Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) mAtech


mAtech
aktív tag

"az emelt szintű érettségire, amely 60%-os végeredménytől egyenértékű a középfokú, azaz B2 szintű vizsgával"

Nem vagyok benne, de aki ilyen eredményt elér, kap automatikusan nyelvvizsga bizonyítványt, hogy ne kellejen még külön fizetnie, hogy akkreditáltat kapjon? Már amennyiben tovább akar tanulni...

Köszi.

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#2) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Sajnos a graded reading anyagok legtöbbször nem tartoznak az érdeklődési körömbe. Eddig legalábbis jó írók átírt műveivel találkoztam leginkább, oly mértékig leegyszerűsítve, ami élvezhetetlenné tette a szórakozást olvasás közben.
Ennél még híroldalak leegyszerűsített kifejezéstárral és szókinccsel szerkesztett változatai is élvezetesebbek lennének nekem. Igazából jó lenne, ha az alapművek maguk lennének egyszerűsített nyelvezeten írva. :)

(#3) b0bcat válasza mAtech (#1) üzenetére


b0bcat
addikt

Az érettségi bizonyítványába beleírják, hogy az eredménye "B2 szintű nyelvvizsgával egyenértékű". ;)

@philoxenia:

Igazad van, a graded reading-ek többnyire szépirodalmi művek, és sajnos nem tudják mindenkinek az érdeklődési körét lefedni. :U

[ Szerkesztve ]

www.angolozz.hu

(#4) mAtech válasza b0bcat (#3) üzenetére


mAtech
aktív tag

És azt el is fogadják annak, ami a fősulin/egyetemen?

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#5) philoxenia válasza b0bcat (#3) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Igazából még a Reader's Digest féle egyszerűsített verzióknál is jobban megvágják a műveket. Mivel az átírási szempont a kis/korlátozott szókincs elsősorban, olyan "művek" születnek leginkább mint "képesítve" a Mona Lisa Pistike általi rajza.... :O A műveket amúgy legtöbb esetben elolvasnám magyarul, mert nem feltétlenül számomra érdektelen könyvek az eredetiek. :)
Jó lenne, ha jó novellisták írnának eredeti műveket csökkentett szókinccsel, persze ez magyar nyelv tanulásához fordított esetben szintén jó segítség lenne. Nem volt esetleg ilyen pályázat valaha angol nyelvtanító történetekre?

(#6) MATEO6600 válasza mAtech (#4) üzenetére


MATEO6600
őstag

Igen. Nálam és ismerőseimnél is elfogadták.

(#7) mAtech válasza MATEO6600 (#6) üzenetére


mAtech
aktív tag

:R

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#8) tope


tope
addikt

Amíg a nyelvoktatás olyan amilyen, illetve bohóckodnak hogy érettségit tegyél idegen nyelvből...
Könyörgöm, felejtsük már el, nem érettségit kéne tenni, hanem középfokú nyelvvizsgát, aki elvégzi, annak megvan, csak ehhez megfelelő oktatás is kellene. Ha már kötelezővé teszik a nyelvismeretet, akkor adják meg a lehetőséget hogy megtanuld az iskolában, hiszen azért jársz oda.

(#9) updog


updog
senior tag

"De nem a szabályokat kell tudni (azt senki nem kérdezi a vizsgán; még a régi rendszerben sem kérték számon), hanem a gyakorlatban kell tudni alkalmazni őket. " Nem kérték számon, de amikor általánosban elkezdtük tanulni, belénk nagyon keményen belénksulykolták, majd számon is kérték az összes angol idő összes lehetséges (és néha a nem lehetséges) változatát. Kb. mondóka szintjén kellet tudni a nyelvtani szabályokat... utáltam is. (most hasonló okokból vannak nehézségeim a némettanulással, jön itt a tanár a második órán, hogy kati meg uszoda, amikor még így hirtelen magyarul se tudnám megmondani, hogy mi az hogy mellérendelő kötőszó).

Aztán bekerültem középsuliba, lett egy jó tanárom, egy év alatt megcsináltam a középfokot és többé nem kellett angolórára járnom :DDD Azt hiszem ő mondta, hogy kell a nyelvtan, de ha a tanított oxfordi english szerint, nyelvtanilag helyesen kezdesz valakihez beszélni akár Londonban, akár New Yorkban, biztosan nem fogják megérteni hogy mit akarsz :D

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#10) C4mp3r


C4mp3r
addikt

amig EU utolsok vagyunk a legalabb egy idegen nyelvet beszelok kozott es erre az a valasz, hogy kotelezo tesi minden nap nem pedig nyelvora, addig nem lehet elvarni egy ma kozepiskolas gyerektol, hogy ilyen szinvonalu nyelvoktatas mellett, kulontanar nelkul megcsinaljon egy B2-t. egyszeruen nem kepes ra felkesziteni az iskola. eleve nincs is annyi nyelvtanar, 200 gyerekre jut 1, mert szarert-hugyert nem fog senki dolgozni, amikor elmehet nyelviskolaba/maganorakat adni.

en anno erettsegi elott megcsinaltam a telc komplex B2-t, de emelten is erettsegiztem angolbol, mert kellett az angol szakhoz pecsre. sajnos elmondhato, hogy meg azok is akik hasonloan csinaltak mint en, nagyon sokat kellett, hogy potoljanak meg angolbol, az evfolyam haromnegyedet el is kaszaltak a 2. felev vegi szigorlaton.

ugyhogy ez megintcsak egy kneejerk nyomorek reakcio, amit termeszetesen megint ugy hoztak, hogy semmifele erdemi kommunikaciot nem folytattak a szakma relevans kepviseloivel, csak valamelyik kader kitalalta es ugy lett. arra meg gondolni sem merek, hogy igy akartak a felsooktatason megtobbet sporolni, hogy csak egy mar igy is egyre szukulo elit kivaltsaga legyen.

[ Szerkesztve ]

(#11) #90088192


#90088192
törölt tag

Ne haragudj meg, csak úgy előjött, híreket nézzük minden nap asszonykámmal, és röhögünk ezerrel :)

Miért?

Egyikőnknek sem anyanyelve az angol, a Hireket az Ausztrál ABC24 csatornán nézzük.
ilyen kiirasok vannak szabad fordításban:
- 160 millióval adnak a bűnöző gyerekeknek
- A rendőrség mai célja: betörés

Es ezek csak az apróságok, az hogy 25 éves fejjel kezdtem angolt tanulni szuper intenzív tanfolyamon munka mellett alatt az csak a hab a tortan(Kimentem AU-ba és munkát találtam kb 2 hét után), kollégám Itteni itt nőt fel, mindenre a Thingy szót használja, és nem elme hibbant.
En fordítottam le neki a saját szavait a szakszavakra, hogy értelmes mondatokkal tudjunk beszelni, úgy hogy együtt tanultuk a szakmát :K
A szavak helyesírásával meg magyarul is hadi lábon állok, de amikor engem kérdeznek meg a helyiek hogy jól írtak-e le mert a bevándorlók mindig jobbak a nyelvtanban, na akkor dobtam el az agyamat.

Mindez nyelvvizsga nélkül, egy átlag vagy alatti IQ-val :R

Szerinted ?

(#12) mAtech válasza #90088192 (#11) üzenetére


mAtech
aktív tag

Nem egyszerű... :Y
Részvétem, meg kitartás :)

[ Szerkesztve ]

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#13) b0bcat


b0bcat
addikt

@philoxenia:

"Jó lenne, ha jó novellisták írnának eredeti műveket csökkentett szókinccsel, persze ez magyar nyelv tanulásához fordított esetben szintén jó segítség lenne."

Minden bizonnyal azért nincs ilyen, mert nincs nagy igény rá. :(


@tope:

"nem érettségit kéne tenni, hanem középfokú nyelvvizsgát"

Az emelt szintű nyelvi érettségi megfelel egy középfokú (B2) nyelvvizsgának. 60% feletti eredménynél annak is számít, míg 40 és 59% között alapfokúnak (B1).

"Ha már kötelezővé teszik a nyelvismeretet, akkor adják meg a lehetőséget hogy megtanuld az iskolában, hiszen azért jársz oda."

Erre írtam a cikkem végén, hogy bár ez jogos kritika, a tanulók maguk is tehetnének azért, hogy jobban menjen nekik a nyelvtanulás. Persze alapvetően igazad van: lehetne javítani az iskolai nyelvoktatás hatékonyságát, de arra nem szánnak pénzt. (Csak egy ötlet: az államilag támogatott kéthetes külföldi "tanulmányút" költségét lehetne a hatékonyság növelésére fordítani. Annak lenne is értelme...)


@doeeg:

"amikor általánosban elkezdtük tanulni, belénk nagyon keményen belénksulykolták, majd számon is kérték az összes angol idő összes lehetséges (és néha a nem lehetséges) változatát. Kb. mondóka szintjén kellet tudni a nyelvtani szabályokat... utáltam is."

Ezzel megleptél. Nálunk semmi hasonló nem volt általánosban. (Nem is mentek az osztálytársaim sokra az ott tanultakkal, az igaz...) Én speciel nyelvtan-párti vagyok, de attól még a többi terület fejlesztését sem szabad hanyagolni, és soha nem kérem számon a szabályokat úgy, hogy mondja fel a diákom nekem.

"kell a nyelvtan, de ha a tanított oxfordi english szerint, nyelvtanilag helyesen kezdesz valakihez beszélni akár Londonban, akár New Yorkban, biztosan nem fogják megérteni hogy mit akarsz"

Ezt én kb. annyira érzem igaznak, mint azt a vélekedést, hogy az anyanyelviek nem beszélnek nyelvtanilag helyesen, ami természetesen valótlan állítás. Londonban mondjuk a kiejtéssel lehetnek gondok (bár inkább a másik irányban: a magyar nem értené a helyieket). :D


@C4mp3r:

"szarert-hugyert nem fog senki dolgozni, amikor elmehet nyelviskolaba/maganorakat adni."

Igen, ez komoly kontraszelekciót jelent, és általában nem a krémje marad a közoktatásban. De mondok még jobbat: ha esetleg úgy döntenék, hogy a közoktatásban szeretnék tevékenykedni a jövőben, akkor csak pályakezdő bérrel tudnék elkezdeni dolgozni egy állami iskolában, mert a szakmai tapasztalatomból csak azokat az éveket vennék figyelembe, amennyit állami iskolában dolgoztam idáig (azaz 0 évet)... :(((


@Agyturbina:

Nem igazán sikerült dekódolnom a kommented lényegét. :N

www.angolozz.hu

(#14) #90088192 válasza b0bcat (#13) üzenetére


#90088192
törölt tag

:)

A lényeg, mi itt fennkölten nyelv-vizsgázunk, hogy meg tudjunk felelni, vélt és valós elvárásoknak, aztán kiderül, hogy azok valójában nem is léteznek, hacsak nem egy angol kastély inasa akarsz lenni, és a királynővel diskurálsz kéthetente a corgi porckorongsérv kialakulásnak pontos menetéről.

Az élő nyelv olyan gyorsan változik és egyszerűsödik, hogy hihetetlen, sajnos ennek megvannak a hátrányai is ahogy rámutattam, de a lényeg, nem kell túlgondolni sem.
Főleg nem a Rigo utca módon nem.

Es ha kell elbeszélgettem Mindenfele néppel mindenfele közegből, az orvostól kezdődően a földművesen át az ügyvédig úgy hogy akar szakmai dolgokba is bele tudok menni.

NEM a nyelvvizsga okozta ezt nálam.... :R

(#15) b0bcat válasza #90088192 (#14) üzenetére


b0bcat
addikt

Most már kezd körvonalazódni a dolog... ;)

"hacsak nem egy angol kastély inasa akarsz lenni, és a királynővel diskurálsz"

Örök problematikája a nyelvtanulásnak, hogy sokan csak annyira szeretnének megtanulni az adott idegen nyelven, amennyire nagyon muszáj. Ezt azonban lehetetlen behatárolni, főleg azért, mert nagyon nem mindegy, kivel akarunk az idegen nyelven kommunikálni.

Ha valaki olyan közegben mozog (akár anyanyelviek között), hogy elég neki a konyhanyelv (szintje), akkor nyilván nincs szüksége nyelvvizsgára. Ezt nem is vitatja senki.

A baj az, hogy a kommunikációs zavarok egyetlen ellenszere az, ha minden résztvevő a lehető legmagasabb szinten beszélni ugyanazt a nyelvet. Tetszik vagy sem, sajnos emberéletek múlhatnak azon, hogy a másik pontosan megérti-e, amit mondani akarunk, akkor is, ha az csak két szó.

Az érvelésed egész pontosan azt a logikát követi, amit a külföldön boldoguló magyarok szoktak hangoztatni. Én ezért nem ítéllek el, nem hazudtollak meg, még csak vitába sem szállok veled, mert a te szemszögedből a te nyelvtudásod minden bizonnyal kielégíti a te összes igényedet. Ami talán (nem biztos, de van rá esély) máshol már nem lenne elég. ;)

"Főleg nem a Rigo utca módon nem."

Ez a mondatod a bizonyíték, hogy te azok közé tartozol, akikről a cikkben írtam, hogy még az évtizedekkel ezelőtti berögződések beszélnek belőlük. :K

"NEM a nyelvvizsga okozta ezt nálam."

A nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással, de a nyelvvizsgát megfelelő tudás hiányában nem lehet megszerezni. Ha te ismersz olyat, akinek van nyelvvizsgája, mégsem beszéli (de még csak nem is érti) az adott nyelvet, az vagy annyira régen vizsgázott már, hogy el is felejtette, vagy valami himi-humi vizsgát tett anno, amikor még volt ilyen lehetőség, vagy megvásárolta (ilyen is volt már a történelemben).

Még valami: én magam is ismerek olyan személyt, aki aránylag jól tudott már angolul és nyelvvizsgája is volt, amikor Angliába szakadt, ahol is rá kellett döbbennie, hogy alig tud kommunikálni a helyiekkel, azok ugyanis egy számára teljesen ismeretlen dialektust beszéltek. Saját bevallása szerint kb. másfél évbe telt, mire eljutott oda, hogy gyakorlatilag mindent megértett már. Ez mit bizonyít? Semmit. Az iskolának nem feladata dialektusokat tanítani. :N Az iskolában az általános, iskolázott angolt tanítják, amit a világ minden táján megértenek az iskolázott anyanyelvi angol beszélők (és a nem anyanyelviek egyaránt).

[ Szerkesztve ]

www.angolozz.hu

(#16) #90088192 válasza b0bcat (#15) üzenetére


#90088192
törölt tag

Tudod én is értelek, de amit írtál a barátodról, azt pontosan el lehet érni ugyan ezzel a módszerrel .

Érdeklődés és kitartás kérdése :)

Az hogy fejlődött a vizsgarendszer az egy dolog, azt hozzátenném, ha pl AU ban akarsz orvos lenni ugyan ez a baj, ha különbözeti vizsgát kell tenned ugyan ott vagy ahol a part szakad, mert aki nem a szótárból tanult meg angolul, úgy hogy közben nyelvtan könyvel álmodott annak nem fog menni meg a helyiek közül sem, sőt az orvosoknak sem.
De ha itt végzed el az orvosit, akkor mindegy hogy beszelsz mert nincs nyelvtan óra az orvosin :)

Érted mire lyukadok ki, nem egy nyelvvizsga fog akárkit hasznosabba tenni, hanem valami amit az adott szituációban tanult meg, akar egy komplett nyelvet.

Ez nem kifogás, hanem szomorú felismerés, lényegtelen, hogy van-e vagy nincs vizsga.
Minden hasznossága azon dől el mennyire lehet felhasználni a való életben, és pont a példád mutatja, a legtöbb esetben pont emiatt a szakadék miatt ami az elmélet és a gyakorlat között van szinte minimális haszon van a befektetett energiákhoz képest :R

Közben hozzátetted:
Az iskolában az általános, iskolázott angolt tanítják, amit a világ minden táján megértenek az iskolázott anyanyelvi angol beszélők (és a nem anyanyelviek egyaránt).

Na erre van egy történetem ami konkrétan velem esett meg:

Sokat dumáltunk a barátommal(Akit írtam hogy kolléga volt akkoriban meg osztálytárs), egyszer elkezdtem valamiról beszelni, úgy kitört belőlem, egy idő után meg állított és azt mondta:
Nyelvtanilag helyes amit mondasz, a szavaknak mondatoknak, és azok környezetének van jelentése, de mégsem értem mit akarsz mondani, mert egy kódban beszelsz amit nem értek.
Magamról beszeltem és arról, hogy mi történik velem, de nem a szokásos baszod egyszerűen szerelmes vagyok kifejezést használtam, hanem mar mar tudományos precizitással körülírtam, mint egy szituációs gyakorlat.
Na kb onnantól értettem meg mit is jelent egy nyelvet használni :R

[ Szerkesztve ]

(#17) Narxis


Narxis
nagyúr

Bárcsak valaki megtalálná a nyelvtanulás szent grálját, irigylem azokat akik perfektül tudnak 3 vagy több nyelven.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#18) mAtech válasza #90088192 (#16) üzenetére


mAtech
aktív tag

"Minden hasznossága azon dől el mennyire lehet felhasználni a való életben, és pont a példád mutatja, a legtöbb esetben pont emiatt a szakadék miatt ami az elmélet és a gyakorlat között van szinte minimális haszon van a befektetett energiákhoz képest"
Ezzel egyet tudok érteni. Én is 4+1 év középsuli (oktatás minőségét hagyjuk), majd fősulin még 1 év (azt is hagyjuk) tanulás, aztán kisebb tanfolyamok (1+1 év) a szinten tartás végett jutottam el odáig, hogy most már ha törik, ha szakad már csak magam miatt is és az eddig belefeccelt időintervallumok miatt is leteszem a középfokút. 2 év magántanárhoz való járás után abszolváltam a történetet (az már csak öröm volt, hogy az akkori második diplomámhoz kellett is majd egy középfokú vizsga, így jól jártam). Összeget nem számolok. ;]

De! És itt jön a te általad idézett rész, hogy haszna nem sok van/volt számomra a belefektetett energiához képest. Ez az én véleményem/megélésem. Hibáztatni nem akarok én senkit, meg persze jöhetnének a "lehetett volna..." kezdetű mondatok :) De mivel én nem kerültem olyan munkakörnyezetbe, ahol tudtam volna kamatoztatni a nyelvet, így marad a lassú felejtés (néha azért sikerül filmet néznem).

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#19) Kiki18 válasza b0bcat (#15) üzenetére


Kiki18
őstag

Ugyancsak az idegennyelv ismeretének szintjét érintő humoros, de mégis "emberéletek múlhatnak rajta" témához egy rövidke videó
Tanulságos. :K

[ Szerkesztve ]

(#20) Narxis válasza Kiki18 (#19) üzenetére


Narxis
nagyúr

Haha, ez nagyon jó. :D

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#21) Fred23


Fred23
nagyúr

Szerintem amíg kötelező hittan van, normális angol / német meg általában nincs -jó tanárokkal, elegendő óraszámmal-, addig nem korrekt ez a változtatás.

(Nekem már tökre mindegy, de én is egyetem alatt középfokúztam, és ha előbb kellett volna, nem sok esélyt adtam volna magamnak rá. Szóval túzott elvárásnak érzem a középfokú nyelvvizsga meglétét már a felsőoktatási tanulmányok előtt a jelenlegi környezetben.)

(#22) b0bcat válasza Narxis (#17) üzenetére


b0bcat
addikt

Fontos kérdés következik: csak a tudásukat irigyled vagy azt a borzasztó mennyiségű időt és energiát is (nyelvenként több ezer óra aktív tanulást), amit belefektettek a tanulásba? ;)

www.angolozz.hu

(#23) Narxis válasza b0bcat (#22) üzenetére


Narxis
nagyúr

Azért szerintem akinek van nyelvérzéke az nem fektet bele annyi időt mint akinek nincs. A nyelvérzéküket irigylem, a belefektetett időt nem habár ez is változó, van amikor kifejezetten kedvem van foglalkozni vele, van amikor meg a hátam közepére se kívánom a nyelvtanulást.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#24) b0bcat válasza Narxis (#23) üzenetére


b0bcat
addikt

Így már kicsit másképp hangzik a dolog. ;) De a jó nyelvérzékű tanulóknak is sok erőfeszítésbe kerül magas szintre eljutni egy idegen nyelvben. :K

A nyelvérzékről meg csak annyit, hogy bár kétségtelen tény, hogy a különböző tanulók képességei és készségei eltérnek (ami miatt egyesek könnyebben és gyorsabban tanulnak, mint mások), végeredményben szinte mindig a gyengébb képességű tanulók azok, akik a rossz nyelvérzékükre hivatkoznak.

Hosszú pályafutásom alatt elég sok magát rossz nyelvérzékűnek valló diákkal találkoztam, de a közös munka során minden esetben rövid úton kiderült, hogy valamilyen jól körülhatárolható okból (pl. lustaság, tanulási zavar, rossz módszer, stb.) voltak nehézségeik, nem az állítólagos rossz nyelvérzékük volt a valós ok. :N

www.angolozz.hu

(#25) Corleone33 válasza C4mp3r (#10) üzenetére


Corleone33
aktív tag

részben van ráció abban amit mondasz de abban azért egyezzünk meg, hogy egy átlagos sulis tankeretek között tartott idegennyelvű órák (hacsak nem pl kéttannyelvű oktatásról van szó ahol több tantárgyat is az adott idegennyelven tanítják), ott a sulis anyag bebiflázása egyszerűen nem lesz elég a boldoguláshoz.

Ezt lehet tízféleképpen csűrni-csavarni, de egy idegennyelv megtanulása nagy részben az önszorgalmon is múlik és nemcsak azon hogy az ember bemagolja a suliban hallottakat. Egész egyszerűen az átlag közoktatásban nincsenek meg sem a tárgyi, sem az oktatói feltételek erre (és véleményem szerint nem a suli felelőssége hogy Pistike megtanuljon angolul/németül/stb ha ő alapvetően a kötelező órákon kívül szarik az egészre).

Jó, pontosítok: meg lehet tanulni egy másik nyelvet pusztán sulis magolással csak az a tudás max arra lesz elég hogy egy gyenge közepes nyelvvizsgát ha megugrasz vele, nem beszélve arról hogy ahol a nyelvtudás követelmény, ott marhára nem a papírodat fogják nézni hanem hogy tudsz-e az adott nyelven beszélni.

Nem értek egyet a kötelező forszírozással de amikor az ellenőrökhöz is külön tolmács kell mert alap angol kifejezéseket se tudnak kinyögni /vagy mondok jobbat: amikor határmenti pénzváltónál(!!) nem beszélnek semmi más nyelvet a magyaron kívül, ott szerintem nem nagyon van más opció.

[ Szerkesztve ]

(#26) D1Rect


D1Rect
félisten

Megnyugtatok mindenkit, hogy nulla nyelvtannal is lehet nyelvvizsgát tenni.
Annyit tudok, hogy angolban van szenvedő szerkezet, de azt már nem tudom ez mit is jelent. :D

Kicsit sajnálom, hogy nem csináltam meg instant a felsőfokot is(a tanár szerint ment volna), gyakorlatilag nem lenne különbség, de menőzhetnék vele.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#27) Corleone33 válasza D1Rect (#26) üzenetére


Corleone33
aktív tag

lehetni lehet, csak gyakorlati értéke nem lesz sok, max kiteheted falra bekereteztetve :DD

(#28) b0bcat válasza D1Rect (#26) üzenetére


b0bcat
addikt

Kizárt dolog. :Y Nyelvtan hiányában egy tőmondatot nem tudsz összerakni, sőt, még a feladatok utasításait sem érted meg. :N

Vagy a te terminológiádban egészen mást jelent a "nyelvtan". :D

@Corleone3:

Már korábban értekeztem itt arról, hogy előrébb lennénk, ha nem a B2 szint lenne ennyire erőltetve, hanem ha csak alacsonyabb szinten, de mindenki és jól beszélne angolul. ;)

www.angolozz.hu

(#29) D1Rect válasza b0bcat (#28) üzenetére


D1Rect
félisten

Magyarul is remekül megvagyok ~nulla nyelvtannal.
Azt tudom, hogy mi az alany és az állítmány, de kb. itt véget is ér a tudomány.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#30) b0bcat válasza D1Rect (#29) üzenetére


b0bcat
addikt

Egészen biztosan félreértelmezed ezt a dolgot. Lehet, hogy a nyelvtani szakkifejezéseket nem ismered, de ha a nyelvtannal nem lennél tisztában, akkor a fenti mondatot sem tudtad volna helyesen és érthetően begépelni. ;)

Mutatom:

így ha te nyelvtan te mondat írsz tudna nem akkor mutat talán magyar

:C

www.angolozz.hu

(#31) Balika911 válasza Corleone33 (#27) üzenetére


Balika911
félisten

Dehogyis nincs. Nálunk a faluban minden hülye már elnézést felsőfokúval mászkál, rendszeresen emlegették is otthon. Aztán két éve befizettem a BME-re (közel van, melóból percek alatt átsétálok), sikeresen megcsináltam, azóta nem kell ezeket a dolgokat hallgatnom. :D

Mi ez, ha nem gyakorlati érték?

***

A középről pedig úgy érzem, hogy azt aztán tényleg mindenki megkapja, aki pár szót elmakog adott nyelven.

Gimi végén majdnem savót eresztettem az angol középfokútól, a fősuli után pedig elbizonytalanodtam, hogy az angol gazdasági közép nem alapfokú-e véletlenül (emlékeztem, a korábbin milyen nyelvtani tesztek és fogalmazások szerepeltek, az újban semmi ilyen). A német gazdasági közép pedig botányos nyelvnemtudás mellett is összejött.

[ Szerkesztve ]

(#32) janeszgol válasza D1Rect (#26) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Amikor elkezded, minden szerkezet szenvedő. :)

(#33) b0bcat válasza Balika911 (#31) üzenetére


b0bcat
addikt

Nem tudom eldönteni, hogy csak trollkodsz-e vagy egy nyelvzseni vagy. Vagy esetleg mindkettő igaz rád. :DDD

www.angolozz.hu

(#34) Narxis válasza Balika911 (#31) üzenetére


Narxis
nagyúr

lol te most trollkodsz?

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#35) Depression válasza D1Rect (#26) üzenetére


Depression
veterán

Nekem anno a felsőfokú "rigó utcai" nyelvvizsgán a szóbelin konkrétan elhangzott az, hogy "Akkor beszéljünk a vegetatív idegrendszerről!" Mákom volt, néztem a dr. House-t németül, de ha mondjuk futóművet húzok, akkor nem lenne meg. Ugyanez angolnál úgy történt, hogy a kép alján volt kis víz, a parton egy falu, meg mögötte egy vulkanikus hegy, de a vizsgâztatót csak az érdekelte, hogy mondjam meg a pontos helyszínt. Na, ez nem is lett meg, és nem is eröltettem tovább.

Azért kíváncsi lennék egy mostani nyelvvizsgára, hogy milyen követelmények vannak.

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

(#36) UnA válasza Fred23 (#21) üzenetére


UnA
Korrektor

Egy másik problémára való hivatkozás nekem mindig mellébeszélésnek tűnik. Bocs ;)

De ettől függetlenül nem érzem fair lépésnek a nyelvvizsga bevezetését így, hanem csak felmenő rendszerben lett volna jogos - vagyis aki most kezdi a középiskolát, annak már lenne.

(#37) Depression válasza UnA (#36) üzenetére


Depression
veterán

Milyen másik probléma? Az, hogy idegen nyelv helyett, ami mostanában szinte csak angol, hittant és focit oktatnak, az nem másik probléma, hanem pont ennek a problémának a része.

21 éve érettségiztem. Akkoriban suli után edzés volt, hittan meg a templomban.
7.-esként mentem az első nyelvvizsgámra, korom miatt csak alapfokú lehetett. 17 évesen megvolt a felsőfokú, és 16 évesen már korrepetáltam gyerekeket angolból és németből is. Pont ezen időszak alatt jöttem rá, hogy mennyire gagyik azok a tanárok, akik képtelenek átadni a tudást. Mert minden bukdácsoló gyerekből sikerült 4-es, 5-ös tanulót nevelnem.

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

(#38) Carasc0 válasza Depression (#37) üzenetére


Carasc0
őstag

LOL

D1Rect: Nulla tudással középfok és ment volna a felsőfok is! Jó persze én meg kamion vagyok! Istenem miért élnek ilyen troll emberek de most komolyan? :W

Balika911: Makokgsz és megvan a középfok? Ez is mekkora kamu szöveg már! :W :W

[ Szerkesztve ]

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#39) prozodus válasza Narxis (#23) üzenetére


prozodus
őstag

No, ha mindazt le tudnam irni, ami olvasas kozben eszembe jutott...
Amit igy 13 nyelv utan kiemelnek:
1. A gradedeket ruhellem. Meg csak veletlenul se olvasom-olvastam. Forditasokat sem szivesen. Eredetit viszont azonnal. Amiket Lomb Kato irt, azzal nagyon egyet tudok erteni, mert megtapasztaltam. Smi szotarozas, es nehany oldal smit nem ertes utan, egyszercsak elkezd vmi mukodni, es elkezdek dolgokat megerteni.
2. A nyelverzek az egy nagy baromsag. Ez egy akkora idiota mitosz, h... Termeszetesen vannak olyan kepessegek, amik megkonnyitik a nyelvtanulast: ugymint jo memoria, erdeklodes, kommunikacios vagy, zenei tehetseg, es meg par hasonlo. Mar gyerekkent azt gondoltam, h mkivel meg lehet ertetni mindent, ha neki megfeleloen nagyarazzak el. Tovabbra is igy gondolom: lehet, h nem az ovodas lesz a legjobb graf-matematikus, de lehet fogalma, elkepzelese a konigsbergi hidakrol. A nyelvtanulassal kapcsolatban is uezt gondolom: a fejemet merem tenni ra, h aki beszeli az anyanyelvet, azt meg tudom tanitani bmelyik nyelvre. Marmint amit en is kellokeppen beszelek 😁 Es mivel idonkent ra tudnak venni tanitasra, az eredmenyek engem igazolnak. Legalabbis azoknal, akik tenyleg azt csinaljak, amit mondok. Es meg elvezik is nagyjabol. Mert sztem ez a legfontosabb egy nyelvben.
3. aka 2.b. Vban rengeteg idot foglalkoztam egy-egy nyelvvel, de ez a legritkabb esetben jelentett kinlodast, munkat, feladatot. Igen, lehet, h nekem szerencsem volt, h olyan modon kezdtem nyelveket tanulni gyerekkent, ami kulcsot adott a nyelvtanulashoz. Es ez tovabb is adhato, de nem ugy, h elmondom mit csinalok, hanem h csinalom, ahogy csinalom, ahogy o megerti, befogadja, beepiti.
4. A fenebe, elfelejtettem, mire idejutottam... 😂😂

(#40) prozodus válasza prozodus (#39) üzenetére


prozodus
őstag

Bakker... eszembe jutott, leirtam, es eluszott....
4. Nyelvfilozofia, nyelvpszichologia: gondolkodas + nyelv: minden nyelven maskepp gondolkodom.
5. Nyelvtanulas-nydlvtudasi tipusok: analitikus es intuitiv.
De h ezt milyen jol leirtam... bacca meg, h a szerkesztes lejarta miatt meg a bongeszo sem orizte meg...

(#41) Dare2Live válasza C4mp3r (#10) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"amig EU utolsok vagyunk a legalabb egy idegen nyelvet beszelok kozott"

Ide vág, hogy míg a nagyon kevés városi "elit" iskolákban, ez az iskolák ~10% a dikákok 70-90%nak meglesz érettségire a nyelvvizsga addig a maradék 90%ban ez kb 0-5% körül jár. Én középsulis voltam pl jól emlékszem, hogy a komplett évfolyamon ami 110-120fő volt két embernek lett meg az érettségije automatikusan mert megvolt a középfok. Ez 1.8%.

Ebből a 110-120föből kb a 40-50%a 50-60fő vhol továbbtanult. Legtöbben vmi műszaki felsőoktatásba mentünk.

A nyelvoktatás pedig 2019re semmit se javult. Most is ilyen 2%nak van meg a nyelvizsgája. És itt jön a lényeg: Ennyi fog továbbtanulni míg korábban 40-50%os volt az arány.
Majd mennek a gyárba biorobotnak. Már amíg nem automatzálnak le kb "mindent".

Rohadt gáz ez így. Először az oktatást, nyelvoktatást kellett volna olyan szintre hozni, hogy ne "EU utolsok" legyünk és utána mehetne de így....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#42) prozodus válasza D1Rect (#29) üzenetére


prozodus
őstag

Teljesen igazad van!
Nemcsak a nyelvtani kifejezeseket nem szukseges megtanulni, de a kategoriakat sem. Pontosan eleg, ha megtanulod, h hogy mondjak a masik nyelven, h "epul a haz". Az anyanyelveden sem tanulod a nyelvtant, hanem a hallott mondatokbol leszurod a szabalyokat ontudatlanul. Epp eleg, ha az agyad tudja, akkor mar ugyis hasznalod. A nyelvtankonyvek megprobaljak leirni ezeket a szabalyokat, de ezekkel foglalkozzon az, akit a nyelveszet erdekel, masreszt soha, egyetlen nyelvtankonyv sem lesz kepes leirni az osszes szabalyt, holott remekul megtanulhatok.

(#43) #90088192 válasza UnA (#36) üzenetére


#90088192
törölt tag

Latom másnak is feltűnt a probléma: "Kötelező"

Na ez a másik probléma, ami kötelező az nálam alapból kiesik, nehogy mar valaki jobban tudja mire van szükségem. :K

Az hogy ez hova vezet azt meg tudjuk, kinek az érdeke?

Annyit megsúgok, nem azé akinek a nyelvvizsgát kell tenni :(

Sebaj, nekem több infóm nincs. És nem is lesz :D

:R

(#44) bambano


bambano
titán

ez az egész nyelvvizsgázós felvételizős történet egy nagy káosz és egy veretes marhaság.

a munkahelyeken senkit nem érdekel, hogy van-e nyelvvizsgád vagy sem. ott az számít, hogy el tudod intézni a melódat vagy sem. pont.

annak pedig, hogy a kormány előírta, hogy felvételihez kell nyelvvizsga, nem csak az az egy olvasata van, hogy kell-e nyelvtudás vagy sem. szerintem ennél sokkal fontosabb olvasata, hogy egy újabb témakör, amibe bele akarnak pofázni. miért nem lehet ráhagyni az oktatási intézményekre vagy a munkahelyekre, hogy eldöntsék, kell-e nyelvvizsga? megint mondom: nem összekeverendő azzal a kérdéssel, hogy kell-e nyelvtudás.

az a véleményem, hogy az ebben a kérdésben illetékeseknek még a harmadik szomszédja is idióta.

szerintem a normális megoldás az lenne, ha eltörölnék a nyelvvizsga követelményeket. kompletten, teljesen. NEM KELL. aki olyan karrierre vágyik, ahol kell, majd megtanulja a nyelvet. akinek meg jó az is, ahova nem kell, azt meg hagyják békén.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#45) prozodus válasza bambano (#44) üzenetére


prozodus
őstag

Magyarul a nyelvvizsga legyen csak egy a dicsekvesre alkalmas papir?
Egyebkent igen. Nem is tudom, h nem dolt ossze a vilag, mielott a nyelvvizsgat kitalaltak, es csak ugy mfele papirok nelkul tudtak meg beszeltek...

(#46) Dare2Live válasza prozodus (#45) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Nem tudom mikor volt ilyen de tippre mondjuk 30+éve.

Azóta gigantikusat fordult a világ, a nyelvtudás az egyik hanem legfontosabb tudássá vált. Alap felvételi követelmény nálunk is: Legyen érettségije és tudjon jól angolul, erről legyen vmi papírja, mert ha jól tud angolul akkor laza baba egy középfok. Ennyi.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#47) Carasc0 válasza bambano (#44) üzenetére


Carasc0
őstag

Egy hatalmas +1! :R Pontosan. Az már hab a tortán hogy nyelvizsgához kötött az, hogy megkaphassam a jeles diplomámat! Közröhej. Szakértelmem van, de nem hivatalos mert nem tudok egy idegen nyelvet B2 szinten. Tehát addig nem vagyok mérnök, nem értek hozzá. :C Ez Magyarország!

Csomagolása a tortának pedig, hogy nyelvizsga nélkül hamarosan már nem is lehet egyetemre menni! Mega lol. :W

[ Szerkesztve ]

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#48) Balika911 válasza Narxis (#34) üzenetére


Balika911
félisten

A "minden hülye" egy falusi túlzás, egyébként nem trollkodom. A felsőfokút nálunk annyira misztifikálják, pedig szerintem csak annyit jelez, hogy az ember tudása valószínű elér(t) egy hatékony kommunikációhoz szükséges minimumot. Ettől a szinttől még borzasztó sokat lehet/kell tanulni.

Azt a szintet pedig, ami a két gazdasági középhez elégséges volt pár éve, én semmire nem tartom. Olyan tudással átmentek emberek, hogy az még viccnek is rossz. Németből én is idetartozom: alapvető dolgokat kellett volna kifejeznem, de Németországban furcsán néztek rám, illetve az interjúkon is hamar megköszönték a részvételt.

Középiskolából kikerülve biztos, hogy más szempontok szerint értékelném.

(#49) prozodus válasza Dare2Live (#46) üzenetére


prozodus
őstag

Emlekeim szt legalabb 40-50. Gondolom, haboru utani talalmany. Szocialista vivmany? :))

(#50) Balika911 válasza Carasc0 (#38) üzenetére


Balika911
félisten

Igen, pl. a fősulis angolcsoportokból tudtommal szinte mindenkinek meglett a gazdasági közép. A többségük igenis makogott, mert én azt beszédnek nem nevezem. Írásban is látszottak a problémák. Volt, hogy 60 angol kérdést (10 x 5W1H) adtak ki írásbeli házinak, mert második évben a csoport 80%-a nem ismerte a szórendet bazdmeg.

Kabaré volt az egész. Vagy tragikomédia. A szakfordító/tolmács blokk, illetve később a munkahely lett végre az, ahol érdemben tanulhattam is, és sokat fejlődtem. Még mindig nem vagyok igazán elégedett, de egyre többször vannak jó pillanataim (meetingjeim).

Nem nagy büszkeség, de én meg németből voltam és vagyok gáz.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.