ja, leírok egy idei sztorit, ami szerintem vicces
szóval grado-ban szálltunk meg és már régóta nézegettük, hogy jó lenne elmenni a garda tó mellé a gardaland vidámparkba... közúton kb 250-300km és 3 órás út, de le akartuk egyszerűsíteni vonatra (időben több, de nem olyan fárasztó): grado-tól északra ott van kb 20km-re friuli (1 éve innen mentünk vonattal velencébe és akkor megtanultuk, hol érdemes lerakni a kocsit: nincs parkolási díj se), reggel 5kor átmentünk friuli-ba, onnan vonattal venezia mestre, átszállás, 2. vonattal verona porta nuova és innen újabb átszállással ott vagyunk a vidámparktól kb 2 km-re... ide helyi járatot néztünk
odafelé semmi gond, indultunk a szállásról reggel 5kor, kocsit leraktuk, állomáson volt ilyen "fotóbox", amit még soha nem próbáltunk, még erre is volt idő hogy lőjünk pár instant képet magunkról, automata meg 2-3eur-al többet adott vissza, mint amit bedobtunk jó kör volt, jól indult a nap... venezia mestre-n úgy számoltuk, hogy 10 percünk lesz átérni a másik vágányhoz a csatlakozáshoz, nem késett a vonat, simán megvolt... robogtunk tovább veronába... ott lett volna kb 1 óránk a csatlakozásig, gondoltam sétáljunk ki az állomás elé, nézzünk szét: lőttünk 1-2 képet a helyről, nini ott van valami helyi buszpályaudvar, sétáljunk már oda... nézem a táblákat, hogy mi-honnan indul (elég egyértelműen írták ki az olaszok, elsőre azonnal tudtam tájékozódni), nézem hogy ott van direkt járat, ami megáll a gardaland-nál 1 percen belül állt is be a busz... látom hogy egy nő küzd a jegyváltó automatával, szállnak fel az utasok: asszony mondogatja, hogy "majd megyünk a következővel, ne szórakozzunk" ...nem úgy van az, felszálltak az utasok, felléptem én is, majd a szokásos "bonzsornó, dujúszpíkinglis?" kérdésre bólogatott a sofőr, hogy "egy kicsit" kérdeztem, hogy nála tudunk-e jegyet venni cash-el, bólogatott, intettem asszonynak, hogy jöjjenek nagyon jó fej volt a fickó, kérdezte, hogy fiunk hány éves: mondom 7, mire ő "quattro" és neki nem adott jegyet buszon megvettem online a beugrót a vidámparkba, hogy ott is időt spóroljunk és így odafelé semmi gond, 10:00ra már a bejáratnál voltunk... (annyi, hogy a verona-garda vonatjegyet is a trenitalia appon vettem, amit nem lehetett visszaváltani: 8eur kuka)
eltelt a nap, 5 óra vidámparkozás alatt fiunk is totál lefáradt, mocsokmeleg volt, de a brutál hányatós attrakciókat kivéve kipróbáltunk mindent, ami tetszett eszméletlen a hely... nem olcsó, mert csupán a beugró volt 3unknak vagy 60ezer, de ha leosztod hogy 10 dolgot kipróbáltuk mindhárman, akkor 2000 1-1 kör, aminél átlag ócska falusi búcsúban is már kb többet kérnek valami 100éves ócska forgónál
visszafelé kb 15:30as buszt néztünk, ami elvileg vitt volna minket a közeli pályaudvarig, jött is egy járat, ami elvileg ott megállt, ez a sofőr már nem beszélt abszolút angolul, de megértett, miután elmakogtam az állomás nevét olaszul meg hogy "due ragazzi, uno bambíni" ...ő sem adott gyerekjegyet... a buszon telefonon nyomtam a trenitalia app-ot: 20-30perc még a vonatig, gyors megvettem 8eur-ért a jegyet és néztem a térképen, merre jártunk, hol az állomás, kb hol kell leszállnunk... jött is egy megálló, amitől párszáz méter volt az állomás, na mondom majd biztos a következőnél kell leszállnunk...
hát nem: levitt minket a busz a következő településig (salionze) és hirtelen kb 6km-re lett az állomás ott leszálltunk, nézem milyen buszmegállók vannak, kb este 10kor lett volna milano-ba valami legközelebb... na, f*sza... induljunk valamerre, keressünk megoldást, gyerekkel 6km-t esélytelen visszafelé sétálni... találtunk egy pékséget, ahol 60körüli tag énekelgetve dolgozott, kb mint az olasz filmekben tudott angolul, mondtam a problémát, hogy elnéztük a buszunkat és itt ragadtunk, szeretnénk visszajutni a vasútállomásig... mondta, hogy ez innen csak taxival lehet, megkértem hogy hívjon már nekünk egyet, mert nem beszélek úgy olaszul, hogy meg tudjam oldani és azt se tudom hova hívjam nagyon rendes volt a tag, hívta nekünk a taxit... hálából bevásároltunk nála pékáruból... a taxis kényelmesen adta elő, mert 20 percet ígért és 40 lett, de ott tett le az állomás bejárata előtt (ez a felesleges kör a 8eur-s kidobott vonatjegybe és 16eur taxiba került)
...innentől a hazaút nem volt problémás: kb 17:30kor elindultunk verona-ból, de most valami olyan vonatra szálltunk, ami minden megállónál megállt és majdnem 2.5óra lett ez a szakasz... kicsit izgultunk a venezia mestre átszállásra, mert 10-20perc késést összeszedett hirtelen a vonat és nekünk 13 percünk volt az átszállásra... így ezt a jegyet nem vettem meg előre, hanem utolsó pillanatig kivártam: ahogy ledolgozta a vonat a késést és 100% lett hogy elérjük az átszállást, akkor megvettem... nem akartunk feleslegesen +1 órát itt az állomáson várni, mert így is 21:10 körül szálltunk le friuli-ban, a szállásra meg még fél óra út volt kocsival
asszony azért ráparázott, hogy mi lesz velünk ott a világ háta mögött, nekem meg jót szokott tenni az ilyenfajta stresszhelyzet és gyorsan megtalálom a megoldást
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris