Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) mephi666 válasza Kisgépkezelő (#50) üzenetére


mephi666
nagyúr

Nekem a halálom a sok agyonkomlózott sör, amitől fenyőszagút böfögök meg fingok :D

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#52) mötálhed válasza looser (#45) üzenetére


mötálhed
tag

Igen, ez volt a fekete veszedelem ;]
Egyébként a többi saját márkás cuccuk tényleg rendben van, akár a Stolz, akár a Szatmár. De már a whisky-jüket is kóstoltam. Nyilván nem egy Chivas, de szombati kerítésszaggatáshoz teljesen megfelelő.
De visszatérve, ha istent ismersz továbbra sem visz rá a lélek :DDD

(#53) Sotho


Sotho
őstag

A Mátyásra Kanizsai Kinizsi sört kellet volna inni. Egálba van a kettő. :)

(#54) Chiller válasza Kisgépkezelő (#50) üzenetére


Chiller
őstag

Nos nem, nem hinném.

Egy HL sörhöz (200 üveg) kell kb. átlagosan 50gramm komló. A komló kilónkénti ára 10-20 ezer HuF között mozog (ezek minőségi, 5kg-os kiszerelések).

Ebből ki lehet számolni tehát, egy normál sörbe 20 000 / 20 / 200 = 5 Ft-nyi komló kell. Ha 10x annyit tennél bele, valami nagyon spéciből, még akkor is nagyon maximum 100 Ft plusz lenne az extra komló ára. De akkor az már az aranyozott Bugatti Veyron esete :D

A kukoricagríznek nézz utána ha gondolod, nagy mennyiségben igencsak egészségtelen.
Amúgy pedig: "A kukoricagrízzel és a rizzsel ugyanakkor önmagában nem az a baj, hogy nem hagyományos söralapanyag, hanem az, hogy lebontásukhoz szintén hozzáadott enzim szükséges. " (ahogy ezt egyébként írtad is)

Csakhogy. A spéci enzimek is pont a kukoricagríz miatt kellenek (főleg), így ha nem használnának kukoricagrízt, akkor azok a vackok se kellenének. Win-win szituáció lenne, de ehelyett a pénz beszél. Olcsóbb, gyorsabb, igénytelenebb. De hát kit érdekel. :U
Szóval szerintem nyugodtan lehet a kukoricára és egyéb vele kapcsolatos problémára kenni. Azt az egészet pedig a rohadt pénzéhes filléreskedésre.

Amúgy tényleg zárójelben: Ha németben / csehben lehet venni akció nélkül 120-150 Ft-ért (nem elírás) fél liter sört amiben csak a klasszikus három összetevő van, itthon (például) miért nem? Ha még a piac kevesebb is, akkor sem kéne dupla annyiért ennyi kakit ránkönteni.

[ Szerkesztve ]

(#55) mephi666 válasza Chiller (#54) üzenetére


mephi666
nagyúr

arany korsó, pennyben 129 volt múlt héten... kukoricamentes, 4.5%os... nem egy díjnyertes, de iható a 1.5-2x annyiba kerülő kukoricás sz@rokhoz képest :K az a durva, hogy amikor a baumax még ment az országban, volt valami ótvar sárgaemberes braumax sörük... német/osztrák import... simán verte a hazaiakat :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#56) Kisgépkezelő válasza Chiller (#54) üzenetére


Kisgépkezelő
senior tag

Jó persze számít, hogy minek vesszük a hányszorosát, de azért ezekbe az agyonkomlózott "kézműves"-ekbe inkább literenként megy bele a 25, ha kell, ha nem. Sok esetben inkább csak az árat növeli, az élvezeti értéket nemigen. ;] Meg még hozzá kell számolni azt a veszteséget is, amit a komló felszív a sörléből. Egyszóval azért elég drága.

Amúgy pedig: "A kukoricagrízzel és a rizzsel ugyanakkor önmagában nem az a baj, hogy nem hagyományos söralapanyag, hanem az, hogy lebontásukhoz szintén hozzáadott enzim szükséges. " (ahogy ezt egyébként írtad is)

Nem nem irtam, mert tisztában vagyok az ellenkezőjével. A malátában lévő enzimek egy bizonyos mennyiségig teljesen jó hatásfokkal cukrosítják el a malátázatlan összetevők (és az enzimet legfeljebb csak nyomokban tartalmazó maláták) keményítőtartalmát is, beleértve a kukoricát is. Amennyi kukoricát a magyar szabályok engednek, az nem indokolná hogy ne lehessen belőle hozzáadott enzimek felhasználása nélkül sört főzni. Ezen kívül a hozzáadott enzimek nem csak a kukorica, de a maláta cefrézését is hatékonyabbá teszik, úgyhogy ne hidd azt, hogy csak azért mert nincs benne kukorica, még ne használnák őket pusztán acélból, hogy a még a maláta héjában lévő minimális keményítőt is felhasználják, vele együtt minden egyébbel, főleg csersavakkal amit nem kéne onnan kioldani. Továbbá amennyire értem a dolog kémiai részét, ezeknek legkésőbb a forralás során denaturálódniuk kéne aztán kiülepítik és eltávolítják őket, úgyhogy a késztermékben már nem zavarnak sok vizet.
Mindenesetre ha egyszer túlextraktálják az összetevőket, akkor már sokat nem számít, hogy csak malátát vagy maláta és kukorica keverékét extraktálják, ígyis- úgyis szar lesz az eredmény.

A másik ami nem annyira tesz jót a sör minőségének, az a high gravityzés. Csak azt sem kötelező ráírni a címkére, így annak sincs olyan rossz sajtója, hogy négy egységnyi 4,5%-os sört 1 egységnyi 18%-osból higítanak vissza. Az azért némileg befolyásolja az ízvilágot. Egyrészt mert a magas alkoholfokra erjesztő élesztők nem ritkán termelnek mindenféle alkohol közeli vegyületeket is, amik legtöbbször nem olyan jó ízűek, másrészt pedig miután felhigítják nem igazán hagyják hogy összeérjenek az ízek. Ezzel mondjuk egy fél gyárbővítést meg pár alkalmazottat meg lehet spórolni.

Persze le is erjesztik csontszárazra, hiszen úgy kevesebb alapanyagból lehet elérni a megfelelő erősségű sört, úgyhogy a míg cseh 4,5%-os sör az 11 B° körüli sörléből lesz erjesztve (ők rá is írják), a magyar meg akkor úgy 8,5-ből. Persze itt nem írják rá.

És ha már érlelés, akkor nyilván az egy probléma, hogy a legtöbb olcsó sörnél a vonatkozó szabályok szerinti minimum időt fordítják ászokolásra, ami már nem emlékszem mennyi, de nagyon nem annyi, mint a hagyományos minimum 2 hónap. De ugye azt sem írják rá egyik sörre sem, hogy mennyit ászokolják.

Aztán persze ott a komló kérdése, ahol szintén nem nagyon szokták ráírni, hogy milyenből, mennyit és mikor tesznek bele, pedig azért erős különbségeket lehet vele elérni. Ott volt például a hidegkomlós Dreher, ami kukorica ide-vagy oda az ország egyik legjobb söre volt...
...úgy 1,5 hónapig, mert beszereztek hozzá valami beragadt készlet amerikai komlót. Ahogy kifogyott lecserélték valami szláv komlóra aztán onnantól meg az egyik legrosszabb lett.

Ezek mellett a kukorica már nem nagyon számít, csak ugye az az egyetlen amit a szabályok szerint muszáj felírni a cimkére. Mostanában kezd is kikopni az alapanyagok közül, mert marketing szempontból elég szarul nézett ki és végülis olcsóbban kijönnek, ha még azt is kispórolják. ;]

(#57) akaido


akaido
addikt

--

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#58) akaido válasza Eastman (#6) üzenetére


akaido
addikt

😂🤣
--------
Ott kezdődik a sör, hogy Asahi. (Tőled kaptam, az "tutti-frutti macaroni" volt)
Bár egy HH-val, azaz egy Hideg Holstennel vagy Heinekennel is elégedett vagyok. 1ébként ha már cekc a cél akkor, a Fucking Hell... :)

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#59) Eastman válasza akaido (#58) üzenetére


Eastman
őstag

;)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#60) Eastman


Eastman
őstag

Köszi Soulfly! :D

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.