Hirdetés

2020. február 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) solfilo


solfilo
(veterán)

Vártam már, köszi a cikket! :C
Elsőre fura, de másodjára már jobban érthető az ilyen nagy mértékű CU letiltogatás. Gondolom az extra, akár 4-(5?) CU nem arányosan hozza majd a többlet teljesítményt a memsávszél limit miatt, de így is maradt puskapor későbbre szérián belül.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#2) DraXoN


DraXoN
(őstag)

Lényegében a SmartShift-el kicsit felakarják pörgetni szerintem a saját Radeon driszkrét kártyáikat... bár én nem bánom ha jól sikerülnének utóbbiak (de még semmit se tudunk igazán rólunk).
Csak működjön jól ez a technológia és ne csináljon játékok esetén mikrolagokat az ide-oda dobált teljesítményprofilozás miatt (most cpu, most vga, most cpu, most vga, cpu, vga, c..... )...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#3) MaraTóni


MaraTóni
(kezdő)

A mobil szegmensben ahol az Intelnek nagyjából 90%-os a részesedése megpróbálhat nekimenni. Siker kétséges, mivel Q3 körül befut a tigerlake 10nm+-on Xe IGPvel. Viszont legalább verseny van és ez fejlesztésre készteti az Intelt is, ők 2021-22 ben még rátesznek egy jó pár lapáttal. KÍváncsi leszek az AMD fogja e bírni szuflával és kitart e a verseny...

(#4) satz18


satz18
(őstag)

Már nagyon ideje volt. Most már csak abban kell reménykedni, hogy a laptopgyártók mellépakolnak egy tisztességes NVidia GPU-t. Sok laptop azzal lett elrontottak el a múltban hogy egy tisztességes CPU mellé beleraktak valami gagyi AMD GPU-t. Gondolok az ilyen AMD 560X-el szerelt szörnyedvényekre. De szerencsére most nem ez lesz a helyzet hála az ASUS-nak. Reméljük az Ampere ig kitart a lelkesedésük, és láthatunk AMD 4800H + Nvidia 3060-70-80-al szerelt laptopokat a jövőben.

[ Szerkesztve ]

Asus GL502VS, Lenovo x60, Xiaomi Mi 9T, PS 3

(#5) tomio


tomio
(tag)

Ryzen 4000 U-series

Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/

(#6) Startup válasza MaraTóni (#3) üzenetére


Startup
(tag)

Önmagában a teljesítménynövekedés még nem is olyan nagyon marginális, de a teljesítmény/fogyasztás mutató hatalmasat ugrott. Sztem a tigerlake nem fog annyit hozni, hogy visszavegyék a vezetést. Pláne hogy az Intel IGP-k hiába fejlődnek rohamosan hardveresen, szoftver oldalról úgyis hulladékok. Sajnos ahhoz idő kell, hogy az ilyen szép eredmények a piaci részesedésben is meglátszódjanak, de hát lassú víz partot mos.

(#7) -Skylake-


-Skylake-
(őstag)

Legyen csak a fele igaz és épüljön rá több mint 2 darab laptop , hátha lesz valami. Eléggé underratednek tartom a ryzen mobile cuccokat, de ameddig nem lehet megvenni rendes gépekben (xps , lenovo t/x1c ilyesmi) addig tökmindegy.

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#8) DraXoN válasza MaraTóni (#3) üzenetére


DraXoN
(őstag)

nagy a várakozás az új intel termékek után ... csak ne az legyen a vége, hogy úgy járjon a piac mint amikor kiadta egy pár éve az amd az "új FX" cpukat, és.. nem az lett mint amit mindenki várt.

De!

mint a hír is írta, ezekben is lehet tartalék ha a pletykák igazak, és nem engedélyezték az összes grafikus részegységet bennük.
egyébként meg szerintem nagyon sokat várnak az Xe sorozatú intel IGP-ktől, de... kétséges számomra, hogy "csodát tudna tenni" a piacon. Ugyan Raja AMDnél folyamatosan a költségbeli lehetőségekre panaszkodott, az eredményeit illetőleg, de amihez hozzá is nyúlt, maximum a driverrel csinált valami "értelmeset", a többi nem lett "arany" ... persze, majd kiderül intel készpénz lehetőségeivel mihez is tudott kezdeni, hamarosan "vizsgázik" ha így tetszik...
Ezen kívül, ha most nyáron jön intel új platformal, kétséges, hogy 1, 1.5 év múlva egy "nagy upgrade" jönne utána megint csak.. Annyira azért szerintem intel se akarja "égetni a pénzt". Amd részéről is a most megjelent chip alapjai úgy 2 évig maradnak, a következő generációban csak minimális változások lesznek (vélhetőleg). Bár a chipen belül mivel IF-el kötötték össze a dolgokat, ha akarnák zen3 cpumag és navi is könnyebben bekerülhet, de előbbiben kételkedem bekerül-e (nem tudni lesz-e érdemben még haszna túl sok asztali vonalon), NAVI viszont valószínű bekerül majd (bár előbbi is attól függ, mennyire vágják meg a fejlesztési költségek "határait").
Aztán .. intelre visszatérve. nem egyszer égetett már el milliókat próbálkozásokra (vagyis végül visszavonultak pár év után a terveikből).. egyik legutóbbi ilyen az x86-ot "mobil eszközökbe" próba, gyakorlatilag gyártási költségen adták a chipeket (egy időben sok olcsó tabletben jelen is voltak a dolgaik).. De "reális áron" már nem kellett senkinek a chip (bár teljesítményben nem volt katasztrofális és fogyasztásban is csak-csak, de szolgáltatásokban és összességében elmaradt, hiába a sok pénz mögötte).

A lényeg. Csodát felesleges várni, ez nem fog megtörténni, maximum hasonló hatékonyságú technikát tud bemutatni hasonló minőségű gyártástechnológián, de ha utóbbi nincs meg, akkor esélyes, hogy nem lesz versenyképes a termék. Nagyobb hatékonyságú chiphez esetlegesen teljesen más szemléletű felépítés kellhet, de ezt meg tudjuk, hogy utóbbival nagyon nehéz lenne versenyezni (a piac egyszerűen nem vevő ha nagyon máshogy működik és nem kompatibilis valami, vagy külön kell optimalizálni egy "nem létező részesedésű" termékre).

-Skylake-:
AMD azt mondta az előadáson, hogy már most több mint 100 termékbe tervezik csak az U sorozatos APUikat beépíteni..
Ezek már csak kaphatóak is lesznek normális kiépítésben a korábbiakkal szemben...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#9) Duree


Duree
(veterán)

Ha mind ez igaz akkor alaposan belegyalogoltak az intel lelki világába. Remélem egészséges verseny lesz köztük felretéve a gátlástalan egymáslejáratását.

Notebook javítás alaplap szinten, csatlakozók , chipset , smd csere. Kijelző és káva javítás, csere

(#10) Alogonomus válasza satz18 (#4) üzenetére


Alogonomus
(tag)

Azért a 20xx széria fogyasztásra optimalizált laptopverziói nem voltak acélosak, a teljes értékű verziók pedig elég hamar throttlingolni kezdtek egy laptopban, szóval annyira nem volt főnyeremény egy felsőbb kategóriás laptop, csak az e-peen növelésére volt hasznos.
Persze ott voltak a direkt teljesítményre kihegyezett gamer laptopok, amikben a teljes értékű GTX2080 hosszabb ideig tudott normálisan teljesíteni, de azok milliós árcédulával jöttek.

Csodát az Ampere sem hoz, 3080 aligha fog a 2080-as fogyasztásának harmadából 2080-as teljesítményt kihozni, akkor pedig ugyanúgy vagy milliós laptopban fogja úgy-ahogy jól érezni magát, vagy throttlingolni fog, csak 2080-hoz képest még 5 perccel később.

(#11) eldiablo válasza -Skylake- (#7) üzenetére


eldiablo
(addikt)

Lenovo Thinkpad E495
Dell Latitude 5495

Egy jó cimborám pl most kapott munkára egy T495-öt Ryzen7-tel 32Gb RAM-al és 512Gb-os NVME SSD-vel. :U

3900X & 7740X

(#12) catlaca


catlaca
(tag)

Kíváncsiságból csináltam egy nem reprezentatív felmérést egy webáruházban, ahonnan gyakran vásárolok különféle pc alkatrészeket, kiegészítőket. Jelen pillanatban mondjuk 15-16" képátlójú notebook, belépőtől üzleti gépig 459 db van a kínálatukban. Ebből 30 db valamelyik amd prockóval szerelt, az összes többi inteles. A 30-ból 25 valamelyik ryzennel szerelt. Az intel részéről 169 db 8-9. ,55 db valamelyik 10. generációs procit hordozza.
A kínálat túlnyomó része poros elfekvő készlet. A polcok alól összesepert maradékkal kibekkeli az intel ezt az átmeneti időszakot.
A teljesség igénye nélkül, de azért a látható az intel piaci fölénye.
Időnként belustulnak kicsit, olyankor pár százalékot javít az amd a részesedésén. Reméljük versenyképes megoldásokat dob be most az amd a mobilpiacra, mert nekünk vásárlóknak az kedvez, ha van ütőképes alternatíva.

"A repülés titka, hogy az ember földre veti magát, és megpróbálja elvéteni."

(#13) arn


arn
(nagyúr)

ezt nem lehetett volna megoldani, nem monolitikus maggal? a 3990x is brutal lett... a kanyarban sincs az intel, kb olyan, mint amikor az a64x2 utan megjelent a c2q.

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#14) Startup válasza arn (#13) üzenetére


Startup
(tag)

Így jobb a hatékonyság. Várható volt, hogy az alacsony TDP-s procik ilyenek lesznek.

(#15) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Továbbra se tartom jónak az irányt. A szoftverek többsége továbbra se tudja rendesen kihasználni a sok magot, de még OS szinten se érik el, hogy egyforma terhelésen fussanak a magok. Nagyon a CPU magos számára fókuszálnak, amire gyakran nincs nagy szükség és a GPU megint másodlagos lett. Az a +28% intelhez képesti teljesítmény nagyon gyenge. Inkább lett volna kevesebb CPU mag, erősebb IGP kombó, hogy a dGPU-s szegmensből ki tudjanak harapni egy nagyobb szeletet. Ez megint csak a casual low gamingre elég.

Egy Apple, vagy következő MS Surface megrendelést is így tudnának elcsípni. Vagy legalább lehetne olyan kombó, hogy 4 vagy 6 maggal is elérhető legyen a 8 IGP CU.

Remélem, hogy legalább a fogyasztásban el tudták érni az Intel szintjét és nem áldozták be még több extra CPU teljesítményért. Egy másik kitörési pont a hasonló CPU, GPU számok mellett 20-30%-al alacsonyabb fogyasztás lenne.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#16) DraXoN válasza Tigerclaw (#15) üzenetére


DraXoN
(őstag)

A memória sebesség eléggé bekorlátolja, hogy mit lehet elérni IGPU-val.. főleg, hogy a laptopgyártók szeretik a lassabb és egy csatornás ramokkal szerelni a "budget" kategóriát ahol ténylegesen számítana. Más területekre meg bőven elég ez is (még sok is mondhatni).
Meg lehet duplázni a számolóegységek számát, de nem biztos, hogy van értelme.

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#17) satz18 válasza Tigerclaw (#15) üzenetére


satz18
(őstag)

Kutyát nem érdekel az IGP. Egy Nvidia mx150-et bele tudsz tenni egy bármilyen vékony laposba, bár most már kb a 1650 Max-Q-t is és ezek körbehugyozzák bármelyik IGP-t. A RAM limitálja őket. Tehetnének bele sokkal több CU-t, de csak növelnék a költséget meg a fogyasztást cserébe alig nyernének teljesítményt a szűkös memory bandwith miatt. Szóval sztem jól teszik, hogy belepakolják a 8 Zen 2 magot, az IGP meg csak a szükséges minimum.

[ Szerkesztve ]

Asus GL502VS, Lenovo x60, Xiaomi Mi 9T, PS 3

(#18) Startup válasza Tigerclaw (#15) üzenetére


Startup
(tag)

Az erős IGP-k valószínűleg sokunknak tetszenének, akár a CPU rész kárára is. Az a baj, hogy a memória erősen limitál. Egyedül a processzor mellé integrált memóriával érné meg nagyon megtolni az IGP részt, de az meg erősen megdrágítaná a rendszert. Ha meg már az IGP szintje limitálva van, akkor kihoznak a 15W TDP-ből annyit a CPU-nak, amennyit csak lehet, akkor is, ha totál felesleges. Bár lehet, akkor már jobban megérné inkább egy 5-10W közötti TDP szint, csak nem tudom, skálázódnak-e addig a procik. Ha sokat romlik a hatékonyság, akkor annak sincs értelme.

(#19) -Skylake- válasza satz18 (#17) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

"Kutyát nem érdekel az IGP. Egy Nvidia mx150-et bele tudsz tenni egy bármilyen vékony laposba, bár most már kb a 1650 Max-Q-t is és ezek körbehugyozzák bármelyik IGP-t."

Persze , hogy körbehugyozza egy 1650 Max-Q az IGP-t. Apró kellemetlenség, hogy a kártya fogyasztása önmagában több, mint egy Intel U-s rendszernek processzorral , gpu-val , memóriával , ssd-vel és képernyővel. Érzed a lényeget ?

"Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

(#20) paprobert


paprobert
(aktív tag)

Arra mi a hivatalos magyarázat, hogy Vega került bele, és nem Navi?

Időzítés vagy footprint?

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#21) DraXoN válasza paprobert (#20) üzenetére


DraXoN
(őstag)

én két okot vélek vélni...

Az első lehet az időzítés, mert lehet amikor ezt a cpu elkezdték csinálni még közel se volt kész a NAVI se.
De a másik oknak inkább azt vélem, hogy a GPGPU az ok, és, hogy utóbbiban az első generációs NAVI nem remekel (egyértelműen játékra lett "kigyúrva") és elvileg csak a második generációs változata javít ezen.. viszont manapság a GPGPU az IGP-knek egy kimondottan fontos funkciója.
Persze tudni kell, hogy ez a VEGA nem az a VEGA mint ami külön kártyaként jelent meg anno (de ez már az előzőre VEGA egységre is igaz volt).

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#22) arn válasza Startup (#14) üzenetére


arn
(nagyúr)

Ez világos, csak a gyarthatosag...

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#23) Simid válasza arn (#22) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Ebben a méretkategóriában költségek terén többet buknának a chiplet dizájnon, mint amit a jobb kihozatallal nyernének. Elég kicsinek tűnt a chip. Egy 200mmˇ2 chip esetében - ahol valószínűleg már amúgyis bőven 80% fölött van a kihozatal - felesleges darabolni.

(#24) Startup válasza Simid (#23) üzenetére


Startup
(tag)

Na meg valószínűleg nem 1-2%-ról beszélünk. Ha meg nem elég jó, hogy felvegye a versenyt a konkurenciával, akkor felesleges legyártani, akármilyen költséghatékony a gyártása.

(#25) arn válasza Simid (#23) üzenetére


arn
(nagyúr)

Nem hinnem... a hatekonysagban tuti jobb a monolitikus, de gyarthatosagban a legozas a nyero, foleg ha szelesebb palettaban gondolkodnak tobbfele igpvel.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#26) FlashLed


FlashLed
(senior tag)

Végre kicsit szorongassák az intel tökeit ezen területen is.

The Mechanic

(#27) Pinky Demon válasza MaraTóni (#3) üzenetére


Pinky Demon
(addikt)

Ugyanakkora TDP-vel dupla! annyi magot magasabb! orajelen tudott belezsufolni az AMD a 10nm-es ice lake-kel szemben. Azaz a tiger lake-nek 50-75%-ot kellene javulnia az ice lake-hez kepest, csak hogy versenykepes maradjon.

(#28) Lacika112


Lacika112
(aktív tag)

Ha nem tudja intel lefizetni a gyártókat mint anno is kapta a büntit akkor ezt a kört most elvitte konkurencia

8 mag/16 szál a max mobil vonalon nekik és az is 45 wattos megoldás 2400mhz
8 mag/16 szál 2900mhz 35 watt, klasszisokkal komolyabb igp.....
ipc be meg zen2 amúgy is leverte.

Bitang drága lesz konkurencia hiányába :O :( :O

[ Szerkesztve ]

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#29) Tigerclaw válasza satz18 (#17) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Az egyik legprofitábilisabb kategória az ultrabook és hasonló vékony dGPU nélküli modelleké. A belépő szegmens meg nagy volumenben fogy és ott is csak IGP van. Ezeknél kifejezetten számít hogy milyen erős az IGP, míg nem ritka hogy csak 2-4 magos processzor van benne. Más szempontból ha kiváltható a belép dGPU, mint az az mx150, azzal költséget lehet csökkenteni, egyszerűbb, olcsóbb, csendesebb a hűtés, vékonyabb, könnyebb a notebook.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#30) Startup válasza Lacika112 (#28) üzenetére


Startup
(tag)

Márpedig le fogja.
Azon kívül technikailag hiába nincs konkurencia, amíg a piac nagy része még így is az Intelé, addig nem fognak bedrágulni.
Az már más kérdés, hogy a 7nm, meg a monolitikus design miatt alapból nem lesz a legolcsóbb.

(#31) Tigerclaw válasza Lacika112 (#28) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Van ott annyi pénz, ami elég lefizetni, megzsarolni az OEM-eket, mert még büntetésre is futja mellényzsebből.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#32) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

"nagyon nekimegy az Intelnek mobil fronton az AMD"

Majd ha látok ilyet Latitudeben, Lifebookban, Thinkpadben, akkor elhiszem, addig inkább csak a szokásos "mi is tudnánk jobbat gyártani, de jobb helye lesz a terveknek a fiókban" szájkarate a részükről. :) Mondjuk az Intel is ezt csinálja az Irisszel.

"az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy olyan túlzottan nem javult az ide készült platformok teljesítménye"

De ha javult is, azt meg a gyártók nem használják, még mindig a 2-3 éves 8xxx, 9xxx procik futnak notikban.

[ Szerkesztve ]

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#33) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

"állítólag legalább 50%-kal több feldolgozó van az IGP-ben, mint amennyi a leggyorsabb modellekben aktiválásra került. Valószínűleg ezek teljes egészében csak az asztali verzióknál lesznek engedélyezve, vagy esetleg később, ha érkeznek az Intel új ultramobil fejlesztései. Ezekre ugyanis a letiltott multiprocesszorok aktiválásával gyorsan lehetne reagálni, ha erre egyáltalán szükség lesz"

Az miért nem jó nekik ha jobbat tudnak kínálni a konkurrensnél, és nem csak ugyanolyat? Miért csak akkor lökik ide nekünk a teljesítményt ha a konkurrens is? Addig nem kell az nekünk? Nehogy túl jól játjunk? Akkor minek gyártják le? Annyival is olcsóbb lehetne a gyártás ha kispórolják eleve.

"a kisebbik processzorgyártó inkább azt a stratégiát választhatta, hogy nem mutatják meg az elején a Renoir valódi sebességét"

Azért gondolom az Intelnél is tudnak 1.5-el szorozni, tehát előlük kevésbé sikerült elrejteni a teljesítményt, mint előlünk, vásárlók elől. :D

[ Szerkesztve ]

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#34) eldiablo válasza Dr. Akula (#32) üzenetére


eldiablo
(addikt)

[link]

3900X & 7740X

(#35) Dr. Akula válasza eldiablo (#34) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Ennél azért többre gondoltam, pl. 12"-re már 1 darab nem jut. Coffee Lakeből is volt a Dellnél az 5491, és annyi. Ha 12"-et akartál, vagy 7xxx-es sorozatot, akkor érd be az előző generációval... A Fujitsunál meg nem is hallottak róla hogy van újabb processzor, pedig a Lifebookok még tartalmaznak rollcaget, ami miatt szívesen venne az ember inkább olyat, de azért őskori hardverhez nem nagyon nyúlna már vissza (a Kaby-R-nél 1.5 GHz az átlagos alapfreki, a Coffee Lakenél meg 2.5 GHz, ami azért nem mindegy, meg 4 mag helyett 6 is belefér ugyanabba a fogyasztási keretbe). Jó, IGP-ben ugyanaz a fos 620/630 ment évekig, de azért Ice Lake-kel már elgondolkodna az ember a váltáson. Ha lenne.

[ Szerkesztve ]

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#36) Startup válasza Dr. Akula (#32) üzenetére


Startup
(tag)

A processzor maga oda vert. Hogy az OEM-ek nem építenek rá, az már nem az AMD hibája.

(#37) hallador


hallador
(addikt)

Én akkor fektetek, és ajánlok bárkinek üzleti AMD processzorral szerelt gépet, ha majd nem csak egy operációs rendszerrel lesz kompatibilis. Bárhonnan hallom, nagyon jó, az AMD, meg nagyon szuper. Csak amit üzletinek titulálnak:
- a kijelzője hulladék
- a felszereltsége elvileg üzleti, gyakorlatilag Intel LAN, WiFi van hozzá heggeszttve, mert értelmesebb kártya nincs a piacon.
- tetű lassú gyári ssd stb.
- Csak Windows 10, és ennyi. Hát nálam már eleve nem játszik. Ja ja megy rajta a Linux, BSD, OSX csak 4 birkát kell áldozni hozzá, ja hát az AMD azt csinálja amit régen 5 Ft-ot fektet be 5,1 Ft helyett, és semmivel nem kompatibilis saját magán kívül.

Ha majd tudja egy ilyen amit egy Inteles variáns, akkor majd.

(#36) Startup:

Nem véletlenül.

[ Szerkesztve ]

[HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#38) Dr. Akula válasza Startup (#36) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Annyiban igen, hogy nem tolja. Náluk nincsenek termékmanagerek? Ha nem tesznek ki semmit a boltok polcaira, nekünk esélyünk sincs megvenni, ezzel felfuttatva az eladásaikat.

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#39) Startup válasza Dr. Akula (#38) üzenetére


Startup
(tag)

Miért, mit csináljanak? Egy OEM-et kétféleképpen lehet megfogni. Jó termékkel, meg pénzzel. Ha az nem érdekli őket, hogy az AMD terméke jó, akkor csak a lefizetés marad, de az AMD-nek arra nincs pénze. Plusz garantálom, hogy a legtöbb OEM az Inteltől viszont kap pénzt még ma is az exkluzivitásért.

(#40) Dr. Akula válasza hallador (#37) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

A kijelző biztos nem az AMD terméke. Azért ilyen fos, mert eleve csak kommersz masinákba építik be, nem business classba. Na ezt kéne nyomatnia az AMD-nek hogy ne csak 5 véente legyen mutatóba 1-1 gyártónál valami AMD-s széria, hanem komolyan építsenek rá.

LAN-ból ott az Asmedia is, asztali gépbe nem tudok olyan alaplapot venni hogy ne legyen rajta, gondolom a notikat se kerülik nagy ívben.

Az SSD-t se az AMD szállítja.

A Linux támogatás megírása a linuxosok dolga, a Windows támogatást se fogja más megcsinálni az MS helyett. Amelyik foglalkozik vele, annak lesz. Nem gyártói hiba. Az AMD részéről biztos nem a Linux támogatás hiánya a termékeik rossz szereplése, mert kb. 1%-os a piaci arányuk.

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#41) Dr. Akula válasza Startup (#39) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Leírtad: jó termékkel és pénzzel. :) Nem csak "pénzelve by Nvidia/Intel" lehet, hanem ugyanez AMD-vel is. Tutyimutyin nem lehet mást se elérni, nem csak ezt. És még náluk nem is volt kommunizmus, ahol beleverték az emberbe hogy legyen tutyimutyi, kussoljon és örüljön hogy egyáltalán kap valamit. Mert akkor még megérteném hogy a rossz nevelés hibája.

"csak a lefizetés marad, de az AMD-nek arra nincs pénze"

Akkor meg piackutatójuk sincsen? Mert akkor megkérdezném hogy ha tudják hogy az eladáshoz ez kell, akkor milyen vakszerencsében bízva vágnak bele anélkül a tervezésbe, gyártásba?

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#42) hallador válasza Dr. Akula (#40) üzenetére


hallador
(addikt)

A processzor AMD, a VGA AMD, a Chipshet AMD, a memória vezérlő AMD. Ki nem gyárt hozzá drivert az Intel? Vagy a Via? Dehogynem az AMD hibája. Ameddig csak a szerver oldalon támogat mindent (ott kénytelen, mert hamar mehetne a levesbe az AMD szerver processzor részlege.)

Az ASmedia ASUS termék, ami ugyan valamilyen szinten a ZEN2-höz is lett tervezve. Majd kiderül mivel lesz kompatibilis, amilyen komolyabb üzleti gépet láttam AMD alapokon, ott intel volt.

Azt mond már meg mi az oka annak, hogy egy inteles business gépen, gyakorlatilag bármelyiken megy a Linux, ameddig az AMD-sen nem.

Nálunk (kb 120 000 ügyfél) ahol nem megy a Linux nem támogatjuk, az ügyfélnek alá kell írnia, hogy ha AMD-s gépet akar (pont ilyen fellángolásokból, ami itt megy a fórumon), nem vállaljuk a kompatibilitás miatti hibákat. Ennyi, a gyártó oldja meg, na Ő nem fogja.
Több alkalommal futottunk bele olyan esetekbe, hogy mi szívtuk meg, mert adott mérnök, csak Linux-al tudta megoldani a problémát, mert az kellett hozzá. Mire jöttek, hogy jaj de ez üzleti gép. Ja papíron az.

(#41) Dr. Akula

:DDD Teljesen jogos kérdések, pont emiatt, írtam a fentieket is.

[ Szerkesztve ]

[HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#43) catlaca válasza Dr. Akula (#41) üzenetére


catlaca
(tag)

Azért az nem olyan egyszerű, az intel maga gyártja a cuccait, rajta kívül mindenki más bérgyártóknak van kiszolgáltatva. Most sem az amd szorongatja az intelt, hanem a tsmc.
Arról nem is beszélve, hogy egy 100x akkora céggel viaskodik az amd.
Itt van még az nvidia, akkora szabadalmi portfólióval, hogy a jogi osztálya annyit hoz a konyhára mint a videokártya részleg( költő túlzás).

"A repülés titka, hogy az ember földre veti magát, és megpróbálja elvéteni."

(#44) hallador válasza catlaca (#43) üzenetére


hallador
(addikt)

Hát igen az AMD-nek is voltak gyárai, csak eladták.

[HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#45) Startup válasza hallador (#42) üzenetére


Startup
(tag)

Az, hogy a linux megy az Inteles gépeken, az AMD-seken meg nem, nem jelenti azt, hogy a gyártó a hibás. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy ha én a vörös hajú nőket szeretem, a barna hajúakat meg nem, az a barna hajúak hibája. Ha 1-2 driver nem működik csak, arra még mondhatod, hogy a gyártó hibája, mert nem ad rendes támogatást, de ha az egész rendszer b...szakodik, akkor a linux bugos, nem az AMD.

(#46) Startup válasza catlaca (#43) üzenetére


Startup
(tag)

Ez azért így ebben a formában csak féligazság. Számít a gyártástechnológia, de legalább annyit számít a processzordesign is. Ha nem így lenne, akkor a sok ARM-es processzor is mind szorongatná az Intelt, hiszen ugyanazon a gyártástechnológián készülnek, mint az AMD processzorok.

(#47) Simid válasza arn (#25) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Gyárthatóságban szinte biztosan nem jobb a chiplet ebben a méretketegóriában. A chiplet dizájn miatt kicsit nagyobb szilikonterület fog kelleni, így ha alacsony a defect density akkor a nagyobb összterület miatt elveszíted azt az előnyt amit a kisebb lapkák miatti jobb kihozatallal nyersz. És akkor még nem beszéltünk a drágább tokozásról, a többszörös tape-outról, a gyártás összehangolásának nehézségeiről stb.
Szerintem a chiplet felépítésre nem úgy kell tekinteni mint egy varázspor, amit bármire rászórhatsz és csak jobb lesz tőle. Sokkal inkább egy ügyes probléma áthidalás, ami bizonyos esetekben kincset érhet, máshol inkább hártány. Ami a 64 magos epyc esetében azt jelenti, hogy a monolitikusan legyárthatatlanul nagyból (lenne vagy 800mmˇ2 ha egyben gyártanák) pofátlanul olcsón gyárthatót csinál (valszeg olcsóbbra jön ki mint intelnek a 28 magos Xeon), az a kisebb chipek esetén még drágíthatja is a gyártást.

A szélesebb paletta miatti legózás jól hangzik és biztos ez lesz a jövő, de egyelőre mobil fronton nagyon be vannak határolva a lehetőségek a fogyasztás és a memória szávszél miatt. Ezen szerintem a DDR5 sem fog változtatni, majd talán a HBM. 4800H-nál gyorsabbat felesleges lenne tervezni chiplet dizájnnal is, mert vagy TDP vagy szávszél limit lesz. Lefelé bővíteni a palettát meg egyszerűbb letiltogatással mint külön lapkákkal legózni.

(#48) hallador válasza Startup (#45) üzenetére


hallador
(addikt)

Ja hát az intel ad drivert, ami ugyanolyan zárt, az AMD meg nem ennyi. A nagyvállalatokat ezzel el is veszítette az AMD.

[HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#49) Dr. Akula válasza hallador (#42) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

A Linux támogatása úgy látszik ennyire fontos az AMD-nek, mert a piaci elterjedtséggel beszorozva az amúgy is szegényes kínálatukat az jön ki hogy erre felesleges programozót felvenniük, mert a linuxosok körében mért eladásokból a fizetése se jön vissza. Ettől függetlenül még a windowsosoknak árulhatnák a termékeiket. Ha lenne mit. Aztán majd ha úgy felfutnak az eladások, hogy annak az 1%-áért is megéri fejleszteni, akkor majd felvesznek linuxos driverírót.

"Azt mond már meg mi az oka annak, hogy egy inteles business gépen, gyakorlatilag bármelyiken megy a Linux, ameddig az AMD-sen nem."

Az Intel 1%-a nagyobb piac mint az AMD 1%-a.

Mondjuk végponti gépeken én olyat nem láttam hogy a Linux szempont lett volna. Biztos van ilyen, de onnan meg mint munkavállaló menekülnék, mert ahol a Linuxot erőltetik, ott spórolni akarnak - az ember fizetésén is. De egyáltalán mire szempont a Linux? Mi az ami Linuxon fut, Windowson meg nem? Fordítva szinte minden, de ebbe az irányba?

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#50) Dr. Akula válasza hallador (#48) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Miért vesztette volna? Olyat még nem láttam hogy egy cégnél a Linux hobbi szinten kívül másra is felmerülhetett végponti gépen. Szervereknél oké hogy van a Windowson kívül más is, de itt?

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.