Hirdetés

2020. október 22., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Bici


Bici
nagyúr

Nekem az a fura, hogy ha az nVidia Ampere tud jövőre jönni a 7nm-es Samu eljárással, akkor az intel akármicsoda miért nem?
Annyival bonyolultabb lenne?

[ Szerkesztve ]

(#2) Tanisz


Tanisz
senior tag

Nem elvetendő ötlet az Inteltől. A Samu 14 nm az egyenlő az Intel 14 nm vagy 14++ nm-vel?

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#3) flashpointer válasza Bici (#1) üzenetére


flashpointer
senior tag

Az csak a gyartasi technologia neve, nem sok koze van a valos meretekhez, szoval Samsung 7nm ≠ Intel 7nm, minden gyarto mashogy meri. Szoval kb annyiban felel meg egymasnak mint egy asztali i7 meg egy mobil i7 : )

[ Szerkesztve ]

(#4) joysefke válasza Tanisz (#2) üzenetére


joysefke
veterán

A Samu 14 nm az egyenlő az Intel 14 nm vagy 14++ nm-vel?

Szvsz igen meglepő lenne, ha órajelben a közelében lenne. Samu még nem gyártott sem x86-ot, sem nagy teljesítményű processzort, ezért én nehezen tudom elképzelni, hogy egy első 14nm-es x86-os próbálkozás paramétereiben beérje az intel 14++nm -ét.

Ha nem x86-ot, hanem intel tervezésű grafikát fog gyártani a Samu (ami szerintem logikusabb), akkor meg tök mindegy, mert ez az első lecke lesz az intelnek GPU-ból, irreális lenne egyből azt várniuk, hogy ezzel meg tudják fogni az aktuális vetélytársakat (főleg az nV-t). Itt inkább a tapasztalatszerzés lehet a cél, illetve hogy ne vonják el a gyártókapacitást a saját CPU-s termékeiktől (ami ugye a core-üzletük, és nem áldozhatják be holmi GPU-s kirándulásért)

[ Szerkesztve ]

(#5) Bici válasza flashpointer (#3) üzenetére


Bici
nagyúr

Szerintem félreértettél.

A cikkben az van, hogy azért megy az intel a Samu 14nm-ére, mert a Samu 7nm túl kockázatos lenne a komplex chip miatt. Közben meg azt mondják, hogy jövőre jön a Samu 7nm-ére az nV Ampere, amiről azt gondolnám, hogy szintén bonyolult.

(#6) ecaddsell


ecaddsell
tag

A közhiedelemmel ellentétben nem az x86-as CPU a legkomplexebb chip, hanem a nagyobb FPGAk, amit bérgyártók (tudtomásom szerint pl. Xilinx esetén aTSMC, az Alterát ugye megvette az Intel) gyártanak.

Azaz ez egy teljesen ésszerű lehetőség, sőt várható is volt, valahol már kommenteztem is, hogy ha ennyire nem megy nekik a gyártás lehet bérgyártatni kellene...
Azt, mondjuk, nem hittem volna, hogy már itt tartanak.

(#7) Fred23 válasza joysefke (#4) üzenetére


Fred23
veterán

"Itt inkább a tapasztalatszerzés lehet a cél, illetve hogy ne vonják el a gyártókapacitást a saját CPU-s termékeiktől (ami ugye a core-üzletük, és nem áldozhatják be holmi GPU-s kirándulásért)"

Azért az nagy pofon lenne, ha sokat fogyasztana, és bár -pont a 14 nm miatt- lenne belőle bőven, de simán rajtuk rohadna. :D

Én tuti a 7 nm-t választottam volna kis kihozatallal, persze ez tényleg nagyon függ attól, mit fognak pontosan gyártani, és hová szánják. Belépő szintű -képet adjon, meg menjen a YouTube gyorsítása- asztali VGA-nak a 14 nm elfogadható, de notikba már nem biztos, hogy be kéne tenni!

(#8) Norb79 válasza Fred23 (#7) üzenetére


Norb79
senior tag

Hát ugye az a mondás, hogy a 2080ti is szép próbálkozás, de majd az intel gyárt jobbat, szóval szerintem is a GPUkat fogják gyártatni a Samsunggal 5-7 nanon, hogy odacsapjanak az nvidia/amd párosnak, akár teljesítmény, akár perf/watt vonalon akarnak nagyot domborítani.

(#9) ecaddsell válasza ecaddsell (#6) üzenetére


ecaddsell
tag

Itt írtam több mint két hónapja, hogy az Intel esetleg bérgyártathatna (pont Samsung hír kapcsán).

(#10) Tanisz válasza joysefke (#4) üzenetére


Tanisz
senior tag

Köszi.

Ebben a Rocket Lake -ben már javítva lesznek a sebezhetőségek? Van erről infó?
Jó lenne ha kikupálnák ilyen szinten a procikat, nem baj hogy 14 nm-en jönnek, csak a petchek miatt ne legyen teljesítményvisszaesés.

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#11) schwartz válasza Bici (#5) üzenetére


schwartz
addikt

Nem biztos, hogy az a 7nm-es node (amin az NV majd gyartatna) megfelel a CPU-hoz elvart magas orajel eleresehez.

[ Szerkesztve ]

Ride the Lightning

(#12) Bici válasza schwartz (#11) üzenetére


Bici
nagyúr

Jogos, de a cikkben említve van, hogy akár az XE GPU is lehet a kiszervezett lapka.
Najó, akkor, vagy a GPU-juk lesz nagyon bonyolult, vagy CPU-t akarnak gyártani a Samuval, vagy egyéb. :D

(#13) Petykemano


Petykemano
addikt

Én a hír tartalmának ellenére valószínűbbnek tartom, hogy GPU-kat fognak bérgyártatni,
Egyrészt mert ez egy új termék, amiben legalább annyira nincs tapasztalata az intel saját gyártósorainak se.
Másrészt a GF 14nm-es gyártósorain (amit a SS-tól licencelt) gyártottak GPU-kat, tehát el lehet lesni ezt-azt
Harmadrészt Raja Koduri járt a Samsungnál.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#14) Fred23 válasza Norb79 (#8) üzenetére


Fred23
veterán

Nem hinném, hogy bármelyikük ellen volna esélyük a felső kategóriában, de egy alap IGP-vel megpróbálkozhatnának. Mondjuk raknak a saját magjaik mellé egy a 2200G-ben lévő Vega 8 teljesítményének a felét kínáló kis IGP-t. Nem mindenkinek van szüksége ennél többre, és ha olcsón adják, teljesen oké.

(#15) joysefke válasza Tanisz (#10) üzenetére


joysefke
veterán

Nem tudom.

(#16) Carlos Padre válasza flashpointer (#3) üzenetére


Carlos Padre
veterán

Nem a gyártók mérik. Ha így lenne az Intel már 5nm alatt járna.

The dark and striking atmosphere is often cut by the wicked humour of the always witty Padre. Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.

(#17) rodrigez válasza joysefke (#4) üzenetére


rodrigez
senior tag

TSMC sem gyártott eddig komplex x86-os processzort, aztán most mégis gyártanak 4.7ghz-ig skálázódó Ryzent.

(#18) Cifu válasza Fred23 (#7) üzenetére


Cifu
nagyúr

Belépő szintű -képet adjon, meg menjen a YouTube gyorsítása- asztali VGA-nak a 14 nm elfogadható, de notikba már nem biztos, hogy be kéne tenni!

A probléma az, hogy szinte minden intel prociban van már olyan IGP, ami a képet ad és youtobe-ot gyorsít feltételnek többé-kevésbé megfele. Ráadásul ez 2020 leghamarabb, szóval a konkurencia ekkor az EUV 7nm-t fogja próbálgatni, miközben az Intel három-négy generációval régebbi technológián bérgyártatt. Ez a fő probléma, amit én se nagyon értek itt.

Én nagyon vártam és várom az Intel dVGA kártyákat, mert remélem, hogy végre lesz életképes alternatíva az nVidia kártyákkal szemben, és újra verseny lesz. De ha ennek így fognak nekiindulni (14nm-es bérgyártásból), akkor ott inkább azt tudom elképzelni, hogy itt szerverekbe szánt gyorsítókártyákat akarnak csak. Talán ott még lehet létjogosultsága...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#19) lezso6 válasza Bici (#1) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Más mennyiségi tétel. Az Intel sokkal-sokkal többet gyártat, mint az NV.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#20) joysefke válasza rodrigez (#17) üzenetére


joysefke
veterán

De nem 14nm-en...

(#21) Abu85 válasza rodrigez (#17) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A TSMC azért hatványozottan több komplex lapkát gyárt, mint a Samsung. Gyakorlatilag minden komplexebb 7 nm-es megoldást ők gyártanak. Ez nagy különbség.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#23) dokanin


dokanin
tag

"Laza 30%-os IPC növekedés" a Skylakehez képest.
Mondhatnánk azt is, hogy a Sandy Bridge-hez képest meg 50%.

(#24) DraXoN válasza Cifu (#18) üzenetére


DraXoN
addikt

szerintem előbb gyúrhatja ki az amd a NAVI-t versenyképes termékké, mint hogy az intel ténylegesen a középkategóriánál versenyképesebb vga-t adna ki (utóbbi nem hiszem, hogy lehetséges nekik 3-4 generáción belül).
az ok, hogy azon kívül, hogy rengeteg pénz, egy új architektúra ami készül, amit mind hardverben egymáshoz kell finomítani, mind szoftverben optimalizálni kell ...
az eddigi intel próbálkozások is mindig "meghaltak" ...mondják első intel GPU készül (igazából közel se), az utolsó Larrabee (alapú) próbálkozásuk mikor bejelentették egész jó volt, mire kvázi elkészült hardveresen, max alsó-közép kategóriában indulhatott volna (de akkor a szoftver még messze nem volt kész).. végül csak hardveres gyorsítónak használták el a fejlesztést pár tucatnyi szerverben (hogy valamit visszahozzanak a költségekből)...

hiába van intelnél sok pénz (és általa megvásárolt mérnök), csodát tenni azért nem tud.

runingman:
egy oka van a nagyon kigyúrt IPC-nek, nem tudják elérni a 4.5Ghz-et se jelenleg 10nm-en ... kb. ott van a fal, mint az első zen1 chippek 14nm-énél.
de ez megjelenésig (ami ismeretlen) egy "hype termék" lesz, tartani az életet a saját táborának hívőiben ...
egyébként a "sunny cove" ban levő magok lesznek használva sok 10nm-es cpujukban, de nem valószínű, hogy átültetik 14nm-re (már arra optimalizálták, hogy a kicsit alacsonyabb órajelen is "jó legyen", de emiatt nem is tud extrém magas órajelet elérni könnyen, "túl komplex")... de mire megjelenhet asztalon, már lehet, hogy a zen3, esetleg zen4ekkel versenyzik majd...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Xeon 2678v3; Rx470; 32GB; 240GB; 2Tb + 3x1TB || Huawei P40 Lite (GMS) + LG V20

(#25) Cifu válasza runingman (#22) üzenetére


Cifu
nagyúr

A Sunny Cove 10nm-es, ha ki lehetne hozni 14nm-en, akkor nem szórakoznának az ezredik Skylake-remake-el.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#26) rodrigez válasza joysefke (#20) üzenetére


rodrigez
senior tag

Az igaz, de ha azt veszed még lutribb is a dolog, mert az Intelnél pl. közelében sincsen a 10nm-en gyártott processzorok órajele a 14++ nm-en gyártottnak. A TSMC pedig elsőre jobb órajeleket ért el a Zen 2-es magokkal, mint a GloFo 14nm-en a Zen és Zen+-al.

(#27) Abu85 válasza DraXoN (#24) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nem hiszem, hogy köze van hozzá. Egyrészt az Intel saját mérései szerint a Sunny Cove IPC-je átlagosan 18%-kal nőtt a Skylake-hez viszonyítva. Másrészt a 10 nm-es node-juk esetében úgy tudni, hogy a fogyasztással vannak problémák. Tehát egy mag képes lenne itt is 4-5 GHz-re, csak alig pár másodpercig tarthatná, és rövid időn belül vissza kellene nyomni az órajelet 1-2 GHz közé. Ennek nem igazán találják az ellenszerét, és mivel alapvetően feladták a 10 nm-t, így valószínűleg már nem is keresik. Ma már az a fókusz, hogy a 7 nm legyen kész minél hamarabb.

14 nm-re vissza lehetne portolni, csak ezt nem most kellene eldönteni, hanem két éve kellett volna egy olyan CEO, aki meglátja, hogy gond van, és húz egy merészet. Ma már túl késő van ehhez. Ha ma mondjuk eldöntik, hogy jöjjön a Sunny Cove 14 nm-en, akkor ki tudják adni úgy 2022 végén. Semmit nem nyersz vele.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#28) Cifu válasza DraXoN (#24) üzenetére


Cifu
nagyúr

Márpedig másban nem nagyon bízhatunk, mert az AMD látványosan vergődik sajnos. Emiatt pedig az nVidia kvázi olyan áron hozza ki a kártyáit, amilyen áron nem szégyenli.

Én azt szeretném, hogy legyen verseny végre a dVGA piacon, az AMD az utóbbi években látványosan elfordult ettől a piactól, és a CPU-kra koncentrál. Az Intelnél van pénz, remélem ők elérnek valamit.

Tudom hiú ábránd, de ebbe kapaszkodhatunk jelenleg nagyjából...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#29) Reggie0 válasza ecaddsell (#6) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Jaja. Es most jonnek ki a HBM-es fpgak is, TSMC-nel gyartva.

[ Szerkesztve ]

(#30) Geller72


Geller72
veterán

Ez nem égő egy kicsit? ;] Ez kb. olyan, mintha BMW-t gyártanék, aztán átmennék a szomszédba elkérni egy mercit, hogy el tudjak menni a gyerekért az oviba. ;] :P

--->>Tevo Tarantula RS, Ender 3 Pro, Ender 5 for szél. Új, bontatlan.<--

(#31) Lacika112


Lacika112
aktív tag

""Laza 30%-os IPC növekedés" a Skylakehez képest.
Mondhatnánk azt is, hogy a Sandy Bridge-hez képest meg 50%."

Sőt !!!

fx 8350 hez képest az 1800x 77% al gyorsabb.

Képzeld ha athlon xp bartonhoz viszonyítanánk a 2700x et :C :W :C

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#32) Reggie0 válasza Geller72 (#30) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Annyi a kulonbseg, hogy te elkered a mercit, ok meg fizetnek a bergyartasert ;] Az uzlet az uzlet, a potyazas meg hat...

[ Szerkesztve ]

(#33) Dragon3000 válasza Geller72 (#30) üzenetére


Dragon3000
addikt

Miért lenne égő? Az nem égő, hogy az amd-nek gyára sincs?

(#34) hokuszpk válasza Dragon3000 (#33) üzenetére


hokuszpk
addikt

azert nem ugyanaz, az AMD regota inkabb tervez, mint gyart, az Intel amiota letezik, presztizskerdest csinalt belole, hogy az ove a legjobb gyartastechnologia, nem gyart es nem gyartat berben.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#35) Dragon3000 válasza hokuszpk (#34) üzenetére


Dragon3000
addikt

Ha jól tudom volt idő, amikor minimális mennyiségben gyártott az Intel is. Amúgy soha nem tartottam égőnek, ha egy cég egy másikkal is gyártat, mert gondjai vannak. Amd-nél milyen sokáig volt az gond, hogy a GF szar gyártása korlátozta az amd-t, legalábbis a várt eredmények soha nem jöttek el, ez szerintem sokkal nagyobb gond volt a amd-nek, mint a jelenlegi helyzet az Intel-nek.

[ Szerkesztve ]

(#36) Reggie0 válasza hokuszpk (#34) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Begyartanak is, csak vegul megvette az Alterat, igy hazon belulive valt.

(#37) wsanyi


wsanyi
aktív tag

Pletyka. ;)

Ingyen reklám, van miről beszélni. ;)

[ Szerkesztve ]

Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

(#38) Geller72 válasza Dragon3000 (#33) üzenetére


Geller72
veterán

Ez bizony pedig égő.:D. Minimum bizonyítja azt, hogy benéznék a fejlesztést és az egyik lépcsőt elbukták. Próbálják menteni a menthetetlent. 1-2 év csúszás ebben a szegmensben kukázhatja a céget. És most eléggé le vannak maradva gyártástechnológiailag. Ezért égő, hogy egy ekkora cég ezt hagyta megtörténni. Azért mentek a samuhoz, mert az AMD-hez mégsem mehettek oda. ;] ;] :P

--->>Tevo Tarantula RS, Ender 3 Pro, Ender 5 for szél. Új, bontatlan.<--

(#39) Dragon3000 válasza Geller72 (#38) üzenetére


Dragon3000
addikt

AMD-hez miért is mentek volna? Ebből a szempontból semmit nem tudnának az Intel-nek nyújtani. Amúgy egy ekkora cég ettől nem fog bedőlni, mert akkor az amd-t már 5x eltemettük volna, van bőven tartalék, amit tudnak gyártani azt meg is veszik és még mindig versenyképes áru kínálatuk van. Na meg a sok tudatlan, akik még a 10 évvel ezelőtti hülyeségeket mondja az amd-re, ami miatt csak az Intel.

(#40) Reggie0 válasza Geller72 (#38) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Atyavilag. AMD nem tud gyartani, oda mert is mennenek? Amugy nem kell ezen kiakadni, AMD 10 evig processzort sem tudott tervezni, csak processzor jellegu keszitmenyt, de normalis helyen ezen nem vihog senki, ilyen az elet, neha nem jonnek be a tervek.

[ Szerkesztve ]

(#41) Geller72 válasza Reggie0 (#40) üzenetére


Geller72
veterán

(#39) Dragon3000-nek is. Nem kell azonnal bedőlésre gondolni, elég ha a részvények megzuhannak.

"AMD nem tud gyartani, oda mert is mennenek?"
-Talán pont azért írtam azt, amit? "Azért mentek a samuhoz, mert az AMD-hez mégsem mehettek oda." Vajon miért nem? Igen, mert a zaemdé nem tud gyártani. :C :C

[ Szerkesztve ]

--->>Tevo Tarantula RS, Ender 3 Pro, Ender 5 for szél. Új, bontatlan.<--

(#42) Dragon3000 válasza Geller72 (#41) üzenetére


Dragon3000
addikt

Csak ezzel az a gond, hogy pár év és az intel újult erővel megy tovább, mert nem fogják ugyanezt a hibát elkövetni a 7nm-rel. A részvények megzuhanásától meg addig nem kell félni, míg így is szép negyedéveket zárnak.

[ Szerkesztve ]

(#43) Reggie0 válasza Geller72 (#41) üzenetére


Reggie0
nagyúr

"lég ha a részvények megzuhanna"
Ezt ugy hivjak, hogy itt az ideje olcson venni.

"-Talán pont azért írtam azt, amit?"
Vagy talan megsem jol irtad. Ugyanis akkor mehettek volna ok is a TSMC-hez, mint az AMD, megis a samsunghoz mentek. A sugalmazasod ellenere azert itt lehet, hogy egy esszeru dontesrol van szo, nem csak menekulnek ahogy tudnak.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.