Hirdetés

2020. október 22., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
veterán

Ez most durvább, mint a DDR3-DDR4 váltás volt! Anno az első DDR4 modulok közel sem hozták a csúcs DDR3-ak teljesítményét, emlékszem, mennyi tesztet néztem arról, ahogy a csúcs DDR3 elkalapálja az induló DDR4-eket ilyen meg olyan tesztekben, játékokban....

(#2) Dare2Live válasza Fred23 (#1) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

erős a gyanúm, hogy ez se fogja.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#3) koko52 válasza Fred23 (#1) üzenetére


koko52
veterán

A ddr3 2400 cl9 most is befogja a ddr4 3200 cl16-ot

A temetők a nagy népsűrűség ellenére a legmagányosabb helyek a világon. John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak!

(#4) Duracellm... válasza Fred23 (#1) üzenetére


Duracellm...
veterán

Ez mindegyik váltásnál így volt, először a kis órajelű modulok jöttek, és a memóriavezérlők még kevéssé optimalizáltak voltak, így nem dupla hátránnyal indultak.
Ha ez egy fél generáció váltás lesz, ahol csak a kommunikációra használt órajelek lesznek szaporábbak, és a memória csip alap órajele nem csökken le felére, persze hogy nagyot ugorhat a teljesítmény.

(#5) Lord Dragon


Lord Dragon
senior tag

Ezt nem annyira értem.... most én tudom rosszul vagy el van írva, de a "16 gigabit" az = 2 Gigabyte-tal, nem? :U

Gondolom nem 2 GB-os az újonnan bemutatott modul kapacitása, hanem inkább 16 GB -os. Vagy ha nem, akkor én tudok valami rosszul....

[ Szerkesztve ]

(#6) Akula


Akula
őstag

Még szerencse, hogy a DDR5 nem szerelhető a DDR4 bank slotba. Még véletlenül sem lehet így eltéveszteni, hogy mit hová rak az ember. Jaaaa, hogy teljesen új konfig kell? Hát igen.
Az nem lehetne egy járható út, ha az összes csatlakozó és foglalat és minden generációkon átívelve azonos legyen? És ez alatt értem a procit is, meg mindent. Hogy komponensenként is lehessen upgrade-elni. Technikailag valszeg megoldható lenne, ha ugyanannyi csatornás lenne a kiosztás.

(#7) snecy20 válasza koko52 (#3) üzenetére


snecy20
veterán

Miben? Amit hoz a késleltetésen, azt 2x-esen elbukja frekvenciában. :)

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#8) #95904256 válasza Lord Dragon (#5) üzenetére


#95904256
törölt tag

A 16 gigabit lapkánkét, nem modulonként értendő. Egy modulra 8-16 lapka kerül...

@Akula: Abból lenne ám csak a keveredés. ;]

(#9) Gdi válasza koko52 (#3) üzenetére


Gdi
senior tag

Amíg a DDR4 3200Mhz/CL16 standard szabvány, a DDR3 2400/CL9 valami extrém, specifikációkon kívüli beállítás.
DDR3 sem az első 4 évében hozta azt amiről te írsz.

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) Lord Dragon válasza #95904256 (#8) üzenetére


Lord Dragon
senior tag

Áhá :) :R

(#11) Amazonas válasza Dare2Live (#2) üzenetére


Amazonas
senior tag

Ütemenként dupla adatmennyiséggel azért van rá esély...

@#6 Akula: ez az eltérő tűkiosztás pont, hogy idiot-proof: a felhasználót védi, hogy ne tegye tönkre a modult rögtön az első bekapcsolásnál. Eltérő üzemfeszültségről és timing range-ekről beszélünk. Amit mondasz, lehet, hogy kivitelezhető lenne egy plusz hardveres megoldással, viszont akkor pl. úgy kellene alaplapot gyártani, hogy a tervezők jövőbelátóak, és tudniuk kellene, hogy mondjuk 20 évre előre milyen változások lesznek a DDR-szabványban.
Ha megnézel más csatikat, ahol a szabvány nem fejlődik ilyen mértékben és a technológia megengedi, ott azért generációkon át törekednek a hardveres csatlakozó megtartására. (SATA 1-2-3, USB 1-2-3, stb.)

(#12) azbest válasza Akula (#6) üzenetére


azbest
nagyúr

Nem.
Mert különböző számú láb szökséges, attól is függően, hogy milyen buszok járnak adott procihoz, chipsethez.
Mert más feszültségeket és órajeleket használhatnak, amihez más zavarvédelem szükséges.

Egyébként a fizikai csatlakozó sem garancia semmire... intelnél is hány generáción át volt azonos proci foglalat és mégsem volt kompatibilis az előzővel.

Technikailag persze minden megoldható lenne, csak a teljesítményt fogná vissza, valamint az árat vinné az egekbe.

Komolyabb ipari megoldásoknál vállalhatnak a gyártók évtizedes támogatást, de az nem az otthoni játékszer pécé kategória árban sem.

[ Szerkesztve ]

(#13) Akula


Akula
őstag

Minden világos! :R

(#14) koko52 válasza snecy20 (#7) üzenetére


koko52
veterán

Ebben az összefoglalóban nagyon jó táblázatok vannak, teszt képek hogy fogja be.

A temetők a nagy népsűrűség ellenére a legmagányosabb helyek a világon. John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak!

(#15) Malák


Malák
tag

Azért megnéznék egy jobb fajta DDR5-öt quad-channel konfigban :D
Az integrált grafikának mindenesetre biztosan jót fog tenni ez is, mint bármilyen kisebb-nagyobb memóriasebesség növekedés.

(#16) arn válasza koko52 (#3) üzenetére


arn
nagyúr

1200 vs 800mhz, ill a ddr4 sem 3200nel tetozik :)

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#17) Zolik


Zolik
senior tag

Amíg a dd4-es ramok ára a 2,5 évvel ezelőttihez képest több mint a duplája addig ez szerintem senkit nem nagyon fog érdekelni (gondolom ez min 1,5x lesz drágább)

'' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

(#18) latis88


latis88
csendes tag

Kíváncsi leszek rá, hogy a gyakorlatban mennyivel lesz gyorsabb a DDR4-nél. Na meg arra is, hogy mennyibe kerül majd.

[ Szerkesztve ]

Ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el!

(#19) Jim Tonic


Jim Tonic
nagyúr

Az jó. Én meg megálltam a DDR3-nál, mert anyagilag fájdalmas lenne a 4-re váltás. Vicc.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#20) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Akkor szerintem 2020-ig marad az LGA1155.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#21) Sinesol


Sinesol
addikt

Nem tudom miért számít olyan nagy előrelépésnek az 5200mhz, amikor még a DDR4 frekik is alig hoznak előrelépést a DDR3-hoz képest. Szaladunk előre, de értelme semmi, hiába van nagy elméleti sávszélesség, ha a gyakorlatban alig használja ki valami, nem lesz tőle gyorsabb szinte semmi. Valahogy nagyon át kellene már dolgozni a jelenlegi oprendszereket, mert nyilvánvalóan képtelenek kihasználni az új hardverek erejét, nem értem hogy lehet az, hogy akár kétszer erősebb procit, kétszer gyorsabb ramot, ssd-t használva is ugyanannyi idő egy adott program, játék betöltése. Már az Optane kapcsán is arról beszéltek, hogy a jelenlegi oprendszerek elavult felépítése miatt képtelen igazán kifutni magát, lehet benne valami igazság.

[ Szerkesztve ]

(#22) Amazonas válasza Sinesol (#21) üzenetére


Amazonas
senior tag

Aki munkára is használja a gépet, annak a frekvencia igen is többet számít, mint az alacsony késleltetés, ami inkább a játékoknál lényeg.
Oprendszerek alatt pontosan melyekre gondoltál?
SSD pedig szerintem azért nagy előrelépés...

[ Szerkesztve ]

(#23) bteebi


bteebi
addikt

Egyáltalán nem rossz, a tempó is tetszik. 32 Gbites lapkákkal, modulonként 16 chippel jöhetnek a 64 GB-os modulok, ami 4 slottal már 256 GB memória :Y.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#24) snecy20 válasza Sinesol (#21) üzenetére


snecy20
veterán

Alapvetően a RAM sosem abból a célból funkcionált, hogy a rendszer gyorsaságához jelentősen hozzátegyen.
Persze, egy mai modern DDR4 platformot - akár Amd akár Intel - már jelentősen be lehet fékezni ilyen alap, mezítlábas 2133-as vagy 2400-as RAM-okkal.

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#25) #95904256 válasza Sinesol (#21) üzenetére


#95904256
törölt tag

Sinesol: "Valahogy nagyon át kellene már dolgozni a jelenlegi oprendszereket, mert nyilvánvalóan képtelenek kihasználni az új hardverek erejét, nem értem hogy lehet az, hogy akár kétszer erősebb procit, kétszer gyorsabb ramot, ssd-t használva is ugyanannyi idő egy adott program, játék betöltése. Már az Optane kapcsán is arról beszéltek, hogy a jelenlegi oprendszerek elavult felépítése miatt képtelen igazán kifutni magát, lehet benne valami igazság."

Mivel az Optane-hoz hasonló nem felejtő központi memóriás megoldás (Apache Pass) még nem nagyon volt a piacon, így nem csoda ha erre még nincsenek felkészítve a jelenlegi oprendszerek... Azt meg nem hiszem el, hogy ha egy hardverben minden szűk keresztmetszetet jelentő dolgot kétszer gyorsabb megoldásra cserélsz, akkor nem duplázódik a sebesség. A megoldás talán ott van, hogy amit kétszer gyorsabbnak hiszel, az csak bizonyos részeiben az. Erre jó példa a memóriák késleltetése vagy a processzorok órajele, egy évtizede nincs előrelépés... de legalábbis erősen messze van a "kétszer gyorsabb"-tól. :)

@bteebi: Azokkal meg lehet célozni a 256 128 GB/modul szintet is. :K

[ Szerkesztve ]

(#26) Sinesol válasza Amazonas (#22) üzenetére


Sinesol
addikt

Oprendszerek címszó alatt alapjában véve az egész jelenlegi rendszerek belső felépítését kritizálták valamelyik külföldi cikkben.

Snecy20: Nem tudom, hogy mennyire visszavetné a dolgokat a mezitlábas ddr4, voltak régebben tesztek, ahol egy ddr2 1066-os rendszerhez képest a tuning ddr3 is max 10%-ot hozott, de legtöbbször hibahatár közelében mozgott. Az SSd valóban nagy előrelépés, de az Optane egyszerűen még többet tudna.

akosf: Konkrétan nemrég toltam náhány régebbi 7-8 éves játékot és a töltőképernyők alig gyorsabbak, mint a Phenom 2-es 8GB ddr2-es ma is futó gépemen. Egyáltalában nem tudom, hogy pl. egy HL2 mi a fenét tölt másodperceket, amikor régi konfigon se volt pár másodpercnél több. De ugyanigy az NFS Most Wanteddel is funoltam kicsit, ott is ilyen 3-4mp amig betölti a mapot, kb ennyi lehetett masik gépen is. Szóval erre gondolok. De egyébként egy Cpu-z sem jobb, ugyanaz az 2-3 mps töltés újabb gépen is.

[ Szerkesztve ]

(#27) Amazonas válasza Sinesol (#26) üzenetére


Amazonas
senior tag

De pontosan mely rendszerek? Milyen típusú rendszermaggal? Linket pls. Érdekelne, hogy ők milyen más megoldásokkal rukkolnának elő.

(#28) snecy20 válasza Sinesol (#26) üzenetére


snecy20
veterán

Visszaveti, nem véletlen hogy aki ma épít gépet 3200Mhz-es RAM-ok alatt nem kezd. :)

Ha közmunka van, minden van! O.V.

(#29) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Magyarul a mi gépünkbe még sokáig ne várjuk, majd egyszer talán lesz, de lehet hogy a holografikus előbb jön...

(#30) Hopkins95 válasza Dr. Akula (#29) üzenetére


Hopkins95
őstag

Nem baj, tavaly költöttem el 140 Eurót 16 Gb DDR4-re, nekem marhára nem hiányzik egyelőre ez az új verzió. Ráadásul valahogy úgy érzem, hogy ez csak még drágább lesz. :)
Bőven ráér ez még, én azt mondom.

[ Szerkesztve ]

Sony Ericsson Xperia mini pro > Nexus 5x \\ AMD Ryzen 1600 - MSI Vega 56 \\ XMG Core 15 \\ Playstation 4 Slim \\ DJI Mavic Mini Fly More Combo \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Uplay/: Hopkins955

(#31) TeeJay


TeeJay
félisten

DDR1-ből 400MHz RAM-om volt
DDR2-ből 800MHz
DDR3-ból 1600MHz Corsair Vengeance van mai napig
DDR4-em nincs nem is lesz mostanában ilyen árak mellett de ha vennék akkor 3200MHz lenne
és ezek alapján kivárom mire lesz DDR5 6400MHz aztán majd váltok :DD

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#32) Sinesol válasza Amazonas (#27) üzenetére


Sinesol
addikt

Pontosan nem emlékszem már, de Optane teszteket keress, azok valamelyikében boncolgatták, hogy miert is nem realizálódik az előnye jobban.

(#33) Gdi válasza Sinesol (#26) üzenetére


Gdi
senior tag

Nem tudom, hogy mennyire visszavetné a dolgokat a mezitlábas ddr4, voltak régebben tesztek, ahol egy ddr2 1066-os rendszerhez képest a tuning ddr3 is max 10%-ot hozott, de legtöbbször hibahatár közelében mozgott.

Jah, ez inkább azt jelenti, hogy nem a memória a szűk keresztmetszet annál a típusú feladatnál amivel ez mérve lett.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#34) Pete55555 válasza Jim Tonic (#19) üzenetére


Pete55555
addikt

Ez jutott nekem is eszembe. Franc fog most váltani, elvagyok ezzel a kis i5-el, meg a 16 Gb DDR3-al.

Majd váltok ha lesz DDR5.

Ugyanígy ugrottam át a DDR2-t is :DDD

...Szeretem leracsniztatni...

(#35) Kvg válasza Pete55555 (#34) üzenetére


Kvg
senior tag

Z97 van nekem is, de mellé I7 ami elég nekem, amíg nincs ddr5.

Azért az durva hogy gyorsan az X570 meg csak a PCI e 4 hozza, és majd csak az X 670 lesz ddr5 ös.

[ Szerkesztve ]

(#36) winhate


winhate
őstag

Szánalmas, újabb technológiát kéne már használni. Mindig mindenhol ugyanaz... Ez nem fejlődés ez lehuzás.

http://pouet.net/prod.php?which=5633

(#37) KROK640


KROK640
aktív tag

Ahogy elnézem 16GBos az alap modul.
De régóta az van h MHZ fel és CL szintén fel ...
néha azt gonolom h ezekekl még a 333-as CL1,5ös RAMjaim is felvennék a verseny

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#38) KROK640 válasza Akula (#13) üzenetére


KROK640
aktív tag

A világ fhos?

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.