Hirdetés

2021. december 4., szombat

Gyorskeresés

Legfrissebb anyagok

Hozzászólások

(#1) azbest


azbest
félisten

"nem az App Store adja a biztonságot, hanem a titkosított adatok és az antivírusok"

Ezt azért komoly arccal kijeleteni nehéz lehetett.
A titkosított adatok semmit sem számítanak, ha felhasználó szinten el tudják érni az appok azokat az adatokat. A felhaszánáló adatait szokták próbálni megszeretni, ellopni, lekódolni és zsarolni a jelszóért. Éppen ezért nem lesz sohasem 100% a védelem, mert az embert a saját hülyeségétől nem lehet megvédeni. Ha minden folyamat külön szeparált sandboxban van, akkor max az adott folyamatot tudják ellopni. De ez egyúttal erősen korlátozza az appok közti együttműködés lehetőségeit is.

Antivírus? Mármint legyen egy program, ami mindenhez hozzáfér a telefonon és az összes sandboxban tudhasson turkálni? Aztán az antivírus bugja miatt pont az antivírust telepítőknél férnek hozzá a kártékony programok minden adathoz.

Az appstore sem garancia mindenre, de valóban nyújtanak biztonságot is a korlátozások. Álszent érvelés.. tényleg csak a platformon való ingyen élősködést szeretnék.

Amúgy meg a hirdetők siralma a szigorúbb adatvédelem kapcsán EU-ban kötelező szabály (az adatmegosztás opt-in, tehát a usernek kell engednie). Szóval nem is tehetne máshogy az apple sem. Amcsiban szabad a rablás, hogy nem kell alapból védeni az adatokat, hanem ha a user akarja, akkor most már bekapcsolhatja a védelmet (az adatmegosztás opt-out, alapból viszik az adatait, de ha akar szigorúbbra veheti).

Egyébként lehet nem szerencsés fejlesztőket emlegeteni. Ugyanis a "panaszkodó" cégek inkább kiadók, más cégek szellemi tulajdonával üzletelnek, ők szedik le a fejlesztőktől / tartalomkészítőktől a sápot, ha bulvárul akarjuk megfogalmazni.

[ Szerkesztve ]

(#2) twofatcat


twofatcat
addikt

A Spotify (is) beszél biztonságról, amikor 2FA-t se biztosítanak? Warez hirdetések vannak feltört prémium fiókok árulására és farmolni lejátszás statisztikákat. A Spotify inkább azzal foglalkozzon Androidon a Spotify MOD APK sideload miatt hányan használják ingyen prémium módban. Miközben a zárt Apple-nél iOS userektől dől hozzájuk a lé, mert ott nincs ilyen. (Legalábbis köztudatban, technikailag valószínűleg lehet mókolni arra is jailbreak iphone gondolom, de a milliárdos usertábort tekintve a kutyát nem érdeklik ezek az okosságok.)

(#3) nuke7


nuke7
veterán

:((( agyrém mit művel az eu baszki... :(
nem értem mit akarnak... van két nagy platform.
Ebből az egyiket meg akarják ölni.
ÉlJeN a SzAbAdPiAc....

https://youtube.com/user/nuke7

(#4) azbest válasza nuke7 (#3) üzenetére


azbest
félisten

amúgy szimplán csak lehetetlenné teszik, hogy valaha esélye legyen bármilyen eu-n belüli cégnek hasonló sikereket elérni. A bürokrácia és az életszerűtlen szabályok tömkelege az eu-s cégeket lehetetleníti el. A világ többi tájáról induló dolgok meg legfeljebb korlátozottabban működnek az eu-ban, de attól még tudnak működni és pénzt keresni. És ez már elég ahhoz, hogy esélye se legyen egy eu-s cégnek sem külső cégekkel szemben.

[ Szerkesztve ]

(#5) xZer0kidx


xZer0kidx
senior tag

Érdekes végiggondolni, hogy ezekkel a törvényekkel kinek akarnak kedvezni. Az itteni vitáknál is úgy látom, hogy leginkább a cég vs fejlesztők érveit ütköztetjük, de mi van a felhasználókkal? A sideload engedélyezése kinek lesz jó? Azoknak az Apple usereknek akiknek továbbra sem hiányzik a Fortnite? Nekik jó lesz, ha emiatt kell új biztonsági intézkedéseket bevezetni, mert az Apple továbbra is atyáskodni kíván felettük? Az in app kérdés egy érdekes probléma. Felhasználóknak vajon mi lenne jó? Egy kedvezőbb (spotify, netflix olcsóbb lettél?) árú szolgáltatás, amit az Apple nem tud ellenőrizni (visszatérítés stb) vagy a mostani amit vígan fizetnek a felhasználók. Az üzleti modell meg csak nem annyira rossz, ha az ios rendszeren dupla annyi app érte el az 1 millió dolláros árbevételt mint androidon. A bankkártya adatok több helyen történő megadása is megér egy gondolatot. Egy "fanatikus" Apple felhasználó Apple One csomaggal letudja a zene, video, játék és tárhely szolgáltatásokat egy helyen és ugyanide regisztrált adatokkal az appok felé is. A külsős fizetési lehetőségekkel minden egyes alkalmazásnak megadhatja majd a user a kártya adatokat, de baj van ha problémákba ütközik. Az Apple a frissített szabályzattal az alkalmazás fejlesztőire mutogathat és eljutunk oda amikor az alkalmazás áruház üzemeltetője leveszi a kezét a vállunkról. Ez nem Apple-ös és kérdés, hogy a felhasználóiknak (akik mégicsak ehhez szoktak hozzá) tetszene ez...

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#6) xZer0kidx válasza azbest (#4) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Úgy kedvezünk a lassú vagy fiatal, esetleg kissé sánta futóknak, hogy a "világbajnok" lábait megkötözzük. Különös egyenlőség.

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#7) nuke7 válasza azbest (#4) üzenetére


nuke7
veterán

igen, sajnos ez nem jó irány több okból sem... :(

https://youtube.com/user/nuke7

(#8) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

Tehát a nem létező 100% biztonság lesz a kulcsszó arra ha egy Apple szintű cég nem akar valamit.

Én megértem az Apple álláspontját is, csak igazából előbb kellett volna gondolkodni.

(#9) cigam


cigam
félisten

- Senki nem tart pisztolyt a fejükhöz, hogy fejlesszenek/publikáljanak iOS-re.
- Bezzeg amikor még kicsi ismeretlen fejlesztő/kiadó volt, és "ingyen" bekerülhetett az áruja egy világméretű onlinestore-ba, akkor nem tűnt soknak a 30%.
- Miért gondolják hogy az Apple a két szép szemükért puszira tart fent egy olyan világméretű infrastruktúrát, ami csak viszi a pénzt (ha nincs 30%, miből is finanszírozza a store-t? Honnan vesz hozzá HW-t, sávszélességet, automata és emberi erőforrásokat a programok biztonsági teszteléséhez?)
- Miért gondolják, hogy az ő profitjuk fontosabb, mint az Apple-é (mekkora árrésekkel dolgoznak a kiadók/fejlesztők?!)?
- Miért nem hagyják, hogy a piac döntsön? Miért szólnak bele? (Lásd USB-C erőltetése. Mire kijön a törvény, addigra már rég az USB-D vagy E-nél fog tartani a szabvány. Plusz miért nem elég ha a táp feladó oldala egységesen USB-C, aztán majd én olyan kábellel töltöm amilyennel akarom, és innentől kezdve megint csak értelmét veszti a dolog. Mennyivel környezetkímélőbb egy USB-C tápegység/kábel, mint egy bármilyen másik csatlakozójú?!)
- Amúgy meg legyen, csinálják meg az alternatív telepítés/store lehetőségét, de ne legyen kötelező használni, vagyis alapból ne legyen bekapcsolva, 2x is kérdezzen rá, hogy biztos kilépsz ebből a relatív biztonságos burokból.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#10) anulu


anulu
félisten

kösz, de kösz nem.

"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

(#11) aprokaroka87 válasza cigam (#9) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Ha lesz választási lehetősége a felhasználónak, akkor nem teljesen mindegy hogy amúgy kötelező vagy nem?

Igen legyen felhasználói figyelmeztetés, de természetesen azzal is csak óvatosan, mert ha túlzásba esnek az sem jó.

Egyébként meg az Apple-nek sem kötelező alkalmazás áruházat fent tartani. :)

(#12) twofatcat válasza xZer0kidx (#5) üzenetére


twofatcat
addikt

Az a "baj" pl. jó legyen az feldobja az app inkább Paypallal fizetnél? Joggal mondja a Paypal nekik is van sok év biztonsági tapasztalatuk online fizetésről. Csak akkor precedens és törvény előtti egyenlőség alapon, akkor az atomgagyi fizető megoldások is ugyanúgy helyet kérnének a "böngészőválasztó képernyőn". A "walled garden" lényege és előnye be van határolva mit lehet. A puszta méret miatt így is alig győzik a scam appok takarítást, mi lenne ha erővel ki kellene nyitni és mindent szabad?

Pl. ugye ismert fixen kötelező webkit alapú böngésző lehet, tehát ha iOS-re felrakod a Chrome-ot, Edge-t stb. a motor az Apple-é, csak egy skin az app. Fix az is, hogy hiába teszel fel Gboard vagy Swiftkey billentyűzetet, jelszó beírásakor a gyári Apple billentyűzet ugrik fel. Ezekért is lehetne perelni ennyi erővel. Nem fognak, mert abban nincs pénz. Pereljen a Qualcomm is mert az Apple csak saját tervezésű processzort rak az iPhone-ba? A szintén sikeres Nintendo és Playstation is zárt filozófia, pereljék őket bárhonnan lehessen telepíteni rá játékot? Nonszensz.

Az iOS zárt(abb) platform a kezdetektől, fejlesztők és userek által is kezdetektől ismert szemlélettel, szabályokkal. Érdekes amiatt nincs panasz felső szinten, hogy feature különbség van nyelvek, országok szerint. Én mint user amiatt se panaszkodhatok, mert utánanézhető dolgok ezek, pl. tudom magyar nyelven nincs billentyűzetnél szójavaslat és maszatalós gyorsírás mint angolul, tudom Hey Siri helyett nincs magyarul Hé Sári, tudom a fitness+ nincs nálunk, se Apple News, tudom a Térképek nem olyan tuti mint USA-ban, mégse olcsóbb a termék. De nem árultak zsákbamacskát, nem reklamálhatok.

(#13) cigam válasza twofatcat (#12) üzenetére


cigam
félisten

A szintén sikeres Nintendo és Playstation is zárt filozófia, pereljék őket bárhonnan lehessen telepíteni rá játékot? Nonszensz.

Pontosan! Jó példa.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#14) azbest válasza aprokaroka87 (#11) üzenetére


azbest
félisten

Az androidos világból látni, hogy ott meg azért is van sírás, mert egyszer figyelmeztet a rendszer, amikor az ismeretlens forrást engedélyezed. Amikor arról van szó, hogy lehetőleg ingyen, lehetőleg ugyanúgy menjen minden, mint a fizetős / platform szabályait betartó ügyfeleknél, akkor mindenbe belekötnek.

#5 xZer0kidx
a tartalomfogyasztó appokat eddig is lehetett kívülről előfizetni jutalékmentesen. Csak aki az impulzusvásárlókat akarja célozni, az tette be az appon belüli, jutalékos vásárlást. De vannak olyan szolgáltatások, tranzakciók, ahol egyenesen tilos a belső fizetési megoldást használni - eddig is volt külsős fizetés az olyan appoknál (pl taxi rendelős, részletesen le vannak ezek írva a szabályzatokban).
A játék biznisz speciális, mert eleve játékpénzzel feltöltős kerülőúton akarják jutalékmentesen in-app vásárlásra ösztönözni a játékosokat. Na ott kötelező betenni a jutalkos fizetési módot ezért. Az epic is ezt csinálta.

Szóval azt akarom mondani, hogy nem várnék olcsóbbodást semminél ezért felhasználói szemszögből. Mindig is igyekeztek kikerülni a jutalékot és elég sok szabályos lehetőség is volt rá. Csak sosem elég ez némelyik cégnek. A felhasználó sokszor maga sem tudja mi a jó. Persze aki kalózkodni akar, az biztos, hogy az ingyenes megoldásokat keresi.

[ Szerkesztve ]

(#15) twofatcat válasza cigam (#13) üzenetére


twofatcat
addikt

Nem teljesen jó példa a dolog természete miatt, egy másik: az Apple helyében széttárnám a karom, hogy tíz éve bírósági ítélet van arról lehet legálisan jailbreakelni, magyarul elméletben iPhone-nal is azt csinálnak amit akarnak micsoda szabadság kérem szépen. Persze ez a perelgető cégeknek nem számít, mert ők a sikeres nagy pénzt termelő hivatalos App Store bekerített játszóterén akarják maguk felé hajlítani a szabályokat, lehetőleg ne kelljen se 30% belépőt fizetni, és a házigazda se szóljon bele hogyan milyen anyagot terítenek a kölyköknek.

A bíróságok egyébként mit szólnak ahhoz, hogy a szabadságharcos Spotify piacvezető zene streaming szolgáltatóként kilóra felvásárolta az eddig RSS-hez hasonlóan hagyományosan szabad podcast világ felét, exkluzív tartalom walled garden mögé rakva? Nem ellentmondás?

A bíróságok szerint az Epic Store-ben lehet az Epic engedélye és közreműködése, jutalék nélkül bárkinek saját külön fizetési módszerrel skineket árulni a fosnite-ban? Nem lehet.

Ennek a csodaszövetségnek egyik másik tagját, a reklámipari Facebookot már nem is említem. Abszolút vicc, hogy ők bármiről is sírjanak a bíróságon, amikor a saját házuk táján mi zajlik. Nagyon is örülök az Apple próbál a személyes információ tracking és reklámipari adatgyűjtés ellen bevezetni megoldásokat.

(#16) xZer0kidx válasza twofatcat (#12) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Teljesen egyetértek veled. Érdekes, hogy akár a biztonság háttérbe helyezésével is előnyben részesítenék a nagyobb cégeket. Mert ez róluk szól és a profitmaximalizálásukról. Arról meg ne is (DE) beszéljünk, hogy a sideload alkalmazásával akarják kikerülni az app tracking blokkolását ráadásul EU-s segédlettel. Ott a lehetőség, hogy engedélyezd a követést, de valamiért az emberek ezt nem akarják, ahogy az Apple által biztosított egyéb (private relay) szolgáltatások használatát is fontosnak tartom.

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#17) twofatcat válasza xZer0kidx (#16) üzenetére


twofatcat
addikt

Bohóckodás perek ez, pedig amúgy vannak dolgok ami fontos lenne némi változtatás, igazítás, kompromisszum. Hiszen senki nem állítja, hogy az Apple-nek mindig igaza van mindenben. Csak nézzünk már kicsit a tárgyalóteremben:

Zuckerberg magyaráz, hogy az Apple hogyan él vissza a piaci helyzetével? A Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp tulajdonos Zuckerberg? Akinek a szarjai gyakran előtelepítve egyes készülékeken és adatbányász reklámcég?

A Spotify főnök fog előadást tartani monopol helyzetekről, amikor erőből felforgatták a podcast világot és amikor piacvezetőként bevezetik a lossless zenét akkor az erre szakosodott Tidal lehúzhatja a redőnyt? (amúgy nem hiányozna, az nem életképes cég) Az a Spotify amelyik folyton veszteséges, csak tőzsdei pénzből mennek előre, akkor milyen is az üzleti modell?

A részben kínai tulajdonban lévő Epic magyaráz szabadságról amerikai bíróságon? Ők is saját szabályaik alapján működtetik az áruházukat megkötésekkel.

Van egy zártabb mobil platform és egy nyitottabb. Tessék választani, az ismert tulajdonságok mentén, egyik se zsákbamacska. A másikat békén hagyni.

(#18) Guidetti


Guidetti
kezdő

Én teljesen elvagyok az app storeos appokkal, meg anno mikor droidot használtam sem voltam nagy Apk Vadász.
Szerintem egyáltalán nem hátrány hogy Apple zártabb…

(#19) tomazin


tomazin
veterán
LOGOUT blog

Latom itt nem divik olvasni a sorok kozott, de tessek itt a lenyeg: [link]
Lehet itt vitatkozni egyenloseg, biztonsag, akarmilyen fronton, de egy a biztos:$$$

(#20) joey04


joey04
titán
LOGOUT blog

Bár beintene az Apple nekik és elengednék az eu piacot aztán hozatnék kintről iphone-t. Tudom, nem így működik, csak jó lenne már, ha az eu pofán b*sznák végre. Idióták.

[ Szerkesztve ]

(#21) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Én mondjuk szimplán csak azt nem értem, hogy eközben macOS-en nem zavar senkit a „sideloading”, és maga az OS sem úgy van számontartva, mint amit a legkisebb széltől is óvni kéne, mert jajj, mi lesz ha benyel egy vírust. :F
Akkor ugyanez, ráadásul egy limitáltabb API-kkal rendelkező OS-szel, mégis miért okozna eget rengető problémát az iOS esetében? Nem logikus.

Az, hogy a Spotify és az Epic nem bír magával, leszarom, de user szemszögből is hülyeség a sideloading tilalma, pláne a biztonságra hivatkozni vele.
Mondják inkább azt, hogy kell a lóvé, és nyasgem mindenkinek.

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#22) nemlehet válasza sz.balazs.95 (#21) üzenetére


nemlehet
őstag

Ez a biztonságra hivatkozás pontosan ugyan olyan mint amikor a gyerekek védelmére hivatkozva vezetnek be valami durván személyiségi jogokat sértő intézkedést

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#23) sz.balazs.95 válasza cigam (#9) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

„Senki nem tart pisztolyt a fejükhöz, hogy fejlesszenek/publikáljanak iOS-re.”

Ez egy teljesen debil érv. Nem kötelező iOS-re fejleszteni, de miért lenne kötelező az App Store-on keresztül terjeszteni azt? macOS-en a világ legtermészetesebb dolga, hogy nincs fent minden a Store-on, és a fejlesztő tudja úgy is terjeszteni az appjait, hogy egész egyszerűen felteszi a weboldalára.

„Bezzeg amikor még kicsi ismeretlen fejlesztő/kiadó volt, és "ingyen" bekerülhetett az áruja egy világméretű onlinestore-ba, akkor nem tűnt soknak a 30%.”

Megint nem igaz. Eleve nincs is más opció számára, akkor mégis mit kéne csinálnia az ismeretlen fejlesztőnek? :F És ha téged ennyire zavar, hogy valaki az App Store-on próbál felkapaszkodni (ami eleve wtf?? ez a lényege az egész koncepciónak baszki, hogy könnyebben felfedezhetőek legyenek az appok. :U ) akkor miért ne tehetné azt meg, hogy azt mondja, hogy márpedig ő nem akar élni az App Store előnyeivel, és inkább saját úton terjeszti az appot? Az, hogy egyébként hány százalékot vesz ez az Apple, az abszolút az ő saját döntésük, a saját áruházuk, saját árazás, ezzel nincs semmi bajom.
De miért ne tehetné meg akár a fejlesztő, akár a user, hogy egész egyszerűen ne csak ott terjeszthesse / szerezhesse be az appokat?
Én pl tökre örülnék, ha a Humble Store elérhető lenne iOS-en, és amiket már megvettem, azokat automatikusan megkapnám iOS-re is. De a Steam megjelenése is tök jó lenne.

„Miért gondolják hogy az Apple a két szép szemükért puszira tart fent egy olyan világméretű infrastruktúrát, ami csak viszi a pénzt (ha nincs 30%, miből is finanszírozza a store-t? Honnan vesz hozzá HW-t, sávszélességet, automata és emberi erőforrásokat a programok biztonsági teszteléséhez?)”

Senki nem gondolja azt, hogy a két szép szemükért tartják fent az áruházat, és senki nem is várja el ezt.
De az, aki egyébként nem kér az áruház nyújtotta disztribúcióból, annak sincs más lehetősége, mint azon keresztül kiadni az appot.

Eleve honnan jött neked ez a gondolatmenet, hogy csak az a két verzió lehetséges, hogy csak App Store, fizetős módon, vagy csak az App Store, de ingyen, veszteségesen? :F
Gyakorlatilag minden egyes érved e köré épül, és az még csak fel sem merül benned, hogy ha ennyire nagy fáradtság az Applenek az infrastruktúra fenntartása, akkor egész egyszerűen megtehetnék azt, hogy ne legyen kötelező azt használni. :U

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#24) aprokaroka87 válasza sz.balazs.95 (#21) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Benyel egy vírust, ha esetleg majd el lopja a pénzt a bankszámlájáról az usernek, akkor majd rájön hogy oda kellene figyelni, és megtanulni bizonyos dolgokat.

Ahogy szokták mondani a tanuló pénz...

(#25) sz.balazs.95 válasza aprokaroka87 (#24) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Azt értem, csak ezzel a logikával minden létező OS brutál veszélyes és megbízhatatlan, csak az iOS a biztonságos és szuper, mert ők nem engedik a sideloadingot.

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#26) aprokaroka87 válasza sz.balazs.95 (#25) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

A biztonság mint olyan mondjuk csak egy illúzió.
Mivel nincs 100% védelem, ezért Maximum csak biztonságosabb lehet, de ehhez szerintem user is kell.

(#27) sz.balazs.95 válasza aprokaroka87 (#26) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Ez így van :R

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#28) Sanya válasza nuke7 (#3) üzenetére


Sanya
nagyúr

Androidra akkor raksz másik alkalmazásboltot, amikor akarsz. Lásd F-Droid. Meghalt az Android?

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#29) xZer0kidx válasza twofatcat (#17) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Nem ezt valóban nem állítjuk, vannak változtatásra szoruló dolgok például az általad is említett szolgáltatások egységes elérhetősége és itt ide is szúrnám az Applecare+ is és vele a javítási, alkatrész ellátás átgondolását, stb.

Lásd Samsung telefonok törölhetetlen facebook, netflix, spotify appjai. Az, hogy adatbányász reklámcég, jól kiegészíti az android alapelgondolását. Pereli a Samsungot mondjuk a Twitter ezért?

Arról a Spotifyról beszélünk aki a monopólhelyzetét kihasználva kevesebbet fizet a zenészeknek mint az Apple? Meg ahogy hallom a lejátszási listákkal trükközve kerüli ki a kifizetéseket sok esetben. A losslesst nem kapkodják el, gondolom kell a pénz a podcastre mert az anyagilag könnyebben fenntartható mint a különféle zenei jogdíjak.

Az a helyzet, hogy ha jól látom (de javítsatok ki ha tévedek), hogy leginkább android felhasználók "érvelnek" a nyitott, egyforma, "igazságos" megoldások mellett. Én nem szeretném ha úgy működnének a dolgok ios-en mint androidon. Ha sideload kell ott az android, ha exynos kell ott az android, ha törölhetetlen, duplikált appok kellenek ott az..., Van választási lehetőség nekünk is és a fejlesztőknek is. De valamiért csak az appstore használatával lesz több bevételük, lásd. dupla annyi 1 millió dollárt elért fejlesztő van itt, mint a playstoreban.

#19 tomazin

Igen itt a lényeg, a cikkből jól kiderül, hogy a játékok fejlesztői igen jól keresnek az appstore használatával. Érthető, hogy az Epic e hír hallatára továbbra is be van feszülve. Szerintem senki nem hitte, hogy az Apple úgy lett a világ egyik legnyereségesebb cége, hogy lesz*rta a pénzt. De ha a pénz is játszik (meglepő) módon egy profitorientál cég döntései hátterében ez kiüti a biztonsági aggályokat?

[ Szerkesztve ]

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#30) Sanya válasza xZer0kidx (#29) üzenetére


Sanya
nagyúr

parancssorból törölhetőek a törölhetetlen appok, még root sem kell hozzá, sőt, a mostani telefonom több, mint 2 éves, sosem volt rootolva, ha valami gyári appot le kellett róla törölnöm.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#31) kpbendeguz válasza aprokaroka87 (#11) üzenetére


kpbendeguz
addikt

"Ha lesz választási lehetősége a felhasználónak, akkor nem teljesen mindegy hogy amúgy kötelező vagy nem?"

Nem, mert a fejlesztők a sideload-al megkerülhetik a biztonsági ellenőrzéseket.
Mondjuk kiderül, hogy a Tik-Tok lopja a gyerekek adatait. (Mekkora meglepetés lenne ugye.)
Jelenleg az Apple megteheti, hogy amíg nem változtatnak a kódon egyszerűen letiltja a store-ból.
De ha van sideload, akkor a Tik-Tok simán kirakhatja az appot az oldalára némi instrukcióval, hogy hogyan kell sideload-al telepíteni, esetleg a markertingesek lenyomnak egy hisztikampányt, hogy "szemét Apple vááá" és a gyerek már rakja is fel a telefonjára, mert ha a többieknek megvan, akkor neki is kell.

"Egyébként meg az Apple-nek sem kötelező alkalmazás áruházat fent tartani. :)"

Valóban megtehetné, hogy iOS-re csak az Apple által fejlesztett vagy licencelt alkalmazásokat lehet telepíteni, akkor appstore sem kellene, azzal mennyivel jobban járnának a userek meg a fejlesztők ugye.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#32) twofatcat válasza sz.balazs.95 (#21) üzenetére


twofatcat
addikt

Az Apple mondta is, hogy a nyitott Mac kevésbé biztonságos, mint az zárt iOS. Valamint egy számítógép kevésbé személyes, mint a zsebedben lévő mobil amit mindenhova viszel magaddal, amivel fényképezel, amiben GPS van, amit egyszerűen máshogy használunk mint egy 90% otthoni számítógépet. A világon sok embernek csak az okostelefon az egyetlen kütyüje, fő eszköze. Ezért is más.

#33
Jó hír: user most is eldöntheti, hogy használja vagy sem az iPhone-t az ismert tulajdonságaival, nincs zsákbamacska. Ha nem tetszik a zártabb rendszer, lehet választani száz Android készüléket amin olyan kockázattal azt csinálsz amit akarsz.

[ Szerkesztve ]

(#33) sz.balazs.95 válasza twofatcat (#32) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Oké, de ez legyen a user dolga, hogy vállalja-e a kockázatot vagy sem.
Ha egy Mac esetében ez nem okoz gondot, akkor ne okozzon az iOS-en sem!

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#34) xZer0kidx válasza Sanya (#30) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Ez jó hír, hosszú nyomásra is ahogy egy átlag felhasználó tenné? Mert ha úgy nem, akkor újra eljutunk a miért választják az ios-t sokan-hoz. Az átlag ember nem parancssorozik, nem választ másik keresőmotort (ezt tudják a nagy cégek is) a böngészőjéhez és stb. bekapcsolja a telefont és használja. Sokan ezt a szemléletet nézik egy erősen torzító sörösüvegen keresztül fanboyságnak...

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#35) twofatcat válasza xZer0kidx (#29) üzenetére


twofatcat
addikt

Egyetértek mindenben, egy kiegészítés a Spotinál:

Hát fizetett cent per stream alapon lehet kevesebbet fizet a Spotify, de piacvezetőként legtöbb userrel összességében megkapják tőlük a kiadók a pénzüket rendesen így is, egyedül ebből nem indulok ki. Ugye a legtöbb streaming cégnél úgy működik összes bevételt egy nagy kalapba berakják és aztán arányosan visszaosztják előadóknak népszerűség szerint. Magyarul hiába te kizárólag death metalt hallgatsz, a prémium befizetésedből az aktuális népszerű popsztár és rapper is kap, hiába te egy dalukat se hallgattad. Talán a Deezer próbált olyan modellt, hogy ténylegesen csak azoknak az előadóknak megy a pénzed, akiket hallgatsz. Van más probléma a Spotival, nem a cent per stream a fő baj, azt kompenzálja a legnagyobb usertábor. Inkább tényleg, amint írod 100 millió dollár az antivaxxer idióta joe rogan podcastért, 60 millió a lemondott angol celeb hercegéknek stb. exkluzív tartalmak felvásárlása és akkor a Spotify app home screen már podcast ajánlókkal van erőltetve, minél inkább podcastre terelik az embereket addig se zenét hallgat és nem kell jogdíjat fizetni, ráadásul a prémiumosoknak is raknak be reklámot podcastnél. Természetesen joguk van ehhez, én akkor nem adok nekik több pénzt, van másik music streaming. Ahol akár van dalszöveg is vagy lossless, Atmos, normális music library. Viszont akkor ők se panaszkodjanak másik cég üzleti modelljéről.

(#36) twofatcat válasza sz.balazs.95 (#33) üzenetére


twofatcat
addikt

Feljebb válaszoltam, de még azt is tedd hozzá, hogy a Mac piaci részesedése össze sem hasonlítható a 1,5 milliárd iOS eszközzel, már csak ezért sem teheted a kettőt egy lapra biztonsági szempontból + a korábban említett indokok miatt sem.

[ Szerkesztve ]

(#37) kpbendeguz válasza sz.balazs.95 (#33) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Csakhogy a user nem a fejlesztőt, hanem az egész platformot ítéli meg negatívan, ha mondjuk egy app ellopja a személyes adatait.
Már most kialakult egy átlag vélemény, hogy a droid kevésbé biztonságos, mint az iOS, pedig ha az ember nem noname kínai szutyok telefont vesz az aliról, nem root-ol, nem sideload-ol, megveszi az alkalmazások fullos, fizetős verzióját és telepíti a biztonsági frissítéseket, nem enged hozzáférést az appoknak a telefon minden létező funkciójához, esetleg rendes vírusirtót is használ, akkor semmi gond a biztonsággal droidon.
Csak ugye az ember olyan, hogy hajlamos saját magán kívül minden mást felelőssé tenni ha baj éri és halál nem érdekli, hogy egyébként leokézta azt a száz figyelmeztető üzenetet, hogy "ne telepíts ellnőrizetlen csing-csung appokat mert meglopnak te paraszt".

A másik, hogy az Apple szeretné a telefonok használhatóságát bővíteni, hogy helyettesítse a pénztárcát, kocsi- és lakáskulcsot, mindent. Ebbe hatalmas pénzeket toltak már eddig is, hogy a személyes adatokat a hardver képes legyen önállóan kezelni és sohase kelljen elhagyniuk az eszközt. Ha viszont boldog-bolgogtalan minden szart feltelepíthet a telefonjára, akkor az egész koncepciónak lőttek.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#38) xZer0kidx válasza twofatcat (#35) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Igen ez igy van, igaz ezt némileg árnyalja a fake előadós vádak amivel jogdíjakat spórolhatnak meg. Persze emellett maga az app-szolgáltatás ( a kissé kaotikus elrendezést leszámítva) sok jó tulajdonságal bír, emeljük is itt ki az ajánlásokat, napi lejátszási listákat ezek lényegesen jobbak, mint az Apple musicban találhatóak már csak a számosságuk (8 vs 4) tekintetében is. Csak hát ebben a témában a lázadozásuk van előtérben, ami a tetteik fényében kissé érthetetlen.

A 36-oshoz is: Alapvetően szerintem nem csak a user dolga, hogy vállal e kockázatot hanem a készüléket, rendszert gyártó vállalaté is. Az nem jó üzleti modell, hogy egy eddig erős kézben tartott hardver-szoftver ökoszisztémára épülő megoldás ezentúl az ászf-ben a vállát vonogatja és másokra mutogat probléma esetén. Nem csak azért mert a felhasználó alapból a készüléket hibáztatja a saját balkövése miatt, hanem az ökoszisztéma révén a sideload negatív hatásai elérhetnek a mac-hez és fordítva is. Ha az Apple nem tesz semmit, eshetnek negatív megitélés alá, és ott pont nem fog számítani, hogy a user volt e a hibás vagy sem.

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#39) xZer0kidx válasza kpbendeguz (#37) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Nem véletlen alakulnak ki azok a vélemények:

Szakértők szerint nem jó értelemben ravasz az Android követésellenes megoldása

Az Android helymeghatározása akkor is gyűjthetett adatokat, ha ezt megtiltottuk

A Google szándékosan eldugta a helymeghatározási beállításokat, hogy a felhasználók ne piszkálják azokat

Tehát akkor biztonságos az android ha nem sideloadol, megveszi a playstore-ról az appokat és vírusirtót telepít?
Ios-en nincs sideload, a felhasználók megveszik az appokat és vírusírtót sem kell telepíteni, tehát minden rendben van, köszönjük szépen de nincs szükség változtatásokra. :)

Az utolsó bekezdéshez pedig: Igen és ezen funkciók biztonságos működtetéséhet szükség van a felhasználó kontroljára (korlátozására) is. Úgynevezett bolondbiztosnak kell lennie, de így lesz a lehető legbiztonságosabb is.

[ Szerkesztve ]

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#40) kpbendeguz válasza xZer0kidx (#39) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Egyetértek, kicsit olyan ez az egész, mintha bepanaszolnám a rendszergazdát a cégvezetésnél, hogy nekem, a mezei usernek nem enged random alkalmazásokat telepíteni a céges gépre, pedig ugye a személyes adatok titkosítása és egy vírusirtó elég lenne.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#41) twofatcat válasza xZer0kidx (#38) üzenetére


twofatcat
addikt

Táncolok is Spotify és AM között, mert mindkettőnek van előnye és hátránya. A kettőből egy hibrid lenne az ideális számomra. A Deezer is tud jó dolgokat.

A megítélés tényleg fontos a cégeknek ebben a social media korszakban. Nehéz ügy, pl. simán értem a right to repair érveket, ugyanakkor az is igaz, ha a sarki mobilos szerel be nem rendes kijelzőt vagy akkut, user akkor is a gyártót fogja szidni Twitteren. Nekem az is szimpatikus Apple-nél el tudsz érni könnyebben normális supportot, élő embert aki foglalkozik az ügyeddel. Sok cégnél csak automata gépi válasz és a közösségi fórumra irányítanak.

(#42) xZer0kidx válasza twofatcat (#41) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Én is ezt teszem lassan egy éve. Szeretem az AM-ot mint felület, lossless, integráció stb. de a Spoty listái lényegesen jobbak jelenleg. Sajnos ennyi idő alatt az AM nem találta el a zenei stílusom, a Spotify viszont igen. Részben persze megértem az Apple szolgáltatása eléggé a populáris műfajoknak kedvez, ilyen téren (+ajánló, napi válogatás számának növelése stb.) azért van hova fejlődni.

Ez a szervízkérdés nehéz ügy. Az egyik énem azt mondja, hogy igazságtalan, a másik meg azt, hogy valahogy el kell kerülni a kontár hebrákolást. Itt valószínüleg nem lesz igazság.

A support tényleg nagyon jó, sok esetben segítettek már nekem, leginkább az appstore-os egyenleggel kapcsolatos értetlenségeim okán :DDD

#40 kpbendeguz

A radikális újítások, alapjaiban változtatnák meg az Apple hozzáállását az egészhez és tenné ugyanezt a felhasználóival, akik nem az "új világot" szokták-szerették meg. Ha kell erőszakkal egyenlővé tenni mindent, még ha ez a nagy többség érdekét nem szolgálja. Nem olyan jó irány...

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#43) azbest válasza xZer0kidx (#42) üzenetére


azbest
félisten

Igazából annyira nem lenne bonyolult a right to repair.

Alapvetőan az a minimum elvárás, hogy a cég ne tegye lehetetlenné hivatalos alkatrészek beszerzését. Nem kell aktívan árulnia, raktároznia alkatrészt, csak ne tiltsa meg a gyártóknak, hogy eladják másnak is. Bár itt meg az eu pont a gyártókra tenné ezt a terhet újabb ötletelésük szerint.

Amíg garis a cucc, addig adja magát, hogy vigyék a gyártói szervizbe.
Ha meg nem garis (törött, lejárt), akkor a 3rd party szervizek versenyezhetnek. Mivel a gyártó a nem garis javítás címszóval lényegében megveteti újra a készüléket valódi javítás helyett. Az meg gazdasági totálkár a vásárlónak.

A szerviz meg beárazhatná, hogy
- eredeti alkatrész, apple alkatrészáron
- refurb eredeti (teljesen eredeti, bontott)
- refurb részben eredeti (sérült alkatrész cserélve, de eredetire épül. Pl a kijelző touch törés tipikusan ez volt)
- teljesen utángyártott

Aztán a szerviz és a vásárló eldöntheti, hogy melyik árszint éri meg. Csak a valóságot mondja, ne hazudjon a javításról. Aki meg egysejtű és javítás előtt nem látja a különbséget, de javítás után meg fikázza az olcsó megoldást, az ellen nem lehet mit tenni, mert elmebetegek mindig is lesznek.

Jelenleg az a gáz, hogy legfeljebb az utobbi két opció elérhető. De még javított részben eredeti refurbot is igyekszik a gyártó illegálisnak nyilváníttatni az alkatrész importkor azzal, hogy a logóját mindenhová igyekszik elrejteni, hogy annak meglétére hivatkozva hamisnak nyilváníttassa. Na ezen a téren kellene rendet rakni. De a vegyél újat, fizess adót miatt az államnak is az éri meg, ha nincs olcsó javítás.

Valahogy azt is rendbe kéne tenni, hogy a gyártó copyright és logó használattal visszaélve ne lehetetleníthesse el a javítást. Most öngyilkos szoftverezésű chipekkel, tele logózott alkatrészekkel operálnak, hogy jogsértést kiálthassanak a refurb alkatrészek importjakor. Egy tápvezhérlő chipben is szoftver van, amit nem lehet kiolvasni, mert megsemmisíti olyankor önmagát. És ha véletlen kapni is üres chipet az a szoftver nélkül működésképtelen. Szoftverezett chipet pedig nem lehet venni.

[ Szerkesztve ]

(#44) aprokaroka87 válasza kpbendeguz (#31) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Szerintem adott store-on kivül is lehet végezni a biztonsági ellenőrzéseket.

(#45) aprokaroka87 válasza kpbendeguz (#37) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Állítólag az iOS sem biztonságosabb semennyivel, csak az Android esetén ez a nem biztonságos dolog, eleve azt eredményezi hogy több biztonsági szakértő foglalkozik vele, jobban fókuszban van ilyen téren.

Mert nem mindegy hogy egy " hibát " mennyivel a megjelenés után vesznek észre.

(#46) cigam válasza aprokaroka87 (#44) üzenetére


cigam
félisten

No és azokat ki(k) végzik el? Kinek a felhatalmazása(szempontrendszere szerint) és mennyiért? Mennyire életszerű, hogy az Apple elérhetővé teszi az automata ellenőrző rendszerét, vagy a humán erőforrásait, hogy olyan appokat vizsgáljon amik nem is érhetőek el a boltjukban?
Vagy arra gondololsz, hogy ha egy átlagos víruskergető nem talál benne különösebb problémát akkor minden rendben?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#47) aprokaroka87 válasza cigam (#46) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Szerintem akár olyan is lehet hogy az Apple " bérbe adja " az ő rendszerüket.

Vagy pedig az adott Store üzemeltetője bíz meg egy vagy több céget ezzel, ha ők nem tudják megoldani.

Az meg hogy milyen szempont alapján, nem olyan nagy dolog ez sem, úgy hívják hogy Biztonságos app fejlesztés.

Ha ezek alapjait le tudják fektetni, akkor már lehet valamennyi előrelépés.

Én sem azt mondom hogy feltétlenül legyen sideload, legyenek feltételek.

Csak ezt elöször látni kellene a gyakorlatban.

(#48) sztanozs válasza aprokaroka87 (#47) üzenetére


sztanozs
veterán

Az apple most is bérbe adja (a profit 30%-ért). Akinek ez nem kell, az fejlesszen Cydiára...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#49) xZer0kidx válasza azbest (#43) üzenetére


xZer0kidx
senior tag

Alapvetően egyetértek az általad felvázolt folyamattal. Én nem sok esélyt látok, hogy ez a garancián túli felhasználók szemszögéből pozitivan változzon. Az egyik fele a bevétel, a másik meg az Apple "filozófiája" Semmit nem engednek ki a kezeik közül, zárt rendszer, zárt szolgáltatások és zárt szervíz, így biztosítják az elérhető (általuk megálmodott) legjobb minőséget...

"Ha még egy holddal megdobsz, be fogok pipulni!" - T.S.

(#50) kpbendeguz válasza aprokaroka87 (#44) üzenetére


kpbendeguz
addikt

"Szerintem adott store-on kivül is lehet végezni a biztonsági ellenőrzéseket."

És majd mindenki végignyalja az IT biztonsági fórumokat sideload előtt?
Nem az a lényeg, hogy végez-e valaki biztonsági ellenőrzést, hanem hogy ami nem biztonságos, azt ne lehessen telepíteni.

#45 aprokaroka87:

"Állítólag az iOS sem biztonságosabb semennyivel"

Mármint ki állítja és mi alapján?

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.