Hirdetés

2023. február 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ^Clown


^Clown
veterán

Van egy elég széles réteg, akiknek az a lényeg, hogy az ágyból tudjanak MSN-ezni.

Nekem pl. azért lett szükségem laptopra, mert az asztali gépem (jajj de szerettem pedig :) ) a szobám átrendezése és felújítása után nem fért volna el. Egyszerűen nincs neki hely.

Jó kis írás lett egyébként, ha kicsit jobban összeszednéd, mehetne címlapra.

[ Szerkesztve ]

(#2) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

tisztán és logikusan levezetted, de sok ember akkor is sülttök marad, mertnekemlaptopkell módon, minden ép indok nélkül, aztán sír hogy az NFS carbon lowkodik.

ellenpélda az apple macbook, azon lehet videót szerkeszteni normálisan, míg egy átlagos laptop elolvad, ha egy komolyabb rendert rászabadítunk.

(#1) ^ClownVan egy elég széles réteg, akiknek az a lényeg, hogy az ágyból tudjanak MSN-ezni.

és nincs pénzük iPad-ra, tedd hozzá :DDD ;]

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B X | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3) Dany007 válasza ^Clown (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Hehe, köszönöm :)
Neeem akarom címlapra. Bár a téma érdekel, de nem is olyan rég a PH is csinált egy hasonló tesztet, csak kb. 3x ilyen terjedelműt és 3x igényesebbet és 10x kompetensebbet szakmailag. A végkövetkeztetés persze ugyan az lett.

Szóval neked megéri azt a ~ 60 rongyot, hogy ágyból msn-ezz? Okés, nálad nem volt hely. Ez érthető. De másnál? Ez nem kevés pénz...
Ágyból meg (szerintem) még kényelmetlenebb gépezni. Arról nembeszélve, hogy a gépet valami merev talajra érdemes tenni, nehogy túlmelegedjen, ha nem kap alulról levegőt.

@Mr.Csizmás:

"és nincs pénzük iPad-ra, tedd hozzá"

Ez nagy volt :D Tényleg jó szemléltetésnek. Elvégre ipaddel ugyan azt érik el, mint egy ilyen laptoppal. Laptopnál nem sajnálják a plusz pénzt, de ipadre meg már nem telik :D

Amúgy a Macbook megint egy más kategória. Pont egy hete volt nálam egy fotós - grafikus művészlélek. Kiállítása lesz és mi nyomtatjuk a nagyméretű képeit.
Idehozott nekem Mac-ről mentett 150x100cm-es 300dpi-s képeket ~ 1GB / darab... Hozott belőle 17-et... Ezen a szar P4-es 5 éves gépen ami itt van a cégnél megnyitni nem tudtam! (nem vártuk ki az időt). Ő pedig mindet Macbookon szerkesztette! :)
Szóval mondtam neki, hogy kicsit vegyen vissza a dpi-n és hozza újra, mert így megleszünk lőve...

[ Szerkesztve ]

(#4) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Nem olvastam végig, de két dolgot megjegyeznék:
A hang és a melegedés nem (!!) kontra az asztali PC ellen, sőt a melegedés a pro-ba mehetne - a laptopoknál ez gyakorta jóval kényesebb téma. A hangról meg: össze kellett állítanom jó másfél hónapja egy asztali gépet. Nem kellett különösebb teljesítmény, jóformán wordre, excelre, meg netre van használva, semmi másra, viszont a leendő tulajt rendkívüli módon zavarja a géphang, szóval rendkívül fontos volt, hgoy csendes legyen. A gép bőven 100 ezer alatt maradt, már nem emlékszem pontosan mennyi volt, de nem is ez a lényeg. A lényeg: bekapcsoltuk és nem lehetett tudni, hogy most tényleg bekapcsolt-e, vagy mi van :D Ha a vinyót kiszedtük semmiképp. Az egyetlen, belvárosban, normális nappali körülmények között hallható eszköz a vinyó a gépben, de ha nem rakjuk oda a fülünket, hanem elvagyunk, az sem. Tökéletesen hallhatatlan.

A másik: Codegen tápot NE (!) még véletlenül sem. Na meg a ház is kb. bilialumíniumból lehet, belegondolni is rossz, hogy milyen minőséget képviselhet, na az rezonálni fog össze-vissza, a táp meg konkrétan életveszélyes a gépedre, sürgősen felejtsd el. Valami minimális igényességgel viseltess afelé, hogy mibe rakod azt a gépet, ilyen alapon kartonból kivágsz egy házszerűséget, jobban jársz - valószínűleg viccen kívül. A ház, illetve a házventik nyílván a szellőzés miatt rendkívül fontosak, valamint alapvetően meghatározzák a gép hangját, a táp pedig a szíve az egésznek - tudom a jobb táptól nem lesz gyorsabb, szebb, stb stb, egy jobb táp mégis jóval fontosabb, mint egy jobb processzor, vagy jobb VGA - jóval fontosabb.

[ Szerkesztve ]

(#5) Móci


Móci
addikt

Kell fenének laptop, hiszen úgysem vinném sehova.
Barebone méretű pc lenne a megoldás, legalábbis számomra. Kicsi, halk, s ha kell erős.
Szerintem egy 2 magos processzor elég lenne. Leginkább az energiatakarékosságra mennék rá, azaz ha csak netezek, vegye vissza magát brutálisan (laptopban van ilyen, de sajna asztaliban még nincs ilyen szinten), de ha kell, akkor lehessen munkára, esetleg régebbi játékokra használni.
Lehet, hogy a következő konfigomat egy htpc házban rakom össze, s szépen el fog férni a monitor alatt.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#6) cyanide

A laikus 2 dobozt lát. Az codegen házas ronda gépet*, a noti a szép, designos, légies, trendy. Nem kérdés, hogy ugyanannyiért melyiket veszi. A belső értékeket meg a szomszédok és vendégek úgy sem látják. Ugyan ez van az autókkal, kell a szedán forma, mert az az Autó, de ha lehet akkor 1,2-es motorral és alapfelszereltséggel. A hiúság találkozik a csórósággal.

*az emberek nem szeretik a gépeket, főleg, ha gépnek is látszik.

[ Szerkesztve ]

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#7) ABE


ABE
őstag

Egy jó kis használt ThinkPad T, nem kérdés. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) Dany007 válasza Szten Márs (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Kicsit félreértetted. Semmiképpen nem akarok ilyen gépet venni. Pusztán összehasonlítottam két konfigot, amit az árgépről copy-pasteltem be :)
Arra voltam kíváncsi, hogy a 150 ezres laptop konfig teljesítményét mennyiből lehetne kihozni asztaliban.
Ez a laptop melegedős dolog viszont érdekes. Nem tudtam, hogy ott ez ekkora gond.

@cyanide:

"Nem kérdés, hogy ugyanannyiért melyiket veszi."

Itt pont az a lényeg, hogy a laptop kerül ~ 60 ronggyal többe! Amin azért az átlag magyar ember szeme megragadna!

[ Szerkesztve ]

(#9) Szten Márs válasza Dany007 (#8) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem úgy fogalmaznék, hogy félreértettem, csupán nem olvastam végig :DDD

De így is méltánytalan azt a Codegen szutykot számolni, ha csak valami középkategóriás, de már elmegy házat és tápot választasz, lefaragtunk egy 10 ezret a különbségből (ha meg jót akar az ember, akkor akár 20-25 ezret), és úgy kissé reálisabb az összehasonlítás. Úgy is sok a különbség, de mégis más. Táposabb táppal ( :D ) meg házzal meg bőven más a felállás. És akkor a teljesítményviszonyok még mindig azonosak, csak az igényesség más az alapvető dolgokra.

(#10) Dany007 válasza Szten Márs (#9) üzenetére


Dany007
veterán

Értem én mire akarsz kilyukadni :)
A saját tápom chieftec 550-es anno 19-be került. A házam is full alu az benn volt egy 20-asban...
Szal ha arról van szó nem aprózom el.
És tény, hogy gány cuccok lettek kiválasztva, pont azért, hogy az árbeli különbség látszódjon. De tény, hogy még egy jó táppal / házzal együtt is meglenne az a bizonyos látványos különbség.

(#11) ABE


ABE
őstag

Hmm, most veszem észre, ha már a belinkelt laptophoz hasonlítjuk össze az általad összeállított konfigurációt, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mellékelt Windows 7 mennyibe kerülne a PC-hez (nagyjából 30e forint). De még említhetném a szünetmentes tápegységet is, hogy a szolgáltatások egyezzenek

[ Szerkesztve ]

(#12) lapa


lapa
veterán

a laptopnál van egy 30 ezres szünetmentesed élből, a maradék 30 meg használattól függően 3 év alatt csak a villanyszámlán visszajön.

plusz elviszed nyaralni, ja.

nem rábeszélésképp, csak megemlítem.

(#13) Dany007 válasza ABE (#11) üzenetére


Dany007
veterán

Igazad van. Lehet OS nélküli laptopot kellett volna keresnem. Nem voltam elég körültekintő. Gondolom ha OS nélkül kérem akkor sem lesz 30k-val olcsóbb. Ja, hogy azt nem is lehet?
Mind1, tényleg figyelmetlen voltam. Na, az ilyenek miatt sem lesz ebből címlapos :)

@Lapa:

Nem ellened beszélni akarok, de :) :

"plusz elviszed nyaralni, ja."

Mint írtam is egy nyaralás alkalmával a sz.gép az amit a legkevésbé sem akarok látni :)
Szünetmentesem meg soha nem volt. Nem is volt rá szükség. Persze ettől még lehet, de nekem nem ér meg 30 ezret.

@ABE:
Ha már a szolgáltatások egyeztetésénél tartunk, akkor egy laptopnál a minimum egy plusz egér, egy plusz billentyűzet, meg egy nagyobb monitor... ja hogy azt megint nem lehet megoldani? Így meg már a költségek is növekednek és a mobilitás is elvész. Legalábbis részben.

[ Szerkesztve ]

(#15) Szten Márs válasza Dany007 (#10) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Így most 60 ezer a különbség, úgy lenne 35 ezer. Látványos az is persze, de majdhogynem a fele eltűnt kapásból. De számoljunk középkategóriával, 10-11 tápra, meg 10-11 házra, így 15 ezerrel kevesebb a különbség a laptop meg az asztali között, mint amit számoltál, tehát mondjuk kb. egy 45 ezer HUF. Látványos, de ez a látványosság is csak látszat. Ugyanis a laptophoz adnak operációs rendszert, ami kb. 30 ezer forint, így kapásból minimálisra olvad a különbség - kifejezetten minőségi házzal meg táppal meg gyakorlatilag el is tűnik.

Összegezve: a 60 ezres eredeti különbséget, reálisabban vizsgálva a dolgokat, meg nem elfelejtve az oprendszert, egyből levittük 5-15 ezerre - a fair play érdekében maradjunk a 15-nél, de ez is csupán negyede (!) az eredetileg számoltnak.

A hordozhatóságot meg kell fizetni, így nemhogy reális lett a különbség, de még azon van értelme elcsodálkozni, hogy hogyhogy csak ilyen kicsi.

[ Szerkesztve ]

(#16) TheShow

Pontosan a laptop árában benne foglalt Windows 7-et szerettem volna megemlíteni. Asztalihoz ugye külön illik megvenni...

Néhány ezer forintot szintén leolvaszt a különbségből, ha az asztalihoz beszerzel webkamerát és Wi-fi kártyát (ugye laptopban az is van).

(#17) mephi666


mephi666
veterán

jó kis összehasonlítás, habár laptopból is van kicsit többért jóval komolyabb:

pl asus k52jr: Képernyő méret: 15,6"-os Felbontás: WXGA HD LED (1366 x 768) CPU: Intel Core i5-430M (2,26-2,53 GHz, 2 x 256 KB + 3 MB) HDD: 320 GB, 5400 RPM, SATA RAM: 2 x 2 GB DDR3-1 185e huf-ért :) de akkor is jóval olcsóbb egy asztali konfig.. mod: vga-t elfelejtettem becopyzni: hd5470 :B (ami azért "kicsit" komolyabb, mint az intel gma

speciel nekem sincs szükségem laptopra és ezért a fontossági lista vége felé kullog a gps mellett... sokan tényleg csak azért vesznek laptopot, mert "mindenkinek van" és olcsón kellene valami nagyon-nagyon jó... csak ez nem is működik így általában, aztán megy a sírás, hogy az a csóró intel gma ha megszakad, akkor sem hoz teljesítményt... olyan dolog szerintem főleg ez a laptop-téma, mint a mobiltéma: 15-20éve el nem tudtam képzelni magam mobillal, aztán terjedt, mint az állat és mindenki elkezdte venni... érdekes volt látni, hogy először csak a "kiváltságosoknak" volt, aztán a 20év alatti korosztálynál is beindult a "mobil-láz", majd mostanára oda jutottunk, hogy akinek nincs általános iskolába, az már ciki... (jó, ehhez hozzásegített az is, hogy nagyon jól elterjesztették... az árakat aránylag lenyomták és bemesélték az embereknek, hogy ez "mindenkinek kell")
a laptopnál is hasonló a helyzet: jó marketinggel nyomják ezerrel... és tény, hogy a laptoptulajok nagy része ellenne egy sima asztali konfiggal is, de csak "kivagyiságból" vesz laptopot...

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#18) ABE válasza Dany007 (#13) üzenetére


ABE
őstag

Minek plusz billentyűzet? Egy normális laptophoz nem kell, ezért is említettem korábban pl. a ThinkPad szériát. Egy jó kis vezetéknélküli egér meg 5-6e forint csak, azzal mobilis maradsz. De legyen igazad, te írtad a PC-s konfigurációhoz, hogy 5e-ért veszel hozzá perifériákat, ami kisebb tétel, mint egy szünetmentes tápegység. Ja, és akkor legyünk precízebbek: webkamera is kimaradt a PC konfigurációból. :) A monitor mérete meg nyilván korlátozott a kialakításból fakadóan, ezzel szemben áll a laptop alacsonyabb fogyasztása, mobilitása például.

[ Szerkesztve ]

(#19) Dany007 válasza Szten Márs (#15) üzenetére


Dany007
veterán

Hééhéé :) Ácsi...
Miből gondolod te azt, hogy az az Asus 150 ezres alap laptop 'nemtommilyen' minőségi táppal és házzal van összeszerelve? Sajnos erről nincs információ. Nem biztos, hogy az olyan minőségi. Sőt, ilyen árkategóriában v.színűbb, hogy valami műanyag recsegős vacak az egész.
Az Op rendszer meg kényes téma. Figyelmetlen voltam, OS nélküli gépet kellett volna választanom. Ha linuxot teszek az asztali gépre akkor máris visszajön az a 30 ezer forint. A hangsúly nem ezen van. A laptopos OS nem OS kérdés külön téma :) Szerintem kicsit mocsok dolog így eladni egy gépet, hogy akkor már vedd meg OS-sel együtt ha akarod ha nem. Nincs olyan opció, hogy nem kérem az OS-t és akkor 30 ropival olcsóbban megkapom u.a. a konfigot...

(#20) Samus


Samus
addikt

Akkor leírom a saját véleményem, azt, hogy én miért vettem (cseréltem le az asztalit) noteszra, és Húgomat is ösztönöztem, hogy ne asztalit, hanem lapost vegyen. A válasz rettentő bonyolult és nehéz is megérteni: fogyasztás, méret. Egy asztali gép akkor is fogyaszt 100 wattot, vagy többet, ha csak MSN fut rajta, esetleg emellett emberünk netezik. Márpedig Húgom ezt csinálja. A kis Dell, amit vett (120 000 pénz volt, 1545 széria, Intel T3200 proci, Intel HD4500 VGA, 1 GB RAM és 160 GB HDD, teljesen átlagos ebben a kategóriában. Van benne webkamera, kártyaolvasó, miegymás. Ha az előbb említett két dolgot csinálja, vagy filmet néz mellett, zenét hallgat, a gép 23-25W-ot fogyaszt. Halk (szinte hangtalan), és nagyon kevés hellyel beéri. Nincs ház és monitor, az egész elfér az asztalon mindenestől. Ha valaki játszani akar, asztalit vegyen, ha másra nem használja a gépet, csak MSNezeik, netezik, filmet néz, zenét hallgat, esetleg letölt, fölösleges az asztali. Gondoljon már a környezetre az ember. Persze, most a fejemhez vágjátok, hogy éves szinten ez 10-15000 pénz spórolás, de nekem ez is valami, hogy csökkent a a havi villanyszámla egy ezressel.
Lehet sokan azért veszik, mert menő, és egyéb, már felsorolt indok, de engem más vezérelt. Persze tervezek egy gépet (egy kis barebone gépet) összerakni, ami csak és kizárólag játék miatt lesz, de az remélhetőleg nem fog annyi menni, mint a notesz. Már ha meglesz egyáltalán.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#21) Alex91 válasza Samus (#20) üzenetére


Alex91
félisten

Azert a mobil alkatreszekbol osszerakott asztali iMac-em tan csak nem fogyaszt joval tobbet, mint egy noti :).

Most divat notit venni, es az aruk sem magasabb, mint egy asztali konfignak. De szerintem a mobilitas keves embernek letszukseg. Egy nagyobb monitor elott azert jobb ulni, es az ergonomiaja is jobb egy asztalinak. Aztan aki az agybol akar netezni annak ott az iPad :D.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#22) Dany007 válasza Samus (#20) üzenetére


Dany007
veterán

"Ha valaki játszani akar, asztalit vegyen, ha másra nem használja a gépet, csak MSNezeik, netezik, filmet néz, zenét hallgat, esetleg letölt, fölösleges az asztali."

Lényegében ezt írtam be én is. Csak én a netbookot ajánlottam erre. Filmezni nem filmeznék 15 colos monitoron, de ez már aztán tényleg szubjektív dolog.

@ Szten:

Amúgy az egész dolog az ár / teljesítmény mellett a szükségességre is értendő. Miszerint lehet valakinek nincs szüksége win7-re, mert. (mert megoldja linuxon, vagy mert van régi Xp-je Vistá-ja stb... de ugye az említett konfighoz muszáj megvenni). Igaz, hogy a laptop funkciónál, mint szünetmentes táp. De nekem pl. erre sincs szükségem, soha nem is volt.
Tehát hiába a sok plusz funkció, ami persze jogosan plusz érték is pénzben, ha egyszerűen nincs rá szükségem!

(#23) Szten Márs válasza Dany007 (#19) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az első fele puszta spekuláció, amire nem építhetünk. Nem építhetünk arra, hogy úgyis gagyi az áramellátása annak a laptopnak, főleg, hogy egész más téma a két gép áramellátása, így a fair play érdekében számoljunk a középkategóriás táppal, azt hiszem ebben meg lehet egyezni, így nem kell ácsizni, így reális ;)

A másik fele meg nem kényes téma, nem is külön téma. A szoftver ugyanúgy egy plusz részegység, amit az egyik géphez adnak, a másikhoz meg nem. Most, hogy ebbe a plusz egységbe bele lehet rúgni, vagy sem, tökmindegy, ettől még áralakító tényező, és ettől még az egyikhez adják, a másikhoz meg meg kell venni. A linuxszal helyettesítés meg nyílván komolytalan, ilyen alapon én meg azt mondom, hogy helyettesítsük már az asztali gép proceszorát egy másikkal, amit a bátyám ad ingyen, mert más gépre vált - egyenlő kiépítettségben, egyenlő feltételek mellett érdemes valamit vizsgálni, csak úgy van értelme, tehát windowsos kiépítést windowsos kiépítéssel, ilyen egyszerű. Szerk: épp ezért az, hogy valakinek szüksége van-e a winre, vagy sem, egyszerűen nem érv, teljes mértékben irreleváns számunkra - ilyen alapon azt mondhatjuk, hogy nincs szüksége 4 GB ramra, mert nem használ semmit, ami annyi ramot igényelne ezért az asztalit csak 1 GB-al nézzük, de a laptopot 4 GB-al - ugye érzed, hogy ez így komolytalan :)

És akkor olyan apróságokról még szó sem volt, hogy a laptopnak van hangszórója - nem valami jó, de van. Ilyen minőségű hangkeltő izé is 3 ezer körül van még pluszban az asztalihoz. A linkelt laptophoz van webcamera, az asztalihoz nincs - megint pár ezer forint lejön. Az ilyen apróságokat is beleszámítva egyszerűen elfolyik a különbség, és akkor tényleg hol van a hordozhatóság megfizetése? Csak ismételni tudom magam: itt azon van egyedül értelme csodálkozni, hogy hogyhogy ilyen kicsi a különbség.

[ Szerkesztve ]

(#24) cyanide válasza Dany007 (#8) üzenetére

Neked jelentéssel bírnak a paraméterek. A laikus az árát látja, tetszik-e a külseje vagy sem és egy rakás zagyva rövidtést és számokat, de hogy neki kell-e azt nem tudja. Szerintem nem ugyanazokért a vásárlókért versenyzik a kiválasztott notesz és az összerakott asztali.
link például ez a notesz inkább lehet alternatíva, még akkor is, ha papíron gyengébb.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#25) Gergő_


Gergő_
őstag

persze főleg a fogyasztás miatt lapos
a hordozhatóság, pár méter és a testtartás is fontos lehet.
ahogy olcsóbb a mobilinternet, annál több értelme van eladni az asztali gépet és egy lapost venni, de nem akar olcsóbb lenni. :D

(#26) Dany007 válasza Szten Márs (#23) üzenetére


Dany007
veterán

Az áramellátás lehet, hogy spekuláció, de a "recsegős műanyag kivitelű" ház nem feltétlenül.
Btw, szitnén spekuláció, hogy azzal a gagyi codegen táppal nem menne el a gép éveken át.
Az első gépeimbe ilyen alap gagyi mercury tápok voltak. Integrált vga meg a 65 wattot fogyasztó proci nem terheli le nagyon. De azt cseréljhetjük egy normálisabb 7-8 ezer forintos tápra, esetleg 10.
Okés, az OS tényleg hiba volt. Figyelmetlenség. OS nélkülit kellett volna választani. A gond az, hogy a legtöbb laptopban nem mutatkozik érdemi árbeli különbség ha OS-sel adják vagy ha anélkül.
De legyünk őszinték, az átlag felhasználók java része lopja a windowst. Ez nem nyílt titok, hanem köztudott. Így asztali gépnél ők nem fognak még OS-re is költeni, hanem elkérik a havertól a legújabb win7 crack-elt verziót és felrakják ingyen. Tudom nem szép dolog, de ez az igazság.

A hangszórót beleszámoltam, a webcamerát nem.
Mellesleg ezek a párezer forintos tételek egy erősebb Laptop - PC konfig esetében már minimalizálódnak, ott v.színűleg jobban kijött volna a különbség.

Az ár összehasonlításnál valóban nem lehet szempont a szükségesség. Az okés. De összességében, mint mobil vagy asztali, ott már igen. Mint írtam, ez az egyik fő szempontja a kérdésemnek, mért van szükség erre a fajta mobilitásra, ha hasonló árért jobb értékeket kapunk?

(#27) Gergő_ válasza Dany007 (#26) üzenetére


Gergő_
őstag

a codegen táp rossz hatásfoka több pénzt visz el mint egy minőségibb táp ;]

(#29) Szten Márs válasza Dany007 (#26) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"Btw, szitnén spekuláció, hogy azzal a gagyi codegen táppal nem menne el a gép éveken át."
Mondtam én ilyet, hogy nem menne el? Ugye, hogy nem - ha meg nem mondtam, akkor nem is spekulálhattam róla ;) Nem kell túlgondolni, egyszerűen arról van szó itt is, hogy teremtsünk egyenlő feltételeket - azt nem mondhatjuk, hogy mivel nem tudjuk milyen az áramellátása annak a laptopnak, a leggagyibb, legolcsóbb áramellátást tehetjük a PC-be és így lesznek egyenlő feltételek - ez nyílvánvaló. Épp ezért válasszuk a középkategóriásat, ahogy mondtam, a fair play jegyében. Ehhez nem kell semmiféle anekdota arról, hogy kinek mennyit bírt a Mercury tápja, meg ilyesmi - nem számít.
Ez amúgy is más téma, így csak offban: nem attól veszélyesek ezek a tápok, hogy a rájuk írt teljesítmény felét sem adják le, hanem egész más okokból, de ezt bővebben a tápos topicokban érdemes kivesézni - mint ahogy megtették már jópárszor.

Az, hogy a felhasználók hány százaléka lopja a wint, szintén nem téma esetünkben. Persze, igazad van, csak épp most nekünk nem számít.

Bevallom, azóta sem olvastam végig az írást, lehet meg kéne már tennem :DDD De tényleg az a kérdés, hogy "mért van szükség erre a fajta mobilitásra, ha hasonló árért jobb értékeket kapunk?" :F Ezt nehezen tudom elhinni. Nyílvánvaló, hogy ha valakinek gyakran kell hordoznia a gépét, mittudomén, üzleti okokból, üzletemberként - és ilyen okból igen gyakori ez a dolog -, akkor nincs mese, egyszerűen hordoznia kell és mégsem viheti a gépet a hátán monitorostól. Ha csak egy tizenévesről van szó, de össze-vissza járkál ő is, és szereti, ha mindig nála van a gép ugyanez a helyzet. A laptop meg az asztali gép épp ezért, bár első megközelítésben ugyanarra való, mégis nagyon más. Olyan, mint az IFA teherautó, meg a Yamaha motor - mindkettővel el lehet jutni A-ból B-be, sőt arra való, hogy eljussunk A-ból B-be, mégis nagyon más a kettő, más felhasználásra, más igényekhez. Itt ugyanez a helyzet.

Arról nem is beszélve, hogy mi az, hogy jobb érték? A hordozhatóság is érték, annak, akinek van rá igénye, akinek meg muszáj hordoznia, annak nemhogy érték, de alapkövetelmény.

[ Szerkesztve ]

(#30) TheShow válasza Szten Márs (#23) üzenetére

Teljesen egyetértek: almát az almával, körtét a körtével.

Talán annyit hozzátennék, hogy laptopból is elég könnyen lehet olyan modellt találni, amihez nem jár Windows, így az árában sincs benne. Szerintem az alacsonyabb árkategóriájú gépek pedig tipikusan ilyen termékek, itt ugyanazt a modellt megkaphatod operációs rendszerrel, és anélkül is, szinte semmi utánajárással.

(csak zárójelben: a laptopban memóriakártya olvasó is van, újabb tétel, ami az asztaliból hiányzik)

Dany007: érdekes a téma, a vélemények pedig ugye szubjektívek, ahogy írod is. Nekem az érződik ki az írásból, hogy ellenszenvvel viseltetsz a laptopok iránt. Ezért is van az, hogy nem vettél figyelembe minden tényezőt.

Számomra kimondottan szimpatikus egy laptopban, hogy egy komplett, összerakott gépet kapok, amiben minden benne van, nem utolsó sorban mindezt kompakt méretben képes nyújtani. Szeretem még azt is, hogy nincs kábeldzsungel a gép mögött/körül, mindössze a tápkábel az, amit el kell viselnem. Számomra ez esztétikusabb.
És igen, ott van a mobilitás lehetősége, hogy ha akarom, akkor este nem az asztal előtt ülök, hanem ölbe kapom az ágyban, átviszem a lakás másik pontjára minden gond nélkül, vagy egyszerűen egy táskába bepakolva jön velem utazás közben, és folytathatom ott a dolgomat, ahol abbahagytam. :)

Kimaradt: nem utolsó sorban kevesebbet fogyaszt, ami szintén szempont nálam.

[ Szerkesztve ]

(#31) Dany007 válasza Szten Márs (#29) üzenetére


Dany007
veterán

Nem, nem feltétlenül kéne végigolvasni. A lényeg lejön.
Bár, azt azért kifejtettem, hogy embertől függően szükség lehet a mobilitásra.
De az átlag ember nem ilyen. A plázacicának csak mutogatóba kell a laptop, hogy lássa mindenki neki olyan van.

Idézek magamtól :D :

"Nézzük a másik oldalt. Szerintem (!) kinek éri meg / van szüksége a laptopra.
Ha valakinek netezésre plusz "office use"-ra van szüksége, mindemellett nem akar szenvedni gépekkel, telepítésekkel, és néha magával is vinné a gépét, akkor bizony érdemesebb lehet beruházni egy netbookra, mint egy asztali PC-re. Cirka 80 ezer forintért már lehet kapni olyan netbookot, ami bőven megfelel ezeknek a követelményeknek. Jóval kisebb, mint egy átlagos laptop, netezni kiváló és az irodai használat is menni fog rajta. Sőt, filmet is lehet nézni, amennyiben az illető igényküszöbe nem lépi túl a tízen egynéhány colos kijelzőt.

A legkiemelkedőbb szempont a laptopnál a mobilitás. Az a lényege az egész konstrukciónak. Így akinek ez szükséges (!), annak mindenképpen megéri. Sok ember van, akik munkájukból kifolyólag sokat utaznak, esetleg repülnek. Fontos, hogy a gép ott legyen velük és ha kell használni is tudják. Ha például tervezői, építésvezetői munkakörről van szó, szintén fontos egy mobil számítógép jelenléte. Üzleti utakon, külföldi munka - ingázás, de még az egyetemen (!) is szükség lehet rá. Ilyen esetekben legtöbbször fontos a teljesítmény is, így a netbook kizárva. Mindenképpen egy átlagos laptop lenne a nyerő választás. Igaz külön táskában kell cipelni, plusz hozzá a töltőt (mert az a 4 órás üzemidő lószar, ahogy a netbooknál is), plusz az egeret, mert a touchpad tényleg katasztrofális, csak ha muszáj..."

Szóval szerintem tisztában vagyok vele nagyjából melyik az a terület ahol ténylegesen is szükség van a mobilitásra és hol nincs.
Egy plázacicának (most jobb példa nem jut eszembe) kb annyi szüksége van a laptopra, mint nekem mondjuk egy Ferrárira. Csajokat felszedni jólenne vele, utazni is lehet vele, menő is lennék... De ki nemtudnám használni a magyar utakon.

@TheShow:

"Nekem az érződik ki az írásból, hogy ellenszenvvel viseltetsz a laptopok iránt. Ezért is van az, hogy nem vettél figyelembe minden tényezőt."

Ebben egyetértek. Ellenszenvvel azért, mert azt látom magam körül, hogy az emberek 70%-ának csak azért van laptopja mert az trendi és menő. Mindezt mindenféle szedett-vedett indokokkal próbálják alátámasztani.
Sok ismerősöm is van / volt, akik tőlem kértek tanácsot, hogy milyen laptopot vegyenek, mert láttak egy ilyen-olyan jót 150-200-ért valamelyik Media Markt-ban stb... Én megdöbbenve kérdezem, hogy na, hát minek neked laptop? Új munkahely? Külföldi állás? Mire fogod használni a gépet? A válasz kb annyi volt, hogy "hát, netezni, skájpolni, filmet nézni, meg talán gépelni valami". (a gépelni alatt az office-ra gondolt) Aztán amikor megkérdeztem tőle, hogy és hova fogja majd vinni, fogalma se volt... Majd fele áron összeraktunk egy asztalit szép nagy monitorral és azóta is vígan megvan vele!
Nem jobb egy nagy monitoron filmet nézni? 15 colos monitorom 12 éve volt... Szubjektív még mindig, de én nem bírnám már...

[ Szerkesztve ]

(#32) ABE


ABE
őstag

A kinézett laptop jobban ideillő változata (2 GB memóriával, Windows nélkül): 123e forint

Tehát máris lecsökkent a különbség 31500 forintra, ha a laptophoz hozzászámolunk egy 4000 forintos vezetéknélküli egeret (a mobilitást szem előtt tartva), és a PC-hez hozzáadunk valami olcsó webkamerát (3e forint), akkor a különbség 32500 forint. Ez máris barátibb árkülönbözetnek nevezhető. Ha ebből még levonjuk egy olcsó szünetmentes tápegység árát (8500 forint), akkor máris csak 24000 a különbség. Így már szerintem korrektebb az összehasonlítás, mert elmondható, hogy kb. azonos szolgáltatásokat nyújt a két gép. :)

(#33) mephi666 válasza Kalandor (#28) üzenetére


mephi666
veterán

nekem az "álmom" az lenne, hogy lakáson belül 1 kiszolgálógép meg "n" db terminál, ami lényegében egy nagyobb méretű érintőképernyő lenne, rajta azért szabványcsatlakozók egér/billentyű/usb-s eszközök számára... kommunikáció mehetne wifi-n és slussz: lehetne netezni, filmet nézni, stb... teljesen mobil lenne minimális mérettel és fogyasztással... ez lényegében a "számítási felhő" (vagy mi a nyűg) kis háztartásokba vitt formája lenne :K én látnék benne fantáziát...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#34) Dany007 válasza ABE (#32) üzenetére


Dany007
veterán

Hmm jogosnak érzem. Rendben. Bár a szünetmentes rész... ehh.. :) De összeségében tényleg jogos.
Azért az a 2Gb memória különbség - 12.000 forint az asztali árából is... :U

Ettől függetlenül köszönöm a helyesbítést és az utánajárást! :R Nem véletlenül nem címlapos a cikk, nem is annak készült. Elvégre munkaidőben, munka közben raktam össze :)

(#35) Szten Márs válasza Dany007 (#31) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, valóban te is leírtad a cikkedben, amit az előbb én a mobilitásra vonatkozóan, szóval mea culpa :)

[ Szerkesztve ]

(#36) Lenry


Lenry
félisten

barátnőm anno azért vett laptopot, mert a szobája kicsi, és nem fért volna el egy gép, ezt a kategóriát desktop replacementnek hívják. ilyen is van.

egyetemre laptop: na ez egy baromság. a koleszban/albérletben elfér az asztali gép, olyan ember meg nem létezik, aki előadáson egyszerre tud jegyzetelni, meg figyelni, és még ha van is, akkor is bukik az egész az első ábránál, amit tollal 6 másodperc alatt a füzetbe firkantana, notepaddal viszont lehetetlen ábrázolni.
ha infós gyakorlatod van, akkor meg úgyis az egyetemi gépteremben lesztek.
programtervező szakra jártam, és soha, egyszer sem éreztem szükségét egy laptopnak.

összefoglalva: laptopot tényleg csak annak, aki vagy nem tud/nem akar 2 négyzetméter területet áldozni egy kábeldzsungeles terpeszkedő asztalinak, vagy fontos a mobilitás. mindenki más pózer.

asztali rulezz

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#37) ABE válasza Dany007 (#34) üzenetére


ABE
őstag

Tényleg, a memóriát benéztem... :B Mondjuk lehetne variálni, hogy még olcsóbb helyet keresni, vagy más konfigot. :D

A szünetmenteset az első adatvesztéses áramszünetig tartod feleslegesnek. ;) Még szerencse, hogy ilyentől egy ideje nem kell félnem.

[ Szerkesztve ]

(#38) Csemike válasza Lenry (#36) üzenetére


Csemike
csendes tag

"barátnőm anno azért vett laptopot, mert a szobája kicsi, és nem fért volna el egy gép, ezt a kategóriát desktop replacementnek hívják. ilyen is van."

Az én indokom pont ugyanez volt. És megpróbáltak róla lebeszélni, de nekem lett igazam. :DDD

(#39) Dany007 válasza ABE (#37) üzenetére


Dany007
veterán

Nemérdekes. Ezért sem címlapos, se nem 100%-ig pontos az egész.
A lényegre már úgy érzem fény derült.

Áramszünet már volt :) Igaz 3-4 évente 1x-1x... Soha semmi gond nem volt belőle. Persze lehetne, ez igaz. De nem ér meg plusz 30 rongyot. Ahogy a Raid-ba kötés sem :)
Amúgy van egy szünetmentesem otthon. "loptam" a cégtől. De arra is lusta voltam, hogy bekössem, kipróbáljam. Na meg piszok nehéz. :)

@Lenry:

Tetszik ez a megfogalmazás. Mármint a pózer... :)

Annyira azért én sem vagyok laptop ellenes, mint ahogy érződik. B.nőmnek pl én vettem netbookot karácsonyra. Nála tényleg szó szerint nincs hely egy sz.gép asztalnak se. A hálószobáját tényleg csak alvásra használja. Igaz van egy dolgozószobájuk, ahol van 2 gép, de mindet a szülei használják munkára, így nem tud odaülni, vagy csak nagyon ritkán. Ezért kapott egy laptopot, hogy tudjon kicsit netezni, meg eset alvás előtt filmet nézni.
Egy igényes HP mini-t kapott. Nem volt drága. Viszont nagyon szép alu burkolata van. Ez a szálhúzott - szálcsiszolt alu, nemtom hogy nevezik, de látványos. 1,6 atom, 2gb ram, 160gb vinyó. Mindez jóval olcsóbban, mint a fent említett laptop. Így tud a nappaliban is gépezni, és az ágyában is. DE. Ha lett volna hely akár csak egy íróasztalnak és az alváson kívül másra is használná szobáját, akkor biztos, hogy asztali konfigot kapott volna.

(#40) lezso6 válasza ABE (#18) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Thinkpadhoz egér sem kell - ott a pöcökegér, amivel lehet simán FPS-t is tolni. :K

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#41) Ivan15


Ivan15
senior tag

en abszolut laptop parti vagyok, pl. egesz napos üles,jarkalas utan jobban esik ölbevenni a laptopot ugy, hogy közben felteszem, kinyujtom a labamat a labtamaszomon :DDD (mint tovabb kockulni egy szamitogepasztal elött), ami a labamnak es a gerincemnek is jobb
-Sokkal kisebb helyet foglal! -a jatek nalam nem szempont, bar vannak draga laptopok jatekra is.
A mobil internet is a laptop mellett szol: pl autoban, kempingben stb
Nem is ertem hogy cegeket kiveve ki vesz ma meg asztali gepeket -a legmegszallottabb jatekosokat leszamitva. HD filmeket laptopon is lehet nezni, de utobbiaknak ott lennenek szinten a jatekkonzolok, garantaltan szaggatas nelkül lehet velük nyomni es HD-zni, Blueray stb.
Szoval szerintem laptop + jatekkonzol +egy jo (nagy) tv- ami kell

Az asztali konfig pedig muzeumba valo (sztem) :DDD

(#42) Lenry válasza Ivan15 (#41) üzenetére


Lenry
félisten

azt azért számold ki, hogy a laptop+konzol+nagyTV kombó hányszor kerül többe, mint egy asztali PC+22"-os FullHD monitor?

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#43) Crystalheart válasza Lenry (#42) üzenetére


Crystalheart
senior tag

No de a nagy TV nagyobb, mint 22", lehet jó messziről is nézni - Hát ezért :D

(#44) Dany007 válasza Ivan15 (#41) üzenetére


Dany007
veterán

"Szoval szerintem laptop + jatekkonzol +egy jo (nagy) tv- ami kell"

Tudod te mennyibe kerülne mindez ? :DD

Szerk.:Látom megelőztek.

@Crystalheart: Persze, de nagy tévé nagyobb összeg. Plusz a kozol se két fillér.
Egy jobb monitor 50-90 között van. 24-26-28 colos talán. Egy jobb tévé ~ 200, de az már 42 colos full HD szintén. Egy konzol mondjuk 80k? Egy erősebb laptop 250k?

Legyen egy alap 24 colos monitor FullHd. ~ 45 ezer. Egy erősebb asztali gép mondjuk 200-250k környékén. Max 300-ból megáll a dolog. És akkor van egy majdnem(! de nem) fullos géped amin azért már tudsz játszani szépen, és egy nagyobb full HD monitor.

A másik oldal. Közepes laptop ~ 200k. Konzol, PS3 mondjuk 80k. 82-102es Full HD tévé meg mondjuk 80-110k körül. Összesen ~ 380k-nál tartasz és annyi a kül., hogy van egy laptopod konzolod, meg nagyobb TV. Azt kész.

[ Szerkesztve ]

(#45) Ivan15 válasza Dany007 (#44) üzenetére


Ivan15
senior tag

attol függ, hol veszik MediaMarkt/Saturn: kb 500eFt
de a kedvencemnel az Ebay-n :D : a hasznalt laptop, hasonlo kaliber (vagy jobb!) mint a cikkben (Asus K50IJ-SX256V) 300€, jatekkonzol/hasznalt 60€, nagy tv/hasznaltan,lcd: 300-400€ kb. 800€ összesen (280e Ft lenne 1000€ kb).
Tehat attol függ, hol veszik, es vesznek -e hasznaltan

(#46) Lenry válasza Ivan15 (#45) üzenetére


Lenry
félisten

használtan a PC is olcsóbb

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#47) Dany007 válasza Ivan15 (#45) üzenetére


Dany007
veterán

Csak azt tudom erre mondani, amit Lenry kollega is mondott.
Használtan minden olcsóbb. Sőt, Kalandor szavaiból azt vettem ki, hogy az asztali PC-s hardvereknek jóval gyorsabban megy az ára a használt piacon. Szal... :U

Mindentől függetlenül semmiképpen nem vennék használtan elektronikai terméket amennyiben új teljes konfig (médiacenter vagy akármi) építéséről van szó.
(ha fejlesztésről, bővítésről akkor esetleg szóba jöhet használt, amúgy nem)

(#48) madgie válasza Dany007 (#44) üzenetére


madgie
titán

Más kérdés, hogy van olyan, aki azt a 45k-s monitort akkor sem venné meg, ha 25k lenne. A TV-hez hasonlót "tudó" monitor inkább 75k-tól kezdődik, full HD meg inkább 95k (még).

(#49) Dany007 válasza madgie (#48) üzenetére


Dany007
veterán

Ha a TN vs IPS panelre gondolsz, akkor igen. Igazad van.
De amelyik laptoposnak megfelel a filmezés 15 colon... :U annak a 45k-s FullHD 24 col bőven jó a maga kis TN paneljével :)

(#50) madgie válasza Dany007 (#49) üzenetére


madgie
titán

Végül is, ja, jogos, ahhoz képest a 45k-s BenQ is csudajó. Öcsémnek van ilyen full HD-s ócsó monitorja, egész jól kalibrálható (már egy laptophoz képest, mert azok borzasztóak) :)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.