Hirdetés

2021. március 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#151) k-adi válasza joghurt (#150) üzenetére


k-adi
veterán

tényleg tök jó ötlet kitenni a címlapra és lopni az emberek idejét ezzel a cikket, hiszen kb 1%nak hasznos az a pár funkció amit tud, és biztos pont ők olvasnák egy techportálon

(#152) Tim82 válasza k-adi (#151) üzenetére


Tim82
nagyúr

Szerintem téged sem kényszerített rá senki, hogy rákattints a címre és elolvasd a cikket. Azt gondolnám, hogy felnőtt ember el tudja dönteni a(z amúgy korrekt) cím alapján, hogy érdekli-e a téma, majd intelligensen azt is le tudja kezelni, ha mások voltak az elvárásai a cikkel kapcsolatban vagy a végkövetkeztetései nem azok, mint a cikkírónak - de persze tévedhetek is.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#153) Reggie0 válasza k-adi (#151) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Remelem azert sikerult eletben maradni egy ilyen csapas utan :) Gyujtest ne szervezzunk?

[ Szerkesztve ]

(#154) Donki Hóte válasza k-adi (#151) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Szerintem a PH! olvasók túlnyomó többsége eléggé nagyfiú ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy érdekli egy adott téma, vagy sem :K (A maradék persze rákattint mindenre, aztán itt duzzog, de ez nem a cikkírók hibája.)

A cikk legnagyobb értéke az szerintem az, hogy korrektül kiolvasható belőle az, hogy az e-személyi elektronikus funkciói pillanatnyilag nincsenek kihasználva és ennek az okai mind a kibocsátó, mind a lehetséges elfogadói területeknek felróhatók :(

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#155) Luser2000 válasza st3v3np3t3r (#142) üzenetére


Luser2000
őstag

Az ún. "közlekedési alkalmazás" települt föl. "Előnye", hogy az égvilágon nem használja senki. :))

Samsung Galaxy Note 20 ultra, Samsung Galaxy Watch Active2 LTE, iMac 21,5

(#156) st3v3np3t3r válasza Luser2000 (#155) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog (1)

Erről valami hiteles infót tartalmazó forrás? :DDD

 iPhone 11 64GB // Huawei Matebook D15 R7 // LG 55 UHD TV // XBoX OneS All Digital // Telekom Optika 2G/1G // Telekom IPTV // PH! app a GPlay áruházban // Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#157) Luser2000 válasza st3v3np3t3r (#156) üzenetére


Luser2000
őstag

Már, hogy miről? A semmiről? Vagy a közlekedési alkalmazásról?
Hiteles forrás arról, lehetne, ha valaki használná. De arról, hogy senki nem használja ...

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy Note 20 ultra, Samsung Galaxy Watch Active2 LTE, iMac 21,5

(#158) Sancza válasza baani59 (#126) üzenetére


Sancza
tag

Az ügyintéző emellett megkérdezi, hogy hozzájárulsz-e, hogy a tanúsítvány nyilvános kulcsát közzétegyék az országos adatbázisban. Ez kell a működéshez és ha nemet mondasz rá, az e-mail cím nem kerül be a tanúsítványba, mert az rendszer űrlap kitöltője automatikusan törli.

Az, hogy nyilatkozol arról, hogy a kiadott tanústvány bekerüljöne-e a publikus tanúsítványtárba, annak égvilágon semmi köze ahhoz, hogy bekerülhet-e a kiadott tanúsítványba az email címed. Ez két egymástól teljesen független dolog. Az ügyintéző rosszul tudja! Sajnos az ügyintézők jórésze rosszul tud dolgokat az eSZIG aláíárs funkciójával kapcsolatban és sokszor félretájékoztatják az állampolgárokat (és sokszor néhányan tudatosan teszik ezt) :( sajnos ez a tapasztalat

(#159) st3v3np3t3r válasza Luser2000 (#157) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog (1)

"Előnye", hogy az égvilágon nem használja senki. - Erről, hogy senki nem használja.

 iPhone 11 64GB // Huawei Matebook D15 R7 // LG 55 UHD TV // XBoX OneS All Digital // Telekom Optika 2G/1G // Telekom IPTV // PH! app a GPlay áruházban // Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#160) Sancza


Sancza
tag

Pár helyesbítés, kiegészítés a cikkhez:

De akár adatot is titkosíthatunk vele. (Nem próbáltam.)
Nem ! Aláírás célú tanúsítvánnyal nem lehet titkosítani!
A tanúsítványok tartalmaz egy úgynevezett kulcshasználati biteket , ezek mondják meg, hogy az adott tanúsítvány mire használható. Ezt a tanúsítványt kiállító szolgáltató állítja be. A titkosításnak is van ilyen jelzése. Rendes aláíró programok ezeket tiszteletben tartják, ha a tanúsítványban ez nincs engedélyezve, akkor nem engedik titkosításra használni.
De akár meg lehet kerülni ezeket a programokat, és a tanúsítványból kivenni a publikus kulcsot és azzal titkosítani, de a kititkosításhoz már kell a privát kulcs. Minősített aláírás céljára kiadott tanúsítványhoz tartozó privát kulcs egy biztonságos aláírást létrehozó eszközön kerül kiadásra (máshogy nem lehet). Ez az eszköz (token, kártya) a privát kulcsot csak aláírásra és aláírás ellenőrzésre engedi használni. Titkosításra / kititkosításra már nem!

Nem mellékesen az eSzemélyi ECC kulcsot használ (p256), ezzel aztán végkép nem olyan triviális titkosítani mint a hagyományos RSA kulcsokkal. Jelenleg úgy tudom, nincs olyan hardver eszköz, ami támogatná az ECC alapú titkosítás funkciót :( (vagy ritka mint a fehér holló) Tanúsított eszközök tuti nem tudják.

Máik fontos dolog:
Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható!
Azaz, ha van egy céged, akkor a céged vagy munkaheyled nevében történő aláírásra nem használható az eSzemélyi! (nem írhatsz alá céges szerződést, számlát, stb,)

Ezt a "Felhasználói tanúsítványok kezelő"-ben találjuk, mint "Személyes tanúsítvány".
Ha jól sejtem a tanúsítvány titkos kulcsa, az nem más, mint az e-Aláírás PIN kódja, amit használatkor kér:

Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Ezt jó lenne átfogalmazni, mert így gáz
Pin kód megadásával engedélyezed, hogy az alkalmazások "hozzáférjenek" a kártyán tárol privát kulcshoz (műveletet hajtsanak végre vele)!

Kártya olvasó témában:
Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni.
De a kártya teljes használhatóságát csak azokkal az olvasókkal garantálja a BM! Mivel csak azokkal az olvasókkal lettek teljes körűen letesztelve.

Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra!

(#161) Sancza válasza TomKiss (#6) üzenetére


Sancza
tag

Ezt kicsit pontosítanám

Az AVDH az aláírandó dokumentumra egy minősített tanúsítványra visszavezetett fokozott bélyegzőt tesz. Nem hoz (nem hozhat) létre minősített aláírást!

Az eSzemélyivel minősített elektronikus aláírást lehet létrehozni. Ezt az aláírást az EU-ban mindenhol ugyan úgy el kell fogadni, mindenhol ugyanolyan jogi hatással bír.

Az hogy jogilag ugyanaz a két aláírás (AVDH és eSzemélyi), az csak Magyarországon van így. Erre van egy külön jogszabály (talán az elektronikus ügyintézési tv-ben), ami ugyanolyan joghatást biztosít az AVDH aláírásnak mint a minősített aláírásnak.
Az EU-ban az AVDH aláírás csak egy NISZ GOVCA által kiadott fokozott bélyegző lesz és nem lesz olyan joghatása mint egy minősített aláírásnak.

Cikkhez :
A tanúsítvány élettartamával kapcsolatban
Jelenleg 2 éves érvényességi idejű tanúsítványok kerülnek kibocsátásra. Ez az alap. De a tanúsítvány érvényességi ideje nem lehet hosszabb mint az eSzemélyi kártya érvényességi ideje! így akinek az igazolvány érvényességi idejéből kevesebb mint 2 év van hátra a tanúsítvány igénylésének időpontjában, neki a kiadott tanúsítvány érvényességi ideje rövidebb lesz mint 2év. Nekem most a tanúsítványom csak 13 hónapig érvényes emiatt.

[ Szerkesztve ]

(#162) st3v3np3t3r válasza Sancza (#160) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog (1)


Ha szerinted nem lehet, akkor a tanusítvány miért tartalmaz olyan bejegyzést, hogy: A lemezen lévő adatok titkosítása, ha nem lehet titkosításra használni.

Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható! Nem is írtam olyat, hogy cégszerű aláírásra is lehet használni.

Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Erre van valami publikus dokumentációd is ami alá támasztja?

Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni. Köszi az infót. De szintén nem írtam olyat, hogy csak BM által jóvágyahott olvasókkal működik.

Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra! KEAASZ, nem KEAESZ. Mellesleg erről is kellene valami pontosabb dokumentáció.
:R

 iPhone 11 64GB // Huawei Matebook D15 R7 // LG 55 UHD TV // XBoX OneS All Digital // Telekom Optika 2G/1G // Telekom IPTV // PH! app a GPlay áruházban // Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#163) Sancza válasza st3v3np3t3r (#162) üzenetére


Sancza
tag

Ha szerinted nem lehet, akkor a tanusítvány miért tartalmaz olyan bejegyzést, hogy: A lemezen lévő adatok titkosítása, ha nem lehet titkosításra használni.
ö mert esetleg baromságokat ír a ringyóz ? :D láttunk már ilyet
nekem még több célt ír a ringyóz az én tanúsítványomra :)
megnézed jobban a tanúsítványt, akkor láthatod , hogy csak a "non-repudiation" /letagadhatatlanság van bekapcsolva , semmi más! Minősített aláírás céljára kiadott tanúsítványokban csak ez az egy lehet bekapcsolva!

Az eSzemélyi csak magáncélú aláírásra használható! Nem is írtam olyat, hogy cégszerű aláírásra is lehet használni.
De nem is írtad, hogy nem lehet! Ezért írtam pontosításnak, főleg, hogy egy számla aláírását részletezed. Emiatt gondolhatják mások, hogy lehet üzleti, munka célra is használni.

Nagyon nem! Nem a pin kód a titkos kulcs! Erre van valami publikus dokumentációd is ami alá támasztja?
Basszus, az egész kriptográfiának az a lényege, hogy a privát kulcs titokban maradjon!
Minősített aláírást csak minősített aláírást létrehozó eszközzel hozhatsz létre. Ezeknek az eszközöknek a lényege, hogy a bennük tárolt kulcs semmilyen formában nem nyerhetőek ki és hogy a kulcs semmilyen formában nem is létezett az eszközön kívül (azaz importálni sem lehet az eszközre!!)
Nagyon komoly külső független tanúsító szervezetek tesztelik ezeket az eszközöket és tanúsítják hogy ezeknek a követelményeknek megfelelnek (Common Criteria - CC, stb) ezek az eszközök. A hitelesítésszolgáltatók csak ilyen eszközökre adhatnak ki minősített aláírás létrehozására alkalmas tanúsítványt.
Példának itt találsz egy tanúsításjelentést IDPrime 940 -es kártyáról:
https://hiteles.gov.hu/cikk/83/safenet_idprime_940_intelligens_kartya
(eSzemélyi kártyának is létezik ilyen tanúsítása, de az most passz, merre van, megkeresheted nyugodtan, ezek publikus dokumentumok)

most ezek után szerinted a pin kód a titkos kulcsod?

Dell Latitude laptopokba épített NFC-s kártyaolvasó tökéletesen kezeli az eSZIG-et, nem kell feltétlenül az eSzemélyi honlapon lévő kártyaolvasókat használni. Köszi az infót. De szintén nem írtam olyat, hogy csak BM által jóvágyahott olvasókkal működik.
??
ez csak egy kiegészítő információ volt (látva mennyi nyekergés volt itt a hozzászólások között az olvasók miatt)

Valaki valahol írta, hogy a KEAESZ-hez nem kell internet. Ha rendes aláírást szeretnél csinálni, kell internet hozzá, anélkül nem tudsz időbélyeget tenni az aláírásra! KEAASZ, nem KEAESZ. Mellesleg erről is kellene valami pontosabb dokumentáció.
KEAESZ-t és a KEAASZ-t mindig keverem , bocsi
(KEAESZ: https://keaesz.gov.hu/keaesz/validate.html )

milyen pontosabb dokumentációra gondolsz? erre? :
https://eszemelyi.hu/dok/KEAASZ_Felhasznaloi_leiras_v1_33_20171012.pdf
4.2.2 fejezet

Szerintem magától értetődő, hogy egy netes szolgáltatás igénybevételéhez szükség van internet elérésre. Márpedig az időbélyeg szolgáltatás interneten keresztül vehető igénybe

(#164) Sancza


Sancza
tag

Egy példa mire jó (többek között) az eSzemélyi aláírás
Pár éve a lakáshitelemet átvittem egy másik bankhoz. Ez azzal járt, hogy végtörlesztési kérelmet kellett beadni régi bankhoz. Ez a végtörlesztési kérelem egy olyan papír amihez két tanú aláírását is kérték. Azt tudni kell, hogy a minősített aláírás (és az AVDH) jogilag egy teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít (2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról 325. § (1) f )
Szóval a végtörlesztési nyilatkozatot elektronikusa kitöltöttem , eSzemélyivel aláírtam és időbélyegeztem, majd elküldtem e-mail-ben. A bank szó nélkül elfogadta. így nem kellett tanúkat keresgélnem és postával szórakozgatnom :)

Természetesen erre bármelyik hitelesítés szolgáltatól igényelt minősített aláírás alkalmas, nemcsak az eSzemélyi.

Jó lenne, ha egyre több helyen elfogadnák az aláírást, de sajnos nagyon sok helyen még nem fogadják el. Egyik ilyen cég a Fundamenta, akivel kénytelen voltam postán levelezgetni pár hónapja, mert egyszerűen nem hajlandók tudomást venni az elektronikus aláírásról :( Ahelyett, hogy pikk pakk leleveleztük volna elektronikusan a dolgokat, hetek mentek el a postai levelezgetésekkel :(

(#165) baani59 válasza Sancza (#158) üzenetére


baani59
aktív tag

Az ügyintézők nagyon nincsenek képben. Csak azért írtam le a sztorimat, hogyha valaki e-mailt akar az e-személyit használva aláírni, inkább kérdezzen rá kétszer is amikor csináltatja az eSzig-et. :W

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy Note 9 - Android 10 - Pocketbook Inkpad - Samsung Galaxy Watch Active 2

(#166) Nagus


Nagus
aktív tag

Március végén jár le a személyim és már ilyen förtelmet kapok. A hátam közepére sem kívánom és mivel a vészhelyzet alatt érvényes a lejárt okmány is ezért kivárok. :DDD Annyi előnye lesz, hogy a TAJ és adókártya kikerül a zsebemből. A hülye kódkártyáikkal meg hagyjanak békén, rászarok a PIN kódjukra. :DDD
Azt sem tudom mi az az e recept. Az elmúlt 20 évben még papír recept sem volt a kezemben. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#167) Luser2000 válasza Nagus (#166) üzenetére


Luser2000
őstag

Azért vidd csak magaddal a TAJ és Adókártyádat!
(Az, hogy az adat felkerül az e-SZIG tárolóelemére, nem jelenti azt, hogy ahol szükség van a TAJ és/vagy Adóazonosítóra, ott a kiolvasás és dokumentálás feltételei is adottak lennének).

Samsung Galaxy Note 20 ultra, Samsung Galaxy Watch Active2 LTE, iMac 21,5

(#168) st3v3np3t3r válasza Sancza (#163) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog (1)

Lényegében írtam, ott van a cikk címében, hogy magánszemélyként ! Ebből logikusan az következik, hogy a cikk teljes terjedelme magánszemélyekre vonatkozik, nem egyéni vállalkozókra és cégekre.

Az egyes infók pontosítására tett javaslataiddal pontosítok, amint lesz időm. :R

 iPhone 11 64GB // Huawei Matebook D15 R7 // LG 55 UHD TV // XBoX OneS All Digital // Telekom Optika 2G/1G // Telekom IPTV // PH! app a GPlay áruházban // Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#169) Tim82 válasza Sancza (#161) üzenetére


Tim82
nagyúr

Az hogy jogilag ugyanaz a két aláírás (AVDH és eSzemélyi), az csak Magyarországon van így. Erre van egy külön jogszabály (talán az elektronikus ügyintézési tv-ben), ami ugyanolyan joghatást biztosít az AVDH aláírásnak mint a minősített aláírásnak.

451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól:

"112. §

(1) Az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (a továbbiakban: AVDH) KEÜSZ keretében a szolgáltató a személyhez rendelésről kiállított igazolást elektronikus dokumentumba vagy az elektronikus dokumentumhoz kapcsolt záradékba foglalja, és azt – a hitelesítendő nyilatkozattal együtt – minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus bélyegzővel, valamint minősített időbélyegzővel hitelesíti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti igazolás tartalmazza
a) az ügyfél nevét és a rendelkezésére álló azonosító adatok közül az ügyfél által megjelölt és az AVDH szolgáltatója által az azonosítási szolgáltatónál, a központi azonosítási ügynök, a rendelkezési nyilvántartás vagy az összerendelési nyilvántartás igénybevételével lekérdezett adatokat, valamint
b) a nyilatkozat további azonosító adatait.

(3) Ha a nyilatkozatot több személyhez kell rendelni, a szolgáltató az egyes személyekhez rendelés során az (1) és (2) bekezdés megfelelő alkalmazásával jár el.

(4) Az e § rendelkezései szerint kiállított okirat teljes bizonyító erejű magánokirat."

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#170) BestofJAVA


BestofJAVA
csendes tag

:D Ezt követendő példának találom, tudnál készíteni róla egy részletes bemutatót fotókkal?

(#171) Sancza válasza st3v3np3t3r (#168) üzenetére


Sancza
tag

Lényegében írtam, ott van a cikk címében, hogy magánszemélyként ! Ebből logikusan az következik, hogy a cikk teljes terjedelme magánszemélyekre vonatkozik, nem egyéni vállalkozókra és cégekre.

Lehet én nem fogalmaztam pontosan, vagy nem értem a magyar nyelvet. :)
Szóval, az hogy Te leírod, hogy mire lehet magánszemélyként használni az eSzemélyit, abból semmilyen formában nem következik, hogy azt más célra (üzleti, munka) nem lehet használni ha ez nincs külön leírva. Ráadásul egy cég által aláírt dokumentum van a cikkben (tudom, hogy csak mintának, hogy hogyan néz ki egy aláírás PDF-en), de ezt sokan értelmezhetik úgy is, hogy lehet használni üzleti célra is az eSzemélyi aláírást, hiszen a leírásban is egy ilyen példa van.

Egyébként ez a kitétel csak az aláírásra vonatkozik, azaz csak magáncélú aláírásra használható, céges, munkaügyi célú aláírásra nem.
Ezt azért kell kiemelni, hangsúlyozni, mert sokszor láttam, hogy céges dokumentumokat, számlákat eSzemélyivel írták alá :(

Szolgáltatási szerződés első oldaláról:
Igénybevevő tudomásul veszi, hogy az eSzemélyihez kapcsolódó elektronikus aláírásszolgáltatást csak magáncélra használhatja fel; a szolgáltatáshasználata bármilyen üzleti, munkahelyi vagy egyéb szakmai tevékenység céljából nem megengedett.

Sajnos az ilyen jellegű dolgokat muszáj szájbarágósan egyértelműen leírni, mert vannak akik hajlamosak félre érteni, rosszul értelmezni ezeket.

(#172) Dyingsoul válasza Fecogame (#1) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Ez volt az első kérdés a fejemben mikor a cikket olvastam. :D
No nem mintha bármi rossz dolgot csinálnék én, de ez mégis egy olyan dolog amit nem szívesen adnék meg.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#173) Donki Hóte válasza Dyingsoul (#172) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Változott a törvény, ha 2021. augusztus 1. után kell új személyit csináltatnod, akkor már nem lesz módod megtagadni az ujjlenyomatvételt, szóval ha nem akarod megadni, akkor júliusig csináltass új személyit, addig még nem kötelező megadni az ujjlenyomatot :K

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#174) joghurt válasza Donki Hóte (#173) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Vagy szerezz "véletlenül" egy sérülést az ujjadra épp akkor.

A tej élet, erő, egészség.

(#175) Donki Hóte válasza joghurt (#174) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Nem csinálják meg, visszahívnak később, ha már megjavult az ujjad :K EU-s előírás, hogy kell rá az ujjlenyomat.

Van egy speciális betegség, ami azzal jár, hogy az embernek nincs ujjlenyomata. Na, ők nagyot fognak szívni, mert nekik ugyan megcsinálják a személyit ujjlenyomat nélkül, de pl. másik országba történő belépéshez nem tudják majd használni, szóval pl. repülni nem fognak tudni :(

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#176) DrDobos válasza Donki Hóte (#175) üzenetére


DrDobos
őstag

Mi haszna van megadni az ujjlenyomatot?

Samsung Galaxy A8

(#177) Donki Hóte válasza DrDobos (#176) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Semmi. Sőt, magának a személyi igazolványnak sincs semmi haszna, az USA-ban pl. nem is elterjedt :K

Viszont az EU kötelezővé tett a fénykép mellett az ujjlenyomat rögzítését a személyin lévő chipben, így rögzíteni kell és kész...

Viszont a kérdésed ellentéte is jogos, mi haszna van NEM megadni az ujjlenyomatot :F

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#178) joghurt válasza Donki Hóte (#177) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Ennyi erővel lemérhetnék a pöcsöd méretét is, hiszen mi haszna van NEM megadni? Úgy értem azon túl, hogy nyilvántartsák rólad, mert csak.

Engem ennél sokkal jobban zavar amúgy, hogy nincsen épeszű és könnyen kezelhető felület a hozzáférési jogosultságok kezeléséhez. Már önmagában a csodás nevű EESZT jogosultság-kiosztó felülete is pilótavizsgás agyrém. Aminek persze annyi értelme van, hogy ha nem adsz meg minden jogot mindenkinek, akkor kb. nyugodtan meg is dögölhetsz.

Bájdövéj egy normális rendszerben lenne rá lehetőséged, hogy lekérdezd, az adataid közül ki és mit (mikor, miért) nézett meg.

A tej élet, erő, egészség.

(#179) cocka válasza joghurt (#174) üzenetére


cocka
addikt

Mind a tízre? :D Vagy mind a húszra? :D

(#180) cocka válasza DrDobos (#176) üzenetére


cocka
addikt

Tudtommal csak akkor kell kötelező jelleggel megadni, ha EU-s vagy EGT országba utazol. De ha nem utazgatsz sehova, valóban semmi értelme, főleg hogy még mindig ott tartunk, hogy a kártyák és az infrastruktúra már velünk vannak évek óta, de a fejekben még mindig nagy a káosz, ha használni akarod. Úgy hiába akarok valamit rutinszerűen használni, ha az ellenoldal tájékozatlan, és a végfelhasználónak kell tájékoztatnia olyan dolgokról a személyzetet, amit már rég tudniuk kéne.

Továbbá addig értelmetlenek a funkciók, amíg mindre van kvázi feltétel nélküli helyettesítő folyamat. Tehát talán csak az elektronikus aláírás kivételével minden mást el tudok intézni elektronikus személyi nélkül is vagy sima személyivel. Na amíg ez a helyzet, addig senki ne várjon jelentős előrelépést.

(#181) Donki Hóte válasza joghurt (#178) üzenetére


Donki Hóte
addikt

A pöcsöd mérete nem állandó a határon, a mérete attól függ, hogy egy csinos szőke nő útlevélkezelő méri, vagy egy morózus arab férfi, szóval azt eleve nem lehet biometrikus azonosítónak megadni.

Ellenben az ujjlenyomatod állandó, független attól, hogy ki nézi, tehát a megfelel a biometrikus azonosítóval szemben támasztott követelményeknek :K

Egyébként miért van ez a nagy ellenkezés az ujjlenyomat rögzítésével szemben?

A személyihez, útlevélhez nem úgy veszik le az ujjlenyomatodat, mint a rendőrségen, a rendőrségen mind a 10 ujjadról körömtől-körömig oldalra görgetve leveszik az ujjlenyomatot, a személyihez csak két ujjadat veszik fel, azokat is csak laposan odaérintve, nem oldalra görgetve.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#182) joghurt válasza Donki Hóte (#181) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Mondjuk mert semmi értelme. Az ilyen jellegű ujjlenyomat-azonosítást tök könnyű átverni. Laptopra/mobilra kényelmi egyszerűsítésnek jó, de biztonsági szempontból felejtős.

A tej élet, erő, egészség.

(#183) Donki Hóte válasza joghurt (#182) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Pedig szerintem tök jó, hogy van az e-személyin ujjlenyomat, sokkal több helyen kellene használni ennek a beolvasását.

Pl. ha ellopják a személyidet és visszaélne vele egy hozzád egy kicsit hasonlító személy, akkor jó (lenne) ha nemcsak a rajta lévő fényképet néznék meg, hanem az ujjlenyomatot is, rögtön kiderülne, hogy aki éppen te a nevedben akarja a lakásodat eladni, az valójában nem is te vagy :K

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#184) k-adi válasza Donki Hóte (#181) üzenetére


k-adi
veterán

"azokat is csak laposan odaérintve, nem oldalra görgetve."

aha akkor mi értelme?

(#185) Donki Hóte válasza k-adi (#184) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Látom, hogy csak a szándékos értetlenkedés megy :(

Ha az olvasó máshol is pont ugyanezt a két ujjadat pont ugyanígy olvassa be, akkor tökéletesen megfelel azonosításra.

A rendőrségnek azért kell teljes ujjlenyomat, mert ők ujjlenyomat töredékeket is azonosítani szeretnének, egy betörés tettesét nehéz lenne rávenni, hogy az ablak felfeszítésekor a hüvelyk és a mutatóujját pontosan merőlegesen helyezze az ablaküvegre :U

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#186) Reggie0 válasza Donki Hóte (#181) üzenetére


Reggie0
nagyúr

"Egyébként miért van ez a nagy ellenkezés az ujjlenyomat rögzítésével szemben?"

Nem bizunk az allamban :) Amugy praktikus dolog az ujjlenyomatos azonositas, csak sajnos az ujjlenyomatot ma mar konnyu hamisitani is es mivel mindenhol otthagyod ezert megszerezni se tul nehez. Egy elvesztett kartya eseten eselyes, hogy ott lesz raja, mig a pin kod remelhetoleg nem.

[ Szerkesztve ]

(#187) joghurt válasza Donki Hóte (#183) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Ha jól emlékszem, a cikk és a korábbi hozzászólások nagy részének is az volt a konklúziója, hogy milyen sok mindenre lehetNE használni, ha adottak lennének hozzá a feltételek.
Pl. bár az ügyvédeknek-közjegyzőknek hivatalból van kártyaolvasójuk, semmi nem írja elő, hogy a felek személyazonosságának ellenőrzéséhez használják a kártya elektronikus funkcióit.
Tudhatna közlekedési bérletet is - ha lenne olvasó minden buszon, vonaton, villamoson, de legalább a kallereknél.
Kiválthatná a TAJ-kártyát - ha nem lenne sokkal egyszerűbb a 9 számjeggyel dolgozni, akár papírfecniről bepötyögve.
Kiválthatná az adókártyát - ha nem ugyanez lenne a helyzet, csak 11 számjeggyel.
A jogsit is kiválthatná - ha a rendőröknél is lenne kártyaolvasó, amivel pl. az egyes kategóriákat és azok érvényességi idejét ellenőrizni tudnák.
Stb.

A tej élet, erő, egészség.

(#188) Dyingsoul válasza Donki Hóte (#173) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Az ujjlenyomatot én használom saját magam azonosítására, például banki rendszerekben. Én ezt az információt (az ujjlenyomatomat) nem szeretném rábízni a kormányra és a személyigazolványhoz kapcsolt rendszerekre. A BKK-s malőr után pláne nem, de lehetne sorolni az indokokat napestig.
Különben is, kötelező jelleggel vegyenek ujjlenyomatot a bűnözőkről ahogy eddig is, ne tőlem.
Azon pláne meglepődtem, hogy azt mondod ez EU-s döntés. Hol a GDPR? Nem csak arról kellene szólnia a GDPR-nak, hogy az adatokat csak hozzájárulással és kellő körültekintéssel kell kezelni, hanem arról is, hogy csak a valóban szükséges adatokat gyűjtsék.
Természetesen nem veled vitatkozom erről, csak kicsit bosszant a dolog. Aztán lehet idővel megbékélek vele, de tetszeni soha nem fog.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#189) Reggie0 válasza Dyingsoul (#188) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Elvileg arrol is szol a GDPR, indokolatlanul nem lehet kezelni szemelyes adatot, es a mert csak begyujtjuk nem eleg indok. Viszont az ujjlenyomatot meg lehet indokolni igy is.

[ Szerkesztve ]

(#190) k-adi válasza Donki Hóte (#185) üzenetére


k-adi
veterán

értetlenkedés .. hogyne.. te csak add meg nyugodtan.. én nem fogom

(#191) Donki Hóte válasza k-adi (#190) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Akkor 2021 augusztusa után se érvényes útleveled nem lesz, se személyid. Az útlevélhez már egy ideje kötelező ujjlenyomatot adni, a személyihez pedig augusztustól lesz kötelező, szóval ha utána járna le, akkor ujjlenyomat nélkül nem tudsz hosszabbítani.

Nyilván nem hal bele senki abba, hogy se érvényes személyije, se útlevele nincs, persze külföldre utazni, bankszámlát nyitni, házasodni, elválni, gyereket anyakönyvezni, házat, autót venni, vagy eladni, lakcímet változtatni, egyetemre beiratkozni, BKV bérletet venni, stb, stb. nem fogsz tudni (jogosítvánnyal országon belül el lehet lenni egy ideig, amíg az is le nem jár, aztán teljesen törvényenkívüli leszel :D ).

Olyanok vagytok, mint az észak-amerikai indiánok voltak az 1800-as években, ők lefényképezni nem engedték magukat, mert azt tartották, hogy a fénykép készítésével ellopják a lelkük egy részét :C

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#192) Reggie0 válasza Donki Hóte (#191) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Miert ne tudna? Ezekhez eleg a jogsi is, max kulfoldre nem tud utazni.

(#193) joghurt válasza Donki Hóte (#191) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Nemcsak a lelkük egy részét lopták el, hanem kb. az összes földjüket...

A tej élet, erő, egészség.

(#194) Donki Hóte válasza Reggie0 (#192) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Nagyon sok dologra nem jó a jogsi, pl. szavazni sem lehet vele. Bankszámlát nyitni, ingatlan adásvételt intézni is elvileg jó, de a gyakorlatban nem fog sikerülni :(

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#195) Donki Hóte válasza joghurt (#193) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Az nem így volt, visszaadták nekik a lefényképezett lelküket, amiért ők cserébe a földjeiket adták :DDD

Árpád vezér is egy fehér lóért vette meg a tótoktól a Kárpát medencét, ehhez képest az indiánok jobb üzletet kötöttek, ők visszakapták a lelküket :R

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#196) gekkoXT


gekkoXT
senior tag

Myth Busters elég gyorsan bebizonyította, h az ujjelnyomattal elég könyű visszaélni, szóval én megértem, ha valaki üdzkodik megadni.

(#197) Reggie0 válasza Donki Hóte (#194) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Hogyne lehetne szavazni vele. En mar 20 eve azzal jarok szavazni. Ingatlant is azzal inteztem, nincs szemelyim 20 eve. A szemelyi semmihez sem kell, max a gyerekeknek, akiknek nincs jogsijuk es utleveluk.

[ Szerkesztve ]

(#198) cocka válasza Reggie0 (#197) üzenetére


cocka
addikt

Tehát aki nem tud vezetni vagy nem vezethet, azt most itt burkoltan legyerekezted. Szép.

(#199) Donki Hóte válasza gekkoXT (#196) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Persze, lehet hamisítani, de honnan veszik az ujjlenyomatot, amit le kell másolni?

Senkit sem győzködök, hogy adja meg az ujjlenyomatát, de azért azt te is beláthatod, hogy egy újabb azonosító plusz biztonságot jelent.

A személyin van aláírás, ezt egy gyerek is tudja hamisítani. Van rajta fénykép, kis hajfestés, kis fodrász, szemüveg, stb. és máris be lehet csapni vele sokakat.

Ha van rajta ujjlenyomat is, akkor már kell elég komoly igyekezet kell, hogy megszerezzék a tiédet a másoláshoz, pluszban nagyon komoly technika, hogy műanyag zseléből ál-ujjlenyomatot csináljanak a hamisításhoz. Ha elterjed, hogy az ujjlenyomatot is ellenőrzik a személyinél, akkor Gazsi üzletének befellegzett, aki azért lopkodja a személyiket, hogy előfizetéses mobiltelefonokat vegyen vele.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#200) Reggie0 válasza cocka (#198) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Remelem erted a KELL szo jelenteset es azt, hogy a LEHET szo mennyire jelent mast. A gyereknek azert KELL, mert nem utazgat es nem vezet. Egy felnot meg eldontheti, hogy utlevelet tart, vagy szemelyit, tehat neki LEHET szemelyit kivaltani, de nem KELL.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.