Hirdetés

2020. október 22., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

A szakmunkásból is az értelmesebbje megy el , aki pl nyelvet is beszél :)
Az agyelszívás ismert jelenség. Kár meg nem érteni.

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#2) Csabroncka válasza bitpork (#1) üzenetére


Csabroncka
addikt

Akkor csak lehet az én környezetemben tapasztalok mást...

"in medias res"

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Csak a hülyék maradnak - azért nézd meg, mennyire nehéz lett szakembert találni itthon.

Gondoljunk már bele, ha a hazádban élés helyett alternatíva az aljamunka valahol máshol, az miről fest negatív képet? Ha még az is jobb perspektíva, mint itthon? (Mert ha nem lenne jobb, századennyi ember ment volna el.)

És nem csak a mennyi számít. Kint nincsenek plakátkampányok, kisebb az állami szívatás, előre lehet jutni. Minden kint élő ismerős (akik már családdal vannak kint) azt mondja, hogy tervezhetőbb, nyugodtabb az élete.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#4) AxBattler válasza bitpork (#1) üzenetére


AxBattler
félisten

Tekintve, hogy nagyítóval kell keresni a nemtróger szakit, sajna ez így van. :(((

"A CPU-k tekintetében pedig egészen vad irányt vett a magömlés a projektekben." by Abu85 ........................................... Cable management is for the weak! ..............................................

(#5) Aweriot


Aweriot
veterán

Én kérek elnézést, hogy nem értek egyet vele! Egyrészt a kivándorló felsőfokú végzettségűek egy része az aki a szakmájában külföldön dolgozik, a többi szakmunkás munkát végez jó pénzért.

Ezt valamivel alá tudod támasztani?

Ha azt a jövedelmet hasonlítjuk össze, hogy itthon mennyiből lehet megélni és élni, odakint mennyiből lehet megélni/élni - sztem nem olyan rossz a helyzet.

Attól függ. De nagy általánosságban ha rendes helyen dolgozik az ember akkor a hónap végén arányaiban több marad a zsebében. Egyszerű példa, az Axe tusfürdő árainak összehasonlítása.

[ Szerkesztve ]

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#6) toeki


toeki
senior tag

Személyes tapasztalata alapján fogalmazott meg egy magánvéleményt, valószínűleg az ismeretségi körében ezt tapasztalja. Nem értem miért kell egy véleményhez mostanában diplomamunkát benyújtani.
Én azt látom, hogy a jó és a kevésbé jó szakemberek is elmennek de ezt is csak az alapján szűröm le amit körülöttem látok, nem vezetek róla naponta statisztikát...

[ Szerkesztve ]

(#7) távcsőves válasza toeki (#6) üzenetére


távcsőves
senior tag

Én pedig a személyes külföldi tapasztalataim alapján kijelentem, lehet nem egyet érteni, csak épp a pénztárca nagyon mást mutat. Remek, hogy neked rendben van minden, Rákosi alatt is jó lehetett néhány honfitársunknak, csak másoknak nagyon nem.

Undorító propaganda folyik itthon már a csapból is..

[ Szerkesztve ]

(#8) hcl válasza toeki (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Mert az alapján általánosságban is nyilatkozik.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#9) toeki válasza távcsőves (#7) üzenetére


toeki
senior tag

Én pedig elfogadom, hogy neked ez a tapasztalatod, nem kérek róla számlakivonatot
Ki mondta h nekem rendben van minden?
Csak nem értettem h egy véleményhez miért kell minden esetben nagybritanniai tudósok által készített tudományos értekezést mellékelni...

[ Szerkesztve ]

(#10) hcl válasza toeki (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nézd, ha valamit állítasz, érdemes tudni bizonyítani.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#11) dellfanboy válasza AxBattler (#4) üzenetére


dellfanboy
senior tag

az1 dolog ,hogy keresel, kerdes az,hogy egyaltalan talalsz e olyat aki nem 2022-re vallalja el..

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#12) toeki


toeki
senior tag

Logoutos blogbejegyzés, itt szerintem bőven belefér ha valaki a tapasztalatait írja le...

(#13) janeszgol válasza hcl (#10) üzenetére


janeszgol
veterán

Ha egyetert vele tobb szaz ember peldaul, az eleg bizonyitek? Vagy mi szamit annak?

(#14) hcl válasza janeszgol (#13) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, hát elég könnyen meg lehet oldani bizonyos körökben, hogy egyetértsen.
Ugyanakkor, az pl. elég, de itt nem úgy tűnik, hogy egyetértene.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#15) távcsőves válasza toeki (#9) üzenetére


távcsőves
senior tag

Nem mellékelt, nem is kell, csak meglepődni sem azon, hogy nem értenek vele egyet. Hogy te hogy kevered magad bele a beszélgetésbe, az meg a te bajod.

[ Szerkesztve ]

(#16) refrigerator


refrigerator
csendes újonc

Sokkal többen mennének amúgy külföldre dolgozni. Csak sokan már félnek a változástól, nem tudnak nyelveket, esetleg már idősebbek. Illetve nem akarják itthagyni a családot.. Vagy egyszerűen szar szakmájuk van. Sok emberrel beszéltem ezzel kapcsolatban /munkámban rengeteg emberrel találkoztam /, és ezt szűrtem le belőle. Rengeteg magyar gyűlöli /nem az országot / a jelenlegi állapotokat, illetve hogy még mindig egy posztkommunista ország vagyunk.

(#17) Gyuri27 válasza hcl (#3) üzenetére


Gyuri27
félisten

Ácsot, kömüvest stb-stb nem találsz. Ha meg igen van olyan várólista jobb ha kitanulod a szakmát.
No ez azért nem csak azért van mert minden szaki kiment.
Hanem mert mikor divat lett a diploma meg a diplomás fizetés mindenki azt akart lenni.
Így nem képeztek elég szakmunkást.
Meg lássuk be a minimálbér környékén vagy kicsit jobban fizető de hivatalosan csak minimál bért keresés nem egy vonzó alternativa. Mint ahogy az sem, hogy ezek az emberek nagyon nem 8 órát dolgoznak hétfőtől péntekig. Kint meg egy szakmunkásnak is oda rittyentik az 1200-1500 orjót meg a segged is kinyalják (nyilván ha értesz a szakmádhoz). Mert ugye kint sincs kömüves. Mert be lett idegződve, hogy alja munka.
addig nincs is baj mig a szegény keleten van ilyen szakember és el lehet szipkázni. De hát nincs már itt se.
Azért sokat mond erről az országról, hogy a román vendégmunkások is haza mentek (köztük rengeted ács és asztalos). Azóta itt a román határ mellett se találni. Tegyük hozzá azt is, hogy itt a tiszán innen a rendes szakit ki se tudják fizetni az emberek.

Amd: Radeon-Ryzen

(#18) hcl válasza refrigerator (#16) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

+
Én is verem a fejem a falba + ha már kimegy az ember, akkor jobb lenne teljesen függetlenedni a magyar államtól, ami meg baromi macera.

@Gyuri27 : Máshol is divat lett a szellemi munka, csak ott ugye van annyira jól működő a társadalom, hogy inkább oda mennek innen.
Megoldás, azt megoldani, hogy máshonnan inkább ide jöjjenek. Ahhoz meg először egy normálisan működő állam kéne.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#19) refrigerator válasza refrigerator (#16) üzenetére


refrigerator
csendes újonc

Sohasem felejtem el azt, amikor vonattal jöttem haza Svájcból, Ausztrián keresztül. Egyből lehetett tudni, hogy mikor érkeztünk Magyarországra, csak ki kellett nézni az ablakon.

(#20) 8th


8th
őstag
LOGOUT blog (1)

Én is tapasztalom az elvándorlást. Vasas szakmában (is) évről évre egyre nehezebb épkézláb munkaerőt találni. Sokakat elcsábít az a nettó 1500-2000 eurós német osztrák fizu. Lássuk be itthon alkalmazottként ha a tíz körme leszakad rengeteg túlórával sem keres nagyon három kiló fölött az ember fia.

"Én kérek elnézést, hogy nem értek egyet vele! Egyrészt a kivándorló felsőfokú végzettségűek egy része az aki a szakmájában külföldön dolgozik, a többi szakmunkás munkát végez jó pénzért."

Tipikusan a friss diplomás bölcsész és egyéb töltelékszakos fiúk-lányok akik nem tudnak itthon érvényesülni a területükön. Kimegy, világot lát, anyagi szempontból néhány év alatt megalapozza a jövőjét, megtanulja jól a nyelvet és hazajön belefog valamibe. Nincs ezzel baj.

"Ha azt a jövedelmet hasonlítjuk össze, hogy itthon mennyiből lehet megélni és élni, odakint mennyiből lehet megélni/élni - sztem nem olyan rossz a helyzet."

Én mindent összeszámolva itthon kb. kétszázezerrel keresek kevesebbet mint Ausztriában. Az a két kiló (nekem legalább is) elég sok pénz, de minden éremnek két oldala van. Itthon a saját portámon a saját ágyamban alszom. Munkahelyem 12 perc autóval (kint 50 perc volt naponta 2x). A szeretteimet és a barátaimat nem csak havi kétszer egy napot látom. Ha hétvégén sörözgetve maszekolok itthon a műhelyben pénzben ugyanott vagyok mint ha kint nyomatnám. Sőt. Legutóbb egy ipari kompresszorhoz több leállásos légvezeték rendszert kellett kiépíteni egy telephelyen. Tetszett nekik a munkám és szóltak ha elvállalom adnának még munkát. Megbíztak, hogy a másik telephelyükön építsek egy automata lengőkaput és egy félig zárt kocsiszínt a mezőgazdasági gépeiknek. Az egyik irodista alkalmazottjuk szólt, hogy kéne neki egy előtető az emeleti teraszuk fölé, a másiknak egy stabil acél vázas hegesztett garázs mert a tíz éve vásárolt mobilgarázsa kezd lassan összedőlni szóval egyik munka hozza magával a másikat. Most már, hogy a környéken egyre többen megismernek és egyre többet hívnak maszek munkákkal őszintén szólva nekem már nem is nagyon akaródzik külföldre menni. Pedig a múlt évben még ez volt a terv. Szerencsére a vártnál sokkal jobban alakulnak a dolgaim.

Aki random hiányszakmában tevékenykedik és igényes a munkájára az itthon is megtalálja a számításait főleg most, hogy rengetegen kimentek dolgozni és gyakorlatilag már szinte minden területen durva munkaerő hiány mutatkozik.

Gyuri: Ne is mondd. Két éve futkosok kőműves után. Egy melléképület alap nélküli megsüllyedt falát kéne kidönteni + alapozni + b30-ból felhúzni az új falat + bevakolni. Nem nagy mutatvány. Pár napos munka. Akikre rá merném bízni kerek perec megmondák, hogy ez kis munka ők ebbe nem állnak bele mert anyagilag nem éri meg nekik, esetleg majd csak akkor ha semmi más munkájuk nem lesz (ilyen időszak sosem lesz). Akik viszont elvállalták volna azokat én kergettem ki az udvarból olyan puruttyák voltak mind. Szóval úgy néz ki az is rám marad majd, csak időm legyen rá valamikor.

[ Szerkesztve ]

„A politikusok mindenhol egyformák. Megígérik, hogy felépítenek egy hidat ott, ahol még folyó sincs." - Charles de Gaulle

(#21) janeszgol válasza Gyuri27 (#17) üzenetére


janeszgol
veterán

Illetve pont az a reteg megy ki, aki bedolgoztatna a frissen vegzetteket. Ez a legnagyobb baj szerintem. Elvegezni egy szakmat egy dolog. De beletanulni teljesen mas.

(#22) Gyuri27 válasza 8th (#20) üzenetére


Gyuri27
félisten

Ja magyarul éjjal nappal dolgozol és maszekolsz és még mindig kevesebb a lé.
Miközben a itthon semmi nem olcsóbb mint kint.
Plusz van a jó magyar mentalitás mikor a senkiházi (sok esetben életében nem dolgozott 2 percet anyuci fia vagy a fönők spanja aki oda lett rakva mint pallér) baszogat és játssza a fejét.
Persze ezt az ország hozza. Itt lehet ezt a melóssal. Érdekes, hogy kint a német cég is úgy bánik az emberrel mint a himes tojással. Itthon ugyanaz a cég meg szarba se néz.

janeszgol: nyilván az iskola az első a gyakorlat a második lépés a szakmában.

[ Szerkesztve ]

Amd: Radeon-Ryzen

(#23) 8th válasza Gyuri27 (#22) üzenetére


8th
őstag
LOGOUT blog (1)

Igen. Jelenleg még ez van de vannak már terveim. :)

„A politikusok mindenhol egyformák. Megígérik, hogy felépítenek egy hidat ott, ahol még folyó sincs." - Charles de Gaulle

(#24) D1Rect


D1Rect
félisten

Én úgy látom, hogy a krémje meg az alja megy ki a szakmáknak.

Mindkettőt más motiválja, de az erős közép jól elvan itthon.
Általában Bp-ről már nem érdemes már elindulni, nem sokkal jobb kint.
Nyilván van az országnak a 80%-a ami meg se közelíti életszínvonalban a fővárost.
Onnan viszont érdemesebb azonnal külföldre dobbantani, annyira drága Bp.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#25) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Én csak munkatársakról tudok nyilatkozni.
1 nyelvtudás nélkül itthon 160k betanított munka keleten.
Németben betanított építőipari munka szabadban 11 hónapban. 600+k és kaja + szállás. + Olcsóbb a pia mert azt nem veti meg.

2 szakmunka ugyanúgy 600-800k 12 órában. Szintén nehéz fizikai munka. De a munkaközvetítő is szívesen lehúzta őket. Itt csak a kollégák voltak alkeszek.

Engem csak a munkásszálló tart vissza mert jót nem hallottam még róla. Sok alkesz és tróger.

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://youtu.be/75Mw8r5gW8E

(#26) Feruendios válasza D1Rect (#24) üzenetére


Feruendios
aktív tag

Pontosan a leghulyebb meg a legokosabbak mennek el.

Mac!

(#27) toeki


toeki
senior tag

Ki lepődött meg azon hogy nem értenek vele egyet? Pont azt látom, hogy te/ti nem tudtok elfogadni egy véleményt ami a tiétektől esetleg különbözik...

(#28) toeki válasza toeki (#27) üzenetére


toeki
senior tag

15-ösre ment válasznak csak mobilról kicsit félrenyomtam :((

(#29) Narxis


Narxis
nagyúr

Túl van ez a vándorlás lihegve, most a vírustól eltekintve azért az emberek főleg Európán belül eléggé szabadon mozoghatnak, sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Nincs ezzel baj. Inkább a miért a lényeges. A többség miért dolgozik külföldön vagy költözik oda? Ha legalább fele azért mert itthon nem jut egyről a kettőre akkor az probléma és ezen semmit nem változtat az, hogy TALÁN majd visszajönnek. Sajnos a kormánypropaganda eléggé távol van a valóságtól. Amúgy elképesztő, hogy az állítólagos "jólétet" plakátokon meg TV-ben kell hirdetni.

(#30) Gigi01


Gigi01
őstag

Nem csak a pénz.Én is megyek vissza,itthon már nem szertnék egyelőre dolgozni.
Igaz buktatók is vannak,de itthon jobban átvágtak,mint kint.
Aki volt kint,és jól érezte magát,az visszavágyik.Persze haza is,nem egyszerű,de ez van.

[ Szerkesztve ]

(#31) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Csak egy megjegyzés az elhangzottakhoz! Kiket és milyen tudással hiányolunk? A jól képzett szakmunkásokat, akkor ne zárójelbe tegye a "kezek kifejezést" és ne felkiáltó jelezzük az "agyak" kifejezést.

Máig tartom, hogy a legtöbb szakmunkást szívta el a külföld, és csak bizonyos szakmák esetén áll, hogy kellenek a felsőfokú végzettségűek.

Mert az én munkám pl az osztrák vegyész is szívesen megcsinálja, és ha vele versengek egy állásért akkor bizony az osztrákot válasszák. Ugyan ez a cég villanyszerelőt keresne, na ott már nem csak esély van!

"Nyelvtudásuk az átlag feletti" ezzel sem feltétlen értek egyet...

Aki ebben politikát lát azt sajnálom, rossz topikba tévedt!

D1Rect: valami ilyesmi az igazság, és változó, hogy ebből ki is marad kint ténylegesen, mert egy idő után az ingázás felőrli az embert!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#32) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

az a baj azzal a hivatkozott cikkel, hogy nem tudja eldönteni, hogy bezáratná a határokat vagy se.

egyébként meg a hivatkozott blog színvonalát jól mutatja, hogy Jeszenszky is posztolt, akkora lózungokat meg kamu cikket, hogy ide látszik a füstje.

elfogadom, hogy ez a véleményed erről a cikkről, de azért nagyon ne vedd készpénznek, amit ott leírtak.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#33) szipipeti


szipipeti
csendes tag

Nem vagyok benne biztos, hogy a '90-es évek elején nem volt szándékosság abban...
Ahogyan a hazai (és a kelet-európai) politikai vezetés szándékosan és brutálisan szétverte a szakmai oktatást
Ahogyan a nyugat-európai politikai elit ehhez megadta a hallgatólagos és a valós támogatást...
mintegy "istenítve" a szellemi munka felsőbbrendűségét a kétkezi munkával szemben...
(Már akkor tudtam, hogy nekem 50-60-70 évesen mocskosul sok csőszerelő / asztalos / lakatos / tetőfedő alpinista munkám lesz, mert "utánam" 10 évvel gyakorlatilag megszűnt az oktatás...
És a mai napig - a hatalmas bürokrácia miatt - nincs ember, aki bele merne vágni egy normális szakmai képzést nyújtó keretrendszer, iskolai hálózat létrehozásába..
Gyakorlatilag ma, aki tanulni akar egy szakmát.. alig van lehetősége:
1, önképzés, gyakorlás, utána valami OKJ-tanfolyam egy "papírért" saját pénzen
2, elmegy egy "maszekhoz" inasnak, és ha motivált, talán fizeti az iskoláját, illetve sok mindent el lehet "lesni"
5-8 évente átvariálja a politika az oktatási rendszert, (más szakmakódok, követelmények), csak egy példa:
Béla bá' profi targoncás, átlag 5-6 évente (míndig egyre drágább) vizsgát kell tennie, hogy tovább dolgozhasson, mert az előző vizsgáit az állam automatikusan érvényteleníti...
1997-ben, mikor "alpinozni" kezdtem, elég volt egy 1 napos tanfolyam, és ez megadta a jogot, a magasban végzett ipari termelés végzéséhez...
2007-ben új vizsga kellett (2 napos)
2012-ben megint...
2017-ben OKJ-s féléves tanfolyam. (félmillió). (az előző vizsgákat az állam mindig érvénytelenítette)
Az elvárt tudás ugyan az, mint 1997-ben volt. Ezt már nem csináltam meg... Abbahagytam, marad hobbiként egy kis "mászás".
Unokaöcsi: talpraesett élelmes gyerek, minden vágya az építőipar volt, (8-os ballagásra láncfűrészt kért) Jegyei jók voltak, felvették ács tanulónak. 5-ös jegyek voltak.. majd 3 évfolyam végén közölték velük: iskola vége, aki akar, maradhat tovább, és "asztalos" papírt kap.
Befejezte, (becsületből),de elment főiskolára, egyetemre. Most informatika területen dolgozik.. drónkamerázik ect... Az államnak ez (kb 5-6 évvel ezelőtt) fontosabb volt, mint hogy legyen 20 képzett ács a munkaerőpiacon... (A volt tanulótársaiból, 20-ból 15 külföldön van... a felük most sem jött haza a pandémia miatt)

[ Szerkesztve ]

(#34) bambano válasza szipipeti (#33) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

A világ halad. Kérdés, hogy jó irányba-e, pláne kérdés, hogy ki lehet-e jelenteni, hogy az irány jó?
alpinista példát nem tudok mondani, de vegyünk például egy éttermet.
1990-ben elég volt, ha nem mászott el a hús a pultról.
ma egy rendes étteremben iso 9001 van (önkéntesen), meg kötelező haccp. Azt, hogy felszeletelj egy karajt, 1990-ben meg lehetett tanulni 1 óra alatt, max. egy nap alatt. Azt, hogy haccp-nek megfelelő módon, tanúsítható minőségbiztosítással felszeleteld ugyanazt a karajt, nem tanulod meg 1 óra alatt, arra kell a fél év. Ma már nem elég, hogy megcsináltad a melót. Ma már le is kell dokumentálni. Megeshet, hogy a dokumentálás fontosabb, mint a meló...

Tehát neked, mint szolgáltató, rossz. Kutya rossz. A vendégnek, fogyasztónak meg jobb. Nézőpont kérdése, hogy ezt a változást hogyan értékeled.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#35) tildy


tildy
nagyúr

Egeszen addig lehet" villantani" mar akinek ez belefer, ameddig nincs gyerek. Ugyanis tobb orszagban is egyszeruen annyira beka sejhaja alatti a csaladi potlek ( mi jovore mar nem kapunk, de most se sok, kicsivel tobb csak a magyarnal) . Aztan meg az ovi bolcsi, olyan horribilis penzek.... Igazat megvallva, igy majd 3 gyerekkel mi mar Magyarorszagon jobban jarnank anyagilag. Mas oka van, hogy nem megyunk vissza: es ez az urambatyam rendszer.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#36) UnA válasza bambano (#32) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

+1, ez csak egy sokadik *.blog.hu cikk, nem is érdemes hosszabban foglalkozni vele.

(#37) Egon válasza bambano (#32) üzenetére


Egon
nagyúr

+1.
Egyébként már az első mondat is óriási csúsztatás. Jah, a Föld túlnépesedik - egészen pontosan mely országok? Nyilván az egész EU-ban csak mi fogyunk, a "fejlett Nyugat": németek, osztrákok, angolok stb. mind-mind gyarapodnak (népességileg) - oh wait... :U

Nem hagy nyugodni a gondolat: jól sáfárkodunk legértékesebb kincsünkkel, a kiművelt emberfőkkel? Az elvándorlók jelentős hányada nem vagy nem kizárólag a magasabb jövedelem reményében, és nem is csak kalandvágyból választ új hazát, hanem a megosztottság, a mindenhová erőszakosan benyomuló és durva politika, illetve az egyre romló társadalmi közérzet miatt vesz kezébe vándorbotot.

Szép gondolat, csak kellene hozzá valami bizonyíték: egy link, egy hiteles és persze reprezentatív felmérésre a témában... :U Addig is, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyre többen beszélnek külföldiül, legalább alap szinten (ellentétben a korábbi korosztállyal, akik még oroszt tanultak, illetve Internet híján, a gyenge iskolai képzésre voltak hagyatkozva), így nagyobb a potenciális kivándorlók köre - no meg 2010 után már kezdett magához térni a világ a 2008-as gazdasági sokkból, és egyre több munkaerő kellett Nagy- Britanniában és főleg a németeknél.

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#38) 33as válasza tildy (#35) üzenetére


33as
senior tag

Szia, tildy de rég láttalak! Már három gyereketek van? :)

MacBook Pro , iPhone X , Watch , iPad , Apple TV , Pixel 3a , Osmo Pocket és Action, Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , Xbox One , RC Pilot

(#40) Gyuri27 válasza tildy (#35) üzenetére


Gyuri27
félisten

Gyere haza és pl próbálj valamit intézni az egészségügyben. Vagy ha el is látnak történik is valami abban nem lesz köszönet.

Amd: Radeon-Ryzen

(#42) Egon válasza Gyuri27 (#40) üzenetére


Egon
nagyúr

A magán-egészségügy még mindig olcsóbb itthon, mint kint. Egyéb szolgáltatásokról nem is beszélve. Nyilván kint meg jobb jövedelmek vannak, nagy általánosságban, de akkor is, általában az almát hasonlítják a körtéhez sokan, amikor az itthoni és a kinti életet összehasonlítják.
Egyébként a közbeszéd eldurvulását, meg sok egyéb érvet meg tudok érteni, ami a külföldi munkavállalás mellett szól. De akkor is idegen vagy kint (akárki akármit mond: van aki beismeri a kint dolgozók közül, van aki nem), míg itthon nem, ez azért sokat jelent (legalábbis nekem).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#43) tildy válasza 33as (#38) üzenetére


tildy
nagyúr

Nem még, 2 már készen , 3. úton. Remeljuk minden jól megy , 6 év alatt 7 terhesség kicsit sok.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#44) Gyuri27 válasza Egon (#42) üzenetére


Gyuri27
félisten

A sima állami egészségügyre gondolok.

Amd: Radeon-Ryzen

(#45) tildy válasza Gyuri27 (#40) üzenetére


tildy
nagyúr

A maganegészségügy jóval olcsóbb odahaza. 200k-t kerestem pár évvel azelőtt, hogy ki jöttünk, na most 2015-Ben jártam a fiammal magyar terhesgondozasba maganban, akkor egy ultrahang orvosi véleménnyel volt 13 ezer magyar forint . Na akkoriban itt kinn 1900-2000 font körül kaptam , itt egy uh orvosi véleménnyel 460 font. Csak hogy az arányokat érzékeltessem. Itt egy középosztálybeli is átgondolja, mikor megy maganellatasba, mert olyan ára van .
A sima állami nhsről meg annyit, hogy örökre elcsesztek a nagylabujjam ( benőtt körmönfont volt, azt ajánlottak leveszik , valószínűleg nem nő be többet. Kérdem, de azért lesz ott körmöm? Lesz lesz. Hat nem, kiirtották vegyi anyaggal) a fiam szülése meg katasztrófa volt.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#46) Egon válasza Gyuri27 (#44) üzenetére


Egon
nagyúr

Világos, hogy arra gondoltál, de az is triviális (sajnos), hogy manapság - ha megtehetjük - nem megyünk az állami egészségügybe (kivéve piszicsáré dolgokat, pl. ha ki kell mosatni a gyerek fülét).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#47) tildy válasza Egon (#42) üzenetére


tildy
nagyúr

Itthon nemre : voltam én már apum szülőfalujában gyuttment , csak mert életem eldo hat évét nem ott töltöttem . Magyarországon is lehetsz magyarként idegen .

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#49) Gyuri27 válasza tildy (#45) üzenetére


Gyuri27
félisten

Yep. Szóval még ha kevesebbet is keresnék vagy rosszabbul jönnék ki az eü miatt nem jönnék haza. Nem cserélném el az osztrák német eü-t erre a vágóhidra.

Amd: Radeon-Ryzen

(#50) Egon válasza tildy (#47) üzenetére


Egon
nagyúr

Ez már egy pártízezres magyar város esetében sem fordul elő, ez egészen biztos (egy kis faluban lehet, de ebből nem általánosítanék).

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.