.

Windows 10-et egyelőre még csak pár napja használok egy Lenovo Miix 300-on; eddig az egyedüli gondom az, hogy nem működik a micro HDMI kimenet.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Xiaomi AC2100 router (OpenWRT) és Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítők eladóak - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#41) gt7100


gt7100
tag

Azért azt enyhe túlzásnak érzem, hogy a vmware player jobb, mint a virtualbox.
Amikor úgy két éve teli lett a hócipőm a virtualbox ócska 3D-jével (linuxos guest teljesen megkergült) át akartam állni a Playerre. Akkor biztosan lassúbb volt minden téren, plusz érezhetően korlátozott tudású eszköz volt, amit a virtualbox alatt nem éreztem (Windows 7 64 bit volt a host)
Azóta persze lehet, hogy javítottak a Playeren is, de hogy egyértelműen jobb lenne...

Az viszont biztos, hogy nálam addig lesz Windows, amíg támogatott a 7-es.

Ezt a desktop mizériát viszont nem értem. Legyen egy window manager, ami használható, a többit célprogramokkal megoldjuk. Nem mindegy, milyen notepad helyettesítőt vagy mini rajzprogramot, fájlkezelőt tesznek mellé? Mindre van normális szoftver. Normálisabb, mint pl a gnome vagy kde sajátja...

(#42) Dave™ válasza Tim82 (#40) üzenetére


Dave™
nagyúr

Miért használsz enterprise környezetbe szánt disztribúciót saját célra?

gt7100: akkor fogalmazzunk úgy, hogy nekem jobban bejön. Egy disztribúció azért több annál, mint hogy linux kernel, wm, meg pár alkalmazás.

[ Szerkesztve ]

(#43) Tim82 válasza Dave™ (#42) üzenetére


Tim82
nagyúr

Pl. mert teljesen alkalmas desktop használatra, mindennapi rendszernek is (nem kell bedőlni azon állításoknak, hogy "csak szerverre jó" stb.), ráadásul így lesz némi tapasztalatom a Red Hat-vonallal.

Azon kívül teljesen igaz rá a "ha egyszer beállítod, utána jó lesz"-megállapítás.

Oké, a tanulókör kevésbé egyszerű, mint Ubuntu-vonalon.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Xiaomi AC2100 router (OpenWRT) és Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítők eladóak - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#44) t72killer


t72killer
titán

Komolyabb videószerkesztésre van pl a Vegas-szal egyenértékű megoldás linuxra? A következőket kéne csinálni 4k-s 100mb/s anyaggal:

1. Stabilizálás (Mercalli színvonal)
2. Vágás, színkorrekció
3. Audiócsatorna szerkesztése (háttérzene több fájlból, hangerőgradiensek)
4. tömörítés h.264-265-be.

+legyen hozzá egy jól használható GUI

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#45) Dave™ válasza t72killer (#44) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem használtam még, de ezt szokták emlegetni.

(#46) t72killer válasza Dave™ (#45) üzenetére


t72killer
titán

Köszi, utánanézek:R

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#47) bexxter


bexxter
tag

Üdv!

Nekem az asztali gépem szerintem 10 éve épült, azóta win van rajta.. eleinte xp aztán 7.. itt meg is állta a történet. 2 monitor, autóipari szoftverek tömkelege (ami csak win-en hajlandó menni), ezért ez marad is win..
Mellett mindig akadt másod gép is, később laptopok a családban.

Amolyan publikus, minden más családtag által használt netezős gép először win7 lett, de megunták a lassúságát, én meg az állandó virusirtást, stb.. lett ubuntu. Még 12.04 aztán 13.06 vagy valami ilyesmi.
Régebbi dell PC volt, minden hw-t kezelt rendesen az ubuntu.

Később céges akció keretében vettem egy lenovo laptopot win8 előtelepítve. Sikeresen el is rontottam az UEFI rendszert, mikor lecseréltem ubuntura.. nem is érdekelt amíg meg nem halt az SSHD benne. Garanciában közölték, hogy a linux rendszer tette tönkre, és semmi baja sincsen csak a boot van elrontva, telepítsem újra. Az nem számít, hogy hd sentinel szerint 70% a hdd és nemtom hány% bad sector..

Inkább a spórolás helyett vettem egy 120gb SSD-t bele, kapott egy ubuntu 15.10-et meg kiváncsiság miatt win 10-et. Mondanom se kell, win10 boot 15 sec, bejelentkezéssel 20, ubuntu kb 8sec+3 sec bejelentkezés és már indul is a böngésző. Imádom. Win eddig csak 2x volt indítva 2 hónap alatt.

Tesóm munkahelyi laptopja win8ról win10. Office miatt meg a google drive miatt. (Erre tud valaki megoldást? egyelőre nem találtam)

Párom laptopja is vegyes, win 8.1 és ubuntu 14.4. Sajnos ott a touchpad-nek hw hibája van, de elhajtanak a garanciás ügyintézéstől, mondván ubuntu nem támogatja. Azt leszarják, hogy win 8.1/10 alatt is csak USB-s egér működik, a touch nem. (Pedig azért vettem dell-t, hogy ne gagyi legyen.. nem nyert)

Összességében, ha nem kellene 1-2 gépre az office kompatibilitás, meg a google drive valamint az elég fontos autóipari szoftverek akkor 100% ubuntu lenne. (Újabban Linux Mint).

Már 2002 óta mindig fut valamilyen gépen linux.. viszont hiába van 4 desktop akár, mióta dupla monitor van, sokkal könnyebb. Szeretem látni a megnyitott dolgokat egyszerre.. :)

(#48) Dave™ válasza bexxter (#47) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha újabb/erősebb géped lenne, akkor futhatna virtuális gépben a windows és azon az autóipari szoftverek, de így nem játszik. Google drive-ot nem használok, de chrome/chromium alá van web app, azok pedig kitehetőek az indítópanelre.

(#49) PrometheusX válasza Dave™ (#48) üzenetére


PrometheusX
aktív tag

Az a baj, hogy a virtualizációnak is megvannak a korlátai, nem biztos hogy például egy VirtualBox VM-ben rendesen lehetne használni a szoftvereket.. :( Barátommal beszélgettünk múltkor erről, és ezt találtuk - rendes, GPU-s Windows rendszer futtatása párhuzamosan Linux Mint mellett, Xen virtualizáció segítségével. Érdekes olvasmány, esetleg több kollégának hasznos lehet a jövőben. :) Mi is tervezzük egy ilyen rendszer felállítását, egyetlen hátránya a csekély számú támogatott VGA kártya.

[ Szerkesztve ]

(#50) Penty válasza t72killer (#44) üzenetére


Penty
tag

Linuxon talán a Cinelerra a legprofibb megoldás videószerkesztésre. Profi stúdiók is használják.
Van neki a Cinelerra-HV és a Cinelerra-CV kiadása. Az utóbbi a közösségi verzió.

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.