Hirdetés

2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9) Berci77


Berci77
tag

Tisztelt vezetőség, kedves Gergosz és érdeklődők!

Az alábbiakat senkinek nem kötelező végigolvasni. Nincs varázsszó, nem lesz számon kérve.

Sokat tépelődtem, hogy milyen fórumon is osszam meg gondolataimat a Gergosszal történt szóváltásomról, illetve a klán vezetésében betöltött szerepemről. Arra jutottam, hogy elsősorban az utóbbival kapcsolatos irányvonal leírása és az információk későbbiekben történő hasznosíthatósága miatt nem privát üzenetben, hanem itt, a klántagok számára olvasható módon írom le a véleményemet. Egyáltalán nem vitaindítónak szánom gondolataimat, leginkább információközlés a részemről. Elsőnek általánosságban, majd utána Gergoszról. Íme:
- Rengeteg kommunikációs problémát látok a klánban. Nem gondolom, hogy ez más csoportokban, fórumokon kevesebb lenne, szóval nincs ebben semmi meglepő.
- A tagoktól elsősorban együttműködést és nem teljesítményt várunk el.
- Rettenetesen rossz, hogy a programon belül nincs megkönnyítve a kommunikáció. Gondolok itt a rendkívül limitált karakterszámra a klánleírásban és az üzeneteknél. Nincs privát üzenetküldési lehetőség sem. Az üzenetek így nagyon félreérthetők is lehetnek.
- A tagok jelentős része a kezdeti ígérgetés ellenére a szabályok jelentős részét telibesz@rja/ta. A többségük már régen nincs a klánban, szóval a jelenlegi tagokra ez szerencsére kevésbé jellemző.
- A vezetőség többszörös finomítás után alakította ki a jelenlegi szabályzatot, amit a tagok nagyrésze megértett. Minden második új csatlakozónak viszont külön magyarázni kell, hogy a linket hogyan kell megnyitni, milyen visszaigazolást kérünk az olvasással és értelmezéssel kapcsolatban. Ezek után is gyakori, hogy a legalapvetőbb szabályokra is sokadszorra kell emlékeztetni egyeseket, vagy magyarázni azokat újra és újra. Brutálisan fárasztó ezt pár embernek csinálni, kevesen vagyunk erre a vezetőségben.
- A klán vezetésén kívül gondolom mindannyiunknak van privát élete, így a klán egyben tartására, fejlesztésére fordítható idő és energia korlátozott.
- Ha úgy működnénk, mint egy szigorú szabálybetartásra alapuló csoport – lsd. ncore -, ahol előbb rúgják ki a szabályszegőket és utána adnak időt és lehetőséget a miérteken való elmerengésre, akkor lenne vagy 20 tag a klánban. Szerintem mi ennél jóval türelmesebbek és elnézőbbek vagyunk, de úgy érzem, ezt kevesek értékelik. Aki az elején értetlenkedik és sorozatosan szabályt szeg, abból ritkán lesz értékes klántag a későbbiekben.
- Sokan nagyon lazán kezelik a játékot, hiszen valóban ez csak egy játék, de ez sokszor már a klán eredményességének rovására megy. Nekik egy vezetői döntés vagy intelem túlzónak tűnhet.

Pár javaslat:
- A szabályzatot néhány pontban tovább kell egyszerűsíteni és egyértelműsíteni. Elsősorban a kvázi hülyegyereknek megfelelő módon kell leírni a CW részvétel és a kirúgás szabályait és azt még következetesebben be is kell tartatni. Most kicsit beleírtam, de ha változik a CW, akkor ezeket a részeket át kell dolgozni.
- Többször írtam, hogy a jelenlegi játékmechanika mellett a klánt semmiféle hátrány nem éri, ha kevesebb koloncot (együtt nem működő, csak szórványosan játszó, illetve a már megkezdett CW-t félvállról vevő játékost) viszünk magunkkal. Lehetséges, hogy ha a már kezdetben értetlenkedőktől hamar megszabadulunk, akkor több energia marad a klán fejlődésének elősegítésére.

És innentől már Gergosznak is szól a dolog: tisztában vagyok vele, hogy sokkal kevésbé népszerű és hálás a rendszabályozás feladata, amit én felvállaltam, mint mondjuk Balázsé, aki sokkal jobb játékos, mint én és így jobban is tud segíteni az eredményes CW stratégiákban, deckek összerakásában, gyakorlásban. Ettől még úgy érzem, hogy a szabályok betartatása szükséges.
Gergosz többszöri visszaolvasás után úgy vélem, hogy a veled történt szóváltás alapja egy félreértés volt. Magam részéről elnézést kérek, hogy a rendszer bénasága, a félreértett kommunikációd és figyelmetlenségem miatt azt gondoltam, hogy nem szabályosan indultál. Visszanézve a meccsedet nem volt hiba az indulásodban. Leírtad, hogy nem tudtál összerakni egy épkézláb decket, amit én - valószínűleg tévesen - úgy értelmeztem, hogy nem volt a cw szabályzatnak megfelelő. Ha jól emlékszem, viszont gyakorlás nélkül vesztettél. Erre írtam, hogy akkor mi a fenéért kellett elindulnod a cw-n, ha ezeket a szabályokat nem tartod be. Ezt meg te értetted félre, hiszen nem írtam, hogy szabályellenes volt maga az indulásod. Ennek ellenére tőlem kértél magyarázatot és igazolást arra, hogy miért nehezményeztem az indulásodat és kezdtél vitatkozni. Csak annyit írtam, hogy tartsd be és értelmezd a szabályzatot, hiszen rendkívül fárasztó sokszorosan magyarázni mindent a tagoknak egyesével. Ezt követően úgy érzem, te mentél bele egy „házmesterezésbe”, sértegetésbe, minősítésembe. Ez még a klánvezetőnek is feltűnt. Ezt a stílust viszont fölöslegesnek és tűrhetetlennek éreztem. Nekem nem fér bele. A lefokozást ezért kaptad. Mivel értékes és aktív tagja vagy a klánnak, így nem rúgtalak ki azonnal, mint tettük már máskor hasonló (fölösleges vitát generáló) esetben. Abban tévedtél szerintem, hogy a klán működését összekeverted a modern demokratikus államformák működésével. A klán nem demokratikus működésű. Nem szavazás útján választjuk a vezetőséget, hanem a vezető adja a rangokat és hozza meg a végső döntést a betartandó szabályokkal kapcsolatban. Így tehát számon kérni, hogy a vezető helyettes miért végzi a munkáját és jelzi a szabálytalanságot, egyszerűen nem az együttműködésedről tesz tanúbizonyságot.
Lehet más véleményen lenni, mint a vezetőség, de sajnos a kifejtős kérdezz-felelekre nincs a kláncseten sem elég hely, sem részemről a fentiek miatt elég energia. Nem véletlenül született a klánszabályzat, ami érthető, betartható. Ha valakinek - akár neked Gergosz – javaslatod van a módosításra, akkor azt kérem, hogy itt, a szabályzat alatt a blogon tegyétek meg, mert gördülékenyebben át tudjuk beszélni. Ha viszont egy vezető kér valamit, akkor azt a klántagság feltételeként a szabályzatnak megfelelően kéretik betartani. Mert nincs itt demokrácia. Ha valakinek nem tetszik, el lehet menni olyan klánba, ahol nincs rend, nincs szabályzat, mindenki azt csinál, amit akar. Még az is lehet, hogy az ilyen gondolkodású játékosnak jobban fog tetszeni ott. Itt viszont páran sok energiát fektettünk a szabályok és a működési rend kialakításába, az aktív játékosok segítésébe, a klán működtetésébe. Jogosnak érzem az elvárást, hogy cserébe a klántagság feltételéül szabjuk az együttműködési hajlandóságot és a vezetőséggel történő meddő viták elkerülését.
Magánéleti teendőim miatt nem volt időm eddig megírni itt ezt az összefoglalót, de jobb is így, mert volt időm átgondolni a történteket és elképzelésemet a klán működtetésével kapcsolatban. Részemről tehát nincs harag Gergosz, elnézést is kértem a félreértésem miatt. Tőled ezt nem várom el, túlléptem a történteken. A rangodat ha valamelyik vezető visszaadja az aktív és hasznos működésed elismeréseként, akkor nem fogom megkérdőjelezni a döntését, mint ahogy te tetted az én álláspontommal a szabálytalanságoddal kapcsolatban, de tartom, hogy jogos volt annak elvétele. A klánban való működésemet tovább szeretném folytatni ezen az úton, betartatva a szabályzatot, felvállalva a rossz zsaru szerepet, ahogy már írtam korábban.
Ha valamelyik vezető nem ért egyet ezzel, vagy a leírtakkal, esetleg annak egy részével, akkor kérem, hogy privát üzenetben fejtse ki. Ha kell és arra van igény, akkor háttérbe húzódom. Ha más az elképzelt irányvonal, akkor dumáljuk át, viszont egy szabályok nélküli klánban nehezen találnám a helyem. Uff.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.