Hirdetés

2019. október 20., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Stonerice


Stonerice
(őstag)

Mi van akkor ha a többi gyártó, egyszerűen a gyártás egyszerűsítésére, vagy a szimmetriára hivatkozik az ASUS elleni perben? Miért ne nézhetne ki szabályosabban az a foglalat? Illetve, ha már vannak a cpu-n is érintkező talpacskák azokon a pontokon, akkor miért ne használhatná ki a konkurens gyártó?

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: Ryzen 5 1600/ Msi B350m /Gtx 970 +accelero TwinTurbo II

(#2) BlackSoft válasza Stonerice (#1) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

De ha le van védetve, akkor az le van védetve, "nincs miért ne"....

Mindjárt elkezdek Mercedes-t gyártani, miért ne nézhetne nekem is ki úgy, és miért ne működne pont úgy ezzel az erővel :))

Amúgy, mikor beszélgettem az Asus-al, akkor ott fejeződött be ez a beszélgetés, mikor az OC Socket kapcsán felhoztam azt, hogy ha csak nekik van ilyen, és ezt gondosan le is védték, akkor első sorban elég erősen az Intel-el együtt kellett működniük, és közösen találták ki ezt a dolgot, vagyis Intel&Asus bizniszt lehet érezni :DDD

[ Szerkesztve ]

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#3) hallador válasza Stonerice (#1) üzenetére


hallador
(addikt)

Nem tudom az Apple miért pereskedik évek óta, pedig Ők aztán szart se találtak ki az elmúlt 115 évben az ASUS-al ellentétben.

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#4) Paul119 válasza hallador (#3) üzenetére


Paul119
(addikt)

Ha mar nincs annyi isheep valahonnan kell egy kis bevetel :D

Megnéztem volna Sámsont, ha nem rockernek nevelik, Rapperként a gettóban kopaszon mivel dicsekedik

(#5) BlackSoft válasza hallador (#3) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

Az Apple nem is mondta arra, amit nem ők találtak ki, hogy ők találták ki. Csupán ők védették le először...

Ha te feltalálsz valamit, én meg megcsinálom ugyan azt (akár anélkül, hogy tudnék róla, te már feltaláltad), és én védetem le előtted, akkor az bizony az enyém... Ezért kell minden új dolgot titokban is tartani, míg nem lesz levédve, mert előfordulhat, hogy más ellopja stb, és megteszi előbb.

Meg persze ilyen hatalmas cégeknél még valamit figyelembe kell venni. Én az Apple-nél dolgozom. Feltaláljuk a retina szkennert a telefonba. Ilyen, s ilyen, eddig nem ismert eljárást, alkalmazunk, ami teljesen új.
Én az Apple-nél 100.000 forintot keresek.
Munka után megyek a Samsung-hoz, és megmondom nekik, hogy 300.000 forint bérért nekik fogok dolgozni, és feltalálok még ma nekik egy retinaszkennert...

Biznisz benne van minden oldalról, minden formában.

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Egyrészt ha ez az ASUS szabadalma, akkor hajrá, másrészt viszont fura, hogy hogy tudott levédetni valamit, ami valószínűleg inkább az Intelnek köszönhető, hiszen a processzort ő tervezte úgy hogy rajta vannak ezek az extra lábak, vagy érintkezők.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#7) Viktor81


Viktor81
(senior tag)

Hat akkor ez man nem is 2011, hanem 2037 !
Szeretem a Giga-t, de ebben az esetben igaza lehet az ASUS-nak. Adni is kell a pofajukra, oszt fizessenek csak, mert ez bizony nem igy mukodik. (bar valoban furcsa, hogy volt nehany funkcio nelkuli lab, amikrol ok tudtak, mire lehet hasznalni...)

[ Szerkesztve ]

(#8) F34R


F34R
(veterán)

Igen es ilyenkor jut eszukbe?

Azert kicsit hibasnak erzem az ANSUS-t is

(#9) Tidus válasza hallador (#3) üzenetére


Tidus
(őstag)

Fogalmad sincs hogy miről beszélsz.
Az Apple nem ide tartozik, de az Androidod sem úgy működne ahogyan, ha nincs Apple.
Itt néhány mondatban le van vezetve az Asus problémája. De az Asus mérnőkei biztos tudják, hogy valójában mit is akarnak perre vinni. Mi itt az iróazstal mögött még akkor sem fogjuk tudni a pontos érveket és ellen érveket, ha lefut a pereskedés.

[ Szerkesztve ]

(#10) jones965 válasza Tigerclaw (#6) üzenetére


jones965
(Modder)

A specifikációt minden gyártó megkapta a gyártást megelőzően, akkor miért csak az asusnak jutott az eszébe, hogy az extra tápellátásért felelős érintkezőket is bekösse.
Teljesen jogos az érvelése. Az pedig a hab a tortán, hogy ezzel az OC socket-el kapásból megdöntöttek sok benchmark világrekordot. Gondolom ez fáj leginkább a konkurens gyártóknak.

(#11) Tidus válasza jones965 (#10) üzenetére


Tidus
(őstag)

Ja, konkrétan valahogy erről van szó.

(#12) matteo_szg válasza F34R (#8) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Augusztus végén startolt a platform és vele együtt az OC Socket. Mivel a Gigabyte októberben már szállítani kívánja az új sockettel szerelt alaplapjait - az első eresztés azonos körülmények között gyengébben teljesít túlhajtás és memória tunig terén, mint az ASUS lapjai -, feltételezhető, hogy beszállítói oldalon történt némi szivárogtatás, ami lehetővé teszi a piaci starthoz mért roppant gyors reagálást. Konkrétan a teljes line-upot cseréli a Gigabyte a tervek szerint, az új Socket miatt. Az IDF-en már ilyen lapokat használtak a tuningbemutatók során.

Szóval nem "ilyenkor jut eszükbe", viszont nyilván az egy fontos lépcső, amikor a versenytárs az OC Socket miatt tényleges piaci lépéseket tesz. Nem véletlenül patented az OC Socket, és annál némileg több tervezést, mérnöki munkát igényel, mint hogy a processzoron egyébként megtalálható plusz érintkezőkhöz plusz tüskéket rakunk. :)

Az, hogy ennek az egésznek lesz-e eredménye jogi szinten, nos, szerintem kétséges. De ha eldobjuk most ezt az ügyet, akkor azért azt el kell ismerni, hogy a CPU-foglalatot érintő alaplagyártói extra hozzáadott értéket viszonylag régen láttunk. Ha meg jobb, mint a standard Intel foglalat, akkor persze, hogy mindenki használni akarja.

jupiiii

(#13) zsigus válasza matteo_szg (#12) üzenetére


zsigus
(őstag)

" amit elvileg az ASUS saját szabadalma." -t

Ha ez így van, akkor nem kétséges...

(#14) matteo_szg válasza zsigus (#13) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Persze, de tajvani IT-cégekről van szó. Nyilván mindkét oldalnak megvannak az ütőkártyái, aminek a vége lehet, hogy csak morgás lesz. Meglátjuk, az biztos, hogy alaplapi fronton ilyen viszonylag ritkán van. :)

jupiiii

(#15) zsigus válasza matteo_szg (#14) üzenetére


zsigus
(őstag)

Ez mondjuk igaz. Lehet, hogy összedobnak egy kisebb összeget az ASUS "megsegítésére". :)

(#16) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Ha a cpu-n rajta vannak az extra lábak, és le is van írva hogy ezek mire valóak, akkor szerintem hiába a pattogás.

Szerintem az a baj hogy ebben az árkategóriában nagyon nagy különbség nincs, X99 és X99-es lap között, így most azt érzi asus hogy rámarkolt az arany tolyást tojó tyúkra, a végén ki ne törje a nyakát szegénynek...
Mert rgy csapásra meg lehetne szüntetni a pereskedést, ha eltűnnének a plusz érintkezők a cpu-ról... úgyis vita volt asus és intel között az OC socket-ről. ;]

[ Szerkesztve ]

(#17) matteo_szg válasza Duracellm... (#16) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Semmilyen vita nem volt az ASUS és az Intel között, a német sajtó fújta fel az ügyet, amit páran átvettek. Félreértették az Intel és az ASUS közleményét az OC Sockettel kapcsolatban, amire ráhúzták a garanciás parát is.

A helyreigazított/updatelt cikkeket meg lehet találni a neten, akár az adott német médiák oldalán is.

Mivel szerkesztettél:

Egyik árkategóriában sincs nagy különbség az alaplapok között, köszönhetően a CPU-k integráltsági fokának. A kialakult helyzetet egy kicsit azért vegyük komolyabban, még ha innen hisztinek is tűnik. A lassan zsugorodó alaplappiacon egy HEDT-platform nem jelent aranytojást tojó tyúkot, viszont a presztizs értéke vitathatatlanul magas. Ezért fontos, és fordított esetben a Gigabyte-nak is az lenne.

[ Szerkesztve ]

jupiiii

(#18) hallador válasza Tidus (#9) üzenetére


hallador
(addikt)

Fogalmad sincs hogy miről beszélsz.
Az Apple nem ide tartozik, de az Androidod sem úgy működne ahogyan, ha nincs Apple.
Itt néhány mondatban le van vezetve az Asus problémája. De az Asus mérnőkei biztos tudják, hogy valójában mit is akarnak perre vinni. Mi itt az iróazstal mögött még akkor sem fogjuk tudni a pontos érveket és ellen érveket, ha lefut a pereskedés.

Hallod neked aztán van haver, az apple se tudta azért húzódott a per eddig. Na hagyjad már, hogy adod itt az okosat.
Neken van fogalmad mi? Ja ha meg nincs a Windows Mobile akkor az IPhone se lett volna olyan. Ja ha nincs a samsunkg galaxy, akkor az Iphone 6 se így nézne ki nem? Meg ha nincs a Creative, akkor az Ipod se lenne olyan amilyen nem..

Mondj kélrek még ilyen okosakat úgy hiányzik az isheep stílus... Fogalom huszár kolléga....

(#4) Paul119

Igen, most már lassan ott tartunk, hogy az Apple feltalálja az Androidot :D

(#5) BlackSoft

Logikai bukfenc van a mondandódban, nem akarok belekötni, de abban most biztos lehetsz, hogy az Apple maga semmit nem fejleszt ki, esetleg a telefon alakját, és a szoftvert. A többit pedig más fog fejleszteni, aki vagy az Apple leányvállalata, vagy pedig külsős cég. Abban most biztos vagyok és lehetsz Te is, hogy aki az Apple beszállítója, vagy az Apple-nél dolgozik 100 %-hogy nem dolgozhat másnak ugyanabban a témában, mert olyan ködbérek vannak hogy az ükunokájának, az ükunokája is fizeti a vámot, ha valami kikerül, ha csak nem hagy el "Véletlenül" ingyen reklám céllal egy mérnöknek álcázott reklámszakember egy új modellt csak így apple-sen. (Nem a Hon Hai precision szalagmunkásairól van szó)
Szóval olyan szerződések vannak, hogy Te nem mész sehova 2 - 5 évig ha ilyen cégnek dolgozol, nem hogy a konkurenciához, ha mégis, akkor 1000 ügyvéd feszül egymásnak mindkettő oldalon.

Ez igaz az ASUS-ra meg a többi gyártóra is. Erre van bőven példa.

Szóval nem egészen ilyen egyszerű, ha a konkurencia vállalja a felelősséget, akkor OK, de nem szokták. Per a vége, a legtöbb esetben.

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#19) daa-raa


daa-raa
(titán)

Miért nem a foglalat gyártóját pereli be, mert eladta másoknak is? Vagy direkt nem kértek kizárólagosságot tűlük, mert az pénzbe került volna? Így meg ugye lehet licencdíjat követelni érte.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#20) _Scythe_ válasza BlackSoft (#2) üzenetére


_Scythe_
(aktív tag)

Szeirntem is az utolsó mondatodról van itt szó: az Asus ezért az exkluzív (vagy csak "pre"...) infóért kifizetett egy valag pénzt az Intelnek, persze, hogy nem tetszik nekik, ha más megkapja ingyen. Vagy amennyiben mindenki megkapta ezt az infot, csak az Asus kicsit előbb, nyilván gyorsan levédették, hogy más ne csinálhassa meg, ez esetben is jogos. Nem hiszem, hogy ennél bonyolultabb a sztori, de ez csak egy vélemény persze.

(#21) matteo_szg válasza daa-raa (#19) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Nos, pont ezek a kérdések jelenthetik az ütőkártyát vagy a nagy semmit, amire a pereskedés épülhet. Idővel kiderül, lett-e eredménye az egésznek.

jupiiii

(#22) hallador válasza daa-raa (#19) üzenetére


hallador
(addikt)

Szerintem itt mélyebb dologról van szó nem elég a foglalat, hogy tudják mi van a háttérben itt a háttér tervezés is kikerült a konkurenciához. Kétlem hogy a gyártók hirtelen csak úgy rájöttek, hogy ezt az ASUS miért csinálta, az rendben, hogy az Intel kiadja a láb kompatibilitást, meg a funkció mátrixot, de ez még nem biztos, hogy elég a pontos recepthez, az ASUS jelenleg a legkomolyabb fejlesztéseket végző cég, szóval lehet tőlük "ötleteket" kölcsön venni, de itt szerintem a foglalat volt az utolsó csepp a pohárban szerintem.

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#23) daa-raa válasza hallador (#22) üzenetére


daa-raa
(titán)

Mert mit kell még tudni azon kívül, hogy van még egy pár plusz feszültség bevezetés? Oda sok egyebet nem lehet vezetni, csak a VCore-t. Szóval ha a gyártók számára kiadott Functional Diagramban szerepel, hogy azok az érintkezők erre szolgálnak, akkor azt még egy egyszerű elektroműszerész is be tudja kötni. Nem atomfizika a dolog. És komoly fejlesztést sem igényelt.

Másik kérdés, hogy valóban fizetett-e az Asus külön azért, hogy megtudja mire valóak azok az érintkezők. Mert ha igen, akkor meg az intelt és az Asus-t simán meg lehet vádolni versenykorlátozással.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#24) BlackSoft válasza hallador (#18) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

Persze, én ezt tudom, de "van az a pénz" ilyen esetekben... :)) Van jelenleg is szerződésem a "szenny csatornával", és nem direkt nem mondom ki a nevét, hanem mert több milliós bírságot kapnék szerződésszegésért :D

[ Szerkesztve ]

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#25) Stonerice


Stonerice
(őstag)

Szerintem majd a versenyhivatalnak is lesz mit kérdezni az ASUS-tól, ha pereskedésre kerül a sor.

Pl: Mi az hogy csak az ASUS-nak van megengedve ez a funkció? Mer hogy szabadalom. NA ÉS?
Az Autóiparban például nem ennyire durva más cégek ötleteinek felhasználása. A legtöbb autó még hasonlít is egy másik márkára.

Komolyan mondom ez a szabadalmaztatás az IT szektorban olyan mint az ipiapacs 1,2,3 - az enyéém :B

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: Ryzen 5 1600/ Msi B350m /Gtx 970 +accelero TwinTurbo II

(#26) hallador válasza BlackSoft (#24) üzenetére


hallador
(addikt)

Szintén zenész, ez nálam is így van, nekem is van pár kritérium amiket jobb nem megszegni.

(#23) daa-raa

Szerintem ez nem ilyen egyszerű, nem egy elektroműszerész szint a dolog. Azért van ott egy komplett regulátor rendszer is, ami kiszolgálja azt a processzor foglalatot, meg kismillió réteg is. Szóval ha csak ennyi lenne akkor a sarki barkács benő bt is alaplapokat gyártana, de nem teszik, sőt éppen azon megy ma is a vita, hogy az egyik legtöbb fejlesztéssel járó piac, a legkevesebb bevétellel. A szereplők köre egyre jobban csökken, az elmúlt 10 évben a felére esett. Szóval ez nem a hajdú mosógép elektrolit indító kondenzátor cseréje kategória.

Az ASUS miért fizetett volna egy ez hülyeség, mikor az Intel kiad egy processzort ahhoz jár egy mátrix amiben leírják szépen, hogy melyik láb mit csinál, nem úgy történik, hogy a 370 lábhoz odaírják, hogy ez erre való 12 lábra meg hogy jaj ez titok.
A feszültségszinteket titkolhatják (Nem azt ami az alapműködéséhez kell, hanem ami az extrákhoz mint a tuning), meg a pontos feszültség tűréshatárokat, de ezeket a dolgokat egy tisztességes laborban tesztelni tudják, és ki is mérik. Erre igen kevés labor van, az ASUS-nek meg pár gyártónak van, csak éppen ha az ASUS ezt megnézte, megvoltak az adatok, akkor egyszerűbb kölcsön venni, mint kimérni megint. Ha pedig ehhez még saját láb kihasználású foglalatot is gyártattak, akkor az meg külön jó.

Ha az intel ezért pénzt kérne, ennek mi a fene lenne az értelme az Intel.-nek az a lényeg, hogy minél több processzort adjanak el, nem az hogy szivassák a partnereket hülyeségekkel. Ez Magyarországon lehet, hogy elmegy, de ASUS - Intel szinten biztos, lehetsz benne, hogy nem. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#27) 04ahgy válasza hallador (#26) üzenetére


04ahgy
(nagyúr)

A feszültségszintek is benne vannak az Intel datasheetben.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior! \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu

(#28) daa-raa válasza hallador (#26) üzenetére


daa-raa
(titán)

Alaplapot tervezni valóban komoly dolog. Itt viszont nem arről van szó. Egy pár vezetéket kell kicsivel tovább vinni, ennyi az egész. Ez valóban nem komoly kihívás. A VRM-et magát nem érinti, ahogy kb semmi mást sem. A foglalat felületszerelt, szóval a felső rétegen kell egy hosszabb rézdarabot otthagyni a pár plusz érintkezőnek.

A foglalat kiosztása nem más alapvetően. Az azonos funkciójú érintkezők minden esetben egy csoportban vannak, szóval lásd első bekezdés. Ez sem komoly tervezőmunka.

Kérdés, hogy a "publikus" leírásban mi szerepel. Mert lehet abban nincsenek benne a további érintkezők. Külön pénzért lehet jár a teljes(ebb) specifikáció. A feszültségszintek és tűrések meg ninden esetben szerepelnek a megfelelő white paper-ökben, az a pár plusz érintkező ezeken sem változtat. Arról nem is beszélve, hogy tuningnál úgyis túlfeszel szinte mindenki, szóval kb csak annyiban releváns az eredeti specifikáció, hogy tudja az ember mennyi a névleges érték.

Nem azt írják oda, hogy titok, hanem azt, hogy NC (non contact). A legtöbb tokozáson az érintkezők ~4-5%-a ilyen.

Szóval azt mondod, hogy az intel minden esetben tisztességesen jár el a piacon? Ez egyáltalán nem így van, emlékezzünk pl az AMD processzorok terjedését akadályozó partneri szerződésekre pl. Az aztán a korrekt piaci magatartás netovábbja volt. Egy kis plusz bevételért meg simán el lehet képzelni, hogy megteszik most is a fentebb vázoltakat.

A többi gyártó helyében nekiállnék bebizonyítani, hogy az eredeti foglalat használatával nem lehet teljesen stabil termékeket gyártani, így kapásból az intel nyakába lehet varrni egy pert.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#29) Tigerclaw válasza Duracellm... (#16) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Valahogy én is így látom. Miért ne használná fel más is a processzor adta lehetőségeket. Nem az ASUS tette lehetővé, hanem az Intel és gondolom a többi gyártónak is ugyanolyan joga van bármilyen alaplapot készíteni a processzorhoz, amíg az Intellel kötött szerződésben, vagy az általa megszabott specifikáción belül maradnak.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#30) Pug


Pug
(veterán)

Azért az egy igen morbid tréfa, hogy azt lehet szabadalmaztani, hogy egy meglévő foglalattípus esetén bekötünk plusz lábakat....

Apropó, a kétlábon történő felegyenesedett járást nem szabadalmaztatta még senki se? :DDD

(#31) oraihunter válasza jones965 (#10) üzenetére


oraihunter
(aktív tag)

"Az pedig a hab a tortán, hogy ezzel az OC socket-el kapásból megdöntöttek sok benchmark világrekordot. Gondolom ez fáj leginkább a konkurens gyártóknak." :K :K :K Igen, ez fájdalmas tud lenni más gyártóknak.

oraihunter felhasználónak 381 pozitív és 0 negatív értékelése van a fórumon! Ha sürgős, akkor az adatlapon a telószám (06-30-293-42-53), de számkijelzés nélküli hívást már 21-éve nem fogadunk!

(#32) daa-raa válasza oraihunter (#31) üzenetére


daa-raa
(titán)

Mert sikerült megdönteni az AMD FX négymodulos világrekordját? Amit tök átlag AM3+ foglalattal értek el.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#33) Lacok


Lacok
(őstag)

Ha az Asus valóban levédette az ominózuis szabadalmat akkor kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására.

(#34) Habugi


Habugi
(addikt)

Valamelyik nagyrabecsült ASUS-os programozó megajándékozhatná a 280x DCII tulajokat egy qrva BIOS-al ami 1.5V-al hajtja a Vramot vagy legalább engedné, hogy állítsa az ember!

...csak gondoltam beköszönök... :U

:R

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#35) Reggie0 válasza hallador (#26) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

De, pont az a szint. Csak bekotik azt a par labat, nehany via megy a vcore plane-hez, es nehany kondi a via melle. Ennyi a socket kornyeken kezelni a tapot. Egy alaplap tervezesenel a nehez kerdes a jelintegritas es a DCDC tapok tervezese, nem nehany taplab bekotese.

(#36) azbest


azbest
(nagyúr)

Megnéztem már a publikus doksikat az intel oldalán az LGA 2011-v3 proci/foglalat kapcsán:

Intel® Core™ i7 Processor Family for the LGA2011-3 Socket, Thermal/Mechanical Specification and Design Guide (TMSDG)
pdf 52edik oldalán és a többi műszaki rajzon szerepelnek azok a pin-ek is, amire az asus annyira büszke. Ha jól látom például az AJ1 -es pin is ezek közt van.

Intel® Core™ i7 Processor Family for the LGA-2011 Socket, Datasheet, Volume 1 pdf 96os oldalán látom a táblázatban, hogy "AJ1 VSA PWR".

Szóval szerepel a publikus dokumentációban. Levédették, hogy elolvasták az intel oldalán lévő anyagot? :U

[ Szerkesztve ]

(#37) Kasya


Kasya
(nagyúr)

Since LGA2011-3 socket was originally designed by Intel, it is unlikely that Asus holds any patents covering the OC socket at the moment. Still, since Asus has found a way to use the unused pins, it could probably patent certain circuitry that enables the O.C. socket on commercial motherboards. That innovation is probably patent-pending now. All-in-all, it will be interesting to see of what Asustek plans to accuse its rivals. In fact, it is more logical to sue those, who leaked the data to Asus’ competitors for a breach of possible non-disclosure agreements.

source

(#38) wolfman


wolfman
(veterán)

AsRock nem az ASUS egyik leány vagy társvállalata. Vagy csak volt?

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#39) Sanya


Sanya
(veterán)

Ezt az egészet nem értem.

Ha több lábnak van hely a foglalaton
akkor a processzoron is több láb lesz?

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#40) rudi válasza wolfman (#38) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Volt, már régen nem az. Itt írtunk róla egy keveset.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#41) Zeratul válasza jones965 (#10) üzenetére


Zeratul
(addikt)

Processzor socket desing az intel tulajdona az alaplapgyártók licenszelik, már ott kezd büdös lenni a dolog hogy az intel desing opcionálisan használható részeit vki levédeti saját szabadalomként. :F

(#42) morgyi


morgyi
(veterán)

A legvicesebb az lenne, ha az intel innentől kimondaná hogy minden ami a hivatalos lga2011 től eltér nem pakolható x99 mellé

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#43) hallador válasza daa-raa (#28) üzenetére


hallador
(addikt)

Igen ám csak éppen az AMD konkurencia volt, a saját termékeik terjedését pedig mi a fenéért gátolná, értem én, hogy az AMD féle incidenst azonnal előveszik, ha valami nem kerek, de az Intel magával mi a fenéért szúrna ki. Nem véletlenül árulja a K végződésű processzorait. Az OK, hogy az AMD terjedését az Intel undorító módon akadályozta, de magával miért cseszne ki. Szerintem ilyet nem csinálnak. Nem lenne értelme. Szerintem.

Az alaplap gyártók pedig biztos lehetsz benne, hogy nem azt a leírást kapják meg, amit a neten megtalálsz, hanem egy olyat amit nem.

Emlékszem még mikor az ASUS megszületett akkor csináltak még minden gyári segédlet nélkül (Persze az Acer anyagaiból, de ez már történelem) alaplapot, viszont ma egy picit bonyolultabb lett a világ minden szempontból.

(#36) azbest

Pláne akkor pedig egyértelmű, hogy belső alaplap tervezési anyagok kikerüléséről van itt szó, nem a foglalatról. Ismerve az ASUS-t nem az ilyen első akciója, amikor saját technológiát ad hozzá a gyári cuccokhoz. Volt pár ilyen amit az ASUS fejlesztett ki, aztán valahogy eljutott a konkurenciához is.

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#44) morgyi válasza hallador (#43) üzenetére


morgyi
(veterán)

Áhh az Intel jelenlegi piacbefolyásolásáról is sokat lehetne írni...

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#45) hallador válasza Kasya (#37) üzenetére


hallador
(addikt)

Igen pontosan erről lehet szó, tervezési adatok kerültek a konkurenciához, ami az alaplap belső felépítéséről szól, nem sok köze van ennek a foglalathoz.
Ebben az esetben viszont teljesen jogos az ASUS felháborodása.

(#44) morgyi

Ez igaz is. Az Intel rendesen kihasználja a piaci potenciálját, Itt az AMD pl egy pici pont vannak sokkal nagyobb piacok is, ahol az Intel ezt csinálja, IBM Power, Itánium, lassan az ARM piacon is látszanak a jelek (Rockchip) Szóval az AMD csak azért lett ennyire nyilvános, mert abból per is lett, de vannak sokkal nagyobb piacok is ahol az Intel furcsa dolgokat csinál.

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#46) vinibali válasza Kasya (#37) üzenetére


vinibali
(őstag)

itt a lényeg...

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#47) AAAgold válasza Stonerice (#1) üzenetére


AAAgold
(senior tag)

Magát a formát szerintem nem védethetik le, legfeljebb az elnevezését. A konkurens gyártók érvelhetnek szerintem azzal, hogy ahhoz, hogy elérjenek egy hatást a processzoron, ezeket a lábakat kell bekötniük. Mivel gyakorlatilag erről van szó.

"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.