Hirdetés

2020. november 29., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Nem akarok hülyeséget írni, de ilyen időtávon már tudtommal a historikus adatokhoz nyúlnak vissza mindenféle korrekciós tényezővel - a november 27.-i időjárás szinte teljesen meg fog egyezni azzal amit az elmúlt ~100 év trendjéből extrapolálnak arra a dátumra, hiszen nem nagyon van még értékelhető meteorológiai tényadat, a radarképekből és mérőállomásokból még nem lehet pontosan becsülni. Tulajdonképpen nem egy előrejelzés, hanem egy statisztikai számítás eredménye, amit ott látsz.

(#2) Silεncε


Silεncε
őstag

Ha jól tudom, maximum 3 nap, amit még ki tudnak számolni úgy ahogy, onnantól csak tippelgetes

Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing! - Kiryūin Satsuki

(#3) viharhozo


viharhozo
addikt

Viszonylag kozismert teny, h az elorejelzesek pontossaga 1 napra 90+ %, 1 hetre kb. 60%, folotte meg gyakorlatilag 0, onnantol csak historikus adatokra tamaszkodik. Szova soha senki nem allitotta, h az egy honapra valo elorejelzes pontos lenne.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#4) tope


tope
addikt

Én azt is megmondom hogy esni fog, vagy nem, de az biztos!

(#5) vicces válasza tope (#4) üzenetére


vicces
addikt

az asszony szinte mindennap nagy okosan bejelenti, hogy majd milyen idő másnap vagy a következő héten.
én meg kiröhögöm és csak annyit válaszolok, hogy kinézek holnap majd az ablakon és akkor fogom tudni milyen az idő. de ő nem adja fel, rendszeresen kapom a jelentéseket :C

:)

(#6) Fehér Farkas válasza Feketelaszlo (#1) üzenetére


Fehér Farkas
senior tag

Pontosan így van. Csak ezt nem nagyon emelik ki az időjárás előrejelző oldalakon.
A következő nap a legpontosabb. Bár ott is lehetnek csúszások, a beígért déli 100% eső csak délutánra ér oda stb.
A 3 napos előrejelzések is már eléggé szórnak, az óránkénti előrejelzést meg nyugodtan hanyagolja mindenki, mert kb. 50% a pontosságuk. Rendszeres, hogy az este frissített előrejelzés másnapra jelentősen más lesz.

(#7) CounterBoci válasza Fehér Farkas (#6) üzenetére


CounterBoci
senior tag
LOGOUT blog

Ez is olyan, mint a régen minden jobb volt. Úgy érzem évről évre pontatlanabb az előrejelzés. Az a kedvencem, mikor másnapra, a 90+ százalékra nem mond esőt, aztán másnap országos eső van egész nap... Bezzeg mikor kinéznek az ablakon és esik, akkor módosítják az aznapi előrejelzést. Miért nem vállalják be, hogy rohadtul nem jött be, vonják le a következtetést és hagyják úgy. Az már nem előrejelzés, mikor esik és megváltoztatják esőre. Ráadásul akkor volt itt is árvíz tavaly, mikor pár mm volt 20% valószínűséggel.

Külön kedvencem a hőmérséklet. Tök fölösleges települést beírni, ha fogalmuk sincs milyen ott a helyi klíma, különös tekintettel a hegyvidékre. Tudom a korrekciós értéket és hozzászámolom... A reggeli minimumból például mindig le kell vonni még három fokot és annyi lesz.

(#8) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Kéretik helyén kezelni az információkat.
A hosszabb távú előrejelzések általában helyesek. Télen hideg van, nyáron meleg.
A középtávú előrejelzések is jók. Az évszak változásának megfelelő irányba változik az időjárás.
A rövidtávú előrejelzésekkel sincs baj. A tendenciát jól jelzik előre.
Az adott napra történő előjelzések problémásak. Néhány napon belül válószínű a jóslat bekövetkezése.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#9) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Az időjárás jelentést eleve feltételes módban szokták küldeni, hogy ha nem jön be, akkor nincs kit hibáztatni.
Meg a hőmérsékletekre megadott intervallumokat is "szeretem", mert nagyon pontosak. A holnapi hőm. 0 és 30 fok között várható.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#10) Fred23 válasza Silεncε (#2) üzenetére


Fred23
veterán

Így hallottam én is, de a 4-5 napos adatokra is adok még; azokon túl viszont számomra minden csak tippelgetés.

(#11) Agyturbina


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Pont most volt cikk róla az indexen.

A múltkori eszmecseréhez is jól passzol, hiszen azt mondtam végtelen változós matematika egyenletet nehéz felírni, így nem készíthető rá matematika model ami 100% ban lefedné.

Vagyis ez csak neked új, én már régóta tudom. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#12) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt
LOGOUT blog

Mára írtak 1mm esőt, esett egész nap. Az a baj, hogy naponta átírják a saját előrejelzéseiket, nem sok mindenre használhatóak.

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#13) Dany007


Dany007
veterán

Ez sajnos nagyon nagyon régóta tény, nem újdonság. Igazából semmi értelme 2-3 napnál további előrejelzésnek.
Én is szoktam figyelgetni és persze ki is akadni. A hét elején nézett hétvégi időjárási előrejelzésnek kb annyi értelme van, mintha én tippeltem volna. 30 nap, meg nyilván totál értelmetlen.

Ez részben matematikai probléma részben pedig a klímaváltozás az oka. Az utóbbi időben több helyen is felhozták a témát, hogy a klímaváltozás miatt az időjárási szélsőségek megnövekedésével az eddigieknél is kiszámíthatatlanabb lett az időjárás és a következő években ez csak durvább lesz.

Egy érdekesség. Nagypapám régen (jóóó régen) gyűjtötte az élet és tudomány c. újság részeit, amiket könyv formájában be is köttetett. Egyszer megtaláltam és belelapoztam, mert kb 1944-től voltak részek... Megmaradt bennem a 40-es évekből egy cikk, aminek a fő témája az volt, hogy vajon mikor jut el arra a szintre a tudomány, hogy három napnál tovább, akár egy hétre előre is megjósolják az időjárást. Ezt mind a kétezres évek elején olvastam. Hát durva volt látni, hogy 60-80 évvel ezelőtt is már ezen agyaltak és még durvább, hogy 80 év elteltével se jutottak érdemben előre. Ma is maximum 3 napra előre tudják nagy pontossággal megmondani a várható időjárást.
Ez van, túl sok változó, túl kevés számítási teljesítmény és még mindig sok sok sok ismeretlen tényező.

Plusz azt is vegyük figyelembe, hogy Magyarország földrajzilag egy igen picike terület. Minél jobban leszűkítjük a vizsgálandó területet annál kisebb a pontosság.

(#14) Csabroncka válasza Dany007 (#13) üzenetére


Csabroncka
addikt

40-50 évvel ezelőtt az akkor számítógépekkel kit tudták számolni aznapra az adott időjárást. Ehhez képest a mostani modellek és szuperszámítógépek esetén 3 - 4 napra lehet előre kiszámolni, elsősorban a szelet és a hőmérsékletet, a csapadékot sokkal nehezebb.

Bármely előrejelzés esetén a 4. naptól lehet látni, hogy a hőmérsékletek felveszik a sokéves átlagot. Az egész sztorin csak ront a klímaváltozás okozta szeszélyesség, nina vs nino anomáliák.

megj: a dobozmodell elvét nagyon régen kitalálták, régen kézzel számoltak, aztán számítógéppel, azután olyan sokváltozós lett a modell, hogy szuperszámítógéppel.

"in medias res"

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.