Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz Komplikato #11 üzenetére
Karosszerialakatos kikalapalja neked laposra
-
Tuti, hogy nem tennék wokot a mosogatógépbe, se öntöttvasat, se semmilyet. Használat után max. vízzel ki lehet öblíteni, áttörölni, esetleg célszerszámmal átmenni rajta egyszer-kétszer, ha valami nagyon leégett, de egyébként már egy szivaccsal is szét lehet barmolni nemcsak a bevonatot, hanem akár az edény alapanyagát is. Kapcsolódó néznivaló.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
veterán
Na most akkor mi van
#5 hszben ezt írja Hieronymus:
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb.#17 hszben meg ezt irja proci985:
siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.
Akkor most elég hőt ad az elektromos/indukciós főzőlap a woknak, miközben a wok nagy részét nem fűti semmi, viszont a levegő hűti?
Azért vagyok szkeptikus, mert a wokban rázva szokták sütni az ételeket (erre utal a stir-fry kifejezés), csakhogy amíg a rázáshoz felemeled a wokot, azidő alatt a gáztűzhely továbbra is melegíti a wok alját, az elektromos tűzhely is melegíti egy icipicit, de pl. az indukciós főzőlap a felemelt wok aljában semmilyet hőt sem képez.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
vadkörte
addikt
Egyszer tizensok évvel ezelőtt Budapestről hazafelé jövet beugrottunk a budaörsi IKEA-ba. Az akciós sor szélén hegyekben álltak a wok-ok. Tudtam, hogy mi az a wok, nagyjából a korabeli árakkal is tisztában voltam, de akkor és ott olyan összegért kínálták magukat, hogy szívem szerint vettem volna vagy tizet. Lehetett kb. 1.000 Ft. Formára, méretre, kialakításra pontosan olyan mint a cikkben írt Mammafong.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Flashback
addikt
válasz Donki Hóte #26 üzenetére
Indukciós WOK támát körbe järtam kb egy hónapja. Több jó termék is van.
- HexClad -> Dräga cuccok, nagy most a hype. De allítólag a legjobb nonstick bevonattal
- Tefal indukciós WOKok. -> àr értékben szerintem ez a nyerö.
- Cast Iron induction wok -> Van ilyen is, de ezek jellemzöen 100€+profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz adlersson #25 üzenetére
ez a cucc azert kerul annyiba, mert mosogatogepezheto az anyaga miatt. Scanpan es pont amiatt vettem, mert egyszeruen tisztithato. es szemeztem vele fel evet az ara miatt.
a cast iron edenyeimet termeszetesen kezzel mosom, meg ha a Staub papiron birna is.
Donki Hóte: ha megnezed nekem egy uresen tobb, mint ket kilos (!) specialis kialakitasu edenyem van. tehat a trukk az, hogy kell lennie egy nagy hotehetetlensegu es jo hoatadasu, megfelelo formaju edenynek, es akkor az indukcioval is jol mukodik.
jo indukcios wok penzbe kerul, foleg, ha max 2 fore fozol es ugy a cast iron jarulekos macerajat nem feltetlenul hozza vissza, hogy mennyivel egyszerubb a fozes vele.
Flashback: ha tenyleg sokat csinal az ember akkor szerintem a Scanpan is megeri, de az tenyleg az akcioban 100+ euro kategoria.
IreN!CuS: thai szoszt egyebkent legegyszerubben a helyi thai boltbol tudsz venni. altalaban nagyobb boltoknal szokott lenni azsiai reszleg, en kiserleteztem indiai / koreai / thai szoszokkal is. dedikalt pad thai szosz pl tokeletes.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Teasüti
nagyúr
Ha már szóba került a seasoning (nem tudom magyarul hogy nevezik), ott elvileg ugye minden használatkor kellene rakódnia rá extra rétegeknek és idővel egyre erősebbnek kellene lennie. Az mitől lehet, hogy nálam ez inkább fordítva van? Használattól inkább gyengül a bevonat.
Nem wok, hanem öntöttvas serpenyő, de az elv ugyanaz.
Csinálok benne egy steak-et mondjuk vajon és úgy veszem észre, hogy bármi lesül benne, az mintha kormolná a bevonatot és onnantól a fényes fekete helyett kapok egy matt feketét - ami meg már nem lesz tapadásmentes és a fene megette az egészet...
Ilyenkor az se segít ha megint kiégetem olajjal. Vissza kell dörzsölni fémig szinte ilyenkor. Nagyon macerás...
Olajból és zsiradékból se teszek bele hamisítványt, mert az is inkább csak kárt okoz benne. Oliva olajjal szoktam kezelni.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz adlersson #25 üzenetére
Egy darab nyers hússal kezelik!! Beszarok.
Akkor ez így ennyi? Bekeni a felhevített vasat és kész? Kihűl és menetkész a bevonat? Nem kell idő a polimerizációhoz?
Kíváncsi lennék mekkora hőmérsékleten kb. Felteszem a pörzsölővel magasabbra hevítik, mint amire egy konyhai sütő képes? Nálam olíva olaj van és sütő 240 fokon úgy egy óráig.
Ez kevés lenne?[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Szoktál savas dolgokat csinálni benne? Ecet, paradicsomszósz és hasonlók?
Attól is függ gondolom mi mennyire ég le, meg mennyi olajat használsz, ha konkrétan rásül a kaja az akár viheti magával a bevont egy részét, vagy ha nem jön le rendesen a rásült étel az is gond lehet.
Alapból én kevésbé ajánlom az olivát, meg úgy a leirások se nagyon szokták, mindenkinek meg van a maga álláspontja, hogy miért nem, de ami leginkább szembetűnő az az ára, bár tény, hogy azért akkora mennyiségeket nem használsz el. Mindenesetre vannak azért olcsóbb alternativák, de nyilván ez oliva olaj függő is.
Egyébként ennek a matt résznek több oka is lehet. Az egész bemattul, vagy csak egy rész? Az sem elképzelhetetlen, hogy vagy leszeded valahogy a bevonatot, vagy egyszerűen túl nagy hőt kap és amiatt jön le. Hogyan szoktad előmelegiteni?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Teasüti
nagyúr
válasz freelanced #33 üzenetére
Ott mattul be/kormosodik be, ahol lesül a kaja. Mondjuk egy steak alatt. Azt olvastam, hogy steak-hez eleve nagy hőmérséklet kell és ott elvileg nem kéne probléma legyen, hogy odaragad eleinte. Fel kéne dobnia, amint megkérgesedett a hús. Ez így is történik, de mikor odakozmál, akkor ott foltot hagy a bevonaton. Ha elkezdem hidegen kapirgálni, akkor kb le is jön valamennyire a korom és alatta fényes. De csak durva súrolással, ami lekapja a bevonatot is. Szivaccsal esélytelen.
Előmelegítés semmi extra. Mint egy normál serpenyőnél. Zsiradékkal felforrósítom, majd megy bele a husi. Néha az olaj vagy a vaj már füstöl kicsit, mire elkezdem. Elvileg az úgy optimális, nem?
Savast nagyon-nagyon ritkán. Talán kétszer volt rá példa az elmúlt évben. De bolognai szósszal nem volt gond. Pedig egy napot benne volt lehűtve. Általában inkább csak olajban és zsírban sütök vele. Az se gagyi, tehát napraforgó olajat pl nem lát. Próbálok csak közepes és hosszú molekulaláncú zsírsavakkal dolgozni, mert állítólag csak ezek képeznek jó minőségű bevonatot.
De steak-en kívül igazából bármi más is ha odakozmál rajta, az foltot hagy. Azt nem értem, hogy hogyan kellene így extra rétegeknek lerakódnia, hogy közben elszennyeződik a bevonat? Ezekre a szennyeződésekre meg nem rakódik új réteg; próbáltam.
Ha meg véletlen tojást merészelnék sütni benne, akkor meg kb tönkre is tettem.
[ Szerkesztve ]
-
A vaj nem jó a wokba. Nagyon alacsony a füstölési hőmérséklete. Ha fűstöl akkor már keményedik a zsiradék. Fokozottan egészségkárosító anyag keletkezik.
Ugyanezért kiesnek a minőségi olajak is. A hidegen sajtolt olajok füstölési pontja is alacsony. Akkor már minden értékes összetevője károsodik. Mogyoró és szezámolaj az amit eredetileg használnak. Tökéletes még az avokádó olaj. A legmagasabb a füstölési pontja.
A kompromisszumos megoldás a fritőz olaj. Olcsó és viszonylag magas a füstölési pontja.
Ha az olaj íze is fontos összetevő, mint például az olíva olaj esetében, A tálalás előtti pillanatokban kell egy keveset bekeverni az ételbe. Teljes az aroma élmény és egészséges az étel.Ahogyan én látom. A gázos Wokot azért szeretik mert sütés közben nem csökken jelentősen a hőmérséklet, ha felemelik és forgatják a benne lévő ételt. Majdnem folyamatosan forgatják, rázva sütik.
Serpenyőben is el lehet játszani a rázva sütést. Gyorsan rángatod egy kicsit és közben rakod bele a húst. A mozgás miatt folyamatos az olajréteg alatta nem fog lesülni a hús. Ha már bezárodtak a hús szövetek nem fog ráégni a hús. Utána már kevesebbet kell mozgatni a serpenyőt vagy a wokot. (Ha kis adagot sütsz, ha nem akkor keverni kell az ételt.)Ha már leégett a serpenyő, nem érdemes kapargatni. A felület egyenletessége csökken, nagyobb eséllyel ég oda később az étel.
A bevonatos falú serpenyőknek sem kedvez, bevonat megsértése.
A teflon jellegű bevonat a sérüléseknél elkezdhet felválni.Kézi mosogatószeres vizet kell melegíteni a serpenyőben. Lassan melegítve, hogy oldja a ráégett anyagot, ne az égés alatti részt keményítse. Kefével a ráégés felső rétegét le lehet tolni, hogy könnyebben puhuljon a maradék.
Ha nagyon sikerült a ráégetni akkor vethető be a mosogatógép por vagy tab. De 60 fok fölé nem szabad melegíteni a vizet. Akkor már viszi a védőréteget is.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
proci985
MODERÁTOR
milyen edenyt hasznalsz?
ontottvas edenynek alapbol egy adott szine es allaga van, bevonat serpenyonel annyira nem szokott lenni.
ami van, az teflonos.
Hieronymus: wokra thai utcai arusoknal siman folyamatosan toltik ra a cuccot ahogy neztem
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Teasüti
nagyúr
Öntöttvas serpenyőt.
#35Hieronymus
Steak-et vajban készítik pedig.
Nem használok rajta mosogatószert, vagy bármilyen oldószert. Még forrón beáztatom ahogy elkészült az ebéd, majd kaja után a szivacs dörzsi részével megtisztítom folyóvíz alatt, majd bevágom a sütőbe szárítani meg fertőtleníteni. Ennyi a tisztítási metódus. Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.Dédszüleink hogy a bánatban főztek ezekkel úgy, hogy egy generációnyi vastag bevonat képződött rajtuk?
[ Szerkesztve ]
-
"Zsiradékkal felforrósítom" - Forró edénybe kell adagolni az olajat, nem az edénnyel együtt melegíteni.
"Steak-et vajban készítik pedig" - Nem láttam még sehol, hogy 0-ról bárki is vajjal csinálná, max. a végén adnak hozzá egy keveset, hogy ízt adjon ugyan, de ne legyen ideje megégni.毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
Új hozzászólás Aktív témák
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Napelem
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mr Dini játszótere
- Milyen TV-t vegyek?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Új Lenovo 13w Yoga x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 13,3" -35% Ryzen 5 5625U 16/512 WUXGA +Toll
- Leárazva! Új Dell XPS 13 9315 Prémium Érintős Profi Ultrabook 13,4" -60% i7-1250U 16/512 4K+ Iris Xe
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- PlayStation 4 Slim 500GB, SW:11.00! gyönyörű szép állapotban, 6 hó teljeskörű garanciával, üzletből!
- PlayStation 4 Slim 500GB Gold Edition, 6 hónap teljes és 1 év SW garanciával üzletből!
- Makulátlan, karcmentes! MacBook Pro 2015 Early, i5 8GB 256GB SSD 13"
- Fujitsu P27-8 TE PRO monitorok több db 2K/QHD IPS panel állítható magasság HDMI, PIVOT
- Samsung UE55JU6000 4K SMART LCD TV
- Dell UltraSharp U2412m monitorok több db 1920x1200 full HD+ IPS panel PIVOT is!
- 10db 2007-2010 körüli PCIe csatolós NVIDIA és ATI videókártya egyben
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen